Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Schermtijd en het gebruik van kunstlicht zijn de laatste jaren dramatisch toegenomen. De meeste avonden zijn er nog wel wat berichten te beantwoorden op de smartphone of sociale media kanalen te doorbladeren. Helaas zorgt de hoge en heldere tint van je beeldscherm ervoor dat je smartphone je kunstmatig wakker houdt.

Een blauwlichtfilter voor je mobiele telefoon of brillenglas is gemakkelijk voor je ogen en kan je helpen in slaap te vallen. Ontdek waarom het zinvol is je ogen tegen blauw licht te beschermen en krijg antwoord op veel van je vragen in dit rapport.
Belangrijk om te weten

 • Het blauwe licht van je smartphone of PC scherm onderdrukt actief de productie van het slaaphormoon melatonine en zorgt er zo voor dat je ’s avonds geen rust krijgt.
 • Een blauwlichtfilter helpt je ogen te beschermen tegen overmatig blauw licht.
 • In het algemeen zijn blauwfilterglazen aan te bevelen voor iedereen die in zijn werk en dagelijks leven veel tijd voor beeldschermen doorbrengt en dus aan dit kunstlicht wordt blootgesteld.

Achtergrond: Wat je moet weten over blauw licht filter

In onze gids vind je de belangrijkste informatie over blauwlichtfilters en hun nuttige toepassing in je dagelijks leven.

Wat is blauw licht?

Je weet hoe het is als je te lang voor een computer of ander beeldscherm zit, je ogen kunnen pijn gaan doen. Dat komt omdat deze apparaten werken met een speciaal licht dat je ogen anders verlicht dan je van nature gewend bent en ze langzaam moe maakt.

Smartphones werken ook met dit blauwe licht en te lang gebruik ervan maakt het ook moeilijker om in slaap te vallen.

Het blauwe licht van PC’s en tablets verstoort je slaapritme. (Image source: LT Ngema / Unsplash)

Licht heeft altijd een andere, heel specifieke kleurtemperatuur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende tinten rood, oranje, geel, wit en blauw. Hoewel mensen vaak niet in staat zijn de verschillende kleurtonen bewust van elkaar te onderscheiden, kunnen onze ogen het verschil heel duidelijk waarnemen.

Om je een beter idee te geven van deze tinten, hebben we in deze tabel een paar voorbeelden samengesteld:

tint voorbeeld
roodachtig dageraad
geel gloeilamp
wit daglicht bij mooi weer
lichtblauw daglicht bij bewolkt weer
blauw schaduw

Nu is het probleem dat onze ogen van nature niet gewend zijn aan een grote hoeveelheid blauw licht. Tot nu toe kenden wij mensen alleen natuurlijk wit en rood licht. Het blauwlichtfilter wordt verondersteld dit probleem op te lossen en de ogen ertegen te beschermen.

Hoe werken blauw licht filter?

Een blauwlichtfilter helpt je ogen te beschermen. Het zorgt ervoor dat je schermen je ’s avonds niet kunstmatig wakker houden.
Blauw licht kan op de lange duur tot slaapproblemen leiden.

Hoewel het hoge aandeel blauw licht de beeldschermen helderder doet lijken en de kleuren duidelijker, heeft het een nadeel voor je ogen. Blauw licht heeft een wake-up effect op je lichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat blauwlichtfilterbrillen (of blue filter glasses) steeds populairder worden.

Zijn blauw licht filterbrillen nuttig?

Om de ogen te beschermen zijn blauwlicht-filterbrillen uitgerust met blauwfiltertechnologie. Deze filteren schadelijke blauwe stralen (HEV stralen) weg, en beschermen het menselijk oog tegen overmatige blootstelling aan blauw licht.

Een speciale coating op de lens zorgt ervoor dat deze ongewenste blauwe stralen, in de golflengtes boven 400 nanometer, niet in het oog kunnen doordringen.

Je kunt dit zien als vergelijkbaar met een zonnebril van hoge kwaliteit. Deze beschermen het oog tegen schadelijke UV-straling, blauwlichtfilterglazen doen dit werk voor blauwe straling.

Ziet de omgeving er anders uit als je een blauw licht filterbril draagt?

Blauw licht filterglazen kleuren de omgeving iets donkerder blauw. Het is dus mogelijk dat kleurbeoordeling en dus oriëntatie wat moeilijker is.

Blauwe filterglazen zijn uitgerust met blauwfiltertechnologie om de ogen te beschermen. (Image source: Susan Duran / Unsplash)

We zouden deze bril daarom alleen overwegen voor computergebruik en niet gebruiken voor bijvoorbeeld autorijden.

Welke soorten blauw licht filter glazen zijn er?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen de volgende 3 soorten

 • speciale brilbevestiging: Als je je huidige bril niet wilt vervangen, is een clip-on een goede keuze. Deze glazen kunnen gewoon op je eigen bril bevestigd worden, en fungeren als een soort filter dat het blauwe licht uitzeeft. Zo hoef je je bril niet te verwisselen, maar je moet er wel voor zorgen dat de clip-on gemakkelijk op je eigen bril past zonder eraf te glijden.
 • Brillen met blauwlichtfilter op sterkte: De trend voor blauwlichtfilters is niet aan de aandacht van brillenspeciaalzaken ontsnapt. Vraag je opticien naar mogelijke modellen. Er zijn nu verschillende oplossingen beschikbaar.
 • Over-glazen: Het blauwlichtfilter kan ook gebruikt worden als bril die over het gewone montuur gedragen wordt. Je kunt dit zien als vergelijkbaar met een 3D bril in de bioscoop.

Hoeveel kosten blauw licht filter glazen?

Blauwlichtfilterglazen zijn ofwel als afzonderlijke glazen verkrijgbaar, of de blauwlichtfilter wordt als een extra glasversterking op je gecorrigeerde kijkbril aangebracht. Hiervoor moet je echter je bestaande lenzen vervangen. Wat dit voor jou in prijs zou betekenen zie je in de tabel:

Type Prijsklasse
Speciale nieuwe blauwlichtfilterglazen vanaf 50 euro
Lensverfijning (alleen de lens vervangen) van 30 tot 70 euro

In het algemeen wordt een blauwfilterbril aanbevolen voor veel mensen die in hun werk en dagelijks leven veel tijd voor allerlei schermen doorbrengen, bijvoorbeeld op kantoor of voor hun smartphone.

Je moet echter opmerken dat er een minimaal verschil is tussen gewone glazen en glazen met blauwlichtfilters. Als je beide glazen voor een wit papier houdt, zie je een lichte blauwachtige tint in de glazen met blauwlichtfilters.

Wat zijn de bekendste fabrikanten van blauw licht filter glazen?

In het verleden hebben verschillende fabrikanten zich gespecialiseerd in blauwlichtfilters. Hier is een korte lijst:

Fabrikant Beschrijving
Avoalre Avoalre is een bekende fabrikant van allerlei soorten lenzen en brillen. De fabrikant is vooral bekend om stijlvolle zonnebrillen.
Cyxus Cyxus heeft zich geheel gespecialiseerd in de produktie van blauwlichtglazen. Ze zijn bedoeld om de ogen te beschermen tegen schadelijk blauw licht bij langdurig werken aan de computer of het spelen van computerspelletjes.
DUCO DUCO concentreert zich hoofdzakelijk op de produktie van zonnebrillen. De laatste jaren is de vraag naar blauwlichtfilterglazen echter sterk toegenomen en DUCO heeft ook deze markt veroverd.

Deze drie voorbeelden van de bekendste fabrikanten van blauwlichtfilters in Duitsland worden hier alleen als voorbeeld genoemd. Natuurlijk zijn er veel andere fabrikanten met vele jaren ervaring. Het beste is uit te zoeken welke fabrikant het dichtst bij je in de buurt is.

Wanneer moet je een bril met blauw licht filter gebruiken?

In het algemeen zijn blauwfilterglazen aan te bevelen voor iedereen die in zijn werk of dagelijks leven veel tijd voor een beeldscherm doorbrengt.

 • Werknemers in ploegendienst of ’s nachts: Voor werknemers in ploegendienst of ’s nachts zijn blauwlichtfilterbrillen bijzonder nuttig om de innerlijke klok of het innerlijke dag-nachtritme te synchroniseren. Dit betekent dat als je thuiskomt van de nachtdienst, je lichaam beschermd moet worden tegen het blauwe licht, om de afgifte van het slaaphormoon melatonine niet te verstoren.
 • Continue PC gebruikers Als je in je werk je PC de hele tijd moet gebruiken, is het moeilijk om zware blootstelling aan HEV licht te vermijden. In dit geval zou een blauw licht filterbril een goede investering zijn.
 • Gamers: Omdat gamen vaak in de avonduren wordt beoefend, zou een bril met blauwlichtfilter ook hier zinvol zijn. Deze staan in de spelscene al bekend als “gaming glasses”. Ze kunnen je helpen om het natuurlijke dag-nachtritme niet steeds meer te verstoren en tegelijk overmatige HEV straling te vermijden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van blauw filter glazen?

Om je te helpen je aankoopbeslissing af te wegen, hebben we een lijst samengesteld van de voor- en nadelen van blauwlicht filterglazen:
Voordelen
 • Blauw licht filterglazen beschermen je ogen bij het werken achter een computer
 • Computerspelletjes zonder gevolgschade aan je ogen
 • Eenvoudige blauw licht filterglazen zijn al goedkoop in aanschaf
 • De meeste blauwlichtfilterglazen beschermen ook tegen UV-licht, zodat het niet nodig is een extra zonnebril te kopen
Nadelen
 • Kleuren worden niet helemaal nauwkeurig weergegeven omdat het filter een deel absorbeert
 • Kosten
 • De blauwlichtfilterglazen, of clip-on glazen, moeten ook opgezet worden

In de wereld van vandaag dragen meer mensen dan ooit een bril. Ze helpen de mensen om hun omgeving overdag en ’s nachts waar te nemen. Brillen met blauwlichtfilter hebben speciale mogelijkheden en filteren het blauwe licht van beeldschermen en lampen om het zien zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken.

Welk effect heeft blauw licht op mensen en hoe effectief is een blauwlichtfilter?

Blauw licht wordt ervan verdacht het netvlies van de ogen op lange termijn te beschadigen. De reden hiervoor is dat onze ogen niet gemaakt zijn om zo lang in blauw licht te kijken als we tegenwoordig doen op smartphones en andere mobiele toestellen.

Blauw licht onderdrukt actief de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dus je krijgt geen rust als je tot diep in de nacht voor een beeldscherm zit.

Dit is precies de reden waarom smartphonefabrikanten gereageerd hebben en een blauwfilter in hun toestellen inbouwen. Dit kan gemakkelijk naar behoefte aan en uit gezet worden.

De volgende symptomen treden vaak op bij het gebruik van beeldschermen, mobiele telefoons of andere digitale toestellen

 • Vermoeide ogen
 • Droge ogen
 • Geïrriteerde en waterige ogen
 • Brandende ogen
 • Hoofdpijn
 • Slaapstoornissen

Tegenwoordig zijn veel lampen, PC schermen of smartphones voorzien van LED lampen (LED=light emitting diode). Deze LED lampen bevatten een hoog aandeel blauw licht.

Welk effect heeft blauw licht op mensen?

Voor de volledigheid worden hier de effecten op de mens, ingedeeld in voor- en nadelen, opgesomd:
Voordelen
 • Blauw licht heeft een stimulerende tot alarmerende werking
 • Blauw licht speelt een belangrijke rol in het slaap-waakritme
Nadelen
 • Te veel blauw licht “s avonds verstoort je slaap
 • Geïrriteerde en vermoeide ogen
 • Blauw licht kan maculaire degeneratie verergeren

Door het stimulerende effect op de hersenen brengt blauw licht je in de verleiding om met wijd open ogen voor beeldschermen te gaan zitten. Meestal vergeet je te knipperen en belast je je oogspieren. Hierdoor drogen je ogen oppervlakkig uit.

Je kent vast wel het gevoel in bed te liggen met vermoeide ogen, maar eigenlijk van binnen nog klaarwakker te zijn. In dit geval kun je last hebben van te veel blootstelling aan blauw licht.

Veel lampen, PC schermen of smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met LED lampen. Deze LED lampen bevatten een hoog aandeel blauw licht. (Image source: Jonah Pettrich / Unsplash)

Kunnen blauwlicht filterglazen ook bij vensterglas besteld worden?

Dit is zonder problemen mogelijk. Je hebt geen voorschrift nodig voor deze speciale bril. Elke bril kan met of zonder sterkte gemaakt worden. De volgende voorbeelden kunnen van een blauwlichtfilter voorzien worden

 • Varifocals
 • Enkelvoudige gezichtsbrillen
 • Zonnebril
 • Brillen op de werkplek
 • Sportbrillen

Wat kun je doen tegen blauw licht?

 • VERMIJD MOBIELE TELEFOON- EN TV-GEBRUIK IN DE VOND: Vermijd zoveel mogelijk intensief beeldscherm- en beeldschermwerk voor je naar bed gaat. Vooral als je lang naar een beeldscherm kijkt terwijl je de kamer al verduisterd hebt, zullen je pupillen zich verwijden en extra blauw licht ongehinderd binnenlaten.
 • ENABLEBLUE LIGHT FILTER Gebruik de optie op je PC om blauw licht handmatig te verminderen. Activeer daartoe in je instellingen de nachtstand, nachtverschuivingsstand of leesstand. Veel smartphones bieden ook de mogelijkheid om in de instellingen de nachtstand in te schakelen. In het begin zul je het scherm erg onwennig vinden, maar je ogen zullen er snel aan wennen.
 • LENSEN MET BLAUWE LICHT FILTERS: Lenzen met blauwe filters kunnen voor elk montuur en voorschrift gebruikt worden. Het beste kun je je opticien om advies vragen en vragen om een bril met blauwfilter of blauwe bescherming.
 • OOG YOGA: Neem, wanneer mogelijk, de tijd om je ogen een pauze te geven van beeldschermen. Je kunt je handpalmen tegen elkaar wrijven tot je een zekere warmte voelt. Dan kun je de palm van je hand op je gesloten ogen leggen. De warmte en de duisternis zullen je ogen ontspannen.

Conclusie

Welnu, de tijd die we doorbrengen met onze schermen is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit betekent dat als je ’s avonds lange uren op je PC of tablet moet werken, een blauwlichtfilter de moeite waard kan zijn. Wegens de gunstige prijzen kunnen we je aanraden de bril uit te proberen, met of zonder correctie.

Of je nu een blauwlichtfilterbril draagt of niet, het is belangrijk om je ’s avonds tegen blauw licht te beschermen. Zo loop je niet het risico dat je onbedoeld je slaapritme verandert en jezelf kunstmatig lang wakker houdt voor je in slaap valt. Je doet ook iets goeds voor je ogen. Een kleine tip: Kijk vaker naar de blauwe lucht in plaats van naar het blauw van het scherm.

Beeldbron: alexshyripa/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies