Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Bluetooth boxen zijn nu overal te vinden. Of het nu buiten bij de barbecue is of thuis in de entertainmentruimte. Er zijn grote verschillen in de prijzen en in de prestatieklassen van de dozen. Als je overweegt een Bluetooth box te kopen, moet je van tevoren een paar overwegingen maken.

Met onze Bluetooth luidspreker bespreking 2023 willen we je helpen de beste Bluetooth luidspreker voor jou te vinden. We hebben verschillende soorten luidsprekers vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bluetooth luidsprekers zijn uitgerust met Bluetooth technologie, zodat je er draadloos elektronische apparaten op kunt aansluiten.
 • Het is belangrijk dat je nadenkt over waar je je luidspreker wilt gebruiken, want er zijn verschillende soorten luidsprekers die voor verschillende doeleinden geschikt zijn.
 • Bluetooth luidsprekers zijn er als alleenstaande luidsprekers of als muzieksystemen; ook hier hangt het af van je voorkeur en wat je met de luidspreker wilt doen.

Bluetooth Box: Onze selectie

Anker Bluetooth Box

Stelt u zich eens voor dat u altijd kunt genieten van een stabiele en betrouwbare bluetooth-verbinding met een glashelder, vervormingsvrij klankprofiel. Dat is precies wat de Anker bluetooth box u biedt. Deze luidspreker, voorzien van Anker’s geavanceerde BassUp-technologie, zorgt voor een krachtige bas die zelfs in de diepte, gedetailleerd en over een breed oppervlak klinkt. Hierdoor ervaart u een eersteklas diepe bass die zich kan meten met soortgelijke luidsprekers in dezelfde prijsklasse.

Jbl Bluetooth Box

Ontdek de JBL Go 3: uw ideale, draagbare en draadloze bluetooth box die u overal mee naartoe kunt nemen. Of u nu naar het zwembad, park of gewoon onderweg bent, de duurzame en waterdichte constructie van de JBL Go 3 maakt het mogelijk om overal van uw favoriete muziek te genieten. Het compacte ontwerp past perfect in de palm van uw hand, zodat u het feest altijd bij u heeft.

Smalody Bluetooth Box

De ultradraagbare en multifunctionele Smalody Bluetooth Box maakt het leven simpeler met zijn oplaadbare 1200 mAh lithiumbatterij met hoge capaciteit, waarmee u meer dan 10 uur lang muziek kunt afspelen op één enkele lading. Dankzij een handige riem kan deze luidspreker gemakkelijk buitenshuis worden gedragen – ideaal voor reizen en wandelen, superlicht en eenvoudig op te bergen in uw rugzak of bagage.

Koop- en evaluatiecriteria voor Bluetooth boxen

De criteria die je kunt gebruiken om Bluetooth luidsprekers met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

Over deze criteria gaan we hieronder meer in detail.

Geluidskwaliteit

Het belangrijkste criterium voor luidsprekers is het geluid. Bluetooth luidsprekers zijn verschillend geschikt voor verschillende muziekgenres. Dit moet je beslist in gedachten houden bij je keuze.

Muziek is een heel subjectief gevoel, dus we raden je aan de luidspreker uit te proberen voor je hem koopt.

Wat de geluidskwaliteit betreft, zijn er ook kenmerken die objectiever zijn. Bijvoorbeeld of er merkbaar kwaliteitsverlies is bij hoog volume of zelfs ruis, of de Bluetooth luidspreker ook kan overtuigen met 360° surround geluid, of hoe krachtig de bas is. In deze kenmerken verschilt de Bluetooth luidspreker niet wezenlijk van een bedrade luidspreker.

Levensduur van de batterij

Een lange levensduur van de batterij is vooral belangrijk als je je luidspreker ook onderweg wilt gebruiken. Zeer goede Bluetooth luidsprekers hebben vermogen voor meer dan 20 uur muziek. Het middenveld van de luidsprekers heeft een batterijduur van 10 uur, maar dit is ruim voldoende voor een klein feestje of een barbecue. Een ander belangrijk aspect is de oplaadtijd. Natuurlijk moet dit zo kort mogelijk zijn.

Geschikt voor buiten

Als je je Bluetooth box mee naar buiten neemt, kunnen er gemakkelijk kleine ongelukjes gebeuren. Je moet er dus voor zorgen dat je luidspreker stof- en spatwaterdicht is als je hem buiten wilt gebruiken. Met de IPX7 beschermingsklasse is je Bluetooth luidspreker zelfs beschermd tegen beschadiging na kort onderdompelen in water. We hebben de verschillende beschermingsklassen in een kleine tabel opgesomd.

IP-klasse bescherming tegen vreemde voorwerpen
IPX7 bescherming tegen beschadiging na korte onderdompeling
IPX6 bescherming tegen sterke waterstralen
IPX5 bescherming tegen waterstralen
IPX4 bescherming tegen spatten van water

Er zijn ook verschillende beschermingsklassen voor bescherming tegen stof. De beste bescherming die je Bluetooth box kan hebben is IP6X, wat staat voor stofdicht. Bovendien moet je letten op de robuuste constructie van je kist als je wilt dat hij je onderweg vergezelt.

Gewicht

Het gewicht van je Bluetooth box is alleen belangrijk als je hem onderweg mee wilt nemen. Als dit niet het geval is, kun je dit punt overslaan.

Je moet letten op het gewicht van Bluetooth luidsprekers voor gebruik onderweg.

Kleine Bluetooth luidsprekers kunnen minder dan 500 gram wegen. Het lage gewicht komt echter tot uiting in het geluidsvermogen, dat daaronder lijdt. Grote luidsprekers kunnen meer dan 3 kilo wegen. Ze hebben een beduidend langere levensduur van de batterij, maar een betere geluidskwaliteit dan kleine luidsprekers. Bluetooth luidsprekers tot een kilo kunnen nog gemakkelijk in een tas worden opgeborgen en meegenomen, maar daarna wordt het oncomfortabel. Je moet altijd afwegen voor welk doel je de Bluetooth box wilt gebruiken.

Controle

In de regel hebben alle Bluetooth luidsprekers volumeknoppen. Andere controlemogelijkheden zijn zeldzaam. Veel fabrikanten zijn overgegaan op het ontwikkelen van een eigen app voor nog meer gemak. De apps maken bijvoorbeeld verbinding met andere smart home systemen mogelijk.

Multiroom

Met behulp van de Multiroom functie kun je verschillende Bluetooth luidsprekers in verschillende kamers met elkaar verbinden en tegelijk muziek laten horen. In het verleden moest je de luidsprekers vaak met WLAN verbinden. Tegenwoordig gebruiken veel fabrikanten hiervoor hun eigen app of systeem. Je kunt meestal in de productinformatie vinden of een luidspreker de multiroom functie heeft.

Andere kenmerken

Andere kenmerken zijn alle functies die je niet per se van een Bluetooth luidspreker zou verwachten.

Er zijn luidsprekers met een powerbank functie. Je kunt je mobiele telefoon op je luidspreker opladen als je onderweg bent.

Bovendien hebben sommige Bluetooth luidsprekers een lichtfunctie, waarbij de LEDs van kleur veranderen, passend bij het geluid van de muziek. Als je meerdere luidsprekers van dezelfde fabrikant hebt, kun je ze vaak met elkaar verbinden voor een betere geluidservaring. Dit gebeurt meestal via een app. Het is handig als je luidsprekers andere verbindingsmogelijkheden hebben dan Bluetooth. Vaak kun je je mobiele telefoon er rechtstreeks op aansluiten via een AUX kabel. Sommige luidsprekers gebruiken ook Wi-Fi en USB.

Gids: Veel gestelde vragen over Bluetooth luidsprekers in detail beantwoord

In de volgende gids hebben we de belangrijkste vragen over Bluetooth luidsprekers voor je opgesteld.

Wat is een Bluetooth luidspreker?

Bluetooth luidsprekers zijn luidsprekers waarmee je elektronische toestellen draadloos kunt verbinden via Bluetooth technologie. Bluetooth werd in de jaren 1990 ontwikkeld en is nu een industriestandaard voor gegevensoverdracht tussen toestellen over korte afstanden met behulp van draadloze technologie (WPAN).

bluetooth Box-1

Bluetooth boxen zijn erg praktisch door het ontbreken van kabels en kunnen van kamer naar kamer gedragen worden. (Beeldbron: daisydaisy / 123rf)

Er zijn ook verschillende soorten Bluetooth luidsprekers verkrijgbaar. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de basreflex luidspreker en de subwoofer.

Hoe werkt een Bluetooth box?

Een zogenaamde ISM band wordt gebruikt om informatie door te geven. De ISM band gebruikt een bandbreedte van 2.402 GHz en 2.480 GHz. Elk Bluetooth toestel heeft een zender en een ontvangereenheid die gegevens kunnen zenden en ontvangen. Koppelen is heel eenvoudig en gebeurt door eenmalig een toegangscode in te voeren.

Nu kunnen twee Bluetooth apparaten, zoals een Bluetooth box en een mobiele telefoon, met elkaar verbonden worden. Gegevens zoals muziek, foto’s en video’s kunnen tussen de twee gekoppelde toestellen worden uitgewisseld. Andere Bluetooth apparaten ondervinden geen hinder van de verbinding omdat de toegangscode alleen geldt voor de twee verbonden apparaten.

bluetooth Box-2

Bluetooth luidsprekers kunnen nu zo gebouwd worden dat ze stof- en spatwaterdicht zijn, zodat niets het plezier buitenshuis in de weg staat.
(Foto bron: Savusia / 123rf)

Welke soorten Bluetooth luidsprekers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een Bluetooth box wilt kopen, zijn er 6 verschillende soorten om uit te kiezen. Als je meer over elk type doos wilt weten, kun je de volgende hoofdstukken lezen.
Bassreflex-Lautsprecher

Bass Reflex Luidspreker

De basreflex luidspreker, vaker basreflex behuizing genoemd, is een speciaal soort luidsprekerbehuizing voor subwoofers en woofers. De kast is niet gesloten, maar heeft een opening. Deze opening wordt een basreflexkanaal genoemd. Het naar achteren gestraalde geluid wordt gebruikt om de basweergave te versterken.

Voordelen
 • Vermogensbandbreedte uitgebreid met 1,1 octaaf
 • Hoger geluidsdrukniveau mogelijk (tot 13,5dB)
 • Lagere excursie van de luidsprekerconus bij hetzelfde geluidsniveau
Nadelen
 • Steile daling van de overdrachtsfunctie mogelijk beneden de onderste afsnijfrequentie
 • Als de tunnel onvoldoende gedimensioneerd is, kan stromingsgeluid optreden
 • Er kan een akoestische kortsluiting optreden die mogelijk schade aan de luidspreker kan veroorzaken

Het geluidsdrukniveau beschrijft de kracht die op een oppervlak werkt. De waargenomen luidheid wordt gekwadrateerd met het geluidsdrukniveau in stappen van tien. Bij 10dB komt dit overeen met een verdubbeling van het waargenomen volumeniveau. De onderste grensfrequentie is het frequentiegebied waarbij een luidspreker met minimale frequentie een geluidsgebeurtenis met bijna vol vermogen weergeeft. Akoestische kortsluiting is de vermindering van de geluidsstraling van de luidsprekerconus. Dit kan gebeuren door een directe drukvereffening tussen gebieden die in tegengestelde fasen trillen.

Passive Radiatoren (Passivmembran)

Passieve radiatoren (passief diafragma)

Het passieve diafragma werkt als de basreflexpoort. Een passief diafragma wordt vaak in Bluetooth luidsprekers ingebouwd omdat het aanzienlijk minder plaats inneemt dan de basreflex luidspreker. Een positief aspect is dat er geen ongewenste middentonen worden geproduceerd. Het passieve membraan wordt vaak op de achterkant van de luidspreker aangebracht. Passieve membranen hebben enkele voordelen en nadelen ten opzichte van tunnelsystemen, die we hier op een rijtje zetten.

Voordelen
 • Geen stromingsruis
 • Preciezere basweergave
 • Geen zelfresonantie
Nadelen
 • Hogere kosten
 • Alleen nuttig voor zuivere basluidsprekers, want hogere frequenties dringen door het dunne membraan naar buiten
 • Meer ruimte nodig aan de buitenkant van de luidspreker

Samengevat is een passief diafragma bijzonder geschikt voor kleine en draagbare luidsprekers.

Subwoofer

Subwoofer

Een subwoofer is een basdoos. Hij is geoptimaliseerd voor laagfrequente geluidsgolven. Een subwoofer heeft vaak een passief membraan. Meestal vind je een subwoofer als een aparte luidspreker in een systeem. Het is meestal de grootste luidspreker in het systeem.

Voordelen
 • Meer volume
 • Betere weergave van het lage frequentiebereik
 • Meer dynamiek in de totale uitvoering
Nadelen
 • Crossovers kunnen het geluid verslechteren
 • Extra investering nodig
 • Kan de kamer snel onoverzichtelijk maken, Kan niet op zichzelf staan

Als enkele luidspreker heeft een subwoofer weinig zin.

Breitbänder

Full-range luidspreker

Een full-range luidspreker kan bijna het hele hoorbare frequentiebereik bestrijken. Dit maakt hem uiterst praktisch voor kleinere luidsprekerkasten.

Voordelen
 • Mogelijke vervorming wordt opgeheven
 • Compact ontwerp
 • Lage materiaalkosten
Nadelen
 • Niet alle frequentiebereiken worden zuiver weergegeven

Door zijn meestal compacte vormgeving en het feit dat bijna alle hoorbare frequentiegebieden worden bestreken, is de full-range luidspreker de perfecte metgezel voor op reis.

Satellit

Satelliet

Satellieten zijn kleine luidsprekerkasten die geen volledige lage frequentierespons hebben. In de meeste gevallen sluit je ook een subwoofer aan om het lage frequentiebereik te dekken. De satelliet is meestal klein en lang.

Voordelen
 • Klein
 • Geeft het hoge frequentiebereik zuiver weer, Licht
Nadelen
 • Heeft een subwoofer nodig
 • Alleen geschikt voor thuisgebruik

De satelliet is het meest geschikt voor thuisgebruik, bijvoorbeeld als thuisbioscoop, want er moet ook een subwoofer op aangesloten worden, die meestal veel plaats inneemt.

360° Lautsprecher

360° luidspreker

Door zijn speciale vormgeving slaagt de 360° luidspreker erin het geluid in alle richtingen weer te geven. Normaal moet de luidspreker direct op de luisteraar gericht zijn. Ze zijn uiterst compact gebouwd en verhoudingsgewijs licht.

Voordelen
 • Verdeelt het geluid beter
 • Compact ontwerp
Nadelen
 • Geluidsbeeld verandert afhankelijk van hoe de luidspreker gedraaid wordt

Door het geluid in verschillende richtingen en de compacte vormgeving is de 360° luidspreker ook een goede reisgenoot.

Het blijkt dat de soorten verschillende sterke en zwakke punten hebben. Welke kracht het belangrijkst is, kun je het beste zelf bepalen.

Hoeveel kost een Bluetooth luidspreker?

Bluetooth luidsprekers kosten van 30 tot meer dan 1000 euro. Een grote kostenfactor is het type luidspreker. Wil je een kleine luidspreker om onderweg met je vrienden naar muziek te luisteren, dan voldoet een goedkopere luidspreker zeker. Maar als je je eigen thuisbioscoop wilt bouwen en geluidskwaliteit heel belangrijk voor je is, moet je bereid zijn meer te betalen.

Wat zijn de alternatieven voor Bluetooth luidsprekers?

Er zijn twee verschillende alternatieven voor de typische Bluetooth box. Een alternatief is de bedrade box, met een 3.5 millimeter jack. De geluidskwaliteit is meestal helderder met de bedrade box. De meeste Bluetooth luidsprekers hebben echter een jack aansluiting, zodat je ze ofwel via Bluetooth ofwel met de kabel kunt verbinden.

WLAN luidsprekers zijn een andere optie. Hier verbind je je luidspreker met hetzelfde Wi-Fi netwerk als je mobiele telefoon. Je kunt nu muziek afspelen via het WLAN. Deze variant is zeer geschikt voor thuisgebruik, maar niet geschikt als je je luidspreker mee wilt nemen.

Foto bron: Puchrik / 123rf

Recensies