Bluetooth Luidspreker
Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Momenteel gaat er in Nederland iedere paar minuten wel een bluetooth luidspreker over de online toonbank. Het leek aan het begin een tijdelijke trend, maar deze ontwikkeling blijft gaande. Steeds meer mensen genieten van het gemak van een flexibele bluetooth luidspreker.

In de afgelopen jaren is de geluidskwaliteit van de bluetooth luidsprekers sterk verbeterd. Tegenwoordig, koop je voor een redelijke prijs een zeer goede bluetooth luidspreker. De tijd ligt achter ons dat we alleen een Bluetooth luidspreker kochten, omdat er geen kabel voor nodig was. Bovendien zijn de accu’s en batterijen in Bluetooth luidsprekers duurzamer geworden, ook laden ze veel sneller op dan voorheen.
Belangrijk om te weten

 • Een bluetooth luidspreker is een geluidssysteem, met een geïntegreerde ontvanger. Deze ontvanger maakt kabels overbodig, bij de verbinding met geluidsspelers en andere apparaten. Waarbij je moet denken aan mobiele telefoons en computers.
 • De beste bluetooth luidsprekers leveren tegenwoordig dezelfde prestaties als conventionele luidsprekers.
 • Een aantal modellen bluetooth luidspreker is bedacht om buitenshuis te gebruiken. Vandaar het lichte en compacte ontwerp. Er zijn echter ook grotere bluetooth luidsprekers op de Nederlandse markt, voor het beste geluid in jouw interieur.

Onze selectie: De beste bluetooth luidspreker op de markt

Hieronder vind je onze selectie van de 5 beste bluetooth luidsprekers, die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn. Welke bluetooth luidspreker past het beste bij wat jij zoekt?

De bluetooth luidspreker met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Lovende recensies alom, voor de JBL Flip 4 bluetooth luidspreker. De geïntegreerde lithium ionbatterij biedt tot wel 12 uur muziekplezier in één keer. Genoeg voor een spetterende dag in het zwembad, én een bbq feest daarna. Deze bluetooth luidspreker is te bedienen met de JBL Connect + app. Simpel en snel.

Deze bluetooth luidspreker maakt het mogelijk om tot wel 100 luidsprekers te koppelen. Kortom, het is een fantastische gangmaker. Ook kan je ermee bellen, zonder dat je last hebt van hinderlijke achtergrondruis. de Flip 4 reageert op stemcommando’s voor Siri en Google Now.

Onze favoriete bluetooth luidspreker met de onmiskenbare Marshall-look

De Kilburn bluetooth speaker van Marshall heeft de onmiskenbare Marshall-look: vinyl en een stevige metalen grille met de iconische Marshall letters. De speaker heeft een accu die tot 20 uur lang mee gaat.

Het apparaat weegt maar 2,5 kilo. Dankzij het compacte gewicht en de zwart-rode draagriem neem je hem overal gemakkelijk mee naartoe. De luispreker biedt een geluid waarbij je zowel binnen als buiten een echte 360 graden beleving ervaart.

De extreem krachtige bluetooth luidspreker

Eindeloos luisterplezier met de JBL Charge 3 bluetooth luidspreker. Extreem krachtige, draagbare bluetooth luidspreker met zeer goed stereogeluid en ingebouwde oplader. Alles in één pakket. Gebruik hem naast het zwembad of op de camping, want hij is stof- en waterdicht.

De oplaadbare 6000 mAh batterij biedt tot wel 20 uur muziekgenot. Ook laadt de Charge 3 smartphones en tablets op, via de USB poort. Een ingebouwde microfoon met echo- en ruisonderdrukking garandeert een kristalheldere spraakkwaliteit met één druk op de knop.

De bluetooth luidspreker met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding

De Ultimate Ears MEGABOOM is een draagbare, draadloze en krachtige speaker. Het apparaat speelt een geweldig 360º-geluid met diepe bas af. De speaker heeft een waterdicht (IPX7) grab-n’-go ontwerp dat verbazingwekkend licht is, met een gewicht van slechts 877 g.

De accu gaat 20 uur mee en de luidspreker heeft een bereik van 30 meter. Je kunt gemakkelijk meerdere speakers met elkaar koppelen. Voor deze vriendelijke prijs echt een aanrader.

De beste bluetooth luidspreker van Bose

Een echte allrounder, deze bluetooth luidspreker van Bose. Er komt verrassend krachtig geluid uit dit compacte ontwerp. Echte 360° sound, denk diep, krachtig en indrukwekkend. Naadloze aluminium behuizing, waardoor hij robuust en waterbestendig (IPX4) is.

Tot wel 12 uur muziek afspelen, door de duurzame lithium-ion batterij. Koppel jouw muziekspeler met bluetooth en klaar. Deze bluetooth luidspreker reageert daarnaast op stemcommando’s, dus laat Siri of Google Now voor je werken. Synchronisatie van twee luidsprekers is mogelijk, voor het afspelen in stereo.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een bluetooth luidspreker

Op het moment dat je graag een bluetooth luidspreker, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo koop je precies dat model bluetooth luidspreker, die je biedt wat je zoekt. Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over bluetooth luidsprekers. Daarmee staat niets je meer in de weg voor de juiste aankoop.

Een bluetooth luidspreker stelt je in staat om zonder kabels en gedoe naar muziek te luisteren.
(Bron: Allenden: 58984269/ 123rf.com)

Wat is precies een bluetooth luidspreker?

Een bluetooth luidspreker is een luidspreker die je draadloos met andere apparaten kunt verbinden. Zonder geworstel met kabels dus. Deze verbindingstechnologie koppelt mobiele telefoons, luidsprekers en spelcomputers. Maar je kunt ook denken aan zakelijker gebruik, door koppelingen met printers, scanners, computers, muizen en toetsenborden.

Bluetooth technologie biedt een verbinding van uitstekende kwaliteit, binnen een bepaald bereik. Het aantal apparaten dat je kunt koppelen met jouw bluetooth luidspreker, verschilt per model.

Wat zijn de voor- en nadelen van een bluetooth luidspreker?

Verreweg het grootste voordeel van een bluetooth luidspreker, is dat je er geen kabels voor nodig hebt. Je koppelt ze draadloos, via Bluetooth, aan andere apparaten. Een bluetooth luidspreker is daarom zowel binnen als buiten te gebruiken. Veel mensen nemen hun bluetooth luidspreker zelfs mee op reis. Deze luidsprekers bieden doorgaans een betere geluidskwaliteit, dan degene die zijn ingebouwd door de fabrikant. Denk maar eens aan het blikken geluid uit de speakers in jouw mobiele telefoon, laptop of tablet.

Een nadeel van een bluetooth luidspreker is de beperkte speelduur. Ze werken immers op een accu of batterij. Verder blijft de geluidskwaliteit van bekabelde luidsprekers beter dan die van bluetooth luidsprekers. Het derde nadeel is het beperkte bereik van een bluetooth luidspreker. Ga je buiten het bereik, dan kan het geluidssignaal gaan haperen.

Wist je dat Bluetooth oorspronkelijk werd bedacht, om de ruimte voor een USB ingang op mobiele telefoons uit te sparen?

Waarom zou ik een bluetooth luidspreker kopen?

In de eerste plaats zijn er een aantal grote voordelen, die je bijna niet over het hoofd kunt zien. Zo zijn ze comfortabel en makkelijk te bedienen en cómodos, manejables, ocupan poco espacio y ofrecen una gran calidad de sonido. Además, la tecnología bluetooth se ha convertido en una estándar de la industria y hoy en día prácticamente todos los dispositivos se pueden conectar a través de ella.

Voordelen
 • Compatibiliteit met andere bluetooth apparaten
 • Gemakkelijk mee te nemen, ook op reis
 • Geen kabels meer nodig
 • Ze zijn comfortabel en nemen nauwelijks ruimte in
Nadelen
 • Speelduur hangt af van de batterijduur
 • De bluetooth verbinding zelf kost energie
 • Buiten bereik kan het geluidssignaal haperen

Waaraan moet mijn bluetooth luidspreker voldoen?

Vandaag de dag zijn de beste versies van Bluetooth de 4.1 en Bluetooth LE. Maar, een bluetooth luidspreker met Bluetooth 2.1+EDR werkt ook prima. Als je nu een bluetooth luidspreker koopt, is het handig als het deze connectiviteit bevat.

Verder moet een bluetooth luidspreker compatibel zijn met A2DP. Dit wil zeggen, dat de koppeling met andere apparaten middels A2DP stabiel en kwalitatief goed is. Tussen apparaten die samenwerken middels A2DP ontstaat vlotte en ononderbroken gegevensoverdracht. Voor een goed stereogeluid, bijvoorbeeld.

Dankzij hun functionaliteit, zijn bluetooth luidsprekers erg populair.
(Bron: Photodee: 82411236/ 123rf.com)

Welke soorten bluetooth luidsprekers zijn er?

Dit is een strikvraag, want er bestaan ongelooflijk veel types en modellen bluetooth luidsprekers.

In grove lijnen, kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten bluetooth luidsprekers:

 • Draagbare bluetooth luidsprekers
 • Bluetooth luidsprekers voor binnen

Verder kun je binnen de categorie draagbare bluetooth luidsprekers, mini luidsprekers onderscheiden. Dit zijn draadloze luidsprekers van zeer klein formaat. Ideaal om in je zak te stoppen, of mee te nemen op vakantie. Niets houdt je zo meer tegen, om overal ter wereld naar jouw persoonlijke hits te luisteren. Met betrekking tot bluetooth luidsprekers voor binnen, deze worden meestal thuis gebruikt. Vooral om thuis het bioscoopgevoel te creëren, of voor een gezellige karaoke wedstrijd. In de selectie vind je ook een model speciaal hiervoor. Zoals je leest, is er voor iedereen wat wils, op het gebied van bluetooth luidsprekers.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een aantal criteria waaraan jouw aankoop van een bluetooth luidspreker moet voldoen. Tenminste, als je wilt dat de bluetooth luidspreker voldoet aan jouw verwachtingen. Op deze manier hopen we je op weg te helpen, om je weg te vinden in het grote aanbod. We willen het je makkelijk maken, om een bluetooth luidspreker te kopen waar je heel blij mee bent.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de bluetooth luidspreker, is natuurlijk een van de belangrijkste criteria. We raden je aan om de verschillende soorten bluetooth luidspreker te proberen. Voldoet het model bluetooth luidspreker van jouw voorkeur aan de kwaliteit die je verwacht? Soms heb je geen zin of tijd om eindeloos te proberen. In deze gevallen raden we je aan, om vooral te letten op het vermogen en de gevoeligheid van de bluetooth luidspreker.

Het vermogen van een bluetooth luidspreker geeft men weer in watt. Het gaat hier om de maximale elektrische spanning, die de bluetooth luidspreker kan verwerken. Zoom verder in op het vermogen in RMS watt, want dit vermogen zegt iets over de geluidssignalen. Hoe hoger het vermogen, hoe harder het volume dat jouw bluetooth luidspreker bereikt. Let wel, een harder geluid is niet per se een geluid van betere kwaliteit.

De gevoeligheid van de bluetooth luidspreker drukt men uit in decibellen (dB). Dit heeft te maken met het aantal geluidsgolven dat de speaker produceert per watt. Geluidsspecialisten vinden tussen de 80 en 88 dB een lage waarde, vanaf 100 dB begint het pas te tellen.

Gebruikswijze

Hoe ga je de bluetooth luidspreker gebruiken, binnen of buiten, op een vaste plek of overal en nergens? Dit is een belangrijk aspect om te beoordelen, voordat je een bluetooth luidspreker koopt. Verder kun je overwegen of je hem puur privé gebruikt, of in een professionele context. Of iedere dag, tegenover zelden.

In het geval je een bluetooth luidspreker buiten gaat gebruiken, houdt dan rekening met een aantal zaken. Je hebt echt een ander type bluetooth luidspreker nodig aan het zwembad dan in de tuin. Kijk bijvoorbeeld naar de stof- en waterbestendigheid van de bluetooth luidspreker. Zodat jouw feestje veilig blijft, als er weer eens een bui valt in Nederland.

Connectiviteit

Natuurlijk denk je bij een bluetooth luidspreker direct aan de connectiviteit middels Bluetooth. Maar, het kan handig zijn, dat jouw bluetooth luidspreker beschikt over andere ingangen. Denk hierbij aan wifi verbinding, of aan kabels met een zogenaamde jack of mini-jack stekker. Verder zijn er verschillende speakers, die over een USB of SD ingang beschikken. Hiermee kun je ook de inhoud van andere schijven en apparaten weergeven met jouw bluetooth luidspreker.

Veel bluetooth luidsprekers van tegenwoordig werken met NFC connectiviteit. Dit werkt vrijwel hetzelfde als Bluetooth. NFC is vooral handig bij het pairen van apparaten, om stereo geluid te krijgen, zonder ingewikkeld menu.

Bluetooth technologie

Er bestaan diverse versies van de Bluetooth technologie. De technologie heeft zich sterk ontwikkeld in de afgelopen jaren. De meeste apparaten die nu verkocht worden, beschikken over een versie 3.0 of hoger. We raden je aan om te kiezen voor een bluetooth luidspreker die minimaal Bluetooth versie 4.0 aankan.

Een nieuwere versie van deze technologie, verzekert je van een laag energiegebruik en goed rendement. Het is wel belangrijk dat ook jouw andere apparaten over een nieuwe versie van Bluetooth beschikken. Daarmee bereik je uiteindelijk het beste geluidsresultaat.

Bereik van het signaal

Het bereik van het signaal hangt samen met de gebruikswijze en plaatsing van jouw bluetooth luidspreker. Meestal heb je voldoende aan 10 meter bereik. Mocht je een groot huis hebben, of een grote ruimte willen dekken, kies dan voor een signaalbereik van 30 meter.

Accuduur

Niets is vervelender, dan dat jouw favoriete liedje abrupt stopt, terwijl jij op de dansvloer staat. Als je dit wilt voorkomen, dan raden we je aan om een bluetooth luidspreker met een lange accuduur te kopen. Meestal geldt echter wel, hoe langer de accuduur, hoe duurder de bluetooth luidspreker. Vergeet ook niet, dat een bluetooth luidspreker die voortdurend op het maximale volume aanstaat, de batterijduur verkort.

Meestal doen bluetooth luidsprekers hun werk gedurende een accuduur van tussen de 4 en 20 uur.

Een oplossing voor een korte accuduur van een bluetooth luidspreker is het gebruik van een Power Bank.

Profiel van de luidsprekers

Het profiel van de bluetooth luidspreker zegt iets over de verschillende functies, maar ook over de geluidskwaliteit. De belangrijkste profielen voor Bluetooth verbinding zijn de volgende:

 • A2DP
 • AVRCP
 • HFP
 • HSP

Het A2DP profiel, dat hierboven als eerste genoemd staat, is het meest uitgebreid en geavanceerd.

Gewicht en afmetingen van de bluetooth luidspreker

Het gewicht en de afmetingen van een bluetooth luidspreker, hangen samen met het gebruik. Dat wil zeggen, de context en de mate waarin je de speaker gebruikt. De modellen bluetooth luidsprekers lopen uiteen van passend in je hand, tot groot en robuust.

Staar je niet blind op het formaat van een bluetooth luidspreker. Grootte zegt namelijk niet altijd iets over potentie. Een kleine bluetooth luidspreker kan soms zelfs betere geluidskwaliteit bieden, dan een grote bluetooth luidspreker.

Stereo pairing

Je kunt een stereo geluid krijgen, door twee bluetooth luidsprekers aan elkaar te koppelen. Dit heet stereo pairing. Stereo geluid klinkt vaak natuurlijker, dan het geluid uit een enkele bluetooth luidspreker. Als je een bluetooth luidspreker koopt, waaraan je meerdere apparaten kunt koppelen, dan kun je zelfs een surround sound nabootsen.

Radio, handsfree bellen en verlichting

Zoals ieder elektronisch apparaat, zitten er op sommige modellen bluetooth luidspreker extra functies. Deze functies maken de bluetooth luidspreker veelzijdiger en soms aantrekkelijker. Denk aan mogelijkheden zoals radio, wekker, verlichting of lichteffecten. Of de handige samenwerking met andere apparaten in jouw smart home, via een virtueel assistent als Siri of Amazon Alexa.

Samenvatting

Bluetooth luidsprekers zijn en blijven erg populair. Steeds meer mensen kiezen voor een bluetooth luidspreker in plaats van een traditionele bekabelde luidspreker. Het belangrijkste voordeel van een bluetooth luidspreker is de mogelijkheid tot draadloze verbinding via Bluetooth. Met een bluetooth luidspreker, kun je nu naar muziek luisteren op plaatsen waar het eerder onmogelijk leek. Je neemt je speaker gemakkelijk overal mee naartoe, dus de muziek reist met je mee.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden, als je een bluetooth luidspreker koopt. Sommige daarvan zijn duidelijk, denk aan de prijs kwaliteitverhouding. Andere liggen wat minder voor de hand. Denk aan de mogelijkheden tot connectiviteit of het bereik van de luidspreker. In dit artikel ben je wijzer geworden op het gebied van bluetooth luidsprekers. Dit gaat je helpen als je straks je beslissing maakt voor een bluetooth luidspreker die perfect is voor jou.

Als je dit artikel leuk vond, dan lezen we dat graag in jouw reactie hieronder. Ook kun je dit artikel over bluetooth luidsprekers delen met vrienden en familie, om hen te helpen kiezen.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Photodee: 82251703/ 123rf.com)

Recensies