Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

40Onderzochte producten

14Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Als je HIFI stereo of autoradio geen Bluetooth heeft, maar je wilt toch genieten van de audiostream van je mobiele telefoon, dan heb je alleen maar een Bluetooth ontvanger nodig. Je hoeft niet in een hele nieuwe opstelling te investeren om draadloze transmissie mogelijk te maken.

Met onze Bluetooth ontvanger test 2023 willen we je helpen de ideale Bluetooth ontvanger voor je te vinden. We hebben de beste ontvangers op de markt voor je uitgezocht. We hebben ook de voor- en nadelen van audio Bluetooth ontvangers en USB Bluetooth dongles op een rijtje gezet. Je moet goed toegerust zijn om een bewuste en weloverwogen aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Voor toestellen die nog geen Bluetooth hebben, maakt een Bluetooth ontvanger een draadloze verbinding met een ander toestel mogelijk, bv. een smartphone of tablet.
  • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen audio Bluetooth ontvangers en USB Bluetooth dongles.
  • De audio Bluetooth ontvanger zorgt voor de draadloze overdracht van audio bestanden, bv. van je mobiele telefoon naar de stereo-installatie of de autoradio. Maar als je je computer wilt uitbreiden met Bluetooth om je draadloze hoofdtelefoon, muis, toetsenbord, printer, enz. aan te sluiten, raden we een USB Bluetooth dongle aan.

Bluetooth ontvanger: Onze selectie

Ugreen Bluetooth Ontvanger

Ontdek de veelzijdige UGREEN Bluetooth 5.0 ontvanger, speciaal ontworpen om uw luisterervaring naar een hoger niveau te tillen. Met de nieuwste Bluetooth 5.0 technologie en compatibiliteit met diverse apparaten, verbindt u eenvoudig uw auto- en thuisaudiosystemen, mobiele telefoons, tablets, computers en MP3-spelers met deze handige ontvanger. Voor extra gemak maakt de ingebouwde microfoon helder, handsfree bellen en spraaknavigatie mogelijk, zodat u altijd verbonden blijft.

Aramox Bluetooth Ontvanger

Bij Aramox vinden we uw tevredenheid en winkelervaring uiterst belangrijk. Daarom bieden wij technische ondersteuning bij elk product. Mocht u problemen ondervinden tijdens de installatie of met de kwaliteit van het product, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zullen u zo snel mogelijk helpen om het probleem op te lossen. Kies voor de Aramox Bluetooth ontvanger en ervaar het gemak en de uitstekende audiokwaliteit die deze biedt.

Mohard Bluetooth Ontvanger

U hoeft zich geen zorgen te maken over de levensduur van de batterij, want deze Bluetooth auto aux werkt tot wel 14 uur bij normaal gebruik. Binnen slechts 2,5 uur bereikt de ontvanger een volledige lading dankzij de meegeleverde Type-C snellaadkabel. Daarnaast kunt u deze Bluetooth muziekadapter ook gebruiken tijdens het opladen. Let op: het indicatielampje licht niet op tijdens het opladen als de batterij volledig is opgeladen.

Horjor Bluetooth Ontvanger

Ontdek de vrijheid van draadloze muziekstreaming met de HORJOR Bluetooth-ontvanger. Deze handige gadget maakt gebruik van een 3,5 mm-aansluiting om niet-Bluetooth-apparaten, zoals auto-audiosystemen, thuisstereosystemen, luidsprekers en bekabelde hoofdtelefoons, te verbinden met uw Bluetooth-apparaten. Koppel het eenvoudig aan uw smartphone of tablet om uw favoriete muziek te beluisteren of oproepen te beantwoorden.

Bluetooth ontvanger: Koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om de beste adapter voor je te kiezen. De criteria die je kunt gebruiken om Bluetooth ontvangers met elkaar te vergelijken zijn onder andere:

In de volgende paragrafen kom je te weten wat de afzonderlijke criteria zijn.

Connectiviteit

Naar onze mening is de verbindingsmogelijkheid het belangrijkste criterium waar je op moet letten. Niet elke Bluetooth ontvanger heeft een optische verbinding of een HDMI verbinding. Niet alle Bluetooth ontvangers kunnen op een 12V auto contactdoos aangesloten worden. Om de juiste aankoopbeslissing te nemen, moet je jezelf eerst twee vragen stellen:

  1. Welke aansluitingen heeft het apparaat waarop je de adapter wilt aansluiten?
  2. Welke apparaten wil je ermee verbinden?

Bluetooth versie

Een belangrijk ding om te overwegen is de Bluetooth versie. Omwille van de energie-efficiëntie en de snelheid en veiligheid van de gegevensoverdracht is het aan te bevelen een adapter te kopen met de nieuwste Bluetooth versie 5.0. Bluetooth 5.0 en hoger biedt een groter bereik, zodat je apparaten kunt verbinden die verder van elkaar verwijderd zijn.

Merk op dat Bluetooth 5.0 niet altijd achterwaarts compatibel is met zijn voorgangers! Dit betekent dat je goed moet opletten wat de fabrikant op de verpakking vermeldt.

Verenigbaarheid

Dit criterium is echter alleen van belang voor USB Bluetooth dongles. Bij audio Bluetooth ontvangers hangt de compatibiliteit meer af van hun aansluitingen.

Hier moet je opletten welk besturingssysteem je gebruikt.

Als je Mac of Linux gebruikt, moet je nagaan welke USB Bluetooth ontvangers compatibel zijn met je besturingssysteem. Sommige besturingssystemen ondersteunen de Plug-n-Play optie (b.v. Windows 8/10). Dit betekent dat je geen stuurprogramma’s nodig hebt om een Bluetooth adapter te installeren. Als zo’n optie niet beschikbaar is, kun je stuurprogramma’s krijgen van de officiële website, met een download link of op de CD die bij het product geleverd wordt.

Range

Je moet bedenken hoe precies en in welke omgeving je de Bluetooth ontvanger wilt gebruiken. Hoe ver staan de apparaten die je wilt verbinden uit elkaar? Een belangrijk punt dat je ook moet overwegen is dat muren van gewapend beton de mogelijke reikwijdte van Bluetooth kunnen voorkomen.

In de regel is een klasse 2 Bluetooth ontvanger met een bereik van ongeveer 10 meter voldoende.

Als 10 meter niet genoeg voor je is, kun je kiezen voor een adapter met Bluetooth klasse 1 (bereik tot 100 meter). Er is echter één nadeel: ze zijn aanzienlijk duurder.

Massa en gewicht

Natuurlijk is het een voordeel voor je als je mobiel en flexibel kunt blijven met je adapter.

USB Bluetooth dongles zijn tegenwoordig bijna allemaal erg compact en licht.

In het algemeen kunnen de audio Bluetooth ontvangers ook een kleine afmeting en gewicht hebben. Wil je echter een stationaire adapter hebben, dan moet je er rekening mee houden dat de afmetingen ook navenant groter zullen zijn. Normaal is de gemiddelde lengte van een Audio Bluetooth ontvanger 5-7 centimeter.

Prestaties van de batterij en stroomvoorziening

Een ander belangrijk criterium zijn de prestaties van de batterij en de stroomvoorziening. Vergeleken met de Audio Bluetooth ontvanger, heeft de USB Bluetooth Dongle geen aparte voedingskabel nodig. Hij wordt gewoon gevoed door het apparaat waar hij via USB op aangesloten is, wat natuurlijk voordeliger en flexibeler is.

Als je geen zin hebt om de Bluetooth adapter elke dag op te laden, raden we je aan een toestel te kiezen met een batterijduur van minstens 7 uur.

Audio Bluetooth ontvangers, daarentegen, vereisen een extra aansluiting voor een permanente stroomvoorziening. Sommige mobiele adapters hebben echter een oplaadbare batterij. Dit betekent dat ze alleen bedraad hoeven te worden om op te laden via USB naar Micro USB.

Bluetooth ontvanger: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over Bluetooth ontvangers beantwoorden. Dit geeft je een dieper inzicht en leert je alles wat je over het onderwerp moet weten.

Wat is een Bluetooth ontvanger?

Een Bluetooth ontvanger schakelt een niet-Bluetooth toestel, zoals een luidspreker, hifi-installatie, computer, TV of autoradio om op Bluetooth, zodat het audio kan ontvangen die gestreamd wordt van een reeds met Bluetooth uitgerust toestel.

bluetooth-receiver-test

Met behulp van een Bluetooth ontvanger kun je draadloos muziek van je mobiele telefoon naar je stereo-installatie streamen. (Beeldbron: Will Francis/ Unsplash)

Heb je een oudere stereo-installatie zonder Bluetooth, maar wil je draadloos naar muziek luisteren vanaf je mobiele telefoon? Je auto heeft geen Bluetooth, maar je droomt ervan om naar je favoriete tracks of podcasts te luisteren of handsfree te bellen zonder de vervelende kabel? Met de Bluetooth ontvanger kun je dat allemaal doen en nog veel meer! Er zijn Bluetooth ontvangers voor elke smaak! Groter en kleiner, mobiel of stationair, met verschillende reikwijdten of batterijcapaciteiten, enz. Met onze hulp ben je er zeker van dat je er een vindt die het beste bij je past.

Welke soorten Bluetooth ontvangers zijn er?

Als je een Bluetooth ontvanger wilt kopen, zijn er in principe 2 soorten waar je tussen kunt kiezen: Audio Bluetooth ontvanger (AUX) en USB Bluetooth Dongles. In het volgende vertellen we je over de voordelen en nadelen van de twee alternatieven.

Type Voordelen Nadelen
Audio Bluetooth ontvanger Draadloze transmissie van audio, betere akoestiek en geluidskwaliteit Extra oplaadkabel nodig, meestal eerder stationair gebruik, alleen audiotransmissie, verschil tussen zender en ontvanger
USB Bluetooth Dongle Draadloze transmissie en ontvangst van verschillende gegevens, nano formaat, verschillende apparaten kunnen tegelijk gekoppeld en gebruikt worden, geen extra voedingsbron nodig, redelijke prijs Meestal alleen compatibel met Windows, één USB poort blijft altijd bezet, in sommige gevallen is extra driver installatie nodig

Als je naar muziek wilt luisteren op je HIFI stereo of in je auto, heb je een audio Bluetooth ontvanger (AUX) nodig. Vergeleken met USB Bluetooth dongles kunnen alleen de audio bestanden worden overgebracht. Je hebt er ook een extra voeding voor nodig. Volgens de fabrikanten is de transmissiekwaliteit van het geluid echter beduidend beter. Als je de Bluetooth functie op je PC wilt inschakelen, kun je kiezen voor een compacte USB Bluetooth dongle. Hiermee kun je je draadloze accessoires zoals hoofdtelefoon, printer, muis, toetsenbord enz. eenvoudig en draadloos aansluiten.

Het voordeel van de USB Bluetooth ontvanger is dat hij gemaakt is in een mobiel nano formaat. Bovendien heeft hij geen extra stroomkabel nodig. Eén ding om in het oog te houden is dat de meeste USB Bluetooth dongles alleen compatibel zijn met het Windows besturingssysteem. Dus als je Mac of Linux gebruikt, moet je goed naar de kenmerken kijken.

Hoeveel kost een Bluetooth ontvanger?

Er zijn een aantal verschillende Bluetooth ontvangers op de markt, met een grote verscheidenheid aan prijzen. Afhankelijk van het type, de fabrikant en de grootte, moet je verschillende prijzen betalen. Afhankelijk van de apparaten die je wilt aansluiten en je andere behoeften, moet je een keuze maken tussen ontvangers.

bluetooth-receiver-test

Als je autoradio geen Bluetooth heeft, kun je hem upgraden met een Bluetooth ontvanger en draadloos muziek van je telefoon afspelen. (Beeldbron: Humberto Arellano/ Unsplash)

Over het algemeen zijn USB Bluetooth ontvangers veel goedkoper dan audio Bluetooth ontvangers. Prijzen beginnen al bij 6 euro! Maar ze neigen een ander doel te dienen. Als je computer geen Bluetooth heeft en je wilt andere draadloze apparaten aansluiten, zoals een koptelefoon, printer, muis, toetsenbord, dan heb je een USB Bluetooth dongle nodig.

Type prijsklasse
Audio Bluetooth ontvanger ca. 15 tot 30 euro
USB Bluetooth dongle ca. 6 tot 17 euro

Maar als je je HIFI stereo-installatie of autoradio met Bluetooth wilt uitbreiden, heb je een audio Bluetooth ontvanger nodig. De prijs varieert hier van 15 tot 200 euro. We kunnen je echter met zekerheid zeggen dat je een degelijke audio Bluetooth ontvanger kunt vinden binnen de prijsklasse van 15-30 euro.

Wat zijn de alternatieven voor een Bluetooth ontvanger?

Een nieuw apparaat dat Bluetooth heeft lijkt het enig mogelijke alternatief te zijn. De meeste moderne elektronische apparaten zijn al gemaakt met een ingebouwde Bluetooth chip. Maar dat betekent niet dat je je geliefde HIFI stereo moet weggooien of een nieuwe auto met ingebouwde Bluetooth moet kopen.

In het tijdperk van de consumptie stellen we ons allemaal bloot aan het gevaar dat we steeds onze behoefte aan nieuwe consumptiegoederen bevredigen. Daarom raden we je aan na te denken of je echt een nieuw toestel nodig hebt of dat het volstaat je oude te upgraden met een Bluetooth ontvanger.

Wat is het verschil tussen USB Bluetooth adapters en USB Bluetooth dongles?

De twee termen worden als synoniemen gebruikt in verband met Bluetooth, dus er is geen verschil!

bluetooth-receiver-test

Je laptop heeft geen Bluetooth, maar je wilt hem toch koppelen met je draadloze hoofdtelefoon, muis of toetsenbord? Met behulp van een Bluetooth USB dongle kun je je computer upgraden en alle apparaten gebruiken zonder vervelende kabels. (Beeldbron: Davide Boscolo/ Unsplash)

Maar niet alles wat een dongle genoemd wordt heeft met Bluetooth te maken. Bijvoorbeeld, WIFI adapters worden ook wel eens dongles genoemd.

Wat is aptX?

Als geluidskwaliteit belangrijk voor je is, moet je op zoek gaan naar aptX ondersteuning. Deze codec verbetert het waargenomen geluid. Daarom is aptX vooral van belang voor audio Bluetooth ontvangers. De aptX codec wordt gekenmerkt door zijn hogere codeersnelheid. Als de audio bestanden gecomprimeerd zijn, heeft het gedecomprimeerde audiosignaal bijna geen kwaliteitsverlies.

Conclusie

Met behulp van een Bluetooth ontvanger kun je een HIFI stereo-installatie, een autoradio, een computer, enz. achteraf van de Bluetooth functie voorzien. Bij het kopen van een Bluetooth ontvanger moet je de volgende aankoop- en evaluatiecriteria in overweging nemen: Bereik, verbindingsmogelijkheden, Bluetooth versie, massa en gewicht, batterijvermogen, stroomvoorziening en compatibiliteit.

We hebben hierboven twee soorten Bluetooth ontvangers voor je op een rijtje gezet: de Audio Bluetooth Ontvanger en de USB Bluetooth Dongle. Als je een adapter vooral voor geluidsdoeleinden thuis of in de auto wilt gebruiken, raden we een Audio Bluetooth Ontvanger aan. Als je computer echter geen Bluetooth heeft, maar je wilt er bijvoorbeeld je draadloze hoofdtelefoon op aansluiten, dan heb je een USB Bluetooth dongle nodig.

Foto: 123rf.com/ 73593584

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies