Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Bluetooth radio’s hebben de functie om verbinding te maken met elk Bluetooth-geschikt toestel en zo hun eigen muzieknummers van een smartphone of PC af te spelen. Zo ontstaat een draadloze verbinding die beperkt is tot een bepaald bereik. Behalve analoge radio-ontvangst van FM en AM kunnen ook muziektitels uit de hele wereld worden afgespeeld, dankzij toegang tot Internet via DAB+.

De USB en AUX aansluitingen breiden de compatibiliteit uit tot bijna alle apparaten. Met onze Bluetooth radio test 2023 willen we je helpen bij je keuze van de ideale Bluetooth radio. We hebben Bluetooth radio’s in alle maten en functies met elkaar vergeleken en alle voor- en nadelen hieronder in meer detail beschreven om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bluetooth radio’s bieden je muziekgenot waar je maar wilt. Je kunt je muziek gemakkelijk afspelen via je smartphone of andere toestellen en profiteren van het rijke geluid van de radioluidsprekers.
  • Ze zijn er in verschillende maten en vormen. Draagbare Bluetooth radio’s met ingebouwde oplaadbare batterijen zijn ideaal om mee op stap te gaan. Er zijn speciale waterdichte versies voor gebruik in de badkamer.
  • Of het nu als autoradio is of in retro stijl. Ze gaan perfect op in hun omgeving, zodat ze niet alleen qua geluid indruk maken, maar ook visueel. Wat de prijs betreft, “hoe kleiner, hoe goedkoper”

Bluetooth radio: Onze selectie

Jbl Bluetooth Radio

Ontdek de Entertainer voor onderweg: de JBL Tuner 2 zorgt voor een geweldige sfeer op elke locatie, of het nu in de keuken, de tuin of bij het zwembad is. Dit draagbare DAB+ radio zorgt voor eindeloos entertainment, waar u ook bent. De geïntegreerde lithium-ionen batterij zorgt ervoor dat u ook op langere trips volop kunt genieten van muziek – tot wel 12 uur puur luisterplezier.

Anker Bluetooth Radio

Geniet van helder geluid en robuuste bas dankzij de 5W audiodrivers en passieve subwoofer in deze vernuftige, kleine verpakking. Bovendien biedt de Anker Plus u veelzijdig luisterplezier, met afspeelopties zoals Bluetooth-signaal, FM-radio, AUX-ingang en micro SD-kaart, zodat u altijd uw favoriete muziek bij de hand hebt.

Audiocore Bluetooth Radio

Maak uw feestjes compleet door gebruik te maken van de twee microfoonaansluitingen voor karaoke-plezier en laat de elegante LED-verlichting een feestelijke sfeer creëren. Met de beschermingsklasse IPX4 hoeft u zich geen zorgen te maken over opspattend water, waardoor de luidspreker ideaal is voor zowel binnen- als buitengebruik.

Marsgaming Bluetooth Radio

Bovendien bent u altijd verbonden en klaar om naar uw favoriete muziek te luisteren. De MARSGAMING MSBAX is voorzien van de nieuwste generatie Bluetooth 5.0 met een bereik van 10 meter, zodat u uw mobiele telefoon of een ander apparaat moeiteloos kunt verbinden. Daarnaast beschikt het over een USB-poort, microSD-slot en FM-radio, waardoor u uw geliefde muziek op verschillende manieren kunt afspelen.

Bluetooth Radio: Koop- en beoordelingscriteria

In het volgende gedeelte laten we je zien op welke criteria je moet letten bij het kopen van een Bluetooth radio en hoe je het overzicht kunt bewaren tussen de vele aanbiedingen op de markt. Dit zijn de belangrijkste punten:

We zullen de afzonderlijke punten nu meer in detail uitleggen, zodat je precies weet wat belangrijk is.

Beoogd gebruik

Bluetooth radio’s worden zowel in auto’s als binnens- en buitenshuis gebruikt. Ze zijn waterdicht, hebben toegang tot Internet of bieden verschillende functies in één. Je kunt de juiste Bluetooth radio vinden voor zowat elke gelegenheid. Je vindt Bluetooth radio’s in alle maten en vormen.

Draagbaar in je broekzak, aan de muur in de douche of op een dressoir in de huiskamer. Waar je ook bent, ze geven je toegang tot je eigen muziekstukken via hun Bluetooth interface. Ze verschillen echter sterk in hun geluidskwaliteit. Alleen grote luidsprekers produceren een basachtig, diep geluid. Dit is iets waar je naar moet zoeken bij draagbare of algemeen kleine Bluetooth radio’s.

Keuze van functies

Bluetooth radio’s worden steeds meer gebruikt voor meer dan alleen het afspelen van muziek. Door de moderne aansluitingen en de verbinding met het Internet zijn andere functies geïntegreerd die in het dagelijks leven nuttig kunnen zijn.

Radio’s met USB aansluiting en oplaadbare batterij kunnen ook gebruikt worden om je smartphone op te laden.

Dankzij hun oplaadbare batterij kunnen draagbare radio’s ook met een LED lamp als zaklamp gebruikt worden. Ook populair zijn zogenaamde wekkerradio’s, die een nachtlampje en een ingebouwde Bluetooth luidspreker hebben. Als je nog innovatiever wilt zijn, kun je een Bluetooth radio kopen met een geïntegreerd weerstation, zodat je geen wolkje aan de lucht mist. De soort functie verschilt vooral in de grootte van de radio’s. Kleinere toestellen bevatten minder geavanceerde functies dan grote internetradio’s met een extra weerstation of display.

Verbindingen

Of het nu een USB stick of een SD kaart is. Dankzij een breed scala aan aansluitmogelijkheden kun je je favoriete tracks vanaf elk medium afspelen. Autoradio’s kunnen ook van stroom voorzien worden via de sigarettenaansteker. Internetradio’s bieden meestal het grootste bereik aan verbindingen, omdat ze door hun grotere afmetingen meer plaats voor slots hebben.

Naast standaard radio-ontvangst van FM en AM frequenties is ook digitale ontvangst via DAB+ mogelijk via internettoegang via WLAN of LAN kabel. Hier is een bijna onbeperkte keuze aan muziekstations en titels beschikbaar. Ook de bekende AUX kabelverbindingen zijn populair. Ze maken het mogelijk oudere toestellen zoals PC’s of MP3 spelers aan te sluiten. Met een Bluetooth interface zijn er echter geen grenzen aan de compatibiliteit, zodat je elk Bluetooth-apparaat kunt aansluiten.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij is vooral belangrijk voor draagbare Bluetooth radio’s. Vooral bij radio’s met veel functies (LED, toegang tot Internet) gaat de batterij niet lang mee. In het algemeen kan echter gezegd worden dat de batterij minstens 8 uur moet meegaan. Bij internetradio’s of autoradio’s is de levensduur van de batterij minder belangrijk, omdat ze met een kabel op een stroombron moeten worden aangesloten.

Het heeft weinig zin om hier een oplaadbare batterij te plaatsen. Vooral bij retro Bluetooth radio’s moet je erop letten dat er ofwel een oplaadbare batterij op zit, ofwel een batterijcompartiment met gemakkelijk aan te schaffen batterijen. Anders kun je er tijdens een excursie niet lang van genieten.

Gewicht

Er zijn veel verschillende Bluetooth radio’s, van klein tot groot. Hoe meer functies ze hebben, hoe meer gewicht ze met zich meebrengen. De lichtste zijn meestal draagbare Bluetooth radio’s of retro radio’s, omdat ze minder gesofisticeerde technologie bevatten. Internet Bluetooth radio’s, daarentegen, zijn van een zwaarder kaliber.

Hier moet je rekening houden met een gewicht van 1 kilo of meer. Denk daarom van tevoren goed na over de plaats waar je de Bluetooth radio wilt plaatsen. Bluetooth radio’s met weerstations of wekkers hebben een stevige standaard nodig. Ze moeten daarom meer wegen en een brede basis hebben.

Afmetingen

Bluetooth radio’s hebben meestal een rechthoekig formaat, maar ze zijn er ook in een platte, ronde vorm. Hier verschillen de maten sterk, afhankelijk van het beoogde gebruik (auto/binnen/buiten).

Hoe kleiner, hoe flexibeler het gebruik.

Deze basisregel geldt vooral voor draagbare toestellen. Je moet echter goed opletten dat je het juiste evenwicht vindt tussen grootte en levensduur van de batterij om een langdurige muziekervaring te garanderen. In auto’s worden strenge afmetingen gegeven vanwege het modulaire systeem. Er is een standaard maat waaraan men zich moet houden, anders zou compatibiliteit met alle automerken niet meer mogelijk zijn.

Bluetooth Radio: veel gestelde vragen en antwoorden

In deze rubriek willen we al je vragen over Bluetooth radio’s beantwoorden en hebben we een selectie van de belangrijkste samengesteld. Uiteindelijk moet je alles weten en begrijpen wat je moet weten over Bluetooth radio’s.

Wat is een Bluetooth radio?

Een Bluetooth radio is in de eerste plaats een radio die radiofrequenties zoals FM, AM of DAB+ kan ontvangen via aangesloten of ingebouwde luidsprekers. Bovendien biedt hij de mogelijkheid om via een Bluetooth interface draadloos verbinding te maken met andere Bluetooth toestellen en zo muzieknummers uit te wisselen.

Bluetooth revolutioneerde de manier waarop we naar muziek luisteren.

Vanaf 2000 werden Bluetooth autoradio’s in de eerste plaats gebouwd om de handsfree functie van mobiele telefoons te gebruiken. Pas later konden muziekstukken in MP3 formaat worden afgespeeld. Vanaf 2010 maakte het tijdperk van de smartphones een complexere uitwisseling van gegevens via een Bluetooth verbinding mogelijk.

Bluetooth Radio-1

Radio’s met DAB+ ontvangst kunnen radiozenders uit de hele wereld ontvangen. Vaak is het echter maar mogelijk om tot 10 stations op te slaan.
(Image source: Ron Porter / pixabay)

Tegenwoordig heeft internettoegang via DAB+ de mogelijkheid van muziekweergave op internationaal niveau uitgebreid. Er is nu een bijna oneindig aanbod van radiozenders en muziektitels. Zo is het de populairste manier geworden om naar de radio te luisteren.

Welke soorten Bluetooth radio’s zijn er?

Bluetooth radio’s kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. In de volgende sectie hebben we de belangrijkste soorten samengevat:

Type Voordelen Nadelen
Bluetooth autoradio’s Dankzij een slim installatiesysteem kan iedereen ze vervangen en zijn ze gemakkelijk te gebruiken Vaak ontbreken de juiste compatibiliteit met mobiele toestellen, door de verouderde Bluetooth technologie.
Draagbare Bluetooth radio’s Ze zijn gemakkelijk in je zak te steken en je kunt ze overal mee naar toe nemen Ze zijn klein en hebben daarom geen groot bereik. De luidsprekers hebben nauwelijks lage tonen en lijken blikkerig.
Waterdichte Bluetooth radio’s Je kunt ze overal mee naartoe nemen. In het zwembad, in de douche, waar dan ook De ontvangst wordt sterk beïnvloed door de waterdichte isolatie.
Functionele Bluetooth radio’s Je hebt veel nuttige functies in één apparaat (weerstation, wekker) Ze zijn meestal overladen met overbodige functies en zien er vaak onhandig uit.
Internet Bluetooth radio’s ze streamen de nieuwste hits van over de hele wereld via het Internet en bieden allerlei functies (weerbericht, file-informatie) ze zijn aanzienlijk duurder en wegen veel meer.
Retro Bluetooth radio’s Ze combineren nostalgie met de technologie van vandaag. Ze zijn mooi om te zien en tegelijk functioneel De behuizing is van hout en is nauwelijks beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Het grote voordeel van draagbare Bluetooth radio’s is dat ze flexibel in allerlei situaties gebruikt kunnen worden. Je moet echter verlies in geluid en levensduur van de batterij accepteren. Dus als je thuis blijft en van je muziek wilt genieten in een verbluffende geluidskwaliteit, moet je overschakelen op een internetradio. Deze zijn misschien niet zo betaalbaar, maar ze bieden alle denkbare extra functies en zijn van hogere kwaliteit en dus duurzamer dan hun concurrenten.

Bluetooth Radio-2

Autoradio’s bieden tegenwoordig veel nuttige functies. Je kunt je smartphone opladen via USB en tegelijk je favoriete muziek afspelen via Bluetooth.
(Image source: Peggy en Marco Lachmann-Anke / pixabay)

Bezit je ondanks de huidige digitalisering een auto zonder ingebouwde radio, dan kun je in het middenprijssegment een remedie vinden met een Bluetooth radio. Hij past in elke auto en, behalve de gebruikelijke radiofuncties, kun je ook je favoriete muziek van je smartphone afspelen.

Hoeveel kost een Bluetooth radio?

Je kunt kleine Bluetooth radio’s vinden voor zo weinig als 20 euro, want de prijsklasse hangt sterk af van de grootte en de mogelijkheden van het apparaat. Hoe uitgebreider de verbindingen en hoe beter de geluidskwaliteit van de luidsprekers, hoe groter de Bluetooth radio’s zullen zijn en dat weerspiegelt zich in de prijs.

Het heeft niet altijd zin om dure producten te kopen.

Vooral kleine, flexibele radio’s hebben geen muziekbibliotheek van duizenden nummers nodig, maar zijn snel met de smartphone verbonden om favoriete liedjes te spelen. Je vindt hier geen internettoegang of luidsprekers van hoge kwaliteit.

Type prijsklasse
Retro radio’s, draagbare radio’s en waterdichte radio’s ca. 20 tot 30 euro
Klokradio’s en autoradio’s ca. 30 tot 70 euro
Internetradio’s ca. 70 tot 150 euro

Internetradio’s vertegenwoordigen de bovenklasse van Bluetooth radio’s en belichamen multifunctionaliteit met een rijk, verfijnd geluid. Ze zijn ideaal voor de woonkamer en passen, als onderdeel van de binnenhuisinrichting, perfect in hun omgeving dankzij hun tijdloze, klassieke vormgeving. Ook hier worden materialen van hoge kwaliteit gebruikt, die de prijs opdrijven.

Wat zijn de alternatieven voor een Bluetooth radio?

Je hoeft geen Bluetooth radio te kopen om je eigen muziek op een luidspreker af te spelen. Hier laten we je een paar echte alternatieven zien die je zullen verrassen.

Type Beschrijving
Radio apps op de smartphone Er zijn talloze apps op de smartphone waarmee je radiozenders via een internetverbinding kunt ontvangen. Om ze op een externe luidspreker te beluisteren, heb je een eenvoudige Bluetooth luidspreker zonder extra functies nodig. Deze zijn vrij goedkoop te krijgen en leveren eersteklas radiogeluid waar je maar wilt.
FM zender via de autoradio Heb je een oudere autoradio die nog geen Bluetooth interface heeft, dan is een FM zender een goede optie die via Bluetooth muziektracks van een smartphone ontvangt en ze doorstuurt als een FM signaal op een frequentie naar keuze. Op deze manier kan elke radio die op dezelfde frequentie is ingesteld deze muziek ontvangen.

Zoals je ziet zijn er goedkope alternatieven voor een Bluetooth radio. Je loopt echter een groter risico op storing als je een extra apparaat nodig hebt om de signalen om te zetten. Bovendien zijn radio apps altijd afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Dit is niet altijd het geval, vooral niet in plattelandsgebieden.

Hoe verbind ik een Bluetooth radio?

Voor het geval je de gebruiksaanwijzing kwijt bent en niet weet hoe je een Bluetooth apparaat op je radio kunt aansluiten, is er een reeks stappen die in principe standaard is geworden. Ga op beide apparaten die je wilt koppelen naar Instellingen en dan naar Bluetooth. Soms vind je onder de netwerkinstellingen de Bluetooth tab. Maak je smartphone zichtbaar door op de bijbehorende knop te klikken. Nu kun je in de Bluetooth Radio instellingen zoeken naar beschikbare toestellen en je smartphone selecteren.

Bluetooth Radio-3

Elke smartphone heeft onder de instellingen een Bluetooth functie, waarmee je hem kunt koppelen aan een selectie van beschikbare Bluetooth apparaten.
(Image source: Brett Jordan / Unsplash)

Om veiligheidsredenen wordt je soms gevraagd een code in te voeren. Je stelt deze code in op het ontvangende apparaat (hier: Bluetooth radio) en voert hem in op je smartphone. Dit zorgt voor een unieke, veilige verbinding zonder toegang van externe apparatuur. Als je Bluetooth radio geen digitale display heeft, zoek dan een kleine knop met het Bluetooth symbool erop en druk die 5 tot 10 seconden in. Vaak hoor je een korte pieptoon of begint een lampje snel te knipperen. Dit betekent dat het zoekt naar beschikbare apparaten.

Conclusie

Bluetooth radio’s zijn een geweldige uitvinding. Ze bieden alle standaardfuncties van een radio en stellen je in staat je eigen muziek van verschillende apparaten tegelijk af te spelen. Ze zijn veelzijdig en, met behulp van een geïntegreerde batterij, zelfs onafhankelijk van een stroombron. Je kunt ze meenemen onder de douche of ze als een designobject in je huiskamer tentoonstellen.

Bij de aanschaf van een Bluetooth radio kun je kiezen tussen functionele, draagbare of geluidsrijke Bluetooth radio’s. Wat je ook kiest, het wordt je voortdurende metgezel met een uitstekende muzieksmaak en een licht vleugje nostalgie.

Foto bron: Kharchenko/ 123rf

Recensies