Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

40Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

141Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Bluetooth zender test 2022. Hier stellen we alle Bluetooth zenders voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste Bluetooth zender voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Bluetooth zender wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Een Bluetooth zender is een interface uitbreiding voor een niet-bluetooth audio-apparaat. Hiermee kunnen oudere apparaten, zoals een stereo of een TV, gekoppeld worden aan Bluetooth apparaten, zoals koptelefoons of luidsprekers.
 • Bluetooth zenders zijn verantwoordelijk voor het verzenden van gegevens van een audio bron naar een ander audio apparaat. Bluetooth ontvangers, daarentegen, ontvangen audiosignalen. Bluetooth zenders en ontvangers zijn vaak als dubbele adapters (2 in 1) te koop.
 • De moderne audio codec aptX en de Bluetooth versie bepalen de geluidskwaliteit, het bereik en het vermijden van een tijdvertraging in de transmissie van audiosignalen.

Bluetooth Zender: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Bluetooth Zender koopt

Waarvoor wordt een Bluetooth zender gebruikt?

Met een Bluetooth zender kun je oudere geluidsapparatuur, zoals je Ipod of je oude stereo-installatie, upgraden met de nieuwste Bluetooth technologie. De zender kan audiosignalen overbrengen tussen twee toestellen.

Met de Bluetooth zender kun je je oude stereo-installatie koppelen aan je moderne Bluetooth hoofdtelefoon of mobiele luidspreker. Omslachtige bedrading door verschillende kamers behoort tot het verleden. (Beeldbron: unsplash.com / Gabriel)

Met behulp van de Bluetooth zender kan bijvoorbeeld je TV het geluid ook via Bluetooth naar je koptelefoon sturen. In de toekomst kun je TV kijken terwijl je partner ongestoord in de huiskamer werkt.

Hoe werkt een Bluetooth zender?

 1. De Bluetooth zender wordt met een audiokabel op de geluidsbron aangesloten met een 2,5 mm of 3,5 mm jack plug (b.v. AUX) of met een digitale optische verbinding (b.v. Toslink).
 2. De ingang maakt gegevensoverdracht mogelijk. De Bluetooth zender codeert tenslotte de gegevens. Daarbij wordt de gegevensgrootte verkleind, zodat de gegevens via Bluetooth kunnen worden doorgegeven.
 3. Deze worden tenslotte verliesvrij naar het ontvangtoestel gezonden en op hun beurt gedecodeerd. Na de omzetting in een analoog signaal kan het eindtoestel het audiosignaal afspelen.

Waar moet ik op letten als ik een Bluetooth zender koop?

Alvorens te kopen moet je je afvragen waar je de Bluetooth zender voor nodig hebt. Het is belangrijk te weten voor welk apparaat de Bluetooth zender gebruikt zal worden. Als hij bijvoorbeeld in de huiskamer gebruikt zal worden voor de TV of de stereo-installatie, is een stationaire toepassing met een voedingseenheid voordelig.

Bovendien is het mogelijk een dubbele adapter te kopen. Dit is zowel een Bluetooth zender als een Bluetooth ontvanger. Het programma kan zowel audiosignalen zenden als ontvangen en biedt dus een meer uitgebreide functie.

Welke merken Bluetooth zenders zijn er?

Bluetooth zenders zijn er van allerlei verschillende merken. Hiertoe behoren bekende merken als Philips, Sony of Hama. Je vindt meer merken en fabrikanten van Bluetooth zenders in de volgende lijst:

 • Aukey
 • Elegiant
 • Logitech
 • Sonos
 • Sennheiser
 • TaoTronics
 • Ugreen
 • Xiaomi
 • Yetor

Bluetooth zenders zijn voor dagelijks gebruik en vormen dus een massaproduct op de markt. Dit is de reden voor de ontelbare fabrikanten en merken.

Wat kost een Bluetooth zender?

Een Bluetooth zender is vaak het goedkopere alternatief voor een apparaat met geïntegreerde Bluetooth functie. Je kunt Bluetooth zenders krijgen voor zo weinig als 15 euro. De prijsklasse ligt tussen 15 en 200 euro. De gemiddelde prijs is ongeveer 30 euro.

Duur betekent niet dat de kwaliteit goed is. Zoek naar vergelijkingen en tests van producten om de Bluetooth zender met de beste prijs-kwaliteit verhouding te vinden.

Welke alternatieven zijn er?

Om vooraf te verduidelijken of een Bluetooth zender geschikt is voor je gewenste toepassing, willen we je hieronder laten zien welke alternatieven er voor de Bluetooth zender zijn.

Audiokabel

Voor korte afstanden tussen de toestellen wordt nog steeds de gewone audiokabel aanbevolen. Problemen zoals ruis doen zich hier meestal niet voor, zodat een goede geluidskwaliteit gegarandeerd is. Wil je echter een eind maken aan de kabelwirwar, dan is de audiokabel waarschijnlijk geen geschikt alternatief voor je.

Audio-apparaten met Bluetooth functie

Stereosystemen, televisies, notebooks, smartphones, enz. die nu op de markt zijn hebben de Bluetooth functie al in het apparaat geïntegreerd. Maar toestellen met geïntegreerde Bluetooth functie zijn meestal duurder, en wie wil zijn klassieke stereo-installatie met platenspeler, die jarenlang goede diensten heeft bewezen, vervangen door een modern systeem?

WLAN adapter

De WLAN adapter is een goed alternatief voor de Bluetooth zender. Hiermee kunnen grotere hoeveelheden gegevens zonder verlies verzonden worden. Het bereik van een WLAN adapter is ook veel groter dan dat van de Bluetooth Zender. Het grote voordeel voor de Bluetooth zender is dat hij altijd en overal gebruikt kan worden en geen WLAN verbinding nodig heeft.

Besluit: Welke soorten Bluetooth zenders zijn er en welke is geschikt voor jou?

De verschillende soorten Bluetooth zenders kunnen worden ingedeeld naar hun gebruiksscenario’s. In hoofdzaak wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende drie soorten:

 • Bluetooth Zender voor TV of PC
 • Bluetooth Zender voor Stereo
 • Bluetooth zender voor MP3 speler

De structuur van de verschillende Bluetooth zenders en hun functies verschillen niet. Maar afhankelijk van het toepassingsgebied moet de aandacht vooral uitgaan naar bepaalde eigenschappen van de Bluetooth zender.

Wat onderscheidt een Bluetooth zender voor de TV of PC en wat zijn de belangrijke kenmerken ervan?

Met een Bluetooth zender voor de TV of PC ligt de nadruk op de geluidskwaliteit en het vermijden van storende geluiden. Het is belangrijk dat er geen tijdvertraging is in de transmissie van het geluidssignaal, zodat lipsynchroniteit gegarandeerd is. Om aan deze eisen te voldoen moet de Bluetooth zender voorzien zijn van de nieuwste Bluetooth versie en de moderne audio codec aptX ondersteunen.

Voordelen
 • Nieuwste Bluetooth versie
 • ondersteuning van de moderne audio codec atpX

Het bereik, daarentegen, speelt voor deze toepassing geen belangrijke rol, want je bent meestal maar een paar meter van de TV of PC verwijderd. De meeste televisies of computers hebben een audio-aansluiting voor een koptelefoon, zodat de analoge aansluiting voldoende is voor de zender.

Wat onderscheidt een Bluetooth zender voor een stereo-installatie en wat zijn de belangrijke kenmerken ervan?

De Bluetooth zender voor een stereo-installatie heeft meestal een groot bereik. Als je bijvoorbeeld je hoofdtelefoon koppelt met de Bluetooth zender, moet een verbinding over verscheidene meters gegarandeerd zijn, zodat je ook in andere kamers naar de muziek kunt luisteren.

Het is ook voordelig als de Bluetooth zender met meerdere apparaten kan worden gekoppeld, zodat bijvoorbeeld audiosignalen naar meerdere luidsprekers op verschillende plaatsen kunnen worden gezonden. In de meeste gevallen is een AUX aansluiting voldoende.

Voordelen
 • Groot bereik
 • Meerparen
 • RCA cinch verbinding

Ondersteuning van moderne audio codecs is in deze toepassing minder belangrijk, want een tijdvertraging is meestal niet merkbaar. Een ingebouwde oplaadbare batterij of batterijen zijn niet nodig, want voor de stroomvoorziening zorgt de USB verbinding met de stereo-installatie.

Wat onderscheidt een Bluetooth zender voor de MP3 speler en wat zijn de belangrijke kenmerken ervan?

Mobiliteit is de belangrijkste eigenschap van een Bluetooth zender voor MP3 spelers. De zender moet een ingebouwde oplaadbare batterij of batterijen hebben en in het beste geval ook een USB verbinding. Een lange levensduur van de batterij is een voordeel als je je MP3 speler vaak onderweg gebruikt. Bovendien moet de Bluetooth zender een groot bereik garanderen, zodat de MP3 speler ook thuis gebruikt kan worden met Bluetooth koptelefoons.

Voordelen
 • Geïntegreerde oplaadbare batterij of batterijen
 • Lange levensduur van de batterij
 • Groot bereik

Ook hier hoeft de audiocodec aptX niet per se in de zender ingebouwd te zijn, want de tijdvertraging heeft geen verstorend effect op het audiogeluid. Een conventionele audio-aansluiting zoals AUX is voldoende voor deze toepassing.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Bluetooth zenders te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke Bluetooth zenders. De criteria die je kunt gebruiken om Bluetooth zenders te vergelijken zijn onder andere:

 • Verbindingen
 • Maximaal bereik
 • Bluetooth versie
 • Ondersteuning van moderne audio codecs
 • Multipairing
 • Levensduur van de batterij

In de volgende paragrafen leggen we uit wat voor elk criterium belangrijk is.

Verbindingen

De meeste Bluetooth zenders hebben een analoge audio-aansluiting, zoals de 3,5 mm AUX aansluiting of de RCA cinch stekker. De aux ingang komt overeen met de standaard van hedendaagse luidsprekers en koptelefoons.

De RCA cinch stekker vind je vaak op oudere spelers. Als je een Bluetooth zender voor je oude stereo-installatie koopt, let dan op de beschikbare aansluitingen. (Beeldbron: unsplash.com / Vincent Botta)

Behalve analoge audioverbindingen bieden veel Bluetooth zenders ook een digitaal-optische verbinding zoals de Toslink aansluiting (S/PDIF jack) of een coaxiale ingang.

Maximaal bereik

Het bereik van een Bluetooth zender is een doorslaggevend kwaliteitscriterium. Bluetooth zenders van hoge kwaliteit hebben een bereik tot 50 meter en meer.

Er zijn drie verschillende klassen Bluetooth zenders, die verschillen in hun bereik en zendvermogen. Een groter bereik betekent ook meer stroomverbruik.

Het maximale bereik komt ook tot uiting in de prijzen van de zenders. Het vereiste bereik hangt af van de gewenste toepassing. Als je bijvoorbeeld de Bluetooth zender op je koptelefoon wilt aansluiten, is een bereik van meer dan 15 meter geschikt.

Klasse Zendvermogen Bereik
Klasse 1 100 mW tot 100 m
Klasse 2 2,5 mW tot 10 m
Klasse 3 1 mW tot 1 m

Bluetooth versie

De versie van het Bluetooth protocol bepaalt de geluidskwaliteit, het bereik en de continuïteit van de verbinding. Bluetooth 5.0 is de nieuwste versie. Versie 4.0 biedt al een veel groter bereik dan de vorige versies, kan grotere hoeveelheden gegevens in kortere tijd verzenden en is ook minder storingsgevoelig. Oudere versies zijn daarom niet aan te bevelen.

Ondersteuning van moderne audio codecs

Moderne audio codecs zijn o.a. aptx Low Latency of aptx HD. Ze zorgen ervoor dat de geluidssignalen zonder vertraging en met een hoge geluidskwaliteit naar het ontvangende toestel worden gezonden.

De bandbreedte bepaalt de geluidskwaliteit van de geluidssignalen. Een bandbreedte van 320 kBit/s of meer wordt als hoge kwaliteit beschouwd.

Het is belangrijk dat de afspeelapparatuur ook de aptX codec ondersteunt. IPhones, bijvoorbeeld, ondersteunen alleen de AAC codec met een lagere bandbreedte, terwijl smartphones met Android 8.0 uitgerust zijn met de aptX codec.

Codec Bandbreedte
AAC 250 kBit/s
SBC 345 kBit/s
aptX 354 kBit/s
aptX HD 576 kBit/s

Multipairing

Wil je de Bluetooth zender bijvoorbeeld met meerdere luidsprekers tegelijk verbinden, ga dan vóór de aankoop na of de Bluetooth zender gelijktijdige verbinding met meerdere apparaten toelaat. In de meeste gevallen kan de Bluetooth zender slechts met maximaal twee apparaten verbonden worden. Laaggeprijsde zenders hebben deze functie meestal niet.

Levensduur van de batterij

Voor mobiel gebruik van de Bluetooth zender speelt de levensduur van de batterij een doorslaggevende rol. Bluetooth zenders van hoge kwaliteit hebben een batterijlevensduur van tot wel acht uur. De oplaadtijd kan enkele uren duren. In de meeste gevallen is een USB interface in de Bluetooth zender geïntegreerd, zodat hij onderweg gemakkelijk opgeladen kan worden met een USB kabel en een powerbank.

De meeste Bluetooth zenders kunnen ook tijdens het opladen gebruikt worden.

Wetenswaardigheden over Bluetooth zenders

Hoe laad ik een Bluetooth zender op?

De meeste Bluetooth zenders hebben een powerbank of een USB aansluiting die met de geluidsbron verbonden wordt. In deze gevallen hoef je de Bluetooth zender niet op te laden.

Als de Bluetooth zender daarentegen een geïntegreerde oplaadbare batterij of batterijen heeft, moet hij opgeladen worden. Opladen van de batterij is meestal mogelijk met een micro-USB kabel of een voedingskabel. Batterijen kunnen vervangen worden.

Hoe verbind ik een Bluetooth zender met de TV?

Om twee apparaten, zoals de TV en een Bluetooth hoofdtelefoon, met elkaar te verbinden, moet de Bluetooth zender eerst met een jack kabel op de TV worden aangesloten via de AUX ingang. Bovendien kan de stroomvoorziening verzekerd worden door een USB kabel of een voedingskabel.

Nadat de Bluetooth zender is ingeschakeld en de Bluetooth functie op de hoofdtelefoon is geactiveerd, gaat de verbinding meestal automatisch. De hoofdtelefoon speelt nu het audiosignaal van de TV af.

Hoe vermijd ik ruis en verbeter ik de geluidskwaliteit?

Er zijn veel oorzaken van achtergrondruis. In het volgende tonen we onze vier essentiële tips om ruis te vermijden.

 1. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat andere Bluetooth apparaten in de kamer of in de nabije omgeving uitgeschakeld zijn.
 2. Je moet de Bluetooth zender altijd zo vrij mogelijk in de kamer plaatsen, zodat geen obstakels de transmissie van het audiosignaal kunnen hinderen. Gewapend beton en metalen voorwerpen, bijvoorbeeld, dempen de radiogolven.
 3. Bovendien moet je de afstand tot de Bluetooth zender verkleinen als er ruis en storing optreedt. De toegestane afstand hangt af van de eigenschappen van je Bluetooth zender.
 4. Zorg er bij het instellen van het volume voor dat het volume op de geluidsbron altijd zo hoog mogelijk staat. Het volume moet alleen op het afspeelapparaat geregeld worden om een goede geluidskwaliteit te garanderen.

Zijn er Bluetooth zenders voor in de auto?

Een Bluetooth zender voor de auto heet een Bluetooth FM zender. Dit zijn kleine FM zenders met een kort zendbereik. De Bluetooth FM zenders hebben vaak een stekker voor de sigarettenaansteker om de stroomvoorziening te verzekeren.

De zender zoekt een vrije radiofrequentie waarmee muziek van je smartphone of tablet op de autoradio kan worden afgespeeld. (Beeldbron: unsplash.com / Humberto Arellano)

Foto bron: 123rf.com / Allenden I.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies