Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Een boombox is een audio-apparaat dat meestal draagbaar is. Afhankelijk van het model kun je met een boombox verschillende media afspelen. De meeste boomboxen kunnen gemakkelijk met je smartphone verbonden worden. Hiermee kun je je favoriete liedjes, podcasts en afspeellijsten afspelen. Buitenluidsprekers zijn meestal robuust en kunnen zelfs tegen onderdompeling in water.

Onze Boombox Test 2023 helpt je de juiste Boombox voor je gelegenheid te vinden. In de volgende paragrafen geven we je tips en trucs over hoe je de juiste boombox voor je doel kunt kiezen. We leggen de criteria uit waarmee je rekening moet houden als je een boombox koopt. Met onze vergelijking vind je beslist het juiste toestel.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een boombox is een draagbaar audio-apparaat dat een krachtig geluid heeft. Afhankelijk van het model kun je verschillende media via het audio-apparaat afspelen. Boomboxen zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen.
 • Je kunt vaak je smartphone op de boombox aansluiten en je favoriete liedjes afspelen. De verbinding wordt meestal gemaakt via Bluetooth.
 • Bij de aanschaf van een boombox is het belangrijk te weten of je je audio-apparaat vooral binnenshuis of buitenshuis wilt gebruiken. Als je je box buiten gebruikt, is een hard geluid belangrijk. Bovendien moet je toestel beschermd zijn tegen vuil en viezigheid in de vrije natuur.

Boombox: Onze selectie

Jbl Boombox

Laat uw favoriete muziek knallen, zelfs op de grootste feesten. De verpakking bevat: 1x JBL Boombox 3 draadloze luidspreker in het zwart, een oplaadkabel (stekker en hoeveelheid variëren per regio), snelstartgids, veiligheidsblad en garantiekaart. Haal vandaag nog uw JBL Boombox 3 in huis en maak van elk feest een onvergetelijke ervaring.

Jbl Boombox

Ontdek de ultieme luisterervaring met de indrukwekkende JBL Boombox. Deze krachtige, draagbare speaker is speciaal ontworpen voor muziekliefhebbers die geen genoegen nemen met minder dan het beste geluid. Profiteer van het ongeëvenaarde vakmanschap van JBL en geniet van kristalheldere audio, waar u ook bent.

Soundcore Boombox

Bovendien is deze boombox water- en stofbestendig, met een IP67-certificering die u gemoedsrust biedt wanneer u zich buiten bevindt. Laat u nooit meer afschrikken door waterspatten, regen, morsen of stof en geniet volop van uw muziek met de Soundcore Motion Boom Plus boombox. Haal deze fantastische boombox vandaag nog in huis en ervaar het verschil.

Soundcore Boombox

Ervaar nu het ultieme geluid buitenshuis met de Soundcore Motion Boom-boombox. Als u op de afspeelknop drukt, wordt u getrakteerd op een enorm stereogeluid zonder enige vervorming, zelfs bij hoge volumes. De Motion Boom is uitgerust met 100% zuiver titanium drivers, waardoor hoge frequenties tot 40 kHz kunnen worden gereproduceerd voor een ongeëvenaarde helderheid in uw muziek.

Koop- en beoordelingscriteria voor boomboxen

De volgende alinea moet je helpen je boombox voor je individuele doel te vinden. De criteria die je kunt gebruiken om boomboxen met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende alinea’s leggen we meer in detail uit op welke koopcriteria je moet letten bij de aanschaf van een boombox.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van je boombox is van cruciaal belang. Je toestel moet een warm en vol geluid hebben. De beste manier om de kwaliteit van het geluid te controleren is naar de winkel te gaan en het zelf te zien. Bij een goed geluid hoort ook een sterke bas. Je moet ook het geluid op maximaal volume testen. Het moet ondanks het volume helder klinken.

Een goed geluid vereist volume, dat kleinere luidsprekers soms maar in beperkte mate kunnen leveren. Een 360-graden geluid zorgt ervoor dat je overal hetzelfde geluid krijgt. Dat betekent dat het niet uitmaakt waar je staat. Je wordt optimaal voorzien van goed geluid. Het wattage bepaalt hoeveel vermogen je luidspreker heeft. Decibel is de maat voor het volume van een boombox.

Type verbinding

De meeste boomboxen kunnen met je smartphone verbonden worden. De verbinding wordt gemaakt via Bluetooth. Je moet er zeker van zijn dat de smartphone zonder problemen verbonden kan worden en dat de Bluetooth een goed bereik heeft.

Je kunt je smartphone op je Boombox aansluiten via een AUX ingang.

Met sommige toestellen kunnen meerdere smartphones tegelijk gekoppeld worden. De meeste mobiele telefoons en tablets hebben de standaard om met boomboxen te koppelen en gegevens af te spelen via Bluetooth. Het bereik wordt kleiner, vooral als er muren tussen de luidspreker en de mobiele telefoon staan.

Je kunt je USB stick via een USB ingang aansluiten of vaak je smartphone opladen met een oplaadkabel. Sommige luidsprekers kunnen ook met het WLAN verbonden worden. Het is ook handig als je Boombox een internetradio heeft. Als je je PC, TV of microfoon op je toestel wilt aansluiten, moet je vóór de aanschaf nagaan of je Boombox dit ondersteunt.

Afspeelmedium

Boomboxen waarmee je CD’s of cassettes kunt afspelen zijn niet meer zo wijdverbreid als Bluetooth luidsprekers. Er zijn echter nog steeds apparaten die CD’s en cassettes kunnen afspelen.

Stroomvoorziening

Afhankelijk van het model worden de boxen opgeladen door een oplaadbare batterij of werken ze op netstroom. Als je boombox op een batterij werkt, kun je hem gemakkelijk met je meenemen of op een andere plaats opstellen. Afhankelijk van het model wordt het toestel opgeladen via een USB verbinding of via een netspanningsadapter.

In het geval van exclusieve netwerking werkt het kastje alleen als een stroomvoorziening verzekerd is. Een belangrijke factor is hoe lang de batterij meegaat. Dat wil zeggen, hoe lang je de batterij kunt gebruiken zonder hem op te laden. Vooral als je je box buiten wilt gebruiken, is een lange levensduur van de batterij van cruciaal belang.

Draagvermogen

Het gewicht van de doos is van cruciaal belang voor het vervoer. Als je je boombox vooral buiten wilt gebruiken, is het handig als hij niet te zwaar is. Als de kist alleen in je huis gebruikt gaat worden, is het gewicht niet erg relevant. Kleinere dozen wegen slechts 500 gram. Zwaardere modellen wegen tot 3 kilo of meer.

Als je doos 1 kilo weegt, kun je hem zonder problemen vervoeren. Alles daarboven is meestal te zwaar voor de gewone tas.

Een draagriem is ook een voordeel als je je boombox wilt vervoeren. Je kunt je boombox met een riem over je schouder dragen en hoeft hem niet in je hand te houden. Boomboxen hebben verschillende afmetingen. Sommige zijn rond en andere zijn vierkant. Bovendien hebben sommige een handvat om te dragen en andere dozen niet. Een handvat is erg praktisch als je je doos de hele tijd ronddraagt.

Beoogd gebruik

Als je je boombox vooral buiten wilt gebruiken, is het belangrijk dat de behuizing stevig is. Dit betekent dat de behuizing zo gebouwd moet zijn dat de aansluitingen en al het andere beschermd is tegen vuil en stof. Er zijn speciale boomboxen voor kinderen. Deze spelen meestal media af zoals USB sticks, CD’s of dergelijke.

Bovendien zijn deze modellen gemakkelijk te bedienen. Soms heb je een boombox nodig voor speciale gelegenheden, zoals een feest of voor in de sporthal. In dit geval is het belangrijk dat de boombox luid genoeg is en een stevige bas heeft. Een andere handige factor voor buiten is of je boombox weerbestendig is. Er zijn modellen die helemaal waterdicht zijn en die je zelfs kunt onderdompelen. Andere modellen zijn alleen bestand tegen spatten water.

Extra functies

Vaak hebben de luidsprekers extra volumeregeling. Dit gebeurt meestal via de typische plus en min knoppen. Veel boomboxen kunnen op een andere luidspreker worden aangesloten, zodat het geluid nog luider is. Deze functie is vooral voordelig voor grotere evenementen. Deze functie heet Multiroom. Het is ook praktisch als je dezelfde muziek in verschillende kamers wilt spelen. Deze functie is meestal alleen mogelijk als de verschillende boomboxen van dezelfde fabrikant zijn.

Je kunt ook verschillende boxen met elkaar verbinden via een Smart Home systeem. Dit zorgt er ook voor dat je dezelfde muziek door verschillende boxen kunt laten spelen.

Spraakbesturing is ook handig. Hiermee kun je instructies geven aan de luidspreker en bijvoorbeeld naar het volgende liedje overschakelen zonder je smartphone te gebruiken. Het is ook handig als je luidspreker een hands-free systeem heeft. Het is handig als je de jukebox tegelijk kunt gebruiken als powerbank voor je smartphone. Muziek afspelen vanaf je mobiele telefoon put de batterij van je smartphone uit. Je kunt hem dan meteen weer opladen via de powerbank. Dit garandeert dat je de hele avond muziek kunt spelen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een boombox koopt

Voor je een Boombox koopt, heb je vast en zeker een paar vragen. In het volgende deel hebben we de meest gestelde vragen van klanten samengevat en beknopt beantwoord. We raden je aan deze vragen te overwegen voor je koopt.

Welke soorten boomboxen zijn er?

Boomboxen verschillen vooral in grootte. Er zijn kleinere en grotere versies. De compactere boxen hebben niet zo’n sterk geluid als de grotere toestellen. Wat de prijs betreft zijn de kleinere modellen meestal goedkoper dan de grotere dozen. Zoals gezegd is een kleine luidspreker geschikt als je hem graag de hele tijd bij je draagt. Je moet er echter rekening mee houden dat een kleiner model het omgevingsgeluid vaak niet op een ideale manier overstemt.

Wat is een boombox?

Een boombox is een audio-apparaat dat draagbaar is en waarmee je je muziek kunt afspelen. De meeste luidsprekers kun je koppelen met je smartphone. Sommige toestellen spelen ook media af, zoals CD’s of cassettes.

boombox-test

Vroeger was het gebruikelijk dat boomboxen cassettes afspeelden. Tegenwoordig kom je dit type apparaat minder vaak tegen. (Beeldbron: Dave Weatherall / unsplash)

Boomboxen zijn zo geëvolueerd dat batterijgebruik meestal niet meer gebruikelijk is. Boomboxen werden populair in de jaren 1970 en het begin van de jaren 1980. In die tijd waren de toestellen echter veel groter en zwaarder.

Hoe werkt een boombox?

Om je boombox te gebruiken, moet je een paar stappen volgen, zodat je favoriete liedjes kunnen worden afgespeeld.

 • Zet aan: Voordat je een boombox kunt gebruiken, moet je hem eerst aanzetten. Daartoe is er meestal een karakteristieke aan/uit knop op het apparaat aangebracht.
 • Kies afspeelmedium: Nu moet je je afspeelmedium kiezen. Als je Boombox CD’s en cassettes kan afspelen, is het nodig ze in te brengen. Als je Boombox via Bluetooth werkt, moet je je smartphone aan het toestel koppelen. We hebben hieronder beschreven hoe het koppelen werkt.
 • Druk op de afspeelknop: Tenslotte moet je natuurlijk op de afspeelknop op je smartphone of op het toestel drukken om je muziek af te spelen.
 • Schakel uit: Als je je afspeellijst beluisterd hebt en niet meer naar muziek wilt luisteren, zet je het toestel uit door op de aan/uit knop te drukken. Sommige apparaten schakelen zichzelf na een bepaalde tijd uit als je ze niet gebruikt. Wel moet je ervoor zorgen dat je onmiddellijk uitschakelt om energie te besparen.

De manier waarop elk apparaat werkt is iets anders. Daarom raden we je ten sterkste aan de gebruiksaanwijzing te lezen. Sommige apparaten kunnen ook via een speciale app bediend worden. Je kunt de app meestal gratis downloaden uit de app store van je smartphone.

Hoe kan ik mijn Boombox koppelen?

De meeste smartphones hebben een Bluetooth functie, zodat je ze gemakkelijk met je Boombox kunt verbinden.

 1. Zet aan: Je zet je Boombox aan. Inschakelen gaat meestal heel gemakkelijk via een bedieningsknop.
 2. Activeer Bluetooth: Activeer de Bluetooth functie op je smartphone. Je kunt dit meestal vinden in de instellingen.
 3. Begin met zoeken: Druk dan op de Bluetooth toets op de luidspreker. Dit zet een zoekactie in gang en zendt een signaal naar de smartphone.
 4. Maak verbinding met het apparaat: In het functiegebied “Beschikbare toestellen” van de smartphone zie je nu de luidspreker. Als je op de naam van de Boombox klikt, maken het apparaat en de smartphone automatisch verbinding.

De verbinding wordt bewaard voor de volgende keer. De smartphone en de Boombox herkennen elkaar dan automatisch. Met Near Field Communication kun je je smartphone nog sneller met je Boombox verbinden. Houd je smartphone gewoon tegen het contactoppervlak van de Boombox. Er verschijnt dan een koppelingsverzoek op je mobiele telefoon.

Welke alternatieven zijn er voor een Boombox?

Boomboxen zijn er in ontelbare uitvoeringen, dus er is een model voor elke gelegenheid. Je kunt echter ook alternatieven gebruiken. Als je bijvoorbeeld vooral naar de radio wilt luisteren, kun je een standaard radio gebruiken.

boombox-test

Sommige boomboxen zijn speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis. We raden je aan hierop te letten bij je aankoop. (Beeldbron: Eric Nopanen / unsplash)

Als je niet van plan bent je boombox rond te dragen en buiten naar muziek te luisteren, kun je een klassieke stereo-installatie gebruiken. Stereosystemen kunnen tegelijk op je TV worden aangesloten voor beter geluid. Bovendien hebben stereosystemen een krachtig geluid en zijn ze meestal groter dan een boombox.

Wat kost een boombox?

Boomboxen zijn er, zoals bijna alle elektronische apparaten, in zeer verschillende prijsklassen. Kleinere modellen zijn meestal goedkoper dan grotere. Onderstaande tabel geeft een overzicht:

Grootte Prijsklasse
Klein 60 – 150 euro
Groot 200 – 500 euro

Kleinere modellen zijn er vanaf 60 euro. De grotere modellen, die meestal een betere geluidskwaliteit hebben, zijn verkrijgbaar vanaf 200 euro.

Kan ik de batterij in mijn Boombox vervangen?

Je kunt de batterij van de meeste boomboxen vervangen. Na een bepaalde levensduur en gebruik van je Boombox kan je batterij vermogen verliezen. Om er zeker van te zijn dat je weer probleemloos naar muziek kunt luisteren, is het een goed idee om de batterij te vervangen. De vervanging van de batterij varieert naargelang het model en de fabrikant.

Als je de batterij zelf vervangt, heb je beslist enige vaardigheid nodig. Je moet de batterij voorzichtig behandelen. Zoek van tevoren uit hoe je de batterij van je model kunt vervangen en waar je rekening mee moet houden. In de meeste gevallen zul je toegang moeten krijgen tot de binnenkant van de boombox. Verwijder daartoe het deksel van de aansluitingen. Verwijder dan het omhulsel en draai de schroeven los. Als alternatief kun je de batterij tegen betaling door deskundigen laten vervangen. Veel elektronicawinkels bieden een vervangingsdienst voor batterijen aan.

Hoe kan ik mijn Boombox bijwerken?

Om de maximale prestaties uit je luidspreker te halen, moet je de software regelmatig bijwerken. In de meeste gevallen gebeurt de update via de app van de fabrikant of op de computer. Je kunt je smartphone en het apparaat draadloos met elkaar verbinden via de app. Op de computer wordt de verbinding gemaakt via een kabel. Het betreffende programma laat je zien of er een nieuwe update beschikbaar is. Je hoeft dan alleen nog maar de update te starten via een knop.

Hoe kan ik zelf een Boombox bouwen?

Echte knutselaars kunnen ook zelf een boombox bouwen. Er zijn talloze instructies op het Internet over hoe je een DIY luidspreker kunt maken. Er zijn instructies voor verschillende soorten, maten en ontwerpen. Een zelfgemaakte boombox is een echte blikvanger. Een zelfgebouwd apparaat vereist echter ook geduld en vaardigheid.

boombox-test

Als je dringend een boombox nodig hebt, is het een goed idee er een te kopen. Als je graag knutselt in je vrije tijd en al ervaring hebt, kun je natuurlijk ook gewoon zelf een boombox bouwen. (Beeldbron: Jelle van Leest / unsplash)

Als je geen zin hebt om zelf een boombox te bouwen, is de volgende video misschien iets voor jou. Hier wordt je getoond hoe je je gekochte boombox opnieuw kunt inrichten. Met de omgebouwde Boombox heb je een echte blikvanger. Je hoeft echter niet alles zelf van de grond af op te bouwen.

Welke accessoires zijn er voor mijn Boombox?

Een hoes is handig om je Boombox te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het deksel omsluit de Boombox en beschermt hem tegen vuil en viezigheid. Vooral de verbindingen moeten beschermd worden.

Je moet ervoor zorgen dat je doos beschermd is tegen zand.

Je kunt ook een draagtas voor je Boombox kopen. De tas is handig als je je toestel vaak van de ene plaats naar de andere brengt. Het is ook gemakkelijker de boombox te vervoeren als je een draagriem hebt. Veel modellen hebben voorzieningen waar je je draagriem aan kunt bevestigen.

Foto bron: 123rf / 111669699

Recensies