Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

24Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Een camcorder is de combinatie van een camera en een recorder. Foto’s en video’s van goede kwaliteit kunnen zelfs met een goedkoop model worden vastgelegd. In principe bepalen de resolutie en de lens de kwaliteit van de opnamen en de prijs van het produkt. Veel camcorders bieden extra functies zoals beeldstabilisator, nachtzichtfunctie, gezichtsdetectie, anti-shake functie, externe microfoon en nog veel meer.

Of je nu een YouTuber of hobby filmer bent, of gewoon herinneringen wilt vastleggen met vrienden en familie, er is een perfecte camcorder voor je behoeften. In deze camcorder beoordeling 2022, hebben we de belangrijkste onderwerpen en vragen uitgelegd om je te helpen bij je camcorder keuze.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Met een camcorder kun je herinneringen vastleggen als foto’s of video’s. Je kunt een camcorder overal mee naartoe nemen – op vakantie, bij familiereünies, als YouTuber of als hobbyfilmer – want hij is klein en licht. Ondanks hun afmetingen kunnen camcorders een uitstekende video- en fotokwaliteit leveren.
  • In principe is de belangrijkste factor om te overwegen bij een aankoopbeslissing de videoresolutie. Dit wordt meestal gespecificeerd in SD, HD, Full HD en 4K. Maar ook andere kenmerken, zoals de lens, de gebruiksduur van de batterij en het geheugenformaat van de camcorder, spelen een belangrijke rol als het om de kwaliteit van de video en de camcorder gaat.
  • Camcorders kunnen ook indruk maken met andere functies, zoals nachtzicht, beeldstabilisator, gezichtsdetectie, HDR functie, aansluitingen en accessoires.

Camcorders: Onze selectie

Camcorders: koop- en beoordelingscriteria

Camcorders kunnen uitgerust zijn met verschillende functies en mogelijkheden.

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste criteria uitgelegd die je aandachtig moet lezen als je beslist welke camcorder je wilt kopen, om de best mogelijke camcorder voor je behoeften te vinden.

Videoresolutie

Digitale beelden zijn opgebouwd uit kleine puntjes die pixels genoemd worden. En videoresolutie meet hoeveel pixels een beeld bevat. Dit betekent dat pixellengte maal pixelhoogte gelijk is aan resolutie. SD, HD, Full HD, ook wel 2K, 4K en 8K genoemd, zijn veel voorkomende videoresoluties.

We raden je aan geen camcorder met SD resolutie te kopen, want de videokwaliteit bij deze resolutie is niet overtuigend.

Een Full HD camcorder is ideaal voor snelle bewegingen in de video en voor slow motion effecten bij videobewerking. Bovendien biedt een Full HD camcorder meer details in het beeld dan een HD camcorder. Een 4K camcorder heeft viermaal de resolutie van een Full HD camcorder. De kleuren zijn beter en de verzadiging en het contrast zijn hoger.

Lens

De lens speelt een cruciale rol in de beeld- en videokwaliteit van de camcorder. De snelheid van een lens is het grootste diafragma dat je op de lens kunt instellen en vertelt je hoeveel licht er door de lens gaat. Hoe kleiner het getal, hoe meer licht er door de lens komt en hoe beter de kwaliteit van de video’s en foto’s. Nadelen van camcorders met hoge lichtsterkte zijn dat de lenzen groter zijn en dus ook het gewicht van de camcorder en de prijs.

Voor opnamen binnenshuis raden we een groothoeklens aan, want daarmee kun je een groot gebied van de omgeving op de video vastleggen.

De brandpuntsafstand van een lens wordt gegeven in mm. Het is het deel van het beeld dat in de video te zien is. Met zoomlenzen kun je de beelddoorsnede veranderen, omdat ze geen vaste brandpuntsafstand hebben. De meeste camcorders in de lage tot middelhoge prijsklasse bieden een maximale brandpuntsafstand van 37 mm. Het voordeel van een zoomobjectief is dat je niet telkens bij een nieuwe opnamesituatie van objectief hoeft te wisselen. Het nadeel is dat met deze lenzen de kwaliteit van de video en foto’s enorm achteruit gaat als je inzoomt.

De heel dure camcorders bieden een optische zoom. Het verschil tussen optische zoom en digitale zoom is dat met optische zoom de kwaliteit van de opname niet achteruit gaat. Bij digitale zoom wordt een vergroting gemaakt van het bestaande beeld, terwijl bij optische zoom de lens gebruikt wordt om het beeld door een fysisch proces te vergroten.

Geheugenformaat

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten hoofdgeheugen. Enerzijds zijn er camcorders die de bestanden op een harde schijf opslaan. Deze soorten slaan de video’s direct in de camera op. Bij de tweede soort worden de bestanden niet direct op de camera opgeslagen, maar op een geheugenkaart.

  • Harde schijf: Er zijn twee verschillende soorten interne opslag. Een standaard harde schijf en een flash geheugen. De eerste is zwaar en heeft bewegende delen. Deze variant heeft echter veel opslagruimte. In tegenstelling tot de standaard harde schijf, biedt een flash geheugen minder opslagruimte. Anderzijds is het geheugen licht en heeft het geen bewegende delen.
  • Geheugenkaarten: De video’s worden niet op de camcorder opgeslagen, maar op een kleine geheugenkaart. De snelheid van de kaart speelt hier een belangrijke rol. SD opnamen zonder geluid hebben niet zo’n snelle kaart nodig als bijvoorbeeld full HD video’s met geluid. De prestaties van de geheugenkaart hangen dus af van de snelheid, maar ook van het gegevensgeheugen. Het datageheugen wordt gegeven in gigabytes. De snelheid geeft aan hoe snel gegevens naar de geheugenkaart geschreven kunnen worden.

Aansluitingen en accessoires

Er zijn verschillende accessoires voor een camcorder, zoals microfoons, flitslichten, LED lampjes en koptelefoons. Kijk voor je koopt of je camcorder een ingebouwde accessoireschoen aan de bovenkant heeft, waarin je je LED lamp of microfoon kunt vastklikken.

In moeilijke omstandigheden kun je de videokwaliteit enorm verbeteren met externe accessoires.

Je camcorder moet ook de juiste ingangen hebben voor hoofdtelefoon en microfoon. Een ander belangrijk punt is dat je camcorder een HDMI poort moet hebben voor het geval je hem op je TV wilt aansluiten.

Camcorders: veelgestelde vragen en antwoorden

De belangrijkste vragen over camcorders hebben we in dit hoofdstuk beantwoord.

Voor wie is een camcorder bedoeld?

Een camcorder is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van foto’s en video’s of gewoon mooie herinneringen wil vastleggen. Je kiest een andere camcorder, afhankelijk van je behoeften. Voor familie-evenementen en vakanties zijn de goedkopere versies voldoende.

Met deze producten kun je gemakkelijk kwaliteitsfoto’s maken en ze delen met familie en vrienden. Voor YouTubers is een product met wifi, beeldstabilisatie en bewegingsregistratie het beste. Als YouTuber moet je ervoor zorgen dat je óf een model koopt dat met een externe microfoon wordt geleverd, óf een poort heeft zodat je er een kunt aansluiten. Zo kun je overtuigen met een goede video- en geluidskwaliteit.

Camcorder

De autofocus van een camcorder beschrijft het vermogen om scherp te stellen op het gewenste onderwerp. (Beeldbron: Jakob Owens / Unsplash)

Voor gevorderde hobby-filmers raden we aan voor de iets duurdere versie te gaan. Een camcorder met een groothoeklens en optische zoom biedt opnamen van zeer goede kwaliteit. We raden ook een product aan waarmee je gedetailleerde en levensechte opnamen kunt maken, zelfs in tegenlicht of donkere situaties.

Welke soorten camcorders zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten camcorders. We laten je hier kennismaken met de drie belangrijkste.

Type Beschrijving
HD camcorder voor hobby filmmakers en normaal gebruik
4K camcorder voor professionele hobby filmmakers, filmklaar
Action cam voor buiten- en sportopnamen

Een HD camcorder is prima geschikt voor normaal gebruik, zoals het filmen van vakanties en familiegebeurtenissen. Voor youtubers en hobby filmmakers met meer ervaring, raden we een 4K camcorder aan. Deze producten zijn iets duurder, maar met de kwaliteit die deze 4K camcorders kunnen produceren, kun je je video op YouTube presenteren of als film.

Camcorder

De zichtbare radius van actiekammen is 180 graden. Daarom worden hun lenzen meestal fisheye lenzen genoemd. (Beeldbron: Joeri Kostin / Unsplash)

Een action cam is ideaal voor opnamen waar veel beweging in zit, omdat hij dankzij de beeldstabilisator trillingsvrije video’s en foto’s kan maken. Plus, de meeste action cams zijn waterdicht, zodat je ook onder water prachtige opnamen kunt maken.

Hoeveel kost een camcorder?

Afhankelijk van de mogelijkheden van de camcorder kan de prijs variëren. In principe bepalen de resolutie en de lens de prijs van de camcorder. Maar ook andere factoren zoals beeldstabiliteit, nachtzicht en accessoires spelen een rol.

Type Prijs
HD camcorder 50 – 80 euro
Full HD camcorder 80 – 300 euro

HD camcorders zijn de goedkoopste optie. Naarmate de resolutie toeneemt, neemt ook de prijs toe. Een Full HD toestel is daarom duurder. Een camcorder met optische zoom is duurder dan een met digitale zoom, omdat bij de eerste de kwaliteit niet verloren gaat bij het zoomen.

Wat zijn de alternatieven voor een camcorder?

Niet alleen camcorders zijn geschikt voor het maken van video- en foto-opnamen. We stellen de volgende twee alternatieven voor: Digitale camera’s en smartphones.

Alternatief Eigenschappen
Digitale camera’s compact, HD en 4K resolutie
Smartphones licht, altijd bij je, apps om te bewerken, synchronisatie met PC, slechte levensduur van de batterij, minder opslagruimte

Tegenwoordig kunnen smartphones opnamen van zeer goede kwaliteit maken. Een voordeel van smartphones voor video-opnamen is dat je de telefoon altijd bij je hebt. De batterij zakt echter snel weg bij het filmen. Zorg ervoor dat je altijd je oplader bij je hebt. Bovendien kun je de video’s meteen bewerken op een app op je mobiele telefoon, of je kunt je mobiele telefoon synchroniseren met je computer en de bestanden op de computer bewerken.

Camcorder

Sommige smartphones zijn tegenwoordig ook uitgerust met een groothoekfunctie en beeldstabilisator. (Image source: Eaters Collective / Unsplash)

Digitale camera’s zijn erg handig en dankzij hun platte vorm en lichte gewicht kun je ze overal mee naartoe nemen. Net als bij camcorders kun je een digitale camera kopen in HD en Full HD resolutie.

Hoe zet ik de video’s over naar mijn computer?

Er zijn drie manieren waarop je je bestanden naar je computer kunt overbrengen:

  • Wlan
  • USB kabel
  • Geheugenkaart

Sommige camcorders zijn uitgerust met wifi, zodat je je bestanden gemakkelijk naar je computer kunt sturen zonder kabel of geheugenkaart. De meeste camcorders hebben een geheugenkaart die je er gemakkelijk uit kunt halen en in je computer kunt steken om je video’s en foto’s te uploaden. De meeste camcorders hebben ook een USB poort.

Met de USB kabel kun je je computer op je camcorder aansluiten en de bestanden opslaan. Kijk voordat je een camcorder koopt of hij een USB poort heeft als je je bestanden op deze manier wilt opslaan. Sommige camcorders hebben zelfs een in het toestel geïntegreerde USB kabel, zodat je die altijd bij je hebt.

Conclusie

Als je mooie momenten wilt vastleggen of creatieve video’s en foto’s wilt maken, is een camcorder ideaal voor jou. Ze zijn klein, licht en heel gemakkelijk mee te nemen. Ondanks hun afmetingen overtuigen camcorders met een zeer goede opnamekwaliteit, of het nu een goedkopere variant of een dure camcorder is.

Natuurlijk, hoe beter de lens en de videoresolutie, hoe hoger de prijs. Maar extra functies en accessoires bepalen ook de prijs. Een groot aantal camcorders heeft een batterijduur van ongeveer 90 minuten. Sommige camcorders kunnen tijdens het opnemen opgeladen worden. Als je geen stopcontact in de buurt hebt, moet je van tevoren een aantal batterijen opladen en ze meenemen.

Foto bron: Rawpixel/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies