Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

35Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Veel moderne mobiele telefoons hebben een camera van hoge kwaliteit. Toch blijven camera’s een aantal voordelen bieden waardoor ze onvervangbaar zijn. Om nog maar te zwijgen over de grote verscheidenheid aan beschikbare opties. Er zijn verschillende soorten camera’s die allemaal een eigen manier hebben om een beeld vast te leggen. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende soorten camera’s die er zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit compactcamera’s, spiegelreflexcamera’s, action cams, bridgecamera’s en spiegelloze camera’s. Er is geen twijfel dat de wereld van de fotografie divers en interessant is. Als je geen expert bent op dit gebied, kun je je enigszins overweldigd voelen door het enorme aanbod. Met de tips uit deze shopgids zul je echter snel ontdekken welk model het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Met een goede camera kun je eenvoudig en snel kwaliteitsfoto’s maken. Bovendien bieden camera’s vaak nog meer creatieve opties waardoor je veel meer uit je foto’s haalt dan de foto’s die je met bijvoorbeeld een mobiele telefoon maakt.
 • Er zijn verschillende soorten camera’s, ieder met een eigen gebruik. Je kunt kiezen uit o.a. een spiegelreflexcamera, bridgecamera, action cam, compactcamera en instant camera.
 • Om een camera aan te schaffen, moet je van tevoren bedenken op wat voor manier je de camera wilt gebruiken. Het heeft weinig zin om een spiegelreflexcamera van meer dan 600 euro te kopen als je het apparaat maar af en toe gebruikt, zonder dat je heel veel kennis van fotografie hebt. In deze shopgids ontdek je welk model het beste bij je past.

Onze selectie: De beste camera’s op de markt

Er zijn zoveel camera’s, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen de camera te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een selectie met onze favoriete camera’s. We hopen je zo te helpen zoveel mogelijk uit je nieuwe camera te halen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

”Otras

De camera met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met de Nikon Coolpix B500 maak je gemakkelijk en snel foto’s van zeer hoge kwaliteit. Het maakt daarbij niet uit hoever je van het te fotograferen onderwerp af staat. De camera heeft een 40x optische zoom en een handig kantelbaar scherm.

Dankzij de CMOS-sensor met belichting via de achterzijde maak je mooie foto’s. Met de overzichtstoets kun je snel de volledige foto weergeven als je het onderwerp uit het oog hebt verloren.

De populairste instantcamera van het moment

De Instax Mini 9 van Fujifilm is op dit moment de populairste instant camera. Met de Fujifilm Instax mini 9 maak je zonder problemen de leukste foto’s. Met 1 druk op de knop maak je een creatieve foto op creditcard formaat. De camera is ideaal voor op feestjes, festivals en dagjes uit.

Print direct je foto’s uit en deel ze uit aan je vrienden en familie. Het apparaat ligt fijn in de hand en is makkelijk in gebruik. De spiegel aan de voorkant is erg handig voor het maken van selfies.

De beste spiegelreflexcamera voor beginners

Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera? Dan is de Canon EOS 2000D iets voor jou. De camera maakt haarscherpe foto’s met 24,1 megapixels. Dankzij de WiFi-functie deel je de foto’s gemakkelijk met andere apparaten zoals je telefoon of smart-TV.

Met de hulpstand zorgt Canon ervoor dat jij een betere fotograaf wordt. Je kunt bijvoorbeeld handige voorbeeldfoto’s gebruiken. Zo kun je als beginner binnen no-time aan de slag met fotografie.

De beste allround Bridge camera


Tijdelijk niet leverbaar

De Panasonic Lumix FZ82 is een allround camera voor foto’s van dichtbij of ver weg. Met de 20-1200mm zoomlens is het mogelijk om landschappen te fotograferen in brede panorama beelden. Je kunt ook de 60x zoom gebruiken om je onderwerp dichterbij te halen. Je kunt er video-opnames in 4K mee maken.

De FZ82 is zeer geschikt als universele camera voor verschillende opnamesituaties. Niet te zwaar en makkelijk mee te nemen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over camera’s

Bij het kopen van een camera is het essentieel dat je rekening houdt met een aantal belangrijke kwesties. Vergeet niet dat er verschillende soorten camera’s zijn en dat niet alle modellen dezelfde functies bieden. Om je te helpen de camera te vinden die het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over dit product.

Girl with camera taking photos

Met de juiste camera kun je foto’s van hoge kwaliteit maken.
(Bron: Marco Xu: ToUPBCO62Lw/ Unsplash.com)

Wat zijn camera’s precies?

Camera’s zijn technologische apparaten die zijn ontworpen om afbeeldingen vast te leggen. Ze zijn geschikt voor het maken van opnames van bewegende of veranderende beelden, zoals foto’s en video’s, meestal inclusief geluid. Er zijn veel verschillende typen camera’s, ieder met een eigen gebruik en werking.

Over het algemeen is een camera in ruime zin een apparaat dat een invallend lichtsignaal omzet naar een chemische blauwdruk of een elektronisch signaal. Het is als het ware een donkere doos die de doorgang van licht de tijd geeft die nodig is om het door de lens gefocuste beeld op te nemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van camera’s?

Met de juiste camera maak je foto’s van hoge kwaliteit. Dit is het voordeel van een apparaat waarvan het de specifieke en bijna enige functie is om foto’s te maken. Maar de meeste camera’s bieden nog veel meer creatieve mogelijkheden. In de tabel hieronder vind je een samenvatting van deze en andere voor- en nadelen:

Voordelen
 • Met een goede camera maak je snel en eenvoudig foto”s van hoge kwaliteit
 • De focus en het belangrijkste gebruik van een camera is om foto”s te maken, waardoor je zeker weet dat je mooie foto”s krijgt
 • Je maakt eenvoudig kwaliteitsfoto”s, zelfs bij weinig licht
 • De meeste camera”s bieden nog veel meer creatieve mogelijkheden
 • Met veel modellen kun je ook video”s van hoge kwaliteit opnemen
 • Je hebt veel meer controle over de kwaliteit van de foto”s dan wanneer je deze met een telefoon maakt
Nadelen
 • Een goede camera vraagt op het begin om een investering
 • Ze zijn zwaarder en groter dan bijvoorbeeld mobiele telefoons

Uit welke onderdelen bestaat een camera?

Alle camera’s moeten tenminste de volgende elementen hebben: een zoeker, lens, sensor, diafragma, sluiter, scherm en de nodige besturingsknoppen. Afhankelijk van het model kan het aantal functies erg verschillen. Controleer daarom goed welke functies de camera heeft, voordat je deze koopt. Elk onderdeel heeft een specifieke functie die we hieronder verder toelichten:

 • Zoeker: Dit is het onderdeel van de camera dat de focus en de kadrering uitvoert. Een zoeker kan optisch of elektronisch zijn.
 • Lens: De lens, ook wel een objectief genoemd, is een van de belangrijkste onderdelen van een camera. Het dient om een object op de film of de beeldsensor af te beelden. Het objectief kan bestaan uit één lens, maar omvat meestal meerdere lenzen.
 • Sensor: De sensor is verantwoordelijk voor het omzetten van het optische beeld in elektrische signalen waarmee het digitale beeld kan worden gecreëerd.
 • Diafragma: Dit is een mechanisme dat zich in de lens bevindt. Het heeft de functie om de lichtintensiteit  die naar de sensor gaat te regelen.
 • Sluiter: Het onderdeel waarmee de tijd dat de sensor aan licht wordt blootgesteld kan worden geregeld.
 • Beeldscherm: Op het scherm van een digitale camera kun je een voorbeeld van de afbeelding bekijken voordat je gaat fotograferen, deze later opnieuw weergeven en door het menu van de camera navigeren.
 • Bedieningsknoppen: Dit zijn de knopjes waarmee je de camera en de verschillende fotografische parameters kunt instellen.

Image of two cameras

Met een goede camera kun je kwaliteitsfoto’s maken, zelfs bij weinig licht.
(Bron: Neonbrand: qUuzPvjw2CI/ Unsplash.com)

Welke soorten camera’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten camera’s die allemaal hun eigen manier hebben om een beeld op te nemen. Elk cameratype biedt andere voordelen en is gericht op een specifiek type gebruiker. Ook bepaalt het soort camera grotendeels de prijs van het desbetreffende apparaat. In de tabel hieronder vind je meer informatie over de kenmerken van elk van de apparaten.

Spiegelreflexcamera Compactcamera Bridgecamera Action cam Instant camera Spiegelloze camera
Kenmerken Is voorzien van een bijzonder zoekersysteem dat optimaal richten en instellen van de camera mogelijk maakt. Het grootste nadeel is het gewicht. Camera waarbij de lens in de camerabehuizing is geïntegreerd. Normaal hebben ze een breed brandpuntsbereik en is hun sensor maximaal één inch. Zeer veelzijdige camera, waarmee je de lens niet kunt verwisselen, maar die verder veel van de opties als spiegelreflexcamera’s en een zeer krachtige zoomlens hebben. Een action cam is een camera die speciaal is ontworpen voor extreme omstandigheden. De camera is klein, bestendig, licht en kan meestal onder water worden gebruikt. Een instant camera is een polaroid toestel dat de gemaakte foto’s direct uitprint op fotopapier. Deze camera heeft geen interne prisma, hoewel het verder een vergelijkbare functie heeft als spiegelreflexcamera’s.
Gebruik Wordt vooral door professionals gebruikt voor foto’s van hoge kwaliteit. Ideaal voor op reis, omdat ze licht en klein van formaat zijn. Perfect voor verschillende situaties: reizen, feesten en het maken van kwaliteitsfoto’s in de natuur. Worden gebruikt om foto’s te maken en video’s op te nemen tijdens bijvoorbeeld sport- of natuuractiviteiten. Handig voor uitstapjes, feestjes of als origineel geschenk. Ook geschikt om kinderen kennis te laten maken met de wereld van fotografie. Omdat ze een kwaliteitsniveau bereiken dat vergelijkbaar is met dat van spiegelreflexcamera’s, worden ze zowel door professionals als amateurs gebruikt.
Type gebruiker Over het algemeen zijn ze gericht op gebruikers met meer ervaring en kennis. Voor mensen die willen genieten van een lichte en gebruiksvriendelijke camera. Voor degenen die willen genieten van een kwaliteitscamera zonder teveel te hoeven betalen. Vooral voor sporters, andere personen die gek zijn van extreme sporten en natuurliefhebbers. Voor alle soorten mensen, maar vooral voor mensen die slechts af en toe gebruik maken van een camera. Over het algemeen zijn ze gericht op geavanceerde gebruikers met een uitgebreide kennis van fotografie.
Gebruiksgemak Om het maximale uit de camera te halen, is het noodzakelijk om goede fotografievaardigheden te hebben. Gemakkelijker te gebruiken, omdat de camera minder functies heeft. Comfortabeler dan compactcamera’s, hoewel ze veel dezelfde functies bevatten. Dit is geen ingewikkelde camera om te gebruiken. Je hebt geen geavanceerde kennis van fotografie nodig om de camera te gebruiken. Erg gemakkelijk te gebruiken. Het is niet eenvoudig om dit soort camera’s te gebruiken voor een onervaren gebruiker. Wel zijn ze vaak iets lichter dan de spiegelreflexcamera’s.
Prijs De prijs is meestal vrij hoog. Bovendien komt de prijs van de lens er vaak nog bovenop. Compactcamera’s zijn over het algemeen goedkoper dan spiegelreflexcamera’s. De prijs is hoger dan die van compactcamera’s, maar lager dan die van spiegelreflexcamera’s. Over het algemeen is de prijs van dit soort camera’s rond de 100 euro. Normaal zijn instant camera’s niet duur. De prijs is meestal vrij hoog.

Wat is het f-getal dat wordt gebruikt bij camera’s?

Het diafragma van een camera wordt aangeduid met het F-getal. Dit is de brandpuntafstand (f) gedeeld door de diameter van het diafragma (D). Hieruit volgt een F-schaal die de stappen beschrijft van het diafragma. Het is een schaal die wordt gebruikt om verschillende openingen van de diafragma’s te classificeren. Deze universele schaal wordt door alle fabrikanten gebruikt, hetzij voor camera’s of lenzen.

Hoe lager het getal F, des te groter het diafragma van het membraan, waardoor de sensor meer licht krijgt en des te beter de kwaliteit van het verkregen beeld wordt. In de onderstaande tabel vind je de verschillende waarden:

F-schaal
f/1   f/1.4   f/2   f/2.8   f/4   f/5.6   f/8   f/11   f/16   f/22   f/32

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het aanschaffen van een camera is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aankoopcriteria. Om je hierbij te helpen, hebben we de criteria gekozen die volgens ons het belangrijkst zijn. Op deze manier weet je zeker dat je de camera koopt die het beste bij je past.

Gewenst gebruik

Het is tegenwoordig niet lastig om een kwaliteitscamera te kopen. Fabrikanten hebben zeer hoge kwaliteitsstandaarden en doen hun uiterste best om een camera voor ieder type gebruiker aan te bieden. Wat minder eenvoudig is, is om de juiste camera volgens je eigen behoeften te kiezen. Daarom is het eerste wat je je moet afvragen welk type camera je nodig hebt.

Het heeft geen zin om een professionele spiegelreflexcamera te kopen als je niet over de nodige kennis beschikt om er het maximale uit te halen. Aan de andere kant is het ook jammer als je een te goedkoop en basic apparaat koopt terwijl je professionele resultaten wilt bereiken, of de camera in extreme situaties wenst te gebruiken. Bedenk daarom altijd van tevoren waar je de camera voor nodig hebt en controleer of de camera die je wilt kopen daarvoor geschikt is.

Scherpstelsysteem

De snelheid en nauwkeurigheid van het scherpstelsysteem van de camera zijn essentieel voor heldere en goed gedefinieerde foto’s. Het scherpstelsysteem is verantwoordelijk voor het correct scherpstellen van het onderwerp waarvan je de foto maakt. De meest voorkomende zijn: vaste focus, handmatig, automatisch en multifocaal. Bovendien is het handig om rekening te houden met het aantal scherpstelpunten dat de camera heeft. Hoe meer focuspunten, hoe groter de nauwkeurigheid en focussnelheid.

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie-functionaliteit is vooral van belang voor beginners. Het is een grote hulp om heldere en scherpe foto’s te maken van bewegende beelden. Een fotocamera met beeldstabilisatie zorgt ervoor dat bewegingsonscherpte gecompenseerd wordt in foto’s en video’s. Deze techniek in de camera maakt tegenbewegingen en stabiliseert je camera beelden, ter compensatie van de bewegingen die je maakt wanneer je de camera vasthoudt.

Op deze manier voorkom je dat de foto’s bewogen zijn. Het is raadzaam om een camera met een 5-assig beeldstabilisatie-systeem in de camerabehuizing te kopen. De techniek kan ook in het objectief zitten. Over het algemeen bieden de lensstabilisatiesystemen van de lenzen echter minder goede resultaten.

Effectief aantal megapixels

Als je op zoek gaat naar een nieuwe camera, dan kom je vaak de term megapixels tegen. Het aantal megapixels (MP) bepaalt de resolutie van een camera. Een beeld van hoge resolutie bevat veel pixels, een beeld van lage resolutie weinig. Maar let op: Een camera met veel megapixels maakt niet per sé betere foto’s dan een camera met minder megapixels. Je zult het verschil merken als je de foto’s op een groter formaat afdrukt.

Samenvatting

Camera’s zijn vandaag de dag nog steeds erg populair. En dat is niet raar. Hoewel tegenwoordig bijna iedereen een smartphone heeft om foto’s mee te maken, kun je als fotografie-liefhebber simpelweg niet zonder een goede camera. Het apparaat biedt veel voordelen. Dat is ook niet anders te verwachten van een apparaat waarvan het de enige focus is om mooie plaatjes te maken.

Bij het aanschaffen van een camera is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aankoopcriteria. Let bijvoorbeeld op het gebruik, de focus en de beeldstabilisatie van het apparaat. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om het apparaat te vinden dat het beste bij je past.

Vond je onze shopgids over camera’s interessant? Laat hieronder je reactie achter, of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Imansyah Muhamad: wwnSkb9Z0sM/ Usplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies