Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Printers zijn elementaire hulpmiddelen in ons dagelijks leven. Of we nu studeren, werken of liefhebbers van fotografie zijn, we hebben één ding gemeen: we leggen ons werk graag vast op papier. We denken echter weinig na over de factor die dit mogelijk maakt: de inkt voor printers, toner of cartridges.

De cartridges zijn de belangrijkste elementen voor de fabrikanten van de printers, want die genereren de grootste winst. Er zijn vele soorten en, natuurlijk, vele prijzen. Heb je ze nodig en weet je niet welke je moet kopen? Maak je geen zorgen! We hebben dit artikel samengesteld om je te laten weten wat je nodig hebt om je printer te voorzien van de beste cartridges of toner.
Belangrijk om te weten

 • Inktpatronen, cartridges of toner maken het mogelijk om foto’s en tekst af te drukken.
 • Er zijn verschillende manieren om inkt op te slaan. In zogenaamde inkjet printers zit de inkt in cartridges. Normaal gesproken hebben printers een zwarte cartridge en een andere waar de verhoudingen van de kleuren magenta, geel of cyaan gemengd zijn.
 • Je moet de juiste inktcartridges voor je printer kiezen, anders kunnen deze het apparaat beschadigen of de afdrukkwaliteit beïnvloeden.
 • Er zijn verschillende soorten inkt voor printers, afhankelijk van de chemische samenstelling, de doelstellingen van de fabrikant, het soort gebruik en de cartridges zelf.

Onze selectie: De beste cartridges op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de beste cartridges voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de ideale cartridges een stuk eenvoudiger.

De beste Canon kleuren-cartridge

De originele Canon-inktformule levert ongelofelijk heldere en nauwkeurige kleuren, waardoor je gedenkwaardige momenten levensecht kunt vastleggen. Huidtinten komen natuurlijk over en lichte kleuren zijn levendig en realistisch. De zwarte pigmentinkt die wordt gebruikt voor het printen van documenten, produceert heldere, scherpe prints van kleine letters en zeer scherpe lijnen.

De diameter van de spuitmondjes is slechts 0,009 mm. Het is daarom zeer belangrijk inkt te gebruiken die speciaal is ontwikkeld om met deze nauwkeurige FINE-printkoppen te kunnen werken. Originele inkt garandeert printkwaliteit en zorgt voor een langere levensduur van je printer. De XL cartridge van Canon bevat 15 ml inkt in 3 kleuren, en gaat daarom een stuk langer mee, zodat je ze niet de hele tijd hoeft te vervangen.

De beste HP zwarte cartridge

Met deze gebruiksvriendelijke cartridge print je gemiddeld 50 procent meer pagina’s dan met nagevulde en gereviseerde niet-HP cartridges, zo is uit onafhankelijk onderzoek gebleken. Zo druk je zorgeloos meerdere versies of grotere documenten af. En wil je een belangrijk document gedurende lange tijd bewaren dan is dit geen probleem. De HP inkt blijft namelijk 50 keer langer van goede kwaliteit dan niet-originele inkt.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat HP inktcartridges gemiddeld meer dan 50 procent meer pagina’s leveren dan geteste nagevulde en gereviseerde niet-HP cartridges. Niet HP-cartridges kunnen daarnaast tot een lagere productiviteit en hogere kosten leiden wegens extra afdrukken en resultaten van slechte kwaliteit.

Het beste HP Multipack

Met de HP 302 – Inkcartridges in huis weet je zeker dat je op belangrijke momenten nooit in de steek wordt gelaten. De documenten die uit je printer rollen zijn namelijk keer op keer voorzien met letters van laserkwaliteit. Hierdoor zijn je teksten niet alleen goed leesbaar, maar straal je ook professionaliteit uit. Met deze gebruiksvriendelijke cartridge print je gemiddeld 50 procent meer pagina’s dan met nagevulde en gereviseerde niet-HP cartridges, zo is uit onafhankelijk onderzoek gebleken.

Zo druk je zorgeloos meerdere versies of grotere documenten af. En wil je een belangrijk document gedurende lange tijd bewaren dan is dit geen probleem. De HP inkt blijft namelijk 50 keer langer van goede kwaliteit dan niet-originele inkt. Multipack met 1 zwarte cartridge en 1 driekleurige cartridge.

De beste HP cartridge voor laserkwaliteit

De HP 300 cartridge produceert tekstdocumenten van laserkwaliteit en lichtbestendige afbeeldingen. Gemiddeld gezien gaan prints die zijn gemaakt door HP cartridges vijftig keer langer mee dan prints die met niet-originele inkt zijn gemaakt. Dit geldt ook voor prints die je maakt met de HP Cartridge 300. Uitstekende kwaliteit is dus gegarandeerd.

De gepatenteerde inkt van HP is gemaakt op pigmentbasis en gebruikt thermische HP inkjettechnologie. Met deze cartridge kun je gemiddeld 200 pagina’s afdrukken.

Het beste HP 4 pack

De HP 950XL/951XL fotoinktcartridge print verbazingwekkend veel pagina’s vol heldere en duidelijke letters. De inktcartridge is niet alleen gemakkelijk in gebruik, maar levert ook consistente kwaliteit. Hierdoor weet je bij iedere printopdracht zeker dat deze precies zoals gewenst uit de printer komt rollen. Deze extra grote variant gaat dus al helemaal eindeloos mee. Ideaal voor veelvuldige gebruikers of voor het printen van grote documenten.

De 4-pack van HP bestaat uit 4 cartridges: zwart, cyaan, magenta en geel. De reviews van de gebruikers melden dat ze niet goedkoop, maar wel van zeer goede kwaliteit, duurzaam en eenvoudig in het gebruik zijn.

Shopgids: Alles wat je moet weten over cartridges

Het is van groot belang dat je voordat je cartridges koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Het is essentieel dat je rekening houdt met het model van je printer voordat je cartridges koopt.
(Bron: Auremar: 71652291/ 123rf.com)

Wat zijn cartridges precies?

De inkt die wordt gebruikt in inkjetprinter cartridges is een vloeistof die verschillende pigmenten of kleurstoffen bevat en waar foto’s en teksten mee afgedrukt kan worden. Cartridges zijn de vervangbare inktpatronen die in de printer zijn geïnstalleerd om inkt te injecteren tijdens het afdrukken.

Welke soorten inkt voor printers zijn er?

Voor inkjetprinters bestaan er verschillende soorten inkt, vooral wat betreft de chemische samenstelling. De meest gangbare kleuren zijn cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). De onderstaande tabel geeft de kenmerken van de belangrijkste soorten weer.

Soort inkt Voor- en nadelen
Gepigmenteerde inkt Een voordeel bij het afdrukken omdat het pigment op het oppervlak blijft zitten.

Er is minder inkt nodig om dezelfde kleurintensiteit te bereiken als andere kleuren.

Inkt op basis van kleurstof Over het algemeen, veel sterker dan gepigmenteerde en kan meer kleur produceren.

Omdat kleurstoffen oplossen in de vloeibare fase, hebben ze de neiging om door het papier te worden geabsorbeerd.

Het is een minder efficiënte inkt.

UV-inkt In tegenstelling tot de vorige, kan het niet verdampen van het papier. Omdat het snel droogt, wordt de druktijd verkort.

Het nadeel is dat het duur is en geavanceerde apparatuur vereist.

 Dye-inkt Een goedkoop type inkt dat vaak wordt gebruikt in standaard monochrome printers (zwart-wit)

Het is niet waterbestendig en heeft tijd nodig om te drogen.

Hoe moet je cartridges installeren en vervangen?

De cartridges slaan de inkt op in de printer, in de printkop, en injecteren deze vervolgens op het papier. Hoewel de manier waarop ze worden geïnstalleerd of vervangen van model tot model kan verschillen, volgen ze meestal een reeks vergelijkbare stappen. Deze kunnen als volgt worden samengevat:

 • Zet de printer aan.
 • Houd de handgrepen of zijkanten van de printer vast en til de toegangsklep van de cartridge op tot deze goed vastzit.
 • Zorg ervoor dat de printwagen niet beweegt en geen geluid maakt voordat je verder gaat.
 • Open het deksel van de gleuf waar de cartridge is geplaatst.
 • Als je de cartridge wilt vervangen, verwijder dan de geïnstalleerde cartridge.
 • Voordat je de nieuwe patronen installeert, moet je eerst de beschermende plastic tape verwijderen.
 • Plaats de nieuwe inktpatronen met de spuitmondjes naar de printer gericht.
 • Sluit de klep van de cartridgesleuf om deze op zijn plaats te bevestigen.
 • Herhaal de stappen voor andere cartridges, indien van toepassing.
 • Sluit de toegangsklep van de cartridges.

Wat is het verschil tussen cartridges en toner?

Om het eenvoudig te stellen: inktpatronen worden gebruikt in inkjetprinters en toner wordt gebruikt bij laserprinters. Het belangrijkste verschil is het materiaal: de inkt is een vloeistof en de toner is een poeder. In de regel is toner het beste voor het afdrukken van veel documenten en inkt is het beste aanbevolen voor foto’s die een betere definitie nodig hebben.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van overige verschillen:

Snelheid Kwaliteit Capaciteit Prijs Doelgroep
Inkt Minder nauwkeurig en langzamer dan de laserprinter. Afdrukken met hoge kwaliteit en kleurdefinitie. Je kunt verschillende hoeveelheden papier gebruiken, afhankelijk van het merk. De cartridge is meestal goedkoper dan toner, maar wordt vaker vervangen. De cartridge kan beter thuis gebruikt worden.
Toner Meestal sneller. Prints met een zeer goede kwaliteit, maar niet zozeer bij foto’s. Het is in staat om grote printopdrachten te maken. Het is duurder, maar duurzamer. Laserprinters met toner zijn ideaal voor kleine, middelgrote en grote bedrijven.

Hoe lang gaan cartridges mee?

Zoals we al eerder hebben uitgelegd, hangt het een beetje af van de merken en modellen. Het is moeilijk de exacte tijdsduur te bepalen, omdat voor elke afgedrukte pagina de hoeveelheid geïnjecteerde inkt varieert. Hoewel er geen definitief antwoord is, zijn er factoren waarmee rekening kan worden gehouden, zoals de volgende:

 • Grootte van de cartridge
 • Soort cartridge (normale of hervulbare)
 • Onderhoud

Wat zijn hervulbare cartridges voor printers?

Dit zijn patronen die meerdere keren gebruikt kunnen worden. Fabrikanten controleren ze, reinigen ze, vullen ze opnieuw met inkt en vervangen ze indien nodig andere onderdelen. Het gebruik van dit type patroon kan zijn voor- en nadelen hebben, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

Voordelen
 • Goedkoper dan nieuwe of originele cartridges.
 • Dragen bij aan het milieu, omdat het een vorm van recycling is.
 • Het is een handige manier om het inktverbruik te reguleren, afhankelijk van onze behoeften.
Nadelen
 • De kwaliteit van de inkt kan van fabrikant tot fabrikant verschillen als gevolg van pons- en vulmethoden.
 • Het kan zijn dat ze niet compatibel zijn met de printer die we hebben.

Hoe lang kun je cartridges ongeopend bewaren?

Hoe nieuwer de cartridge, hoe beter, omdat blootstelling aan lucht en warmte de inkt harder kan maken. Hoewel het moeilijk is om te veralgemenen over zo veel merken en fabrikanten, varieert de levensduur van de cartridge van 2 tot 5 jaar. Voor hervulbare cartridges is deze slechts 1 jaar.

Voor een beter onderhoud en behoud van de cartridges is het raadzaam ze met de kop naar beneden te houden, ze uit de buurt te houden van overmatig licht en hitte en ze voorzichtig in de printer te plaatsen of te verwijderen.

Wist je dat printers historisch gezien ontworpen zijn om met slechts één type inkt te werken? Gelukkig hebben fabrikanten zich vandaag de dag toegelegd op het maken van printers die met meerdere soorten inkt kunnen werken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Inkjetprinters lossen steeds meer dagelijkse problemen voor ons op. Maar we weten inmiddels dat goede apparatuur niet genoeg is zonder de juiste inkt. Als je nog steeds twijfelt over het type cartridge dat je moet kiezen, let dan op deze tips. Zij zullen je helpen bij je aankoop.

Inktcompatibiliteit

Het eerste waar je aan moet denken alvorens inktpatronen te kopen is compatibiliteit met onze printer. Niet alleen omdat het apparaat anders niet werkt, maar ook omdat er incompatibele cartridges zijn die onherstelbare schade aan de printkoppen kunnen veroorzaken.

Irene JorisExpert Elektronika Consumentenbond
“Hoeveel inkt een printer gebruikt voor het schoonmaken, verschilt sterk per apparaat en cartridgeserie. Sommige printers gebruiken wel 80% van de inkt in een cartridge voor de reiniging van de printkoppen.”

Aanbiedingen en pakketten

Als we vaak afdrukken, is het ideaal om niet de hele tijd cartridges te hoeven kopen. Op de markt zijn er vele aanbiedingen van pakketten met meerdere cartridges (zwart en kleur) om te sparen. Het is belangrijk om de niet-gebruikte patronen goed te bewaren, zodat ze niet beschadigd raken.

Duurzaamheid

Er zijn veel inktcartridges voor printers die recyclebaar zijn en er zijn fabrikanten die gebruikte cartridges ontvangen om onderdelen hiervan opnieuw te kunnen gebruiken. Een andere interessante optie die je kunt overwegen zijn de hervulbare cartridges, die kunnen worden bijgevuld wanneer ze op zijn. Op deze manier dragen we bij aan het milieu en garanderen we efficiënte printprestaties.

Veiligheidsmaatregelen

Een aspect dat essentieel is voor het goed functioneren van cartridges is dat ze goed beveiligd zijn. Ze hebben meestal uit plastic strips die het morsen van inkt voorkomen. Koop daarom cartridges die origineel zijn of die van een betrouwbaar merk zijn, om schade aan je printer te voorkomen.

De meest gangbare kleuren zijn cyaan, magenta, geel en zwart.
(Bron: Vitaliy Kytayko: 13984827/ 123rf.com)

Inktverbruik

Er zijn vele soorten cartridges die in hun productomschrijving het aantal pagina’s vermelden dat ze kunnen afdrukken. Hoewel deze aanduiding, zoals we hebben uitgelegd, niet helemaal precies is, is hij meestal wel vrij nauwkeurig. Met dit in gedachten is het raadzaam om inktpatronen aan te schaffen die minstens een resultaat van 300 pagina’s garanderen.

Samenvatting

Inkt is het belangrijkste element van inkjetprinters. De inktpatronen die cartridges worden genoemd zijn zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken. Er zijn verschillenden soorten cartridges, ze zijn anders dan de toner van laserprinters en vereisen enige zorg om ze te onderhouden.

Tegenwoordig is een goede kwaliteit van de printerinkt de beste manier om de beste afdrukken te verkrijgen, vooral wat de definitie van foto’s betreft. De cartridges zijn ideaal voor voor degenen die de printer thuis willen gebruiken. Hervulbare cartridges zijn ook een goede, economische en efficiënte optie om mee te printen.

Vond je ons artikel over cartridges interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale cartridges kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Sasidis Sasisakulporn: 37666560/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies