Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

42Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

127Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig vind je overal luidsprekers die je op je mobiele telefoon en andere toestellen kunt aansluiten om muziek te spelen. Maar CD’s zijn nog steeds een groot deel van de muziekindustrie, en het vinden van de juiste CD-speler voor je individuele behoeften kan moeilijk zijn.

In onze gids willen we bij deze taak helpen. In onze CD speler test 2021 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp CD spelers verzameld en geven we je antwoorden op vaak gestelde vragen. Bovendien stellen we de verschillende soorten CD spelers meer gedetailleerd voor en geven we je criteria waar je op moet letten bij je aankoop.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De afkorting CD in CD-speler staat voor “compact disk” en wordt vertaald als “compact disc”. De eerste CD-speler werd in 1982 verkocht. Er zijn verschillende soorten CD spelers. Welke voor jou geschikt is hangt af van hoe je hem wilt gebruiken.
 • In principe zijn er losse CD spelers, CD spelers in compacte systemen en draagbare CD spelers. Er zijn ook speciaal voor kinderen ontworpen CD-spelers.
 • Een goede CD-speler speelt verschillende audio formaten. Behalve de gewone audio CD zijn dat zelfgebrande en herschrijfbare CD’s, maar ook het MP3 formaat.

CD Speler: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een CD speler koopt

Hoeveel kost een CD-speler?

Er zijn CD spelers voor elk budget – van het goedkope, draagbare toestel dat relatief weinig kost tot het topmodel, dat in de drie of zelfs vier cijfers kan lopen. Al met al vinden we deze prijzen redelijk als je van muziek houdt en bijzondere waarde hecht aan optimale geluidskwaliteit. Draagbare CD spelers beginnen in het lage tot middelhoge twee-cijferige segment en bieden een betaalbare manier om overal naar CD’s te luisteren met een aanvaardbare geluidskwaliteit.

CD spelers in compacte systemen zijn ook verkrijgbaar voor zo weinig als twee bedragen. Ze bieden je de mogelijkheid je CD’s in kleinere kamers af te spelen zonder dat je hoeft in te boeten aan goed geluid en zonder veel geld uit te geven. Voor een enkele CD-speler moet je minstens een driecijferig bedrag verwachten om een produkt van hoge kwaliteit met een hoge geluidskwaliteit te krijgen.

Type Prijs
Draagbare CD-speler van ongeveer 20-80 euro
CD-speler in compact systeem vanaf ongeveer 40 euro
Enkele CD-speler vanaf ongeveer 100 euro

Wat zijn de voordelen van een CD speler boven een MP3 speler?

Een CD-speler is bijzonder geschikt voor muziekliefhebbers die waarde hechten aan een goede geluidskwaliteit en graag iets tastbaars in hun handen houden. Een MP3 speler kan muziek in MP3 formaat afspelen. Met dit formaat worden digitaal opgeslagen audiobestanden zo gecomprimeerd dat de hoeveelheid gegevens aanzienlijk kan worden verminderd, wat een niet te verwaarlozen invloed op de kwaliteit kan betekenen. Dit verklaart waarom een MP3 CD ongeveer 350 minuten muziek kan bevatten, of meer als de kwaliteit minder is. Ter vergelijking: er past maar 74 minuten muziek op een gewone audio CD.

Wist je dat nog in 2014 het aantal verkochte CD’s lager was dan het aantal verkochte digitale media? Terwijl in 2007 meer dan 200 miljard CD’s werden verkocht, kelderde de verkoop van CD’s op de Amerikaanse markt al in 2010 met 50%.

Maar wat is het voordeel van een CD-speler? Ten eerste kan een CD-speler vaak MP3 formaten afspelen, terwijl omgekeerd een MP3 speler geen CD’s kan afspelen. Maar belangrijker is dat gegevenscompressie kan leiden tot een verlies van geluidskwaliteit. Muziek van een audio CD is precies zoals de producer het je oorspronkelijk wilde laten horen. Bovendien hebben veel muziekliefhebbers nog steeds CD’s op hun plank staan die ze in de loop der jaren verzameld hebben. Deze zijn niet alleen een blikvanger in de huiskamer, maar ook een vorm van gegevensopslag.

MP3 bestanden daarentegen worden vaak opgeslagen op een PC, een USB stick of een externe harde schijf, die niet meer gebruikt kan worden als ze defect raken of verloren gaan. Veel mensen, vooral die met een haptische oriëntatie, geven er ook de voorkeur aan om “iets in hun hand” te houden. Behalve een fraai vormgegeven omslag biedt een audio CD ook een boekje met de speellijst, liedteksten, verdere achtergrondinformatie en foto’s.

Autoradio mit CD-Player, Mittelkonsole

Muziek van een audio CD is precies zoals de producer het je oorspronkelijk wilde laten horen. Zelfs in de auto. (Foto: Mpho Mojapelo / unsplash.com)

Welke CD spelers zijn geschikt voor luisterboeken?

Compactsystemen of draagbare CD spelers zijn bijzonder geschikt voor audioboeken. Of het nu ’s avonds voor het slapengaan is of bij een picknick met vrienden: Luisterboeken zijn nog steeds populair bij kinderen. Ruimtebesparende compacte systemen zijn hier bijzonder geschikt voor en kunnen ook een plaats vinden in kleinere kinderkamers. Je hebt de meeste flexibiliteit met een draagbare CD-speler.

Op deze manier kunnen luisterboeken voor kinderen beluisterd worden in de kinderkamer of onderweg in de auto of op vakantie. Maar niet alleen kinderen, ook senioren die niet meer goed kunnen zien kunnen lang genieten van hun favoriete boeken in de vorm van een luisterboek via een CD-speler. Een gemakkelijk te bedienen CD-speler, met een goed afleesbaar display en zonder al te veel functies is daarvoor bijzonder geschikt. Ook hier is een compact systeem of een draagbare CD-speler een goede keuze.

Welke CD spelers zijn geschikt voor kinderen?

Draagbare CD spelers zijn bijzonder geschikt voor kinderen omdat ze goedkoper zijn en minder plaats innemen. Ze zijn ook heel flexibel, bijvoorbeeld voor verjaardagsfeestjes van kinderen buiten. Maar je kunt ook mini-CD spelers overwegen in compacte systemen. Er is een ruime keuze aan CD-spelers voor kinderen in verschillende uitvoeringen en kleuren.

Als je een CD-speler speciaal voor meisjes zoekt, zijn er bijvoorbeeld spelers met typische meisjesmotieven, zoals Disney’s “Ice Princess” of spelers in roze uitvoering. Als je een CD-speler voor jongens zoekt, zul je ook snel vinden wat je zoekt, bijvoorbeeld een CD-speler die meer blauw is of een “Simpsons” ontwerp heeft.

Sommige toestellen hebben zelfs microfoons, zodat de kinderen hun favoriete liedjes kunnen meezingen.

Er zijn ook speciale aanbiedingen voor peuters. Deze CD spelers zijn speciaal voor peuters ontworpen en bevatten vaak leerprogramma’s die de kleintjes eenvoudige liedjes of het alfabet leren.

Zijn er retro CD spelers?

Nostalgische muziekfans komen ook aan hun trekken met CD spelers: CD spelers met een vintage uiterlijk vind je vooral op de markt in de vorm van compacte systemen of als draagbare versies. Dit is de perfecte combinatie van moderne technologie en nostalgie! Je vindt op onze site ook diverse CD spelers als interface tussen verleden en toekomst, bijvoorbeeld in een charmant ontwerp uit de jaren ’60 en ’70.

Besluit: Welke soorten CD spelers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het algemeen zijn er drie verschillende soorten CD spelers, die vooral verschillen in ontwerp en gebruik:

 • Enkele CD-speler voor aansluiting op een stereo-installatie
 • CD-speler permanent geïntegreerd in compacte systemen
 • Draagbare CD-speler

Welke voor jou de juiste is hangt af van of en welke apparaten je al bezit, en of je de CD speler wilt gebruiken om onderweg naar muziek te luisteren. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om het je gemakkelijker te maken te beslissen, laat de volgende tekst je kennis maken met de verschillende CD spelers en legt hun voor- en nadelen uit.

Wat is nu precies een enkele CD-speler voor aansluiting op een stereo-installatie, en wat zijn de voor- en nadelen?

Een CD-speler is een enkelvoudig apparaat dat uitsluitend gebruikt wordt om CD’s af te spelen. Behalve deze CD spelers zijn er ook CD recorders die je kunt gebruiken om muziek op te nemen. Deze toestellen kunnen vaak verschillende formaten afspelen, bv. MP3 formaten. Dit alleen is echter niet voldoende om naar muziek te luisteren. Om van je muziek te genieten heb je minstens een versterker en luidsprekers voor je hifi-installatie nodig.

Zo kun je deze afzonderlijke apparaten naar eigen wens samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld toestellen van verschillende fabrikanten combineren. Dit biedt je de hoogst mogelijke flexibiliteit en de vrijheid om componenten zo te combineren dat ze optimaal aan je eigen kwaliteitseisen voldoen. Bovendien kan een afzonderlijk onderdeel op elk moment vervangen worden, bijvoorbeeld bij een defect of bij vervanging door een afzonderlijk onderdeel van hogere kwaliteit. En je hoeft het hele systeem niet opnieuw te kopen of te laten repareren!

Voordelen
 • Hoogst mogelijke flexibiliteit
 • Individueel onderdeel kan op elk moment vervangen worden
 • Optimale geluidskwaliteit kan bereikt worden
 • Kwaliteit kan in de loop van de tijd verbeterd worden
Nadelen
 • Extra accessoires nodig
 • Opzetten kost tijd
 • Vraagt voldoende ruimte
 • Meer geschikt voor experts

Muziekliefhebbers zweren dat de beste geluidskwaliteit bereikt wordt met een enkele CD-speler in combinatie met een hifi-installatie. De kast is vaak van hoge kwaliteit en er zijn geen ruimtebeperkingen om rekening mee te houden zoals bij een compact systeem. Omdat er meerdere eenheden nodig zijn, is de aanschaf ook wat duurder.

De afzonderlijke onderdelen moeten ook correct en volledig bedraad en met elkaar verbonden zijn. Deze variant biedt echter ook de mogelijkheid om mettertijd muziekgenot van hogere kwaliteit te verwerven. Een CD-speler voor een hifi-systeem is het meest geschikt voor grotere kamers (25 vierkante meter of meer), omdat hij meer plaats inneemt dan andere types.

Wat is nu precies een vaste CD-speler in een compact systeem, en wat zijn de voor- en nadelen?

Een vaste CD-speler zit in een compact systeem. In compacte systemen zijn alle componenten met elkaar verbonden in een enkele eenheid, zodat slechts één audiosysteem nodig is. Als muziekliefhebber kun je hem voor veel functies gebruiken, zoals het luisteren naar de radio.

Sommige systemen hebben zelfs een cassettedeck. Compacte systemen hebben vaak allerlei aansluitingen naast de CD-speler, bijvoorbeeld Bluetooth of USB. Bij deze gecombineerde systemen kunnen de luidsprekers in het toestel worden geïntegreerd of apart worden aangesloten.

Voordelen
 • Slechts één audiosysteem
 • Veel functies en aansluitingen permanent gecombineerd in één toestel
 • Ruimtebesparend, bijzonder geschikt voor kleinere ruimten
 • Snel opgestart
 • Minder duur
Nadelen
 • Mogelijk verminderde geluidskwaliteit
 • Minder flexibiliteit
 • Als één onderdeel defect is, moet het hele toestel gerepareerd of nieuw gekocht worden

De CD-speler of het hele systeem is natuurlijk bijzonder plaatsbesparend door zijn compactheid en is daarom ook geschikt voor kleinere kamers, bijvoorbeeld de keuken, de badkamer of de kinderkamer. Maar pas op: Compacte systemen bevatten vaak kleinere en dus minder krachtige componenten, wat een negatieve invloed kan hebben op de geluidskwaliteit. Het voordeel van compacte systemen is dat ze onmiddellijk gebruikt kunnen worden.

Omdat geen ingewikkelde bedrading van de afzonderlijke apparaten nodig is, kun je je CD speler snel in gebruik nemen. Bovendien is de CD-speler over het geheel genomen goedkoper in aanschaf omdat je maar één toestel nodig hebt. Dit betekent echter ook dat je het hele audiosysteem niet kunt gebruiken als een onderdeel defect is en het systeem dus gerepareerd moet worden.

Wat is een draagbare CD-speler precies, en wat zijn de voor- en nadelen?

Een draagbare CD-speler is, zoals de naam al zegt, een CD-speler die overal muziek kan spelen, onafhankelijk van een vaste plaats en mobiel. Enerzijds betekent dit een CD-speler waarop je een hoofdtelefoon kunt aansluiten (b.v. CD Walkman) en anderzijds draagbare spelers met ingebouwde luidsprekers.

Deze kunnen zowel met alleen batterijvoeding als met netvoeding gebruikt worden. Met deze mobiele CD speler variant kun je naar je favoriete liedjes luisteren op weg naar je werk, in de metro of op de fiets, tijdens het joggen of bij een picknick. Een anti-shock functie voorkomt onderbrekingen door lichte trillingen, vooral tijdens het bewegen. Bij hevigere trillingen kan ondanks de anti-schokfunctie toch muziek wegvallen.

Voordelen
 • Draagbaar en mobiel
 • Kan overal gebruikt worden
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Goedkoop
 • Geschikt voor kinderen
Nadelen
 • Verlies van geluidsbeleving
 • Uitval mogelijk bij sterke trillingen
 • Werkt op batterijen
 • Vereist een extra koptelefoon, afhankelijk van het model

Een ander voordeel is dat de draagbare CD-speler vaak via een aansluiting op de stereo-installatie thuis kan worden aangesloten en zo een aanvullend audio-element wordt. Omdat ze zo gemakkelijk in het gebruik zijn, zijn draagbare CD spelers ook bijzonder geschikt voor kinderen, bijvoorbeeld om onderweg of in de kinderkamer naar luisterboeken te luisteren. Bovendien behoren draagbare CD-spelers meestal tot het lagere prijssegment.

Wie een draagbare CD-speler wil kopen moet echter beperkingen in de geluidservaring verwachten, want het kleine formaat en het lichte gewicht staan meer op de voorgrond.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om CD spelers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om CD spelers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen welk type apparaat het meest geschikt is voor je behoeften. Als je de essentiële onderscheidende kenmerken in detail bekijkt, kun je de volgende aspecten die beoordeeld moeten worden specifiek gebruiken en vergelijken:

 • Maat
 • Gewicht
 • Stroomvoorziening
 • Afspeelbare formaten
 • Inbegrepen aansluitingen
 • Kenmerken
 • Geluidskwaliteit
 • Weergave
 • Operatie
 • Extra mogelijkheden

In de volgende paragrafen worden deze aspecten in detail beschreven, en kun je lezen over de bijzonderheden van de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze voor je beoordeling kunt indelen.

Maat

CD spelers zijn er in verschillende maten. Afhankelijk van hoe je je CD speler wilt gebruiken, zullen deze koopcriteria voor jou een meer of minder belangrijke rol spelen. Ze hangen vaak af van de afmetingen van het meubel waarop je de speler wilt plaatsen.

Enkele CD speler

Losse CD spelers nemen niet veel plaats in. Een enkele CD-speler is gewoonlijk ongeveer 44 cm breed en ongeveer 30 cm diep. De hoogte varieert naargelang het toestel. Maar in combinatie met andere noodzakelijke accessoires, zoals een versterker en luidsprekers, heeft een hifi-installatie met afzonderlijke CD-speler over het algemeen voldoende plaats nodig op een geschikt meubel.

Vanwege het geluidsvolume is hij daarom vooral aan te bevelen voor kamers van ongeveer 25 vierkante meter of meer. Dus als je veel ruimte hebt en in een tamelijk grote kamer naar muziek wilt luisteren, is een enkele CD-speler beslist een goede keus!

CD spelers in compacte systemen

Deze kunnen bijna van elk formaat zijn. Van heel kleine – zoals de naam al doet vermoeden – tot wat grotere systemen. Daardoor zijn ze geschikt voor kleinere kamers tot 25 vierkante meter. Maar pas op: Kleinere systemen hebben van nature meestal kleinere, en dus minder krachtige, componenten. Zoals hierboven beschreven, kan dit een negatief effect hebben op de geluidskwaliteit. Vind je dit niet erg en wil je in kleinere kamers naar je CD’s luisteren, dan is een compact systeem van dit formaat ideaal voor je.

Nahaufnahme CD in Laufwerk

CD spelers zijn er in verschillende maten. Als je de speler op verschillende plaatsen wilt gebruiken, is het beter te kiezen voor een handzaam toestel dat ook gemakkelijk en veilig vervoerd kan worden. (Foto: Bru-nO / pixabay.com)

Draagbare CD-speler

Ook bij draagbare CD spelers speelt de grootte een rol. Hiermee worden CD-spelers met ingebouwde luidsprekers bedoeld – en in tegenstelling tot draagbare CD-spelers waarmee je via een koptelefoon naar muziek luistert, de zogenaamde CD Walkman. Draagbare CD spelers kunnen sterk in grootte variëren, maar meestal zijn ze tussen de 12-16 centimeter hoog en 20-30 centimeter breed. De algemene regel is: hoe kleiner, hoe handzamer, gemakkelijker op te bergen en dus gemakkelijker te vervoeren.

Gewicht

Het gewicht van je CD-speler hangt af van wat je ermee van plan bent te doen. Terwijl het gewicht een minder belangrijke rol speelt voor afzonderlijke CD spelers en compacte systemen, is dit criterium des te belangrijker voor draagbare CD spelers. De meeste van deze toestellen wegen tussen 1 en 2 kg. Dit klinkt misschien niet veel, maar in de praktijk is het vaak doorslaggevend.

Omdat draagbare CD spelers vaak onderweg gebruikt worden, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het apparaat niet te zwaar is. Draagbare CD-spelers moeten immers gemakkelijk van picknick naar auto te dragen zijn – zelfs door kinderhandjes. En als je een apparaat kiest dat te “zwaar” voor je is, zal het snel ergens in een kast verdwijnen en je niet langer vergezellen.

Stroomvoorziening

Of een CD-speler stroom krijgt van het lichtnet of van de batterijen is een heel belangrijk aankoopcriterium als je van plan bent met het apparaat mobiel te zijn. De stroomvoorziening voor enkele CD spelers en compacte systemen wordt eenvoudig geregeld: Deze types apparaten werken op gewone netstroom.

Intussen worden CD-spelers die gebruikt worden om via een koptelefoon naar muziek te luisteren alleen door batterijen gevoed. De kwestie van de stroomvoorziening is bijzonder belangrijk voor draagbare CD spelers met ingebouwde luidsprekers, omdat ze meestal zowel met een netsnoer als met een batterij kunnen werken. Dit geeft je de grootst mogelijke flexibiliteit!

Een speciale tip: Als je op batterijen werkt, kun je het beste altijd reservebatterijen bij je hebben, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als de batterijen tijdens een picknick leeg raken.

Afspeelbare formaten

Tegenwoordig zijn er veel verschillende formaten die op een CD-speler kunnen worden afgespeeld. Bij de aanschaf van een CD-speler is het dus belangrijk je ervan te vergewissen dat het gewenste formaat gelezen en afgespeeld kan worden. Tegenwoordig worden de volgende formaten als “gangbare” formaten beschouwd:

 • Audio-CD
 • CD-R’s
 • CD-RW’s
 • MP3 formaat/WMA formaat

Audio CD’s slaan muziekinformatie op. Ze slaan de sporen op in z.g. “read only memory”, d.w.z. dit formaat is alleen in staat toegepaste informatie te lezen en af te spelen. Het CD-R formaat werd later toegevoegd. De “R” in de naam betekent “Recordable” en vertaalt zich als “beschrijfbaar”. Op CD-R’s kan dus maar één keer geschreven worden. In de volksmond zou men zeggen dat CD-R’s zelfgebrande CD’s zijn.

RWs na CD betekent “Rewritable”, wat op zijn beurt “herschrijfbaar” betekent. In tegenstelling tot CD-R’s kunnen CD-RW’s verscheidene malen geschreven en gewist worden. Dit is mogelijk tot 1000 keer of zelfs meer. Het MP3 formaat en het WMA formaat lijken op elkaar. Beide formaten comprimeren de liedjes, zo mogelijk zonder enig kwaliteitsverlies in het genot van de muziek. Door te comprimeren passen er aanzienlijk meer liedjes op een CD.

WMA is een formaat van Microsoft, maar het heeft zich niet kunnen handhaven tegen MP3. Dit komt omdat niet alle toestellen het WMA formaat ondersteunen, zoals Apple’s iPhone. Bij de aanschaf van je CD speler is het belangrijk je ervan te vergewissen dat de gewenste formaten ondersteund worden. Er zijn bijvoorbeeld heel eenvoudige apparaten die alleen CD’s spelen en geen gebrande CD’s. Of toestellen die geen MP3 bestanden afspelen. Als je niet zeker bent, geldt de regel: hoe meer formaten er gespeeld kunnen worden, hoe beter.

Inbegrepen aansluitingen

CD spelers kunnen vele aansluitingen hebben voor aansluiting op externe apparaten of luidsprekers. Welke voor jou en je gebruiksgedrag belangrijk zijn, leggen we uit in de volgende tabel:

Aansluiting Uitleg
USB Met een USB aansluiting kun je je liedjes via een USB stick op je CD-speler aansluiten. Hiermee kun je zelfs MP3 bestanden afspelen, zelfs als de CD-speler geen MP3 bestanden leest. Het voordeel: vrienden die op bezoek komen kunnen ook hun eigen muziekcollectie op je toestel afspelen.
Bluetooth De Bluetooth verbinding maakt het gemakkelijk om over korte afstanden gegevens tussen toestellen uit te wisselen met behulp van radiogolven. Bluetooth toestellen herkennen elkaar en kunnen gemakkelijk met elkaar verbonden worden door middel van een gegevenssleutel. Moderne communicatie-apparatuur is vrijwel allemaal met Bluetooth uitgerust, bijvoorbeeld bijna alle mobiele telefoons en veel laptops. Met deze “verbinding” kun je dus je favoriete muziek van je mobiele telefoon draadloos op je CD-speler afspelen.
iPhone en iPod Sommige toestellen hebben een apart “docking” station voor Apple toestellen. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen de muziek op het toestel kunt afspelen, maar dat je iPhone of iPod tegelijk opgeladen wordt.
AUX AUX is een afkorting en betekent “auxiliary”. Vertaald betekent het zoiets als “helpen” of “aanvullen”. Veel toestellen zijn uitgerust met een AUX ingang en een AUX uitgang. Als je een hoofdtelefoon op je toestel wilt aansluiten, zorg dan dat het een AUX ingang heeft. Als je je mobiele telefoon of iPod wilt aansluiten, zorg dan dat de CD-speler een AUX uitgang heeft.
Cinch en RCA Cinch/RCA connectoren zijn voor coaxiale verbindingen tussen, bijvoorbeeld, een CD-speler en zijn versterker. Coaxiaal betekent “op dezelfde as”. Eenvoudig gezegd betekent dit dat een coaxiale kabel bestaat uit een binnengeleider en een afschermende (coaxiale) buitengeleider. Hoe deze kabel precies werkt, is echter niet van belang voor je aankoop van een CD-speler. Wat voor jou belangrijk is, is dat bij RCA verbindingen voor elk signaal een aparte stekker gebruikt wordt. Gewoonlijk bestaan deze aansluitingen uit een rode (rechter analoge kanaal) en een witte (linker analoge kanaal) kabel.
TOSLINK en SPDIF TOSLINK en SPDIF aansluitingen zijn voor insteekverbindingen met optische signaaloverdracht tussen een CD-speler en een versterker. TOSLINK en SPDIF zijn een en hetzelfde product, alleen van verschillende fabrikanten. Hier is maar één kabel nodig, in tegenstelling tot de RCA verbinding.

Functies

Er zijn CD spelers die alleen CD’s spelen, maar er zijn ook CD spelers die allerlei andere functies hebben die je muziekbeleving nog beter kunnen maken. Heb je een favoriet liedje aller tijden? Met de herhaalfunctie kun je je liedje zo vaak en zo lang herhalen als je wilt. Laat je je liever verrassen? Kijk dan uit naar de shuffle functie die je liedjes willekeurig afspeelt – steeds weer opnieuw.

Sommige CD spelers hebben een ingebouwde timer of de zogenaamde slaapfunctie. Hiermee kun je instellen dat het apparaat zichzelf na een bepaalde tijd uitschakelt. Zo kun je ’s avonds in bed naar je favoriete luisterboeken luisteren en rustig in slaap vallen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de CD-speler nog aan staat.

En om ervoor te zorgen dat je op tijd wakker wordt, zijn er CD-spelers met ingebouwde wekkers. Als je overweegt een draagbare CD-speler te kopen, let er dan op dat je nieuwe een anti-schokfunctie heeft. Zo wordt voorkomen dat de muziek wordt onderbroken door zelfs lichte schokken, bijvoorbeeld bij het lopen of joggen.

Mehrere CD-Hüllen gestapelt

Ook al lijken CD’s uit de mode te zijn geraakt door het downloaden van muziek van het internet, toch gebruiken veel mensen ze nog, vooral thuis. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Geluidskwaliteit

Onder muziekliefhebbers is er altijd discussie over de vraag of er verschillen in geluidskwaliteit zijn tussen de verschillende soorten CD spelers. Het antwoord hierop hangt, zoals zo vaak, af van je eigen smaak. Bij draagbare CD spelers ligt de nadruk vaak op licht gewicht en afmetingen. Dit betekent dat kleinere en lichtere onderdelen gebruikt worden.

Dit kan ook het geval zijn met compacte systemen. Zo wordt bij de fabricage soms plastic gebruikt voor de behuizing. Voor een goede klank is echter een kast van sterker materiaal geschikter, want die kan een beter klanklichaam produceren met een hoger resonantievermogen. Enkelvoudige CD spelers zijn duurder dan de andere soorten, omdat navenant hoogwaardiger componenten gebruikt worden, ook voor de “binnenste” elementen.

Dit heeft een beslissende invloed op de geluidskwaliteit. De aansluitingen hebben ook invloed op de muziekbeleving: Zo kunnen via cinchverbindingen kabels van een hogere kwaliteit worden aangesloten, wat de kwaliteit van het geluid kan verhogen. Uiteindelijk komt het erop aan hoeveel geld je bereid bent uit te geven voor de geluidskwaliteit die je wilt.

Weergave

Een duidelijk display maakt het gemakkelijk je liedjes te kiezen. Zorg ervoor dat de titels duidelijk en gemakkelijk te lezen zijn. De display moet ook verlicht zijn als je in het donker of bij zwak licht naar muziek wilt luisteren (bijvoorbeeld als je in slaap valt of buiten bij de barbecue!).

CD spelers die MP3 formaten kunnen spelen moeten een groter display hebben, zodat de afzonderlijke mappen, tracknamen en artiesten getoond kunnen worden. Bij toestellen van hogere kwaliteit is het ook mogelijk het scherm te dimmen. Dit kan belangrijk zijn omdat veel toestellen een zeer helder verlicht beeldscherm hebben dat de hele kamer kan verlichten. Sommige CD spelers tonen ook de huidige tijd op het display.

Operatie

Een goede CD-speler moet natuurlijk gemakkelijk te bedienen zijn, liefst intuïtief. Bekijk voor je koopt de foto van de gewenste CD-speler aandachtig: Begrijp je alle knoppen of zijn er knoppen die je niet weet te bedienen?

Extra mogelijkheden

Er is eigenlijk maar één extra functie op CD spelers, maar het is een heel belangrijke: de afstandsbediening. Om van je favoriete muziek te kunnen genieten vanuit je luie stoel of badkuip, zorg je ervoor dat je CD-speler een afstandsbediening heeft.

Een afstandsbediening hoort meestal tot de standaarduitrusting van enkele CD-spelers en compacte systemen, en minder vaak van draagbare CD-spelers. Gloednieuw: Sommige apparaten kun je zelfs vanaf je smartphone bedienen via een bedieningsapp – als de afstandsbediening niet in de buurt is.

Wetenswaardigheden over CD spelers

Wat is een CD-speler?

Een CD-speler is een afspeelapparaat voor compact discs (CD’s). Dit is Engels en betekent “compact disc”. In het Duitse gebruik is echter het Engelse woord “CD-Player” of een mengsel van Engels en Duits “CD-Spieler” gangbaar geworden.

Wanneer werd de CD speler uitgevonden?

De CD-speler werd gezamenlijk ontwikkeld door Sony en Philips en voor het eerst verkocht in 1982. De CD-speler verving zo de populaire platenspeler. Sinds de eerste verkoop in 1982 zijn van de CD-speler miljoenen exemplaren verkocht.

Dit was te danken aan de samenwerking tussen Philips en Sony, die indertijd overeenkwamen compatibele hardware te ontwikkelen. Dit betekende dat klanten CD’s en spelers van deze twee fabrikanten konden kopen en ze combineren.

Waarom speelt een CD niet langer dan 74 minuten?

Volgens de legende is de reden waarom een CD niet langer dan 74 minuten speelt heel eenvoudig: Beethoven. Voor 74 minuten moet een CD een gemiddelde diameter van 12 cm hebben. Sony wilde oorspronkelijk een CD ontwikkelen met een diameter van slechts 10 cm en Philips een CD met een diameter van 11,5 cm.

De wens van een vrouwelijke vice-president van Sony kreeg echter de overhand: Als liefhebber van klassieke muziek wilde ze dat Beethoven’s Negende Symfonie op een CD paste. En deze heeft in de langste versie precies 74 minuten. Of deze legende echt waar is, is vandaag helaas niet meer te bevatten.

Gebruiken DJ’s ook CD spelers?

DJ’s gebruiken ook CD spelers. In het verleden, en tot op zekere hoogte nu nog, gebruikten DJ’s vaak platen om te “pitchen en scratchen”. Intussen is dit echter ook mogelijk met CD spelers. Voor dit doel hebben fabrikanten speciaal voor de behoeften van DJ’s CD spelers ontwikkeld. Vooral belangrijk in CD spelers voor diskjockeys: de anti-shock functie.

Welke CD speler is de beste?

Bij ons onderzoek op het internet naar het onderwerp CD spelers, zijn we steeds weer dezelfde vraag tegengekomen: “Welke CD speler is de beste?” Welke CD-speler voor jou het beste is, hangt altijd af van hoe je hem gebruikt en natuurlijk van je persoonlijk budget. Heb je thuis al apparatuur zoals een versterker of luidsprekers?

Wil je je toestel overal en onderweg gebruiken? Hoe belangrijk is geluidskwaliteit voor je? Veel individuele factoren spelen een grote rol bij het beantwoorden van de vraag naar de beste CD speler op de markt. Daarom bestaat er niet zoiets als “de beste” CD-speler, maar alleen de CD-speler die bij je persoonlijke wensen en budget past.

Foto credits: Bru-nO / pixabay / pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies