Chromebook en een camera
Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Een groot aantal mensen gebruiken hun computer bijna alleen voor het surfen op het internet, voor het afspelen van multimediacontent en voor kantoortaken. Toch hebben deze mensen vaak vrij krachtige apparatuur met grote verwerkingscapaciteiten die over het algemeen onbenut blijven.

Voor deze gebruikers zijn Chromebooks een uitstekend alternatief. Over het algemeen zijn het zeer goedkope laptops, al hebben ze nog veel meer voordelen. Chrome OS onderscheidt zich door een zeer gebruiksvriendelijk en veelzijdig besturingssysteem. Bovendien hebben deze computers een accuduur van wel meer dan acht uur.
Belangrijk om te weten

 • Chromebooks zijn laptops die op Chrome OS draaien en die ontworpen zijn om in de cloud te werken, hoewel steeds meer toepassingen zonder internetverbinding kunnen worden gebruikt.
 • Chromebooks zijn goedkoper dan traditionele laptops, gemakkelijker te gebruiken en hun besturingssysteem start veel sneller op. Bovendien bieden ze meer dan acht uur accuduur.
 • De eerste beslissing die je moet nemen bij de aankoop van een Chromebook is welk ontwerp het beste bij je past, rekening houdend met het gebruik dat je ervan gaat maken. Daarna is het belangrijk dat je de technische specificaties ervan bekijkt: processor, RAM-geheugen en opslagcapaciteit.

Onze selectie: De beste Chromebooks op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste Chromebooks die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Het favoriete Chromebook van de online-gebruikers

Dit Asus Chromebook heeft een Full HD IPS beeldscherm van 15.6 inch en is geschikt voor eenvoudig gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps.

Het Chromebook met 32 GB opslagruimte start heel snel op en heeft een hoge werksnelheid. Het is ideaal voor op reis of op school, want de batterij gaat de hele dag mee. En aangezien je in de cloud werkt, raak je nooit meer je bestanden kwijt.

Het meest veelzijdige Chromebook

Het Acer Chromebook R 13 met 64 GB interne opslag kan op maar liefst 4 verschillende manieren gebruikt worden, en is ideaal voor studenten. Het is licht van gewicht zodat je hem makkelijk overal mee naar toe kunt nemen. En omdat de batterij heel lang mee gaat is het niet nodig om hem gedurende de dag opnieuw op te laden.

Het Chromebook met touchscreen kan natuurlijk ook heel goed voor kantoortaken gebruikt worden, voor e-mailen of het bekijken van films en series.

Het beste Chromebook onder de 200 euro

Dit Chromebook van Lenovo heeft een full HD scherm van 14 inch. Het heeft een 32 GB opslag en 4 GB werkgeheugen. Het is net als alle Chromebooks geschikt voor basis gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps.

Het Chromebook heeft een snelle processor en is heel geschikt voor studenten. Verder is het een degelijke apparaat dat wel tegen een stootje kan dankzij de kunsstof behuizing.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Chromebooks

Bij de aankoop van een Chromebook is het essentieel dat je de belangrijkste kenmerken ervan kent. Houd er rekening mee dat er een grote verscheidenheid aan Chromebook-modellen bestaat en dat ze niet allemaal dezelfde eigenschappen hebben. Daarom gaan we in dit gedeelte de meest gestelde vragen die tijdens het hele aankoopproces kunnen ontstaan beantwoorden.

werken aan Chromebook

Chromebooks zijn laptops die op Chrome OS draaien en die ontworpen zijn om in de cloud te werken. (Bron: Cagle: Ftx92UKO3Xg/ Unsplash.com)

Wat zijn Chromebooks precies?

Chromebooks zijn laptops met het Chrome OS, dat gebaseerd is op de Linux Kenerl en de Chrome-browser gebruikt als gebruikersinterface. Dit zijn computers die ontworpen zijn om in de cloud te werken. Om ze te kunnen gebruiken heb je een Gmail-account nodig, de e-mailservice van Google.

Wat kun je met een Chromebook doen?

Met een Chromebook kun je alles doen wat je kunt doen met een Chrome-browser en nog veel meer. Je kunt dus op het internet surfen, alle webapplicaties van Google gebruiken en toepassingen en extensies installeren via de Chrome Web Store. Daarnaast kun je gebruik maken van Android-apps en zelfs van applicaties die oorspronkelijk zijn gemaakt voor GNU/Linux-systemen.

 • Gmail: Google’s email service.
 • Google Docs: De geweldige Google-tekstverwerker.
 • Google Spreadsheet: Google’s web-based spreadsheet service. Het is het equivalent van Microsoft Office Excel.
 • Youtube: Het populaire online videokanaal.
 • Pixlr: Een complete online foto-editor, die vanuit elke webbrowser kan worden gebruikt.
 • Project Photoshop Streaming (PPS): Een cloudversie van Photoshop.
 • Office: Na een overeenkomst tussen Microsoft en Google zijn de Office-suite programma’s beschikbaar voor enkele Chromebooks. En zo niet, dan kun je altijd nog Microsoft Office Online gebruiken.
 • Gsuite for Education: Een gratis service van Google die een reeks tools biedt voor docenten en studenten.

chromebook

Met een Chromebook kun je alles doen wat je kunt doen met een Chrome-browser en nog veel meer. (Bron: Neel: rndjGfyInvs/ Unsplash.com)

Wat is het verschil tussen een traditionele laptop en een Chromebook?

Je kunt de belangrijkste verschillen tussen traditionele laptops en Chromebooks in de onderstaande tabel bekijken.

Traditionele laptop Chromebook
Besturingssysteem Windows, Linux, Mac OS. Chrome OS, Linux.
Functies Ze kunnen variëren, maar over het algemeen integreren ze krachtigere processoren, meer RAM en vooral meer opslagcapaciteit. Meer elementair. Ze zijn ontworpen om in de cloud te werken, dus ze hebben nauwelijks opslagcapaciteit. Ze hebben een zeer goede accuduur, meer dan acht of negen uur.
Gebruik Productiviteit, kantoorautomatisering, afspelen van media, gaming en nog veel meer, afhankelijk van de configuratie. Voornamelijk voor kantoorautomatisering, onderwijs en het afspelen van multimedia-inhoud.
Prijs De prijs ervan varieert, hoewel hij over het algemeen hoger is. Hun prijs is meestal vrij voordelig, omdat ze duidelijk gericht zijn op de lagere bereiken, hoewel de laatste tijd enkele hogere bereiken uitgekomen zijn.

Voor welke gebruikers is een Chromebook geschikt?

Chromebooks zijn het ideale hulpmiddel voor gebruikers die de computer vrijwel alleen gebruiken om te surfen op het internet, om multimedia-inhoud af te spelen en voor eenvoudige kantoortaken zoals het bewerken van tekst of het bewerken van spreadsheets. Vooral als ze niet teveel geld willen uitgeven.

Ze zijn ook bijzonder interessant voor oudere mensen die een computer nodig hebben met een eenvoudig, gemakkelijk te gebruiken besturingssysteem. En natuurlijk zijn ze een geweldig educatief hulpmiddel. In die zin zijn ze een uitstekend alternatief voor tablets en netbooks, omdat het over het algemeen lichte computers zijn met een lange accuduur.

een Chromebook opslaan

Chromebooks zijn goedkoper dan traditionele laptops, gemakkelijker te gebruiken en hun besturingssysteem start veel sneller op. (Bron: Lusina: OqkJRauvYXo/ Unsplash.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van Chromebooks?

Chromebooks hebben een lange lijst van voordelen en natuurlijk enkele nadelen ten opzichte van traditionele laptops. We vatten ze allebei samen in de volgende tabel.

Voordelen
 • Ze zijn goedkoper dan traditionele laptops.
 • Ze zijn ideaal voor het werken in de cloud.
 • Je hoeft geen software te installeren, alle diensten zijn in de cloud.
 • Het systeem start veel sneller op, in slechts zeven seconden.
 • Er zijn niet veel virusproblemen.
 • Het besturingssysteem is zeer eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken.
 • Zijn accu kan meer dan zeven of acht uur duren.
 • Het is een uitstekend educatief instrument.
 • Er is een grote verscheidenheid aan gratis software beschikbaar.
Nadelen
 • Het Chromebook heeft minder functies.
 • Ze hebben niet veel opslagcapaciteit.
 • Je kunt niet gebruik maken van een aantal typische Windows-programma”s.
 • Je moet een Gmail-account hebben.
 • Je kunt er geen geavanceerde games op spelen.

Waarom zou je een Chromebook willen kopen?

Een goede reden is het feit dat het besturingssysteem zeer eenvoudig te gebruiken is. In feite zijn de updates automatisch. Dus vrijwel iedereen kan een Chromebook gebruiken. Een andere goede reden is de integratie met Android, dat veel gratis applicaties heeft. Veel van deze apps zijn beschikbaar voor Chromebooks of zullen binnenkort beschikbaar zijn.

Het is een zeer veilig systeem waar praktisch geen virussen inkomen en de browser zelf beschikt over beveiligingsfuncties. En ze zijn echt heel goedkoop.

Kun je spelletjes spelen met een Chromebook?

Tegenwoordig zijn de games die je met een Chromebook kunt spelen, over het algemeen erg basic. Maar met de komst van Android-applicaties op deze apparaten, begint het mogelijk te worden om een aantal van de Android-games te spelen, hoewel ze niet allemaal op Chrome OS kunnen draaien.

Helaas zijn niet alle Chromebooks compatibel met Android. Maar hier kan mogelijk verandering in komen met de komende lancering van Google’s STADIA streaming game service, waarmee het mogelijk wordt om triple-A games te spelen via de Chrome-browser, zelfs op niet al te krachtige computers.

Samenvatting

Chromebooks zijn een geweldig en heel voordelig alternatief voor traditionele laptops voor gebruikers die alleen een computer nodig hebben om op het internet te surfen, multimedia-inhoud af te spelen of eenvoudige kantoortaken uit te voeren. Ze hebben een besturingssysteem, Chrome OS, dat zeer snel en eenvoudig te gebruiken is.

Bovendien biedt de integratie met Android steeds betere resultaten, waardoor Chromebooks-gebruikers toegang krijgen tot de enorme verzameling applicaties. Aan de andere kant wordt de verscheidenheid aan beschikbare modellen steeds groter, zodat het nu mogelijk is om zelfs 2-in-1 computers te vinden, die ook als tablet kunnen werken.

Vond je onze shopgids over Chromebooks interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.
(Bron van de header afbeelding: Lusina: n6jNHTg2C2w/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies