Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

30Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Sinds de uitvinding van de computermuis in 1968 is de muis geëvolueerd van een eenvoudig invoerapparaat tot een onmisbaar deel van de gebruikerservaring. Of het nu is om op YouTube te surfen of om spelletjes te spelen, de muis maakt het verschil.

Met de juiste computermuis kun je je computer comfortabel en nauwkeurig bedienen en zo de gebruikerservaring verbeteren. Met onze computermuis test 2023 willen we je helpen de beste muis te vinden. We hebben draadloze en bedrade toestellen vergeleken, spelcomputers en ook gezondheidsvriendelijke modellen. Zo kunnen we je de nodige informatie geven en voor elk van deze categorieën een product aanbevelen.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • De computermuis dient als invoerapparaat en kan gebruikt worden om een PC, notebook of zelfs tablet te bedienen. Als hij bijna onmisbaar is voor een PC, wordt hij meer gebruikt voor een comfortabeler gebruik voor een notebook of tablet.
  • Een muis met een ergonomische vorm verhoogt het comfort en helpt gezondheidsproblemen op lange termijn voorkomen.
  • Vooral voor het gamen kan een passend nauwkeurige computermuis met een prettige vorm, extra knoppen en verdere instelmogelijkheden een belangrijke meerwaarde bieden.

Computermuizen: Onze selectie

Logitech Computermuis

Omdat deze muis voortkomt uit het kwaliteits- en ontwerpproces van Logitech, bent u verzekerd van betrouwbaarheid. Logitech heeft inmiddels meer dan een miljard muizen geproduceerd en heeft daarmee de concurrentie ver achter zich gelaten. Deze rijkdom aan ervaring zorgt ervoor dat de Logitech U-vormige optische muis de superieure kwaliteit biedt die u van het merk mag verwachten.

Razer Computermuis

Ontdek de ultieme precisie en controle met de Razer computermuis, speciaal ontworpen voor fanatieke gamers zoals u. Ervaar de echte kracht van een 6.400 dpi optische sensor die garant staat voor snelle en nauwkeurige swipes, zodat u altijd een stap voor bent op uw tegenstanders.

Logitech Computermuis

Ontdek het ultieme gemak van de Logitech B110 computermuis, speciaal ontworpen voor een stille, maar effectieve ervaring bij al uw dagelijkse computertaken. Deze staat voor het geluid van stilte, waarbij er meer dan 90% ruisonderdrukking is op het klikgeluid. U zult merken dat zelfs uw omgeving baat heeft bij deze stille muis, zonder verlies van het vertrouwde klikgevoel.

Razer Computermuis

Ervaar ultieme prestaties en comfort met de Razer Mamba Elite computermuis, speciaal ontworpen voor iedereen die veel waarde hecht aan precisie en snelheid. De Mamba Elite is uitgerust met de befaamde Razer 5 generatie geavanceerde optische sensor met een echte 16.000 DPI, waarmee u een ongeëvenaarde nauwkeurigheid en snelheid zult ervaren.

Computermuizen: koop- en beoordelingscriteria

Om de muis te vinden die aan al je eisen voldoet, zijn er enkele criteria die je moet onderscheiden. In het volgende hebben we de belangrijkste onderscheidende kenmerken voor je op een rijtje gezet:

Om je te helpen deze criteria aan je eisen en behoeften aan te passen, hebben we de verschillen onder de loep genomen en ze samengevat.

Type verbinding

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen een bedrade en een draadloze computermuis. Een bekabelde muis kan op de computer worden aangesloten via een PS/2 verbinding of via USB.

Er zijn bedrade en draadloze computermuizen.

Naast een bedrade muis is er natuurlijk ook de nu zeer populaire draadloze computermuis. Net als bij de kabel zijn er ook hier twee varianten: ofwel draadloze transmissie via radio, ofwel Bluetooth. Bij de draadloze versie wordt de verbinding gemaakt via een USB ontvanger die op de computer moet worden aangesloten. Bij de Bluetooth variant, daarentegen, is de technologie al in de meeste apparaten ingebouwd. Dit betekent dat ze geen aparte ontvanger nodig hebben en direct op de computer kunnen worden aangesloten.

Sensor

Wat de sensor betreft, wordt onderscheid gemaakt tussen een muis met een optische sensor en een met een lasersensor. Terwijl een lasermuis ook werkt op zeer gladde oppervlakken, heeft een muis met een optische sensor daar meestal zijn moeilijkheden.

Het verschil tussen een optische en een lasermuis is het meer gerichte licht van de laser. Deze kan het oppervlak onder de muis fijner aftasten en zo bewegingen nauwkeuriger detecteren

Sensoren worden gemeten in DPI (dots per inch) of CPI (counts per inch). Een hoog DPI/CPI getal betekent een hogere resolutie, die preciezere en snellere bewegingen mogelijk maakt.

Stroomvoorziening

Bij de klassieke bedrade muis is de stroombron gewoon de computer zelf. Bij draadloze toestellen kan de energie komen van een ingebouwde oplaadbare batterij of van batterijen.

Meer functies betekent ook een hoger energieverbruik

Er is nauwelijks verschil tussen de twee soorten wat de runtime betreft. Zowel met een oplaadbare batterij als met een accu gaan de toestellen enkele dagen tot enkele weken of zelfs maanden mee. Over het algemeen wordt aangeraden de muis na gebruik gewoon uit te zetten, wat het stroomverbruik nog meer vermindert.

Grootte en vorm

De grootte en vorm van de muis spelen een heel belangrijke rol, vooral bij langdurig gebruik. Als de muis niet prettig in de hand ligt, kan dat tot gezondheidsproblemen leiden. Omdat de maten sterk kunnen variëren, afhankelijk van het model en de fabrikant, is trial and error aan de orde van de dag.

Behalve de grootte is ook de vorm van belang voor langdurig gebruik. Een muis met een ergonomische vorm kan je helpen om pijn in handen of schouders te verminderen of te voorkomen. Wel moet opgemerkt worden dat een ergonomische muis enige tijd zal vergen om eraan te wennen. Je zult niet meer zo snel en doeltreffend kunnen werken als met je vorige muis.

Geschikt voor rechts- en linkshandigen

Als linkshandige kun je eraan wennen de muis met je rechterhand te gebruiken. Als je je hier niet prettig bij voelt, kun je overschakelen op een linkshandig model of kiezen voor een symmetrisch model.

Vooral bij symmetrische modellen moet je letten op waar de extra knoppen zitten en hoe goed ze met de linkerhand te bedienen zijn.

Omdat er maar weinig linkshandige modellen zijn, moet je zeker overwegen om van links- op rechtshandig gebruik over te schakelen. Een korte aanpassingsperiode kan je uiteindelijk veel voordelen opleveren.

Extra sleutels

Vooral als je in de IT, ontwerp of spelwereld werkt, kun je sneller en comfortabeler werken met extra toetsen. Veel modellen hebben twee extra toetsen naast de standaard 3 toetsen.

Als de modellen maar twee extra knoppen hebben, krijgen die meestal de functies Vooruit en Terug toegewezen om het surfen en werken comfortabeler te maken

Maar, vooral bij spelproducten zijn er ook modellen met meer dan 10 toetsen die vrij te programmeren zijn. Hiermee kun je een actie naar keuze aan de betreffende toets toewijzen, bijvoorbeeld om je toetscombinaties of meervoudig klikken te besparen.

Computermuizen: veel gestelde vragen en antwoorden

Behalve de criteria waar je op moet letten als je een computermuis koopt, hebben we ook informatie samengesteld over de meest gestelde vragen.

Waar is een computermuis geschikt voor?

De computermuis dient als invoerapparaat en kan gebruikt worden om een PC, notebook of tablet te bedienen. Het is vooral onmisbaar voor het gebruik van een PC. Want zonder muis is werken op de computer heel moeilijk of zelfs onmogelijk.

Computermaus

Ongeacht of het een PC of laptop is, thuis of op kantoor; een computermuis maakt het werken op de computer gemakkelijker en kan flexibel gebruikt worden. (Beeldbron: Unsplash / insung yoon)

Voor notebooks en tablets kan het de bediening aangenamer maken, maar het is niet per se nodig. Deze zijn voorzien van een touchpad of touchscreen en kunnen ermee bediend worden.

Met een draadloze muis kun je ook je muziek en films afspelen vanuit je luie stoel.

Behalve voor dagelijks gebruik is de computermuis onmisbaar voor mensen die in de grafische sector werken en voor elke gamer. Terwijl grafische kunstenaars het gebruiken als hulpmiddel om elementen te tekenen, te vormen of zelfs te verplaatsen, gebruiken gamers het vooral om het cameraperspectief te veranderen.

Welke soorten computermuizen zijn er?

De verschillende soorten computermuizen hebben verschillende voor- en nadelen. De volgende lijst moet je helpen om de juiste muis voor je te vinden.

Type Voordelen Nadelen
Gaming hoge DPI/CPI, verschillende programmeerbare extra toetsen, meestal ergonomisch ontwerp hoge prijs, meestal met draad, meestal alleen grotere modellen
Ergonomisch gezondheidsvriendelijk, prettig in gebruik vorm is wennen, meestal alleen grotere modellen
Met snoer geen extra energiekosten, snelle reactietijd vereist een verbindingsinterface, gebruik op afstand is niet mogelijk
Draadloos gebruik op afstand mogelijk, bewegingsvrijheid beperkte levensduur van de batterijen / vereist batterijen

Wat de verschillende types betreft, moet vermeld worden dat veel modellen bij meerdere types kunnen worden ingedeeld. Daarom is deze indeling vooral bedoeld om de kenmerken van de afzonderlijke soorten te belichten.

Waar moet je op letten als je een gaming muis koopt?

De juiste gaming muis kan een belangrijk verschil maken bij het gamen. Je moet rekening houden met de volgende kenmerken:

  • een snelle reactietijd
  • hoge DPI/CPI
  • programmeerbare extra toetsen
  • een ergonomische vorm

Vooral in first-person shooters hangt het er vaak van af welke speler als eerste de trekker overhaalt om een duel te winnen. Deze reactietijd en ook hoe nauwkeurig een muis is, wordt beschreven door de DPI waarde. De regel is dat een maximale dpi waarde van de muis tussen 2000 – 4000 voldoende is. Alles daarboven levert nauwelijks extra voordeel op en moet dus niet te veel aandacht krijgen.

Computermaus

Een gaming muis brengt niet alleen voordelen op de PC, maar kan ook je spelopstelling visueel opwaarderen met een speciaal ontwerp of verlichting. (Beeldbron: Pexels/ John Petalcurin)

Om ervoor te zorgen dat niets langere spelsessies in de weg zit, zorgt een ergonomische vorm voor een comfortabele hantering. Maar niet alleen de vorm, maar ook de extra knoppen kunnen het comfort van een muis verhogen. Omdat deze afzonderlijk aan de gewenste functies kunnen worden toegewezen, bespaar je jezelf de moeite om naar het toetsenbord te grijpen.

Hoeveel kost een computermuis?

De keuze uit verschillende modellen is nu zo groot dat er al goedkope modellen zijn die punten kunnen scoren met kenmerken van dure exemplaren. Voor een eerste prijsschatting kun je echter de volgende tabel als leidraad gebruiken:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (tot 30 €) Toestellen met en zonder kabel, meestal compact, nauwelijks extra toetsen
Middelmatig geprijsd (30 – 100 €) Voornamelijk draadloze toestellen, geïntegreerde verlichting, geschikt voor gamen, met extra toetsen
Hoog geprijsd (vanaf 100 €) High-end spelcomputers, verschillende extra toetsen, speciaal ontwerp

Als je een computermuis vaak gebruikt en waarde hecht aan comfortabel gebruik, ben je in goede handen in het bereik van € 30 – € 100. Als gebruikers geen speciale eisen stellen, komen ze ook met goedkope modellen aan hun trekken. Je hoeft alleen meer dan € 100 te betalen als je een krachtige gaming muis wilt of een muis met een ongewoon ontwerp.

Welke alternatieven zijn er voor een computermuis?

Als een computermuis niet precies is wat je zoekt, zijn er soortgelijke invoerapparaten. Het volgende kan echter niet voor elke computer gebruikt worden.

Alternatief Beschrijving
extern touchpad/trackpad Extern bedieningspaneel dat op de computer wordt aangesloten om de muisaanwijzer te bedienen door hem met je vinger aan te raken.
invoerpen Pen met kunststof punt speciaal gebruikt voor het bedienen van aanraakschermen.
Joystick Bedieningshendel met extra toetsen die vooral gebruikt wordt voor het besturen van auto’s of vliegtuigen in videospelletjes.

Als je een goed alternatief zoekt om te tekenen, is de stylus een goede keuze. Zo’n pen werkt echter alleen op bepaalde schermen en is dus niet zo flexibel als een muis.

Wat zijn de juiste instellingen voor mijn computermuis?

Beginnend met de basisinstellingen, kun je een muis instellen voor zowel rechtshandig als linkshandig gebruik. Voor linkshandigen kun je de functies van de twee hoofdknoppen gewoon omwisselen.

De toetstoewijzing kun je in Windows 10 veranderen onder Configuratiescherm > Hardware en Geluid > Apparaten en Printers > Muis > Toetsconfiguratie

Voor standaardgebruik van een muis is deze instelling meestal voldoende, naast de gevoeligheid. Maar als je ook in de spelsector actief bent, is vooral de DPI/CPI waarde nog steeds een belangrijk punt.

Computermaus

Op veel modellen is een speciale knop waarmee je tussen verschillende DPI niveaus kunt kiezen om snel en gemakkelijk tussen je voorinstellingen te wisselen. (Beeldbron: Unsplash/ Ricardo Resende)

Een gaming muis wordt meestal geadverteerd met de maximaal mogelijke DPI waarde, hoewel bij een instelling boven 10.000 dpi de muis bij de geringste beweging over het scherm kan springen.

Afhankelijk van het spel raden we je aan tussen 400 – 2000 dpi te blijven, want dit is het bereik dat zich tot nu toe bewezen heeft bij professionele gamers.

Maar nogmaals, probeer het gewoon uit om de voor jou optimale instellingen te vinden. Het beste resultaat komt van de combinatie van je reactietijd en de juiste gevoeligheid.

Waar moet ik op letten bij het schoonmaken van een computermuis?

Om te voorkomen dat vuil en stof in de weg zitten bij langdurig gebruik, moet je je muis regelmatig schoonmaken. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je weinig water gebruikt en ook zuinig bent met schoonmaakmiddelen.

Wees bij het schoonmaken altijd voorzichtig en ga voorzichtig te werk om de gevoelige technologie van de computermuis niet te beschadigen.

Afhankelijk van het oppervlak kan een muis meestal van vuil ontdaan worden met een doekje en een beetje schoonmaakmiddel. Als het oppervlak van kunststof is, kun je het gewoon met een vochtige doek afvegen. Maar als het oppervlak van rubber of een soortgelijk materiaal is, is het beter een droge doek te gebruiken om de grip te behouden.

Conclusie

Afhankelijk van waar je je computermuis het meest voor gebruikt, moet je meer waarde hechten aan bepaalde eigenschappen van de muis. In principe echter hebben draadloze modellen nu bijna overal een voordeel ten opzichte van bedrade toestellen. En als je het extra verbruik van batterijen strikt afwijst, kies dan voor een model met een oplaadbare batterij.

Een standaard computermuis met een snoer en 3 knoppen dient zijn doel, maar biedt niet het comfort om te surfen, de doeltreffendheid om te werken of de precisie om te gamen. De juiste vorm, voldoende extra knoppen en goede prestaties zorgen ervoor dat je op elke situatie voorbereid bent en meteen aan de slag kunt.

Foto bron: pexels.com / Chelsey Horne

Recensies