Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

39Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

126Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote condensatormicrofoon test 2023. Hier stellen we alle microfoons die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste condensatormicrofoon voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een condensatormicrofoon koopt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Condensatormicrofoons maken opnamen met hoge resolutie mogelijk en zijn daarom typische studiomicrofoons.
 • Je moet altijd in gedachten houden dat condensatormicrofoons altijd een stroombron nodig hebben. Ze kunnen gevoed worden door batterijen, oplaadbare batterijen of fantoomvoeding.
 • Condensatormicrofoons zijn het best in het weergeven van helder en natuurlijk geluid met veel details.

Condensatormicrofoon: Onze selectie

Hyperx Condensatormicrofoon

Ontdek nu de ultieme opname-ervaring met de HyperX condensatormicrofoon, speciaal ontworpen voor u als gepassioneerde audiofiel en content creator. Word betoverd door de stralende RGB-verlichting met dynamische effecten, dat uw opstelling een onmiskenbaar coole uitstraling zal geven. Deze geavanceerde microfoon is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar biedt ook ongekende audiokwaliteit dankzij de anti-vibratie shock mount, mount adapter, ingebouwde popfilter en hoofdtelefoonaansluiting.

Hyperx Condensatormicrofoon

Ontdek de ultieme opname-ervaring met de HyperX condensatormicrofoon, speciaal ontworpen om uitzonderlijke audiokwaliteit en gebruiksgemak te bieden. Met de innovatieve tik-to-mute-sensor en de LED-statusindicator wordt dempen kinderspel. U hoeft alleen maar op de bovenkant van de microfoon te tikken om het geluid te dempen en aan de LED-indicator ziet u meteen of u live bent of niet.

Tonor Condensatormicrofoon

Ontdek de verbazingwekkende prestaties van de TONOR condensatormicrofoon, speciaal ontworpen om u de allerbeste geluidskwaliteit te bieden. U zult versteld staan van het cardioïde opnamepatroon dat heldere stemmen duidelijk vastlegt en ongewenste achtergrondruis minimaliseert. Het maakt de TONOR microfoon de perfecte keuze voor podcasten, opnemen, gamen, livestreamen, leren op afstand en online conferenties.

Tanke Condensatormicrofoon

Ontdek de ongeëvenaarde geluidskwaliteit van de Tanke Condensatormicrofoon, speciaal ontworpen om aan al uw opnamebehoeften te voldoen. Deze geavanceerde microfoon is uitgerust met een akoestische holte en een cardioïde directionele opnamemodus, waardoor u een echt en helder geluid kunt vastleggen zonder interferentie. De zeer gevoelige membraanmicrofoonkop zorgt voor een uitstekende opnamekwaliteit, terwijl de ingebouwde ruisfilterspons elk ongewenst geluid elimineert.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een condensatormicrofoon koopt

Wat is een condensatormicrofoon en hoe werkt hij?

Condensatormicrofoons zijn elektrostatische microfoons. Zoals de naam al zegt, zit er een condensator in de capsule – simpel gezegd zijn dat twee metalen platen, elektroden genoemd, die dicht bij elkaar liggen. Een van deze elektronengeleiders is het membraan, een dunne huid van plastic, die geleidend gemaakt wordt door dampdepositie met metaal.

Een tegenoverliggende vaste metalen plaat vormt de tegen-elektrode. Als de afstand van een paar duizendsten van een millimeter tussen deze twee elektroden verandert, ontstaat er een spanningsverschil. De verandering wordt veroorzaakt door de trilling van het membraan als de luchtdruk van de geluidsgolven op het dunne membraan slaat.

De spanningsverschillen zorgen er uiteindelijk voor dat een akoestisch signaal in een elektrisch signaal wordt omgezet. Condensatormicrofoons hebben een voeding nodig omdat de condensator opgeladen moet worden.

Condensatormicrofoons zijn er in allerlei uitvoeringen – dus hun toepassingsgebied is heel breed (Image source: pixabay.com / Rafabendo)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een condensatormicrofoon?

Door hun constructie kunnen condensatormicrofoons snel reageren, zelfs op korte en plotselinge geluiden. Het lichte en vrij oscillerende diafragma maakt het mogelijk geluiden in het hogere frequentiebereik op te nemen. Het ontwerp, dat in verschillende maten verkrijgbaar is, kan ook laagfrequente geluiden uitstekend opnemen.

De condensatormicrofoon levert zo een helder en natuurlijk geluid met een hoge mate van detail. De grotere gevoeligheid kan echter ook een nadeel zijn. Om te voorkomen dat ongewenste geluidscomponenten worden opgepikt, moet altijd een plopschild worden gebruikt bij het opnemen van spraak en zang, en een windscherm buitenshuis.

Voordelen
 • Kan meer harmonischen oppikken
 • Fijn en zuiver geluid
 • Er kunnen heel kleine modellen gemaakt worden
Nadelen
 • Niet robuust tegen schokken en vocht
 • Vereist voeding (batterij, fantoomvoeding)
 • Houdt slechts beperkte volumes vast

Condensatormicrofoons zijn niet erg robuust en je moet ze goed opbergen. Als ze omvallen, kunnen veel dingen breken. Maar ze moeten ook beschermd worden tegen vocht en natte uitspraak, want als zich vocht verzamelt tussen het membraan en de metalen plaat, worden de klanken in het hoge bereik minder goed opgepikt. Als de microfoon slechts aan een beetje vocht blootgesteld is geweest, kun je hem meestal laten uitdrogen zonder langdurige schade – in het tegenovergestelde geval kan de condensatormicrofoon ernstig beschadigd worden.

Merk op dat condensatormicrofoons altijd een voeding nodig hebben, meestal fantoomvoeding of batterijen.

Bovendien zijn condensatormicrofoons niet geschikt voor zeer hoge volumes. Dit komt omdat het membraan niet zo ver kan trillen als het hoge volume zou vereisen – er treedt vervorming op. Hier is een overzicht van condensatormicrofoons in vergelijking met buizenmicrofoons en dynamische microfoons.

Type microfoon klankeigenschappen voordelen nadelen
Condensatormicrofoon helder en natuurlijk geluid met veel detail licht, vrij zwenkend diafragma, geluiden kunnen in een groot frequentiebereik opgenomen worden hoge gevoeligheid, pop- en windbescherming noodzakelijk
Buizenmicrofoon warme klank “vintage” stijl hogere prijs, verouderd en zelden gebruikt
dynamische microfoon stiller maar zuiver brede frequentierespons, hoge impulsrespons, vooral goed voor luide instrumenten zware spoel kan niet goed resoneren – geluidskwaliteit verminderd

Daarna hebben we de kenmerken in detail voor je samengevat.

Wat is het verschil tussen een condensatormicrofoon en een dynamische microfoon?

Dynamische microfoons werken volgens het principe van geïnduceerde spanning, wat betekent dat stroom wordt opgewekt door een geleider in een magnetisch veld te bewegen. Twee elektrodynamische microfoons zijn de bewegende spoelmicrofoon en de lintmicrofoon. Het voordeel van beide dynamische microfoons is dat er geen externe stroomvoorziening nodig is.

In de bewegende spoelmicrofoon beweegt een spoel rond een magneet met behulp van een membraan als het geluid het membraan raakt. Door de natuurlijke trilling van het diafragma kan impulslekkage optreden, waardoor een neutrale weergave van de geluidsbron niet mogelijk is. Soms kan dit effect wenselijk zijn.

Lintmicrofoons zijn veel minder algemeen dan bewegende spoelmicrofoons. In dit type microfoon trilt in plaats van een membraan een flinterdunne aluminium strip, die in een magnetisch veld geklemd wordt. Enerzijds heeft de lintmicrofoon een betere impulsrespons door de kleine membraanmassa, maar omdat de geïnduceerde spanning daardoor erg laag is, is een grote voorversterking nodig.

Een grote voorversterking veroorzaakt altijd meer ruis.

De “zware” spoel van de dynamische microfoon kan niet zo nauwkeurig met geluidsgolven resoneren als het lichte membraan van de condensatormicrofoon. Het resultaat: de condensatormicrofoon is superieur aan de dynamische microfoon in termen van geluidskwaliteit. Behalve de brede frequentieweergave is een ander voordeel van condensatormicrofoons hun hoge impulsgetrouwheid, door de geringere nagalm bij snelle aanslagen.

Condensatormicrofoon met een spider en een plopschild (Image source: pixabay.com / Pexels)

Wat is het verschil tussen een condensatormicrofoon en een buizenmicrofoon?

Buizenmicrofoons zijn meestal condensatormicrofoons met een groot diafragma. Ze zijn in principe verouderd en worden maar heel zelden gebruikt. Door hun ontwerp met de buizen voorversterker hebben ze een warme klank. Deze eigenschap kan heel vaak gewenst zijn – als een “vintage” stilistisch hulpmiddel – maar heeft als nadeel dat de geluidsbron niet meer neutraal kan worden weergegeven zoals een condensatormicrofoon zonder buis dat wel kon.

De klank verandert ook naargelang de gebruiksduur en de ouderdom van de buizen. Nadelen van de buizenmicrofoon zijn de hogere prijs en het feit dat ze een aparte voeding nodig hebben, want de fantoomvoeding zou niet voldoende zijn.

Hoeveel kost een condensatormicrofoon?

Zo veelzijdig als de soorten en stijlen condensatormicrofoons zijn, zo gevarieerd zijn ook de prijzen, zodat het onmogelijk is een exact prijsadvies te geven. Heel goedkope microfoons, bijvoorbeeld rond de € 20 of € 30, kunnen door de zeer lage geluidskwaliteit onbruikbaar zijn en dus geldverspilling. Voor een beginner op zoek naar een nieuwe hobby zijn toestellen van 100€ tot 300€ geschikt, terwijl je voor semi-professioneel gebruik een microfoon vanaf 500€ moet aanschaffen. Professionele studiomicrofoons beginnen bij een minimumprijs van 1.000€.

Bekende en belangrijke fabrikanten stellen hoge eisen, wat natuurlijk in de prijs tot uiting komt. Neumann, bijvoorbeeld, maakt de meeste van zijn microfoons met de hand, terwijl Rode uitsluitend in eigen beheer produceert om een hoge kwaliteit te garanderen.

In principe kun je zeggen: hoe belangrijker een hoge opnamekwaliteit is, hoe meer geld er geïnvesteerd moet worden.

Besluit: Welke soorten condensatormicrofoons zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten condensatormicrofoons:

 • Microfoon met klein diafragma
 • Groot-diafragma microfoon

Afhankelijk van het beoogde gebruik is een ander type condensatormicrofoon nodig, met een bepaalde diafragmagrootte en richtkarakteristiek. De vorm van de richtingskarakteristiek laat zien hoe gevoelig de microfoon reageert op geluid uit verschillende richtingen, in een hoek van 360 graden.

Deze gevoeligheid heeft een grote invloed op de uiteindelijke klankkleur van de opname. In het volgende gedeelte helpen we je te bepalen welke condensatormicrofoon voor jou het beste is. Daartoe laten we je kennis maken met alle hierboven genoemde soorten en geven we je duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Wat zijn de kenmerken van een klein-diafragmamicrofoon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De buisvormige kleinmembraan microfoons hebben meestal een diafragma met een diameter van ca. 17 mm of een halve inch en worden alleen van voren gebruikt. Het kleinere membraan, kan de geluidsgolven nauwkeuriger volgen, wat een uitstekende impulsrespons oplevert. Hij heeft echter ook een hogere inherente ruis.

Wist je dat klein-diafragma condensatormicrofoons een goede keuze zijn voor rapvocalen? Hier is de voornaamste taak de eigenaardigheden van de stemmen naar voren te brengen, maar altijd de spraak verstaanbaar te maken.

Een ander voordeel van het kleine membraan is de zeer constante richtkarakteristiek, die onafhankelijk is van de frequentie, zodat zelfs zeer hoge frequenties, die voor het menselijk oor niet meer hoorbaar zijn, worden opgepikt. Het frequentie-onafhankelijke en uniforme polaire patroon maakt de klein-diafragma microfoon geschikt voor stereo- en surround-opnamen voor koren, orkesten en ensembles

Voordelen
 • Uitstekende weergave van hoge frequenties
 • Geweldige impulsrespons
 • Natuurlijke geluidsweergave
Nadelen
 • Veel ruis
 • Minder geschikt voor lage frequenties
 • Geen eigen karakter voor vocale opnamen

Omdat ze geluiden op natuurlijke wijze kunnen opvangen, zijn ze ideaal voor het opnemen van snaarinstrumenten zoals piano’s, akoestische gitaren, violen en vele andere. Ze zijn echter ook geschikt voor slagwerkinstrumenten en sommige specifieke delen van het drumstel, zoals snare, hi-hat en bekkens, vooral vanwege hun snelle impulsrespons. Heel zelden worden ook klein-diafragma microfoons gebruikt voor het opnemen van basinstrumenten. Veel geluidstechnici en zangers kunnen een “neutrale” microfoon ook te saai vinden. Om bas- of zangopnamen meer diepte en karakter te geven, wenden ze zich tot een groot-diafragma microfoon.

Wat zijn de kenmerken van een groot-diafragmamicrofoon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Groot-diafragma microfoons zijn microfoons met een diafragmadiameter van ca. 25 mm of meer, of een duim. In tegenstelling tot klein-diafragma microfoons zijn ze zijdelings geadresseerd. Hoe groter een diafragma is, hoe meer matte geluidsgolven die het diafragma van opzij raken klinken, waardoor niet zoveel frequenties worden opgepikt als met klein-diafragma microfoons. Dit effect is vooral merkbaar bij hogere frequenties, die niet meer zuiver kunnen worden doorgegeven. Anderzijds is de basweergave voller.

Voordelen
 • Uitstekende laagfrequente weergave
 • Optimaal voor stem en spraak
 • Minimale ruis
Nadelen
 • Zwak in hoogfrequente weergave
 • Geen neutrale klank
 • Wegens de gevoeligheid liever alleen studiomicrofoon

Groot-diafragma microfoons zijn gevoelig en daarom ideaal voor studiogebruik. Ze hebben hun eigen geluid, dat afhangt van de grootte van de capsule. De duidelijk hoorbare klankkleuring geniet de voorkeur van veel geluidstechnici. Toepassingen zijn zang, rap, podcasts en spraak in het algemeen, bijvoorbeeld ook voor YouTube video’s.

Het zijn populaire apparaten voor de thuisstudio. Het voordeel van een groter membraan is dat het meer akoestische energie in een elektrisch signaal kan omzetten en dus een hogere uitgangsspanning heeft. Het resultaat: er is geen grote voorversterking meer nodig, waardoor de achtergrondruis minimaal is.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om condensatormicrofoons te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om condensatormicrofoons te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde microfoon geschikt voor je is of niet. Samengevat gaat het om de volgende factoren:

 • Toepassingsgebied
 • Stroomvoorziening
 • Verbindingsmogelijkheden
 • Omvang van de levering
 • Membraan
 • Begrenzend geluidsdrukniveau
 • Frequentierespons en frequentiebereik
 • Bemonsteringssnelheid

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Toepassingsgebied

Condensatormicrofoons zijn er in veel verschillende maten en vormen. Daardoor varieert hun toepassingsgebied. Hier volgen enkele van de toepassingsgebieden en de soorten condensatormicrofoons die gewoonlijk gebruikt worden.

Live podium

Door hun hoge gevoeligheid kunnen condensatormicrofoons snel ongewenste achtergrondgeluiden oppikken en worden ze daarom vaker gebruikt in stille studio’s. Maar omdat ze in staat zijn spraak duidelijk en zuiver weer te geven, wil men op het toneel niet zonder ze.

In principe worden condensatormicrofoons gebruikt voor de studio en dynamische microfoons voor het toneel.

Een typische podium- of uitvoeringsmicrofoon is de lavalier microfoon. Het is een kleine clip-on microfoon die een zender gebruikt om het geluidssignaal naar een ontvanger te zenden die op het mengpaneel of een ander opnameapparaat is aangesloten. Als je wilt voorkomen dat je tijdens een live optreden ruis en feedback oppikt, moet je de lavalier microfoon zo dicht mogelijk bij je mond plaatsen.

Maar niet te dichtbij, want anders ontstaan er ongewenste explosieve geluiden en sissende geluiden bij de letters P, B, S en F. Verder kun je ook een condensatormicrofoon gebruiken met een andere richtingskarakteristiek dan omnidirectioneel. Een onopvallende headset condensatormicrofoon, bijvoorbeeld, heeft een cardioïde patroon, waardoor hij minder gevoelig is voor feedback. In het “ergste” geval kun je overschakelen op een minder gevoelige dynamische microfoon.

Hoofdtelefoonmicrofoons zijn onopvallend en beperken de bewegingsvrijheid van de spreker niet (Image source: pixabay.com / RaphiD)

Films en video’s

Directionele microfoons zijn het meest geschikt voor gebruik in films. Als je met een condensatormicrofoon filmt, kan de stroombron ofwel de gebruikte camcorder zijn, als die fantoomvoeding levert, of een aparte batterij.

Merk op dat condensatormicrofoons op batterijen niet allemaal even lang meegaan – ga vóór het filmen na hoe lang de batterijen meegaan, zodat je niet plotseling zonder microfoon komt te zitten. Zelfs voor de GoPro zijn er heel goedkope condensatormicrofoons met een mini-USB aansluiting. Of ze een geluid van hoge kwaliteit produceren valt nog te bezien.

Gaming

Als je je stem wilt opnemen terwijl je videospelletjes speelt, kun je dat gemakkelijk doen met condensatormicrofoons die je via USB op je PC of laptop kunt aansluiten. Je kunt beter een USB microfoon op de computer gebruiken in plaats van een microfoon met een XLR stekker en adapter.

Adapters hebben vaak de neiging te kraken en andere geluiden te maken.

Als je de TeamSpeak voice chat software gebruikt, zorg dan dat je de juiste instellingen gebruikt om de sterke punten van je condensatormicrofoon te benadrukken. Meestal zijn de standaard instellingen niet optimaal en verslechteren ze zelfs de geluidskwaliteit.

Smartphone

Met smartphone camera’s kun je altijd betere foto’s en video’s maken. Waarom zou je niet ook met mobiele toestellen audio in geweldige kwaliteit kunnen opnemen? Er zijn lavalier en handmicrofoons met een 3.5 mm jack plug voor de mobiele telefoon. Nadat je de microfoon op de hoofdtelefoonuitgang van het toestel hebt aangesloten, herkent de smartphone automatisch dat het om een externe microfoon gaat. Als je al een condensatormicrofoon hebt, kun je eenvoudig een adapter kopen om hem compatibel te maken met je mobiele telefoon.

Wist je dat de meest lineaire en natuurlijke microfoons echte omnidirectionele (d.w.z. druk transducer) condensatormicrofoons zijn? Ze worden het meest gebruikt voor klassieke zang.Vocale solisten moeten zo natuurlijk mogelijk klinken, klankkleuring, niet-lineariteiten en vooral het nabijheidseffect moeten vermeden worden.

Stroomvoorziening

Niet alleen de condensator in de capsule heeft een voeding nodig, maar ook de ingebouwde microfoonversterker of impedantie convertor. Dit leidt het signaal zonder storing naar de mengtafel of het opnameapparaat. Condensatormicrofoons kunnen van stroom worden voorzien via fantoomvoeding, batterijen, via de toonarmvoeding of via een aparte voedingseenheid – waarbij de laatste twee varianten overbodig zijn:

Fantoomvoeding

P48 fantoomvoeding is een gestandaardiseerde voeding voor condensatormicrofoons, die rechtstreeks van het mengpaneel komt. De microfoon wordt gevoed met een spanning van 48 volt via een drie-aderige microfoonkabel, een XLR kabel.

Batterijen

Condensatormicrofoons, zonder fantoomvoeding van het mengpaneel, kunnen gevoed worden door één tot twee standaard AA batterijen.

Er zijn ook condensatormicrofoons met oplaadbare lithium batterijen.

Bij electret condensatormicrofoons is één pool al chemisch voorgeladen, zodat fantoomvoeding niet meer nodig is. Maar vanwege de geringe uitgangsspanning van de condensator moet nog steeds een batterij gebruikt worden om de impedantie convertor van stroom te voorzien.

Verbindingsmogelijkheden

Afhankelijk van hoe je je condensatormicrofoon wilt gebruiken, heb je verschillende aansluitingen nodig. Voor een DSLR camera en een mobiele telefoon heb je een 3.5 jack stekker nodig, voor het mengpaneel een XLR stekker en voor de PC en de laptop een USB microfoon. Je kunt ook een XLR stekker op een audio interface aansluiten en de interface dan via USB op de computer aansluiten.

Deze richtmicrofoon heeft een 3,5 mm jackplug die met de camera compatibel is (Image source: pexels.com / Oziel Gómez)

Omvang van de levering

Condensatormicrofoons moeten altijd met een plopschild gebruikt worden, dus het zou geen slecht idee zijn als dat bij de microfoon geleverd werd. Diverse verbindingsadapters, een beschermende tas, een spin en een windscherm zijn nuttige extra’s.

Membraan

We hebben al gezegd hoe de grootte van het diafragma de opname beïnvloedt. Een diafragma van hoge kwaliteit is echter ook heel belangrijk, want het is onmisbaar voor een goede klank. In de meeste gevallen moet je hier meer voor betalen.

Begrenzend geluidsdrukniveau

Het begrenzende geluidsdrukniveau bepaalt tot welk volume de microfoon nog goede opnamen kan maken. Het volume wordt uitgedrukt in decibels. Overweeg vóór de aanschaf of je microfoon aan hoge of lage volumes zal worden blootgesteld. De microfoon moet meer dan 120dB aankunnen.

Frequentierespons en frequentiebereik

De frequentierespons is het bereik van de frequenties waarvoor een microfoon ontworpen is. Voor de meeste microfoons strekt dit bereik zich uit van 20 Hz tot 20 kHz. Eigenlijk zeggen deze waarden niet veel over de klank van de microfoon. Als je daarentegen naar de grafisch weergegeven frequentierespons kijkt, krijg je meer een idee van hoe het toestel klinkt. Als de dB waarden bij de hoge frequenties toenemen, kun je aannemen dat de microfoon helder en duidelijk zal klinken.

Bepaalde frequentiebereiken zijn verantwoordelijk voor bepaalde waarnemingen. De meeste klanken van gesproken taal komen voor rond 2000 Hz -5000 Hz, zodat het menselijk oor er uiterst gevoelig voor is.

Als je spraak wilt opnemen, heb je een condensatormicrofoon nodig, die de middentonen het beste kan opvangen. Produceer je muziek met veel lage tonen, dan heb je een microfoon nodig die goed kan werken met frequenties van ongeveer 40-200 Hz. Andere instrumenten bezetten gewoonlijk een frequentiegebied van ongeveer 200-500 Hz.

Hoe sneller en korter een geluid wordt voortgebracht, zoals een hi-hat, hoe hoger de frequenties zullen zijn. Voor extra helderheid moet de microfoon daarom meer hoge tonen in het bereik 7000-14000 Hz oppikken. Voor een betere spraakverstaanbaarheid en geluidsdefinitie zijn 3000-7000 Hz voldoende. Wil het “duur” klinken, dan moet de condensatormicrofoon boven de 14000 Hz kunnen oppikken. Bij deze frequenties krijgen stemmen en snaarinstrumenten “iets luchtigs”.

Benaming Frequentiebereik Instrumenten
Bas ca.20-250 Hz Bas,Kickdrum
Lagere middens ca.250-1500 Hz Snare drum,Gitaar,Zang
Hogere middens ca.1500-5000 Hz Cymbalen
Hoge tonen ca.5000-20000 Hz Harmonischen

Bemonsteringssnelheid

De bemonsteringsfrequentie bepaalt het frequentiebereik per seconde dat de microfoon bestrijkt. Het kan het zendbereik beperken. Volgens de Nyquist-Shannon bemonsteringstheorem moet de spammingssnelheid tweemaal zo groot zijn als de op te nemen frequentie.

Bijvoorbeeld, als je samplet op 48kHz, kun je slechts opnemen tot 24kHz. Bemonstering vindt meestal plaats in een analoog-digitaal omzetter. Bij USB microfoons vindt de digitalisering in het apparaat zelf plaats, en daarom moet je letten op de bemonsteringsfrequentie.

Wetenswaardigheden over condensatormicrofoons

Hoe kan ik voor mijn microfoon zorgen?

De meeste mensen denken er niet eens aan, maar je moet je microfoon zo nu en dan laten onderhouden. Het beste kun je de fabrikant om raad vragen of de inspectie en het onderhoud aan specialisten overlaten. Als je de capsule zelf opent, maak je waarschijnlijk meer kapot dan je repareert. Je kunt ook je garantie verliezen.

Wat je zelf kunt doen om defecten te voorkomen is voorzichtig zijn met de omgeving waarin je je microfoon bewaart. Stel je condensatormicrofoon niet bloot aan extreme temperaturen en zorg ervoor dat de ruimte waarin je hem opbergt niet vochtig is. Het membraan in de microfoon is erg gevoelig en kan gemakkelijk beschadigd worden door blootstelling aan ruwe omgevingen.

Een vuil of beschadigd membraan kan zijn brede frequentiebereik verliezen en de microfoon doffer doen klinken.

Stof en andere vuildeeltjes moeten ook vermeden worden, want die kunnen zich op het membraan afzetten en de eigenschappen ervan negatief beïnvloeden. Als je je microfoon beschermt met een stoffen hoes, let er dan op dat die geen pluisjes afgeeft. Gebruik tenslotte je condensatormicrofoon zo vaak mogelijk met een houder om het risico op vallen zo klein mogelijk te maken. Condensatormicrofoons zijn erg gevoelig voor schokken en kunnen veel schade aanrichten.

Wie is de uitvinder van de condensatormicrofoon?

In 1928 bouwde de Duitse ondernemer en ontwikkelaar Georg Neumann de eerste condensatormicrofoon. Hij heette de “Neumann CMV3”, in de volksmond de Neumann fles genoemd, en was de eerste in massa geproduceerde condensatormicrofoon. Nog maar twee jaar later werd het al wereldwijd op de markt gebracht door de in Berlijn gevestigde Georg Neumann GmbH & Co KG. De afkorting CMV staat voor Condensator Microfoonversterker en omdat het Neumann’s derde versie was, werd aan de aanduiding een drievoud toegevoegd – vandaar CMV3.

De condensatormicrofoon gebruikte buizenelektronica, die een zeer grote en logge externe voeding nodig had. De microfoon zelf woog 1,6 kg, was 32,5 cm hoog en had een diameter van 9 cm. De Neumann CMV3 was in gebruik vanaf zijn introductie tot in de jaren 1950. Toen aan het eind van de jaren 1960 de buizen-technologie verdrongen werd door transistors, ontwikkelde Neumann een voeding voor condensatormicrofoons die rechtstreeks uit de mengtafel kwam, de P48 fantoomvoeding, die al snel een wereldwijde standaard werd en nog steeds gebruikt wordt.

Foto bron: 123rf.com / 41382485

Recensies