Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

38Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

130Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote DAB+ radio test 2023. Hier stellen we alle DAB+ radio’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de beoordelingen van de klanten op het Internet toegevoegd. Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste DAB+ radio voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een DAB+ radio wilt kopen.
De belangrijkste informatie in het kort

 • DAB+ radio’s maken een ruisvrije en met CD vergelijkbare geluidskwaliteit mogelijk.
 • Met DAB+ radio’s kun je tekst- en beeldbestanden versturen.
 • In principe zijn er DAB+ radio’s voor in de auto en voor in huis, waarbij beide soorten verschillende voor- en nadelen hebben.

DAB+ Radio: Onze selectie

Medion Dab Plus Radio

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de veelzijdigheid van de MEDION Life MD43023 P66007 DAB+ radio, uw perfecte metgezel voor onderweg of thuis. Deze draagbare radio is uitgerust met DAB+/PLL-UKW technologie, waardoor u kunt genieten van digitale radio-uitzendingen en uitstekende geluidskwaliteit. Met maar liefst 60 voorkeuzezenders (30 DAB+/30 UKW) kunt u uw favoriete radiozenders eenvoudig vinden en opslaan.

Technisat Dab Plus Radio

Ontdek de draagbare en compacte TechniSat Viola 2 DAB+ radio, een kleine digitale radio waarmee u zowel thuis als onderweg van DAB+ en FM zenders kunt genieten. Deze handige radio is optimaal voor gebruik in de keuken, badkamer en op kantoor. De eenvoudige bediening maakt het niet alleen een perfecte kinderradio, maar ook een ideale seniorenradio. Bovendien beschikt de Viola 2 over een hoofdtelefoonuitgang voor ongestoord luisterplezier.

I-Box Dab Plus Radio

Ontdek de betoverende wereld van digitale radio met de i-box Spectrum, uw nieuwe elegante en gebruiksvriendelijke draagbare DAB+ radio. Beleef een haarscherpe en heldere geluidskwaliteit die DAB+ u biedt, terwijl u automatisch alle beschikbare radiostations kunt vinden, die op het grote lcd-scherm worden weergegeven. Zo weet u altijd precies welk station u op dat moment beluistert.

Denver Dab Plus Radio

De Denver DAB+ radio beschikt ook over een FM-radio met RDS-functie, zodat u moeiteloos al uw favoriete radiozenders kunt scannen en beluisteren. Bent u een muziekliefhebber met een uitgebreide playlist op uw MP3-speler of ander apparaat? Geen zorgen, want deze radio is voorzien van een handige AUX-ingang. Hiermee sluit u eenvoudig uw MP3-speler of ander apparaat aan en geniet u van uw eigen muziekcollectie in de beste kwaliteit.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een DAB+ radio koopt

Wat is een DAB+ radio?

DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting”. Naast internet radio en FM radio is het een digitale manier om geluidssignalen uit te zenden. Het wordt terrestrisch uitgezonden, d.w.z. naar je antenne gezonden via speciale radiozenders.

DAB comprimeert het audiobestand zeer goed en kan daardoor audio in zeer goede kwaliteit naar de gebruiker zenden.

De “+” is de uitbreiding van DAB, die een nog betere geluidskwaliteit heeft en tevens de mogelijkheid biedt tekst- en beeldinformatie door te geven, zoals weerkaarten, nieuws en meer.

Een DAB+ radio is niet hetzelfde als een digitale radio, maar DAB+ is standaard op veel digitale radio’s, dus let bij aankoop vooral op de informatie van de fabrikant. (Beeldbron: Pixabay.com / manfredrichter)

Met een frequentiebereik van 30 MHz tot 3 GHz maakt DAB+ het mogelijk meer zenders uit te zenden dan FM en een geluidskwaliteit te bereiken die vergelijkbaar is met die van CD.

Hoeveel en welke zenders ontvang ik?

Afhankelijk van je locatie kun je veel extra zenders ontvangen. Met je DAB+ radio kun je altijd alle FM stations ontvangen, en ook een aantal nieuwe DAB+ stations. Deze DAB+ stations bieden ook een betere gelegenheid om veel meer gespecialiseerde en kleinere zenders uit te zenden, zoals informatief, klassiek enz. door zo’n efficiënte verwerking.

Oostenrijk loopt nog wat achter, maar volgens de DAB website is het de bedoeling dat tussen 28 mei 2019 en september 2020 geleidelijk heel Oostenrijk wordt bestreken en dat in die 2 jaar 83% van de Oostenrijkers de mogelijkheid van het DAB+ netwerk ter beschikking heeft.

Wat is het voordeel van DAB+ boven analoge radio’s?

 • Meer keuze uit stations: DAB+ radio’s bieden naast conventionele FM een groeiende verscheidenheid aan andere radiozenders.
 • Zenden van tekst en beeld: DAB+ biedt ook de mogelijkheid om andere gegevens, zoals verkeersinformatie of weerberichten, in tekst- en beeldvorm door te zenden.
 • Betere geluidskwaliteit: Dankzij de audiocompressie kan een zeer goede geluidskwaliteit worden overgebracht, zonder ruis en zonder volumevermindering.
 • Geen frequentie zoeken, geen ruis: DAB+ kan ook regionale programma’s uitzenden, zelfs over de Europese grenzen heen, en dit zonder zoeken naar frequenties en zonder ruis.

Vergeleken met internetradio heeft het het grote voordeel dat in crisissituaties of wanneer er geen internetontvangst is, DAB+ nog steeds een constante audiotransmissie met goede kwaliteit kan ontvangen.

Wat kost een DAB+ radio?

Er is een vrij groot prijsverschil tussen de verschillende DAB+ radio’s. Dit hangt af van kwaliteit, ontwerp, luidsprekers en extra functies en is sterk afhankelijk van je eigen voorkeuren en ideeën.

Retro is ook mogelijk met nieuwe technologie, die het beste van beide kanten combineert. (Beeldbron: pexels.com / Gratisography)

Goedkope en meestal draagbare toestellen beginnen bij een prijs van 29€, maar het gebied wordt naar boven toe minder beperkt door de verbinding met luidsprekersystemen. Dure toestellen kunnen tot 300€ kosten. Wat de prijs betreft, maken we nu echter onderscheid tussen 2 soorten, namelijk autoradio’s en huishoudradio’s, want de prijzen verschillen hier sterk.

Type Prijsklasse
DAB+ huishoudradio ca. 29-300€
DAB+ autoradio ca. 50-150€

Na de aanschaf van een huishoudelijke DAB+ radio zijn er echter geen verdere kosten, want het DAB+ zendernetwerk is gratis. Als je een DAB+ autoradio koopt, kan er een meerprijs van ongeveer € 50 zijn voor het verwijderen van de oude radio en het installeren van de nieuwe. Dit hangt af van de dienstverlener.

Waar kan ik een DAB+ radio kopen?

DAB+ radio’s zijn te koop in elektronicawinkels en online. Bovendien kunnen DAB+ autoradio’s rechtstreeks bij de leverancier van de dienst besteld en geïnstalleerd worden of aan de configuratie van de auto worden toegevoegd. Het is raadzaam, vooral met dure producten, ze in een plaatselijke winkel te testen of te kopen. Dit komt omdat de geluidskwaliteit van de luidsprekers het best in levende lijve getest wordt.

Wat zijn de alternatieven voor een DAB+ radio?

Naast DAB+ radio’s is er ook het oudere systeem van FM radio’s en internet radio. Elk heeft zijn voor- en nadelen en is nuttig voor bepaalde doeleinden.

FM

FM is de oude standaard voor radio’s. De apparaten zijn erg goedkoop, overal verkrijgbaar en brengen geen extra kosten met zich mee. De geluidskwaliteit is echter verouderd en het zendvermogen is vrij zwak.

Internet radio

Internet radio biedt goede geluidskwaliteit met weinig moeite en meestal een stabiele verbinding. Het is meestal ook goedkoper dan een DAB+ toestel. Het internet kan echter snel overbelast raken of uitvallen, en het gebruik ervan kan ook exploitatiekosten met zich meebrengen.

In het algemeen kun je, zoals al gezegd, met alle DAB+ radio’s ook FM ontvangen en afspelen, en de meeste thuisapparaten bieden ook een internetradiofunctie met DAB+ toestellen.

Besluit: Welke soorten DAB+ radio’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Voordat je een DAB+ radio koopt, is het belangrijk om te beslissen welk type DAB+ radio je wilt hebben:

 • DAB+ radio voor thuis
 • DAB+ radio voor de auto

In het geval van huishoudens heb je nog steeds een verdeling in draagbare/mobiele toestellen of immobiele toestellen, afhankelijk van het gebruik in huis. Natuurlijk heeft elk van deze mogelijkheden voor- en nadelen.

Wat onderscheidt DAB+ radio’s voor thuis en wat zijn de voor- en nadelen?

Ben je een ontbijtradioluisteraar, luister je het liefst naar de radio tijdens het koken, of buiten in de natuur, zoals bij een meer? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Waar wil je je DAB+ radio gebruiken en welke factoren zijn voor jou belangrijk? Laten we beginnen met mobiele DAB+ radio’s:

Voordelen
 • Klein formaat
 • Plaatsonafhankelijk
 • Goede geluidskwaliteit voor onderweg
 • Compact
Nadelen
 • Netwerk nog niet volledig ontwikkeld
 • Batterij moet opgeladen worden
 • Luidsprekers zijn meestal slechter

Natuurlijk kun je ook een gemengde oplossing kiezen, maar je moet wel duidelijk zijn over wat je kunt missen en wat niet. Immobiele toestellen hebben de volgende voordelen en nadelen:

Voordelen
 • Zeer goede geluidskwaliteit
 • Mogelijkheid voor goede luidsprekers
 • Antenne hoeft maar één keer afgesteld te worden
 • Weinig zorgen over stroomvoorziening
Nadelen
 • Meestal groot
 • Kan pech hebben met netwerkdekking
 • Vereist stopcontact

Een mobiel exemplaar kan precies goed zijn voor een kleine flat, een kampeervakantie om zonder problemen naar je favoriete radiozender te luisteren. Maar als je een echt fervent muziek- en radioluisteraar bent, is de draagbare oplossing de betere, want je bent niet beperkt in termen van extra’s en luidsprekerkwaliteit.

Wat zijn de voor- en nadelen van DAB+ radio’s voor auto’s?

Omdat de EU besloten heeft DAB+ radio vanaf 2021 in elke nieuwe auto verplicht te stellen, staat niets je meer in de weg om over te stappen. De enige vraag is of je je auto nu moet upgraden naar een DAB+ radio.

DAB+ radio’s zijn erg populair in auto’s omdat DAB+ radio’s aanzienlijk meer zenders kunnen ontvangen dan gewone radio’s. (Beeldbron: unsplash.com / Alexandru G. STAVRICĂ)

In de automobielsector is DAB+ natuurlijk een grote hulp, want behalve een groter aanbod aan radiozenders worden ook gegevens zoals belangrijke waarschuwingen, verkeersinformatie en weerberichten visueel doorgegeven.

Voordelen
 • Luister naar je favoriete zenders zonder frequentie te zoeken
 • Bij geen ontvangst ook FM
 • Geen storing met audio tijdens het rijden
 • Kan gemakkelijk worden omgezet
 • Verkeers- en reisinformatie kan worden doorgegeven
Nadelen
 • Geen perfecte netwerkdekking
 • Vereist installatie
 • Extra kosten door installatie of ombouw
 • Er zijn verwervingskosten

Het staat buiten kijf dat DAB+ radio’s veel voordelen hebben, het is alleen een kwestie van hoeveel moeite en geld men voor deze voordelen wil investeren. Of je al dan niet een DAB+ radio moet laten inbouwen als je de volgende keer een auto koopt en zo de nadelen vermijdt van het moeten verwijderen en opnieuw inbouwen ervan.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Dab+ radio’s te vergelijken en te evalueren

Hier laten we je zien hoe je DAB+ radio’s van elkaar kunt onderscheiden en waar je op moet letten bij de aanschaf:

 • Audiokwaliteit
 • Aansluitingen en verbindingen
 • Prijs-prestatie
 • Afmeting
 • Prestaties van de batterij

OntwerpIn de volgende paragrafen geven we meer uitleg over de afzonderlijke criteria.

Audiokwaliteit

Zoals eerder gezegd, hebben DAB+ radio’s over het algemeen een goede geluidskwaliteit. Je moet je er echter van bewust zijn dat de kwaliteit ook iets te maken heeft met de externe of interne luidsprekers.

Het hangt af van het niveau dat je verwacht, d.w.z. hoe belangrijk het geluid van muziek voor je is, of dat het meer functioneel moet zijn.

Om de geluidskwaliteit te testen, is het belangrijk het product echt in levende lijve te ervaren. Speel een paar liedjes op je mobiele telefoon of op de daar aanwezige apparatuur en luister vooral naar de hoogte- en dieptepunten. Probeer een paar liedjes door en misschien een podcast of zo om stemmen te testen. Als het resultaat je bevalt, is het een stap in de goede richting, je zult tenslotte bijna elke dag naar de radio luisteren.

Verbindingen

Een belangrijk punt, vooral voor autoradio’s, maar ook voor conventionele huisradio’s. We tonen je een hele reeks technische “extra’s” die je DAB+ radio kan hebben, zodat je bij aankoop een beter overzicht hebt van wat je wilt en wat er beschikbaar is:

 • Bluetooth
 • CD-speler
 • USB verbinding
 • Afstandsbediening
 • Cassette
 • Weergave
 • Aansluiting voor externe luidsprekers

In het algemeen is het aan te raden een toestel te kiezen met tenminste een soort verbinding met je mobiele telefoon, zodat je ook je eigen muziek kunt afspelen. Als je een groot thuisapparaat koopt, komen ze vaak met een afstandsbediening en alle extra’s, zodat ze hun eigen geluidssysteem hebben. Hier is het vooral belangrijk dat je de optie open laat om externe luidsprekers aan te sluiten.

Prijs-prestatie

De kwaliteit van de luidsprekers speelt vaak een grote rol in de prijs als je een DAB+ radio koopt, dus denk goed na over welke kwaliteit voor jou belangrijk is. Natuurlijk zijn bekende vergelijkingsportalen ook nuttig, waarvan we er een voor je uitgezocht hebben: testberichte.de. Hier heb je een ruime keuze aan DAB+ radio’s en kun je ook beoordelingen bekijken.

Afmetingen

Dit gedeelte is belangrijker als je een DAB+ autoradio wilt kopen, dus meet je huidige autoradio zorgvuldig op, vooral de diepte van het toestel. Als je vragen hebt, kijk dan in de gebruiksaanwijzing of vraag een deskundige voor je een miskoop doet. Afmetingen zijn ook belangrijk voor mobiel gebruik. De radio moet gemakkelijk mee te nemen zijn. Zoek iets waar je je aan de maat kunt oriënteren, op het internet is het vaak moeilijk de ware maat te schatten.

Batterijvoeding

Als je een mobiele DAB+ radio koopt, moet je letten op het vermogen van de batterij en de oplaadmogelijkheden. Veel toestellen hebben de mogelijkheid om de batterij te vervangen en vermelden al een gebruiksduur in hun toestelinformatie. Het is beter een toestel met een betere batterij te kopen, want die gaat langer mee en als je een mobiel toestel koopt, is het geen voordeel als de batterij in het mobiele gedeelte meteen leeg is.

Ontwerp

Heb je een bepaalde voorkeur voor je radio, hou je van retro radio’s of heb je liever iets moderners? Er is een ruime keuze uit alle stijlen en ontwerpen. Natuurlijk betaal je vaak extra voor de vormgeving, maar vooral als huisradio is het ook een mooi decoratief voorwerp. Als het goed in de kamer past, is het een nog betere investering en komt het de kamer nog meer ten goede.

Interessante feiten over DAB+ radio

Hoe verbeter ik de geluidskwaliteit van mijn DAB+ radio?

Heb je net een DAB+ radio gekocht en is het geluid soms met tussenpozen of soms helemaal niet te horen? Dit komt meestal door de ontvangst, misschien ben je in huis omdat je een huisradio gekocht hebt, of misschien ben je juist aan een grens van het DAB+ radionetwerk.

Hoe meer muren en barrières de radiogolf moet passeren, hoe moeilijker het is voor hem om het apparaat te bereiken. De beste manier om dit probleem op te lossen is je radio in de kamer dichter bij een raam of tenminste een buitenmuur te plaatsen. Het kan ook nuttig zijn de antenne te verplaatsen tot een duidelijk signaal wordt ontvangen.

Je signaal komt overeen, maar het geluid is nog steeds slecht?

Dit kan een goede zaak zijn. Het geluid van DAB+ radio’s hangt af van de datasnelheid waarmee de stations hun programma uitzenden. Om kosten te besparen gebruiken veel particuliere stations nu een lage datasnelheid, die dan ook relatief slechter klinkt. Helaas kun je hier weinig aan doen, behalve van station veranderen als het je te veel stoort.

Hoe installeer ik een DAB+ radio in mijn auto?

Als je eenmaal een DAB+ radio voor je auto hebt gekocht, is het enige wat je nog moet doen de installatie ervan. Als je je handen niet vuil wilt maken, staat hier een korte maar goede uitleg over hoe je het installeert: Voorbereiding: Je hebt een autoradio die gebouwd is voor een DIN of dubbele DIN gleuf. Afhankelijk van je autotype.

 1. Verwijder de oude autoradio met de bijgeleverde clips. Trek hem uit tot je de kabels kunt zien. Je kunt ze eenvoudig uit de oude radio losmaken zonder geweld te gebruiken.
 2. Sluit de stekkers aan op het nieuwe toestel zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing of zoals je zelf kunt zien. Je kunt alles aansluiten zoals je dat met een FM radio zou doen.
 3. Je hebt misschien ook een extra antenne nodig om DAB+ te kunnen ontvangen. Dit wordt op het dak gemonteerd of op het glas van de voorruit geplakt. Dan kun je het apparaat weer in het stopcontact duwen en de werking testen.

Als je DAB+ radio na de installatie niet werkt, kun je contact opnemen met de fabrikant van de radio voor advies.

Kan ik zelf een DAB+ radio bouwen?

Als je een echte hobbyist bent en bijvoorbeeld al een FM radio gebouwd hebt, kun je natuurlijk ook zelf een DAB+ radio bouwen. Alles wat je nodig hebt is een verbinding met het DAB+ netwerk, d.w.z. een antenne en een programmeerbare computer. Bijvoorbeeld een Raspberry pi.

Foto bron: 123rf.com / 42929069

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies