Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

62Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote DDR3 RAM test 2023. Hier stellen we alle DDR3 RAM stokken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de recensies van de klanten op het net toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste DDR3 RAM voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je DDR3 RAM wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • DDR3 RAM is de op een na nieuwste generatie RAM die nu verkrijgbaar is.
 • Welke en hoeveel RAM je nodig hebt hangt af van het beoogde gebruik. Denk vóór je koopt goed na over waar je je PC en dus het RAM echt voor nodig hebt en laat dan deze gids je helpen.
 • Koop RAM van een bekend merk, want er treden vaak problemen op met onbekende fabrikanten.

DDR3 RAM: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je DDR3 RAM koopt

Wat is DDR3 RAM?

RAM is een centraal onderdeel van je computer dat vooral belangrijk wordt als je veel verschillende programma’s tegelijk wilt draaien. DDR3 RAM is een van de vele verschillende soorten RAM. Je computer slaat alle gegevens die je nodig hebt op in het RAM. Hoe meer programma’s je open hebt staan, hoe meer gegevens er nodig zijn en hoe voller het RAM wordt.

Een close-up van een RAM stick. De zwarte rechthoeken zijn de eigenlijke geheugenelementen. (Beeldbron: unsplash.com / Liam Briese)

De gegevens worden daar slechts tijdelijk opgeslagen. Dit wordt gedaan omdat het RAM direct met de processor verbonden is. Daardoor kunnen gegevens daarvandaan vele malen sneller worden teruggehaald dan van je gewone harde schijf. Als je een programma afsluit of de computer uitschakelt, wordt het RAM weer leeggemaakt en worden alle gegevens op de gewone harde schijf opgeslagen.

Hoeveel kost DDR3 RAM?

De prijs van een DDR3 RAM staat logischerwijs in verhouding tot de geheugencapaciteit. Afgezien daarvan zijn de kloksnelheid en, vooral voor gamen, de latentie van invloed. De goedkoopste 2GB tickers zijn verkrijgbaar voor minder dan 10 euro. Deze hebben een vrij lage kloksnelheid van 1330 MT/s. Voor meer dan 10 euro kun je een 2GB stick krijgen met een kloksnelheid van 1600 MT/s. Er zijn 4GB sticks verkrijgbaar voor minder dan 20 euro.

Hiervoor krijg je al een kloksnelheid van 1600 MT/s. Een snellere snelheid is erg zeldzaam met DDR3 en dan erg duur. Het is het meestal niet waard. 8GB sticks zijn verkrijgbaar voor minder dan 30 euro. Ook hier krijg je een kloksnelheid van 1600 MT/s. Sticks met 16 GB zijn verkrijgbaar voor minder dan 60 euro. Deze hebben echter zelden zin. Het is vaak goedkoper om twee 8GB sticks te kopen als je 16GB RAM nodig hebt.

Prijs Geheugen
onder de 10 euro 2GB
onder de 20 euro 4GB
onder de 30 euro 8GB
onder de 60 euro 16GB

Welke alternatieven zijn er voor DDR3 RAM?

DDR3 verwijst naar de generatie RAM. Zijn voorgangers zijn DDR2 en DDR. Intussen is DDR4 op de markt. DDR4 is vaak de betere oplossing. Het is echter over het algemeen iets duurder. Terwijl DDR en DDR2 zo goed als van de markt verdwenen zijn, bestaan DDR3 en DDR4 beide nog.

Het voordeel van DDR4 is dat je een hogere kloksnelheid kunt bereiken. Bij DDR3 hebben maar heel weinig sticks een snelheid van meer dan 1600 MT/s. Met DDR4, daarentegen, zijn snelheden van 2400 MT/s normaal.

Generatie Kloksnelheid (MT/s) Latency (cycli)
DDR 335-400 2.5-3
DDR2 667-800 5-6
DDR3 1330-2400 9-13
DDR4 2133-2666 15-18

In de meeste gevallen echter is de kloksnelheid van DDR3 RAM ruim voldoende. Je kunt de extra kosten van DDR4 beter in een ander onderdeel van je PC investeren.

Welke accessoires heb ik nodig bij DDR3 RAM?

Om DDR3 RAM te gebruiken, moet je computer een moederbord/moederbord hebben dat DDR3 aansluitingen heeft. Omdat alle vier soorten RAM verschillende aantallen pinnen op het aansluitpunt hebben, moet je het juiste moederbord kopen.

Een RAM koeler wordt aanbevolen, maar is geen must.

Het RAM ververst zijn cellen normaal steeds opnieuw. Tijdens het verversen kunnen de gegevens op de cel niet gebruikt worden. Hoe heter de stok is, hoe vaker hij zijn cellen ververst. Bijgevolg wordt het RAM trager. Vaak is de koeler ook een optisch element dat goed tot zijn recht komt als je een transparante PC kast hebt.

Sommige stokken, vooral de duurdere modellen, hebben al een ingebouwde koeler. Dit is te herkennen aan het feit dat ze in een metalen omhulsel verpakt zijn, terwijl de chips zichtbaar zijn op die zonder koeler.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om DDR3 RAM te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om DDR3 RAM te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaald DDR3 RAM RAM voor jou geschikt is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Klokfrequentie
 • Geheugen per module
 • Timings
 • Fabrikant

Klokfrequentie

De klokfrequentie wordt gegeven in megatransfers per seconde (MT/s). Hoe hoger de klokfrequentie, hoe sneller het RAM. Het kan echter goed zijn dat een ander deel van je PC trager is en zo het RAM vertraagt. Bijvoorbeeld, als de processor slechts 1600 MT/s kan, heb je niets aan RAM met 2400 MT/s. Het kan maar zo snel werken als het langzaamste deel.

Geheugen per module

Een moederbord heeft eigenlijk altijd meer dan één sleuf voor RAM. Afhankelijk van hoeveel slots je moederbord heeft en hoeveel RAM je wilt installeren, kun je berekenen hoeveel geheugen elke stick moet hebben.

Een volledig bezet RAM slot op een Dell computer. (Beeldbron: unsplash.com / Stef Westheim)

In het algemeen is het goedkoper om alle gleuven te vullen en kleinere stokken te kopen.

Timings

De timings worden door de fabrikanten in het volgende formaat gegeven: b.v. 4-4-4-12. Het eerste getal geeft de CL latentie aan. Dit heeft de grootste invloed op de prestaties van je computer. Het geeft aan hoeveel klokcycli verstrijken tot de bestanden na de aanvraag volledig zijn uitgelezen. Voor alle vier de getallen geldt: hoe lager het getal, hoe beter.

Fabrikant

Er zijn verschillende fabrikanten van DDR3 geheugen. Ik zal er hier een paar voorstellen. Om complicaties te vermijden, moet je je bij het kopen concentreren op merknamen.

Hoewel er goedkope merkloze leveranciers zijn, presteren ze in de tests bijna altijd slechter dan de bekende merken, ondanks even goede informatie van de fabrikant.

G. Vaardigheid

De onderneming werd in 1989 in Taiwan opgericht. Het is er nu nog steeds gevestigd. Hun voornaamste aandacht gaat uit naar de productie van RAM en ze doen dat voortreffelijk. Nog niet zo lang geleden kwam G. Still weer op de voorgrond omdat hun DDR4 RAM de enige was die niet door Rowhammer was aangetast.

Behalve RAM maakt G.Skill SSD harde schijven en SD en MMC kaarten. Om nog meer delen van de gamemarkt aan te boren, bieden ze sinds 2015 hun eigen gaming muis en mechanisch gaming toetsenbord aan.

Kingston Technologie

Kingston Technology werd in 1987 in de V.S. opgericht. Naar verluidt zijn ze ’s werelds grootste fabrikant van geheugenmodules. Behalve gewoon RAM geheugen maken ze ook flash geheugen voor digitale camera’s, SSD en USB stick. Ze bieden zeer duur hoog-performant geheugen met lage latency en server RAM. Ze zijn echter vooral bekend om hun Hyper-X produktlijn, die speciaal op gamen gericht is.

Oorsprong Opslag

Origin Storage is een Amerikaans bedrijf. Het is al zo’n 10 jaar een gevestigde onderneming in de sector geheugenfabricage. Behalve RAM modules produceren ze SSD en HDD opslagschijven. Ze zijn vooral bekend om hun beveiligingsproducten. Ze produceren zowel versleutelde USB-sticks en harde schijven als beveiligingssoftware. Vooral op het gebied van beveiliging hebben ze niet alleen hun eigen producten, maar fungeren ze ook als tussenpersoon.

Overstijgen

Dit bedrijf werd in 1988 in Taiwan opgericht. Aanvankelijk verkocht het alleen stuurprogramma’s voor printers en encryptiesoftware. Intussen heeft de onderneming een jaaromzet van meer dan 1 miljard met de verkoop van meer dan 2500 verschillende producten. Ze produceren verschillende soorten RAM, waaronder een die bijzonder geschikt is voor overklokken. Ze bieden ook flash drives voor diverse platforms en ooit ook MP3 spelers.

Wetenswaardigheden over DDR3 RAM

Is DDR3 compatibel met DDR4 RAM?

De verschillende generaties RAM zijn niet compatibel met elkaar. Je kunt geen DDR3 en een DDR4 stick in dezelfde computer gebruiken. Meestal kan je computer lezen welke generatie stick je hebt.

Is DDR3 compatibel met een DDR2 moederbord?

Nee, je moederbord moet gemaakt zijn voor de overeenkomstige generatie. De inkeping in de foto hierboven is er om te zorgen dat alleen compatibele stokken in het moederbord passen.

Hoe installeer ik mijn DDR3 RAM?

Bij het installeren van RAM moet je heel voorzichtig zijn vanwege de nabijheid van het moederbord. Hij is erg gevoelig, zelfs een lichte stoot met een hard voorwerp kan schade veroorzaken. Ga daarom als volgt te werk:

 1. Zorg ervoor dat de computer losgekoppeld is van de stroomvoorziening. Dit moet je doen telkens als je je PC losschroeft. Maak het ook los van het scherm.
 2. Als de PC open is, zoek je de oude RAM sticks.
 3. Kantel de hendels aan de rand van de stokken naar buiten en verwijder de stokken.
 4. Je kunt de gleuf schoonmaken met heel lichte perslucht als je wilt.
 5. Plaats de nieuwe staafjes en sluit de hendels.
 6. Sluit de behuizing weer en sluit de PC aan.
 7. Veel plezier met je upgrade!

Waarom is DDR3 soms sneller dan DDR4?

Normaal gesproken is de klokfrequentie bepalend voor de snelheid van je RAM. Dit gaat met DDR4 altijd sneller dan met DDR3. Maar DDR4 heeft over het algemeen meer timings dan DDR3. Vooral voor gamen is de werkelijke latentie van cruciaal belang. Ware latentie wordt berekend door het aantal timings te vermenigvuldigen met de tijd van de klokcyclus.

Terwijl deze klokcyclustijd in de loop van de generaties steeds sneller is geworden, is ook het aantal timings steeds hoger geworden. Nu zijn er afzonderlijke modellen van DDR4 RAM waarbij het verlies door het hogere aantal timings groter is dan de winst door de lagere klokcyclustijd. Dit resulteert in een hogere werkelijke latentie voor sommige DDR4 RAM modellen dan voor bepaalde DDR3 modellen. Een voorbeeld zou DDR4 RAM met een klokfrequentie van 2400 MHz zijn.

Deze heeft een klokcyclustijd van 0.83 nanoseconden en 17 latenties. Dit levert een werkelijke latentie op van 14,17 nanoseconden. DDR3 met 1333 MHz klokfrequentie, daarentegen, heeft een klokcyclustijd van een volle 1.5 nanoseconden en 9 latencies. Dit levert een werkelijke latentie op van 13,5 nanoseconden. In bijna alle gevallen echter is de latentie van ondergeschikt belang. De hogere klokfrequentie brengt veel meer prestaties dan door de echte latentie verloren gaat. Tenzij je computer de hogere klokfrequentie helemaal niet aankan, maar dan kun je toch terugvallen op een goedkopere, tragere versie van RAM.

Foto bron: 123rf.com / 113748633

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies