lamineermachine op bureau
Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

24Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

116Verzamelde opmerkingen

Wil je dat je documenten tegen een stootje kunnen? Dan is het een goed idee om ze te beschermen met een lamineerapparaat. Behalve documenten kan je bijvoorbeeld ook foto’s, kaarten, menu’s of visitekaartjes lamineren, zodat ze er professioneler uitzien en langer meegaan.

In deze gids vertellen we je hoe je een lamineermachine kunt gebruiken en wat de voordelen en mogelijkheden ervan zijn. Bovendien laten we je onze selectie van de meest populaire modellen zien en beantwoorden we de meest gestelde vragen van de gebruikers.
Belangrijk om te weten

 • Er is een grote verscheidenheid aan lamineerapparaten afhankelijk van hun functie of formaat. Ze worden gebruikt in de textiel- en metaalindustrie en voor in huis zijn er draagbare lamineerapparaten. Handig om oude foto’s te bewaren, maar ook om de schriften van je kinderen op een persoonlijke manier te lamineren.
 • Per lamineerapparaat verschilt het formaat van papier dat je kunt lamineren, de snelheid van het lamineren en de opwarmtijd.
 • Er bestaan lamineerapparaten van verschillende afmetingen en ontwerpen al naar gelang de verschillende contexten waarvoor ze worden gebruikt. Ook verschillen ze in hun productiecapaciteit. Je moet apart lamineerhoezen kopen om de documenten te plastificeren.

Onze selectie: De beste lamineerapparaten op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete lamineerapparaten die op de markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Shopgids: Alles wat je over lamineerapparaten moet weten

Het is een goed idee dat je voordat je een lamineermachine koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

afgedrukte foto's van een gezin

Een lamineerapparaat beschermt je herinneringen tegen vocht, stof en slijtage. (Bron: Polc: 55746531/ 123rf.com)

Wat is een lamineerapparaat, hoe werkt het en wat zijn de voordelen ervan?

Wanneer je een document wilt lamineren, kun je het document door een klein gedeelte invoeren in de lamineermachine. De machine voert je document vervolgend door twee transportrollen, waarna je gelamineerde document aan de andere kant uit de machine rolt. Zo kan je gemakkelijk en snel lamineren.

Een lamineermachine kan een grote machine zijn, die meestal voor industriële doeleinden wordt gebruikt, maar er zijn ook kleine en draagbare machines voor gebruik in huis. Zoals alle voorwerpen kunnen ze voor- of nadelen hebben, afhankelijk van het gebruik dat je ervan wilt maken. De volgende grafiek zal je een beter idee geven.

Voordelen
 • Je kunt zelf het te lamineren oppervlak kiezen.
 • Met de meeste kun je de temperatuur regelen.
 • Maakt het gebruik van een dunne laag plastic mogelijk.
 • Koud lamineren beschermt en intensiveert kleuren.
 • Warm lamineren maakt het mogelijk om met folie te werken.
Nadelen
 • Het is niet mogelijk beide zijden tegelijk te lamineren.
 • De meeste hebben geen automatisch snijmechanisme aan de rand van de afdruk.
 • Warm lamineren kan niet worden gebruikt voor foto”s, faxen of documenten die zijn afgedrukt met een inkjetprinter.

Welke soorten lamineerapparaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten lamineerapparaten; afhankelijk van je behoefte kan je verschillende soorten lamineerhoezen nodig hebben, en de afwerking kan ook variëren tussen satijn, mat of glanzend, afhankelijk van de te gebruiken materialen.

Afhankelijk van het gebruik dat je ervan wilt maken, zijn er twee soorten lamineermachines: warme en koude. De warme is de meest gebruikte en maakt het mogelijk om met gemetalliseerde materialen zoals folie te werken, maar voor meer delicate of warmtegevoelige documenten is de beste optie het gebruik van koude lamineermachines.

Elektrisch Handmatig
Warm Gebruikt speciale hoezen. De hoge temperatuur activeert de kleefstof van het materiaal, die zich vervolgens aan het papier hecht. Bestaan niet.
Koud Ze gebruiken druk om de speciale hoezen te activeren. Je hoeft alleen maar de hoes erin te doen en aan de slinger te draaien.

Zowel warme als koude lamineerhoezen zijn in feite twee vellen die aan één kant aan elkaar vastzitten, zoals een map. Rollaminatoren worden meer gebruikt in commerciële omgevingen waar het eindproject groot is, zoals een poster.

Naast het feit dat ze warm of koud kunnen zijn, zijn er nog andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de lamineersnelheid of de grootte van het te lamineren document, evenals de frequentie. Soms is het beter iets meer te betalen voor een sneller model dat je werktijd bespaart.

enkele foto's afdrukken

Handmatige koudlamineermachine, beschermt en bewaart delicate documenten zoals foto’s of met inkt bedrukte documenten. (Bron: Egizarov: 130840449/ 123rf.com)

Hoe moet je een lamineerapparaat gebruiken?

Of het nu gaat om warm lamineren, koud lamineren of een combinatie van beide, het belangrijkste is dat de lamineerhoezen op de juiste manier worden gebruikt. In het geval van warm lamineerders moet het te lamineren papier op de juiste grootte in de hoes worden geplaatst. Het wordt vervolgens bijgesneden en op een kartonnen drager geplaatst, zoals een dossiermap, die het document en de hoes zal beschermen.

Wanneer het apparaat aangeeft dat het de juiste temperatuur heeft bereikt en het document goed beschermd is in de map, moet het in de opening van de lamineermachine worden geplaatst. De rollers duwen het te lamineren materiaal langzaam naar binnen, waardoor de map en de lamineerhoes worden verwarmd. Door de warmte wordt de lijm van de hoes geactiveerd, waarna het gelamineerde materiaal uit de achterkant van de machine komt.

Bij koudlaminatoren wordt druk gebruikt om de speciale lamineerhoezen te activeren en, zoals we in het vorige hoofdstuk hebben gezien, zijn er ook handmatige lamineermachines die geen elektriciteit nodig hebben voor hun werking.

meisje dat schoolambachten doet

Afhankelijk van het gebruik dat je ervan wilt maken, zijn er twee soorten lamineermachines: warme en koude. (Bron: Lightfieldstudios: 102649324/ 123rf.com)

Welke materialen kan je lamineren?

Afhankelijk van de lamineermachine en het soort drukwerk van het document, kan je beslissen of het handig is om koud of warm te lamineren. In ieder geval moet rekening worden gehouden met het te gebruiken materiaal, dat kan variëren tussen de verschillende papiersoorten en karton met een dikte die compatibel is met de lamineermachine. Elke papiersoort heeft een dikte die wordt bepaald door microns en een bepaald gramgewicht.

Gramgewicht g/m2 Type papier
70-90gr Gebruikelijk offsetpapier
90-120gr Mat of glanzend papier
120-170gr Dik papier of licht karton
170-260gr Steviger karton
260-300gr Gecoat zoals dat voor flyers en brochures gebruikt wordt.

Papier heeft een dikte die kan variëren tussen 70 en 180 micron, terwijl karton kan variëren van 300 tot 800 micron. Naast de grote verscheidenheid aan papier en karton kan je ook materialen zoals acetaat lamineren. Afhankelijk van de lamineermachine en het type laminering dat je gebruikt, kan de kwaliteit variëren.

Wat moet ik weten als ik een document wil lamineren?

In deze rubriek geven we je enkele tips, sommige klinken voor de hand liggend maar het kan nooit kwaad om ze nog eens te herhalen:

 • Controleer het type lamineerhoes dat bij de laminering moet worden gebruikt.
 • Wacht tot de machine de gewenste temperatuur heeft bereikt. Als de laminator een led-lampje heeft om je te waarschuwen, wacht dan ten minste 3 minuten nadat het lampje is gaan branden om het document in de sleuf te plaatsen.
 • Let op het soort bedrukking van het document, als het inkt is, gebruik dan geen warm laminaat omdat dit de bedrukking kan beschadigen. Voor dit soort documenten, maar ook voor foto’s en delicate afdrukken, is het beter koud te lamineren.
 • Voordat je het document plaatst, moet je controleren of de dikte van het document geschikt is voor het type machine.
 • Ook moet je controleren of er geen resten, stof of vuil in de laminering zijn achtergebleven.
 • Let erop dat het document er aan de achterkant van de laminator uitkomt.
 • Snij aan het eind van het lamineren het overschot af. Zorg ervoor dat er aan elke kant een rand van ten minste 3 mm overblijft.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een lamineermachine om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het lamineerapparaat dat je nodig hebt:

Formaat

Als je weinig ruimte hebt, moet je rekening houden met de afmetingen van de lamineermachine, dat hij draagbaar is maar dat hij niet te klein is voor je lamineerbehoeften. Natuurlijk moet je ook op de lengte van de kabel letten, zodat je geen problemen hebt met de aansluiting.

twee dames en een kleine baby met een fotoalbum

Je kunt al je belangrijke documenten lamineren en bewaren. (Bron: Polc: 109886119/ 123rf.com)

Lamineersnelheid

De snelheid bij lamineermachines wordt gemeten in millimeter per minuut, bijvoorbeeld 300 mm/min is een snelle lamineermachine. Bij de keuze van je lamineerapparaat moet je rekening houden met dit aspect.

Energieverbruik

De meeste elektrische lamineerapparaten hebben een gebruiksduur van 30 minuten en dan een rusttijd van nog eens 30 minuten voordat je opnieuw kunt lamineren. Als je energie wilt besparen, moet je waarschijnlijk een lamineermachine gebruiken die de thermische temperatuur in de kortst mogelijke tijd bereikt. Op die manier kan je in minder tijd lamineren en verspil je minder tijd en elektriciteit.

Invoegopening

Als de afmetingen en de dikte van het te lamineren materiaal het belangrijkste zijn, moet worden gelet op de maximale dikte die de lamineermachine toelaat. De specificaties zullen meestal worden aangegeven in microns die kunnen variëren van 80 tot 250. Er moet rekening worden gehouden met de dikte van de te lamineren folie en de lamineerhoes. Hoe dikker de hoes, hoe stijver het gelamineerde document zal zijn, waardoor de glans ervan zal veranderen.

plannen afdrukken op grote printer

Lamineerapparaten beschermen al je belangrijke documenten tegen vocht, stof of ongelukjes in huis. (Bron: Sergey: 83815271/ 123rf.com)

Temperatuurregeling

Als je een veelzijdige machine wilt hebben, voor verschillende soorten projecten en werkzaamheden, dan kun je waarschijnlijk het beste een lamineermachine kiezen waarvan je de temperatuur kunt regelen, zodat je het apparaat zowel warm als koud kunt gebruiken. Hiermee heb je ook de mogelijkheid om het apparaat op een specifieke temperatuur af te stellen.

Samenvatting

Lamineermachines bieden een wereld van mogelijkheden. Of het nu is om je dierbare foto’s te bewaren of om een werkstuk er aantrekkelijker uit te laten zien, lamineerapparaten beschermen al je belangrijke documenten tegen vocht, stof of ongelukjes in huis.

Dankzij de verscheidenheid aan modellen met hun kenmerken en functies kan je de lamineermachine aanpassen aan elke individuele behoefte. In het geval van deze machine gaan creëren en bewaren dus hand in hand.  We hopen dat deze shopgids je heeft kunnen helpen bij de keuze van je lamineerapparaat.

Vond je onze shopgids over lamineerapparaten interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Hofer: 50290035/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies