Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

52Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote DECT telefoon test 2023. Hier stellen we alle DECT telefoons die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste DECT telefoon voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een DECT telefoon wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • DECT telefoons kunnen alleen gebruikt worden als je in de buurt van hun basisstation bent. Anders is het niet mogelijk telefonisch contact te houden of te leggen.
 • Vaak gebruiken bedrijven en hun werknemers DECT telefoons om voortdurend oproepbaar te zijn. Daarom hebben DECT telefoons vaak een bereik van wel 50 meter binnen een gebouw.
 • De draadtelefoon en de smartphone zijn de twee dichtstbijzijnde producten op de evolutionaire trap van telefoons. Beide zijn een alternatief voor de DECT telefoon.

DECT telefoon: Onze selectie

Panasonic Dect Telefoon

Ontdek de uitzonderlijke kwaliteit en betrouwbaarheid van de Panasonic DECT-telefoon, ontworpen met materialen van de hoogste kwaliteit om een 100% veilige en betrouwbare verbinding te garanderen. U zult onder de indruk zijn van de robuustheid van deze duurzame en bestendige telefoon die bestand is tegen een temperatuur van 30 graden Celsius.

Gigaset Dect Telefoon

Veiligheid is een topprioriteit met deze telefoon. Met de oproepbeveiliging kunt u tot 32 nummers vergrendelen en de kamerbewaking met intercomfunctie biedt extra veiligheid in huis. Vertrouw op de kwaliteit van dit product, want de Gigaset E290HX wordt gemaakt in Duitsland en gebruikt DECT-technologie voor een ideale gesprekskwaliteit. Bovendien vermindert de Eco-DECT modus zowel de straling als het verbruik, waardoor u een milieuvriendelijkere optie heeft.

Philips Dect Telefoon

Ontdek de ultieme communicatie-ervaring met de PHILIPS DECT-telefoon, speciaal ontworpen voor uw dagelijkse gespreksbehoeften. U zult versteld staan van het 4,6 cm (1,8″) display met witte verlichting, waardoor u moeiteloos telefoonnummers kunt invoeren, door uw contactlijst kunt bladeren en de informatie kunt bekijken die u nodig heeft.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een DECT telefoon koopt

Wat is een DECT telefoon?

Een DECT telefoon komt het dichtst bij een gewone huistelefoon. DECT betekent Digital Enhanced Cordless Telecommunications, wat een draadloze huistelefoon is.

De draadloze huistelefoon is veel mobieler en praktischer dan de bedrade versie. (Beeldbron: 123rf.com / nd300)

De DECT standaard werd voor het eerst ingevoerd in 1993 en bepaalt hoe radiosignalen worden uitgezonden, namelijk draadloos. Frequenties in het bereik van 1870 tot 1900 MHz zijn de norm in Europa. Een belangrijke eigenschap van de DECT telefoon is dat hij alleen binnen het bereik van zijn basisstation kan werken. Anders kan de draadloze transmissie niet voltooid worden en kan er geen telefonisch contact gemaakt worden.

De DECT telefoon werkt alleen zolang hij binnen het bereik van het basisstation is.

Daarom worden DECT telefoons vaak “draadloze maar stilstaande” telefoons genoemd, want je mag je nooit over een grotere afstand van het basisstation verwijderen.

Wat is het bereik en gebruik van een DECT telefoon?

Zoals eerder gezegd, moet je met je DECT telefoon altijd in de buurt van je basisstation blijven om te voorkomen dat je het telefooncontact verliest. Vaak variëren de afstanden van de basisstations. Buiten zijn afstanden van meer dan 250 meter typisch, terwijl binnenshuis afstanden van 50 meter de grens kunnen zijn. Dit hangt helemaal af van de verschillende fabrikanten en moet beslist vóór aankoop gecontroleerd worden.

DECT telefoons zijn veel mobieler dan klassieke vaste telefoontoestellen met draad. (Foto bron: 123rf.com / gajus)

DECT telefoons worden vaak gebruikt in bedrijven en ondernemingen. De reden hiervoor is dat de betreffende medewerkers altijd bereikbaar zijn. Daartoe krijgen de respectieve werknemers een broekzak-DECT telefoon zolang ze in de respectieve onderneming werken.

Wat zijn de veiligheidsrisico’s van een DECT telefoon?

Natuurlijk zijn er, zoals bij veel digitale producten van deze tijd, bepaalde zorgen over de veiligheid. Dit is ook het geval met de DECT telefoon, waar vooral straling een acuut probleem lijkt te zijn. Dit is echter geen eenduidige kwestie. Veel onderzoekers en wetenschappers zijn het er niet over eens of de straling van een DECT telefoon een gevaar voor de gezondheid is of niet.

Het Federaal Bureau voor Stralingsbescherming in Duitsland classificeert de DECT telefoon als “niet schadelijk voor de gezondheid”. Niettemin moet je zelf beslissen en nagaan of en hoe deze soort straling je lichaam kan beïnvloeden. Een andere manier om dit risico te vermijden is het gebruik van een stralingsarme DECT telefoon.

Hoeveel kost een DECT telefoon?

Een belangrijk punt is natuurlijk de vraag naar de prijs van een DECT telefoon. De prijs van een DECT telefoon hangt vaak af van hoe ver je van je basisstation wilt telefoneren. Als de afstand minder belangrijk is, zal dat ook in de prijs tot uiting komen. In de tabel hieronder vind je de verschillende categorieën en de bijbehorende prijzen.

Categorie prijs
Beginner vanaf 30€
Middelgroot budget ca. 30-100€
Hogere categorie vanaf 100€

Welke voordelen en nadelen heeft een DECT voor je in petto?

Nu we je wat interessante en belangrijke informatie over een DECT telefoon hebben gegeven, willen we in dit hoofdstuk de voor- en nadelen van een DECT telefoon op een rijtje zetten. Daarna moet je optimaal geïnformeerd zijn over wat je kunt verwachten als je een DECT telefoon koopt.

Voordelen
 • goedkoop
 • gemakkelijk te vervangen
 • duurzaam
Nadelen
 • niet het laatste evolutionaire stadium
 • geen futuristisch ontwerp

Natuurlijk hangt het van je persoonlijke voorkeuren af hoe belangrijk de verschillende aspecten van de DECT telefoon voor je zijn. Als je toch besluit geen DECT telefoon te kopen, hebben we in het volgende hoofdstuk enkele alternatieven voor de DECT telefoon op een rijtje gezet.

Welke alternatieven zijn er voor de DECT telefoon?

Hoewel de DECT telefoon zijn bestaansreden heeft, zijn er natuurlijk bruikbare en levensvatbare alternatieven die hem zo nodig kunnen vervangen. Een mogelijk alternatief is bijvoorbeeld zijn voorganger, de draadtelefoon. Hoewel dit toestel van oudere oorsprong kan zijn, zijn er nog steeds veel huishoudens die nog een draadtelefoon gebruiken.

Het zou vooral het punt betreffende straling voorkomen, omdat het via een snoer met het basisstation verbonden is, zoals eerder vermeld. Dus als je niet zeker bent van dit punt, kun je voor dit alternatief gaan.

De smartphone is een alternatief voor de DECT telefoon, maar hij kost vele malen meer.

Een ander alternatief dat zeker in gedachten komt is de smartphone. Dit toestel staat ook niet op hetzelfde niveau als de DECT telefoon in de evolutie van telefoons. In tegenstelling tot de draadtelefoon is de smartphone echter een evolutionaire stap verder. Hij heeft talrijke voordelen boven de DECT telefoon.

Maar ook hier doet zich het probleem met straling voor. Bovendien moet je bij de aanschaf van een smartphone rekening houden met aanzienlijke prijstoeslagen die vaak de prijs van een DECT telefoon met een factor vier tot tien overschrijden. Ook hier hangt het af van waar je je DECT telefoon voor wilt gebruiken. In het volgende deel laten we je zien welke aankoopcriteria doorslaggevend kunnen zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om DECT telefoons te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke DECT telefoons. De criteria die je kunt gebruiken om je aankoopbeslissing te nemen zijn de volgende:

 • Range
 • Functiebereik
 • Batterij
 • Gesprekskwaliteit
 • Straling

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria betekenen en wat belangrijk is bij het kopen.

Range

Zoals hierboven vermeld, werken deze draadloze DECT telefoons met de radio beam technologie. Dit betekent dat je met je draadloze telefoon alleen kunt bellen binnen een bepaalde straal rond het basisstation. Als de afstand tot je basisstation te groot wordt, wordt de huidige telefoonverbinding onderbroken of kan geen nieuwe telefoonverbinding tot stand worden gebracht. Zoals je je kunt voorstellen zijn er, afhankelijk van het model, verschillende afstanden die je van je basisstation kunt afleggen zonder de verbinding te verliezen.

Hoewel de DECT telefoon niet bedraad is, werkt hij alleen binnen een bepaalde zone en heeft hij altijd contact met de basis nodig. (Beeldbron: pexels.com / breakingpic)

De high-end toestellen kunnen vaak zelfs afstanden aan van meer dan 50 meter binnen een gebouw en meer dan 300 meter buiten. Goedkopere apparaten bereiken dit bij lange na niet en je moet rekening houden met aanzienlijke verliezen. Met behulp van een versterker, ook wel repeater genoemd, kan de afstand tot op zekere hoogte worden vergroot.

Zoals je ziet is het assortiment een doorslaggevende factor als het erom gaat een product te kiezen en een aankoopbeslissing te nemen. Het is daarom het beste om er in de winkel direct naar te vragen en alle belangrijke informatie te krijgen. Natuurlijk moet je ook duidelijk zijn over de doeleinden waarvoor je je DECT telefoon wilt gebruiken.

Functiebereik

Zoals bij de meeste technische apparaten, wordt de DECT telefoon niet alleen in de verpakking geleverd, maar ook met andere ondersteunende producten. Deze producten verschillen van fabrikant tot fabrikant en zijn daarom een belangrijk en doorslaggevend aankoopcriterium.

Veel van de nieuwere DECT telefoons hebben een breed scala aan mogelijkheden en functies. We hebben er een aantal opgesomd in de lijst hieronder.

 • Kalenderfunctie
 • Antwoordapparaat
 • Doorschakelen
 • Telefoonboek
 • Internettoegang
 • Snelkiezen

Deze functies verhogen het gevoel van tevredenheid aanzienlijk en je moet je daarom goed informeren over de extra functies van de DECT telefoon die je wilt kopen. Natuurlijk kun je gewoon op het Internet zoeken, maar je kunt het ook rechtstreeks in de elektronicawinkel aan de dealer vragen.

Batterij

De batterij van je DECT telefoon is natuurlijk ook een belangrijke factor. Met een betere batterij kun je langer met je gesprekspartner praten, hoewel de gemiddelde levensduur van de batterij zelden met één gesprek helemaal opgebruikt zal zijn. Toch is het een cruciale factor die je in geen geval mag verwaarlozen.

Doorgaans kun je met een DECT telefoon negen uur achter elkaar praten.

Een ander interessant gegeven in dit verband is dat goedkopere toestellen vaak een betere levensduur van de batterij hebben dan duurdere DECT telefoons. Bijvoorbeeld, de gemiddelde levensduur van de batterij van een DECT telefoon is ongeveer negen uur gesprekstijd en 90-300 uur standby. In elk geval is dit genoeg tijd voor een lang gesprek.

Gesprekskwaliteit

Omdat het hier om een telefoon gaat, is de gesprekskwaliteit natuurlijk een doorslaggevende factor. Dit vraagstuk is de laatste jaren sterk vooruitgeschoven door de particuliere sector en heeft zich enorm ontwikkeld.

Als je je DECT telefoon regelmatig met het basisstation verbindt, zal de batterij praktisch nooit leeg raken. (Image source: pexels.com / bruce mars)

Het probleem met dit aankoopcriterium is dat je vaak pas na de aankoop merkt of de kwaliteit van het gesprek is wat je ervan verwacht. Dus misschien moet je vragen of je de kwaliteit van het gesprek zelf in de winkel kunt testen, of dat de verkoper kan garanderen dat je het recht hebt de telefoon terug te sturen als je gedurende een bepaalde tijd ontevreden bent.

Straling

Omdat een DECT telefoon zonder fysieke verbinding met het basisstation verbonden is, moet er natuurlijk op de een of andere manier een verbinding tussen de telefoon en het basisstation tot stand gebracht worden. Dit gebeurt via een radioverbinding die als neveneffect hoogfrequente elektromagnetische straling uitzendt.

Er is veel onenigheid over dit punt onder de belangrijkste onderzoekers op dit gebied. Sommigen zeggen dat deze straling gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, terwijl anderen dat heftig ontkennen. Uiteindelijk is het een kwestie van geloof van jouw kant en moet je zelf weten of en aan welke straling je je wilt blootstellen.

Trivia: Wetenswaardigheden over DECT telefoons

Hoe verbind je je Fritzbox met je DECT telefoon?

Je kunt je Fritzbox verbinden met je DECT telefoon om beide dingen tegelijk te gebruiken, en zo de voordelen te combineren. In de volgende stappen leggen we uit hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen, zelfs zonder een technisch expert te zijn.

 1. Klik op je Fritzbox op “Telephony”
 2. In het menu “Telephony” klik je op de subcategorie “Telephony devices”
 3. Klik nu op de knop “Set up new device”
 4. Activeer de optie “Telephone” en klik dan op “Next”
 5. Activeer de optie “DECT” en klik op “Next”
 6. Nu hoef je alleen nog maar het registratieproces op je DECT telefoon te starten en de instructies te volgen

Kun je verschillende toestellen van verschillende fabrikanten op één basisstation aansluiten?

Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen technische apparaten, waarvan de meeste snoerloos en dus relatief handig zijn. Net als de DECT telefoon zijn er andere dingen die een soortgelijke vrijheidsfunctie kunnen hebben. Hier is het heel goed mogelijk dat deze apparaten met elkaar verbonden worden om hun voordelen te bundelen en te combineren.

De zogenaamde GAP maakt deze bijzondere functie mogelijk. Als je nieuwe DECT telefoon de GAP standaard ondersteunt, is het mogelijk om andere toestellen op je nieuwe DECT telefoon aan te sluiten.

Beeldbron: pexels.com / breakingpic

Recensies