Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Fotografie maakt het mogelijk om onherhaalbare momenten op te slaan. Momenten die, alhoewel ze verloren gaan, toch op een bepaalde manier in het heden bewaard blijven. Dit maakt fotografie misschien wel zo aantrekkelijk.

Om de meest onvergetelijke foto’s te nemen, moet je uitgerust zijn met één van de beste camera’s die er op de markt zijn. Natuurlijk hangt het af van het type foto’s dat je wilt maken. Je hoeft namelijk geen opzichtige camera te hebben om af en toe familiekiekjes te nemen. Echter, in het geval dat je een artistieke achtergrond hebt, is niet elk apparaat geschikt.
Belangrijk om te weten

  • Investeer niet al je budget in een camera. Denk aan de accessoires. Op het moment van het maken van foto’s zijn deze net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan het apparaat op zich. De lens en de maat van de sensor zijn ook van belang.
  • Het kopen van een spiegelreflexcamera is een goed idee als je je in de wereld van de fotografie wilt storten. Als je alleen een camera zoekt om vakantiefoto’s mee te maken, is een digitale compactcamera een betere optie.
  • Denk aan de ergonomie van de camera, de levensduur van de batterij en de mogelijkheid om video’s te maken. Als je iets zoekt om tijdens het sporten op te nemen of om mee te nemen tijdens het uitoefenen van extreme sporten, dan heb je een speciaal daarop gerichte digitale camera nodig.

Onze selectie: De beste digitale camera’s op de markt

De digitale camera’s en de compactcamera’s lijken niet hun beste moment te beleven. De schuldige hiervan? De mobiele telefoons. Toch gaan die niet zo goed om met licht. Alhoewel de technologie erg verbeterd is, lukt het de mobiel niet om de prestaties van een camera neer te zetten. Dan moet je echter wel de juiste digitale camera aanschaffen. Hieronder vind je een selectie met de beste modellen op de markt.

Dpfihrgo Digitale Camera

Ontdek de DPFIHRGO multifunctionele digitale camera, de perfecte metgezel voor het vastleggen van uw meest spannende en onvergetelijke momenten. U zult genieten van hoogwaardige foto’s en video’s, dankzij de camera’s 1080p FHD-videofunctie en 44MP maximale beeldpixels. Met functies zoals vullicht, anti-shaking, serieopnames, gezichtsherkenning, glimlachdetectie en zelfontspanner is deze draagbare camera perfect afgestemd op uw behoeften. Geniet en beleef prachtige tijden met vrienden, familieleden en klasgenoten.

Vmotal Digitale Camera

Ontdek de veelzijdige en gebruiksvriendelijke Vmotal digitale camera, uitgerust met een helder 2,8″ TFT LCD-scherm waarop u moeiteloos kunt zien wat u filmt of afspeelt. Geniet van de talrijke functies, zoals anti-shake, gezichtsherkenning, smile capture, panorama, continue opname en zelfontspanner. De camera kan zelfs als webcam worden gebruikt.

Zornik Digitale Camera

Ontdek de ZORNIK digitale camera met 36 megapixels, waarmee u ultraheldere 1080p video’s kunt opnemen en de prachtige momenten van het leven in high-definition beelden kunt vastleggen. Deel deze mooie momenten met uw familie, vrienden en klasgenoten en bezorg hen nog meer goede tijden. Met een 16x digitale zoom, een 2,4-inch scherm en handige functies zoals anti-shake-modus en automatische gezichtsherkenning, bent u verzekerd van haarscherpe foto’s, zelfs als u geen professionele fotograaf bent.

Lieberwell Digitale Camera

De Lieberwell digitale camera is het perfecte cadeau voor volwassenen, senioren, studenten, kinderen en beginners, dankzij het gebruiksvriendelijke ontwerp en de veelzijdige functies. Het pakket bevat een USB-kabel, een 32 GB micro-SD-kaart en twee batterijen, zodat u altijd klaar bent voor uw volgende avontuur. Mis niet langer de kans om de prachtige momenten van het leven vast te leggen met deze kleine, lichte en gemakkelijk mee te nemen camera.

De beste digitale compactcamera

De Canon Ixus 185 is een van de beste digitale compactcamera’s van het moment. Aangezien hij veel voordeliger is dan veel van de andere camera’s is hij de perfecte keuze voor reizigers. Met een 28 mm groothoeklens en 8x optische zoom legt deze compacte Ixus de mooiste momenten vast – dichtbij of veraf – in eersteklas kwaliteit.

Deze Ixus is eenvoudig te richten en activeren. Bovendien zorgen de 20 megapixels, het 6,8-cm LCD-scherm, DIGIC 4+ en gezichtsherkenning ervoor dat je eersteklas resultaten bereikt. Als klap op de vuurpijl kun je creatieve en veelzijdige HD-films (720p) opnemen met één druk op de knop.

De beste allround Bridge camera


Tijdelijk niet leverbaar

De Panasonic Lumix FZ82 is een allround camera voor foto’s van dichtbij of ver weg. Met de 20-1200mm zoomlens is het mogelijk om landschappen te fotograferen in brede panorama beelden. Je kunt ook de 60x zoom gebruiken om je onderwerp dichterbij te halen. Je kunt er video-opnames in 4K mee maken.

De FZ82 is zeer geschikt als universele camera voor verschillende opnamesituaties. Niet te zwaar en makkelijk mee te nemen.

De meest lichte en compacte Bridge camera

De Canon SX540 is een van de beste digitale camera’s op de markt. Om te beginnen heeft de camera een 50x optische zoom tot 100x zoom in hoge kwaliteit. Daarnaast heeft het een 7,5 cm LCD beeldscherm en uiteraard een beeldstabilisator.

Bovendien biedt de Canon PowerShot een CMOS sensor van 20.3 megapixels en een krachtige DIGIC 6 beeldprocessor. Met deze beide elementen kun je in bijna elke situatie een hoge beeldkwaliteit verkrijgen. Daarmee is het qua prijs-kwaliteitverhouding een uitstekende aankoop.

De beste digitale camera met groot zoombereik

De Sony DSC-HX60 CyberShot is een uitstekende camera die beschikt over een aantal uitmuntende eigenschappen. Om te beginnen heeft deze camera een optische zoom van 30x, heeft hij een Exmor R CMOS sensor en neemt hij foto’s met 20,4 megapixels.

De nieuwe BIONZ X-beeldprocessor heeft een driemaal snellere beeldverwerking dan zijn voorganger. Bovendien beschikt deze camera over een 24 mm. Sony groothoeklens en heeft hij een NFC/Wifi functie waardoor je heel eenvoudig je afbeeldingen naar je smartphone overdraagt.

De perfecte digitale camera voor op reis

De Sony DSC-WX350 is een van de kleinste compactcamera’s die er op dit moment verkrijgbaar zijn, zodat het een uitstekende camera is om mee te nemen op reis. De camera heeft een 20x optische zoom, een Exmor R CMOS-sensor en een krachtige BIONZ X-beeldprocessor. Al deze onderdelen zorgen voor heldere, scherpe details in elk frame.

Dankzij een groot ISO-bereik van 80-12.800 biedt de camera haarscherpe resultaten bij weinig licht. Met een speciale filmknop neem je heldere Full HD video’s op en met de Optical SteadyShot levert dat stabiele video’s zonder schokken op, zelfs als je loopt of inzoomt. Tot slot heeft de camera een afwerking van geborsteld aluminium in drie stijlvolle kleuren, namelijk zwart, wit en roze.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over digitale camera’s

Goede foto’s kunnen nemen is nodig om op een dag te kunnen zeggen «wij zijn niet meer hetzelfde als vroeger». Aan goede foto’s kom je echter niet zomaar. Een goede digitale camera is daarvoor onmisbaar (alhoewel het niet het allerbelangrijkste is). Uiteraard volgt dan de vraag: welke moet je kopen? Wat houden de verschillende types in? Ontdek het hieronder!

Om de meest onvergetelijke foto’s te nemen moet je uitgerust zijn met één van de beste digitale camera’s die er op de markt zijn.
(Bron: Leslie Banks: 12646874/ 123rf.com)

Wat is een digitale camera en waarvoor wordt het gebruikt?

Het lijkt een onnodige vraag, maar in een wereld waarin de mobiele telefoons de digitale camera’s lijken te vervangen, is dat toch niet het geval. Een digitale camera is een elektronisch apparaat die dient om foto’s in een digitaal formaat te maken en op te slaan. Veel digitale camera’s kunnen ook video’s opnemen.

Elke keer moderner en geavanceerder, laten digitale camera’s je foto’s en video’s van hoge kwaliteit op een snelle en eenvoudige manier maken. Doordat er een groot aanbod van digitale camera’s bestaat, is er bovendien voor iedereen een passende te vinden: de beste digitale camera’s van de meest compacte en voordeligste naar de meest professionele.

Welke type camera’s bestaan er?

Vandaag de dag zijn de beste digitale camera’s in principe in te delen in drie types:  compactcamera (richten en schieten), DSLR en EVIL of CSC. De DSLR karakteriseert zich door de spiegel die de afbeelding van de lens projecteert. De EVIL stuurt het beeld daarentegen direct van de beeldsensor naar de LCD achterwand.

Voordelen Minpunten
EVIL vs. compact Over het algemeen zijn deze een beter optie dankzij hun grotere sensoren. Zijn minder hanteerbaar. De lenzen kunnen uiteindelijk heel veel geld kosten.
DSLR vs. EVIL De spiegelreflexmodellen of DSLR beschikken over zeer langdurige batterijen. Grote inschakelsnelheid. De voordelige digitale DSLR camera’s zijn goedkoper dan de EVIL analoge camera’s. Gewoonlijk hebben de DSLR slechtere videofuncties. De digitale EVIL camera’s van hogere kwaliteit hebben nagenoeg dezelfde mogelijkheden als de DSLR camera’s.

Wat zijn lenzen en objectieven van een digitale camera?

Het objectief is het onderdeel van de camera die de lichtstralen naar de beeldsensor projecteert. Dit onderdeel laat je focussen en de zoom aanpassen zonder dat je kwaliteit verliest. Met betrekking tot de lens en het objectief zijn er twee belangrijke aspecten: het diafragma en de brandpuntsafstand. Beide aspecten zijn van nut en belang bij de foto’s die je neemt.

De brandpuntsafstand wordt in millimeters uitgedrukt. Het geeft de hoek van het gezichtspunt aan (in hoeverre is het mogelijk om de lens te bedekken) en de vergroting van het beeld. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe groter de objecten eruit zien en hoe meer ze in beslag nemen. Een objectief die meerdere brandpuntsafstanden kan bestrijken, staat ook wel bekend als zoom. Objectieven worden alsvolgt ingedeeld:

  • Groothoekobjectief ultra (kleiner dan 18 mm). Fantastische optie om enorme locaties vast te leggen.
  • Groothoekobjectief (tussen de 18 en de 30 mm). Goed om landschappen en straatscènes te fotograferen.
  • Standaardobjectief (tussen 30 en 70 mm). Een goede optie als je portretten wilt gaan nemen.
  • Teleobjectief (tussen 70 en 300 mm). Een hele goede keuze voor foto’s van sportevenementen en portretten.
  • Superteleobjectief (meer dan 300 mm). Geweldig om de essentie van sporten vast te leggen of de details van de natuur.

Wat betreft het diafragma, dit verwijst naar de mate van lensopening waardoor er licht wordt doorgelaten. Om hiernaar te refereren wordt er een nummer gebruikt. Hoe lager dit nummer, hoe groter de opening is.  De hoogste nummers laten meer licht door, wat zich vertaalt naar een grotere controle over de scherptediepte. Met betrekking tot het functioneren van het diafragma zijn er twee type lenzen:

  • Brede opening: snelle lens.
  • Smalle opening: langzame lens.

Wat is het formaat van de beeldsensor en de ISO-gevoeligheid van een digitale camera?

De afmeting van de beeldsensor refereert aan de afmeting van de matrix van de fotoreceptoren.  Deze produceren de pixels die zich omzetten in een beeld. Over het algemeen geldt, hoe groter de beeldsensor, hoe hoger de kwaliteit van de genomen foto. Desalniettemin betekent een hele grote beeldsensor ook een omvangrijkere lens en camera.

Vandaag de dag zijn er twee sensortechnieken. Die van de CMOS is het populairst. De CMOS biedt een grotere gevoeligheid bij weinig licht en is typisch voor een digitale compactcamera. De goedkoopste digitale camera’s werken daarentegen normaal gesproken op de CCD techniek. En alhoewel de duurste CCD uitzonderlijk goede foto’s kunnen maken, maken ze over het algemeen foto’s van mindere kwaliteit.

Voor de ISO-gevoeligheid geldt: hoe hoger het nummer, hoe hoger het rendement dat de camera biedt in situaties met weinig licht. Het probleem is echter dat hoe hoger de gevoeligheid, hoe hoger het ruisgehalte is. Daarom moet je een beslissing nemen: kies je voor de luxe van meer details of momentopnames met een meer algemeen karakter? Dat hangt af van wat je met de camera wilt!

Wat is een optische zoeker en een beeldstabilisator van een digitale camera?

Een optische zoeker laat je het beeld zien dat je wilt fotograferen. In de camera’s van het midden/ hogere segment zijn ze vaak geïntegreerd. Dat is handig wanneer je niet goed kunt zien wat je wilt fotograferen via je LCD scherm. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak door de zon. Er zijn drie type optische zoekers waarvan het nut afhangt al naar gelang van de situatie.

Dit wil ik Dit is vereist
Video opnemen en zien wat ik heb opgenomen. Een EVFs zoeker.
Actiescènes met veel beweging vereeuwigen. Een optische zoeker die de actie laat zien terwijl die bezig is.
Totale controle hebben over wat ik aan het opnemen ben. Een optische zoeker met een bereik van bijna 100 %.

De beeldstabilisator probeert, zoals de naam al zegt, bewegingen van de camera te vermijden. Er bestaan twee varianten, de optische beeldstabilisator die zich in de camera bevindt en de optische beeldstabilisator die zich in de lens bevindt. In grote lijnen zijn ze gelijk, maar die zich in de lens bevinden, zijn meestal beter.

Welk type batterijen kan een digitale camera hebben?

Over het algemeen hebben de beste digitale camera’s oplaadbare lithium-ion-accu’s. Deze hebben twee duidelijke voordelen. De eerste is hun lange bruikbare levensduur. De tweede is hun dagelijkse levensduur. In vergelijking tot de AA batterijen houden de lithium-ion-accu’s het veel langer uit.

Vanzelfsprekend bestaan er tegenwoordig nog steeds modellen die op AA batterijen draaien. Desalniettemin zijn dit meestal niet de opties waaronder de beste digitale camera’s die op de markt zijn, zich bevinden. In het geval dat je één in deze stijl koopt, jun je het beste oplaadbare batterijen kopen. Dat is duurzamer en bovendien op de lange termijn economisch veel voordeliger.

Het objectief van de camera is een onderdeel die de lichtstralen op de beeldsensor projecteert.
(Bron: golubovy: 62997694/ 124rf.com)

Wat is de snelheid van de burst-modus en de video optie van een digitale camera?

De snelheid van de zogenaamde burst-modus is de hoeveelheid beelden per seconde (FPS) die een camera kan nemen. Hoe groter de mogelijke hoeveelheid, hoe beter. Er wordt echter door veel merken met deze waarde gespeeld om ons te doen geloven dat de waarde hoger is dan die in werkelijkheid is. Bovendien, alhoewel het bruikbaar is, is het niet essentieel voor het maken van goede foto’s.

Vanwege de technische ontwikkelingen hebben bijna alle betere digitale camera’s de optie om video’s op te nemen. Veel van hen doen dat in Full HD of zelfs in 4K. Sommige camera’s bieden een hogere snelheid van de frames dan 60fps. Is dit het geval dan kun je met de video tool scènes in slow motion opnemen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je meer weet over de fascinerende wereld van de digitale camera’s, is het tijd om te evalueren welke camera je kunt kopen. In dit geval zijn de technische specificaties belangrijk, maar niet allesbepalend. Zoek niet naar de allerbeste camera, maar naar de camera die zich het best naar jouw gebruik aanpast.

Budget

Iemand die een digitale camera wil kopen investeert vaak grote hoeveelheden geld in de aankoop. Hier gaat het op twee punten mis. Ten eerste, een camera is geen wondermiddel, dat wil zeggen dat met een camera je nog niet gegarandeerd mooie foto’s neemt (ook al is het de duurste die op de markt verkrijgbaar is). Ten tweede, de accessoires zijn essentieel voor het nemen van goede foto’s.

Daarom is het slim om je budget in tweeën te delen. Zit er niet over in wanneer je niet de camera van je dromen kan kopen. Zoek een vergelijkbaar model met een lagere prijs. Spendeer de rest van het geld aan accessoires die je het toelaten te experimenteren met het apparaat en met jouw talent. Dat is namelijk ook nog zo, zonder talent geen mooie foto’s.

Ansel AdamsAmerikaanse fotograaf
“Het belangrijkste onderdeel van een camera staat erachter.”

Gebruik

Aanhakend op het vorige gedeelte: waarvoor wil je de camera gebruiken? Zoek je iets dat je mee kunt nemen op al je reizen en die resistent is? Koop dan geen gigantische spiegelreflex met enorme lenzen. Wil je professioneel bezig gaan met fotografie? Koop dan een digitale camera met de meeste handmatige opties mogelijk.

Werp een blik op alle functies en eigenschappen van de digitale camera die je wilt kopen. Het kan zijn dat van sommige je niet weet wat ze zijn. Ga je die gebruiken? Als het antwoord nee is, waarom ga je dan niet een goedkoper model zoeken die beter bij je behoeftes past? In het geval dat je dingen mist, twijfel dan niet om wat meer neer te leggen.

Lens

Het objectief of de lens is één van de belangrijkste onderdelen van welke digitale camera dan ook.  Een camera is niets zonder de lens. De beste digitale camera’s laten je bovendien een grote verscheidenheid aan lenzen gebruiken om je fotografisch werk maximaal te personaliseren. Toch negeren mensen veelal dit onderdeel.

Dat is te verklaren doordat veel mensen kiezen voor een spiegelreflexcamerapakket met inbegrepen lens. Maar de wereld van de lenzen gaat veel verder dan dat. Het kan niet zo zijn dat men zo weinig ambitieus is. Het maakt niet uit dat je dan wat op onderzoek uit moet gaan.  De stijl van de foto’s zullen afhangen van wat voor doel je voor ogen hebt.

Video

De gebruikers van de beste digitale camera’s zoeken steeds vaker modellen die beschikken over de mogelijkheid om video op te nemen. Daarom is het tegenwoordig moeilijk een camera te vinden die die functie niet heeft. Vroeger hadden alleen de digitale compactcamera’s de videofunctie, maar nu zijn ook de camera’s van de hogere klasse aan boord gesprongen. En het resultaat is uitstekend.

Desondanks, als de digitale camera die je wilt kopen geregeld gebruikt gaat worden om video’s op te nemen, is niet alles even geschikt. Je moet overwegen welke videokwaliteit je zoekt, of je ook in slow motion wilt opnemen en of je een camera zoekt die je opneemt terwijl je extreme sporten aan het uitoefenen bent. Alles telt en daarvan hangt je aankoop af.

Handmatige bediening en retoucheren

Als je een professionele camera zoekt, is het eerste waar je naar kijkt of de camera de mogelijkheid heeft om foto’s in RAW modus te bewaren. Hierdoor kun je ze retoucheren of er makkelijker in Photoshop mee aan de slag gaan. De resultaten zullen wat minder natuurlijk zijn, maar zonder twijfel ook spectaculairder. Alles hangt af van jouw doel als fotograaf.

Als je aan de andere kant zo veel mogelijk wilt experimenteren met de mogelijkheden die je camera biedt en echt originele foto’s wilt maken, zoek dan een hogere mate van handmatige bediening. Vooral op het gebied van diafragmaopening. Om het objectief, de focus en andere elementen in eigen hand te hebben, zal essentieel blijken te zijn om je als fotograaf te ontwikkelen. Het zal je helpen een je eigen stijl te ontwikkelen.

Samenvatting

De beste digitale camera’s laten je indrukwekkende foto’s nemen. Toch is de fotograaf fundamenteel voor het uiteindelijke resultaat, de essentie van de vastlegging. En daarom zou je een camera moeten kopen die bij je stijl en behoeftes past. Als je eraan denkt om één van de beste digitale camera’s te kopen, zou je vanuit deze basis moeten vertrekken.

Daarvoor hoef je je niet alleen je budget aan te passen. Denk erover na waarvoor je de camera wilt en bestudeer de verschillende onderdelen van de camera: objectief, ISO-gevoeligheid, batterijtype, optische zoeker en of de mogelijkheid om video’s te maken er bij in zit of niet. Investeer in een camera waarmee je je werkelijk kunt uitdrukken en die je niet alleen als trofee toont.

Vond je dit alles interessant en bruikbaar? Waar wacht je op? Deel het op Facebook, Instagram, Twitter of andere social media!

(Bron van de afbeelding: stokkete: 43015990/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies