Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Wil je digitale televisie in goede kwaliteit kunnen ontvangen? Dan heb je een digitale ontvanger nodig. Dit helpt je niet alleen om digitale TV diensten via satelliet, antenne of kabel te ontvangen, maar biedt ook een reeks praktische, extra functies die je TV-ervaring nog aangenamer maken.

Met onze digitale ontvanger test 2023 willen we je helpen de juiste digitale ontvanger voor je te vinden. We laten je zien waar je vooral op moet letten bij het kopen en vergelijken de voor- en nadelen van de verschillende soorten ontvangst.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een digitale ontvanger is een elektronische ontvanger die digitale televisiediensten ontvangt en doorgeeft. Digitale televisie biedt vooral voordelen zoals een groter programma-aanbod en ook een betere kwaliteit.
 • Er zijn verschillende soorten ontvangers die digitale televisie ontvangen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kabel-, satelliet- en antenneontvangst. Je moet dus ook een ontvanger kopen die bij de ontvangstsoort past.
 • Behalve de functie van het ontvangen van digitale TV kanalen, bieden digitale ontvangers ook een aantal andere praktische functies, zoals de opnamefunctie of surfen op het Internet.

Digitale ontvanger: Onze selectie

Hd-Line Digitale Ontvanger

Tot slot kunt u overal in huis met gemak zenders wisselen dankzij de effectieve afstandsbediening die over grote afstand de satellietontvanger bedient. Mocht u problemen ondervinden bij het aansluiten, dan raden we u aan de aansluiting van uw ontvanger te verwijderen en na 5 minuten weer aan te sluiten. Uw ultieme kijkervaring begint met de HD-Line digitale satellietontvanger.

Anadol Digitale Ontvanger

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ervaar full HD-beeld- en geluidskwaliteit met de Anadol hybride digitale ontvanger en verander uw televisie in een ware beleving. Perfect geschikt voor Unitymedia, Kabel BW, Kabel Duitsland, Telecolumbus, Vodafone, Willy.Tel, Deutsche Telekom, Kabel Plus, enz. Bovendien mist u nooit meer uw favoriete serie dankzij de PVR-opnamefunctie en timeshift, die het mogelijk maken om eenvoudig op te nemen, te pauzeren en voort te zetten.

Premiumx Digitale Ontvanger

Ontdek de wereld van de ongecodeerde digitale satelliettelevisie met de PremiumX digitale satellietontvanger. Nu kunt u genieten van Full HD en SD satelliettelevisie in verbluffende 1080p of 1080i resolutie via een HDMI-aansluiting of een SCART-aansluiting. Maar wat krijgt u precies bij uw aankoop? U ontvangt een hoogwaardige digitale satellietontvanger, een handleiding in het Duits, een afstandsbediening inclusief batterijen en een HDMI-kabel voor de beste beeld- en geluidskwaliteit.

Leyf Digitale Ontvanger

Ontdek de ongeëvenaarde kwaliteit en gebruiksgemak van de LEYF digitale ontvanger. Met een multifunctionele afstandsbediening die verbazingwekkend goed werkt over lange afstanden, kunt u moeiteloos navigeren en de gewenste handeling uitvoeren. U zult ongetwijfeld de eenvoudige installatie en intuïtieve menunavigatie waarderen, waarmee u zonder gedoe zenders en kanalen kunt zoeken, verwijderen en verplaatsen.

Koop- en evaluatiecriteria voor digitale ontvangers

Bij de aanschaf van een digitale ontvanger moet je je bewust zijn van de criteria die voor jou belangrijk zijn. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. We geven je een goed overzicht van de koop- en beoordelingscriteria waarmee je rekening moet houden als je een digitale ontvanger koopt. Deze criteria kunnen je helpen om digitale ontvangers met elkaar te vergelijken:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat je in de criteria moet zoeken.

Resolutie

Resolutie kan van cruciaal belang zijn voor de perfecte kijkervaring thuis. Maar niet elke digitale ontvanger heeft dezelfde resolutie. Er zijn veel verschillende resoluties, maar om de zaken te vereenvoudigen kunnen we onderscheid maken tussen de volgende resoluties:

 • HD
 • HD+
 • Full HD
 • 4K

Wil je een maximaal perfecte TV ervaring met een zeer goede resolutie, let er dan bij de keuze van je digitale ontvanger op dat hij minstens in Full HD beschikbaar is, maar op zijn best in 4K. Vooral met 4K moet je er echter rekening mee houden dat je dieper in je portemonnee moet graven. In ruil daarvoor zul je kunnen genieten van televisie in de beste kwaliteit.

Verbindingen

Hoe meer verbindingen je ontvanger heeft, hoe meer functies hij kan hebben. De verbindingen omvatten:

 • HDMI: Je kunt je digitale ontvanger op je TV toestel aansluiten met een HDMI verbinding en een bijbehorende kabel, die meestal bij de levering inbegrepen is.
 • SCART: Oudere TV-toestellen hebben vaak geen HDMI aansluiting, maar in plaats daarvan een SCART aansluiting. In dit geval moet je ervoor zorgen dat de ontvanger ook zo’n verbinding heeft, als je toestel dat vereist.
 • USB: Een USB poort kan gebruikt worden om de ontvanger aan te sluiten op externe apparatuur zoals smartphones of laptops. Hij kan gebruikt worden om foto’s, video’s en muziek af te spelen. Het is ook mogelijk een externe harde schijf aan te sluiten. Met behulp van de USB poort kunnen ook nieuwe software updates worden uitgevoerd om het apparaat bij de tijd te brengen.
 • Ethernet: Ethernet is een netwerkverbinding die je toegang geeft tot het Internet. Je kunt er bijvoorbeeld mee op het Internet surfen en naar video’s op YouTube kijken.

Voor je koopt, is het belangrijk te weten waarvoor je de ontvanger wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een externe harde schijf wilt aansluiten, moet die altijd een USB poort hebben.

Internetfunctie

Een Internet functie op een digitale ontvanger kan heel praktisch zijn. Je kunt er mee surfen op het internet en toegang krijgen tot streaming diensten als Netflix of Amazon Prime Video. Er zijn extra digitale ontvangers met WLAN functie voor dit doel. Als alternatief zijn er ontvangers met een LAN verbinding die je via een kabel met je router kunt verbinden en zo ook toegang hebt tot het Internet.

Een andere praktische eigenschap is dat het downloaden van software updates hierdoor heel gemakkelijk gaat en het systeem altijd up-to-date is. Ook al kost een ontvanger met Internetfunctie meestal meer, de aanschaf kan beslist de moeite waard zijn vanwege de vele extra functies.

CI+ module

Een CI+ interface geeft je toegang tot allerlei andere versleutelde programma’s. Deze functie wordt vooral gebruikt voor betaal-TV kanalen. Zogenaamde smart cards kunnen in deze CI+ interfaces gestoken worden. Smartcards zijn credit card-achtige kaarten die je in de CI+ module van je ontvanger steekt en waarmee je Pay-TV kanalen kunt decoderen.

Tot welke kanalen je toegang hebt hangt af van het zenderpakket waarop je bij je provider geabonneerd bent. Als deze functie belangrijk voor je is, controleer dan voor je hem koopt of de ontvanger een CI+ interface heeft.

Opnamefunctie

Ben je niet thuis en wil je je programma niet missen? Of kijk je naar twee programma’s tegelijk die je niet wilt missen? Een opnamefunctie kan je bij dit dilemma helpen. De opnamefunctie is een zeer populaire eigenschap van digitale ontvangers.

Als je digitale ontvanger een opnameknop heeft, kun je gemakkelijk programma’s opnemen en ze later afspelen.

Om de opnamen te kunnen opslaan heeft de ontvanger ofwel een ingebouwde harde schijf nodig, ofwel een aansluiting waarop een externe harde schijf kan worden aangesloten.

Harde schijf

Zoals reeds gezegd zijn er twee mogelijkheden voor de harde schijf: een interne harde schijf en een externe harde schijf. Het voordeel van een interne harde schijf is dat opnemen heel gemakkelijk is, want de opname wordt direct op de harde schijf opgeslagen. Je moet er echter rekening mee houden dat een ontvanger met een geïntegreerde harde schijf meer kost dan een gewone ontvanger.

Een externe harde schijf, daarentegen, moet van buitenaf met de ontvanger verbonden worden. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de opnamen er relatief veilig bewaard kunnen worden. Als de digitale ontvanger met een interne harde schijf stuk gaat, kunnen ook de opnamen verloren gaan.

Gids: Veel gestelde vragen over digitale ontvangers in detail beantwoord

Waarom heb ik een digitale ontvanger nodig?

In 2012 werd analoge televisie voor satellietontvangst uitgeschakeld en vervangen door de digitale variant. Ook analoge kabeltelevisie werd in 2019 volledig uitgeschakeld. Er was een digitale ontvanger nodig, zodat de programma’s nog steeds ontvangen konden worden. Zoals de naam al zegt, “ontvangt” een ontvanger digitale televisiediensten en zet het uitgezonden televisiesignaal om. Het voordeel van digitale televisie is dat het beeld en geluid tijdens de uitzending nu van een aanzienlijk betere kwaliteit zijn.

Digital Receiver-1

Met behulp van een digitale ontvanger kun je nog steeds digitale televisie ontvangen en ervan genieten in zeer goede kwaliteit. (Beeldbron: JESHOOTS / Pexels)

Ontvangers bieden nu ook een reeks praktische functies. Je kunt nu programma’s opnemen of op het Internet surfen. Als je ontvanger precies deze functies heeft, zoek dan voor je koopt uit of hij ze ook echt heeft. Nieuwere TV-toestellen hebben zo’n ontvanger al intern ingebouwd, dus je hebt er geen extern nodig. Dit is echter vaak niet het geval bij oudere toestellen, zodat een externe ontvanger nodig is.

Waar moet ik op letten als ik een digitale ontvanger koop?

Eerst en vooral moet je je ervan bewust zijn dat niet elke ontvanger geschikt is voor jouw type ontvangst. Als je televisie via de kabel ontvangt, heb je niets aan een satellietontvanger. Als je een digitale ontvanger koopt, let er dan op dat hij geschikt is voor je ontvangsttype. Als je digitale televisie via satelliet of antenne wilt ontvangen, moet je een satellietschotel of -antenne kopen. Vooral de installatie en uitlijning van een satellietschotel kan stressvol zijn.

Merk ook op of je de receiver en je TV met een HDMI of SCART kabel moet verbinden. Als je de ontvanger koopt, let er dan op dat hij precies deze aansluiting heeft. Bedenk dat niet elke ontvanger dezelfde functies heeft. Sommige ontvangers hebben slechts beperkte functies, terwijl andere een breed scala van mogelijke functies hebben. Deze variëren van opnamefuncties tot Internet mogelijkheden.

Hoe werkt een digitale ontvanger?

Er zijn in principe twee kanten: de zender en de ontvanger. Het uiteindelijke doel is dat de zender gegevens aan de ontvanger levert. Zogenaamde bits, waaruit digitale signalen zijn opgebouwd, worden naar de ontvanger gezonden. Voordat deze gegevens verzonden worden, worden ze versleuteld met een algoritme.

Deze gegevens moeten op de televisie doorgegeven worden. Om dit te bereiken moet een zogenaamde “modulatieprocedure” plaatsvinden. Afhankelijk van het soort receptie kunnen deze procedures er verschillend uitzien. De digitale ontvanger bevat een zogenaamde tuner die de ontvangen gegevens decodeert en ook filtert. Zodra de gegevens gedecodeerd zijn, kunnen ze door de terminal “gelezen” worden. Deze worden dan verder verwerkt als video- en geluidssignalen en komen bij het TV-toestel aan.

Welke soorten digitale ontvangers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In het volgende laten we je kennis maken met de verschillende soorten digitale ontvangers, met speciale aandacht voor de ontvangstsoort. We hebben ze met elkaar vergeleken en een overzicht gegeven van de voor- en nadelen.

Digital Kabel-Receiver

Digitale kabelontvanger (DVB-C)

Kabeltelevisie biedt een grote verscheidenheid aan programma’s. Een groot voordeel van kabelontvangst is dat het ook bij slecht weer zonder problemen werkt. Zo kun je ook bij slecht weer op een ontspannen manier van je TV programma genieten. Terwijl je bij satelliet- of antenneontvangst nog moet betalen voor de schotel/antenne, hoef je bij kabelontvangst geen extra aankopen te doen. Bijgevolg is de aankoop niet bijzonder duur. Er moet echter wel een kabelverbinding beschikbaar zijn.

Voordelen
 • Geen signaalstoring bij slecht weer
 • afgezien van een ontvanger geen verdere aanschafkosten
Nadelen
 • Maandelijkse kabelaansluitkosten
 • Niet overal is een kabelaansluiting

Ook al is de aanschaf goedkoper, de maandelijkse kosten voor de kabelverbinding blijven en kunnen ontvangst via de kabel op de lange duur duurder maken.

Digital Sat-Receiver

Digitale satelliet ontvanger

Ontvangst via satelliet biedt een aantal voordelen. Allereerst heb je, in tegenstelling tot de andere soorten ontvangst, een veel grotere keuze aan kanalen. Vooral wat buitenlandse programma’s betreft, biedt satelliet TV een ruimere keuze.

Voordelen
 • Geen maandelijkse kosten
 • Grote keuze aan zenders
 • Groot aantal buitenlandse zenders
 • Zeer goede beeld- en geluidskwaliteit
Nadelen
 • Hogere aanschafkosten door schotelantenne
 • Mogelijk gestoorde ontvangst bij slecht weer
 • Schotelantenne niet overal toegestaan

Vooral op plaatsen waar geen kabelverbinding is, is het gemakkelijk over te schakelen op antenneontvangst. Bovendien heeft het een groot kostenvoordeel, want er zijn geen maandelijkse kosten zoals bij een kabelverbinding. Niettemin moet je rekening houden met hogere aanschafkosten, want een schotelantenne is noodzakelijk.

Merk echter op dat schotelantennes in sommige flats niet toegestaan zijn. Bovendien kan signaalstoring optreden bij slecht weer. Ook de installatie van de schotelantenne kan extra stress en mogelijk extra kosten veroorzaken.

Digital DVB-T2 Receiver

Digitale DVB-T2 Ontvanger (Antenne)

DVB-T2 is de opvolger van DVB-T. In 2019 werd DVB-T opgeheven en werd overgeschakeld op DVB-T2, dat zowel beter scoort qua kwaliteit als een grotere variëteit aan kanalen biedt. Dit betekent dat je een DVB-T2 ontvanger nodig hebt. Ook hier worden geen maandelijkse kosten betaald, maar de aanschaf van een antenne is noodzakelijk. De aanschaf van een antenne is beslist goedkoper dan die van een schotelantenne. Een nadeel is echter dat privé-zenders als RTL en Pro7 in gecodeerde vorm via freenetTV worden uitgezonden en dat de versleuteling extra kosten veroorzaakt.

Voordelen
 • Geen maandelijkse kosten
 • antenne is goedkoper in aanschaf dan een schotelantenne
Nadelen
 • Niet zo goed in landelijke gebieden
 • Privé-kanalen versleuteld

Een ander nadeel is dat ontvangst via antenne nadelig kan zijn, vooral in landelijke streken, omdat enerzijds de keuze aan kanalen vrij klein is en er anderzijds geen grote verscheidenheid aan particuliere zenders is.

Er bestaat niet zoiets als “de allerbeste” soort receptie. Welke soort receptie je uiteindelijk kiest hangt af van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van waar je woont. Het is daarom het beste om na te denken over wat voor jou belangrijk is in je televisie-ervaring en in hoeverre je bereid bent meer geld te investeren voor een betere ervaring.

Wat kost een digitale ontvanger?

De kosten van de verschillende soorten ontvangers lopen niet sterk uiteen. Over het algemeen kun je een digitale ontvanger krijgen voor zo weinig als 20 euro.

Type Prijsklasse
Digitale kabelontvanger 20 – 450€
Digitale satellietontvanger 20 – 500€
Digitale DVB-T2 ontvanger 20 – 400€

Wil je dat je ontvanger meer functies heeft, wees dan bereid iets meer geld uit te geven. Je bent er echter zeker van dat je een goede digitale ontvanger vindt met een breed scala aan mogelijkheden voor een goede prijs.

Kan ik naar de radio luisteren via een digitale ontvanger?

Ja, zodra je digitale televisie via je ontvanger ontvangt, kun je ook zonder problemen digitale radio ontvangen. Als je toegang wilt krijgen tot Internet radio, is het belangrijk dat je ontvanger geschikt is voor Internet. Dit kan via WLAN of een Ethernet verbinding.

Er zijn ook speciale radio-ontvangers die je kunt kopen.

Als je een grote radioliefhebber bent, kun je ook denken aan een investering in een zogenaamde hifi-ontvanger. Deze heeft een geïntegreerde radio en biedt een onovertroffen geluid. Een hifi-ontvanger biedt je de mogelijkheid een grote verscheidenheid aan radiozenders te ontvangen. Sommige modellen hebben ook de mogelijkheid om Internet radio te ontvangen. Let er echter op dat hij DAB+ geschikt is en dus digitale radio kan ontvangen.

Welke extra functies kan een digitale ontvanger hebben?

Een digitale ontvanger kan nog een aantal andere opwindende eigenschappen hebben. We hebben ze hier voor je samengevat:

Type Functie
Elektronische programmagids Biedt een overzicht van de lopende programma’s waaruit je het programma kunt kiezen dat het best bij je past.
USB mediaspeler Video’s, foto’s en muziek kunnen met een USB stick via het toestel worden afgespeeld.
Timer Met behulp van een timerfunctie kun je een tijd kiezen waarop het programma moet worden opgenomen. Deze functie is bijzonder handig als je niet thuis bent.
Slaaptimer De sleeptimer zorgt ervoor dat de ontvanger zichzelf op een vooraf ingestelde tijd uitschakelt.
Timeshift Deze functie schakelt tijdverschoven televisie in. Als je de kamer even verlaat, kun je op een bepaald punt pauzeren. Als je terugkomt, gaat het programma verder op het exacte punt waar je pauzeerde.
Bewerkingsfunctie Als je een programma hebt opgenomen, kun je de bewerkingsfunctie gebruiken om de opname achteraf te bewerken en bijvoorbeeld storende reclame te verwijderen.

Niet elke ontvanger heeft deze functies. Kijk dus altijd goed naar de productbeschrijving om meer te weten te komen over de functies van de ontvanger.

Wat zijn de alternatieven voor digitale ontvangers?

In dit gedeelte laten we je kennis maken met twee alternatieven voor digitale ontvangers. IPTV: IPTV is ook een soort ontvangst. Het ontvangt het signaal via het Internet. De ontvanger is verbonden met de DSL router en maakt verbinding met het Internet via WLAN of LAN.

Digital Receiver-2

Met IPTV heb je ook toegang tot streaming aanbieders zoals Netflix, waardoor je TV ervaring nog aangenamer wordt. (Beeldbron: freestocks / Pexels)

Met IPTV kun je gewone TV zenders ontvangen, net als met andere soorten ontvangst. Je hebt echter ook de extra functie om streaming diensten te gebruiken. Om IPTV te kunnen ontvangen, moet ook een IPTV abonnement geboekt worden bij de respectievelijke aanbieder.

Interne digitale ontvanger: Het is ook mogelijk een TV-toestel te kopen met een ingebouwde ontvanger. In dit geval heb je natuurlijk geen externe ontvanger nodig en zijn alle functies die je nodig hebt al in het TV toestel geïntegreerd. Als je een goed functionerende televisie hebt die je niet per se hoeft te vervangen, kun je het beste een externe ontvanger nemen. Maar als je toch een nieuwe TV nodig hebt, is het zeker de moeite waard te investeren in een TV met een geïntegreerde digitale ontvanger.

Foto bron: Popov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies