Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

41Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

140Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote digitale radio test 2023. Hier stellen we de digitale radio’s voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste digitale radio voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een digitale radio wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Digitale radio’s hebben de moderne DAB ontvangstnorm. DAB+ heeft een veel betere geluidskwaliteit en stabiliteit dan conventionele FM-signalen.
 • Digitale radio’s zijn er in allerlei verschillende maten. Grote stationaire digitale radio’s zowel als kleine mobiele modellen zijn het populairst.
 • Omdat het radionetwerk in Duitsland een dekking heeft van 98%, hoef je je geen zorgen te maken dat je geen ontvangst hebt.

Digitale radio: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een digitale radio koopt

Wat is een digitale radio?

Digitale radio is het uitzenden van radioprogramma’s met behulp van digitale uitzendmethoden. Digitale radio en het meer algemeen gebruikte “DAB” zijn synoniemen. DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting” en is, samen met internet radio en gewone FM radio, de digitale manier om geluidssignalen uit te zenden.

DAB werd in 2001 ingevoerd en is bedoeld om geleidelijk de wijdverbreide FM-radio te vervangen. De Commissie van de Europese Unie had zich ten doel gesteld de analoge omroep in 2012 volledig uit te schakelen. Duitsland wilde dit tegen 2010 doen. Alle omroepen zouden tegen die tijd op DAB overschakelen. Maar tot nu toe is dit doel nog niet bereikt.

Hoe werkt digitale radio?

Het instellen van een digitale radio is ongecompliceerd. Afhankelijk van het model heeft hij een voeding nodig met snoer en netstekker of batterijen. Afhankelijk van het model kun je van zender wisselen met een draaiknop of door op een knop te drukken. Behalve de zendernaam tonen de displays ook andere informatie, zoals het volume of de titel van het liedje.

Je kunt dan je favoriete zenders in het zendergeheugen opslaan, zodat je ze niet opnieuw hoeft te zoeken. Sommige modellen hebben deze voorinstellingen niet.

Als dit bij jouw toestel het geval is, kun je de uitzendgegevens opschrijven, zodat je weet waar je je favoriete zenders kunt vinden.

Hoeveel en welke zenders kan ik ontvangen met een digitale radio?

Afhankelijk van je locatie kun je een verschillend aantal zenders ontvangen. Met je digitale radio kun je alle FM zenders en de nieuwe DAB+ zenders ontvangen. In Duitsland is de netwerkdekking al zeer ver gevorderd in 98% van het gebied, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over ontvangststations.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere radio’s?

De voordelen van een digitale radio boven een analoge radio zijn opvallend. We hebben de belangrijkste punten hieronder voor je samengevat.

 • Betere geluidskwaliteit: Dankzij audiocompressie wordt een zeer goede geluidskwaliteit overgebracht, zonder ruis en zonder plotselinge volumedalingen.
 • Meer keuze uit stations: DAB+ toestellen bieden een groeiende verscheidenheid aan andere radiozenders naast de conventionele FM toestellen. Deze variëren naargelang de plaats.
 • Tekst en foto’s zenden: DAB+ biedt de mogelijkheid om andere gegevens, zoals verkeersinformatie of weerberichten, in tekst- en beeldvorm door te zenden.
 • Geen frequentie zoeken: DAB+ kan ook zonder frequentie zoeken regionale programma’s uitzenden, zelfs over de Europese grenzen heen.

Vergeleken met internetradio heeft het nog steeds het grote voordeel dat DAB+ bij een internetonderbreking nog steeds een constante audiotransmissie met goede kwaliteit kan ontvangen, omdat het niet afhankelijk is van het internet.

Het vervelende zoeken naar frequenties met een draaiknop, zoals bij deze conventionele FM radio, vervalt volledig bij een digitale radio. (Foto bron: pixabay.com/ fancycrave1)

Wat kosten digitale radio’s?

De prijsklasse van digitale radio’s is nogal breed en veel factoren zoals grootte, kwaliteit, luidsprekers spelen een grote rol bij de prijsbepaling.

Type digitale radio prijsklasse
Draagbare digitale radio’s 28€ – 350€
Stationaire digitale radio’s 115€ – 1’400€

De goedkoopste modellen beginnen dus bij ongeveer €28 en zijn meestal draagbare digitale radio’s. De dure terminals kunnen tot 1.400 euro kosten.

Besluit: Welke soorten digitale radio’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er twee belangrijke verschillen binnen de familie van digitale radio’s. Dit zouden zijn:

 • Stationaire digitale radio’s
 • Draagbare digitale radio’s

In de volgende twee delen tonen we je de respectieve voor- en nadelen van elk type digitale radio.

Wat onderscheidt stationaire digitale radio’s en wat zijn hun voor- en nadelen?

In de meeste gevallen zijn stationaire digitale radio’s aanzienlijk duurder dan hun mobiele tegenhangers. In ruil daarvoor krijg je enkele voordelen. Een voordeel is bijvoorbeeld het veel betere geluid. Maar dat is gemakkelijk te begrijpen, want deze digitale radio’s zijn veel groter en hebben dus beduidend betere luidsprekers.

Voordelen
 • Zeer goede geluidskwaliteit
 • Meestal veel verschillende functies
 • Meestal met afstandsbediening
 • Veel aansluitmogelijkheden
Nadelen
 • Groot en zwaar
 • Kan een tijdrovende installatie vereisen
 • Eerder duur

Bovendien hebben deze grote digitale radio’s meestal veel meer functies om uit te kiezen.

Wat zijn de kenmerken van draagbare digitale radio’s en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, zijn draagbare digitale radio’s in de eerste plaats bedoeld voor mobiel gebruik. Of je je nu ontspant aan het meer of op de camping, je kunt deze digitale radio’s overal mee naartoe nemen. Ze worden gevoed door batterijen of door een oplaadbare batterij.

Voordelen
 • Grote mobiliteit
 • Zeer handzaam en licht
 • Voor het kleine formaat meestal nog zeer goede geluidskwaliteit
 • Meestal vrij goedkoop
Nadelen
 • Minder functies
 • runtime bepaald door oplaadbare batterij of accu’s
 • beduidend slechtere geluidskwaliteit vergeleken met stationaire digitale radio’s

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om digitale radio’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke digitale radio’s. De criteria die je kunt gebruiken om digitale radio’s te vergelijken zijn o.a.:

 • Stroomvoorziening
 • Audiokwaliteit
 • Verbindingsmogelijkheden
 • Ontwerp
 • Operatie

Stroomvoorziening

Er zijn verschillende soorten stroomvoorziening voor digitale radio’s. Ze kunnen gevoed worden door oplaadbare batterijen, accu’s of een netsnoer. Met oplaadbare of op batterijen werkende digitale radio’s ben je altijd heel flexibel over waar je je radio gebruikt. Zorg er alleen voor dat je altijd voldoende reservebatterijen hebt.

Bij digitale radio’s die op batterijen werken, moet je ook steeds de laadtoestandindicator controleren.

Je moet ook het stroomverbruik in de gaten houden, want hoe meer functies je digitale radio heeft, hoe meer stroom hij nodig heeft.

Audiokwaliteit

Zoals we al eerder opmerkten, hebben DAB+-geschikte radio’s al vanaf de basis een goede geluidskwaliteit. Je moet je er echter van bewust zijn dat de geluidskwaliteit ook te maken heeft met de interne luidsprekers en dat je die het beste ter plaatse kunt testen in je plaatselijke elektronicawinkel. Ieders gehoor neemt goed geluid iets anders waar, dus het is het beste om zelf een idee te krijgen van de geluidskwaliteit.

Verbindingsmogelijkheden

Een digitale radio kan een aantal verschillende aansluitingen hebben, die we hieronder op een rijtje zetten.

 • Bluetooth
 • CD-speler
 • USB
 • Cassette
 • Aansluiting voor externe luidsprekers
 • Afstandsbediening

In het algemeen kun je het beste een digitale radio kopen die je op de een of andere manier met je mobiele telefoon kunt verbinden. Zo kun je altijd naar je favoriete muziek luisteren voor het geval er niets goeds op de radio is.

Wist je dat de meeste digitale radio’s tegenwoordig Spotify Connect hebben, waarmee je je Spotify account kunt bedienen? Ook hebben veel digitale radio’s hun eigen apps, waarmee je je smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken.

Vooral bij een grote stationaire digitale radio zou het erg voordelig zijn als hij een afstandsbediening had. Op die manier hoef je niet telkens naar de digitale radio te gaan als je bijvoorbeeld het volume wilt regelen. In het volgende hebben we de verschillende verbindingsmogelijkheden opgesomd en hun verklaring:

Verbinding Uitleg
Bluetooth streaming Met deze functie kun je muziek en geluidsbestanden afspelen via een Bluetooth verbinding
AUX ingang Externe apparaten met oudere standaarden of zonder Bluetooth verbinding kunnen ook worden aangesloten.
WLAN Veel digitale radio’s hebben de mogelijkheid om verbinding te maken met het WLAN netwerk thuis. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld online radiozenders gespeeld worden.

Ontwerp

Net als bij de geluidskwaliteit lopen ook de smaken sterk uiteen als het om vormgeving gaat. Hou je van retro? Of heb je liever iets futuristisch?

Als je van retro design houdt, hoef je dat niet op te geven. Er zijn enkele modellen die opzettelijk op een retro uiterlijk zijn gebaseerd, maar toch een digitale radio zijn. (Foto bron: pixabay.com / MichaelGaida)

In elk geval moet je goed nadenken over hoe je gewenste digitale radio eruit moet zien voor je hem koopt, want de radio, zeker als het een stationaire digitale radio is, is ook een decoratief voorwerp in je huis.

Operatie

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de digitale radio zo gemakkelijk mogelijk te bedienen is. Alvorens te kopen moet je je ervan vergewissen dat de digitale radio slechts een hanteerbaar aantal knoppen en draaiknoppen heeft en dat alle functies gemakkelijk te vinden zijn.

Tenzij je dat natuurlijk wilt, maar gewoonlijk ligt de nadruk op eenvoud van bediening.

De voorkeuzetoetsen zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Hiermee kun je gemakkelijk je favoriete radiozenders opslaan en hun frequentie direct oproepen door op de bijbehorende toets te drukken.

Wetenswaardigheden over digitale radio

Hoe verbeter ik de geluidskwaliteit van mijn digitale radio?

Je hebt net een DAB+ radio gekocht en het geluid is soms wisselvallig of soms onbestaande? Dit komt meestal door de ontvangst, misschien ben je in huis omdat je een huisradio gekocht hebt, of misschien ben je juist aan een grens van het DAB+ radionetwerk. De beste manier om dit probleem op te lossen is ervoor te zorgen dat je je digitale radio zo dicht mogelijk bij een raam of een buitenmuur plaatst.

Kan ik mijn conventionele FM radio upgraden naar DAB+?

Ja, met een extra adapter kun je je FM radio DAB+ geschikt maken. De DAB+ adapter kun je kopen op plaatsen waar je ook digitale radio’s kunt kopen.

Digitale radio’s met DAB+ in auto’s worden steeds populairder omdat ze je een veel betere radio-ontvangst geven. Je hebt ook geen gedoe meer met het zoeken naar stations tijdens het rijden. (Beeldbron: pixabay.com / chunchun)

Als je zo’n adapter hebt, hoef je hem alleen maar op je FM radio aan te sluiten met de cinch of jack aansluiting. Daarom moet je, voordat je hem koopt, nagaan wat voor soort aansluitingen je radio heeft. Met deze adapter kun je eindelijk genieten van digitale radio-ontvangst.

Hoe installeer ik een digitale radio in de auto?

Natuurlijk kun je ook de digitale radio laten installeren, maar in het volgende laten we je zien hoe je dat zelf kunt doen en zo veel geld kunt besparen. Voorbereiding: Je hebt een autoradio die gebouwd is voor een DIN of dubbele DIN gleuf. Dit hangt af van het type auto dat je hebt.

 1. Verwijder de oude autoradio met behulp van de klemmen, die erbij moeten zitten. Nu moet je hem eruit trekken tot je de kabels ziet. Je kunt ze eenvoudig loskoppelen van de oude radio.
 2. Sluit de stekkers aan op het nieuwe toestel zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing of zoals je zelf kunt zien. Je kunt alles aansluiten zoals je dat met een FM radio zou doen.
 3. Het kan zijn dat je een extra antenne nodig hebt om DAB+ te ontvangen. Dit wordt op het dak gemonteerd of op het glas van de voorruit geplakt. Daarna kun je het apparaat weer in het stopcontact duwen en de werking testen.

Beeldbron: pexels.com / pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies