Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Als je gepassioneerd muziekliefhebber bent en ervoor gekozen hebt om in de wereld van de DJ’s te treden, heb je een DJ-controller nodig die bij je past. Dit geldt voor zowel DJ’s die net beginnen als die al een tijdje professioneel bezig zijn. In plaats van een complete DJ set, gebruikt de moderne DJ steeds vaker de lichtere en mobielere variant: de DJ-controller.

Of je nou professional bent of net om de hoek komt kijken, als je op zoek bent naar een nieuwe DJ-controller, ben je hier op de juiste plek. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste DJ-controller te vinden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • DJ-controllers bieden veel mogelijkheden. Zelfs met een basismodel kun je al verschillende effecten toevoegen, scratchen en nog veel meer.
 • Het aanbod van bestaande merken en modellen van DJ-controllers is breed. Het is belangrijk om van tevoren goed te bedenken wat je precies nodig hebt, omdat de kenmerken van de verschillende DJ-controllers zeer variabel zijn.
 • Aan het einde van het artikel proberen we je te helpen de DJ-controller te vinden die het beste bij je past, aan de hand van een reeks aankoopcriteria.

Onze selectie: De beste DJ-controllers op de markt

Controllers zijn een belangrijk hulpmiddel voor een DJ. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete modellen. Ieder soort controller is geschikt voor een bepaald type DJ. In de lijst vind je de meest geschikte modellen, van beginners tot aan professionals, maar allemaal met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Pioneer Dj Dj Controller

Ontdek de revolutionaire Pioneer DJ-controller uit de DDJ-serie: een uiterst veelzijdig, compact en lichtgewicht accessoire waarmee u moeiteloos mixt. Sluit eenvoudig uw tablet of pc/mac aan en kies uit een scala aan compatibele apps, zoals WeDJ, djay, edjing Mix en Rekordbox. U zult zelfs gratis genieten van alle functies van WeDJ voor iPhone zonder extra in-app-betalingen.

Hercules Dj Controller

De Hercules DJ Controller wordt geleverd met een uitgebreide DJ-software die u stap voor stap door het leerproces leidt. Dankzij de interactieve hulp en ingebouwde instructievideo’s zult u in een mum van tijd foutloos mixen en mixen. Met de Smart Music Assistant (IMA) en de bijbehorende suggesties voor de populairste nummers van de dag, kiest u eenvoudig uw nummers en weet u zeker dat u de dansvloer vol houdt.

Numark Dj Controller

Ontdek de wereld van het DJ’en met de kleinste en meest compacte DJ-controller van Numark: de DJ2GO2 Touch. Ondanks het lichte gewicht en de voordelige prijs is dit een volwaardige entry-level controller die u professionele functies biedt die u niet van de grootte zou verwachten. De bediening is eenvoudig en intuïtief dankzij de vooraf in kaart gebrachte functies en de drie 3.5 mm jack uitgangen (jack-cinch kabel inbegrepen).

Hercules Dj Controller

Ontdek de fantastische wereld van DJ’en met de Hercules DJ Controller, uw perfecte partner om de kunst van het mixen te leren en uw muzikale creativiteit uit te drukken. Inclusief zowel Serato DJ Lite als DJUCED-software, heeft u alles tot uw beschikking om uw tracks handmatig aan te passen met de gebruiksvriendelijke Beatmatch Guide. Laat u leiden door de geïntegreerde lichtbegeleiding en ervaar het gemak waarmee u kunt scratchen dankzij de verbeterde jogwielen, met een betere rotatie en een bredere detectiezone.

De DJ-controller met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De DJ-controller van Hercules helpt je om op een eenvoudige manier bekend te worden met het DJ-ambacht. Het apparaat beschikt over een breed aanbod van exclusieve functies voor een zeer betaalbare prijs.

Dankzij de interactieve hulp- en zelfstudievideo’s van de DJUCED-software maak je eenvoudig de mooiste plaatjes. Met de Intelligent Music Assistent (IMA) gebruik je de populairste nummers. Perfectioneer je mix met verschillende effecten, modi en 16 pads.

De beste DJ-controller voor beginners


Tijdelijk niet leverbaar

Met een formaat van slechts 34 x 10 centimeter past deze controller makkelijk in een rugzakje, draagtas of laptopschoudertas. Hij wordt gevoed via de USB-bus (losse USB-kabel meegeleverd). Het ontwerp past bij je laptop en biedt alle essentiële functionaliteit in een ultra-draagbaar ontwerp.

De twee-decks DJ-controller is uitgerust met 2 jogwielen met een diameter van 7,5 centimeter, 45 mm crossfader, 10 bedieningsknoppen en per deck 4 pads, 2-bands equalizer en een volumepotmeter.

De beste DJ-controller voor de meer geavanceerde DJ

De DDJ-SX2-N zorgvuldig ontworpen en ontwikkeld in een samenwerking met Serato, voor een intuïtieve bediening van de fascinerende functies van de bijgeleverde software. Vaste toetsen en draaiknoppen geven professionele DJ’s plug-and-play besturingsmogelijkheden voor vier decks van Serato.

Met de nieuwe Flip Functie, tot acht Hot Cues, zes samples, en tien hoge kwaliteits FX Powered by iZotope.  De ingebouwde 24-bits geluidskaart, de klok met een laag jitterniveau en de hoogpresterende DAC zorgen voor een smetteloos, krachtig geluid, zonder kwaliteitsverlies.

De beste middenklasse DJ-controller

Het maakt niet uit wat je het liefst aanzet, met de DJ-controller van Native Instruments heb je alle functies voor je mix bij de hand. De controller heeft 2 decks, beat sync, looping en alle bijpassende effecten.

Het apparaat zorgt voor een naadloze integratie met de software Traktor Pro 3. Je hoeft de controller alleen maar uit te pakken om aan de slag te gaan. Sluit om te luisteren een koptelefoon (3,5 mm) aan.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over DJ-controllers

Met de juiste DJ-controller kun je wonderen uitvoeren. Maar om ze ten volle te benutten moet je over bepaalde kennis beschikken. De controller op zich doet natuurlijk niet het werk alleen. In deze shopgids helpen we je meer te weten te komen over de wereld van deze apparaten, zodat je al snel zult ontdekken welk model het beste bij je past.

mixer

Scratchen is een bekende techniek. Het is de term die wordt gebruikt voor het heen en weer bewegen van een plaat door een dj, waardoor een geluid ontstaat dat klinkt alsof de plaat wordt gekrast. 
(Bron: Корчагин: 112356046/ 123rf.com)

Wat is een DJ-controller?

Een controller, zoals we die vandaag kennen, bestaat nog niet zo lang. Het eerste model dateert zelfs uit de vroege jaren 2000. Controllers dienen om DJ’s in staat te stellen hun mixen te maken met specifieke software, die in de meeste gevallen automatisch wordt meegeleverd op het apparaat.
DJ-controllers zijn meestal via een USB-kabel met een computer of laptop verbonden.

Je kunt er geen CD in stoppen of vinyl op leggen, je gebruikt alleen de software. Het is gebruikelijk dat een DJ-controller 2 decks en jogwheels voor verschillende functies heeft, naast een crossfader, equalizers, een functie om het volgende nummer klaar te zetten, snelheidsregeling en andere functies. Ze bieden veel mogelijkheden voor de gebruiker, hoewel dit afhangt van het model en de compleetheid van het apparaat.

Wat zijn de verschillen tussen een DJ-controller en een draaitafel?

Hoewel de 2 apparaten vergelijkbaar met elkaar zijn, zijn er een aantal verschillen tussen DJ-controllers en draaitafels met een mixer ertussen. Om het maximale uit een DJ-controller te halen is het belangrijk dat je deze verschillen kent. Hieronder vind je een tabel met daarin de belangrijkste kenmerken van DJ-controllers enerzijds en draaitafels anderzijds.

DJ-controllers Draaitafels
Ze maken voornamelijk verbinding met computers of laptops. Het gebruikelijke is om ze aan te sluiten op platenspelers of andere apparatuur.
Bij gebruik van software kunnen ze enige vertraging oplopen. Over het algemeen is er geen sprake van vertraging.
Je kunt het apparaat op elk moment gebruiken. Om het apparaat te gebruiken, heb je andere apparatuur nodig.
Het is belangrijk om de juiste software te gebruiken en up-to-date te houden. Je moet de apparatuur voldoende onderhouden.
Je vindt controllers in iedere prijsklasse, ze beginnen al vanaf lage prijzen. Breed prijsbereik, maar in vergelijking met controllers van hetzelfde niveau zijn draaitafels duurder.

Wat zijn de voor- en nadelen van een DJ-controller?

Net zoals voor de meeste elektronische apparaten geldt, hebben ook DJ-controllers een aantal voor- en nadelen. Om te besluiten of je echt een DJ-controller nodig hebt, is het belangrijk deze kenmerken te kennen. Sommige factoren hangen af van het model en de werking van het apparaat zelf. Toch vind je hieronder een tabel met de belangrijkste voor- en nadelen die voor de meeste DJ-controller gelden.

Voordelen
 • Je kunt een DJ-controller vrijwel direct na aankoop gebruiken, je hoeft het apparaat alleen maar uit te pakken
 • Biedt veel functionaliteiten
 • Over het algemeen zijn controllers zeer gemakkelijk te vervoeren
 • Er zijn veel verschillende modellen
 • Lage onderhoudskosten
 • Over het algemeen goedkoper dan draaitafels
Nadelen
 • Toch zijn er modellen met zeer hoge prijzen
 • Minder compleet dan tabellen

Wat betekent scratchen met een DJ-controller?

Scratchen is een bekende techniek in de DJ-wereld. Het is de term die wordt gebruikt voor het heen en weer bewegen van een plaat door een dj, waardoor een geluid ontstaat dat klinkt alsof de plaat wordt gekrast, ‘scratched’ in het Engels. Scratchen wordt meestal geassocieerd met de hiphopcultuur. Door de uitbreiding binnen de muziek wordt het echter niet meer alleen gebruikt in rap, maar ook in andere muzikale genres.

Ook met een DJ-controller kun je scratchen. Hoewel er mensen zijn die zeggen dat voortdurend gebruik van de techniek het apparaat kan beschadigen, bestaan er modellen die het herhaaldelijk uitvoeren van dergelijke bewegingen ondersteunen. Er zijn bijvoorbeeld apparaten van Pioneer die specifiek hierop zijn gericht.

disco

DJ-controllers bieden veel mogelijkheden. Al met een basismodel kun je verschillende effecten toevoegen, scratchen en nog veel meer.
(Bron: Корчагин: 90133645/ 123rf.com)

Welke andere woorden kom je tegen bij het gebruik van een DJ-controller?

Het is goed mogelijk dat je bij het uitkiezen van een DJ-controller een aantal termen tegenkomt waar je misschien nog nauwelijks of nooit eerder van hebt gehoord. Sommige van deze termen worden binnen meer genres in de muziekwereld gebruikt. Andere definities komen echter specifiek uit de DJ-wereld. Hieronder vind je een lijst van een aantal gebruikelijke DJ-termen:

 • B.P.M.: Deze afkorting staat voor beats per minuut. Het is de eenheid die wordt gebruikt om het ritme van de muziek aan te geven.
 • Deck: Het onderdeel van de controller dat dient om muziek af te spelen of op te nemen.
 • Beatmatching: Met deze techniek kun je de snelheid van een muzieknummer wijzigen, zodat het in het tempo samenvalt met dat van een ander nummer.
 • Loop: Een loop is een kort geluidsfragment dat meerdere malen herhaald wordt. Bij het langdurig herhalen van het geluidsfragment wordt de loop een ritme.
 • FX: Verwijst naar de verschillende effecten die je kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een echo-functie.
 • Pitch: Hiermee kun je het tempo van de muziek vertragen of versnellen.
 • Waveform: Dit is de visuele weergave van de geluidsgolven van een audiotrack.

Wat heb ik nodig om te beginnen met een DJ-controller?

Om te beginnen met een DJ-controller, hoef je gelukkig geen reeks lastige of vervelende stappen te ondernemen. Het enige dat je sowieso moet doen is de controller op de bron aan te sluiten, zoals je laptop of computer. Daarnaast kun je een microfoon, koptelefoon of speakers aansluiten. Dat laatste is afhankelijk van de compleetheid en de functies van het apparaat.

Om de controller te gebruiken, is het het beste om het apparaat dat je als bron gebruikt op de stroom aan te sluiten. Als je de bron vervolgens middels een USB-kabel met de controller verbindt, kun je van start. Bij sommige fabrikanten is het noodzakelijk om regelmatig te kijken naar de nodige software-updates. Als je dat regelmatig doet, zul je zien dat het helemaal niet moeilijk is een DJ-controller te gebruiken.

Dj mixing

Het aanbod van bestaande merken en modellen van DJ-controllers is vrij breed. Het is belangrijk om van tevoren goed te bedenken wat je precies nodig hebt, omdat de kenmerken van de apparaten zeer variabel zijn.
(Bron: Корчагин: 112356030/ 123rf.com)

Welke soorten DJ-controllers zijn er?

Om het model te kiezen dat het beste bij je past, is het handig als je weet welke verschillende DJ-controllers er zijn. Op die manier weet je zeker dat je de controller kiest die je nodig hebt om je geplande activiteiten uit te voeren. Het zijn er niet zo veel, hoewel er wel een aantal opmerkelijke verschillen zijn om op te letten. Maak je geen zorgen, hieronder vind je een kort en bondig overzicht met de belangrijkste soorten:

 • Generic DJ-controller: Dit is een type controller dat geen complete softwareversie bevat, vanwege de lichte functies. In veel gevallen zijn ze uitbreidbaar tot een volledige versie. Als het je doel is om direct uit te breiden, kun je beter een dedicated controller kiezen, zoals je hieronder kunt lezen.
 • Dedicated DJ-controller: Dit is de volledige en complete variant. Dedicated controllers bieden het gebruik van alle beschikbare opties. Over het algemeen hebben ze ook een hogere geluidskwaliteit. Vanzelfsprekend zijn dedicated apparaten duurder dan de generieke soort.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze shopgids hebben we geprobeerd je te helpen alles te weten te komen over DJ-controllers, zodat je het model vindt dat het beste bij je past. Zo vind je bovenin deze gids een selectie met onze favoriete modellen, voor beginners of juist meer professionele DJ’s. Ook hebben we de meest belangrijke vragen over DJ-controllers beantwoord, zoals over de werking en de verschillende soorten die er op de markt te vinden zijn. Nu is het tijd om te ontdekken op welke aspecten je nog meer moet letten bij de aanschaf van een controller.

Ontwerp en niveau van de DJ

Mensen handelen vaak op impulsen. Wanneer we geïnteresseerd zijn in een bepaald product, heb je meestal een bepaald ontwerp in gedachten, hoewel dit geen invloed heeft op de prestaties. Hetzelfde geldt voor DJ-controllers. Kies een ontwerp dat je mooi vindt, maar verlies daarbij nooit de functionaliteiten van het apparaat uit het oog.

Dit is echter niet het enige criterium dat geldt als je een DJ-controller uitkiest. Met de juiste controller kun je wonderen verrichten, als je maar over de juiste kennis beschikt. Je moet weten wat je niveau is en van tevoren bedenken of je van plan bent je eigen skills te verbeteren. Afhankelijk van je niveau en behoeften zul je al snel doorkrijgen hoeveel geld je ongeveer in de controller wilt investeren.

lighting Dj mixer

DJ-controllers zijn meestal verbonden met een computer of laptop.
(Bron: Корчагин: 112355984/ 123rf.com)

Geluidskaart

De kwaliteit van het geluid dat uit een DJ-controller komt, is grotendeels afhankelijk van de geluidskaart van je computer of laptop, of van zichzelf, als het model een geïntegreerde kaart heeft. We adviseren je om een controller met een geïntegreerde kaart te kopen, met name als je computer niet over een krachtige kaart beschikt. Bovendien kun je met een geïntegreerde geluidskaart de mix van tevoren luisteren, voordat je deze afspeelt.

Zijn de controllers met een geïntegreerde kaart dan niet duur?

Duidelijk mag zijn dat de goedkoopste modellen geen geïntegreerde geluidskaart hebben. Het goede nieuws is dat tegenwoordig ook veel geaccepteerde modellen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, wél hun eigen kaart hebben. Omdat je, ongeacht je niveau, keuze hebt uit voldoende betaalbare modellen met geïntegreerde geluidskaart, raden we je aan om voor deze optie te kiezen.

Software

Ook de software is een belangrijk criterium als je een DJ-controller koopt. In de meeste gevallen wordt de nodige software meegeleverd met het apparaat. Als dat niet het geval is, moet je goed opletten welke software je met de controller kunt gebruiken. Sommige software heeft proefdagen om te beslissen. Toch is dit lastiger. We raden daarom aan voor een controller te kiezen die inclusief de juiste software geleverd wordt. De meest gebruikte programma’s zijn Serato DJ, Rekordbox DJ en Traktor Pro.

Het is vrij gebruikelijk dat, wanneer je een controller koopt, de betreffende fabrikant een licentie aanbiedt met bepaalde specifieke software. Omdat er samenwerkingsverbanden zijn, kan het zijn dat het apparaat met sommige programma’s beter werkt dan met andere.

Dj on a party

Je vindt controllers in iedere prijsklasse, ze beginnen al vanaf lage prijzen.
(Bron: Корчагин: 90149648/ 123rf.com)

Compatibiliteit

Als je een apparaat wilt gebruiken dat afhankelijk is van andere apparaten, zoals in het geval van een DJ-controller, is ook de compatibiliteit van de 2 apparaten een belangrijk criterium. Wanneer je een controller koopt, zorg er dan voor dat deze in ieder geval kan worden gebruikt met een Mac- en Windows-computer, naast andere gadgets die je denkt te gaan gebruiken.

Samenvatting

Als je als DJ aan de slag wilt, is een controller een onmisbare tool. Aangezien er verschillende mogelijkheden zijn, kan het zoeken naar het ideale apparaat uren onderzoek vereisen. Wij helpen je! In deze shopgids ontdek je snel welk model het beste bij je past. Zo vind je een selectie met onze favoriete modellen en de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze handige tool. Ook vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een DJ-controller.

Vond je onze shopgids over DJ-controllers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel nu op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Utouka: 106211057/ 123rf.com)

Recensies