Miniature people worker team with button on a computer keyboard.
Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

Van alle randapparatuur die met computers gebruikt wordt, is er waarschijnlijk geen enkele zo belangrijk als het toetsenbord, omdat het een schakel vormt tussen wat je wilt uitvoeren en wat je daadwerkelijk op het scherm ziet. De proliferatie van smart tv’s, laptops en desktops heeft geleid tot de behoefte aan een nieuw type toetsenbord: het draadloze.

Als je niet zeker weet wat een draadloos toetsenbord is, hoef je je geen zorgen te maken. In deze shopgids laten we je alle belangrijke informatie zien over deze steeds populairder wordende apparaten. We hopen je hiermee te kunnen helpen bij de aankoop van je draadloze toetsenbord.
Belangrijk om te weten

 • Draadloze toetsenborden hebben bijna alle technische en esthetische kenmerken van traditionele toetsenborden, maar ze zijn niet op dezelfde manier gekoppeld aan computerapparatuur. Het voordeel ervan is dat ze geen aansluitkabels nodig hebben voor hun werking, wat ruimtebesparend en comfortabel is.
 • De meeste van deze toetsenborden werken met bluetooth technologie, en kunnen worden gebruikt voor verschillende apparaten, niet alleen pc’s. Het is ook heel gebruikelijk om ze te koppelen aan smart tv’s, tablets, laptops (zelfs als ze al een ingebouwd toetsenbord hebben) en zelfs mobiele telefoons.
 • Om een goed draadloos toetsenbord te kiezen, moet je aandacht besteden aan enkele aankoopcriteria, zoals het ontwerp van de toetsen, de schakelaars, het bereik van de draadloze verbinding en de mobiliteit.

Onze selectie: De beste draadloze toetsenborden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste draadloze toetsenborden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het ideale draadloze toetsenbord een stuk eenvoudiger.

Het beste alles-in-één toetsenbord en touchpad

Met het Logitech K400 Plus Draadloos Touch Toetsenbord geniet je van een ontspannen bediening van je computer met tv-aansluiting. Bekijk video’s, surf op het web en chat met vrienden, allemaal vanaf de bank.

Een compact toetsenbord met geïntegreerd touchpad zorgt voor bediening vanaf één apparaat. Een draadloos bereik van 10 meter biedt een snelle, ononderbroken verbinding in zelfs de grootste ruimten.

Het beste draadloze toetsenbord en muis

Het Logitech MK270 Draadloos Toetsenbord en Muis is een betrouwbare draadloze combinatie met de kleine Logitech plug-and-forget-ontvanger. De geavanceerde draadloze 2.4GHz-verbinding van Logitech combineert de betrouwbaarheid van een draad met het gemak van draadloos tot op 10 meter. De batterijlevensduur is 24 maanden voor het toetsenbord en 12 maanden voor de muis.

Het beste compacte draadloze toetsenbord

Dit QWERTY-toetsenbord is ideaal in gebruik bij je tablet, computer of console. Er zit ook een Airmouse bij inbegrepen wat betekent dat je dat stukje van het toetsenbord als muis kunt gebruiken. De afmetingen in cm (l x b x h) zijn 15 x 10 x 2, wat betekent dat het toetsenbord klein en gemakkelijk is voor gebruik.

Met dit toetsenbord kun je door een draadloze-verbinding eenvoudig op afstand en heel erg mobiel je toetsenbord gebruiken. Het voordeel hiervan is dat er geen draadaansluiting nodig is om het toetsenbord te gebruiken.

Het beste draadloze opvouwbare toetsenbord

Het ultra-slanke, stijlvolle en opvouwbare Bluetooth toetsenbord is een must-have voor iedere reiziger, forens en scholier. Door het lichte gewicht past het apparaat gemakkelijk in je broekzak of schoudertas. Het toetsenbord heeft een comfortabele indeling en stille toetsen.

De accu met een gebruikerstijd van maar liefst 45 uur zorgt dat dit toetsenbord perfect geschikt is om onderweg snel een mail te versturen of dat ene document af te maken. Klap het toetsenbord open en in slechts een klik is het via bluetooth te verbinden met al je apparaten die iOS, Windows en Android ondersteunen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over draadloze toetsenborden

Het is van groot belang dat je voordat je een draadloos toetsenbord koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

121743132 - hand typing on a wireless white keyboard computer posed on atable

Draadloze toetsenborden hebben de geschiedenis van onze relatie met computers gemarkeerd.
(Bron: Ostill: 121743132/ 123rf.com)

Wat is een draadloos toetsenbord precies?

Draadloze toetsenborden zijn input-randapparatuur die, zoals de traditionele modellen, gebruik maken van een systeem van toetsen – die fungeren als mechanische knoppen of elektronische schakelaars – om informatie naar computers of andere apparaten te sturen. Deze worden met name gekenmerkt door het feit dat er geen enkele kabel nodig is om ze met andere apparaten te verbinden.

Hoe werken draadloze toetsenborden?

De meeste draadloze toetsenborden werken met bluetooth technologie. Dit vereist meestal de installatie van een USB-aansluiting op het apparaat dat je wilt koppelen. Deze connector ontvangt en stuurt signalen naar een bluetoothchip in het toetsenbord. Zo wordt de communicatie met het apparaat gegenereerd: zonder kabels, zonder complicaties.

Een andere manier om draadloze toetsenborden te koppelen die steeds populairder wordt, is via batterijen. Sommige modellen gebruiken traditionele alkalinebatterijen (AA), die tot 18 maanden kunnen meegaan zonder dat ze hoeven te worden vervangen. Andere toetsenborden worden gevoed door oplaadbare batterijen: ze duren minder lang, maar je hoeft ze niet opnieuw te kopen.

Peter KingsleyLogitech Marketing Manager
“Draadloze muizen en toetsenborden komen nu massaal op de spelmarkt. En vooral in eSports, die vandaag de dag een ongelooflijk belangrijk deel van de markt en het bedrijfsmodel van de randapparatuur vormen.”

Welk bereik hebben draadloze toetsenborden?

Het is niet eenvoudig om het bereik van draadloze toetsenborden te generaliseren. Het is het vermogen dat hun bereik bepaalt, en dit varieert van model tot model. Sommige toetsenborden kunnen door muren heen werken, terwijl andere in dezelfde ruimte moeten zijn als het apparaat dat wordt aangesloten om effectief te zijn.

Hoe verder je het draadloze toetsenbord van het apparaat verwijdert, hoe meer storing je zal ondervinden. Het goede nieuws is dat aangezien er geen kabels nodig zijn, je het toetsenbord overal binnen het bereik kunt gebruiken, wat betekent dat het niet op een vaste plaat gebruikt hoeft te worden. Normaal gesproken is de standaard connectiviteitsafstand 10 meter.

Welke soorten draadloze toetsenborden zijn er?

Draadloze toetsenborden zijn niet allemaal hetzelfde. Met de versplintering van de markt ontstonden er gespecialiseerde modellen op basis van gebruikersprofielen en bestaande apparaten. Daarom moet je, als je er een koopt, goed weten wat je er mee wilt doen. In de volgende tabel tonen we je de modellen afhankelijk van het apparaat waarop ze zijn aangesloten.

Toetsenbord Ontwerp Gebruik Voeding
Voor een smart tv Ergonomisch en lichtgewicht zoals een joystick. Smart tv’s lijken op computers en deze toetsenborden vervangen de afstandsbediening. Oplaadbare lithium batterijen.
Voor tablets Uiterst dun, lichtgewicht en draagbaar. Tabletten werken met touchscreen-technologie, maar veel mensen schrijven liever op traditionele toetsenborden. Alkaline of oplaadbare batterijen.
Voor Android/Mac Er bestaan verschillende soorten. Sommige zijn zeer klein en compact, zoals joysticks, en andere breed en dun, meer voor het werk. Deze toetsenborden zijn uitsluitend compatibel met een bepaald smartphone-besturingssysteem. Ze zijn geschikt voor mensen die meer ruimte nodig hebben om te schrijven bij het gebruik van hun mobiele telefoon. Bluetooth.
Voor videogames Deze zijn meestal helder vormgegeven, in verschillende kleuren, en de toetsen fungeren als mechanische hendels. Gamers houden van deze toetsenborden, omdat ze op comfortabele wijze vele uren gebruikt kunnen worden. Bij computers werken ze meestal op bluetooth of op duurzame alkalinebatterijen. 
Voor de computer Deze zijn het meest populair en hun ontwerpen zijn zeer gevarieerd. Het grootste voordeel van het gebruik ervan is de afwezigheid van kabels op de plaats waar de pc is geïnstalleerd. Bluetooth, alkalinebatterijen en oplaadbare batterijen.
Multifunctionele Touchpad-toetsenborden kunnen worden gekoppeld aan apparaten van verschillende aard. Naast de traditionele toetsen hebben ze ook een touchpad om te navigeren, zoals op een laptop. Wie voor deze modellen kiest, kan het touchpad met alle apparaten gebruiken, zoals een laptop. Bluetooth.

Wat is het belang van de schakelaars op draadloze toetsenborden?

Veel mensen beschouwen de schakelaars als het belangrijkste onderdeel van een toetsenbord. Vergeet niet dat ze de fundamenten van de toetsen zijn. Als je bijvoorbeeld kiest voor mechanische draadloze toetsenborden, dan gaan de schakelaars langer mee (en dus ook de toetsen) en heb je een uitgebreidere garantie bij technisch problemen.

Hoe sluit ik draadloze toetsenborden aan op Mac-apparaten?

Apple maakt al sinds zijn eerste draadloze apparaat gebruik van bluetoothtechnologie, dat maakt het een stuk eenvoudiger. Met draadloze toetsenborden voor iPad of een desktop Mac kun je via het voorkeurenmenu bluetooth-verbindingen gebruiken. Je Mac zoekt naar apparaten en zolang het toetsenbord in de “detecteerbare modus” staat, vindt hij ze en koppelt ze aan elkaar.

Wat betekent “ghosting” als we het over draadloze toetsenborden hebben?

Hoewel je bij alle draadloze toetsenborden bepaalde toetsen kunt combineren, kunnen veel modellen verschillende toetsen die tegelijkertijd worden ingedrukt niet detecteren. Dit fenomeen staat bekend als ‘ghosting’ en wordt veroorzaakt door het ontbreken van individuele sensoren op elke toets. Om dit te voorkomen zijn er toetsenborden met antighosting systemen, die deze functie wel toestaan.

Het probleem van ghosting bij draadloze toetsenborden heeft vooral invloed op de spelwereld. Dankzij de toetsrollover die sommige modellen hebben, kan een toetsenbord een aantal ingedrukte toetsen tegelijk herkennen. Het kan een specifiek nummer zijn zoals 6 of 10 toetsen per keer of het kan onbeperkt zijn (NKRO). Intensievere gebruikers geven de voorkeur aan de NKRO.

Wat is de beste indeling voor een draadloos toetsenbord?

Zoals we al eerder zeiden, zijn er aspecten die te maken hebben met de manier waarop je het draadloze toetsenbord gebruikt of het apparaat waarmee je een verbinding wilt maken. Klassieke modellen met een numeriek toetsenbord aan de rechterkant, multimediabesturingen en functies bestaan uit 104 toetsen (105 indien ISO). Daarnaast zijn er toetsenborden met steeds minder toetsen en hebben sommige tot maar 61 toetsen.

Twee belangrijke facoren bij je keuze moeten het comfort en de functionaliteit zijn. Tot de meest populaire lay-outs behoren de Amerikaanse (US ANSI) of Europese (ISO) layout. Deze keuze is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte en de positie van bepaalde toetsen zoals de “enter”, dus het is niet onbelangrijk. Je moet weten welke aspecten van belang voor je zijn bij het werken met een toetsenbord.

Bracken DarrellCEO van Logitech
“Een goed ontwerp impliceert geen specifieke en herkenbare stijl. Een geweldig ontwerp is een optimale gebruikservaring. Het primaire doel van draadloze toetsenborden is het bereiken van die optimale gebruikerservaring.”

Wat zijn de voor- en nadelen van een draadloos toetsenbord?

De komst van draadloze toetsenborden is een groot succes in de wereld van de technologie: voor computers, tv, tablets en mobiele telefoons. Toch zijn er ook veel mensen die de voorkeur blijven geven aan bedrade toetsenborden. In de onderstaande tabel tonen we je de meest positieve punten van deze randapparatuur en enkele die minder positief zijn.

Voordelen
 • Geen draden of beperkingen.
 • Geen slijtage van kabels- of gsm-aansluitingen.
 • Ze zijn draagbaar en gemakkelijk aan te sluiten.
 • Het stelt je in staat om veel verder van het apparaat af te staan.
 • Je werkruimte is opgeruimd en overzichtelijk.
Nadelen
 • Mogelijke connectiviteits-, latentie- of interferentieproblemen.
 • Constant batterijgebruik.
 • Ze zijn meestal niet zo configureerbaar (software) en hebben minder aanpassingsmogelijkheden (hardware).

Waarom is de ergonomie van draadloze toetsenborden belangrijk?

Omdat je vaak veel tijd doorbrengt aan dit soort draadloze toetsenborden en je er dus voor moet zorgen dat ze comfortabel zijn. Naast de standaard lay-outs wijzigen sommige fabrikanten de grootte of de lay-out van sommige toetsen voor meer comfort, ergonomie en een beter gebruikersprofiel.

Er zijn zelfs modellen van draadloze toetsenborden die de linker- en rechterkant van elkaar scheiden om ze natuurlijker in het gebruik te maken. Sommige toetsenborden zijn ontworpen voor intensief gebruik zoals voor gaming, en hebben een polssteun om het gewricht te beschermen bij vele uren van ononderbroken gebruik.

Is het waar dat draadloze toetsenborden kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen?

Nee. Het is waar dat er een incident is geweest met draadloze muizen en toetsenborden van Logitech. Er werd een beveiligingsinbreuk ontdekt waardoor hackers toetsaanslagen konden bijhouden of eigen opdrachten konden versturen om de computer met malware te besmetten. Logitech introduceerde de Unifying-technologie om deze bedreiging aan te pakken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een draadloos toetsenbord om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het toetsenbord dat je nodig hebt:

Bereik

Je hebt niet veel aan een draadloos toetsenbord als het niet genoeg bereik heeft. Het idee achter deze randapparatuur is om de gebruiker meer autonomie te geven. Het bereik is direct gerelateerd aan het vermogen, dus zorg ervoor dat je een bereik van minimaal 10 meter hebt, afhankelijk van de connectiviteit van je model.

Type verbinding

Zoals je hebt gezien, worden niet alle draadloze toetsenborden op dezelfde manier met de computer verbonden. Afhankelijk van hoe je je model wilt gebruiken, moet je bepalen of je de voorkeur geeft aan bluetooth, oplaadbare batterijen of alkalinebatterijen. Sommige apparaten geven je geen keuze, zoals die van Apple, maar in andere gevallen hangt het af van je gebruik: bluetooth is bijvoorbeeld geschikt voor gaming.

Ontwerp van de toetsen

Bij het gebruik van een draadloos toetsenbord gaat het om het indrukken van toetsen, dus het is zinvol om te zoeken naar de hoogst mogelijke kwaliteit in het ontwerp en de gebruikerservaring. De meest elementaire classificatie is die van een mechanisch of elektronisch toetsensysteem. Dit aspect hangt ook af van het gebruik: voor gaming, waarvoor veel toetsaanslagen nodig zijn, is een mechanisch systeem altijd beter.

Alvin TofflerAmerikaanse schrijver, futurist en zakenman
“De technologie is de grote motor van de verandering.”

Ergonomie

Dit criterium is nauw verbonden met het vorige. Draadloze toetsenborden zijn ontworpen om op comfortabele wijze gebruikt te worden. Daarom is het raadzaam om ervoor te zorgen dat de indeling, de ergonomie van de materialen en het gevoel van de toetsen aan je wensen voldoen. Deze gegevens zijn meestal opgenomen in de productbeschrijvingen.

Mobiliteit

Eén van de grootste voordelen van draadloze toetsenborden is dat je ze altijd bij je kunt hebben. Er zijn echter modellen die te groot zijn om in je rugzak of handtas te passen. Andere zijn extreem zwaar en vereisen extra inspanning. Controleer daarom of de afmetingen en het gewicht van je model in overeenstemming zijn met je behoeften.

Samenvatting

Een draadloos toetsenbord is een randapparaat dat geen kabels nodig heeft om verbinding te maken met elektronische apparaten. Dit is een groot voordeel voor diegenen die graag mobiele telefoons, computers of smart tv’s gebruiken terwijl ze op de bank liggen, zonder dat ze zo dichtbij hoeven te zijn. De meesten werken met bluetooth, maar anderen gebruiken ook oplaadbare batterijen of alkalinebatterijen.

Er zijn verschillende soorten draadloze toetsenborden. Aan de ene kant zijn ze geclassificeerd op basis van het apparaat waarmee ze zijn verbonden. Het hangt ook af waar je ze voor gaat gebruiken. Het belangrijkste is dat ze compact, licht en gemakkelijk te dragen zijn. Het aanbevolen bereik moet ten minste 10 meter zijn om echt nuttig te zijn.

Vond je ons artikel over draadloze toetsenborden interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het ideale toetsenbord kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Kiattikhun Nilsophon: 97035091/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies