Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Van alle camera’s behoren spiegelreflexcamera’s tot de beste. Ze hebben niet alleen de beste beeldkwaliteit, maar ook een zeer goede beeldresolutie en zijn zeer goed uitgerust voor professionals. De spiegelreflexcamera, of single-lens reflex camera, is robuuster en groter dan de andere door de ingebouwde kleine spiegel in de body, die het onderwerp omleidt.

Het onderwerp wordt dan in de zoeker gericht, en zo kijk je en maak je foto’s. Als je een spiegelreflexcamera zoekt maar niet zeker weet welke bij je past, ben je hier op de juiste plaats. Met onze DSLR camera test 2022 willen we je helpen de juiste SLR camera te vinden. Behalve de koopcriteria die we je uitleggen, beantwoorden we ook de meest gestelde vragen in het gidsgedeelte, zodat niets je aankoop in de weg kan staan.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • DSLR camera’s zijn voor iedereen die foto’s van hoge kwaliteit wil maken. Met hun vele verschillende instellingen kun je de perfecte foto maken van je gewenste onderwerp. Afhankelijk van het onderwerp moeten de instellingen en de lenzen bij elkaar passen.
 • DSLR camera’s, ook wel enkellens reflexcamera’s genoemd, hebben een kleine spiegel in de body, waardoor je een echt beeld ziet als je een foto maakt door de zoeker.
 • Omdat spiegelreflexcamera’s meestal in de hogere prijsklasse zijn, kan de extra uitrusting die je nodig hebt diep in je portemonnee vloeien. Maar je bent uitgerust voor elke gelegenheid. Bovenal stellen de verwisselbare lenzen je in staat elk motief zo scherp mogelijk vast te leggen.

DSLR camera: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor DSLR camera’s

In het volgende laten we je zien welke criteria belangrijk zijn als je besluit een DSLR camera te kopen. Natuurlijk hangt het af van het doel van je camera. Daarom kan het ene criterium belangrijker zijn dan het andere. Criteria die je moet gebruiken bij het vergelijken van DSLR camera’s:

Omgaan met

Voordat je besluit een spiegelreflexcamera aan te schaffen, is het belangrijk dat je hem in je handen houdt. Past het in je handen qua grootte en gewicht? Kun je gemakkelijk bij alle knoppen? Pas dan wordt het leuk om met de camera foto’s te maken. Als je het niet prettig vindt hoe de camera in je handen aanvoelt, zul je er ook geen foto’s mee willen maken.

De camera moet gemakkelijk vast te houden zijn.

Het is daarom de moeite waard naar de winkel te gaan om de camera’s in levende lijve te zien voor je ze koopt. Neem de tijd om de camera’s te onderzoeken. Je investeert immers drie tot vier cijfers in je nieuwe camera. Goed hanteren is essentieel voor elke fotograaf. Of fotograferen nu gewoon een hobby is of een beroep, het moet altijd goed voelen in je hand.

Lens

Als je besluit een reflexcamera te kopen, moet je goed nadenken over welk systeem het beste bij je past. Dit komt omdat je extra accessoires voor dit systeem of merk koopt, zoals lenzen die alleen voor een bepaald systeem bestemd zijn. Bij spiegelreflexcamera’s kun je de lenzen verwisselen.

Verschillende lenzen hebben verschillende vergrotingen.

Bij lenzen gaat het vooral om de zoom, hoe dicht je op een voorwerp kunt inzoomen zonder dat het begint te pixeleren. Hoe beter de zoom, hoe groter en langer de lens en dus de camera. Lenzen die je kunt verwisselen worden uitgedrukt in brandpuntsafstanden. Omdat spiegelreflexcamera’s een grote sensor hebben, is het moeilijker om lenzen van hoge kwaliteit te vinden die een lange brandpuntsafstand hebben.

Hoe langer de brandpuntsafstand van het objectief, hoe dichter je kunt zoomen.

Wat je moet weten over brandpuntsafstanden in het algemeen is dat hoe langer de brandpuntsafstand is, hoe dichter je op een onderwerp kunt inzoomen. Voor interieurs of landschappen, waar je de hele ruimte wilt vastleggen, zijn korte brandpuntsafstanden, rond minder dan 28 millimeter, voldoende. Het omgekeerde is waar bij het fotograferen van onderwerpen waar je niet dichtbij kunt komen, zoals dieren of sport.

Diafragma

Met spiegelreflexcamera’s kun je het diafragma als stijlmiddel gebruiken. Met een klein diafragma als 2.8 lijkt alleen het onderwerp scherp en de achtergrond onscherp. Integendeel, een diafragma in hogere stappen heeft het tegenovergestelde effect: Een diafragma 7 heeft een grotere scherptediepte, zodat zowel het onderwerp als de achtergrond scherp kunnen lijken. Afhankelijk van het niveau kun je dus een ander beeld scheppen. Welk diafragma bij je past hangt af van je onderwerp.

Beeldstabilisator

Een beeldstabilisator wordt gebruikt om het trillen van de hand bij het maken van opnamen te compenseren. Afhankelijk van het systeem of merk is de DSLR camera uitgerust met een mechanische of optische beeldstabilisator.

De mechanische stabilisator stabiliseert het beeld van de sensor, terwijl de optische stabilisator het zicht door de sensor stabiliseert.

De stabilisator is het meest effectief bij lange brandpuntsafstanden, want bij korte brandpuntsafstanden is er geen echt verschil.

Beeldschermresolutie

Op het scherm zie je hoe je foto geworden is nadat je hem gemaakt hebt. Met een helder scherm met voldoende pixels kun je een beeld beter beoordelen, of het nu in het donker is of in de zon. Hoe hoger het aantal pixels, hoe groter het beeldscherm moet zijn.

Zowel de kwaliteit van het beeldscherm als van de zoeker moet goed zijn, zodat je het beeld beter kunt beoordelen tijdens en na het nemen van de foto.

Met spiegelreflexcamera’s maak je foto’s terwijl je door de zoeker kijkt, niet op het beeldscherm. Daarom is de kwaliteit van de zoeker even belangrijk. Er zijn nu echter DSLR camera’s die uitgerust zijn met een LiveView functie. Dit betekent dat de spiegel permanent omhoog staat, zodat je ook foto’s door het scherm kunt maken.

Opslagmedium

Bij de meeste camera’s heb je weinig keus wat betreft het soort opslagmedium. Slechts een klein aantal camera’s biedt ruimte voor 2 of 3 verschillende soorten geheugen. Een vergelijking heeft dus alleen zin voor camera’s die even goed zijn. SD kaarten zijn het meest gangbaar.

Professionals gebruiken echter ook CF kaarten of XQD kaarten en gebruiken daarom vaak camera’s met 2 sleuven. Momenteel is de SD kaart het standaard formaat, dat ook door de meeste DSLR camera’s gebruikt wordt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 categorieën SD kaarten:

 • SD voor maximaal 2 GB
 • SDHC voor maximaal 32 GB
 • SDXC vanaf 64 GB

Om SDHC en SDXC te gebruiken, moet de camera expliciet vermelden dat hij zulke geheugenkaarten ondersteunt.

Gids: Veel gestelde vragen over spiegelreflexcamera’s in detail beantwoord

Voordat je een spiegelreflexcamera koopt, heb je vast en zeker een paar vragen. In onze DSLR camera gids hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen verzameld en beantwoord, zodat je de juiste DSLR camera voor je kunt vinden.

Wat is een DSLR camera?

Meer algemeen bekend als een spiegelreflexcamera, zegt de naam al wat een spiegelreflexcamera onderscheidt van andere. Binnenin het camerahuis zit een kleine spiegel die het onderwerp omleidt, zodat je, als je een foto maakt, door de optische zoeker kijkt en een waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid ziet.

DSLR Kamera-1

De ingebouwde spiegel in de DSLR camera reproduceert een echt beeld van het onderwerp. Door de zoeker of het beeldscherm kun je zien hoe de werkelijkheid er in het echt uitziet en niet omgekeerd.
(Image source: Unsplash/ Jamie Street)

Het verschil met DSLM camera’s is dat DSLR camera’s een optische zoeker hebben en DSLM camera’s zijn spiegelloos en hebben een digitale zoeker.

Welk type DSLR camera is geschikt voor mij?

Het hangt af van de onderwerpen die je wilt fotograferen. Afhankelijk hiervan moet je dan letten op de mogelijke f-stops van de spiegelreflexcamera, en op de beschikbare objectieven. Er zijn ook extra mogelijkheden zoals handmatig scherpstellen, een kantelbaar scherm, de mogelijkheid van continu-opnamen of een Wi-Fi functie. Mogelijke onderwerpen en hun benodigde camera-apparatuur zijn:

 • Dieren: Omdat ze meestal alleen van een afstand gefotografeerd kunnen worden, is een lange brandpuntsafstand belangrijk voor een betere zoom. Om niet afhankelijk te zijn van een statief, kan een beeldstabilisator helpen. Voor snelle dieren moet de camera ook een snelle continu-opnamefunctie hebben.
 • Landschap/architectuur: Hier wordt zo veel mogelijk van het onderwerp gefotografeerd, dus sta je vaak heel ver van het onderwerp af. Daarom is een lange brandpuntsafstand belangrijk. Een panorama functie kan ook interessant zijn.
 • Mensen/feesten: Om hier goede foto’s te maken, spelen de lichtomstandigheden een grote rol. Vooral in donkere ruimten, zoals op een feest, is het moeilijk een goede opname te maken. Met spiegelreflexcamera’s is dit echter gemakkelijk te bereiken met een hoge ISO gevoeligheid. Beeldstabilisatoren kunnen helpen, evenals een autofocus hulplicht in het donker.
 • Sport: Afhankelijk van hoe snel de atleten bewegen, is een sterke lens nodig. De sluiterontspanner moet heel kort zijn en er moet ook een optie voor continu-opnamen beschikbaar zijn. Bovendien moeten de lichtintensiteit en de ISO gevoeligheid hoog genoeg zijn. Dit is gemakkelijk te vinden bij DSLR camera’s.
 • Universeel: In het algemeen moet alles passen. Elke digitale camera is geschikt, maar DSLR camera’s voldoen aan bijna alle eisen. Een groot scherm, een korte ontspanner, voldoende zoom en eenvoudige menubediening maken het fotograferen gemakkelijk.

Voor wie is een DSLR camera geschikt?

Voor iedereen die foto’s van hoge kwaliteit wil maken en voldoende budget heeft, is dit het antwoord. DSLR camera’s staan meestal aan de bovenkant van de prijsklasse onder de digitale camera’s, maar de hoge prijs is niet tevergeefs, want hij wordt geleverd met een aantal mogelijkheden.

DSLR Kamera-2

Of je fotografie nu als een hobby ziet of dat het je beroep is. Met de juiste spiegelreflexcamera ben je gegarandeerd in staat om foto’s van prachtige kwaliteit te maken.
(Afbeelding bron: Unsplash/Persnickety Prints)

Zelfs als je een beginner bent, is een spiegelreflexcamera de moeite waard. Je kunt er foto’s mee maken in een zeer goede resolutie. De extra functies helpen je om de perfecte foto te maken. Oefening baart kunst: hoe meer foto’s je ermee maakt, hoe beter je de camera leert kennen en betere foto’s kunt maken.

Hoeveel kost een DSLR camera?

Afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt met fotografie en wat je budget is, is er voor elk wat wils. We hebben de prijsklassen in drie delen verdeeld:

Fotografie-ervaring Prijs
Beginner Vanaf ca. 300 euro
Hobbyfotograaf Van ca. 500 tot 1500 euro
Professioneel Vanaf ca. 1500 euro

Voor een instapcamera kun je een paar honderd euro besparen door een ouder model te kiezen. Het is belangrijk om een keuze te maken voor een camerasysteem of -merk. Nadat je al accessoires gekocht hebt, kan een verandering van systeem erg duur zijn. Onder amateurfotografen is de prijsklasse zeer groot. Je bent waarschijnlijk meer vertrouwd met fotografie en weet precies wat je wilt. Afhankelijk van welke eigenschappen je zoekt, zijn er veel verschillende modellen.

Voor professionals zijn er DSLR cameramodellen in het vier-cijferige bereik. Dit hoge bedrag kan snel omhoog schieten in de beroepssector, want hier zijn geen grenzen. High-end camera’s zijn zeer goed uitgerust en van zeer hoge kwaliteit.

Hoe laat ik een DSLR camera schoonmaken?

Elke DSLR camera moet na gebruik vroeg of laat schoongemaakt worden. Als je alleen bij mooi weer fotografeert, hoef je de camera niet zo vaak schoon te maken. Maar als je fotografeert in winderige omstandigheden of op vakantie op zanderige plaatsen, kunnen stof of zandkorrels snel in het camerahuis terechtkomen.

Voor algemene reiniging heb je altijd een zachte doek en borstel bij je.

Onze tip voor het algemene schoonmaken van je spiegelreflexcamera is om altijd een zachte doek en borstel bij de hand te hebben om kleine waterdruppels op te drogen en alle hoekjes en gaatjes van de camera schoon te houden.

De lens schoonmaken

Elke lens kan vuil worden. Bij het schoonmaken moet je eerst de verwisselbare lens losschroeven, zodat je de DSLR camera beter kunt inspecteren. Je moet de lens echter alleen verwijderen op een windstille en stofvrije plaats.

Vóór het afvegen met een microvezeldoek moet de lens vrij zijn van stof en zanddeeltjes.

Als de lens vuil is, moet je eerst controleren of er geen stofkorrels of zand op zitten. Deze moeten eerst weggeblazen worden om krassen te voorkomen. Daarna kun je de lens afvegen met een microvezeldoekje.

Reinigen van de sensor

Ook achter de lens kan vuil in de camera komen. Je kunt erachter komen of je de sensor moet schoonmaken door testfoto’s te maken. Om dit te doen, sluit je eerst het diafragma zo ver mogelijk, schakel je de autofocus uit en zet je hem handmatig op de wijdste stand. De bedoeling is een foto te maken die zo onscherp mogelijk is. Als je vlekken ziet, zijn dat meestal stof en vuil.

Je bent goed uitgerust met een blazer en een schoonmaakborstel.

Voor je de sensor schoonmaakt, moet je zeker zijn dat de camera volledig opgeladen is, anders klapt de spiegel plotseling naar beneden als je hem schoonmaakt als de batterij bijna leeg is. Sommige camera’s hebben een zelfreinigende functie die voldoende is voor licht vuil. Kijk maar in de handleiding. Als er meer vuil is, kan een blaasbalg helpen. Doe dit door het objectief af te nemen, de camera omlaag te houden en dan met de balg naar boven te blazen om te voorkomen dat er weer stof neerslaat. Reinigingsborstels die speciaal voor het reinigen van camera’s gemaakt zijn, helpen ook.

Welke accessoires kan ik kopen voor mijn DSLR camera?

Als je besluit een DSLR camera te kopen, moet je er rekening mee houden dat de extra uitrusting die je nodig hebt nog meer zal kosten. Je kunt de volgende accessoires kopen:

 • Lenzen
 • Statieven
 • Verwisselbare batterijen
 • Tassen
 • Flitsers
 • Geheugenkaarten
 • Gimbals

Er zijn praktisch geen grenzen als het om extra uitrusting gaat. Er zijn veel mogelijkheden voor lenzen. Je kunt nooit genoeg geheugenkaarten hebben, afhankelijk van hoeveel je fotografeert. En je moet genoeg oplaadbare batterijen hebben, afhankelijk van hoe lang je fotografeert en hoe lang de batterij meegaat.

DSLR Kamera-3

Goede camera-uitrusting kan duur zijn, maar het is het waard. Je zult perfect uitgerust zijn voor elke gelegenheid.
(Afbeelding bron: Unsplash/ Chuttersnap)

Hoe beter je uitgerust bent, hoe beter je voorbereid bent op elke gelegenheid of motief.

Wat zijn de alternatieven voor een DSLR camera?

Als je niet te veel geld wilt uitgeven en te veel instellingen je overweldigen, is een kleine compactcamera prima geschikt. Terwijl brug- en spiegelloze systeemcamera’s veel meer mogelijkheden bieden, maar ze komen niet zonder prijs. Hier is het dus de vraag waarvoor je een camera wilt kopen.

Type Beschrijving
Kleine compactcamera Compact, klein en gemakkelijk in gebruik
Brugcamera Groot, met grote zoomfunctie, maar geen verwisselbare lenzen
Spiegelloze systeemcamera Compacter en lichter, nog steeds snel groeiend

Natuurlijk is er veel meer te zeggen over de alternatieven, maar omdat dit hier niet het hoofdonderwerp is, zul je zeker meer te weten kunnen komen als je je eigen onderzoek doet.

Afbeelding bron: Diaz/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies