Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

42Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

142Verzamelde opmerkingen

Als je een thuisbioscoop wilt inrichten of gewoon een kamer in je huis wilt gebruiken voor gezellige filmavonden, zijn er een paar dingen die je moet kopen. Een van die dingen zou een DVD speler kunnen zijn – die, samen met de bijbehorende DVD’s, veel goedkoper is dan een Blu-ray speler.

In onze DVD speler test 2023 geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over DVD spelers en beantwoorden we de belangrijkste vragen. We stellen ook de verschillende soorten DVD spelers meer gedetailleerd voor en geven je criteria om je te helpen het juiste toestel te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een DVD-speler is de juiste keuze als je een thuisbioscoop wilt inrichten maar niet te veel geld wilt uitgeven.
 • Een van de argumenten om een DVD-speler te kopen is, bijvoorbeeld, de sterke technologie voor een lage prijs. Je kunt top toestellen op de markt kopen voor zo weinig als 30 euro.
 • Voordat je koopt, moet je nagaan of het toestel voldoende aansluitingen heeft, een upscaling functie heeft en verschillende gegevensdragers ondersteunt.

DVD spelers: Onze selectie

Sony Dvd Speler

Ontdek een geheel nieuwe wereld van entertainment met de Sony DVP-SR760H DVD-speler. Geniet van helderdere en meer briljante beeld- en geluidskwaliteit bij het bekijken van uw favoriete dvd’s, allemaal dankzij de HDMI-uitgang die de beeld- en geluidskwaliteit optimaliseert tot bijna HD-kwaliteit. Deze veelzijdige speler is in staat om verschillende formaten af te spelen, waaronder CD-R/RW, DVD+RW/+R/+R DL, DVD-RW/-R/-R DL, JPEG, MP3, MPEG-4 WMA, AAC, lineair PCM en XviD.

Philips Dvd Speler

Verder is deze PHILIPS DVD-speler DivX Ultra gecertificeerd, zodat u probleemloos kunt genieten van DivX-gecodeerde video’s en films van internet, waaronder aangeschafte Hollywood-films. DivX Ultra combineert geavanceerde functies van DivX met geweldige videoweergave en geluid. In een handomdraai worden grote bestanden – zoals films, trailers en muziekvideo’s – opgeslagen op media zoals CD-R/RW en beschrijfbare DVD’s, en kunt u deze afspelen op deze Philips DVD-speler.

Nikkei Dvd Speler

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de compacte en veelzijdige NIKKEI ND75H DVD-speler en geniet van uw favoriete films en muziek in haarscherp beeld en glashelder geluid. Met een breedte van slechts 23 cm is deze DVD-speler perfect voor elke ruimte en past het moeiteloos in uw interieur. Waar u ook bent, plaats de speler vrijwel overal en ervaar onbeperkt entertainment zonder gedoe.

Fosa Dvd Speler

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Geniet van extra functies zoals de gamefunctie, FM-radio, en intelligente stroomuitval geheugenfunctie. De TV-functie stelt u in staat om honderden kanalen te ontvangen via de kabel-tv-signaalinterface en draadloze tv-kanalen (afhankelijk van het lokale signaal). Sluit de Fosa DVD speler aan op externe videoapparaten zoals een camera of een gewone DVD met de AV-ingangsfunctie.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een DVD speler koopt

Wat is een DVD speler?

Een DVD-speler is een speciale speler voor video-DVD’s die in 1998 op de Europese markt kwam. Dankzij zijn slanke vormgeving neemt de DVD-speler minder plaats in dan zijn voorganger, de videorecorder.

Hoeveel kost een DVD speler?

DVD-spelers zijn al een gevestigde technologie in het dagelijks leven en worden in huis langzaam vervangen door hun opvolger, de Blu-ray speler. Niettemin ligt de prijs van de DVD spelers net onder de 40 euro, en heb je de nodige voorzieningen, zoals een HDMI verbinding en Full HD formaat, die zorgen voor een helder beeld en Dolby Digital zorgt voor zuiver geluid.

Wist je dat de eerste DVD spelers in Japan op de markt kwamen? De eerste DVD spelers kwamen in 1996 op de markt en kostten tussen €800 en €900. In Europa kwamen de spelers pas in 1998 voor het eerst op de markt. Moeilijk voor te stellen vandaag: In 1999 kostte een DVD speler in de Duitstalige landen 500€.

Wanneer is het zinvol een DVD speler te kopen?

Een DVD-speler is een bijzonder goede manier om de wereld van de thuisbioscoop binnen te treden. VHS banden slijten na verloop van tijd, en de beeld- en geluidskwaliteit lijden daaronder. DVD’s daarentegen bieden dezelfde kwaliteit als op de eerste dag, zelfs na jarenlang gebruik.

Door hun lage prijs en mogelijkheden zijn DVD spelers in de eerste plaats een goede vervanger voor VHS recorders, en ook voor het inrichten van een thuisbioscoop.

Wat zijn de alternatieven ?

Dankzij de populariteit en de capaciteit van DVD’s worden DVD-spelers ook gebruikt in videospelletjes-consoles, zoals Sony Playstation 2/3/4, en de Xbox. Met de console kan de koper zowel videospelletjes spelen als films op DVD bekijken. Een ander alternatief is natuurlijk de iets duurdere opvolger, de Blu-Ray speler. Een Blu-Ray speler is ook geïntegreerd in moderne spelconsoles.

Viele DVDs in einem Regal

Een DVD-speler is een must voor elke film- en TV-fan en voor iedereen die graag goede films bekijkt vanuit het comfort van zijn eigen huis. (Foto: jarmoluk / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten DVD spelers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten DVD spelers:

 • DVD-speler
 • DVD-speler met geluidsdecoder
 • Draagbare DVD speler

Op basis van verschillend gebruik en voorkeuren is een van de soorten het meest geschikt voor jou en je huishouden. Afhankelijk van waar en hoe je het liefst van welke films geniet, is een bepaald model het meest geschikt voor je.

Daarom zijn er aan elk type voordelen en nadelen verbonden. In het volgende gedeelte worden de verschillen en specificaties van elk type DVD speler nader toegelicht, zodat je zelf kunt beslissen welk model voor jou geschikt is. Het vergelijkt ook de voor- en nadelen van elk type speler.

Hoe werkt een DVD speler en wat zijn de voor- en nadelen?

Een gewone DVD-speler is de perfecte multimedia-aanwinst voor elk huis dat nog geen DVD-speler heeft. Je kunt je discs gemakkelijk afspelen met behulp van de speler. Deze modellen zijn echter vooral overtuigend door hun uitstekende prijs-prestatie verhouding.

Voordelen
 • Zeer betaalbaar
 • Gemakkelijk te gebruiken
Nadelen
 • Stationair
 • Externe geluidsdecoder vereist

Het grootste nadeel voor mensen die een goede geluidsweergave op prijs stellen bij deze toestellen is dat er geen geluidsdecoder in het toestel geïntegreerd is. Daarom moet een externe decoder apart aangeschaft worden. Maar de speler scoort ook punten door zijn kleinere ontwerp.

Hoe werkt een DVD speler met een geïntegreerde geluidsdecoder en wat zijn de voor- en nadelen?

Een DVD-speler met ingebouwde geluidsdecoder is de standaarduitrusting voor iedereen die een grote DVD-collectie bezit en daarvan in de best mogelijke kwaliteit wil genieten. Vergeleken met een Blu-Ray speler is deze speler nog steeds relatief goedkoop in aanschaf, maar duurder dan een gewone DVD speler.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Geen externe geluidsdecoder nodig
Nadelen
 • Stationair
 • Duurder dan gewone DVD spelers

Je hoeft je echter geen zorgen te maken over een geluidsdecoder, want die is al in het toestel ingebouwd. Zeer goedkope modellen moeten echter vermeden worden, want zelfs de geluidsdecoder kan niet het beste geluid geven. Daarom moet je niet beknibbelen op een speler met een ingebouwde decoder.

Hoe werkt een draagbare DVD speler en wat zijn de voor- en nadelen?

Een draagbare DVD-speler is ideaal voor op reis. De meeste modellen zien eruit als een laptop of notebook. Het geïntegreerde beeldscherm biedt het perfecte vermaak tijdens vakanties of lange reizen per bus, trein of vliegtuig.

In tegenstelling tot een stand-alone toestel, zoals een gewone DVD-speler of een DVD-speler met een ingebouwde geluidsdecoder, kan dit model op allerlei manieren gebruikt worden. Het is echter ook het duurste toestel. Omdat de meeste mensen nu een grote smartphone of tablet bezitten, lopen de verkoopcijfers van draagbare DVD spelers gestaag terug.

Voordelen
 • Mobiel
 • Vermaak onderweg
Nadelen
 • Relatief duur

Maar omdat een internetverbinding altijd nodig is voor een streaming portaal, is deze mobiele speler nog steeds een goed en ruimtebesparend alternatief. De films kunnen echter niet op het toestel worden afgespeeld en moeten dus worden meegenomen.

Koopcriteria: Je kunt DVD spelers vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Verbindingen

Alvorens een DVD-speler te kopen moet de koper nagaan welke aansluitingen door de TV ondersteund worden. De belangrijkste aansluiting op moderne DVD spelers is waarschijnlijk die voor HDMI kabels, die een betere beeldkwaliteit geven, of de SCART aansluiting voor oudere TV modellen.

Het is belangrijk dat de AV receiver de juiste audio-uitgang ondersteunt, waarvoor een digitale audio-uitgang voldoende is. Oudere modellen hebben een analoge uitgang nodig, maar die kan met een cinch adapter aangesloten worden.

Wist je dat in 2018 meer dan de helft van alle particuliere huishoudens in Duitsland een DVD-speler had? In 2018 bezat 60,7% van de particuliere huishoudens ten minste één dvd-speler. Hiertoe behoren ook DVD spelers met Blueray. Ter vergelijking: in 2008 was dat nog maar 69,1%.

Om een beter geluid te verkrijgen, ondersteunen veel DVD spelers ook twee meerkanalensystemen: Dolby Digital en DTS. Beide formaten ondersteunen tot zes verschillende geluidskanalen, maar Dolby Digital gebruikt een hogere tom compressie, wat een slechtere geluidskwaliteit oplevert dan DTS.

Met de USB aansluitingen kunnen video’s van externe harde schijven worden afgespeeld, maar ook van USB sticks, wat de keuze aan programma’s vergroot.

Ondersteunde formaten

De huidige DVD spelers kunnen zowel DVD’s als CD’s afspelen. De koper moet er echter op letten dat de apparaten ook geschikt zijn voor DVD’s en CD’s (b.v. DVD-RW). Een ander belangrijk aspect is de ondersteuning van video formaten, zoals MPEG2, MPEG4, maar ook omdat veel films van het internet in dit formaat worden aangeboden.

Bovendien zijn sommige toestellen in staat zelfgemaakte films af te spelen, die in MP4 formaat zijn opgeslagen. Behalve video formaten ondersteunen DVD spelers ook JPEG en WMA bestanden, wat het mogelijk maakt om favoriete foto’s op het grote scherm te bekijken. Behalve visuele bestandsformaten kan de koper ook muziek in audio en MP3 afspelen met behulp van het apparaat.

Video opwaarderen

Upscaling technologie wordt gebruikt om de beeldresolutie van oudere video’s op te schalen naar een hogere beeldkwaliteit door de resolutie van het beeld te verhogen en ontbrekende pixels uit te breiden door interpolatie. Daardoor zal de resolutie scherper en hoger zijn.

Andere criteria

Hier hebben we nog een paar factoren op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om de perfecte DVD speler voor je te vinden en hem met verschillende producten te vergelijken.

Kwaliteitscriterium Beschrijving
Algemene beeldscherpte beschrijft de helderheid van het beeld
Contrastbereik laat zien hoe goed zeer donkere en zeer lichte beeldelementen en de overgangen ertussen worden weergegeven
Zwartniveau de DVD-speler moet een echt diep zwart kunnen weergeven, niet alleen maar een donkergrijs. Films die zich in het donker afspelen kunnen op die manier veel beter genoten worden. Een DVD-speler die goede zwartniveaus produceert, geeft een veel verzadigder en levensechter beeld
Kleurweergave hierbij gaat het erom hoe rijk de kleuren zijn en hoe nauwkeurig de overgangen zijn tussen verschillende gekleurde beeldelementen.
Video-equalizer Hiermee zijn nauwkeurige beeldinstellingen mogelijk die op de specifieke speler zijn afgestemd
Surround sound functie sommige DVD spelers bevatten software die het geluid van een audiosysteem met meerdere luidsprekers nabootst. Sommige modellen doen dit heel goed.
Onmerkbare laagverandering De meeste DVD’s bestaan uit twee lagen . Als de bovenste laag helemaal is uitgelezen, moet de laser zich heroriënteren. Dit leidt vaak tot uitval van geluid en beeld. Om dit te voorkomen heeft de DVD-speler een groot buffergeheugen nodig en een hoge uitleessnelheid

Fotocredits: simpson33 / 123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies