Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

We vertellen je niets nieuws als we hier schrijven dat we in een gedigitaliseerde samenleving leven. De technologie is aan continue verandering onderhevig en we passen onze dagelijkse gewoonten daarop aan. Digitalisering is ook doorgedrongen tot de wereld van de literatuur en lectuur. Waar je vroeger één boek in de hand had, heb je met een e-reader toegang tot duizenden boeken.

Vanaf het moment dat de Amazon Kindle op de Nederlandse markt verscheen, zijn de prijzen van e-readers toegankelijker geworden. De populariteit van e-readers en e-books namen daarmee een enorme vlucht. Niet vreemd, want een e-book en een e-reader zijn veel lichter van gewicht en nemen veel minder ruimte in dan de boeken van papier en inkt.
Belangrijk om te weten

 • Een e-reader neemt veel minder ruimte in dan gewone boeken. Ze zijn ook lichter van gewicht, waardoor je hem makkelijker overal mee naartoe neemt en veelzijdig in gebruik. Het lezen van een e-book op een e-reader kost nauwelijks batterij, waardoor de levensduur van de accu lang is.
 • Als je e-books leest op een e-reader, dan bespaar je papier en inkt. Minder bomen hoeven gekapt te worden, ten behoeve van het papier.
 • E-readers zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Je kunt er e-books in de volgende formaten op lezen: mobi, ePub, pdf en html. Doordat de prijs gedaald is de afgelopen jaren, kan nu iedereen een e-reader kopen.

Onze selectie: De beste e-reader op de markt

Hieronder presenteren we je onze selectie van de beste e-readers die op dit moment op de Nederlandse markt zijn. We hebben ze gekozen, omdat ze in bepaalde aspecten uitblinken. Verder zijn het allemaal kwalitatieve e-readers, met positieve gebruikersbeoordelingen. We hopen dat ook jouw ideale e-reader ertussen staat.

Tolino E Reader

Bovendien kunt u al uw favoriete boeken moeiteloos opslaan dankzij het ruime geheugen van de Tolino Shine 3. U zult nooit zonder iets te lezen zitten, of u nou van plan bent een ontspannen dagje thuis door te brengen, een lange vlucht moet trotseren, of gewoon pauze houdt tijdens uw werk.

Amazon E Reader

En als het op opslagruimte aankomt, kunt u zich helemaal uitleven. Bewaar duizenden boeken, tijdschriften en audioboeken op uw Amazon Kindle Paperwhite Signature Edition, en neem uw uitgebreide bibliotheek overal mee naartoe. Lezen was nog nooit zo eenvoudig en plezierig. Verwen uzelf met dit prachtige apparaat en geniet van uw favoriete boeken op de best mogelijke manier.

Amazon E Reader

Ontdek de nieuwe Amazon e-reader, speciaal ontworpen voor de echte boekenliefhebber. Met ons beste geheel vlakke paperwhite-display van 7 inch en 300 ppi, biedt deze e-reader een ongeëvenaarde leeservaring. U zult versteld staan van de helderheid en scherpte van de tekst, die leest als echt papier dankzij de nieuwste e-inktechnologie voor snel bladeren.

Pocketbook E Reader

Nooit meer zwaar tillen aan stapels boeken, dankzij de ingebouwde wifi op uw e-reader, kunt u gemakkelijk verbinding maken met boekwinkels en bibliotheken en uw favoriete titels in slechts enkele seconden downloaden. Bovendien gaat de accu van dit apparaat tot wel 720 uur mee, waardoor u zorgeloos kunt lezen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het opladen.

De lichtste en meest compacte e-reader

De nieuwe Kobo Clara HD is een compacte en lichte e-reader met 6 inch HD-scherm met een ongekend scherpe weergave van tekst. Hij is ook nog eens voorzien van de nieuwste schermverlichtingstechniek van Kobo,  ComfortLight PRO. Het geheugen van 8 GB biedt ruimte voor 6.000 boeken, zodat ook de grootste boekenverzamelaars hun bieb in de rugzak mee kunnen nemen.

De Kobo Clara HD is uitgerust met ingebouwde Wi-Fi. Verbinden met Wi-fi, even inloggen op de e-reader met je bol.com-accountgegevens en je hebt onderweg altijd toegang hebt tot de ebooks die je bij bol.com gekocht hebt.

De beste goedkopere e-reader

De Autovision AV64L Lumiread e-reader heeft een 6 inch e-ink Pearl HD scherm mét instelbare achtergrond verlichting. De handige ingebouwde verlichting kun je instellen op de gewenste lichtstand en je kan dan in bed lekker doorlezen zonder je partner te storen.

Met het grote geheugen kun je tot 5000 e-books op de e-reader plaatsen, uitbreidbaar met een micro SD-kaart (tot mx 32GB). De AV64L is een upgrade van de zeer populaire AV63L, de AV64L heeft o.a. een snellere processor. Nu geleverd met gratis lederen omslag.

De beste e-reader met bladerfunctie

Ervaar de toekomst van lezen met de Kobo Forma. De nieuwste Kobo heeft een innovatief slank en licht ontwerp met een 8 inch scherm (20.32cm diagonaal). Het grote beeldscherm kan meer tekst weergeven, maar het scherm heeft ook een nieuwe feature; het kan teksten staand of liggend weergeven.

De fraai vormgegeven behuizing is voorzien van knoppen om makkelijk te bladeren in een boek. Deze e-reader is net als de Kobo Aura H2O ed.2 en de Kobo Aura ONE waterdicht en is voorzien van ComfortLight PRO schermverlichting.

De beste waterdichte e-reader

Ga online met deze e-reader en zet jouw lievelingsboeken klaar. Met deze e-reader kun je veel formaten bestanden lezen. Denk aan ePub, Epub3, PDF, Mobi, TXT, HTML, XHTML, RTF, cbz en CBR. Verder kan deze e-reader overweg met de bestandsformaten JPEG, GIF, PNG, BMP en TIFF.

Lees je graag boeken, stripboeken of magazines in andere talen? Dan is deze e-reader voor jou, want hij kan overweg met de volgende talen: Engels, Frans, Duits, Nederlands, Spaans, Japans, Italiaans en Portugees. Veel leesplezier dus.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over de e-reader

Als je graag een e-reader wilt kopen, dan is is het handig om je alvast te verdiepen in een aantal specificaties. Er zijn zoveel soorten e-readers, dat er voor iedere lezer en voor ieder budget wel een te krijgen is. Om je te helpen bij het bepalen van jouw ideale e-reader, gaan we hieronder dieper in op een aantal vragen die vaak gesteld worden over e-readers. Zo heb jij straks een passende e-reader in handen.

Girl reading

De prijs van e-readers is sterk gedaald en dit maakt hen toegankelijk voor een groot publiek.
(Bron: Marongiu: 50209443/ 123rf.com)

Hoe werkt een e-reader?

De term e-reader komt van de Engelse termen elektronisch lezen. Het is dan ook een elektrisch apparaat, waarop je e-books kunt lezen. Soms verwart men het e-book met de e-reader, omdat de e-reader de vorm van een boek heeft.

Meestal werken e-readers op basis van de E Ink of elektronische inkt technologie. Het beeldscherm waarvan je leest is verlicht in verschillende tinten grijs, waardoor je de letters en afbeeldingen kunt onderscheiden. Let wel, de meeste e-readers kunnen geen kleuren weergeven.

Het grootste voordeel van een e-reader, is dat het dezelfde leessensatie geeft als een gewoon boek. Door de speciale verlichting van het display worden je ogen niet snel moe, waardoor je er lang op kunt lezen. Een e-reader gebruikt over het algemeen zeer weinig energie, waardoor de accu weken of maanden mee kan gaan.

Voordelen
 • Bespaart je ruimte
 • Is zeer veelzijdig
 • Verminderen papiergebruik
 • E-books zijn goedkoper dan papieren boeken
 • Kan soms ook luisterboeken aan
Nadelen
 • Nodigen uit tot illegale kopieën
 • De accu kan leegraken
 • Heeft niet de geur en het gevoel van een ouderwets papieren boek

Hoe zet ik boeken in mijn e-reader?

Met de (micro) USB poort en -kabel transporteer je gemakkelijk en snel e-books van je laptop of PC naar je e-reader. Sommige modellen werken tevens op basis van Wifi, waardoor je boeken direct vanaf het internet op jouw e-reader zet. Staat een e-book eenmaal op jouw e-reader, dan slaat deze het boek op als ieder ander bestand.

Nieuwere e-readers hebben soms ook een ingang voor een SD kaart. Het e-book blijft dan op de kaart staan, zodat het geheugen van de e-reader gespaard blijft. Je hebt toegang tot het e-book, zolang de SD kaart in de e-reader zit. Kies een boek uit de bibliotheek die op het beeldscherm verschijnt bij het aanzetten. Dit is de zo genaamde interface, hierin zie je ook in hoeverre de batterij vol of leeg is.

Coffee & ebook

Sinds een paar jaar zijn er ook waterdichte e-readers te verkrijgen, waardoor je in bad of aan het strand kunt lezen.
(Bron: Only4denn: 23864224/ 123rf.com)

Welke bestandsformaten kan mijn e-reader lezen?

Vandaag de dag bestaan er tientallen bestandsformaten. Het meest populaire format is ePub. Dit type bestand kun je uitlezen vanaf meerdere soorten en merken e-reader. PDF is een ander veelgebruikt en veelzijdig bestandsformaat.

Boeken en e-books waarvan de auteursrechten inmiddels verstreken zijn, hebben vaak een html-bestandsformaat. Doc komt niet vaak voor, dit is het bestandsformaat van het beroemde Microsoft Word. RTF is een verrijkte tekst bestandsformaat. Mobi is het native formaat van de Kindle e-reader. Platte tekst in de meest eenvoudige vorm is meestal van het formaat TXT.

Bestandsformaat Kenmerken
ePub Vrij formaat. Gebruikt in kleinere webshops, maar ook wel bij de grotere online boekenwinkels.
mobi Het formaat dat de e-readers Amazon gebruiken. Kunnen niet op iedere e-reader uitgelezen worden.
txt Een simpel formaat. We raden je aan om het om te zetten in een ander bestandstype.
pdf Uitgebreid bestandsformaat dat ook op PC en laptop gebruikt kan worden. De meeste e-readers kunnen overweg met pdf. Boeken met auteursrechten giet men vaak in dit formaat.

Voor wie is een e-reader vooral nuttig?

Een e-reader is eigenlijk nuttig voor iedereen die van lezen houdt, vooral voor mensen die vaak reizen. Met een e-reader hoef je geen zware papieren boeken mee te torsen in het openbaar vervoer of in het vliegtuig. Ook steek je hem zo in de zijvak van je handbagage. Een e-reader heeft vaak ook de voorkeur van mensen die klein wonen. Een e-reader met 1000 e-books neemt immers veel minder ruimte in dan een boekenkast met 1000 papieren boeken.

Studenten kunnen ook baat hebben bij een e-reader. Ze vinden er snel de gemarkeerde studieliteratuur in terug en hoeven geen zware tassen mee te nemen. Ook iedereen die papier wil besparen zou kunnen overstappen op een e-reader, want een e-book vergt geen papier. Ook Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben vaak baat bij een e-reader. Ze kunnen boeken in het Nederlands downloaden vanaf het internet.

Een e-reader vergt doorgaans weinig onderhoud. Wel kun je hem beter niet nabij een warmtebron bewaren of er dingen bovenop zetten. Vermijdt het laten vallen van de e-reader en gebruik alleen waterdichte e-readers nabij (spat)water.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voor iedere portemonnaie is er wel een goede e-reader te vinden. Let hierbij op de kenmerken die jij belangrijk vindt, zoals de grootte van het scherm, de capaciteit van het geheugen en de accuduur. Lees hieronder meer over de sleutelfactoren bij het kopen van een e-reader.

Gebruiksgemak

Denk van tevoren na over de manier waarop je de e-reader vaak gaat gebruiken. Lees je vaak ’s nachts? Kies dan voor een e-reader waarvan je het licht kunt dimmen, of een model met nachtmodus. Geniet je van je favoriete boek in bad, ga dan voor een waterdichte e-reader. Een lichte en kleine e-reader is vooral geschikt voor iedereen die vaak onderweg is.

Ebooks & magazine

De Kindle van Amazon is het referentiekader van de e-reader.
(Bron: Bloomua: 25513923/ 123rf.com)

Welke functies wil je graag dat er op jouw e-reader zitten? Met sommige e-readers kun je namelijk ook muziek per MP3 of luisterboeken afspelen. Verder kunnen sommige e-readers boeken direct vanaf het internet downloaden en kun je online mee surfen. Er zijn zelfs e-readers die je de mogelijkheid bieden om een spelletje te spelen.

Interessante functies op een e-reader zijn: horizontaal lezen en de aanwezigheid van woordenboeken.

Weergavekwaliteit

Door de elektronische inkt technologie kan je langere tijd lezen, zonder moe te worden. Elektronische inkt bestaat in alle grijstinten en biedt een zekere scherpte in de weergave van de tekst. Vooral bij het gebruik van de E Ink Pearl. Er zijn echter ook e-readers die gebruik maken van een TFT beeldscherm. Voordelen van TFT technologie is dat bestanden soms in kleur kunnen worden weergegeven en dat de e-reader ook als tablet te gebruiken is. E-readers met deze technologie zijn wel vermoeiender voor de ogen.

Het ideale e-reader beeldscherm ziet er voor iedere lezer anders uit.

Een e-reader heeft meestal een 6″ beeldscherm, maar er zijn ook grotere e-readers, tot 10″. De resolutie van het beeldscherm moet minimaal 800 x 600 pixels zijn om prettig te kunnen lezen. De grotere e-readers hebben meestal een schermresolutie van 1024 x 768 pixels.

Geheugencapaciteit

De snelheid van het bladeren en van de interface zijn van doorslaggevend belang. Het lezen van een e-book kan dan een frustrerende bezigheid worden. Controleer of gebruikers hier iets over zeggen in hun reviews bij het product. Meestal zit er voldoende geheugencapaciteit op een e-reader. Dit komt, omdat e-books weinig bestandsruimte innemen. Een geheugencapaciteit van 2 of 4 GB is meer dan genoeg, tenzij je jouw eigen mega bieb wilt aanleggen.

Soms kun je de geheugencapaciteit van een e-reader uitbreiden met een SD kaart. Het scheelt ook opslagruimte, als je jouw e-books in de cloud kunt opslaan, in plaats van in het geheugen van de e-reader. Let op, dit kan alleen op e-readers met internettoegang.

ePub is het meest gebruikte bestandsformaat en vraagt doorgaans weinig geheugencapaciteit. Het is echter ook belangrijk, dat het bestandsformaat compatibel is met de rest van de formats. Vooral doc, mobi, pdf, html of txt. Zo werken alle functies van de e-reader naar behoren.

We vinden het zinvol om hier alvast te vermelden dat Amazon’s Kindle niet compatibel is met het ePub bestandsformaat. Een oplossing hiervoor is het omzetten van ePub naar mobi. Hier zijn speciale softwareprogramma’s voor, zoals het populaire programma Calibre.

Accu

De accu van een e-reader gaat tegenwoordig dagen, weken en zelfs maanden mee. Het lezen met de e-reader vraagt namelijk weinig energie van de batterij. Zelfs als je de e-reader intensief en langdurig gebruikt, raakt de accu niet snel leeg. De accuduur is dus meestal geen punt van zorg bij de nieuwere e-readers. Dit is anders bij e-readers met een kleurenbeeldscherm. De batterij van dit type e-reader gaat meestal minder lang mee.

Het opladen van de e-reader is hieraan gerelateerd. Sommige e-readers bieden je de mogelijkheid tot snel opladen. Dit kan je erg van pas komen als je veel onderweg bent en niet overal een stopcontact tot je beschikking hebt. Ook kan je jouw e-reader opladen met een USB lader. Het vermogen van de accu meet men in milliampère per uur, afgekort als mAh. Hoe hoger het vermogen van de accu, hoe langer de levensduur van de batterij.

Marcel PrévostFranse auteur
“Het gelukkige vinden van een goed boek, kan de bestemming van de ziel veranderen.”

Connectiviteit

Ook de connectiviteit van een e-reader kan een bepalende factor zijn, de mate waarin jouw e-reader met andere apparaten samenwerkt. Zo kun je op verschillende manieren boeken en bladen op jouw e-reader krijgen. Eén van deze manieren, is door middel van een SD kaart. Dit is een geheugenkaart, waarop je allerlei soorten content kunt opslaan. Als jouw e-reader een USB poort heeft of werkt door middel van een micro USB ingang, kun je jouw e-reader koppelen aan andere apparaten, zoals een PC of laptop. Dit is vrij gebruikelijk bij e-readers.

Sommige e-readers beschikken over een WiFi verbinding. Zo kun je elektronische boeken nog sneller op jouw e-reader krijgen, namelijk direct van het internet. Ook kun je luisterboeken downloaden en andere content, als jouw e-reader over WiFi beschikt. Tenslotte is het ook nog mogelijk om via Bluetooth de e-reader te koppelen aan andere apparaten in huis. Voor deze laatste koppelingen heb je geen kabels nodig.

Samenvatting

Een e-reader kan een waardig alternatief zijn voor een traditioneel boek. Vooral nu de e-reader goedkoper is geworden in de afgelopen jaren. Veel Nederlanders hebben hun papieren boeken al omgeruild voor dit compacte en papierloze alternatief. Het kan namelijk erg fijn zijn om je eigen bibliotheek te bezitten, op een apparaat dat nog geen 200 gram weegt.

Bij het kopen van een e-reader let je, behalve op de prijs, op factoren als de connectiviteit, beeldkwaliteit en de mogelijkheid om verschillende bestandsformaten te gebruiken. Er is voor iedere boekenwurm wel een passende e-reader, waarvan de beste in onze selectie staan.

We hopen dat dit artikel over de e-reader je helpt kiezen. Zo ja, laat het ons dan weten hieronder, of deel dit artikel met jouw boekenclub online.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Bernik: 33090066/ 123rf.com)

Recensies