Laatst bijgewerkt: 18-02-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

15Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Om van de beste geluidskwaliteit te genieten, heb je een interne of externe geluidskaart nodig. De interne kaarten domineerden tot een paar jaar geleden praktisch de volledige markt. De laatste tijd neemt echter ook de populariteit van externe geluidskaarten enorm toe, omdat deze modellen steeds meer voordelen bieden ten opzichte van de interne variant.

Om te beginnen hoef je je computer niet uit elkaar te halen om een externe geluidskaart te installeren. Je hoeft de externe geluidskaart alleen maar op een USB-poort aan te sluiten. Aangezien de meeste modellen volgens het plug en play-systeem werken, zijn ze direct klaar voor gebruik. Je kunt ze voor verschillende apparaten gebruiken. En het beste van alles: ze zijn vaak ook nog eens erg goedkoop.
Belangrijk om te weten

 • Misschien heb je wel een externe geluidskaart nodig als je van een betere geluidskwaliteit wilt genieten, professionele opnamen wilt maken of omdat het geluid van je computer het, om wat voor reden dan ook, begeeft. Wat je reden ook is, een externe geluidskaart is altijd een goed idee.
 • Vrijwel alle externe geluidskaarten kunnen op een USB-poort worden aangesloten. De meeste modellen werken met het plug and play-systeem, zodat je ze alleen maar hoeft aan te sluiten om ze te gebruiken.
 • Om een ​​externe geluidskaart te kiezen raden we je aan om rekening te houden met aankoopcriteria zoals de geluidsresolutie, de sample-frequentie en het aantal audiokanalen. In deze shopgids ontdek je wat de beste externe geluidskaarten op de markt zijn en op welke factoren je nog meer moet letten bij je aankoop.

De beste externe geluidskaarten op de markt: onze aanbevelingen

Om te beginnen, bieden we je een complete selectie met de beste externe geluidskaarten die op de markt verkrijgbaar zijn. Nieuwsgierig geworden? Je vindt ze hieronder:

Shopgids: Alles wat je moet weten over externe geluidskaarten

Als je een externe geluidskaart koopt, is het belangrijk dat je eerst eventuele vragen die je hebt over de werking van het apparaat oplost. Om je hierbij te helpen, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit product.

meisje dat een video opneemt in haar bed

Als je een externe geluidskaart koopt, is het belangrijk dat je eerst eventuele vragen die je hebt over de werking van het apparaat oplost. (Bron: Cervo: 101790575/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van externe geluidskaarten?

Externe geluidskaarten bieden tal van voordelen, naast het feit dat je ermee kunt genieten van een betere geluidskwaliteit. Toch hebben ze helaas ook enkele nadelen, als je ze vergelijkt met andere oplossingen. In de tabel hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen, zodat je eenvoudig bepaalt of een externe geluidskaart inderdaad de beste oplossing voor jou is:

Voordelen
 • Je sluit ze eenvoudig aan via een USB-poort
 • Zijn erg licht en nemen weinig ruimte in, zodat je ze gemakkelijk vervoert
 • Je kunt ze met verschillende apparaten gebruiken
 • Je hoeft je computer niet uit elkaar te halen om een externe geluidskaart te gebruiken
 • Stellen je in staat het aantal verbindingen uit te breiden
 • Je hoeft geen uitbreidingspoort van je apparatuur te bezetten
Nadelen
 • Houden één van de USB-poorten bezet

Wat zijn de belangrijkste redenen om een ​​externe geluidskaart te kopen?

De redenen waarom je mogelijk een externe geluidskaart zou moeten kopen, zijn behoorlijk gevarieerd. Hieronder vind je de belangrijkste:

 • De audio-aansluiting op je laptop of computer werkt niet meer. Of je wilt gewoon een extra verbinding.
 • Je hebt een microfooningang nodig en je laptop of computer heeft die niet.
 • De geïntegreerde kaart van je computer werkt niet meer goed en begint te falen.
 • Je wilt genieten van een betere geluidskwaliteit als je je favoriete games op je pc of met een console speelt. Helderder en nauwkeuriger geluid kan een grote invloed hebben op je gameprestaties, vooral in het geval van multiplayer-games.
 • Het kan ook zijn dat je een audiosysteem op je computer wilt aansluiten, waarmee je naar het geluid van series en films luistert alsof je in de bioscoop zit.
 • Je hebt de droom om een muziekstudio op te zetten, om je eigen professionele of semi-professionele muziekopnames te maken.
 • Je wilt podcasts of interviews opnemen met geluid van hoge kwaliteit.

Zoals je ziet, zijn de redenen om een externe geluidskaart te kopen erg divers. Herken jij jezelf in één van deze redenen? Laat je inspireren door onze selectie met de beste externe geluidskaarten op de markt in deze shopgids.

vrienden die videogames spelen

Met een externe geluidskaart geniet je van kwaliteitsgeluid wanneer je je favoriete games op je pc of met een console speelt. (Bron: Mandic: 95011923/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van een geluidskaart voor surround sound?

Steeds meer geluidskaarten bieden ondersteuning voor surround sound. De twee belangrijkste voordelen hiervan zijn:

 • In het geval van videogames kun je met surround sound alles wat er in je omgeving gebeurt beter horen. Dit is vooral belangrijk in First Person Shooter games (FPS games), de spelletjes waarbij wordt gespeeld vanuit het perspectief van de speler.
 • In het geval van een film of een serie, geniet je met surround sound van een veel completere ervaring.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om de externe geluidskaart te kopen die het beste bij je behoeften past, is het belangrijk om te weten op welke factoren je moet letten. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een handig overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een externe geluidskaart:

Gewenst gebruik

Voordat je kijkt naar welke functies er op de geluidskaart zitten, is het belangrijk om te bedenken waar je de kaart precies voor nodig hebt en op welk apparaat je hem wilt aansluiten. Hieronder vind je enige richtlijnen die je hierbij helpen:

 • Misschien heb je wel een externe geluidskaart nodig omdat de kaart die in het moederbord van je computer is ingebouwd, ermee op begint te houden of omdat de audio-aansluiting van je laptop problemen begint te geven. In dat geval heb je genoeg aan een goedkoop USB-apparaat met enkele basisfuncties. Het fijnste is als het apparaat volgens het plug and play-systeem werkt, zodat je hem alleen maar hoeft aan te sluiten om hem te gebruiken.
 • Als je van de beste geluidskwaliteit wilt genieten wanneer je je favoriete game speelt, heb je ook een externe gamekaart nodig, zoals de Sound Blaster G3 Gaming.
 • Om series, films of andere audiovisuele content met superieure geluidskwaliteit te bekijken, is een 5.1- of 7.1-geluidskaart een geschikte optie.
 • Als je een geluidskaart wilt om je eigen muziekstudio te bouwen, dan gaat er niets boven een audio-interface.

Bedenk dus van tevoren waar je de geluidskaart precies voor nodig hebt, om te bepalen welke geluidskaart het beste bij je past.

Nachtgezinsbioscoop in huis

Als je een audiosysteem op je computer wilt aansluiten waarmee je naar het geluid van series en films luistert alsof je in de bioscoop zit, is een externe geluidskaart een goede kleine investering. (Bron: Atamanenko: 130187064/ 123rf.com)

Audiokanalen en aansluitingen

Het aantal en het type audioverbindingen bepalen hoeveel en welke onderdelen je op de externe geluidskaart kunt aansluiten. Als je bijvoorbeeld een 7.1-luidsprekersysteem wilt aansluiten, moet de kaart hier de nodige aansluitingen voor hebben. De goedkoopste kaarten hebben meestal alleen 3,5 mm jack-aansluitingen, wat ze vrij beperkt maakt.

Tweekanaals (stereo) geluidskaarten worden vaak als beter beschouwd voor het luisteren naar of het opnemen van muziek. Geluidskaarten met meerdere kanalen zijn geschikter voor bepaalde vormen van entertainment, zoals voor het gamen of het bekijken van films en series. De meest voorkomende kaarten hebben zes (5.1.) of acht kanalen (7.1.).

Wist je al dat, voordat de geluidskaart werd uitgevonden, computers alleen een pieptoon lieten horen om te waarschuwen voor een fout of het opstarten van de computer?

Connectiviteit en compatibiliteit

Vrijwel alle externe geluidskaarten kunnen via een USB-poort op je computer of laptop worden aangesloten. Dat betekent echter niet dat ze automatisch ook compatibel zijn met alle apparaten en computers die een USB-poort hebben. Het is dus goed om dit van tevoren goed te controleren. De meest veelzijdige externe geluidskaarten zijn naast op computers en laptops ook op mobiele telefoons en tablets aan te sluiten.

Wist je al dat het idee voor het bedrijf Creative Technology Limited, bekend van de legendarische Sound Blaster-geluidskaarten, is ontstaan op een computerreparatiewerkplaats?

Geluidsresolutie, bemonstering en signaal-ruisverhouding

De geluidsresolutie is gerelateerd aan de sample-frequentie. Beide hebben een fundamentele invloed op de geluidskwaliteit van een geluidskaart. De eerste waarde wordt gemeten in bits. Een hoeveelheid van 24 bits wordt over het algemeen als een ideale waarde beschouwd. De bemonsteringsfrequentie wordt gemeten in kilohertz (kHz).

Ter referentie: De bemonsteringsfrequentie van een cd is 44,1 kHz. Het helpt ook te weten dat combinaties van 24-bit en 96 kHz en 24-bit en 192 kHz vaak worden gebruikt als high-definition audioformaten. De signaal-ruisverhouding wordt ten slotte gemeten in decibel (dB). Het is belangrijk dat deze groter is dan 100 dB.

Samenvatting

Je kan om veel verschillende redenen een externe geluidskaart nodig hebben. Misschien begint de interne geluidskaart van je computer wel gebreken te vertonen. Of misschien wil je gewoon genieten van een betere geluidskwaliteit. Ook kan het zijn dat je een audio-interface nodig hebt voor professionele toepassingen.

Externe geluidskaarten bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van hun interne tegenhangers. Om te beginnen hoef je je computer of laptop niet uit elkaar te halen om de kaart te installeren, omdat deze heel eenvoudig wordt aangesloten op een USB-poort. Bovendien kun je de externe geluidskaart aan verschillende apparaten koppelen. Aangezien ze erg licht en compact zijn, neem je ze altijd overal mee naar toe.

Was onze shopgids over externe geluidskaarten nuttig bij je selectieproces? Laat het ons weten door hieronder je reactie achter te laten in de comments. Of deel de shopgids met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Yossundara: 76331178/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies