Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

29Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote filmcamera test 2023. Hier stellen we alle filmcamera’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing vergemakkelijken en je helpen de beste filmcamera voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een filmcamera wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Professionele filmproducties gebruiken verschillende soorten filmcamera’s, die elk verschillende voor- en nadelen hebben.
 • Voor beginners die hun persoonlijke herinneringen willen vastleggen en hun eigen kleine filmprojecten willen beginnen, zijn eenvoudige camcorders geschikt.
 • De kwaliteit van je video-opnamen hangt vooral af van de resolutie, de beeldsnelheid en het geheugenformaat van je filmcamera.

Filmcamera: Onze selectie

Dpfihrgo Filmcamera

Ontdek de DPFIHRGO 1080p FHD camcorder, de perfecte keuze voor uw vloggen, live streaming en fotograferen behoeften. Met deze digitale videocamera kunt u Full HD 1080p-video’s (30fps) en 24MP-foto’s vastleggen met behulp van een 3,0-inch IPS-scherm en een 16x digitale zoomlens. Zowel u als amateur, of uw kinderen en tieners, zullen een soepele opname-ervaring en een geweldig effect beleven.

Peawolcy Filmcamera

De PEAWOLCY 4K filmcamera is een ideaal kerst- of verjaardagscadeau voor uw familie en vrienden en tilt hun video- en fotografisch avonturen naar een hoger niveau. Mochten er vragen zijn, dan staan wij voor u klaar om binnen 24 uur een bevredigende service te bieden. Ontdek zelf de veelzijdigheid en kwaliteit van deze camera en creëer adembenemende beelden voor talloze herinneringen.

Ordro Filmcamera

Ontdek de indrukwekkende ORDRO 1080p filmcamera met 1920x1080p Full HD resolutie en tot 20,0 megapixels die u verbluffende beelden en video’s van hoge kwaliteit biedt. Het 3-inch TFT-LCD-scherm met 270 graden rotatie zorgt voor ultiem gebruikersgemak tijdens het opnemen. Profiteer van de 16x digitale zoom, gezichtsdetectie, anti-shake en ingebouwde microfoon en luidspreker om professioneel ogende video’s te maken.

Sony Filmcamera

Ontdek de ultieme filmervaring met de Sony filmcamera. Voorzien van een geïntegreerde zoommicrofoon legt u kristalhelder geluid vast, terwijl de ondersteuning van verschillende geheugenkaarten, waaronder XAVC S HD, micro SDXC (klasse 10 of hoger), AVCHD, Memory Stick Micro (Mark 2) en micro SD/SDHC/SDXC (klasse 4 of hoger), u de vrijheid geeft om al uw waardevolle herinneringen op te slaan.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een filmcamera koopt

Wat zijn de voordelen van een filmcamera?

Het grootste voordeel van een filmcamera is dat je bijzondere momenten op elk moment kunt vastleggen. Zelfs met goedkopere modellen kun je je persoonlijke vakantieherinneringen, bruiloften of school inschrijvingen voor de eeuwigheid vastleggen. Maar filmen met videocamera’s is ook heel praktisch in andere situaties. Bij training, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kun je bepaalde bewegingen opnemen en ze achteraf bekijken en evalueren om je eigen fouten te herkennen. Filmcamera’s zijn bijzonder geschikt voor dit doel, omdat ze zelfs met een sterke zoom een hoge videokwaliteit hebben.

Wist je dat speciaal vervaardigde digitale filmcamera’s gebruikt worden voor bioscoopfilms? Cinematografische films bieden altijd de hoogste beeldkwaliteit en ze worden natuurlijk niet met een gewone SLR camera of camcorder opgenomen. De twee bekendste fabrikanten van filmcamera’s zijn Arri en Red. Prijzen van tot 50.000 euro voor een camera zijn niet ongewoon. Maar dat is niet het einde van het prijsplafond. Met een volledige uitrusting kom je gemakkelijk tot 80.000 euro.

Bovendien scoren veel filmcamera modellen al met een grote opslagcapaciteit, comfortabele hanteerbaarheid en een breed scala aan functies. Professionele filmcamera’s bieden ook veel instelmogelijkheden waarmee je speciale effecten aan je video’s kunt toevoegen. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit bij het filmen. Maar je kunt je filmopnamen ook achteraf op de computer bewerken en optimaliseren. Om dit te doen kun je de geheugenkaart uit veel videocamera’s halen of ze via een kabel op je PC of laptop aansluiten.

Kamera auf Holztisch

Professionele filmcamera’s hebben een bijzonder goede geluid- en videokwaliteit (Foto: Martin Foskett / pexels.com)

Welke filmcamera is geschikt voor mij?

Voor beginners die hun privé herinneringen in de vorm van video-opnamen willen vastleggen, zijn eenvoudige camcorders bijzonder geschikt. Deze hebben vaak een lagere resolutie en niet veel mogelijkheden, maar ze zijn goedkoop en dus ideaal voor beginners. Maar camcorders zijn ook geschikt voor de eerste videoprojecten van ambitieuze hobby-filmers. Hiervoor raden we camcorders aan met Full HD resolutie en aansluitmogelijkheden voor externe microfoons. Deze eigenschappen bieden je een basis voor een zeer goede videokwaliteit.

Als je in extreme omstandigheden wilt filmen, zoals bij bergbeklimmen, parachutespringen of motorrijden, raden we je aan een action cam te gebruiken. Deze zijn niet alleen heel klein en licht, maar ook waterdicht. Door hun lichte gewicht kunnen ze ook gemakkelijk op allerlei voorwerpen, zoals helmen, gemonteerd worden en zo gemakkelijk vervoerd worden. Als je de neiging hebt veel foto’s te maken en nu ook eens wilt proberen te filmen, kun je ook de videofunctie van je SLR of digitale camera gebruiken. Moderne camera’s bieden nu een goede filmkwaliteit, die niet onderschat moet worden. Deze camera’s werden echter niet in de eerste plaats voor video-opnamen ontwikkeld en bieden daarom weinig of geen handmatige instelmogelijkheden voor het filmen.

Zelfs in professionele filmproducties worden verschillende soorten camera’s gebruikt voor verschillende settings en perspectieven.

In de professionele sector worden meestal grote digitale filmcamera’s gebruikt. Deze worden ook wel filmcamera’s genoemd en leveren een uitstekende videokwaliteit. Maar vanwege hun bijzonder goede kwaliteit zijn ze veel hoger geprijsd dan andere soorten camera’s. Bovendien bieden ze veel instelmogelijkheden, waardoor ze niet gemakkelijk zonder voorkennis te bedienen zijn. Bij wijze van overzicht geeft de volgende tabel een globaal overzicht van de verschillende toepassingsgebieden en de bijbehorende cameratypes:

Toepassingsgebied Cameratype
Hobby Camcorder
Buitensport Action cam
Professioneel filmen SLR digitale camera

Wat kost een filmcamera?

Zoals we al vastgesteld hebben, zijn er verschillende soorten filmcamera’s met verschillende videoresoluties en doeleinden. Daarom zijn de verschillende modellen ook in verschillende prijsklassen. Vooral voor de professionele sector is het moeilijk een prijslimiet te noemen. Er zijn echter al eenvoudige camcorder modellen verkrijgbaar voor minder dan 100 euro. Kleine camcorders voor de eerste vakantiefilm zijn te koop voor zo weinig als 50 euro.

Hoogwaardige camcorders met een Full HD resolutie (1920 x 1080 pixels) en een breder scala aan functies kosten rond de 300 euro. Bij de keuze van een action cam zijn er ook veel goedkope modellen met een aanvaardbare beeldkwaliteit. Eenvoudige action cams die je bijvoorbeeld op je fiets- of motorhelm kunt bevestigen, koop je al voor zo weinig als 30 euro.

Männliche Hand hält Camcorder

Camcorders zijn door hun afmetingen bijzonder geschikt voor op reis. (Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com)

Daarentegen bedraagt de prijs van eenvoudige digitale camera’s met geïntegreerde videofunctie gemiddeld 150 euro. Je kunt filmopnamen van hogere kwaliteit maken met de videofunctie van een digitale SLR camera. Je kunt rekenen op ongeveer 500 euro voor een goede DSLR camera. Digitale filmcamera’s uit de professionele sector zijn aanzienlijk duurder dan de andere soorten camera’s. In de semi-professionele sector zijn technisch hoogwaardige filmcamera’s te vinden in het prijssegment tussen 1.500 en 5.000 euro.

Digitale filmcamera’s voor professionele filmproducties met, bijvoorbeeld, nieuw ontwikkelde vol-formaat CMOS sensoren kosten daarentegen gemiddeld 35.000 euro. Over het algemeen kunnen ook professionele filmcamera’s van hoge kwaliteit ver boven deze limiet zitten. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende cameratypes en hun prijzen:

Cameratype prijs
Camcorder 50€ – 300€
Action Cam vanaf 30€
Digitale camera ca. 150€
Reflexcamera met één lens vanaf 500€
Professionele filmcamera 1.500€ – 5.000€
Digitale filmcamera 35.000€ of meer

Is het mogelijk een filmcamera te huren?

Als je je filmcamera maar één keer nodig hebt voor een bepaalde gelegenheid, kun je hem natuurlijk online of in een speciaalzaak huren. Dit is ook de moeite waard als je verschillende filmcamera’s wilt uitproberen voordat je zelf een videocamera kiest.

Analoge Filmkamera

Het vintage uiterlijk van analoge filmcamera’s heeft een geheel eigen charme. (Foto: Jordan Benton / pexels.com)

Als je een camera huurt, zullen de prijzen ook hier sterk schommelen. Deze schommeling wordt beïnvloed door de keuze van de leverancier, het model en de duur van de huur. Je kunt ook extra lenzen en andere accessoires huren, wat de huurkosten meestal verhoogt.

Besluit: Welke soorten filmcamera’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vijf soorten filmcamera’s:

 • Analoge filmcamera
 • Camcorder
 • Digitale reflexcamera
 • Actie Cam
 • Digitale filmcamera

De verschillende filmcamera’s verschillen vooral in functiebereik en gebruiksdoel. Dit levert individuele voordelen en nadelen op voor de afzonderlijke videocamera’s. Daarom willen we je in het volgende gedeelte laten kennismaken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welk type filmcamera voor jou geschikt is. Om dit te doen laten we je meer in detail kennismaken met de hierboven genoemde soorten en laten we duidelijk zien wat precies hun voor- en nadelen zijn.

Hoe werkt een analoge filmcamera en wat zijn de voor- en nadelen?

De analoge filmcamera is de oudste soort camera. Er is een grote verscheidenheid aan ontwerpen gerealiseerd: De camera drijft aan met een zwengel, veermechanisme of elektromotor. Toch zijn cinematografische analoge camera’s nog lang niet uitgestorven en veel mensen gebruiken ze nog graag. Met een analoge filmcamera worden opnamen gemaakt op een magnetische drager in plaats van op een digitaal opslagmedium. Vaak wordt hiervoor een fotografische film gebruikt.

Deze zijn verkrijgbaar in verschillende filmformaten. De aanschafkosten van een analoge camera zijn meestal lager dan die van een digitale camera. Bovendien zijn analoge toestellen robuuster en niet zo vatbaar voor defecten. De belangrijkste reden waarom velen ook nu nog besluiten een analoge filmcamera te kopen is vooral het unieke retro-karakter ervan. Wat betreft videokwaliteit en resolutie kunnen analoge camera’s natuurlijk niet concurreren met moderne digitale filmcamera’s. De beeldsnelheid is ook erg laag bij analoge filmcamera’s, en daarom is het moeilijk vloeiende bewegingen op te nemen.

Frames per minuut is de beeldsnelheid. Ook wel beeldsnelheid of beeldfrequentie genoemd, het bepaalt hoe vaak een enkel beeldje herhaald wordt.

Voordelen
 • Uniek retro karakter
 • Onbetaalbaar
 • Robuust
Nadelen
 • Lage videokwaliteit
 • Weinig instelmogelijkheden
 • Lage beeldsnelheid

Al met al bieden analoge filmcamera’s natuurlijk niet zo veel technische instelmogelijkheden en accessoires. Toch kunnen verschillende effecten bereikt worden door verschillende filmformaten en verwisselbare lenzen te gebruiken.

Wat kenmerkt een camcorder en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn nu veel goedkope camcorder modellen voor een klein budget. Deze bieden al een goede beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien hebben ze meestal veel automatische functies en beeldeffecten die je kunt gebruiken om je foto’s verder te optimaliseren. Over het algemeen hebben camcorders echter weinig handmatige instellingen die handig zijn bij bijzondere lichtomstandigheden, bijvoorbeeld.

Camcorders zijn ook heel klein en licht, zodat ze gemakkelijk te dragen zijn en prettig in de hand liggen. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor reizen en kleinere uitstapjes. Hun lichte gewicht kan echter gemakkelijk cameratrilling veroorzaken. Camcorders bieden ook veel opslagruimte door het gebruik van verwisselbare geheugenkaarten. Het draaibare scherm maakt het ook gemakkelijker om video’s vanuit verschillende posities op te nemen.

Voordelen
 • Goede geluid- en videokwaliteit
 • Ligt goed in de hand
 • Veel automatische instelmogelijkheden
Nadelen
 • Weinig handmatige instelmogelijkheden
 • Cameratrilling mogelijk

Camcorders zijn niet alleen geschikt voor hobby-filmers, maar worden ook door professionals gebruikt. Dit zijn vaak camcorders met Full HD resolutie die al voorzien zijn van betere sensoren en snellere processors. Bovendien zijn er al duurdere camcorder modellen met een uitstekende beeldscherpte in 4K resolutie.

Wat is er bijzonder aan een digitale spiegelreflexcamera en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een digitale SLR camera met videofuncties (VDSLR) biedt niet alleen een uitstekende kwaliteit voor foto’s, maar ook voor video-opnamen. Om de videokwaliteit verder te verbeteren zijn er ook diverse instelmogelijkheden en verschillende soorten lenzen die je kunt gebruiken. Maar omdat digitale SLR camera’s niet in de eerste plaats ontworpen zijn voor video-opnamen, hebben ze verschillende nadelen bij het filmen of vereisen ze extra dure apparatuur. Voor een goede geluidskwaliteit, bijvoorbeeld, moet het geluid meestal extern worden opgenomen.

Voordelen
 • Hoge kwaliteit
 • Lenzen kunnen verwisseld worden
 • Goede resolutie voor video’s en foto’s
Nadelen
 • Dure extra apparatuur nodig
 • Weinig video-instellingen

Vergeleken met digitale filmcamera’s zijn VDSLR’s echter gemiddeld minder duur en kunnen ze daarom worden aanbevolen voor beginners. Met de juiste accessoires zijn digitale spiegelreflexcamera’s daarom ideaal voor kleinere filmprojecten of, bijvoorbeeld, opnamen voor YouTube video’s.

Hoe werkt een action cam en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Action cams zijn bijzonder geschikt voor extreme omstandigheden. Of het nu gaat om afdalingen bij het skiën of een motorrit – zodra er beweging in het spel is, leveren action cams aangrijpende indrukken op, dankzij hun speciale sensoren en hoge beeldsnelheid. In de meeste gevallen zijn ze waterdicht en kunnen dus ook in ongewone omstandigheden gebruikt worden.

Ze werken dus ook in contact met water of modder. Bovendien zijn action cams heel klein en hebben ze een laag gewicht. Speciale elastiekjes en bevestigingen maken het gemakkelijk om ze aan verschillende voorwerpen te bevestigen. Je kunt ze bijvoorbeeld aan je helm bevestigen en je spannende mountainbiketocht documenteren.

Voordelen
 • Geschikt voor extreme omstandigheden
 • Waterdicht
 • Lichtgewicht en compact
Nadelen
 • Weinig handmatige instelmogelijkheden
 • Niet handmatig scherpstellen of zoomen mogelijk

Bovendien zijn er al veel goedkope modellen. Deze laten echter meestal geen handmatig scherpstellen of zoomen toe. Bovendien bieden actiekammen meestal weinig of geen handmatige instelmogelijkheden.

Wat kenmerkt een digitale filmcamera en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste professionele filmproducties gebruiken grote digitale filmcamera’s. Deze digitale filmcamera’s maken indruk met hun speciale sensoren en, vooral, hun unieke videokwaliteit. Zelfs 4K Ultra HD opnamen zijn mogelijk met digitale filmcamera’s. Ze hebben ook veel extra aansluitingen voor verlichting en geluidsapparatuur.

Ze scoren ook punten met hun brede scala aan functies. Ze hebben talrijke instelmogelijkheden die door beginners zonder voorkennis niet gemakkelijk te bedienen zijn. Door hun hoge kwaliteit zijn digitale filmcamera’s natuurlijk zeer kostbaar en vooral geschikt voor professioneel gebruik. De extra apparatuur is ook erg duur en niet gemakkelijk te bedienen voor beginners zonder ervaring.

Voordelen
 • Uitstekende videokwaliteit
 • Veel instelmogelijkheden
 • Veel aansluitingen voor extra apparatuur
Nadelen
 • Zeer kostenintensief
 • Hoog gewicht

Bovendien zijn professionele filmcamera’s meestal groter en hebben ze een hoog gewicht. Dit maakt het moeilijk om hem te dragen en te filmen vanaf de hand of de schouder.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om filmcamera’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om filmcamera’s te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Resolutie
 • Opslagformaat
 • Framerate
 • Geluidskwaliteit
 • Levensduur van de batterij
 • Materiaal en gewicht
 • Weergave
 • Functiebereik
 • Accessoires

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Resolutie

De videokwaliteit van je opnamen hangt vooral samen met de resolutie van je filmcamera. De verschillende soorten filmcamera’s zijn uitgerust met zeer verschillende videoresoluties. Eenvoudige camcorders, bijvoorbeeld, zijn verkrijgbaar met HD ready met 1280 x 720 pixels. Om een goede videokwaliteit op grote TV-schermen te kunnen overbrengen, kies je echter een videocamera met full HD resolutie met 1920 x 1080 pixels.

In de professionele sector worden daarentegen digitale filmcamera’s met Ultra-HD resolutie met 3840 x 2160 pixels (ook bekend als 4K of UHD) gebruikt. Deze zijn geschikt voor filmproducties met een uitstekende beeldkwaliteit.

Kamera am Radhelm

Action cams kunnen gemakkelijk op een helm bevestigd worden, zodat je ook spannende opnamen kunt maken tijdens bijvoorbeeld fietstochten. (Foto: Neojako / pixabay.com)

Opslagformaat

Bij de aanschaf van je filmcamera moet je ook rekening houden met het opslagformaat van je camera. Er is een grote verscheidenheid aan formaten voor video-opnamen. Voor camcorders is HDV (High Definition Digital Video) een videoformaat met hoge resolutie. Dit videoformaat wordt gewoonlijk opgeslagen op een mini DV magnetische band.

Vooral als je je filmopnamen later op DVD of Blu-ray wilt bewaren, is het van cruciaal belang aandacht te besteden aan het juiste formaat. Het MP4 formaat is bijzonder geschikt voor DVD’s. AVCHD (Advanced Video Codes High Definition) is het standaard formaat voor videomateriaal met hoge resolutie en wordt daarom speciaal aanbevolen voor Blu-Rays.

Framerate

De beeldsnelheid, ook wel frame rate genoemd, geeft de beeldherhalingssnelheid van opnamen aan en wordt altijd gegeven in seconden (fps). Een hoge beeldsnelheid maakt het mogelijk vloeiende bewegingen op te nemen.

Hoe meer beelden per seconde verwerkt en opgenomen kunnen worden, hoe vloeiender de video later zal lopen.

De beeldsnelheid heeft zowel betrekking op de opname als op de weergave van het beeld. Dus als een camcorder een maximale beeldsnelheid heeft van 50 fps, kan hij een beeld ook maximaal 50 keer per seconde herhalen. Om een beeld als vloeiend te kunnen waarnemen, is 16 fps al voldoende. Voor sportfilmers die snelle bewegingen moeten opnemen, zijn modellen met een beeldsnelheid van 50 fps echter meer geschikt.

Geluidskwaliteit

Bij de aanschaf van een filmcamera moet je ook letten op een goede geluidskwaliteit. Dit varieert sterk van het ene type camera tot het andere. Om de geluidskwaliteit van je videocamera te verbeteren, hebben sommige modellen ook aansluitingen voor extra microfoons.

Camera CaveFilmmaker und Youtuber
De geluidskwaliteit kan aanzienlijk worden verhoogd als je de microfoon juist plaatst. Natuurlijk is de geluidskwaliteit het best als de microfoon zo dicht mogelijk bij je staat. Een insteekmicrofoon is hiervoor de perfecte oplossing. Wat ook een positief effect heeft op de geluidskwaliteit is wanneer de microfoon niet van onderen op je gericht is, maar van boven. Geluid wordt steeds naar beneden afgebogen en komt zo niet meer in de microfoon. (Bron: youtube.com)

Met moderne filmcamera’s worden de geluids- en videosporen meestal apart opgenomen. Met bepaalde softwareprogramma’s op de computer kun je je audio opnamen achteraf nog bewerken.

Filmkamera auf Stativ

De geluidskwaliteit van je opnamen kan aanzienlijk verbeterd worden door een externe microfoon aan te sluiten. (Foto: JosepMonter / pixabay.com)

Levensduur van de batterij

Afhankelijk van hoe lang en vaak je je filmcamera wilt gebruiken, moet je ook rekening houden met de levensduur van de batterij van de videocamera. Om te voorkomen dat je de batterijen voortdurend moet vervangen of opladen, raden we een minimale werktijd van twee uur aan. Voor langere filmsessies is het aan te raden een reserve-batterij te kopen. Op die manier kan de ene batterij altijd opladen terwijl de andere gebruikt wordt.

Materiaal en gewicht

Om te zorgen dat je camera lang meegaat, kies je een filmcamera van robuust en hoogwaardig materiaal. Videocamera’s met metalen onderdelen zijn bijvoorbeeld duurzamer en stabieler, maar ook duurder dan camera’s van kunststof. Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan het gewicht van je filmcamera, afhankelijk van het beoogde gebruik. Als je je camera overal mee naartoe wilt nemen, is een kleine camcorder met een gering gewicht geschikt. Kleine action cams zijn aan te bevelen om te filmen en aan helmen te bevestigen. Als je graag uit de hand filmt, is het ook belangrijk dat je videocamera de limiet van één kilo niet overschrijdt. Anders wordt het filmen al snel inspannend en kun je last krijgen van cameratrilling. Voor zwaardere filmcamera’s is het de moeite waard speciale statieven te gebruiken.

Weergave

Filmcamera’s met een beeldscherm bieden het voordeel dat je gemakkelijk kunt controleren of de video-opnamen scherp zijn. Mits het scherm groot en scherp genoeg is. Bovendien vervangt een LCD scherm de gewone zoeker op veel moderne camcorders. Deze moet zo mogelijk ontspiegeld zijn, zodat je altijd goed zicht hebt op je opname, ook in de vrije natuur en bij fel zonlicht. Bovendien hebben veel beeldschermen nu een touchscreen functie. Dit maakt het gemakkelijker om de menu navigatie en de instelmogelijkheden te gebruiken.

Filmkamera im Einsatz

Een groot scherm maakt het je gemakkelijker het juiste perspectief in te stellen. (Foto: Donald Tong / pexels.com)

Functiebereik

De verschillende filmcamera modellen verschillen ook sterk in hun scala aan functies. Filmcamera’s van hoge kwaliteit bieden een ruime keuze aan handmatige en automatische instelmogelijkheden. Met speciale beeldeffecten kun je bovendien video-opnamen bewerken en, bijvoorbeeld, verschillende kleurenfilters instellen.

Voor een goede videokwaliteit raden we je aan vooral aandacht te besteden aan de beeldstabilisatiefunctie. De beeldstabilisator is ingebouwd om de scherpte van het beeld te ondersteunen en het trillen van de opnamen te minimaliseren.

Accessoires

Er is ook een ruime keuze aan accessoires voor filmcamera’s. Ook in dit geval bepaalt de kwaliteit meestal de prijs van de accessoires. Omdat filmcamera’s erg gevoelig zijn, omvat een goede uitrusting ook accessoires om je toestel te bewaren en te verzorgen. Daarom moet je een geschikte cameratas kopen als je je videocamera koopt. Je moet ook meteen vanaf het begin een goede schoonmaakset gebruiken om je filmcamera te verzorgen.

Let er bij de aanschaf van je cameratas op dat er ook belangrijke accessoires in zitten, zoals geheugenkaarten, batterijen en geschikte kabels.

Om te voorkomen dat je video-opnamen trillen, is het ook aan te raden een statief te kopen. Let er bij de aanschaf van je videocamera op dat hij een statiefschroefdraad heeft, zodat je hem gemakkelijk op een statief kunt bevestigen. Vooral met zware filmcamera’s is een goed statief een must voor goede opnamen. Een microfoonaansluiting voor een extern geluidsapparaat kan ook nuttig zijn om de geluidskwaliteit verder te verbeteren. Ideaal is een hoofdtelefoonaansluiting, waarmee je het geluid van je opnamen gericht kunt regelen.

Een ander accessoire dat niet verwaarloosd mag worden is een goede bewerkingssoftware waarmee je je video-opnamen extra kunt bewerken. Deze zijn al voor weinig geld verkrijgbaar voor verschillende formaten en een heleboel functies. Bovendien zijn veel bewerkingsprogramma’s tegenwoordig heel gemakkelijk te begrijpen en stellen ze zelfs absolute beginners in staat zeer indrukwekkende video’s te maken. Je kunt ook extra onderdelen kopen om nog meer uit je filmcamera te halen. De volgende tabel toont voorbeelden van mogelijke accessoires en hun prijzen:

Naam Beschrijving Prijsklasse
Statief Een statief houdt de camera op zijn plaats. Dit hulpmiddel is vooral handig als je een foto wilt maken zonder de camera vast te houden. ca 10-30 €
Flitser Een flitser geeft extra licht. Je kunt het vrijwillig instellen. Het is meestal nuttig in donkere situaties. ca. 30-200 €
Dry box Het is belangrijk je analoge camera droog te bewaren, zodat er geen schimmel ontstaat. Daarom moet je je camera in een droge doos opbergen. ca. 15-80 €
Etui Een etui beschermt je camera tegen schokken en krassen. ca. 10-80 €

Wetenswaardigheden over filmcamera’s

Wie vond de filmcamera uit?

De Fransman Louis Le Prinze kan beschouwd worden als de uitvinder van de filmcamera. In 1888 voltooide hij een apparaat dat het mogelijk maakte om snel achter elkaar verschillende bewegende beelden op te nemen. De camera werkte met een rolfilm en kon 20 foto’s per seconde maken.

Wist je dat de eerste filmcamera in 1888 werd uitgevonden? De eerste film die ooit opgenomen werd duurde slechts twee seconden en toonde verkeer op een brug.

Louis Le Prince was zowel cameraman als regisseur voor de film.

In 1891 ontwikkelde William Dickson de kinetograaf (filmcamera) en de kinetoscoop (film-showbox). De basisprincipes ervan worden vandaag nog steeds gebruikt en verder ontwikkeld: Videocamera’s, televisies en beamers zijn op deze principes gebaseerd.

Fotocredits: Martin Foskett / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies