Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

33Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

De digitale trend houdt niet op bij foto’s. Sinds enkele jaren staat digitalisering steeds meer in de belangstelling en analoge foto’s behoren nu bijna tot het verleden. Familiefoto’s en vakantieherinneringen worden tegenwoordig vooral met vrienden en familie gedeeld via sociale netwerken of in digitale vorm.

Het omslachtige proces van het ontwikkelen van analoge foto’s is de laatste jaren al een heel eind in verval geraakt en zal dat blijven doen. Gaan onze dierbare herinneringen en oude foto’s nu verloren? Nee! In deze gids laten we je zien hoe je oude foto’s digitaliseert, wat belangrijk is bij de aanschaf van een fotoscanner en waar je nog meer op moet letten voor je tot aanschaf overgaat. We hopen dat dit je aankoopbeslissing vergemakkelijkt.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Fotoscanners zijn ideaal om foto’s te digitaliseren en ze voor verval te behoeden. Maar belangrijke documenten of kwitanties kunnen ook goed gescand worden.
  • Dankzij een transparantie-unit, die veel scanners hebben, kunnen naast foto’s en documenten ook dia’s en negatieven gemakkelijk gedigitaliseerd worden.
  • Er zijn professionele dienstverleners die analoge foto’s digitaliseren. Bovendien bieden ze meestal de service om de digitale foto’s te bewerken en te optimaliseren.

Foto scanners: Onze selectie

Fotoscanners: koop- en beoordelingscriteria

Het is niet altijd gemakkelijk een beslissing te nemen, zeker niet met zoveel keuze. Omdat niet elk apparaat hetzelfde presteert, is de aanschaf vooral gebaseerd op het persoonlijk beoogde gebruik.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, raden we je aan de volgende criteria bij je aankoopbeslissing te betrekken.

Optische resolutie (dpi & bit)

Optische resolutie is de minimale afstand die twee stippen of structuren van elkaar moeten afliggen om afzonderlijk waargenomen te kunnen worden. We willen in de volgende paragrafen het verschil tussen de twee meeteenheden en wat er verder bij komt kijken nader toelichten.

Hoe hoger de puntdichtheid, hoe hoger de resolutie van de afdruk of scan.

Dpi staat voor “dots per inch” en is een meeteenheid. Het geeft de resolutie van een afgedrukt of gescand document aan. De dpi geeft aan hoeveel pixels er per inch (ca. 2,54 cm) zijn. Foto’s hebben meestal een dpi waarde van 300 tot 600. Een waarde onder 300 duidt meestal op een slechte beeldkwaliteit. Voor vergrotingen achteraf is een dpi waarde van 1000 of meer aan te bevelen.

De kleurdiepte of kleurintensiteit daarentegen wordt gegeven in bits. Het geeft aan hoeveel kleur- en helderheidsgradaties per kleur een foto bevat. Dit betekent dat zelfs toestellen met een lagere dpi waarde maar hoogwaardige optiek een goed resultaat kunnen leveren. De kleurdiepte speelt een belangrijke rol als je de gescande foto’s wilt vergroten. Een bitdiepte van 24 bits komt het dichtst bij het menselijk kleurenzicht en garandeert zo een optimale beeldkwaliteit.

Scannersoorten

Op deze plaats willen we je iets vertellen over de verschillende soorten scanners en hoe ze werken. Je kunt meer te weten komen over de voor- en nadelen van elk type in ons adviesgedeelte hieronder.

  • De flatbedscanner is waarschijnlijk de meest voorkomende soort fotoscanner. Deze en de multi-scanner lijken op een gewone scanner met dit verschil dat beide fotoscanners hoogwaardige sensoren hebben voor kleurdiepte en een hogere resolutie. De fotopagina wordt op een glasplaat gelegd en het scanproces wordt met knoppen bediend.
  • Een foto-invoer scanner heeft, zoals de naam al zegt, een automatische invoer. De foto wordt in de invoer geplaatst en automatisch door rollers uit het apparaat getransporteerd.
  • De filmscanner is meer een niche-product onder de types, want maar weinig mensen bezitten nog oude filmrolletjes. Dit type wordt vaak in één adem genoemd met dia-scanners, omdat de meeste apparaten beide media kunnen digitaliseren. De scanners zijn compact gebouwd en voorzien van ofwel een rail ofwel een spoel en lijken op oude diaprojectoren. Om film te digitaliseren, raden we een scanner met een spoel aan. Hier kan de filmrol vastgeklemd worden zoals in een projector en automatisch met een constante snelheid gescand worden. Dit bespaart tijdrovende correcties achteraf.
  • Draagbare scanners zijn meestal stokvormige apparaten. Ze zijn voorzien van lichtsensoren aan de onderkant. Het scannen gebeurt door de staf met de hand over het document te bewegen.
  • Mobiele scanners zijn bijzonder compact en snel klaar voor gebruik. Daarvoor wordt een software of app op de mobiele telefoon of tablet geïnstalleerd. Het scannen wordt in gang gezet via de sluiterontspanner van het eindtoestel en over de te scannen foto gesleept. Sommige van de apps hebben een scanproces dat reflecties tot een minimum beperkt. Google Foto’s, bijvoorbeeld, heeft deze procedure. Het bijzondere is dat de te scannen foto niet zomaar gefotografeerd wordt, maar in verschillende stappen door de camera van het eindtoestel wordt vastgelegd om zo weinig mogelijk reflecties te krijgen.

Scansnelheid

Scansnelheid is vooral belangrijk bij het scannen van een groot aantal beelden of documenten. Flatbed en multi-scanners zijn in staat binnen enkele seconden te scannen. Bovendien bieden deze soorten scanners de mogelijkheid om meerdere beelden tegelijk te scannen.

Interface

Moderne scanners zijn meestal op zichzelf staande scanners. Dit betekent dat een PC niet meer aangesloten hoeft te zijn voor het scannen zelf. Sommige fotoscanners hebben zelfs een WLAN verbinding. De instellingen en opslag worden op de scanner zelf gemaakt. De gegevens worden dan overgebracht via een USB interface of SD kaart, zodat de gescande beelden of documenten bewerkt, gesorteerd en bewaard kunnen worden als dat nodig is.

Scanformaat

Het maximale scanformaat is vooral belangrijk bij het digitaliseren van foto’s of documenten in een niet-standaard formaat. De meeste scanners zijn in staat tot A4 en 13×18 te scannen. Bij grotere media moet je goed op de productbeschrijving letten of, indien nodig, een dienstverlener met de digitalisering belasten.

Fotoscanners: veel gestelde vragen en antwoorden

Nu we een aantal fotoscanners in meer detail hebben voorgesteld en je over de belangrijkste criteria hebben geïnformeerd, willen we hieronder de meest gestelde vragen over het onderwerp beantwoorden.

Voor wie is een fotoscanner geschikt?

Fotoscanners zijn ideaal voor het digitaliseren van documenten, dia’s, negatieven of foto’s. Dit behoedt de media voor verval en maakt het mogelijk ze te bewerken en te optimaliseren. Fotoscanners zijn in staat verschillende media te verwerken, maar niet elk apparaat kan hetzelfde.

De keuze van een fotoscanner hangt dus af van waarvoor hij gebruikt gaat worden. Er zijn scanners voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik. Voor iemand die vaak en in grote aantallen scant, is de aanschaf van een fotoscanner een verstandige investering. Je moet je er echter van bewust zijn dat het sorteren en verwerken van de gescande media veel tijd kost.

Een fotoscanner met automatische invoer neemt een deel van het werk over. Dit bespaart wat tijd en maakt de voortgang sneller.

Fotoscanner

Oude dia’s en negatieven worden gedigitaliseerd met behulp van een doorzichtigheidshulpmiddel. (Image source: Jason Leung / Unsplash)

Als je vooral oude dia’s en negatieven wilt digitaliseren, heb je een fotoscanner met een transparantie-unit nodig. Hierdoor is het mogelijk de media van achteren te belichten. Dit is de enige manier om een digitaal beeld van de dia of het negatief te maken.

Als je je scanner slechts af en toe gebruikt, kun je overwegen er een dienstverlener voor in te schakelen. De kosten zijn meestal niet zo hoog als je zou denken. Bovendien kan de dienstverlener tegen betaling ook zorgen voor beeldverwerking en -optimalisatie. Op die manier kun je besparen op acquisitiekosten en arbeidstijd.

Welke soorten fotoscanners zijn er?

Met de tendens naar digitalisering is de markt voor scanners de laatste jaren ook gegroeid. Met zo veel scanners en hun verschillende functies is het gemakkelijk om ze allemaal uit het oog te verliezen. Het is ook niet eenvoudig om te beslissen welke scanner je moet kopen, ondanks de ruime keuze aan criteria. We hebben je hierboven al een kort overzicht gegeven van de verschillende soorten scanners. Hier bekijken we de voordelen en nadelen van elk type.
Type Voordelen Nadelen
Multifunctionelescanner scant meerdere media tegelijk, gemakkelijk in gebruik, beeldopname inclusief rand moeilijk te regelen belichting, scherptediepte niet altijd optimaal, tijdrovend
Flatbed scanner volledige beeldopname, gemakkelijk in gebruik, geschikt voor documenten onjuiste kleuren, moeilijk te regelen belichting, scherptediepte niet altijd optimaal, tijdrovend
Scanner met invoer automatische invoer, volledige beeldopname, geringe werkbelasting, geschikt voor documenten Glijden van gladde foto’s tijdens het invoeren, foutieve kleurdekking, moeilijkheden met ongelijke foto’s in de invoer
Mobiele scanner gratis of goedkoop, altijd bij de hand en te gebruiken, eenvoudige bediening, directe beeldverwerking middelmatige resolutie, herkenningsfouten bij ongelijke foto’s, hangt af van het batterijniveau
Draagbarescanner licht en handig, kan gebruikt worden voor documenten hoog risico op camerabewegingen, tijdrovend

Ook al is de lijst wat langer, hij laat toch goed zien hoe de verschillende soorten verschillen. Identieke of overlappende functies worden ook getoond. Zo heb je de belangrijkste informatie in een oogopslag en kun je beslissen welke fotoscanner het beste bij je past. Als je nog geen beslissing hebt kunnen nemen, zijn er nog andere mogelijkheden. Een ervan is het inhuren van een dienstverlener. Welke andere mogelijkheden er zijn, vind je in de gids hieronder.

Wat kost een fotoscanner?

De prijs van een fotoscanner hangt grotendeels af van wat je zelf voor het apparaat nodig hebt. De prijsverschillen worden bepaald door de kwaliteit van de digitale beelden en de functies van de scanner. Verder maakt het verschil of de scanner geschikt is voor standaard of professioneel gebruik. Over het algemeen zijn mobiele scanners in de lagere prijsklasse of zijn ze zelfs gratis.

Draagbare scanners zijn in de middenprijsklasse. Vlakbed scanners, multifunctionele scanners en fotoscanners met een invoerstation, daarentegen, zijn in de hogere prijsklasse. De volgende tabel moet je een idee geven van hoeveel de verschillende soorten scanners kosten. ;

Type Prijsklasse
Mobiele scanner (app) gratis of tot 5€
Draagbare scanner 40 – 200€
Flatbed scanner 50 – 300€
Feeder scanner _COPY 50 – 300€
Multifunctionele scanner 200 – 800€

De hierboven vermelde prijzen zijn standaard apparaten voor gemiddelde tot goede kwaliteit. Professionele fotoscanners met hoge resolutie en kleurdiepte kosten tot € 4.000, afhankelijk van het type.

Welke alternatieven zijn er voor fotoscanners?

De fotoscanner zelf is het moderne alternatief voor analoge foto’s, dia’s of negatieven. Er is een direct alternatief in ruil voor de fotoscanner, maar het is niet per se aan te bevelen. De resultaten zijn vaak niet optimaal en komen niet overeen met het origineel.

Daarom hebben we ook enkele alternatieven voor het kopen van een fotoscanner uitgezocht.

Alternatief Beschrijving
Fotograferen Resulterende reflecties doen afbreuk aan de beeldkwaliteit. Bovendien is het moeilijk het juiste perspectief te vinden, wat tot vervormde verhoudingen leidt.
Scannen via gewone scanner De kwaliteit van de gescande foto zal beduidend minder zijn, want deze scanner heeft niet dezelfde sensortechnologie als een fotoscanner.
Huur Gedigitaliseerde beelden zonder grote verwervingskosten en kwaliteitsverlies. Je kunt een fotoscanner huren op sites als miet24.de en in sommige elektronicawinkels. Deze dienst wordt echter eerder in grote steden aangeboden.
Dienstverleners Fotowinkels of speciale online dienstverleners bieden de digitalisering van analoge foto’s, dia’s en negatieven aan. Ze bieden ook bewerkingsdiensten voor digitale foto’s.
Kopieerwinkel Sommige kopieerwinkels hebben fotoscanners en bieden de digitalisering van foto’s aan.

Zoals reeds gezegd, zijn sommige van de genoemde alternatieven geen vervangers, maar een goed alternatief voor kopen. Zo’n investering moet goed overwogen worden, ook al is de aankoopprijs niet al te hoog.

Hoe maak ik een fotoscanner

schoon? De fotoscanner zelf hoeft niet uitgebreid schoongemaakt te worden. Toch moet vóór gebruik met een paar dingen rekening gehouden worden. De verzorging en reiniging van scanners verschilt enigszins. Ook de media zelf kunnen met een paar trucs en hulpmiddelen optimaal op het scannen voorbereid worden. Multifunctionele scanners en flatbedscanners hebben een glasplaat als sommige. Dit staat in direct contact met de media en moet altijd vrij zijn van stof- en vuildeeltjes. Alles tussen de glasplaat en de foto of het document wordt ook gescand en vertekent het scanresultaat.

Om de glasplaat schoon te maken is een microvezeldoek of een poetsdoek voor glas voldoende. Dit is ook een goede methode voor draagbare scanners. (Image source: pixabay / anncapictures)

Fotoscanners met feeders of spoelscanners hebben niet veel contact. Althans niet in dezelfde zin als de hierboven genoemde scanners. Daarom is een blaasbalg of een zachte reinigingsborstel hier beter geschikt. De werkende hitte trekt stof aan, dat zich in de hoeken en randen verzamelt en met het afdrukmateriaal in de scanner terecht kan komen.

Maar de media zelf kan ook geprepareerd worden voor een optimale scan en een heel goed resultaat. Ten eerste is er een reinigingsspray voor papieren foto’s, dia’s en negatieven. De spray reinigt de media voorzichtig en heeft tegelijk een antistatisch effect. Ten tweede kunnen katoenen handschoenen helpen bij het hanteren van de media. Ze voorkomen hinderlijke vingerafdrukken.

Conclusie

De juiste keuze maken is niet eenvoudig met zo’n ruime keuze. De keuze hangt echter in de eerste plaats af van waar de scanner voor gebruikt gaat worden. Secundaire criteria zijn optiek, scansnelheid en interface. Als je vooral papieren foto’s wilt digitaliseren, is een flatbed of multifunctionele scanner een goede keuze. Voor negatieven of dia’s daarentegen is een toestel met een transparantie-unit nodig. Nog steeds niet zeker?

Misschien is een professionele dienstverlener de juiste keuze. De verschillende soorten en mogelijkheden hebben allemaal hun voor- en nadelen. De koopbeslissing is dus aan jou.

Beeldbron: Roman Kraft / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies