Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

49Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote fotopapier test 2021. Hier stellen we alle fotopapieren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste fotopapier voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je fotopapier koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Behalve een goede printer kan het juiste fotopapier een bijzonder hoge afdrukkwaliteit bereiken en ook gebruikt worden om foto’s voor een fotoalbum af te drukken.
 • Voor het beste resultaat moet het papier compatibel zijn met je printertype. Het fotopapier en de printer hoeven niet van dezelfde fabrikant te zijn.
 • Als je fotopapier koopt, kijk dan naar het formaat, de dikte, het oppervlak, de compatibiliteit met de printer en de inhoud van de verpakking.

Fotopapier: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je fotopapier koopt

Denk je erover fotopapier te kopen, maar ben je een beetje overweldigd door de keuze en de verschillende aanbiedingen? Dan ben je hier op de juiste plaats, want we leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van fotopapier.

Wat is fotopapier?

Het fotopapier dat we beschrijven is meestal foto-afdrukpapier. Dit papier is afgewerkt met een bindmiddelcoating, deze coating (coatingkleur) bestaat uit kaolien, krijt, caseïne of kunststoffendispersie. Door de behandeling van het oppervlak is het gladder, vloeiender en stabieler dan gewoon papier, zodat de inkt niet onmiddellijk geabsorbeerd wordt en een zeer hoge afdrukkwaliteit mogelijk is.

Een foto-printer verhoogt de kwaliteit van de foto nog meer. Omdat de inkt niet geabsorbeerd wordt en niet uitloopt, zijn de beelden scherp en de kleuren zeer rijk. Papier dat op een echte foto lijkt is PE papier. Dit papier is aan beide zijden gecoat met een laag polyethyleen die een barrière vormt tussen het papier en de inkt. Vroeger was deze barrière nodig ter bescherming bij het ontwikkelen van analoge foto’s. Omdat het papier niet meer met chemicaliën en water ontwikkeld hoeft te worden, is deze dubbelzijdige coating eigenlijk niet meer nodig. Het geeft het papier echter de vertrouwde “touch and feel” van een foto en blijft daarom onveranderd.

Welke soorten fotopapier zijner?

Fotopapier is verkrijgbaar in mat, satijn en glanzend. Na de behandeling is het papier altijd eerst mat. Om een glanzend oppervlak te krijgen, wordt het papier glad gemaakt door rollen.

Fotopapier is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals mat, zijdemat en glanzend, en in verschillende diktes. Bij het kopen van fotopapier is het ook belangrijk dat het het juiste formaat is voor de fotoprinter. (Image source: pixabay.com / rawpixel.com)

Bovendien is zulk papier verkrijgbaar in verschillende diktes, die altijd gemeten worden naar het gewicht per vierkante meter en aangegeven worden met g/m2. Hoe hoger het getal, hoe dikker het papier.

Welke formaten fotopapier zijn er?

Fotopapier is verkrijgbaar in vele formaten, de meest populaire zijn:

 • DIN A4
 • DIN A5
 • 10 x 15 cm
 • 13 x 18 cm

Bij het kiezen van een papierformaat moet je nagaan of je het gewenste formaat met je printer kunt gebruiken en wat de kwaliteit van je beelden is. Afbeeldingen van slechte kwaliteit of met een lage resolutie geven middelmatige resultaten op grote papierformaten. In de meeste gevallen kan het gewenste formaat nog op de printer ingesteld worden, wat ervoor zorgt dat het papier ingevoerd wordt en optimaal afgedrukt wordt.

Hier volgt een kort overzicht van de verschillende DIN-A formaten met een beeldverhouding van ca. 5:7 en hun effectieve grootte in cm:

DIN-A formaat formaat in cm
A0 84.1 x 118.9
A1 59.4 x 84.1
A2 42.0 x 59.4
A3 29.7 x 42.0
A4 21.0 x 29,7
A5 14,8 x 21,0
A6 10,5 x 14,8
A7 7,4 x 10,5
A8 5,2 x 7,4
A9 3,7 x 5,2
A10 2,6 x 3,7

Welk fotopapier voor welk printertype?

Voor elke printer moet het juiste fotopapier gebruikt worden, anders krijg je niet het best mogelijke resultaat. De compatibiliteit van de printer staat op de verpakking van het fotopapier. Voor inkjet printers is er een heel ruime keuze aan fotopapier dat je kunt gebruiken. Dit papier wordt meestal verkocht onder de naam inkjet papier. Thermische sublimatieprinters werken alleen met speciaal fotopapier met een polyester coating.

Omdat thermische printers hoge temperaturen gebruiken om de inkt te laten verdampen en zo op het papier aan te brengen, kan geen inkjet papier gebruikt worden. De polyester coating maakt het mogelijk de inktdeeltjes in het fotopapier te branden. Het resultaat is een zeer scherpe en lang houdbare afdruk. Zorg er altijd voor dat je het juiste papier krijgt voor je koopt. Het fotopapier hoeft niet per se van dezelfde fabrikant te zijn als je printer! Vooral met inkjet printers kan inkjet papier van alle fabrikanten gebruikt worden.

Wat kost fotopapier?

Fotopapier is verkrijgbaar in alle prijsklassen, van 5 tot 20 Euro. Een hogere prijs betekent niet per se een betere kwaliteit.

Besluit: Welke soorten fotopapier zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie soorten fotopapier onderscheiden

 • Glanzend
 • Zijde mat
 • Matt

Deze drie soorten verschillen vooral in hun oppervlaktestructuur. Afhankelijk van hoe je je foto’s wilt presenteren en hoe groot je ze wilt hebben, komt een ander fotopapier in aanmerking.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk papier het meest geschikt is voor je foto’s. Daarbij zullen we hun bijzondere kenmerken nader bekijken en hun voor- en nadelen duidelijk uiteenzetten.

Wat zijn de kenmerken van glanzend fotopapier en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Glanzend papier wordt gekenmerkt door zijn zeer gladde en reflecterende oppervlak. Hierdoor lijken je foto’s contrastrijker en stralender. Met glanzend papier kun je zelfs de kleinste details van het beeld naar voren halen om de scherpte van je foto optimaal weer te geven. Glanzend fotopapier is dus zeer geschikt voor foto’s van hoge kwaliteit waarbij kleur en details op de voorgrond staan.

 • Voordelen
  • Zeer gedetailleerde foto"s
  • Goed kleurcontrast en helderheid
  Nadelen
  • Gevoelig voor vingerafdrukken
  • Gevoelig voor krassen
  • Sterke reflecties

Het nadeel is dat beeldfouten gemakkelijker op te sporen zijn. Een lichte onscherpte kan bijvoorbeeld meer opvallen dan bij andere soorten papier. Dit soort papier is ook gevoeliger voor krassen en andere omgevingsinvloeden. Ben je van plan je foto’s in grotere formaten, zoals A3+, af te drukken, dan is het beter een ander papiermateriaal te gebruiken. Ontdek waarom in de volgende paragraaf.

Wat zijn de kenmerken van halfglanzend fotopapier en wat zijn de voor- en nadelen?

Semi-gloss is de middenweg tussen mat en glanzend. De oppervlaktestructuur is niet helemaal zo glad als bij de glanzende versie en niet helemaal zo ruw als bij het matte fotopapier. Dit vermindert reflecties op je beeld, maar het verliest ook een beetje scherpte.

Voordelen
 • Goed voor grote afdrukken
 • Minder reflecties
Nadelen
 • Kleuren glanzen minder
 • Minder indruk van scherpte

Zijdeglans is goed voor grotere afdrukformaten, zoals A3+. In tegenstelling tot het glanzende alternatief, laat deze papiervariant de kleuren minder “gloeien”. Storende reflecties worden echter vermeden. Dit maakt het mogelijk je favoriete foto’s in grotere formaten te bewonderen, zelfs bij slecht licht.

Het verlies van kleinere details is dus maar half zo erg. Omdat je met grotere afdrukken een grotere kijkafstand hebt, ziet je beeld er over het algemeen weer scherper uit.

Wat zijn de kenmerken van mat fotopapier en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Mat fotopapier heeft een fijne oppervlaktestructuur. Dit verspreidt het invallende licht en voorkomt reflecties. Zo kun je je foto in alle lichtomstandigheden zonder reflecties bekijken. Dit papier is ook zeer goed bestand tegen krassen en vingerafdrukken.

Het nadeel van deze speciale eigenschap is dat de kleuren op je foto niet zo intens schijnen en minder contrast hebben. Mat papier is goed geschikt voor foto’s met lichte beeldfoutjes, omdat die minder snel door de kijker opgemerkt zullen worden. Dit betekent echter niet dat dit soort fotopapier bedoeld is voor slecht gefotografeerde foto’s. Immers, mat fotopapier wordt ook gebruikt voor fine art drukwerk.

Het is heel geschikt voor bijzonder grote afdrukken, omdat de reflecties ontbreken.

Voordelen
 • Verknoeit beeldfouten
 • Nauwelijks reflecties
Nadelen
 • De kleurverzadiging is niet zo intens
 • Minder helderheid

Over het algemeen kun je bij grotere afdrukken reflecties minder vermijden. Je kunt dit soort papier ook speciaal gebruiken om een bepaalde stemming in je foto’s over te brengen. Bijvoorbeeld afbeeldingen met gedesatureerde kleuren of foto’s met een retro uitstraling zijn goed geschikt voor mat papier.

Uiteindelijk is het een kwestie van smaak welk fotopapier je kiest. Bovendien kan, afhankelijk van het motief, een ander papier geschikter zijn. Als je niet zeker weet of je voor glanzend, zijdemat of mat moet gaan, kan een proefafdruk met twee of drie van je favoriete foto’s op de respectieve papiersoorten je beslist helpen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om fotopapier te vergelijken en te evalueren

In dit deel presenteren we factoren die je kunt gebruiken om fotopapier te vergelijken en te evalueren. Met deze criteria zul je gemakkelijker je weg kunnen vinden in het oerwoud van fotopapier op de markt en het perfecte fotopapier voor jou en je behoeften vinden. De criteria in een oogopslag

 • Formaten
 • Dikte
 • Oppervlak
 • Printer compatibiliteit
 • Inhoud van de verpakking

Hoe de afzonderlijke aankoopcriteria geïnterpreteerd en beoordeeld moeten worden, lees je in de volgende hoofdstukken.

Formaten

Het formaat is natuurlijk een van de eerste criteria bij het kopen van fotopapier. Vaak zoek je een bepaald formaat voor een bepaalde afbeelding of foto.

Voor de meeste inkjet printers is A4 het meest gangbare formaat, en het kan bijgesneden worden tot het aan je behoeften

voldoet. A4 formaat is ook het gemakkelijkst verkrijgbaar, en veel supermarkten hebben foto-/specialiteitspapier in dit formaat in voorraad. Voor sommige printers, zoals de Canon Selphy, is de keuze van het formaat enigszins beperkt. Het maximale beeldformaat is hier 10 x 15 cm, en kleinere stickervellen zijn ook verkrijgbaar voor deze printer. Zink printers hebben alleen een vast formaat dat bedrukt kan worden, zodat dit criterium bijna wegvalt. Het formaat van de afbeelding is vooral belangrijk als je je foto’s in een fotoalbum wilt verzamelen, want die vereisen soms speciale formaten.

Dikte

Dikte verwijst naar de dikte van het papier, die altijd gemeten wordt in gram per vierkante meter en aangegeven wordt als g/m². Hoe hoger het getal, hoe dikker het papier. Fotopapier is verkrijgbaar in alle mogelijke diktes, van 160 g/m² tot 300 g/m². Wat je precies voor je doeleinden nodig hebt, bepaal je zelf.

Als je iets wilt afdrukken voor een collage, een portfolio, een sollicitatiemap of iets dergelijks, heb je niet al te dik papier nodig. Voor een foto, klassiek in het formaat 10 x 15 cm, is het de moeite waard heel dik papier; te gebruiken, zeker vanaf 200 g/m². Dit geeft de foto het gewicht en de uitstraling van een analoog ontwikkelde foto.

Niet elke printer kan heel dik papier goed invoeren! Controleer voor je koopt de maximale papierdikte voor je printer, die in de gebruiksaanwijzing vermeld moet zijn. Zo voorkom je vervelende papierstoringen.

Oppervlak

Het oppervlak van fotopapier / speciaal papier is verkrijgbaar in mat, satijn en glanzend. Hier kom je verschillende woorden tegen; parelmoer mat, glanzend, hoogglans enz. maar ze behoren allemaal tot deze drie categorieën. Mat en zijdemat hebben een soepeler oppervlak en zien er heel chic uit. Kleuren zien er ook anders uit als ze op zulk papier gedrukt zijn. Een glanzend oppervlak is vooral populair voor foto’s.

Ook hier is het de bedoeling om analoge foto’s zo dicht mogelijk te benaderen. Deze werden overwegend ontwikkeld met een glanzende of satijnen afwerking. Een glanzend oppervlak is echter ook erg gevoelig voor vingerafdrukken of krassen.

Printercompatibiliteit

Printercompatibiliteit is het eerste en belangrijkste waar je op moet letten als je foto- of speciaal papier koopt. Als je een inkjet printer hebt, heb je het gemakkelijk. Bijna al het gewone fotopapier of speciaal papier dat bijvoorbeeld in de supermarkt te koop is, kan zonder problemen met een inkjet printer gebruikt worden.

Zulk papier wordt vaak inkjet papier genoemd. Als je een dye-sublimation printer hebt, zoals een Canon Selphy, moet je iets beter zoeken. Fotopapier of speciaal papier dat met dye-sublimatie printers gebruikt kan worden is niet zo gemakkelijk verkrijgbaar. Bovendien is er maar een zeer beperkte keuze van dergelijk papier. Voor zinkprinters is het verplicht het juiste papier te gebruiken.

Dus als je een HP Sprocket hebt, kun je eigenlijk alleen maar HP ZINK PHOTO PAPER gebruiken. Nogmaals, voor zulke drukkers wordt dit criterium al gauw irrelevant, geen keus, geen pijn.

Inhoud van de verpakking

De inhoud van de verpakking is zeker niet het belangrijkste punt, maar een goede prijs-prestatie verhouding is altijd een belangrijk punt. Meestal komt zulk papier in pakken van minstens 20 en maximaal 100 vellen.

Er zijn er ook een paar met maar 10 bladen. Als je niet helemaal zeker weet welk papier je voor welke foto’s wilt gebruiken, zijn kleine pakjes van 10 heel praktisch. Zo kun je verschillende merken en afwerkingen uitproberen zonder dat je een pak van 20 of zelfs 50 vellen hoeft te kopen.

Als je veel foto’s of plaatjes wilt afdrukken, zijn grote pakken van 100 heel praktisch en je bespaart ook nog wat geld. Voor zinkprinters worden de meeste navulpakken geleverd met 10 vellen papier. De Kodak KPM-210B is weer de grote uitzondering, deze kleine printer moet niet alleen papier, maar hele cartridges inclusief patroon vervangen. Ze zijn ook verkrijgbaar in verpakkingen tot 50 stuks.

Wetenswaardigheden over fotopapier

Tot slot willen we nog een paar belangrijke vragen over fotopapier en het gebruik ervan beantwoorden. Je kunt ontdekken hoe fotopapier gebruikt wordt en hoe lang dit speciale papier al bestaat.

Hoe wordt fotopapier gebruikt?

Omdat fotopapier meestal maar aan één kant gecoat is, rijst vaak de vraag hoe het papier precies in de papiertoevoer moet gaan. Hier is geen definitief antwoord op te geven, want dit kan bij elke printer/fabrikant anders zijn. Het beste kun je testen door; een vel gewoon papier te nemen en er een markering op te maken, bijvoorbeeld een pijl in de richting van de papiertoevoer op de bovenkant van het papier.

Print iets uit en kijk waar de markering staat en waar de afdruk staat. Dit vertelt je precies hoe je printer het papier doorvoert en hoe je je fotopapier erin moet doen. De instellingen op je PC of printer zijn belangrijk bij het gebruik van fotopapier. Zorg ervoor dat, indien mogelijk, het juiste papier gekozen is. Zo kan de printer zichzelf instellen en de nodige instellingen maken. Het formaat van het papier kan meestal ook aangepast worden, wat ook voor het best mogelijke resultaat zorgt.

Hoe lang bestaat fotopapier

al? Fotopapier, of in dit geval gecoat papier, werd al in het oude China en Arabië gebruikt. In die tijd gebruikte men zetmeel en mineralen om het papier met de hand te bedekken.

Wist je dat tot in de 17e eeuw het beeld van de camera niet op papier getekend werd? In 1685 werd een spiegel uitgevonden om de lichtstraal af te buigen, waardoor het mogelijk werd de afbeelding op papier te tekenen.

In 1866 werd in Dresden voor het eerst coatingkleur op papier aangebracht met een machine die rollers gebruikte en die daarna met penselen gewreven en gladgestreken werd. Sindsdien is de techniek verder ontwikkeld en verfijnd.

Foto bron: 123rf.com / ©lenta, 2613395

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies