Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Moderne videogames zijn audiovisuele kunstwerken. Om maximaal van spelletjes te kunnen genieten, is het niet langer voldoende om een krachtige computer of game-console te hebben. Je kunt tegenwoordig niet meer zonder de nodige randapparatuur, waarmee je het maximale uit games kunt halen.

Zo is ook de gaming-headset een belangrijk accessoire. Met een goede gaming-headset waan je jezelf nóg meer in een game. Niet alleen helpt de koptelefoon om van geluid van hoge kwaliteit te genieten, maar ook om te communiceren met andere spelers. Een goede gaming-headset is daarom vooral belangrijk bij games in de coöperatieve modus, waarin een goede coördinatie met de verschillende spelers van essentieel belang voor het gewenste resultaat is.
Belangrijk om te weten

  • Gaming-headsets zijn koptelefoons met een specifiek ontwerp en functies waarmee je het maximale uit videogames kunt halen.
  • Een gaming-headset is, net als een gaming toetsenbord, een onmisbare tool voor gamers. Ze helpen je om te genieten van geluid van hoge kwaliteit en om te communiceren met andere spelers.
  • Laat je niet misleiden door aantrekkelijke, verfijnde ontwerpen met veel lichtjes en andere opvallende onderdelen. Wat echt belangrijk is, is een hoge geluidskwaliteit.

Onze selectie: De beste gaming-headsets op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete gaming-headsets die er op de markt verkrijgbaar zijn. In de lijst vind je zeer gevarieerde modellen, hoewel ze allemaal een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Voor iedere pc of console is er een geschikte gaming-headset te vinden met een uniek design.

De gaming-headset voor PlayStation 4

Deze krachtige over-ear gaming headset voor PS4 van Trust heeft een opvouwbare microfoon en verstelbare hoofdband. De headset is speciaal vervaardigd voor gebruik met je PlayStation®4 console en bevat krachtige actieve luidsprekereenheden van 50 mm en zachte, comfortabele over-ear kussens. Ook heeft de headset in-line afstandsbediening voor volumeregeling en dempen van de microfoon.

De meest comfortabele gaming-headset

Op zoek naar de optimale gaming ervaring? Met de Trust GXT 322 gaming headset speciaal voor PC, Playstation 4 en Xbox One (2015 controller met 3.5 mm aansluiting) kun je genieten tijdens het gamen. Dit dankzij de zachte oorkussens, flexibele microfoon en krachtige bas. De gevlochten nylon kabel van 2 meter geeft je voldoende bewegingsruimte tijdens het gamen. De microfoon kun je wegdraaien naast de oorschelp, als je deze niet gebruikt tijdens het gamen.

De beste gaming-headset voor allround gamers

De Trust GXT 310 is een gaming headset die je zowel voor PC, PS4 als Xbox One kunt gebruiken. Ideaal voor de allround gamer. De comfortabele oorkussens, verstelbare microfoon en hoofdband zorgen voor een goede gaming ervaring. Er zit een kabel bij voor consoles van 1 meter en een verlengkabel van een meter voor je PC of laptop. Tip: Gebruik het koppelstukje als jouw apparaat gescheiden poorten heeft voor het geluid en de microfoon.

De beste gaming-headset onder de 25 euro

Deze Turtle Beach Ear Force Recon 50P Stereo gaming headset voor PS4 is ontworpen om rechtstreeks aan te sluiten op de PlayStation 4-controller, maar is ook geschikt voor Xbox One-controllers, PC en Mac (zie handleiding). De headset geeft een kristalhelder geluid en een mooi lichtgewicht ontwerp. Dankzij de in de kabel verwerkte bediening is een aanpassing van het volume binnen handbereik. Voor de PC, Mac en mobiele apparaten is een splitter nodig om de microfoon werkende te krijgen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gaming-headsets

Bij het kopen van een gaming-headset is het belangrijk om te weten wat de belangrijkste eigenschappen van dit product zijn. Vergeet niet dat er verschillende modellen gamer-koptelefoons zijn en dat elk model voor een ander gebruik ontworpen is. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige product.

League of legends Player

Met een gaming-headset beleef je gegarandeerd een meeslepende ervaring.
(Bron: Drobot: 108963667/ 123rf.com)

Wat zijn gaming-headsets precies?

Een headset is een elektronisch apparaat waarmee je elektrische signalen kunt omzetten in geluidsignalen, die je kunt horen dankzij de luidsprekers die in de buurt van je oren zitten. In het specifieke geval van gaming-headsets hebben de headsets meestal een specifiek ontwerp en functies om het meeste uit videogames te kunnen halen.

Wist je al dat gaming-headsets vaak erg ergonomisch en comfortabel zijn? Op die manier kun je zo lang blijven gamen als je zelf wilt.

Wat zijn de voor- en nadelen van gaming-headsets?

Het hebben van een gaming-headset biedt een aantal belangrijke voordelen. Met een gaming-headset kun je genieten van een meeslepend gevoel en een betere spelervaring. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over of de muziek of het geluid van je videogames je familie of huisgenoten stoort.

Voordelen Nadelen
Laten je genieten van een betere ervaring en een meer meeslepend gevoel. Langdurig en overmatig gebruik van een koptelefoon kan leiden tot gehoorbeschadiging.
Zijn ergonomisch en helpen je je makkelijker van omgevingsgeluiden af te sluiten dan gewone koptelefoons. Zijn vaak duurder, vooral in het geval van hoogwaardige apparatuur.
Hebben meestal een microfoon, zodat je met andere spelers kunt communiceren. Dit aspect is vooral relevant bij online games.
Je hoeft je geen zorgen te maken of de muziek of het geluid van je videogame je familie of huisgenoten stoort.
Je kunt van 7.1- of 5.1-geluid genieten, wat een belangrijk concurrentievoordeel in de games kan zijn.  

Voor wie is het aan te raden een gaming-headset te gebruiken?

De redenen om een gaming-headset te gebruiken kunnen gevarieerd zijn. Om te beginnen wil je misschien een gamer-headset met een geïntegreerde microfoon kopen om de steeds populairdere online games te kunnen spelen. Zo kun je communiceren met de andere spelers en met hen coördineren om speeltechnieken te ontwikkelen.

Een andere belangrijke reden is dat je jezelf wilt afsluiten voor omgevingsgeluiden. Of misschien wil je je familie en huisgenoten wel niet storen met het geluid van de game die je speelt. Geluiden van buitenaf kunnen immers net zo vervelend voor jou zijn als muziek of de geluidseffecten van je favoriete videogame voor mensen die bij je wonen.

Gamer with a headset

Geluidskwaliteit is essentieel om maximaal van een game te kunnen genieten. Een goede gaming-headset helpt je hierbij.
(Bron: Drobot: 107576481/ 123rf.com)

Welke soorten gaming-headsets zijn er?

Gaming-headsets kun je op grote lijnen onderverdelen in 2 soorten: open en gesloten koptelefoons. Open headsets zijn koptelefoons die je niet volledig van externe ruis isoleren en een groot deel van het geluid naar buiten laten ontsnappen. Gesloten headsets zijn speciaal ontworpen om zowel naar binnen als naar buiten het geluid volledig te isoleren.

Als gulden middenweg zijn er tenslotte nog de halfopen headsets, die voor velen misschien de beste optie zijn om moderne videogames te spelen. Om het verschil tussen de 2 soorten beter te kennen, laten we je in de volgende tabel de belangrijkste kenmerken zien:

Open headset Gesloten headset
Omhulsel Het buitenste deel van het omhulsel is open. Het buitenste deel van het omhulsel is gesloten.
Frequenties Het geluid is preciezer bij gemiddelde en hoge frequenties. Bieden meer diepte bij verschillende frequenties.
Geluidskwaliteit Bieden een veel realistischer geluid. Het geluid klinkt natuurlijker en dieper. In zekere zin vervalsen ze het oorspronkelijke geluid.
Noise cancelling Isoleren je niet volledig van omgevingsgeluiden en laten een gedeelte van het geluid van de koptelefoon naar buiten ontsnappen. Isoleren buitengeluiden beter, waardoor je je beter in de game kunt onderdompelen.
Mogelijke gehoorbeschadiging Minder kans op gehoorbeschadiging en last van zweten als gevolg van langdurig gebruik. Grotere kans op gehoorbeschadiging na lange spelsessies.
Gewicht Over het algemeen lichter van gewicht dan gesloten koptelefoons. Dankzij het gesloten ontwerp zijn deze modellen veel zwaarder.

Wat is het verschil tussen een gaming-headset met stereo-, 7.1- en 5.1-geluid?

Bij het kiezen van een koptelefoon is het belangrijkste criterium waar je op moet letten de geluidskwaliteit. Om deze reden is het essentieel om het verschil te weten tussen de verschillende industriestandaarden.

In dit verband moet worden opgemerkt dat 5.1-koptelefoons een veel krachtiger en veel realistischer geluid bieden.

De 5.1-headsets hebben 5 luidsprekers aan elke kant, waardoor je je volledig in de game kunt onderdompelen. De 7.1-hoofdtelefoons emuleren daarbij de 5.1-surround sound met de nodige software. Via een USB-verbinding met de pc genereert de software het gevoel van onderdompeling. Stereogeluid daarentegen wordt via 2 of meer kanalen afgespeeld.

Black headset

Met een gaming-headset kun je genieten van je favoriete games zonder je huisgenoten of buren te hoeven storen.
(Bron: Shebeko: 73886927/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van een gaming-headset met surround sound?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het type videogame dat je gaat spelen. Als de games die je gewoonlijk speelt, een technologie bevatten die realtime meerkanaals geluid gebruikt, kan een surround sound-functie een groot voordeel zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Dolby Atmos-technologie.

In sommige genres wordt de spelervaring duidelijk beïnvloed door de audiokwaliteit van de koptelefoon. Dit is bijvoorbeeld het geval bij first- en third-person shooters, die extra op moeten vallen. Als je daarentegen platformgames in 2D-omgevingen speelt, zul je niet veel meer uit het surroundgeluid van een koptelefoon halen. Je moet je dan afvragen of dit de investering waard is.

Paul O’KeefeHoofd van de afdeling Psychologie aan de Stanford University
“Educatieve spellen kunnen mogelijk helpen de belangrijkste problemen van klassen te voorkomen door studenten in een stemming te brengen die bevorderlijk is voor het leren, in plaats van zich zorgen te maken over hoe intelligent ze overkomen.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een nieuwe gaming-headset wilt kopen, is het belangrijk dat je van tevoren een aantal aankoopcriteria overweegt. Om je te helpen bij de selectie, hebben we de belangrijkste criteria alvast voor je geselecteerd. We hopen je zo te helpen bij je aankoopbeslissing, zodat je de gaming-headset vindt die het beste bij je past.

Verbinding

Tegenwoordig zijn de verbindingsopties voor koptelefoons in het algemeen, en voor gaming-headsets in het bijzonder, erg gevarieerd. Van de traditionele verbinding via de 3,5 mm ingang, tot Bluetooth-verbinding en verbindingen via de USB-poort.

Met een Bluetooth-verbinding kon het nog wel eens gebeuren dat de kwaliteit van de audio afnam, of dat er vertraging in de dataoverdracht optrad. Moderne modellen hebben minder last van beide problemen en zijn daarom een uitstekende optie. Wireless koptelefoons zitten niet alleen lekkerder, ze bieden ook meer bewegingsvrijheid.

Eimear NooneOrkestregisseur en componist van videogames
“Ik denk dat muziek in videogames een muzikaal genre op zich wordt dat wereldwijd wordt erkend.”

Impedantie

De impedantie van een koptelefoon wordt gemeten in ohm. Het is de weerstand die de headset biedt tegen de doorgang van elektrische stroom. Op deze manier geeft de impedantie ons een idee van het vermogen dat het apparaat heeft om een bepaalde kracht te weerstaan. Zo kan een koptelefoon met een lage impedantie gemakkelijk overbelast raken en ruis genereren.

Voor het spelen van videogames ligt het aanbevolen impedantiebereik tussen de 16 en 60 ohm. Hiermee kun je ze op elk apparaat gebruiken, of het nu een console, een computer of zelfs een mobiele telefoon is, zonder daarbij stroomproblemen of audio-kwaliteit te verliezen.

DAC

Als je een USB- of draadloze koptelefoon gebruikt, moet het digitale signaal worden omgezet in een analoog signaal. Het geïntegreerde proces dat verantwoordelijk is voor een dergelijke transformatie heeft invloed op de geluidskwaliteit van de koptelefoon. Het onderdeel dat verantwoordelijk is voor de conversie is de DAC (Digital to Analog Converter).

De parameters die kunnen helpen om de kwaliteit van een DAC te herkennen, zijn de signaal-ruisverhouding en de hoeveelheid harmonische vervorming. Wat betreft de eerste parameter, moet je weten dat de beste koptelefoons 130 dB in stereo overschrijden. Wat betreft de harmonische vervorming, raden we aan om een model te kiezen waarbij de vervorming zo klein mogelijk is.

Boy playing online

Gaming-headsets zijn speciaal ontworpen voor spelers van videogames.
(Bron: Artush: 38483640/ 123rf.com)

Ontwerp

Ook het ontwerp van gaming-headset is een belangrijk criterium, en niet alleen omdat je er graag goed uit wilt zien bij het spelen van je favoriete game. Een goed ontwerp is ook doorslaggevend voor het speelplezier. Uiteindelijk hangt de keuze voor het ene of het andere ontwerp in grote mate van je persoonlijke smaak af.

We raden je in ieder geval aan om je niet voor de gek te laten houden door spectaculaire ontwerpen en gekleurde lichtjes. Vergeet niet dat het belangrijkste onderdeel van een koptelefoon de geluidskwaliteit is. En comfort natuurlijk! De beste fabrikanten bieden daarom modellen met ergonomische ontwerpen aan.

Gewicht en formaat

Ons advies is om te kiezen voor een koptelefoon die zo licht mogelijk van gewicht is, zodat je de kans op onaangename hoofdpijn vermindert. Op die manier verminder je ook de spanning in de nek, een van de meest voorkomende ongemakken na lange game-sessies. Bovendien, hoe lichter en kleiner de koptelefoon is, hoe gemakkelijker deze te vervoeren is.

Batterijduur

Als je voor een Bluetooth-headset kiest, moet deze over voldoende autonomie beschikken om lange game-sessies te ondersteunen. We raden aan om op zoek te gaan naar een model dat na het opladen tenminste 8 of 10 uur mee gaat. Houd er verder wel rekening mee dat hoe groter de autonomie van het apparaat is, hoe zwaarder deze zal worden.

Als het apparaat veel lichtjes en andere toeters en bellen heeft, kan het interessant zijn om te controleren of je deze kunt uitschakelen, om zo de levensduur van de batterij te verlengen. Je moet er ook voor zorgen dat de laadtijden snel genoeg zijn, zodat je niet te lang hoeft te wachten als de batterij toch een keer leeg raakt.

Vergeet niet dat als de batterij leeg is, je in de meeste gevallen altijd nog de kabelverbinding kunt gebruiken.

Microfoon

Een belangrijk onderdeel van een gaming-headset is de microfoon. Allereerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de microfoon een ruisonderdrukkingssysteem en audiobesturing heeft. Op deze manier zal de communicatie veel schoner zijn en zullen jij en je mede-spelers minder snel afgeleid raken door irritante geluiden.

We raden ook aan om te controleren of de microfoon een antipop-schuimen laag heeft, om luchtstoten te voorkomen die geproduceerd worden met bijvoorbeeld het uitspreken van de letters p en b. Sommige modellen hebben een afneembare microfoon die je kunt verwijderen wanneer je deze niet nodig hebt. Dit is een interessante optie, omdat je de koptelefoons zo in verschillende situaties en contexten kunt gebruiken.

Samenvatting

Met een gaming headset waan je jezelf meer in een game. Daarnaast kun je diverse functies gebruiken zoals geluidsregelingen of een microfoon waarmee je gemakkelijk communiceert met medespelers. Gaming-headsets worden steeds modieuzer. Veel modellen zien er opvallend uit door een grote hoeveelheid lichtjes en andere zaken.

Bij het kopen van een gaming-headset, is het echter vooral belangrijk om van tevoren een aantal aankoopcriteria te beoordelen. Het belangrijkste is zonder twijfel dat het apparaat een goede geluidskwaliteit biedt en zo comfortabel mogelijk aanvoelt om lange game-sessies te ondersteunen. Als je voor een wireless model kiest, is het bovendien essentieel dat de batterij lang mee gaat.

Vond je onze shopgids over gaming-headsets interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media. We zijn benieuwd!

(Bron van de header afbeelding: Thongwongboot : 38937666/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies