Gaming mouse with red buttons
Laatst bijgewerkt: 20-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Elke ervaren videospeler kent het belang van een goede gaming muis vooral als hun favoriete genre shooters zijn. Het is zó belangrijk dat er merken zijn die gespecialiseerd zijn in dit soort producten op de gamingmarkt. En nee, het is niet zo dat ze alleen een flitsend design en veel lichten hebben.

In het algemeen hebben muizen voor videospelletjes veel extra knoppen. Ze bieden ook een veel hogere gevoeligheid en nauwkeurigheid. En natuurlijk zijn ze zeer configureerbaar. De specialisatie van gaming muizen is zodanig dat sommige voor een bepaald type spel zijn ontwikkeld.
Belangrijk om te weten

  • Een goede muis kan het verschil zijn tussen winnen en verliezen van een spel. De nauwkeurigheid en de sensor van de muis zijn nauw met elkaar verbonden.
  • Gewoonlijk worden gaming muizen aangesloten via de USB-poort.
  • Draadloze verbindingen garanderen onvoldoende nauwkeurigheid en gevoeligheid.
  • Een belangrijk kenmerk van gaming muizen is hun hoge configureerbaarheid. Sommige muizen hebben een gewichtsysteem om hun massa aan te passen.

Onze selectie: De beste gaming muizen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste gaming muizen  die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale gaming muis een stuk eenvoudiger.

De beste muis voor de gevorderde gamer

De Logitech G502 HERO high-performance gamingmuis is voorzien van de next-gen optische HERO-sensor van 16K voor optimale trackingprecisie. Wat je gamingstijl ook is, je kunt deze muis gemakkelijk aan je behoeften aanpassen met aangepaste profielen voor je games, aanpasbare gevoeligheid van 200 tot 16.000 DPI en afstelbaar gewichtssysteem voor nauwkeurige afstemming met 5 gewichten van 3,6 gram om de juiste balans en feel te krijgen. Met maar liefst 11 programmeerbare knoppen.

De gaming muis met de beste prijs/kwaliteitsverhouding

No products found.

De DPI van de Holife USB Gamingmuis kan met twee knoppen van 1200 tot 7200 in 5 standen naar behoefte van de snelheid/gevoeligheid worden aangepast. Elke DPI-instelling heeft ook zijn eigen kleur achtergrondverlichting.

De polling rate is van 125 tot 1000 instelbaar. Door de nauwkeurige sensor en polling rate tot 1000 Hz worden de stokkende muisbewegingen instelbaar voorkomen. Door de installatie van de software ondersteunt de bekabelde muis het programmeren van de 7 muisknoppen en zijn macro-functies definieerbaar.

De snelste gaming muis

De Logitech G402 is een ultrasnelle optische USB gaming muis met Fusion Engine sensor technologie en ruim 420 IPS.

De bewegingsresolutie is 4000 DPI en de muis heeft 8 programmeerbare knoppen Je kan de snelheden instellen en de extra knoppen bieden de mogelijkheid om (hotkeys) in te stellen voor Gaming. Voor mensen die veel gamen en een paar knoppen extra kunnen gebruiken is dit een aanrader.

De beste laser gaming muis

De Sharkoon Drakonia Black Gaming Lasermouse beschikt over 8200 DPI, heeft 11 drukknoppen die, net als het vierwegscrolwiel programmeerbaar zijn met de meegeleverde configuratiesoftware en voorzien van de verschillende functies.

Aan de onderkant van Drakonia Black zit een gewichtsregelingssysteem bestaande uit zes metalen gewichten waarmee het gevechtsgewicht van de muis op elk moment kan worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van de speler.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gaming muizen

Het is van groot belang dat je voordat je een gaming muis  koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

A professional computer player plays on a computer using two monitors.

Voor elk spelgenre heb je een ander type gaming muis nodig.
(Bron: Scyther5: 75085992/ 123rf.com)

Welke soorten gaming muizen zijn er?

Gaming-muizen kunnen volgens verschillende criteria worden ingedeeld. Maar het meest bepalend is misschien wel het type sensor. Op deze manier kan een onderscheid worden gemaakt tussen spelmuizen met een optische sensor en die met een lasersensor. In de volgende tabel leggen we kort de kenmerken van elk van deze twee in het kort uit.

Type Kenmerken
Met lasersensor Zorgen voor een grotere nauwkeurigheid en slechtere prestaties op ruwe oppervlakken of stoffen muismatten.
Met optische sensor Ze werken niet erg goed op transparante oppervlakken en de technologie van infrarood optische sensoren is goedkoper.

Voor welke spellen worden gaming muizen gebruikt?

Als strategiespellen, first-person shooters, adventure games, RPG (Role Player Game) of MMORPG (of Massive Multiplayer Online Role Player Game) je ding zijn, dan heb je een gaming muis nodig. Een ander geval is dat van sportsimulatoren zoals FIFA, PES of NBA 2K, waarvoor je een gamepad of gaming toetsenbord nodig hebt.

Iets dergelijks gebeurt ook met vliegtuigsimulatoren of met rijdende videogames. In dit soort spellen gebruik je meestal een specifiek randapparaat, ofwel een joystick of een stuurwiel. Hooguit navigeer je met de muis door de menu’s, maar voor deze taak kun je elke muis gebruiken.

Jane McGonigalAuteur en videogame ontwerper
“De spellen dagen ons uit om beter gebruik te maken van onze sterke punten en de faalangst te elimineren, waardoor onze kansen op succes toenemen. Goede games ondersteunen sociale samenwerking en burgerparticipatie op grote schaal.”

Wat zijn de voor- en nadelen van gaming muizen?

Of je nu wel of niet videospelletjes speelt, spelmuizen kunnen je interesseren met hun aantrekkelijke ergonomische ontwerpen. Ze bieden ook een veel hogere nauwkeurigheid en gevoeligheid. Bovendien zijn ze zeer configureerbaar. Dit alles heeft echter tot gevolg dat de kosten veel hoger zijn.

Voordelen
  • Ergonomischer
  • Zeer aantrekkelijke ontwerpen
  • Zeer aanpasbaar
  • Hogere gevoeligheidswaarden
Nadelen
  • Hoge prijs

Draadloos of bedraad?

Het antwoord is duidelijk: bedraad! Als je een spelmuis wilt, kun je het beste een model kiezen dat via de USB-poort wordt aangesloten. Draadloos biedt minder nauwkeurigheid en gevoeligheid. En je loopt het risico dat de verbinding op het meest ongelegen moment faalt. Of erger nog, je komt zonder batterijen te zitten.

Heb ik al die knoppen wel nodig?

Het hangt af van het soort spellen dat je met de muis wilt spelen. Als je World of Warcraft-spellen gaat spelen, heb je natuurlijk veel knoppen nodig. Hetzelfde kan gezegd worden als je First Person Shooter spellen speelt. In het laatste geval heb je waarschijnlijk een kleiner aantal nodig.

technology, gaming, entertainment, let's play and people concept - angry screaming young man in headset with pc computer playing game at home and streaming playthrough or walkthrough video

Niets is erger dan wanneer je muis het begeeft in een spel.
(Bron: Dolgachov: 61035262/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een gaming muis om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de spelmuis te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de gaming muis je nodig hebt:

Spelgenre

Je hebt niet dezelfde soort muis nodig voor een FPS of First Person Shooter spel als voor het spelen van MMORPG. Voor de eerste heb je een muis nodig met grote precisie, omdat je moet richten en schieten. Bovendien heb je een bijna onmiddellijke reactiesnelheid nodig. En het is ook belangrijk dat de muis zeer comfortabel voelt.

Om MMORPG’s zoals World of Warcraft te spelen, moet je andere zaken in overweging nemen. In het algemeen heb je muizen nodig met een groot aantal programmeerbare knoppen. En hoewel precisie niet van het grootste belang is voor deze spellen, kan het nooit kwaad om een muis te hebben die precies genoeg is.

Kevin MaroneyBedrijfsleider en CEO
“Een spel is een manier om met doelstellingen en structuur te spelen.”

Comfort

Een algemeen kenmerk van spelmuizen is dat ze ergonomisch ontworpen zijn. Maar verder garandeert hun ergonomie niet dat je je comfortabel voelt met het apparaat. Ons advies is dat indien mogelijk je je muis het beste kunt uitproberen om te zien wat je ervan vindt en hoe hij aanvoelt.

Verbindingswijze

In dit verband kunnen in principe twee soorten verbindingen worden overwogen: bedrade en draadloze. Ons advies is om een muis te kopen die via een kabel is aangesloten op de USB-poort. In het algemeen kan draadloze communicatie storingen veroorzaken. Bovendien zijn draadloze muizen met een hoge gevoeligheid vaak erg duur.

a gaming keyboard, mouse and headset shot over a dark reflective surface

Er zijn gaming muizen met zeer moderne stijlen en in verschillende kleuren.
(Bron: Dario Lo Presti : 62889997/ 123rf.com

Vorm, grootte en gewicht

Er zijn bredere en smallere muizen. Langere en kortere. Ook zijn er muizen met zeer verschillende vormen. Zoals je in sommige van de onderstaande criteria zult zien, is het belang van de vorm niet alleen een esthetische kwestie. Het heeft ook een fundamentele relatie met het type grip.

Sommige muizen zijn alleen ontworpen voor rechtshandigen. Andere hebben echter een linkshandige versie. Sommige zijn symmetrisch ontworpen om door beide te worden gebruikt. Bovendien zijn veel gaming muizen voorzien van verwisselbare gewichten om hun zwaartepunt aan te passen. Of om ze lichter of zwaarder te maken.

Grip

Als we het over de grip van de muis hebben, is het goed om rekening te houden met het type afwerking. Vaak bieden die met een rubberen afwerking aan de zijkanten een betere grip. Die met kunststof oppervlakken bieden niet hetzelfde comfort. Een ander aspect om rekening mee te houden is de breedte van de muis.

Albert EinsteinFysicus en beroemde uitvinder
“Het spel is de hoogste vorm van onderzoek.”

Soort grip

Dit aspect heeft te maken met de vorm en de grip van de muis. Bij de keuze van de muis is het belangrijk om rekening te houden met het type grip dat je hebt. Dit wordt bepaald door de positie van de hand wanneer je de muis gebruikt. Je kunt onderscheid maken tussen Palm, Claw of Fingertip.

De Palmpositie is de meest voorkomende en maakt het mogelijk om de hand meer ontspannen te houden. De tweede is het beste voor het spelen van shooters, hoewel het op de lange termijn misschien wat ongemakkelijker is. Korte en brede muizen zijn ideaal voor dit type grip. De derde, een soort mengsel van de eerste twee, is de minst gebruikelijke.

Knoppen

Het aantal knoppen varieert afhankelijk van het muismodel. Denk echter niet alleen aan het aantal knoppen, maar ook aan de verdeling ervan. En vergeet vooral niet de configuratie en programmeeropties te controleren. In ieder geval is het zo dat als je MMORPG speelt, je veel knoppen nodig hebt.

Als je echter actiespellen, schietspellen of first-person shooter games speelt, heb je meer dan genoeg met 4 tot 7 knoppen. Maar zelfs in deze gevallen kan het goed zijn om een paar extra knoppen te hebben om macro’s met bepaalde acties op te nemen. Je kunt ze dus zo configureren dat ze met de meest voorkomende acties worden gebruikt.

DPI – gevoeligheid

De gevoeligheid wordt bepaald door het aantal bewegingen dat een muis nodig heeft om de cursor te bewegen. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe sneller en concreter je acties op het scherm. De gebruikelijke maateenheid van deze grootte is dots per inch (DPI).

De meest voorkomende maximale waarden voor spelmuizen liggen tussen de 2.000 en 10.000 DPI. Een goed gevoeligheidsniveau is vooral relevant bij FPS-spellen en shooters. Als je dit soort spellen speelt, is het een goed idee om een muis te kiezen met een hoog IPD nummer. En dan kies je de DPI die het beste bij je stijl past.

Hefafstand

De hefafstand wordt gedefinieerd als de afstand tussen de muis en het oppervlak waarop de muis stopt met het detecteren van beweging. Het beste is dat het geconfigureerd kan worden, omdat elk oppervlak een andere afstand nodig heeft. Het kan nodig zijn om dit te doen als je van een harde naar een zachte muismat overgaat of andersom.

Type sensor

Bij de keuze van de sensor kun je kiezen tussen een optische sensor of een lasersensor. Tot enkele jaren geleden was er een algemene consensus dat de lasersensor nauwkeuriger was. Vandaag de dag bieden de twee technologieën zeer gelijkaardige functies. Daarom moet je zelf kiezen welke je beter vindt.

Lasersensoren gebruiken infraroodlampen die het oppervlak detecteren. Het is niet aanbevolen om ze te gebruiken met ruige of stoffen muismatten. De optische daarentegen werkt niet goed op methacrylaat of glazen oppervlakken. Dit komt doordat het licht van de optiek door het oppervlak wordt gereflecteerd.

Polling rate

De polling rate geeft aan hoe lang het duurt voordat een muis informatie naar je computer stuurt. Het wordt gemeten in megahertz (MHz). Hoe hoger het is, hoe minder tijd de muis nodig heeft om een signaal uit te zenden. Idealiter bedraagt de vertraging maximaal 1 ms. Hiervoor moet de polling rate ten minste 1000 MHz bedragen.

Wat dat betreft is het beter om draadloze muizen te vermijden. Draadloze muizen hebben een langere vertraging dan kabelmuizen. Ook kan er op bepaalde momenten enig signaalverlies optreden. Wanneer dit gebeurt, is het mogelijk dat de computer een beweging niet correct opneemt.

Configuratie en profielen

Met een gaming muis ben je vooral op zoek naar specialisatie en hoe meer, hoe beter. Hoe meer configureerbare en aanpasbare elementen de muis dus heeft, hoe beter. En we hebben het niet over kleuren en verlichting. We hebben het over zaken als het aantal knoppen en de aanpassing ervan.

De mogelijkheid om een knop in de snelkoppelingsmodus te hebben kan het verschil zijn tussen het snel genoeg veranderen van secundair wapen of niet. Of je kunt bepalen hoe snel je een vaardigheid kunt lanceren in een MOBA. Het aantal configureerbare items is zonder twijfel één van de belangrijkste criteria voor de keuze van de muis.

Merk

Enkele van de beste merken van gaming muizen zijn: VicTsing, Logitech, Sharkoon, Razer en SteelSeries. VicTsing heeft een grote reputatie voor het ontwikkelen van mooie muizen met elegante ontwerpen. Logitech is een referentie in de muizenwereld. Sharkoon is een merk dat zich direct richt op de gamerwereld.

Razer is het leidende merk in de verkoop van muizen op de markt van videogames. SteelSeries biedt producten van zeer goede kwaliteit. Ons advies is, zoals altijd, om te kiezen voor een kwaliteitsproducent en goedkope merken te vermijden. Op de lange termijn is het de moeite waard om wat meer te investeren.

Samenvatting

Voor een gamer zijn de nauwkeurigheid en gevoeligheid van een muis belangrijke factoren. Iets dergelijks gebeurt met de mogelijkheid om genoeg extra knoppen te hebben om bepaalde acties uit te voeren. Gaming muizen zijn speciaal ontworpen om aan deze en andere behoeften te voldoen.

Het kiezen van de juiste gaming muis is geen gemakkelijke taak. Er moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Sommige, zoals de prijs of het merk, zijn altijd aanwezig in een aankoopbeslissing. Maar er zijn nog veel meer aspecten, zoals de polling rate of de verbindingsmethode.

Vond je ons artikel over gaming muizen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale gaming muis kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Bayrack: 32949140/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies