Laatst bijgewerkt: 06-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Gaming schermen zijn een dubbeltje in een dozijn. Je kunt kiezen uit veel verschillende ontwerpen, die in talloze gevallen alleen in een paar kenmerken verschillen. Gaming monitoren kunnen veel waarde toevoegen en de spelervaring enorm verbeteren.

In onze grote gaming monitor recensie 2021 bekeken we de talloze aanbiedingen en pikten er de beste opties voor je uit. Bovendien leggen we uit welke criteria je kunt gebruiken om de perfecte gaming monitor voor je te vinden en beantwoorden we alle belangrijke vragen voor de aankoopbeslissing.
Belangrijk om te weten

 • Gaming monitoren kunnen beoordeeld worden op basis van hun beelddiagonaal, resolutie, beeldschermtechnologie, responstijd, en aansluitingen. Daarbij moet je van tevoren nadenken over je eisen, want er is een gaming monitor voor elke voorkeur.
 • Over het algemeen is er een onderscheid tussen platte gaming monitoren en gebogen gaming monitoren. Platte schermen zijn diep verankerd in de spelwereld, terwijl de nieuwe gebogen modellen aan populariteit winnen. Ze maken indruk met hun panoramisch gezichtsveld en oogbesparende technologie.
 • Hoewel er enkele alternatieven voor een gamescherm zijn, heeft dit scherm duidelijke voordelen. Met een superieure en goed afgestelde gaming monitor kun je de spelervaring optimaliseren en volop genieten van je favoriete games.

Gaming scherm: Onze selectie

Als je op zoek bent naar een gaming monitor, kom je veel verschillende aanbiedingen tegen. Om je te helpen beslissen wat je moet kopen, hebben we verschillende gaming monitoren vergeleken en de beste voor je uitgezocht.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de talloze aangeboden spelcomputerschermen kan een aankoopbeslissing nogal moeilijk blijken te zijn. Je kunt de keuzemogelijkheden echter vergelijken en evalueren aan de hand van de volgende kenmerken:

Deze criteria helpen je het juiste gamingscherm voor je individuele behoeften te vinden. In de volgende sectie leggen we uit waar je bij elk aspect op moet letten.

Maat

De grootte van een gamescherm moet in de eerste plaats gekozen worden op basis van je voorkeuren. Je moet echter ook bedenken hoeveel ruimte je voor het scherm zult hebben. Net als bij alle andere beeldschermen wordt de grootte van een spel-monitor gemeten in inches.

De meeteenheid inches beschrijft de diagonale lengte van een beeldscherm van hoek tot hoek. Omgerekend is 1 inch ongeveer 2,54 centimeter.

Over het algemeen zijn er gameschermen tussen 13 en 49 inch. De meest voorkomende varianten zijn tussen 24 inch (60,96 centimeter) en 27 inch (68,58 centimeter). In de spelwereld wordt een 24 inch scherm aanbevolen met de redenering dat de grootte optimaal is in verhouding tot de zitafstand. Je kunt ook meerdere gaming monitoren gebruiken, wat surround gaming of multi-monitoring genoemd wordt. Je moet letten op het aantal poorten dat je computer heeft. Bovendien, hoe meer monitoren je gebruikt, hoe hoger de rekenkracht moet zijn.

Resolutie

Een ander belangrijk punt bij de keuze van een gamescherm is de beeldresolutie. Verschillende resoluties worden aanbevolen voor monitoren van verschillende afmetingen. Dat wil zeggen, hoe groter de beelddiagonaal van het scherm, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen.

Een hoge beeldresolutie maakt een ideale spelervaring mogelijk

Resolutie beschrijft ofwel het totale aantal pixels, dat in pixels wordt uitgedrukt, ofwel het aantal kolommen en rijen van een rasterafbeelding. Gaming schermen worden meestal aangeboden in 4K, Ultra-HD, Ultra Wide Quad-HD, Wide Quad-HD, Quad-HD, Ultra Wide, Full-HD, en HD resoluties (aflopende lijst). Voor een beeldscherm van 24 inch is een Full-HD monitor aan te bevelen in de spelwereld. Vanaf een formaat van 27 inch moet het gamescherm minstens een Quad-HD resolutie hebben.

Beeldschermtechnologie

De beeldschermtechnologie, ook wel scherm- of weergavetechnologie genoemd, bepaalt de kijkhoek, de kleurnuances en het licht van de spel-monitor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen LED, LCD, QLED en OLED.

 • LED: LED schermen gebruiken vloeibare kristallen om het beeld weer te geven. De achtergrondverlichting wordt geproduceerd door middel van lichtgevende diodes. Dit maakt hoge contrasten mogelijk.
 • LCD: Monitors met LCD technologie produceren een helderder en minder reflecterend licht. Deze weergavetechnologie is daarom bijzonder geschikt voor daglicht.
 • OLED: Deze schermen gebruiken organische lichtgevende diodes en hebben geen extra licht nodig. Dit levert hoge contrasten op en een zeer goede kleurweergave.
 • QLED: De nieuwste schermtechnologie QLED belooft nog sterkere contrasten en levendigere kleuren door het gebruik van zogenaamde quantum dots (nanokristallen). Bovendien mag de helderheid geen invloed hebben op de kleurweergave.

Voor de meesten zullen de verschillen minimaal te zien zijn. Merk je echter zulke verschillen direct, dan moet je bij de aanschaf van je spelcomputer de beeldschermtechnologie verstandig kiezen.

Reactietijd

De responstijd is ook erg belangrijk voor een optimale spelervaring, want vervormde beelden of lange laadtijden onderbreken onbedoeld het spelverloop. De reactietijd wordt gegeven in Hertz en milliseconden.

Hertz is een eenheid om een frequentie te meten en geeft dus het aantal processen aan dat zich per seconde herhaalt.

Voor een spel-monitor geeft de eenheid hertz aan hoeveel beelden per seconde de monitor kan afspelen. Hoe hoger de Hertz frequentie, hoe vloeiender het spel zal lopen. Maar wees voorzichtig! Als de responstijd te hoog is, kunnen beelden en contouren wazig worden, wat ghosting wordt genoemd. Deskundigen bevelen daarom een responstijd van minder dan 7 milliseconden aan voor een 144 hertz gaming monitor. Voor een 120 Hertz monitor moet de responstijd minder dan 8 milliseconden zijn. Intussen zijn er zelfs gaming monitoren met een responstijd van 1 milliseconde.

Verbindingen

Om spelmonitors te kunnen gebruiken, hebben ze natuurlijk een of zelfs meer aansluitingen voor de transmissie van beeld- en geluidssignalen. De meeste monitoren hebben een HDMI interface, maar er zijn ook steeds meer gaming monitoren met DisplayPort.

Alle spelmonitoren hebben een of meer interfaces voor beeld- en geluidsoverdracht

In het verleden werden VGA en DVI verbindingen vooral gebruikt voor beeld- en geluidsoverdracht. Deze worden tegenwoordig echter steeds vaker vervangen door nooit nieuwere mogelijkheden. Veel spelmonitors hebben ook twee of drie verschillende aansluitpunten voor digitale beeld- en geluidsoverdracht, of zelfs alle vier. Andere hardware interfaces die een spel-monitor kan hebben zijn aansluitingen voor luidsprekers of koptelefoons, resp. AUX en USB. Of en hoeveel van deze poorten je monitor moet hebben hangt af van je voorkeuren.

Shopgids Gaming schermen: Alles wat je moet weten

Door de grote verscheidenheid aan verkrijgbare gamingschermen zijn er onvermijdelijk enkele onzekerheden. In het volgende deel beantwoorden we alle belangrijke vragen die je nog over gaming monitors zou kunnen hebben.

Voor wie is een gaming monitor geschikt?

Gaming monitoren zijn in de eerste plaats ontworpen om tegemoet te komen aan de eisen en verlangens van liefhebbers van gamen. Vergeleken met gewone monitoren zijn ze vooral beter wat resolutie en verversingssnelheid betreft en dus geoptimaliseerd voor de eisen in de spelwereld.

Gaming schermen zijn ideaal voor gepassioneerde gamers, dankzij hun uitstekende beeldweergave en buitengewoon snelle responstijd. (Image source: ExplorerBob / pixabay)

In principe zijn gameschermen echter geschikt voor iedereen. Zelfs als je zelden of zelfs helemaal geen spelletjes speelt, kun je je een gaming monitor aanschaffen. Hij vervult alle functies die een standaard computermonitor ook moet vervullen en minstens even goed of zelfs beter. Gaming monitoren zijn ook heel geschikt voor de werkwereld. Programmeurs en grafisch ontwerpers, bijvoorbeeld, kunnen profiteren van de hoge beeldkwaliteit en de korte responstijd.

Welke soorten gameschermen zijn er?

De keuze aan verschillende spelschermen met verschillende mogelijkheden is enorm. In principe zijn er echter twee verschillende soorten. Er is de platte gaming monitor en de gebogen gaming monitor.

Type Voordelen Nadelen
Platte Gaming Monitor Goedkoper, ruimtebesparend, gemakkelijk aan de muur te bevestigen, gemakkelijker te kantelen en te zwenken Kleiner gezichtsveld, vervorming aan de randen, niet optimaal aangepast aan onze ogen
Gebogen Gaming Monitor Panoramisch zicht, gemakkelijk voor de ogen, breder gezichtsveld, weinig vervorming Duur, neemt meer ruimte in, moeilijk aan de muur te bevestigen, is wennen

De klassieke platte gaming monitor is stevig geworteld in de spelwereld. Hij is minder duur dan het gebogen model en kan bijna overal geplaatst worden. Je kunt de flat screen ook gemakkelijk aan de muur bevestigen en draaien en kantelen zoals je wilt. Het nadeel van de platte spel-monitor is dat hij niet optimaal aangepast is aan het natuurlijke gezichtsveld van onze ogen en dat er dus vervormingen kunnen optreden aan de rand van het beeld.

Gebogen gameschermen zijn de nieuwste trend en overtuigen met hun oogvriendelijke panoramische uitzicht. (Beeldbron: Abdul Barie / unsplash)

Gebogen spelcomputers daarentegen zijn heel gemakkelijk voor de ogen, dankzij hun gebogen vormgeving, want ze zijn afgestemd op de natuurlijke kromming van onze ogen. Zo worden vervormingen aan de randen vermeden en is een breed panoramisch gezichtsveld mogelijk. Gebogen gamingschermen zijn meestal duurder en nemen veel plaats in. Door hun vorm zijn ze niet geschikt om aan de muur te hangen en vergen enige gewenning.

Wat kost een gamingscherm?

De kosten van een gamingscherm kunnen sterk variëren. Eerst en vooral moet je onderscheid maken tussen de twee verschillende soorten gamemonitors. Maar zelfs binnen één type kan het prijsbereik nogal groot zijn, afhankelijk van het ontwerp en de fabrikant.

Type Prijsklasse
Flat Gaming Monitor Ongeveer 150 tot 550 Euro
Curved Gaming Monitor Ongeveer 200 tot 950 Euro

De prijsklasse voor platte gaming monitoren begint bij ongeveer 150 euro en loopt op tot ongeveer 550 euro. Doorslaggevend voor de verschillende prijzen zijn vooral de afmetingen, de beeldschermtechnologie en de prestaties in termen van beeldgrafiek en responstijd.

Gebogen gaming schermen zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 200 euro. De prijzen voor de nieuwere modellen kunnen oplopen tot ongeveer 950 euro. De prijsverschillen hier zijn te wijten aan dezelfde factoren als bij de platte monitoren. Ook gebogen gaming monitoren gaan langzamerhand gelijk op met de prijzen van platte modellen.

Waar kan ik een gamingscherm kopen?

Je kunt tegenwoordig zowat overal gameschermen krijgen. Je kunt ze ter plaatse in een winkel kopen of ze handig online bestellen. Volgens ons onderzoek worden de meeste gaming monitoren op de volgende manier gekocht:

 • Winkel voor consumentenelektronica
 • Rechtstreeks van de fabrikant
 • amazon.com

Als je niet zeker bent van je keuze, kan het geen kwaad om naar een speciaalzaak te gaan voor advies. Als alternatief kun je de verkopers om hulp vragen via hun websites.

Wat zijn de alternatieven voor een gamingscherm?

Je kunt je spelplezier enorm vergroten met behulp van een heel goed gamescherm. Als je om verschillende redenen een alternatief zoekt voor gaming monitoren, hebben we in de volgende tabel verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet waaruit je kunt kiezen.

Alternatief Beschrijving
Conventionele monitor Als je eisen niet extreem hoog zijn, zal een gewone computermonitor volkomen voldoen en zijn doel dienen. Dat conventionele monitoren niet als gaming monitoren gelabeld zijn, wil nog niet zeggen dat de prestaties minder zijn. Kijk bij aankoop gewoon naar de specificaties voor resolutie en verversingssnelheid.
TV Als je geen gaming monitor wilt kopen, kun je je TV gewoon voor gaming gebruiken. In dit geval heb je geen controle over de prestaties van de monitor, maar het bespaart je wel veel geld. Als je geen massively multiplayer online spel speelt en elke milliseconde beslist over overwinning of nederlaag, is het TV scherm voldoende.
Scherm en projector Voor dit alternatief heb je voldoende ruimte nodig. Of je gebruikt een vrije witte muur in je kamer of je haalt een geschikt scherm. De beelden zullen niet zo goed zijn als met een gamescherm, maar met een beamer kun je een enorm beeld scheppen en de spelervaring intensiveren. Je kunt de projector ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals films kijken.
Gaming Laptop Gaming laptops zijn een superpraktisch alternatief, want je kunt ze overal mee naartoe nemen. Ze zijn zeer krachtig en zijn even goed als de meeste computers en spelcomputerschermen. Gaming laptops kunnen natuurlijk gebruikt worden voor werk, studie en vrije tijd

Afhankelijk van wat je voorkeuren en eisen zijn voor je spelsessies, is het ene of het andere alternatief beter voor je.

Gaming laptops zijn ideaal voor onderweg en kunnen de kracht van een computer gemakkelijk evenaren. (Image credit: Fredrick Tendong / unsplash)

Niettemin is het duidelijk dat gameschermen speciaal ontworpen zijn voor een optimale spelervaring en dus veel voordelen bieden.

Hoe stel ik een gamingscherm correct in?

Als je eenmaal het juiste gamingscherm gekocht hebt, zul je je afvragen hoe je het goed kunt instellen. Om je te helpen de optimale scherminstelling te vinden, hebben we hieronder een kleine gids samengesteld.

 • Kleurtemperatuur Kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin en kan van monitor tot monitor sterk verschillen. Over het algemeen wordt een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin als ideaal beschouwd. Met deze waarde bereik je een weergave die het meest op daglicht lijkt. Een kleurtemperatuur hoger dan 6500 Kelvin lijkt blauwer en kouder, en een onder deze waarde roder en dus warmer.
 • Helderheid en contrast: Om de ogen niet te veel te belasten, moet de helderheid niet te hoog worden ingesteld. Te hoog en ook te laag contrast kunnen de ogen ook irriteren. Het is meestal aan te bevelen eerst het contrast en dan de helderheid in te stellen. Je moet ervoor zorgen dat er voldoende omgevingslicht is, want verschillende verlichting kan de waarneming van helderheid en contrast beïnvloeden.
 • Grootte van tekst en pictogrammen: De grootte van tekst en pictogrammen moet aangepast zijn aan de grootte van het gamescherm. Bij spelmonitors met een grote beelddiagonaal zit je meestal verder weg dan bij kleinere modellen. De kijkafstand is dan meestal zo groot dat teksten en symbolen te klein zijn. De overgrote meerderheid van monitoren heeft een aangepaste maatinstelling. Slechts heel weinig, verouderde uitzonderingen hebben deze optie niet.

Voor een ideale spelervaring zijn zowel de instelling van de spelmonitor als de grafische instelling in het spel van belang. Als beide op elkaar afgestemd zijn en bij je voorkeuren passen, zal niets je spelplezier in de weg staan.

Samenvatting

Een goede spelmonitor kan een echte meerwaarde geven en de spelervaring sterk verbeteren. Gaming monitoren zijn te koop in elke prijsklasse en kunnen zowel in de winkel als online gekocht worden. De prijs hangt niet alleen af van de prestaties van de monitor, maar ook van de fabrikant.

Voordat je een gaming monitor koopt, moet je zorgvuldig je behoeften en verlangens overwegen, want er is een grote verscheidenheid aan keuzes op de markt. Je kunt dan de verschillende opties met elkaar vergelijken op basis van de genoemde aankoopcriteria.

Foto bron: Bouchevereau/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies