Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

40Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

141Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Gaming TV test 2023. Hier stellen we alle gaming TV’s voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste spelcomputer voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gaming TV wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Door hun afmetingen en kwaliteit bieden spel-tv’s een beter overzicht bij spellen, maken ze lagvrije gevechten/actie op het scherm mogelijk en zijn ze uitstekend in termen van prestaties.
 • Een gebogen TV, bijvoorbeeld, biedt een heel intense kijkervaring. Het menselijk oog past zich aan het licht afgeronde scherm aan en verandert zo de waarneming van de gebruiker. De gebruiker krijgt het gevoel dat hij in het tafereel wordt getrokken.
 • Bijzonder belangrijk bij de aanschaf van een TV-toestel is de beeldschermresolutie, evenals de bewegingsonscherpte. Dit omvat zowel een lage input lag (reactietijd) als een hoge verversingssnelheid.

Gaming TV: Onze selectie

Lg Gaming Tv

Ontdek de ongeëvenaarde gaming ervaring met de LG Gaming TV, een indrukwekkend 27-inch (68,5 cm) IPS-display met QHD-resolutie (2.560 x 1.440 px) en DCI-P3 98% kleurechtheid. U zult versteld staan van het kristalheldere beeld en de nauwkeurige kleuren dankzij het 10bit (8bit+FRC) beeldformaat en VESA DisplayHDR 400.

Samsung Gaming Tv

De monitor beschikt over verschillende functies om uw comfort en prestaties te verbeteren. De ‘eye saver’ modus zorgt voor een vermindering van de schadelijke blauwe lichtemissie, zodat u langer kunt spelen zonder uw ogen te vermoeien. Het ‘eco saving’ systeem verlaagt het energieverbruik en de ‘game mode’ verbetert uw spelervaring door het optimaliseren van de beeldkwaliteit en het verminderen van vertraging.

Koorui Gaming Tv

Deze gamingmonitor biedt flexibele connectiviteit, zoals HDMI (v1.4) x 2, DisplayPort 1.2 x1 en audio-uitgang. Het is compatibel met een VESA 75x75mm muurbevestigingsstandaard (niet inbegrepen) en heeft een kantelfunctie van -5° tot 15°, zodat u de meest comfortabele hoek kunt vinden voor de beste game-ervaring. Bij de monitor worden ook diverse accessoires geleverd: een DP-kabel (1,5 m), voedingskabel, adapter, basis en gebruikershandleiding.

Aoc Gaming Tv

Geniet van een ongeëvenaarde reactiesnelheid in uw games met een verbluffende 1 ms responstijd, die ervoor zorgt dat elke beweging vloeiend en zonder vertragingen wordt weergegeven. Met een helderheid van 300 cd/m2 en een contrastverhouding van maar liefst 3000:1, biedt dit AOC-scherm u de perfecte combinatie van optimale beeldkwaliteit en ongelofelijke prestaties.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gaming TV koopt

Wat is een gaming TV en waarom heb ik er een nodig?

Wil je tegenwoordig de beste spelervaring hebben, dan moet je een gaming TV aanschaffen, want soms zijn standaard monitoren niet genoeg om op de console te kunnen gamen. Daarom gaan mensen voor gaming TV’s, want het maakt een groot verschil bij het gamen.

Wat belangrijk is aan spel-TV’s is dat ze lagvrije gevechten en gebeurtenissen op de TV bieden. In het vakjargon wordt dit ook wel latentie, input lag of reactietijd genoemd. (Beeldbron: unsplash.com / John Sting)

De eisen die aan een spel-tv worden gesteld zijn tegenwoordig hoger dan ooit tevoren. Je spelcomputer kan zo krachtig zijn als je wilt, maar hij moet ook op het juiste scherm of de juiste TV aangesloten zijn om tot zijn volle recht te komen.

Wat is een spelstand?

Bijna elke moderne TV heeft de mogelijkheid om over te schakelen op de Spelmodus. Je kunt deze stand kiezen in de instellingen. Zodra de stand geactiveerd is, wordt de nabewerkingstijd van de videosignalen door de beeldoptimalisatie verkort en ontstaat een lage input lag of een lage reactietijd.

Vaak moet je echter zelf beslissen of je de spelstand leuk vindt. Sommige mensen merken het verschil in de graphics niet eens op. Het is vaak in het oog van de toeschouwer. We raden echter aan om bij de aanschaf van een spel-tv te letten op de prestaties van de grafische voorzieningen.

Hoeveel kost een gaming TV?

Er is een enorm prijsbereik tussen de verschillende spel-tv’s en het hangt af van de kwaliteit en je aankoopcriteria. Afhankelijk van het TV toestel gaat de range van ongeveer 80 tot 2500 euro.

Prijsklasse
Hobby gamer 80€ tot 1.000€
Middenklasse 1.000€ tot 2.000€
Professionele gamer 2.000€ en meer

Wat zijn de precieze afmetingen van een gaming TV en wat is de ideale zitafstand tussen mij en de gaming TV?

De omrekening van inches naar cm is voor velen erg belangrijk. Hoewel inches een internationale standaard meeteenheid zijn voor beeldschermen en TV’s, hebben sommige mensen er niet veel idee van. De berekening hiervoor is: beeldschermdiagonaal x 1.3 = ideale afstand tot het TV-toestel Voor een gemakkelijker overzicht hebben we een tabel voor je opgesteld:

Diagonaal breedte x hoogte x diepte ideale schermafstand
32 inch (81 cm) 732 x 431 x 50 mm 1,20 tot 1,70 m
40 inch (102 cm) 918 x 536 x 50 mm 1,50 tot 2 m
43 inch (109 cm) 918 x 536 x 50 mm 1,50 tot 2 m
48 inch (121 cm) 1086 x 630 x 50 mm 1,80 tot 2,30 m
50 inch (126 cm) 1127 x 653 x 50 mm 1,90 tot 2,40 m
55 inch (139 cm) 1241 x 717 x 50 mm 2,10 tot 2,60 m
65 inch (163 cm) 1375 x 796 x 50 mm 2,30 tot 2,80 m
75 inch (190 cm) 1465 x 845 x 57 mm 2,50 tot 3 m

Welke alternatieven zijn er voor een gaming TV?

Als een heel goed alternatief raden we bijvoorbeeld 32 inch monitoren aan. Met een beeldschermdiagonaal van 81 cm zijn ze relatief groot.

Afhankelijk van hoe scherp je de spellen wilt zien, raden we een hogere schermresolutie aan – maar hoe hoger de resolutie, hoe hoger de prijs.

Let echter op de pixels op monitoren voor gamen.

Als je een heel lage responstijd nodig hebt, raden we je aan op Full HD te spelen in plaats van Ultra HD, want minder pixels laden over het algemeen sneller en geven je een voordeel bij het gamen. Een groot nadeel van monitoren voor gaming is de vaak ontbrekende luidspreker.

Je zou dit kunnen gebruiken voor sommige spellen (zoals Overwatch of Call of Duty), omdat je vaak op het geluid moet letten. Een ander alternatief zijn beamers, die haarscherpe beelden op een enorm scherm kunnen projecteren. Met de juiste projector heb je het gevoel in het spel gezogen te worden en krijg je werkelijk het gevoel deel uit te maken van de actie.

Als je een projector koopt, let er dan op dat hij de juiste resolutie heeft, 3D mogelijkheden, voldoende helderheid, een goed contrast en de optimale projectieafstand tot het scherm.

Besluit: Welke soorten gaming TV’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Gaming TV’s kunnen ruwweg in twee verschillende gebieden verdeeld worden:

 • Platte spel-TV’s
 • Gebogen Gaming TV

Maar de keuze van de TV is in wezen aan jou en je koopcriteria. In het volgende gedeelte willen we je ondersteunen bij je TV keuze en je helpen uit te zoeken welke TV geschikt is voor jou.

Wat onderscheidt een flat gaming TV en wat zijn de voordelen en nadelen?

Platte spel-tv’s verschillen in principe alleen van gebogen spel-tv’s qua vormgeving, maar ze hebben dezelfde technische specificaties. De meeste platte spel-tv’s hebben veel waar voor hun geld en hebben een zeer hoge kleurnauwkeurigheid en worden als “standaard” beschouwd.

Voordelen
 • Goede prijs-prestaties
 • lage responstijden
Nadelen
 • Luidsprekers kunnen beter
 • vaak lage kijkhoek

Wat onderscheidt een gebogen gaming TV en wat zijn de voordelen en nadelen?

Gebogen TV’s zijn licht afgeronde beeldschermen die een intensere kijkervaring bieden. Het scherm is licht naar binnen gebogen en past zich zo aan het menselijk oog aan en verandert de waarneming van de gebruiker. De gebruiker krijgt het gevoel dat hij in het landschap wordt getrokken en beleeft de inhoud dus veel intenser dan bij een plat scherm. Gebogen televisies met identieke specificaties zijn technisch en qua fabricage veel ingewikkelder te maken dan een plat scherm.

Voordelen
 • Gemakkelijk voor de ogen
 • Meer immersie in spellen en films
 • Visueel mooi
Nadelen
 • Duur

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om spel-tv’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke TV’s. De criteria die je kunt gebruiken om gaming TV’s te vergelijken en te evalueren zijn o.a.:

 • Invoervertraging
 • Verversingssnelheid
 • Schermresolutie

Invoervertraging (responstijd)

Eenvoudig gezegd is input lag de tijdvertraging tussen je druk op een knop op de controller en de weergave van die druk op je TV. Dit wordt ook responstijd of latency genoemd. Moderne TV’s hebben bepaalde functies, zoals 3D functies en bewegingsgecompenseerde frame interpolatie, die bijdragen tot grotere vertragingen. In de volgende tabel hebben we een overzicht gemaakt dat je kunt gebruiken om de responstijd van verschillende soorten TV’s te vergelijken.

TV type Beschrijving Invoervertraging Fabrikant
Buis-TV De buis-TV wordt niet meer verkocht, maar dankzij zijn architectuur had de buis-TV geen invoervertraging Niet beschikbaar Schneider, Grand Prix
Plasma-TV De plasma, die ook aan het uitsterven is, zendt het beeld uit via afzonderlijke kamers met reactieve fosfor. Dit leidt dan weer tot een lage input lag Laag Panasonic
LCD/LED Het LCD is verantwoordelijk voor de snelheid van deze TV’s. Als de tijd gemeten wordt waarin de pixels van zwart in wit veranderen, hebben de vloeibare kristallen van het LCD soms langer nodig Variabel Sony, Samsung, LG
QLED QLED werkt met lichtgevende diodes. Deze hebben echter quantum dots die elektrische signalen omzetten in licht Variabel Samsung
OLED In tegenstelling tot QLED of LED zijn de lichtgevende diodes in een OLED gemaakt van organisch halfgeleidermateriaal. Dankzij dit is snelle rendering mogelijk Laag LG, Sony

Vooral in snelle spelletjes of sportspelletjes, waar goede reflexen vereist zijn, is de input lag van groot belang en moet zo laag mogelijk gehouden worden.

Hoe lager de invoervertraging, hoe groter de kans om te winnen.

Framerate

Bij beeldsnelheid gaat het om het aantal beelden. Er moet echter opgemerkt worden dat een spel-tv alleen kan spelen wat hij aanbiedt. Een TV-toestel met 120 Hz, bijvoorbeeld, geeft geen beter beeld dan een TV-toestel met 60 Hz. Hij biedt echter een frequentie die meer beelden kan weergeven. Het spel lijkt dan vloeiender.

Hoe hoger de frequentie, hoe geringer de ingangsvertraging.

Schermresolutie

De beeldschermresolutie is de beeldschermgrootte of het aantal beeldpunten, ook wel pixels genoemd (bv. 1920 x 1080). Het eerste getal is de hoogte van het beeldscherm en het tweede de breedte van het beeldscherm, uitgedrukt in pixels. Vermenigvuldiging van deze twee getallen geeft het aantal mogelijke pixels. We raden je aan een gaming TV te kiezen met een hoge beeldschermresolutie, want de resolutie is een belangrijk criterium om videospelletjes zonder vertraging te kunnen spelen. Voor een gemakkelijker overzicht hebben we een tabel voor je opgesteld.

Resolutie Kenmerken
Full HD Volledig hoge resolutie met 1.920 x 1.080 pixels
Ultra-HD (UHD) 3840 x 2160 pixels – UHD is 4 keer HD
4K 4096 x 2160 pixels – Vaak UHD genoemd, maar niet helemaal juist
8K 7680 x 4320 pixels

Wetenswaardigheden over gaming TV’s

Is elke gaming TV automatisch een Smart TV?

Als je een Smart TV in je moderne huishouden hebt, ben je tegenwoordig goed uitgerust. Maar pas op, niet elke gaming TV is ook een Smart TV. Smart TV’s hebben nog veel meer extra functies. Met een aantal voorgeprogrammeerde functies en toepassingen bieden Smart TV’s een betere ervaring, zowel in de woonkamer als in de slaapkamer.

Streaming diensten die 4K inhoud bieden kunnen met de Smart TV gebruikt worden. (Beeldbron: unsplash.com / Jens Kreuter)

Zijn er 3D functies op spel-TV’s?

Helaas heeft het 3D beeldscherm zich nog niet volledig kunnen vestigen. Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat je een 3D bril nodig hebt om het 3D effect te ervaren. Hoewel een 3D functie niet echt relevant is voor spelletjes, denken we dat ze in de verre toekomst een belangrijke rol zal spelen voor videospelletjes. De markt probeert deze technologie steeds te verbeteren en ook op de voorgrond te plaatsen.

Hoe maak ik mijn gaming TV goed schoon?

We kennen allemaal het vervelende gevoel van vetvlekken, stof en strepen op onze TV. Hier laten we je een paar kleine trucjes zien om van deze vervelende vlekken af te komen en wat belangrijk is bij het schoonmaken van een TV.

 1. Eerst is het belangrijk de TV uit te zetten en, in het beste geval, de stekker uit het stopcontact te halen, anders kun je met kortsluiting te maken krijgen.
 2. Dan komt de gewone stomerij. Dit doe je met een microvezeldoek.
 3. Dit wordt gevolgd door natte reiniging. Gebruik voor deze stap gewoon een natte microvezeldoek en veeg de TV daarna droog.

Let op: We raden je ten zeerste aan geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken!

Beeldbron: unsplash.com / Humphrey Muleba

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies