Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

56Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote geheugenkaart test 2021. Hier stellen we alle geheugenkaarten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste geheugenkaart voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je je bewust moet zijn als je een geheugenkaart koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Geheugenkaarten zijn ideaal om onder andere de opslagcapaciteit van smartphones uit te breiden en foto’s van een digitale camera op te slaan. Dankzij hun kleine en robuuste vormgeving kun je ze overal mee naartoe nemen.
 • Compatibiliteit, geheugencapaciteit, leestoegang, schrijfsnelheid, maximum aantal schrijfbewerkingen, bestandssysteem en geïntegreerde gegevensbescherming zijn belangrijke factoren bij de keuze van een geschikte geheugenkaart.
 • Dankzij de vele Internet winkels kun je gemakkelijk en zonder complicaties geheugenkaarten kopen. De grote keuze stelt je ook in staat een uitgebreide prijsvergelijking te maken.

Geheugenkaart : Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een geheugenkaart koopt

Wat zijn de voordelen van geheugenkaarten?

Vergeleken met andere opslagmedia zoals CD’s, DVD’s, harde schijven en dergelijke, hebben geheugenkaarten duidelijke voordelen:

Flexibiliteit

Geheugenkaarten zijn licht en klein: je kunt ze zonder veel moeite meenemen en overal gebruiken.

Gemakkelijke gegevensoverdracht

Je hoeft niet moeizaam te zoeken naar kabels of netwerken. Je kunt de geheugenkaart uit het ene medium halen en gemakkelijk in het andere plaatsen.

Extra opslagruimte

Tegenwoordig hebben vooral camera’s en mobiele telefoons meestal niet zoveel opslagruimte als we nodig hebben. Foto’s, video’s, berichten – dit alles hoef je niet meer te wissen of extern op te slaan.

Robuuste constructie

Vooral compact flash kaarten kunnen tegen een stootje voordat gegevens verloren gaan – in tegenstelling tot harde schijven of CD’s, die veel gevoeliger zijn voor schade tijdens het transport.

Duurzaamheid

Tegenwoordig kunnen geheugenkaarten vaak 100.000 tot 1.000.000 keer worden beschreven en een onbeperkt aantal keren worden geraadpleegd – waardoor ze een aanschaf voor het leven worden.

Voor wie is een geheugenkaart geschikt?

Intussen is er bijna niemand die een geheugenkaart niet goed kan gebruiken – of ze nu in een smartphone, een laptop, een camera of een tablet zitten, SD kaarten zijn overal nuttig en maken je dagelijks leven gemakkelijker. Een geheugenkaart is bijzonder geschikt voor je als je vaak onderweg bent en je gegevens flexibel ter beschikking moet hebben.

Maar ook als je over het algemeen veel elektronische gegevens maakt – bijvoorbeeld foto’s, video’s, geluidsopnamen, presentaties, werkdocumenten en nog veel meer – is een SD kaart handig om je documenten op te slaan en er flexibel bij te kunnen. Je hebt ook baat bij een SD kaart als je je eindtoestellen vaak verwisselt. Als je vaak foto’s maakt met je mobiele telefoon of camera en ze dan op je PC wilt bewerken, kun je de foto’s snel en gemakkelijk van het ene medium naar het andere overbrengen met een geheugenkaart.

speicherkarte

Geheugenkaarten zijn geschikt voor iedereen. Ze zijn vooral handig voor mensen die veel reizen en hun gegevens op verschillende plaatsen willen gebruiken of bewerken. (Foto: Photoshot / pixabay.com)

Waar worden geheugenkaarten het meest gebruikt?

Geheugenkaarten worden overal gebruikt waar flexibel geheugen gewenst is, of waar het bestaande geheugen in het eindtoestel niet toereikend is voor de individuele behoeften van de gebruiker. De meest voorkomende toepassingen zijn mobiele telefoons en digitale camera’s.

Er worden niet alleen meer foto’s en video’s gemaakt, maar de kwaliteit en resolutie ervan worden ook steeds beter, zodat meer opslagcapaciteit nodig is. Maar ook andere mobiele media profiteren van het gebruik van geheugenkaarten, zoals MP3 spelers, mobiele navigatiesystemen of draagbare consoles, zoals een Nintendo. Elektronische bibliotheken in e-book lezers kunnen ook nuttig uitgebreid worden met een SD kaart.

Welke geheugenkaart heeft mijn smartphone nodig?

Grofweg zijn drie kenmerken belangrijk voor geheugenkaarten: ontwerp, opslagruimte en schrijfsnelheid. In de meeste mobiele telefoons kunnen alleen microSD’s gebruikt worden omdat er maar één microSD gleuf is vanwege de beperkte beschikbare ruimte. Opslagruimte en schrijfsnelheid hangen af van je gebruik.

Als je veel berichten ontvangt en verstuurt, vaak foto’s maakt of naar muziek wilt luisteren op je smartphone, heb je een geheugenkaart nodig met zo veel mogelijk ruimte.

Als je ook veel video’s maakt, moet je er ook op letten dat je geheugenkaart een hoge schrijfsnelheid heeft.

Als je alleen extra geheugen nodig hebt om een paar oude berichten te archiveren en misschien naar een paar liedjes te luisteren, is een geheugenkaart met weinig ruimte en zonder snelle schrijfsnelheid prima geschikt.

Grootte doet er toe: Hoeveel GB heeft mijn geheugenkaart nodig?

Hoeveel extra opslagruimte je nodig hebt hangt natuurlijk af van wat je gewoonlijk op de geheugenkaart opslaat. Het is een goed idee om het geheugengebruik op je toestel bij te houden, zodat je weet waar je geheugen voor gebruikt wordt.

Tegenwoordig zijn er bij de fabrikanten nauwelijks verschillen in kwaliteit of prijs tussen de 16 GB en 32 GB formaten. Een geheugenkaart van 32 GB is meestal voldoende voor dagelijks gebruik. Documenten, foto’s, muziek en een paar video’s hebben genoeg ruimte op zo’n kaart.

Maar als je een back-up van je hele muziekbibliotheek of hele archieven wilt maken, of regelmatig video’s op de geheugenkaart wilt bewaren, is een grotere geheugenkaart de moeite waard. Geheugenkaarten vanaf 64 GB zijn ideaal voor jou. Deze geheugenkaarten hebben meestal ook een hoge overdrachtssnelheid, zodat ook grote bestanden snel worden opgeslagen en je tijd bespaart.

Wat is de schrijfsnelheid en wat beïnvloedt ze?

Zoals de naam al zegt, geeft de schrijfsnelheid ruwweg aan hoe snel informatie op de geheugenkaart wordt opgeslagen. Deze waarde varieert van 9 MB per seconde voor goedkope kaarten tot 90 MB per seconde voor kaarten met een UHS-3 interface. Maar waarom heb je een snelle schrijfsnelheid nodig?

Schrijfsnelheid is vooral belangrijk wanneer een grote hoeveelheid gegevens snel verwerkt moet worden – dit is meestal het geval bij video-opnamen in het bijzonder. Als de schrijfsnelheid te langzaam is, gaat de kwaliteit van de video-opnamen (resolutie) achteruit of treden er dropouts op.

De schrijfsnelheid die je voor je video-opname nodig hebt hangt dus af van de kwaliteit die je er van wilt hebben. De volgende tabel geeft een ruw overzicht van de minimumeisen en de vereiste kwaliteit:

Opnamekwaliteit Minimale schrijfsnelheid Snelheidsklasse
SD video-opname 2 MB/s Klasse 2
HD-opname (720p tot 1080p) 4 MB/s-6 MB/s Klasse 4/Klasse 6
Full HD (1080p) 10 MB/s Klasse 10
4 K videobestanden (60/120 fps) 30 MB/s Klasse 30
8 K videobestanden (60/120 fps) 60 MB/s-90 MB/s Klasse 60/Klasse 90

Natuurlijk is deze tabel slechts een ruwe richtlijn. Zeker is dat als je zeker wilt zijn van een video-opname van hoge kwaliteit, je voor een hogere schrijfsnelheid moet gaan. Zo kun je er zeker van zijn dat de video vloeiend en in goede resolutie wordt opgeslagen.

Wat zijn de voordelen van een Wi-Fi geheugenkaart?

WLAN-geschikte geheugenkaarten zijn er al zo’n 10 jaar. Er zijn verschillende soorten, zoals ondersteuning voor PC synchronisatie, of de mogelijkheid om bestanden te uploaden via hot spots of een plaatselijke WLAN. De meeste van deze kaarten kunnen ook in gewone apparaten gebruikt worden.

Het grootste voordeel van deze kaarten ligt voor de hand: ze zijn handiger. Je kunt foto’s en andere bestanden relatief gemakkelijk over een draadloos netwerk overbrengen. Als je geen SD kaartsleuf hebt in het ontvangende toestel of je zendende toestel nog geen WLAN heeft, is overbrengen via WLAN waarschijnlijk het handigste alternatief.

Om verzending via Wi-Fi mogelijk te maken, moet je misschien een app of andere software op de ontvangende toestellen installeren. Dit wordt meestal gratis aangeboden door de aanbieders als je zo’n WLAN-geschikte SD kaart koopt.

Het instellen van zulke apps is meestal vrij eenvoudig en zelfs beginners kunnen het zonder problemen doen. Dit zorgt ook voor de grootst mogelijke bescherming tegen ongeoorloofde toegang tot de geheugenkaart.

Welke alternatieven zijn er voor geheugenkaarten?

Het klassieke alternatief voor een geheugenkaart is, natuurlijk, de USB stick. Het kan ook gebruikt worden om snel en gemakkelijk grote hoeveelheden gegevens naar verschillende toestellen over te brengen.

Een nadeel van USB sticks ten opzichte van geheugenkaarten is echter dat niet alle apparaten ook een USB poort hebben. Gegevens overbrengen van een smartphone of camera naar een USB stick kan ingewikkeld zijn of gewoon niet lukken. Geheugenkaarten zijn hier veel gemakkelijker te hanteren.

speicherkarte

Het voordeel van geheugenkaarten boven USB-sticks is dat vooral kleinere toestellen, zoals smartphones, meestal geen USB poort hebben. (Foto: PhotoMIX-Company / pixabay.com)

Wat kost een geheugenkaart?

De prijzen voor geheugenkaarten verschillen natuurlijk naar gelang hun eigenschappen. Hoe hoger de schrijfsnelheid en hoe meer opslagruimte, hoe meer de geheugenkaart kost. Er zijn ook kleine verschillen tussen de fabrikanten.

Hieronder hebben we de prijzen voor geheugenkaarten onderverdeeld naar GB:

Size Micro Normal Compact Flash
16 GB 9 €-12 € 8 €-15 € ca. 20 €
32 GB 11 €-17 € 17 €-28 € 30 €-60 €
64 GB 23,50 €-35 € 25 €-55 € 75 €-90 €
128 GB 40 €-55 € 50 €-72 € 90 €-120 €
256 GB 55 €-90 € 90 €-130 € 220 €-750 €
512 GB 90-130 € 220 €-400 € 450-650 €

Besluit: Welke soorten geheugenkaarten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Vanwege hun verschillende toepassingsgebieden verschillen SD kaarten meestal in ontwerp, capaciteit en compatibiliteit. Hier stellen we je voor aan de meest gangbare geheugenkaarten van de huidige technologie

 • SD kaarten
 • Compact Flash Kaarten
 • xD-Picture Card

Je kunt SD kaarten kopen in verschillende uitvoeringen en met verschillende kenmerken. Er zijn bijvoorbeeld extra geheugenkaarten in mini of micro formaat voor smartphones. Elk type geheugenkaart heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we hieronder beschrijven.

Wat zijn de kenmerken van SD kaarten en wat zijn hun voor- en nadelen?

De SD kaart (“Secure Digital Memory Card”) is sinds 2001 op de markt en is momenteel de meest verkochte geheugenkaart. SD kaarten zijn er in verschillende uitvoeringen en designs. Er zijn nu SD kaarten in “MiniSD”, “MicroSD” en met geïntegreerde WLAN en GPS. Terwijl MiniSD’s bijna niet meer gemaakt worden, worden MicroSD’s nog steeds gemaakt en verkocht.

Ze zijn geschikt voor eindtoestellen waarin weinig plaats is, zodat kleinere SD kaartsleuven worden aangebracht. Met de juiste adapters kunnen miniSD’s en microSD’s ook zo groot gemaakt worden als een gewone SD kaart en in andere eindtoestellen gebruikt worden.

Voordelen
 • Grote compatibiliteit met moderne eindtoestellen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Lage prijs
 • Grote opslagcapaciteit
 • Snelle lees- en schrijfsnelheid
Nadelen
 • Weinig bescherming tegen schokken
 • Beperkte beschrijfbaarheid

Intussen zijn er ook SD kaarten met geïntegreerd WLAN of GPS. Deze kunnen zonder adapter gegevens via het netwerk zenden en geografische locaties opslaan. Dit laatste kan een handige eigenschap zijn bij het reizen, bijvoorbeeld.

Deze kaarten werken echter niet met alle toestellen, dus je moet vooraf de compatibiliteit controleren. Met de toenemende technologische vooruitgang zijn de opslagcapaciteit en de schrijf- en leessnelheid van SD kaarten steeds verder verbeterd. Er zijn bijvoorbeeld SDHC kaarten met een opslagcapaciteit tot 32 GB en verschillende snelheidsklassen.

De toegekende nummers beschrijven de overdrachtssnelheid per seconde, zoals de volgende tabel laat zien:

Transfersnelheid per seconde
Klasse 2 2 MB/s
Klasse 4 4 MB/s
Klasse 6 6 MB/s
Klasse 10 10 MB/s

Sinds 2009 is er ook een opvolger van de SDHC kaart, namelijk de SDXC kaart. Deze vorm van geheugen wordt vandaag de dag nog steeds ontwikkeld. Momenteel zijn SDXC kaarten verkrijgbaar met formaten van 512 GB en overdrachtssnelheden tot 95 MB per seconde.

Wat zijn de kenmerken van compact flash kaarten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Compact flash kaarten zijn ook geschikt als opslagmedium. In tegenstelling tot andere opslagmedia hebben deze geheugenkaarten geen bewegende delen. Hierdoor en door hun robuuste constructie zijn compact flash geheugenkaarten bijzonder ongevoelig voor schokken en dus ook geschikt voor professioneel gebruik.

Een Compact Flash kaart is bijzonder interessant voor je als je van plan bent hem onder ongunstige omstandigheden te gebruiken: Op wandelingen, in industriële omgevingen of als het medium om andere redenen aan veel schokken wordt blootgesteld.

Voordelen
 • Snelle lees- en schrijfsnelheid
 • Robuust ontwerp
 • Compatibel met de meeste professionele apparaten
Nadelen
 • Instap-apparaten gedeeltelijk niet compatibel
 • Middelgrote opslagcapaciteit
 • Beperkte beschrijfbaarheid

Lange tijd na hun introductie waren compact flash kaarten marktleider op het gebied van geheugenkaarten. Maar tegen het eind van de jaren 2000 werden Compact Flash kaarten steeds meer verdrongen door de goedkopere SD kaarten, die ook hogere lees- en schrijfsnelheden hadden.

In tegenstelling tot SD kaarten bevatten compact flash kaarten een controller die het geheugen beheert en een interface naar buiten biedt. De interne controller is dus verantwoordelijk voor het aanspreken van het geheugen en niet het eindtoestel, zoals een camera.

Wat zijn de kenmerken van een xD-Picture Card en wat zijn de voor- en nadelen?

De xD-Picture Card is een verouderde technologie die voor oude digitale camera’s gebruikt werd. Deze geheugenkaart kan niet meer in moderne camera’s gebruikt worden. Zo’n geheugenkaart is daarom alleen interessant voor je als je een oude digitale camera hebt die niet compatibel is met nieuwere technologie.

Voordelen
 • Geschikt voor oude digitale camera’s
Nadelen
 • Niet compatibel met nieuwere camera’s
 • Uitlees- en geheugenfouten kunnen gegevensverlies veroorzaken
 • Verouderde technologie

Om foto’s, video’s en andere gegevens naar de PC over te zetten, heb je meestal een extra adapter en eventueel speciale software nodig om de gegevens met een xD kaart uit te kunnen lezen. Bovendien treden er altijd fouten op bij het lezen en opslaan van gegevens, vooral als het medium voortijdig of abrupt wordt losgekoppeld.

Wegens de kwetsbaarheid van het medium, de geringe opslagcapaciteit en de verhoudingsgewijs lage lees- en schrijfsnelheden, moet je andere geheugenkaarten verkiezen als je toestel compatibel is met modernere geheugenkaarten. Deze zijn robuuster en gemakkelijker in het gebruik.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om geheugenkaarten te vergelijken en te evalueren

Het beste aan het kopen van een geheugenkaart is dat je niet zo ver mis kunt grijpen! Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden, vooral als je grote bestanden snel wilt opslaan en verplaatsen. Hier is een overzicht van de criteria waarmee je rekening moet houden als je een geheugenkaart koopt. Dit zijn

 • Verenigbaarheid
 • Opslagcapaciteit
 • Lees toegang
 • Schrijfsnelheid
 • Maximaal aantal schrijfbewerkingen
 • Bestandssysteem
 • Geïntegreerde gegevensbescherming

Compatibiliteit

Natuurlijk is het belangrijk dat de kaart die je koopt bij je toestel past. Vooral oude camera’s zijn vaak een beetje kieskeurig. Je moet je er dus vooraf van vergewissen dat de geheugenkaart die je wilt kopen de juiste is voor je toestel. Tip: Oude camera’s hebben soms een xD-Picture Card nodig.

Deze zijn echter zelden compatibel met de huidige technologie, zoals een moderne PC, tablet of laptop. Tegenwoordig hebben ze meestal SD kaartsleuven. Daarom heb je een adapter nodig om de foto’s van je camera via de xD-Picture Card naar een toestel over te brengen.

Wist je dat de meeste laptops en computers een gleuf voor geheugenkaarten hebben? Hiermee kun je de inhoud van de geheugenkaart direct naar je PC kopiëren zonder kabels. Je kunt dan je foto’s, films of documenten gemakkelijker verwerken. Als je kaart te klein of te groot is voor de sleuf, zul je een adapter moeten gebruiken. De oudere SD kaarten (32 mm × 24 mm × 2.1 mm) zijn vaak groter dan de sleuven van moderne computers. Adapters kosten maar een paar euro.

Opslagcapaciteit

Intussen zijn geheugenkaarten goedkoop verkrijgbaar vanaf 16 GB. Afhankelijk van het doel waarvoor je de geheugenkaart nodig hebt, kun je meer opslagruimte nodig hebben. Om een paar documenten van A naar B te verplaatsen is een “kleine” geheugenkaart van 16 GB ruim voldoende. De situatie is anders als je je muziekbibliotheek of talrijke foto’s wilt opslaan of verplaatsen. Afhankelijk van het formaat, de lengte of de grootte/resolutie en de mate van compressie, kan 16 GB snel vol raken met zulke gegevens. Je moet een geheugenkaart van 32 GB of meer overwegen.

Kijk maar eens naar de grootte van de mappen op je PC die foto’s of muziekbestanden bevatten. Dan heb je een vrij snel overzicht van hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor je mediabibliotheken.

Voor de filmmakers en videoliefhebbers onder ons is 32 GB niet veel ruimte. Als je meerdere video’s wilt maken en/of verplaatsen, heb je waarschijnlijk minstens 64 GB of meer nodig. Vooral voor hoge-resolutie kwaliteit is het de moeite waard te investeren in een geheugenkaart met een grote opslagcapaciteit.

Leestoegang

Leestoegang beschrijft de tijd die nodig is om de informatie van de geheugenkaart te lezen. Hier valt nauwelijks iets fout te doen: De gebruikelijke geheugenkaarten hebben een leestoegang van tussen de één en twaalf milliseconden. Dit is ideaal voor moderne technologie.

Schrijfsnelheid

Grofweg geeft de schrijfsnelheid aan hoe snel gegevens op de geheugenkaart worden opgeslagen. De schrijfsnelheden variëren van 2 MB/s tot 90 MB/s. Een snelle schrijfsnelheid is vooral interessant voor videografen. Als je alleen muziek of andere bestanden op je geheugenkaart wilt opslaan, kun je eigenlijk rustig achterover leunen.

Het enige nadeel van een trage schrijfsnelheid is dat het wat langer duurt voor de bestanden volledig van de harde schijf op de geheugenkaart zijn overgebracht. Voor meer informatie over de schrijfsnelheid die je voor je video-opnamen nodig hebt, kijk je in onze gids hierboven – daar vind je een gedetailleerde tabel.

Maximaal aantal schrijfbewerkingen

Terwijl het aantal leesbewerkingen meestal onbeperkt is, laten bijna alle opslagmedia maar een beperkt aantal schrijfbewerkingen toe. Dit betekent dat je niet zo vaak als je wilt iets nieuws op een ruimte kunt opslaan. Tegenwoordig zijn echter meestal minstens 100.000 schrijfbewerkingen mogelijk, zelfs met goedkope kaarten.

Dat klinkt niet veel – maar het betekent dat je elke dag vijf keer naar dezelfde geheugenplaats zou kunnen schrijven – en dat meer dan 50 jaar lang. Vandaag kan een geheugenkaart dus een aankoop voor het leven zijn.

Wist je dat het mogelijk is om een geheugenkaart te repareren? Na vele lezingen kan het zijn dat je geheugenkaart niet meer door een toestel herkend wordt.

Het eerste wat je kunt doen is proberen of andere apparaten de geheugenkaart herkennen. De oorzaak van het probleem kan geoxideerde contactvlakken zijn, stof en vuil op de contactvlakken of een defecte schrijfbeveiligingsschakelaar. Je kunt herstelgereedschap gebruiken om de gegevens op de kaart te redden. Als niets helpt dan moet je contact opnemen met een professional, gegevenshersteldiensten kunnen veel meer dan de eenvoudige herstelhulpmiddelen.

Bestandssysteem

Het bestandssysteem is wat abstracter. In het verleden werd een bestandssysteem gebruikt dat de maximale grootte van een te schrijven bestand beperkte tot 4 GB. Dit is niet veel naar hedendaagse maatstaven. Het systeem heet FAT16 of FAT32 en wordt tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt. Tegenwoordig zijn NTFS of exFAT systemen gebruikelijker. Beide zijn goed geschikt voor het schrijven van grote bestanden. Omdat ook deze moderne technologie vertegenwoordigen, moet je er zeker van zijn dat je geheugenkaart zo’n bestandssysteem gebruikt, of dat het bestandssysteem willekeurig is, d.w.z. vrij te kiezen. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst.

In tegenstelling tot NFTS is het exFat bestandssysteem een universeel formaat en is het compatibel met zowel Windows als macOS. Individuele bestanden kunnen theoretisch tot 512 TB groot zijn. NFTS is de standaard voor Windows besturingssystemen en de maximale grootte van een te schrijven bestand is 16 TB.

Geïntegreerde gegevensbescherming

Sommige geheugenkaarten hebben een geïntegreerde gegevensbescherming, een digitaal rechtenbeheer (DRM). Dit kan soms problemen veroorzaken bij het openen of wijzigen van bestanden op de geheugenkaart.

Tegenwoordig hebben SD kaarten echter meestal standaard ingebouwde CPRM (Content Protection for Recordable Media) kopieerbeveiliging, zodat je die alleen kunt omzeilen als je een Compact Flash kaart koopt, bijvoorbeeld. Als alternatief zijn er nu enkele instructies op het net over hoe je de kopieerbeveiliging van geheugenkaarten kunt verwijderen, bijvoorbeeld op chip.de.

Interessante feiten over geheugenkaarten

De geschiedenis van geheugenkaarten

De eerste geheugenkaarten waren al in het midden van de jaren 1980 verkrijgbaar – ze waren nog vrij groot, ongeveer zo groot als een credit card. De technologie, die toen nog erg duur was, werd vooral door bedrijven gebruikt en was niet beschikbaar voor gewone consumenten. Dit veranderde toen de flash-technologie ontwikkeld werd. De naam “Flash” komt niet van de stripheld, maar van een medewerker bij Toshiba, aan wie het blok-voor-blok wissen van de geheugenkaart hem aan de bliksem deed denken.

Deze technologie maakte het mogelijk om steeds grotere hoeveelheden gegevens op te slaan en te bewaren, zelfs op kleine gegevensdragers, zonder veel energie te verbruiken. Een andere revolutionaire eigenschap was dat naar believen naar gegevensdragers geschreven kon worden.

Geheugenkaarten zijn tegenwoordig een van de belangrijkste opslagmedia die er zijn. Ze worden gebruikt om gegevens snel en gemakkelijk tussen verschillende media te verplaatsen, maar ook om de bestaande opslagcapaciteit van eindtoestellen, zoals smartphones of camera’s, uit te breiden.

Beeldbron: Lisa Fotios / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies