Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

49Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote grafische kaart test 2023. Hier stellen we alle grafische kaarten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste grafische kaarten voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een grafische kaart wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een grafische kaart is een van de belangrijkste onderdelen van je computer. Goede grafische kaarten zijn nodig voor professionele beeld- en videobewerkingsprogramma’s, en voor videospelletjes.
 • Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen tussen high-end, mid-range en low-range grafische kaarten. De prijs van een kaart hangt vooral af van de prestaties en de kwaliteit van de ingebouwde componenten.
 • Belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden als je een grafische kaart koopt zijn de soort geheugen, de chipklok, de grootte van de harde schijf, de sleuf en de geïntegreerde aansluitmogelijkheden.

Grafische kaart: Onze selectie

Msi Grafische Kaart

Blijf koel en stil dankzij het Twin Frozr 8 thermische systeem dat een uitstekende balans biedt tussen koeling en prestaties. De TORX Fan 4.0 met dubbele kogellagers zorgt voor een duurzame en stabiele rotatie, terwijl Zero Frozr ervoor zorgt dat de ventilator uitgeschakeld wordt wanneer er geen actieve koeling nodig is. Dit resulteert in een stille en rustige omgeving tijdens minder intensieve taken.

Msi Grafische Kaart

Ontdek de indrukwekkende kracht van de MSI grafische kaart – een alles-in-één oplossing voor uw visuele ervaringen en gamingbehoeften. Met de slimme cleane backplaat die warmteafvoer mogelijk maakt over de gehele lengte van de grafische kaart, hoeft u zich nooit zorgen te maken over oververhitting. U zult versteld staan van de koelprestaties van de dual fan design, waardoor u langer en met meer gemoedsrust kunt gamen.

Msi Grafische Kaart

Deze hoogwaardige grafische kaart, ontwikkeld door het gerenommeerde merk MSI, beschikt over een PCI-e interface voor snelle en efficiënte aansluiting op uw systeem. De MSI V375-279R GTX1660 Super Ventus XS OC is tevens uitgerust met een DVI-aansluiting, een HDMI-poort en maar liefst 3 DisplayPort-aansluitingen, zodat u meerdere monitoren kunt aansluiten voor een indrukwekkende en meeslepende game-ervaring.

Asus Grafische Kaart

Profiteer nu van de geavanceerde technologie en ultieme duurzaamheid van de ASUS grafische kaart met axial-tech-ventilatorontwerp en NVIDIA Ampere streaming multiprocessoren. Haal het beste uit uw systeem en geniet van de hoogwaardige grafische kracht die deze grafische kaart u te bieden heeft.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een grafische kaart koopt

Waarom heb ik een grafische kaart nodig?

Gamers, video- en beeldbewerkers, of een gewone gebruiker. Ze hebben allemaal een grafische kaart of grafische chip. Maar waarom? Voor gamers zijn grafische kaarten een must. Zonder deze hardware kunnen de huidige spellen helemaal niet of slechts zeer gebrekkig gespeeld worden. Het is ook onmisbaar voor ontwerpers, grafische kunstenaars en beeld- en videobewerkers.

De grafische kaart is een van de belangrijkste onderdelen van je computer; niets werkt zonder hem. Vooral als je je PC gebruikt om video’s te bewerken of om te gamen, moet je denken aan de aanschaf van een krachtige grafische kaart. (Beeldbron: Pixabay.com/ rwindr)

Een grafische kaart is wat beelden creëert en ze op het beeldscherm weergeeft. Met een goede rekenkracht kan een grafische verwerkingseenheid (GPU) de processor van de computer ontlasten.

Wanneer moet ik mijn grafische kaart upgraden?

Iedereen heeft het altijd over upgraden. Nieuwe grafische kaarten hebben nog krachtiger prestaties. Wanneer moet je de oude grafische kaart vervangen? Een upgrade is meestal pas na een paar jaar nodig. Zodra een nieuwe generatie spellen verschijnt waarvan de prestatie-eisen niet meer gehaald kunnen worden, is het tijd om te upgraden.

Als je tevreden bent met gemiddelde grafische instellingen, kan de grafische kaart gemakkelijk 8-10 jaar meegaan.

De enige problemen die vaak zouden kunnen optreden zijn een daling van de frames per seconde (FPS). Zijn deze lager dan 30, dan neemt het oog ze niet meer als vloeiende beweging waar en kan de stroom van het spel of werk verstoord worden. Als je een nieuwe grafische kaart koopt, let er dan op dat hij compatibel is met de andere onderdelen van je computer. Hier kun je snel in een kostenval trappen.

Welke grafische kaart heb ik nodig voor mijn werk?

Voor gewone gamers zijn mid-range grafische kaarten vaak voldoende. Professionele gamers en YouTubers gebruiken vaak de duurdere versies, omdat die meestal hogere prestaties moeten leveren. Ook voor video- en beeldbewerkers is het aan te raden een wat duurdere kaart te kiezen.

Wat kost een grafische kaart?

Professionele apparaten van Nvidia kosten tussen de 5.000 en 10.000 euro. Natuurlijk is deze kaart niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Gewoonlijk wordt zo’n apparaat alleen gebruikt door professionals, d.w.z. YouTubers, ontwerpers, grafische kunstenaars, enz. Bij Nvidia’s gaming grafische kaarten vind je toestellen tot zo’n 1.000 euro.

Bij AMD zijn de prijzen vergelijkbaar. Het duurste model kost 1.500 euro. Natuurlijk zijn dit nog steeds vrij hoge bedragen, maar dat geldt alleen voor de nieuwste toestellen. Oudere modellen, die meestal nodig zijn voor normaal gebruik, kosten meestal tussen 150-500 euro.

In een grote prijsstudie onderzochten we in totaal 165 producten in de categorie grafische kaarten om je een overzicht te geven. Je ziet de resultaten hier in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse meer geschikt voor je is. (Bron: eigen illustratie)

Externe grafische kaart of chip (laptop/notebook)?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor je laptop, maar welke is het beste voor jouw gebruik? Nogmaals, je moet voor jezelf uitmaken wat nodig is. In de regel zijn grafische chips voldoende voor eenvoudige en middelgrote spelletjes. In hoeverre je betere graphics nodig hebt is aan jou.

Welke alternatieven zijn er voor een grafische kaart?

Ja en nee. Zoals reeds gezegd zijn er grafische chips. Deze worden vaak gebruikt in netbooks en andere mobiele toestellen. Natuurlijk is er de mogelijkheid om te upgraden met een externe grafische kaart. Er is echter geen ander apparaat om een kaart of de chip te vervangen. Zonder grafische kaart werkt bijna niets.

Besluit: Welke soorten grafische kaarten zijn er en welke is de juiste voor jou?

De meningen lopen sterk uiteen als het gaat om de fabrikant van de grafische kaart. Behalve over enkele kleintjes, gaat de discussie vooral over de twee grootste fabrikanten.

 • Grafische kaart van Nvidia
 • Grafische kaart van AMD
 • Grafische kaart van andere fabrikanten

Deze worden ook in de volgende categorieën onderverdeeld:

 • High-end
 • Middenklasse
 • Lagere klasse

Bij de grafische kaarten krijg je vaak programma’s of functies gratis. Je moet echter zelf beslissen welke aanbieder je het beste pakket biedt. In de volgende sectie leggen we uit welke functies en pakketten het best door de verschillende soorten grafische kaarten worden geleverd.

Wat onderscheidt een Nvidia grafische kaart en wat zijn de voordelen en nadelen?

Dit artikel gaat meer over voor wie en voor welk besturingssysteem Nvidia gunstig is. Voor meer gedetailleerde prestatietests, kijk hier. Nvidia is een van de bekendste bedrijven op het gebied van gamen en graphics. Ze produceren hun grafische kaarten en chips al sinds 1993. Sinds 1999 hebben ze zich vooral toegelegd op de distributie van GeForce grafische chips.

Behalve de bekende grafische kaarten voor desktop-gebruik zijn de GeForce chips nu ook verkrijgbaar voor notebooks (GeForce Go) en zelfs voor mobiele telefoons (GoForce). Maar Nvidia is niet alleen bekend onder PC gebruikers. Omdat ze samenwerken met Sony, kun je hun grafische chips vinden in de Playstation 3 en ook in andere toestellen.

In het algemeen zijn Nvidia grafische kaarten en chips erg populair bij gamers. Niet alleen de goede prestaties zijn overtuigend, maar ook de VR compatibiliteit trekt aan, maar die is ook te vinden bij andere fabrikanten, zoals AMD.

Voordelen
 • Goede prestaties
 • Kwaliteitsgarantie
 • Beter stroomverbruik (oudere modellen)
 • Gamingbundel
Nadelen
 • Linux ondersteuning (drivers)
 • Driver updates
 • Programma’s meer voor professionals
 • Warmteontwikkeling

Niettemin bekritiseren Linux gebruikers het gebrek aan ondersteuning voor hun besturingssysteem. Video- en beeldbewerkers onder Linux hebben hier dus problemen mee. Door de sterke warmteontwikkeling is het ook raadzaam voldoende koelers te hebben. Als de PC of het apparaat te heet wordt, verliest het sneller batterijvermogen of schakelt het gewoon uit.

Dit kan het toestel beschadigen en gegevens kunnen verloren gaan. Programma’s om de temperatuur weer te geven en te regelen zijn daarom niet alleen aan te raden, maar ook altijd goed om in de gaten te houden, zodra je de grafische kaart vraagt.

Wat onderscheidt een grafische kaart van AMD en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het AMD bedrijf bestaat al sinds 1969 en produceerde geïntegreerde schakelingen. Door de aankoop van ATI Technologies in 2006, produceren ze nu grafische kaarten en hun componenten. In tegenstelling tot Nvidia kan AMD zich door deze en vele andere overnames van belangrijke onderdelen voorzien, wat AMD natuurlijk kosten bespaart. AMD biedt ook verschillende grafische kaarten en chips aan.

De kaarten die aanbevolen worden voor PC gamers heten AMD Radeon. De meer professionele apparaten worden op de markt gebracht onder de naam AMD FirePro. Maar AMD richt zich zijdelings ook op consoles. Grafische chips van AMD zitten bijvoorbeeld in de Xbox One S en zijn ook te vinden in de Xbox Scorpio, die later dit jaar zal verschijnen.

Voordelen
 • Vaak goedkoper (tests)
 • Bundels voor gamers
 • Prestaties
 • DirectX-12
 • Diverse gratis programma’s
 • Compatibel met Linux
Nadelen
 • Hoger stroomverbruik (oudere modellen)
 • Vaker problemen met nieuwe spellen
 • Stabiliteitsproblemen

Al met al verschilt AMD niet veel van Nvidia op het gebied van prestaties en grafische mogelijkheden. Nieuwe mogelijkheden ontstaan hier door verschillende programma’s die betrekkelijk gemakkelijk te gebruiken zijn. Een gamer kan bijvoorbeeld bepaalde grafische instellingen voor bepaalde spellen bepalen voordat hij het spel start. De prijs is meestal ook lager, omdat AMD zichzelf van componenten kan voorzien.

Niettemin is Nvidia meestal een stap voor, maar AMD kan de achterstand meestal snel inhalen. Ook al wordt de warmteontwikkeling hier niet vermeld, toch moet je ervoor zorgen dat het apparaat voldoende gekoeld wordt. Voor beeld- en videobewerking op Linux heeft AMD een duidelijk voordeel, want hun stuurprogramma’s zijn compatibel met het systeem en problemen kunnen snel verholpen worden.

De DirectX-12 functie zette AMD in 2016 zelfs voor op Nvidia, die problemen had met hun drivers. Zo vormen AMD Radeon en Nvidia GeForce grafische kaarten een goede basis voor een spelcomputer. In de professionele sector moet je gewoon de prestatietests vergelijken en naar eigen goeddunken kiezen.

Wat onderscheidt grafische kaarten van andere fabrikanten en wat zijn de voordelen en nadelen?

Omdat zowel AMD als Nvidia de grootste fabrikanten op de markt zijn, proberen de kleinere fabrikanten òf hun eigen niche te vinden, òf samen te werken. Zo heeft Intel zich gespecialiseerd in geïntegreerde grafische chips in plaats van te concurreren. Fabrikanten als Asus, Gigabyte, MSI of Sapphire profiteren van de dominantie van de twee belangrijkste vertegenwoordigers en produceren voor hen.

Er zijn ook enkele andere, maar die zijn betrekkelijk onbekend en vinden het moeilijk om zich op de markt te vestigen. AMD en Nvidia kunnen lokken met aanbiedingen, bundels en aparte programma’s. Al met al is het raadzaam te kiezen voor AMD of Nvidia aanbiedingen. Om de juiste grafische kaart voor je budget en eisen te vinden, kijk je naar de vergelijkingen.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om grafische kaarten te vergelijken en te evalueren

Bij het vergelijken van grafische kaarten zijn er altijd veel verschillende en verwarrende gegevens. De volgende paragraaf zal verduidelijken welke voor jou belangrijk zijn en hoe je ze kunt vergelijken. Samengevat zijn dat:

 • Geheugentype
 • Chipklok
 • Grootte harde schijf
 • Gleuf
 • VGA/ DVI/ HDMI/ DisplayPort

In het volgende gedeelte zie je hoe deze criteria in aanmerking genomen moeten worden en hoe ze voor jou optimaal zijn.

Geheugentype

De zogenaamde Graphics Double Data Rate (GDDR) is een andere term voor een DDR hoofdgeheugen. Deze worden standaard gebruikt voor het hoofdgeheugen in PC’s. De GDDR kan in de volgende typen verdeeld worden:

GDDR

Dit type is de eerste generatie en is het zwakste werkgeheugen met een kloksnelheid van 166 – 400 MHz.

GDDR2

GDDR2 is een weinig gebruikte verdere ontwikkeling van GDDR. Wegens de grote warmte-ontwikkeling bij hoge frequenties is het zelden gebruikt. Toch is het in een paar grafische kaarten toegepast, zoals de GeForce FX 5800 Ultra. Hoewel hier een maximale klokfrequentie van 500 MHz mogelijk is, neigden de meeste fabrikanten naar een klokfrequentie onder de 400 MHz.

GDDR3

Dit type komt niet alleen voor in Sony’s PlayStation 3, maar ook in Microsoft’s Xbox 360. GDDR3 is geoptimaliseerd om hoge geheugenkloksnelheden aan te kunnen en kan met zijn 700 – 1300 MHz een gegevensdoorvoer van 83,2 GB/s bieden.

GDDR4

Door de prefetch te verdubbelen, kan dit type een beduidend hogere frequentie bieden. Met frequenties boven 1 GHz presteert hij in het begin duidelijk beter dan zijn voorgangers. Maar hoewel GDDR4 in sommige grafische kaarten wordt gebruikt, zoals de Radeon HD 3870, kon het zich maar matig op de markt vestigen. Zijn voorganger bereikte immers al snel vergelijkbare klokfrequenties en overtrof hem dus door lagere prijzen te bieden.

GDDR5

Momenteel nog steeds het meest gangbare type op de markt, is het verkrijgbaar tussen 512 Mbit – 8 Gbit. Met klokfrequenties tot 4 GHz kan een overdrachtssnelheid tot 8GT/s bereikt worden. Naast grafische kaarten zoals de ATI Radeon HD 4870, gebruikt ook Sony’s PlayStation 4 dit geheugen. Grote bedrijven zijn nu bezig met de massaproductie van dit geheugen.

GDDR5X

GDDR5X werd vorig jaar als nieuwste model geïntroduceerd met de GeForce GTX 1080. Geplande overdrachtssnelheden zijn tot 448 GB/s en zouden dus aanzienlijk sterkere prestaties bieden dan GDDR5.

Chipklok

De chipklok geeft aan hoeveel herhalingen per seconde mogelijk zijn. Dit is relatief belangrijk, want het verbetert automatisch de prestaties. Bij een kloksnelheid van 1000MHz hebben we dus 1 miljard herhalingen. Vaak kun je ook de chipklok verhogen. Dit heet overklokken (OC). Voor spellen kan dit vaak tot 10% betere prestaties leiden, zo niet meer.

Want overklokken verhoogt ook de warmteontwikkeling. Zorg er dus van tevoren voor dat je PC en de systeemelementen voldoende gekoeld worden en niet kunnen oververhitten.

Dit kan leiden tot systeemfouten en crashes die niet alleen de hardware maar ook de software kunnen beschadigen.

Grootte harde schijf

De harde schijf wordt ook wel Video Random Access Memory (VRAM) genoemd. Hoewel het oorspronkelijke VRAM achterhaald is door verbeterde technologieën, wordt het geheugen van een grafische kaart nog vaak VRAM genoemd. Via het RAM of ook VRAM kan men een goede classificatie van een grafische kaart bereiken. Met afmetingen van 16 GB RAM, zoals in de GeForce Titan X, kun je zeker spreken van een “high-end” kaart. Maar zelfs de GeForce Dual-GTX1060 van Nvidia, die een RAM van 6 GB heeft, geldt nog steeds als een “high-end” product.

Grafische kaarten uit de middenklasse gebruiken meestal 2 tot 4 GB RAM. Hoewel er nog steeds geïsoleerde 4 GB “high-end” kaarten zijn, kan het merendeel iets lager geklasseerd worden. Vaak is 2 – 4 GB voldoende voor normaal gebruik. De Asus GeForce GTX660 en Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti zijn twee goede voorbeelden van het middensegment. Alle kaarten die minder dan 2 GB RAM hebben kunnen tot de subklasse gerekend worden. Hoewel ze vaak redelijk passabel presteren, zijn ze niet meer overtuigend, vooral niet in de huidige programma’s.

Voor een gewone PC is een subklasse dus nog steeds oké, hoewel velen het zouden afraden. De Gigabyte GTX 660 is een van deze apparaten. Het grote voordeel hier is, natuurlijk, de prijs. Met slechts ongeveer 100 € is de GTX 660 een van de goedkoopste kaarten.

Wist je dat ray tracing helpt om driedimensionale inhoud op een tweedimensionaal scherm weer te geven? Bij grafische berekening gaat het in wezen om het simuleren van de echte wereld. Ray tracing wordt gebruikt om lichtstralen binnen een driedimensionale ruimte te berekenen, zodat ook verborgen oppervlakken en voorwerpen in de beeldgeneratie worden opgenomen.

Gleuf

Nu modellen als ISA en AGP tot het verleden behoren, is ook PCI uit de markt verdrongen. Het nieuwere model PCI-Express is tegenwoordig in bijna alle apparaten aanwezig. PCIe wist de vorige standaard PCI te overheersen, want dit model biedt nu seriële gegevensoverdracht. Zijn voorganger, daarentegen, had alleen parallelle gegevensoverdracht.

PCI Express 3.0 is beschikbaar sinds 2012, en dit model wordt nog steeds als standaard gebruikt. In het algemeen is het bij het maken van een vergelijking belangrijk te letten op welke versie van PCIe gebruikt wordt en het aantal lanes. Hoe hoger de versie en het aantal banen, hoe beter de bandbreedte en de transmissiesnelheid. Om dit te illustreren: een PCIe met slechts één lane haalt een snelheid van 985 MB/s. Met 8 banen is de gegevensoverdracht 7877 MB/s.

Een extreem voorbeeld is een PCIe x32, d.w.z. met 32 lanes. Hier is een snelheid van 31508 MB/s mogelijk. Dit jaar zou een andere generatie op de markt komen. De PCIe 4.0 wordt geacht een gegevensoverdracht van 1969 MB/s per lane mogelijk te maken. Tot dit verschijnt moet echter in elk geval PCIe 3.0 beschikbaar zijn.

VGA/ DVI/ HDMI en DisplayPort

Zoals hierboven al beschreven, zijn dit verschillende verbindingen. Ze bieden bepaalde voordelen en nadelen. De eerste standaard (VGA) is nu sterk verouderd en wordt in moderne grafische kaarten niet meer gebruikt. Als je nog een VGA verbinding hebt, is een kabellengte van minder dan twee meter aan te bevelen, want anders kan het kwaliteitsverlies te groot zijn.

Bij DVI, daarentegen, kan de kabel tot 10 meter lang zijn voordat het tot een groter kwaliteitsverlies leidt. Zoals hierboven al vermeld is, wordt de DVI verbinding onderscheiden in drie verschillende standaarden. Door de betere bitstroom transmissie biedt hij een betere resolutie en kan tot een resolutie van 1920 x 1200 zonder problemen gebruikt worden.

De drie standaarden zijn DVI-D, DVI-A en DVI-I. DVI-D kan alleen digitale signalen doorgeven en kan met een adapter ook in HDMI worden omgezet. De DVI-A verbinding daarentegen zendt alleen analoge signalen uit en wordt daarom eigenlijk alleen gebruikt als VGA adapter. DVI-I combineert deze twee en kan zowel analoge als digitale signalen overbrengen. DVI aansluitingen zijn meestal aanwezig in moderne grafische kaarten. Naast DVI aansluitingen zijn echter vaak ook andere aansluitingen geïntegreerd: De neerwaartse compatibele opvolger HDMI, vergelijkbaar met DVI, is eigenlijk altijd te vinden op een goede grafische kaart.

Maar ook hier weer de waarschuwing dat er verschillende soorten HDMI verbindingen zijn, die verschillende bandbreedtes en verschillende aansluitingen hebben. DisplayPort, dat ook als standaard zal worden gedefinieerd, moet altijd geïntegreerd zijn. De mogelijkheid om resoluties van 2560 x 1600 met een 10-bits kleurdiepte uit te zenden onderscheidt hem van zijn voorgangers.

Het extra kanaal voor externe apparatuur, zoals microfoons en camera’s, is ook een groot voordeel van deze verbinding. Voor meer gedetailleerde informatie over de respectieve verbindingen, lees je gewoon de lijst hierboven. Hopelijk zijn veel van je vragen beantwoord en is de verwarring van de technische gegevens wat begrijpelijker geworden. Nu je weet welke gegevens en eigenschappen een mid-range of “high-end” grafische kaart moet bevatten, staat niets je aankoop nog in de weg.

Wetenswaardigheden over grafische kaarten

Wat is de beste grafische kaart op de markt?

Het is moeilijk om een “beste grafische kaart” te definiëren. Door het grote aanbod kun je voor sommige categorieën bepaalde koplopers vinden, maar de ene, beste grafische kaart bestaat niet echt.

Wist je dat kunstmatige intelligentie gebruikt wordt bij de bouw van grafische kaarten? Het helpt de kwaliteit van de grafische uitvoer te verhogen en de prestaties te verbeteren.

Er zijn veel tests en vergelijkingen op verschillende online portaalsites. Maar ook hier merkt men betrekkelijk snel dat het discours van AMD en Nvidia voelbaar is. Afgezien daarvan beoordeelde het Gamestar portaal de Nvidia GeForce GTX 1080 Ti grafische kaart met 94/100 punten. Dit werd getest in de context van de krachtigste grafische kaarten voor gamers.

Op dit moment kan en wil AMD hier niet tegenin gaan, want de verschijningsdatum voor de Ryzen processor nadert. Ook enkele high-end grafische kaarten lijken in de pijplijn te zitten. Over een paar maanden kan dit allemaal weer veranderen. Voor videobewerking echter beoordeelt de website 144hzmonitors de AMD Radeon R9 295X2 als de beste dual-GPU grafische kaart.

Een Nvidia apparaat wordt echter nog steeds beschouwd als de beste grafische kaart: Nvidia GeForce GTX 1070. Zowel AMD als Nvidia bieden heel goede kaarten die op veel gebieden gebruikt kunnen worden. In de spelsector raden we op dit moment echter een Nvidia grafische kaart aan, want AMD is niet van plan zijn high-end toestellen pas in het volgende kwartaal uit te brengen.

Hoe lang gaat een grafische kaart mee?

Een grafische kaart heeft geen houdbaarheidsdatum of moet op een gegeven moment vervangen worden. Natuurlijk kan het gebeuren dat het apparaat stuk gaat. Bij normaal onderhoud, d.w.z. stof verwijderen, enz. kan een grafische kaart vrij lang draaien. Zoals bij veel technische apparaten geven fabrikanten garantie bij de kaart. Dit kan variëren, maar het is een goede waarborg tegen een technisch defect of een andere fout.

Waar kun je chauffeurs vinden?

De FPS daalt, de prestaties zijn niet meer wat ze geweest zijn en programma’s crashen. Tijd voor een chauffeur! Stuurprogramma’s zijn het allerbelangrijkste voor je technische apparaten. Als je stuurprogramma niet up to date is, kunnen er problemen ontstaan en kunnen er fouten optreden. Een stuurprogramma communiceert met de apparaten en wisselt er stuursignalen en gegevens mee uit. AMD biedt verschillende functies om het juiste stuurprogramma te vinden.

Aan de ene kant kun je de AMD Catalyst software gebruiken, die naast de stuurprogramma’s ook andere functies kan uitvoeren. Anderzijds kun je op de AMD support site een automatische driver finder installeren, die het juiste stuurprogramma toewijst en installeert. Als dit niet werkt, kun je ook het stuurprogramma handmatig zoeken en installeren.

Dit is vergelijkbaar met Nvidia. Enerzijds kun je de individuele bestuurder handmatig zoeken. Maar er is ook software die deze vervelende taak voor je overneemt en alles bijhoudt. Houd je stuurprogramma’s altijd up to date. Onjuiste gegevens kunnen leiden tot gegevensverlies of zelfs tot crashes.

Welke aansluitingen hebben grafische kaarten?

Omdat het gebruik van een grafische kaart kan variëren, zijn er ook verschillende aansluitingen. Er zijn dus verschillen voor televisies, monitoren of beamers, zodat de specifieke voordelen gebruikt kunnen worden.

Tegenwoordig is een VGA en DVI verbinding de standaard geworden, maar ook HDMI raakt steeds meer ingeburgerd. (Foto bron: Pixabay.com / rebcenter-moskou)

VGA

VGA is een van de eerste verbindingsstandaards. Hoewel hij verdrongen is door DVI (Digital Visual Interface), is hij vandaag de dag nog steeds te vinden. Oude televisies, bijvoorbeeld, hebben alleen een VGA aansluiting, terwijl nieuwere monitoren en televisies VGA en DVI bieden, of zelfs zonder VGA doen.

DVI

De DVI verbinding is tegenwoordig de standaard. In tegenstelling tot VGA biedt het een betere bitstream transmissie en dus een betere resolutie. DVI kan gebruikt worden tot een resolutie van ca. 1920 x 1200. Daarna moet dubbel DVI gebruikt worden. Er zijn nu echter verschillende DVI aansluitingen:

DVI-D

De DVI-D connector kan alleen digitale signalen doorgeven. In de regel hebben ze 18+1 contacten. Er zijn ook 12+1 contacten. Deze kunnen echter geen DDC gegevens zenden.

DVI-A

DVI-A is het tegenovergestelde van DVI-A. Het is alleen bedoeld voor analoge signalen. Met zijn 12+5 contacten wordt DVI-D meestal gebruikt als een adapter voor een VGA verbinding.

DVI-I

Deze connector combineert de vorige twee en kan zowel digitale als analoge signalen zenden. Hij is er in twee versies: Single Link (18+5) en Dual Link (24+5). DVI-I wordt ook vaak gebruikt als verbinding tussen een VGA adapter en een DVI interface.

HDMI

HDMI wordt beschouwd als de opvolger van DVI. Hier worden de gegevens digitaal overgebracht en beveiligd met geïntegreerde HDCP kopieerbeveiliging. De verbinding is compatibel met alle voorgangers en kan goed met adapters gebruikt worden. ATTENTIE: Er zijn verschillende HDMI types. 1.1, 1.2, 1.3 en 1.3a hebben verschillende bandbreedtes en ook verschillende aansluitingen.

DisplayPort

Deze verbinding is in staat om 2560 x 1600 met 10-bits kleurdiepte te verzenden. Er is ook een extra kanaal voor externe apparatuur zoals microfoons of camera’s. Ook hier is een verbinding via een adapter mogelijk en levert nauwelijks problemen op.

Thunderbolt

Behalve DisplayPort gegevens is hier ook PCIE Express overdracht mogelijk. De overdrachtssnelheid is zelfs beduidend sneller dan, bijvoorbeeld, de nieuwe USB verbinding. Dit kan gebruikt worden voor zeer gegevens-intensieve toepassingen en programma’s.

Het is vaak de moeite waard om wat werk in het onderzoek te steken om uiteindelijk de beste grafische kaart voor je behoeften te kiezen. (Beeldbron: 123rf.com / 72115117)

Beeldbron: pixabay.com / rebcenter-moskou)

Recensies