Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

27Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

We leven in een steeds technischer wordende wereld, met elektrische apparaten die verschillende poorten hebben, zoals een HDMI en USB ingang. Er verschijnen voortdurend nieuwe apparaten op de markt met verschillende connectie standaarden. Een HDMI kabel kan dan handig zijn, om het ene apparaat aan het andere te koppelen.

Het kiezen van de juiste HDMI kabel is echter niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende soorten en ontwerpen voor verschillende elektrische apparaten. Niet iedere HDMI kabel levert daarbij dezelfde prestaties. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste koppeling tussen de apparaten in jouw huis, schrijven we dit artikel.
Belangrijk om te weten

  • Adapters, zoals een HDMI kabel, stellen je in staat om apparaten met elkaar te verbinden die verschillende poorten hebben.
  • Normaalgesproken, bestaat een HDMI kabel over een ingangspoort, een verbindingskabel en een uitgangspoort.
  • Er zijn verschillende soorten HDMI kabels. De twee meest gebruikte HDMI kabels zijn die van USB naar HDMI en die van HDMI naar VGA.

Onze selectie: De beste HDMI kabel op de markt

Hieronder presenteren we je de beste HDMI kabels die momenteel in Nederland te verkrijgen zijn. Ze zijn allemaal van een goede kwaliteit en als goed of zeer goed beoordeeld door gebruikers. Er staat er voor iedereen wel een tussen. Welke HDMI kabel past bij wat je zoekt?

De beste HDMI kabel met 3 poorten

Deze 3 poort HDMI kabel van NMOBIEL, helpt je om meerdere bronapparaten aan te sluiten om op één scherm. Zo voorkom je storingen en het steeds opnieuw moeten aansluiten van apparaten. Met de MMobiel HDMI Switch kun je eenvoudig schakelen tussen drie verschillende kanalen.

Als een apparaat actief is, wordt dit door de 3-in-1 splitter automatisch aangegeven door het oplichtende LED-lampje. Het apparaat neemt weinig ruimte in beslag en werkt gemakkelijk.

De beste HDMI kabel voor de echte gadgetfans

De gold plated HDMI-kabel van LifeGoods verbindt gemakkelijk en snel een breed scala aan HDMI-apparaten. De 2.0 high speed HDMI-kabel biedt Ultra HD-resolutie ondersteuning; 3D-beelden, 4K-beelden, internet via HDMI en Audio Return Channel zijn geen issue voor deze kabel.

Dankzij het prachtige design zal het zelfs geen straf zijn om deze kabel in het zicht te hebben. De kabel is compact en licht van gewicht, zodat je hem overal gemakkelijk mee naartoe neemt.

De meest voordelige HDMI kabel

Laat je niet misleiden door de goedkope prijs. Deze HDMI Kabel van 1,5 meter is gemaakt van hoogwaardige materialen en individueel afgeschermde binnenkabels. Hierdoor krijg je een uitstekende, storingsvrije beeld- en geluidskwaliteit. De kabel is in staat om +100MB/s overdrachtssnelheden te halen.

Dankzij de flexibele materialen heeft de kabel een verbeterde knikbescherming, wat een kabelbreuk voorkomt. Deze HDMI kabel zal aan alle wensen die je van zo’n goedkope kabel mag hebben, voldoen.

De beste HDMI kabel met VGA-uitgang voor PC’s en notebooks

Deze adapter kun je gebruiken om een VGA-monitor of projector aan te sluiten op een PC of notebook met HDMI-uitgang. Binnen no-time maak je zo een betrouwbare verbinding tussen de twee apparaten. Deze HDMI-kabel is compact en kun je overal mee naartoe nemen.

Let op: deze adapter is enkel geschikt voor een PC of notebook met HDMI uitgang. Je kunt deze adapter niet gebruiken voor andere apparaten met HDMI-uitgang. Hiervoor is HDCP ondersteuning nodig en hierover beschikt deze adapter niet.

Shopgids: Alles wat je wilt weten over een HDMI kabel

Als je een adapter nodig hebt, dan stel je jezelf de nodige vragen, want vergeet niet, dat er veel soorten kabels en poorten bestaan. Iedere adapter heeft hierbij zijn eigen kenmerken en levert andere prestaties. In het gedeelte hieronder, gaan we in op een aantal vragen die vaak opkomen bij mensen die op zoek zijn naar een adapter. Zo weet je straks precies welke HDMI kabel je nodig hebt.

Spaanse Familie Op Bank Tv Kijken En Popcorn Eten

Dankzij een HDMI kabel, kun je jouw laptop aan de televisie verbinden.
(Bron: Yeulet: 42271469/ 123rf.com)

Hoe werkt een HDMI kabel precies?

Een HDMI kabel stelt je in staat om verschillende apparaten met elkaar te verbinden. Ook als ze andere ingangen en uitgangen hebben. De meeste HDMI kabels zijn in staat om een digitaal videosignaal te transformeren in een analoog beeldformaat. Dit kan worden weergegeven op een beeldscherm, van een televisie bijvoorbeeld, maar ook via een projector op een projectiescherm. Een HDMI kabel bestaat meestal uit een kabel, met aan beide zijden een of meerdere ingangen en uitgangen. Data kan door deze kabel vervoerd worden.

Het signaal gaat via het bronapparaat de HDMI kabel in. Hier wordt het al dan niet omgezet, om vervolgens via de uitgangspoort in het andere apparaat terecht te komen. Denk hierbij aan een spelcomputer met een AV ingang die je koppelt aan een groot televisiebeeldscherm met HDMI ingang, om op groot formaat te kunnen spelen. Of aan een laptop met USB ingang, die je middels een HDMI kabel koppelt aan een projector met een HDMI uitgang.

Wist je dat de meeste audiovisuele elektrische apparaten beschikken over een HDMI poort?

In welke gevallen gebruik ik een HDMI kabel?

HDMI is een afkorting en staat voor de Engelse woorden High Definition Multimedia Interface. Het is een norm om aan te geven dat je er audio- en videosignalen van hoge kwaliteit mee kunt overdragen tussen verschillende apparaten. Transport van de data vindt plaats via een kabel, zonder dat deze data gecomprimeerd, oftewel kleiner gemaakt moet worden.

Op deze manier kan je een laptop aan een smart tv koppelen, om de documentaire van de laptop groter af te spelen. Niet alleen de beelden gaan via de HDMI kabel, ook de geluiden. Je draagt dus audiovisuele data over van het ene op het andere apparaat, zonder kwaliteitsverlies.

Close-up van HDMI-kabel.

Met een HDMI kabel kun je video en audio tegelijkertijd overdragen.
(Bron: Savusia: 108804886/ 123rf.com)

Als je twee apparaten aan elkaar wilt koppelen, dan controleer je eerst of ze compatibel met elkaar zijn. Dat wil zeggen; welke ingangen en uitgangen zitten erop. Wil je de koppeling tot stand brengen met een HDMI kabel, dan moet minimaal een van de te koppelen apparaten een HDMI poort bezitten. Poorten, ingangen en uitgangen, zitten meestal aan de achterkant van apparaten, omdat ze niet mooi zijn.

Heeft minimaal een van de apparaten een HDMI ingang? Plug dan de kabel in. Ga naar het menu van de televisie, de projector of het andere beeld weergevende apparaat en selecteer het bronapparaat. De weergever haalt dan beelden en geluiden uit het bronapparaat en geeft deze weer.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een HDMI kabel?

Een HDMI adapter dient om verschillende apparaten aan elkaar te koppelen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld digitale spelcomputers koppelen aan analoge beeldschermen. Verder is de transformatie van USB naar HDMI vrij veel gebruikt, om laptops aan monitoren met een HDMI ingang te koppelen. Een micro USB ingang is gebruikelijker op kleinere apparatuur, zoals tablets en mobiele telefoons.

Naast de hierboven beschreven data-overdracht van het ene naar het andere apparaat, heeft een HDMI kabel nog meer voordelen. Zo zijn ze meestal licht, compact en makkelijk mee te nemen. De prijs is ook meestal laag. Een nadeel is dat je soms net niet de juiste poort hebt, of dat de kabels in de knoop raken.

Voordelen
  • Lichtgewicht
  • Compact
  • Goedkoop
  • Draagt digitale videogegevens en audiodata over
Nadelen
  • Een kabel kan zoekraken
  • Soms ontstaat er een knoop in de kabels

Wie heeft er baat bij het gebruik van een HDMI kabel?

Een HDMI kabel is een nuttige adapter, voor iedereen die data wil overdragen tussen apparaten met verschillende poorten. Hierbij moet minimaal een van de apparaten een HDMI poort hebben. De HDMI kabel kan hierbij verschillende uitgangen hebben, zoals VGA of USB. Deze eerste heb je nodig als je jouw PlayStation aan een projector wilt koppelen. De laatste gebruik je als je jouw laptop wilt verbinden aan een televisiebeeldscherm met HDMI ingang.

Omdat een HDMI kabel een elektrisch apparaat is, moet je voorkomen dat het in contact komt met water. Ook is het verstandig om stoten of vallen te vermijden. Gebruik je hem vaak en op meerdere plekken? Steek hem dan in een hoesje of zakje, zodat deze niet schuurt met andere objecten en hierdoor slijt.

Hand met adapter HDMI naar VGA kabel connector

Er zijn ook HDMI kabels met een VGA uitgang.
(Bron: Nontawat: 83839982/ 123rf.com)

Welke andere adapters zijn er?

Adapters zijn er in alle soorten en maten. Iedere adapter is hierbij ontworpen voor gebruik met verschillende apparaten. Vandaag de dag is de USB naar HDMI adapter het meest gebruikt, samen met de HDMI naar VGA adapter. In de volgende tabel vind je de verschillende eigenschappen van deze adapters.

Adapter USB naar HDMI HDMI naar VGA
Functie Gebruik je, om een computer met een monitor te koppelen. Hierbij heeft de monitor een HDMI poort. Zet je in als je jouw computer, spelcomputer of ander apparaat aan een analoog apparaat wilt koppelen met een VGA poort.
Signaaloverdracht Stuurt de signalen via de USB richting de HDMI poort. Zetten een digitaal signaal eerst om in een analoog signaal, voordat het de VGA poort bereikt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder geven we je een aantal criteria, op basis waarvan je de HDMI kabels die je overweegt, kunt vergelijken. Zo weet je precies welke HDMI kabel je moet kiezen als je eenmaal in de webshop bent, en heb je straks een passende HDMI kabel in handen.

Compatibiliteit

Tussen welke apparaten ga je jouw HDMI kabel gebruiken? Je hebt namelijk een andere adapter nodig, als je hem tussen twee vaste apparaten in huis gebruikt, dan wanneer je de adapter inzet op festivals buitenshuis, met veel verschillende apparatuur.

Adapter connectoren vector iconen set

Er zijn veel verschillende adapters te verkrijgen, de HDMI kabel tussen laptop en tv is het populairst.
(Bron: Greyjj: 31059289/ 123rf.com)

Onderzoek de compatibiliteit van de HDMI kabel, lees de gebruikershandleiding en volg de instructies van de fabrikant op. Zo weet je of jouw HDMI kabel in staat is om inhoud weer te geven vanaf de Macbook, Chromebook Pixel, een mobiele telefoon, tablet of spelcomputer.

Het gebeurt vaak dat mensen een miskoop doen als het om een adapter gaat, simpelweg omdat deze niet compatibel was met de te koppelen apparaten. Voorkom een miskoop en bestudeer de kenmerken en de compatibiliteit van de HDMI kabel van tevoren. Verder ga je een miskoop tegen, door een HDMI kabel met zoveel mogelijk verschillende uitgangen te vinden.

Poorten, ingangen en uitgangen

Sommige adapters bevatten meerdere HDMI poorten of andere ingangen. Zo zijn er adapters die zowel een DVI connectie hebben en een Jack ingang van 3.5 mm, voor het geluid. Sommige HDMI kabels hebben een aparte voedingskabel, als het benodigde vermogen hoger is dan de HDMI kabel kan bieden. Ook in onze selectie aan het begin van dit artikel vind je HDMI kabels met een aparte voedingskabel.

Houd er rekening mee dat een HDMI adapter een kabel bevat. Let op de lengte van de kabel(s), de dikte en de flexibiliteit. Bereiken deze de te koppelen apparaten en zitten ze niet in de weg? Kijk of jouw HDMI kabel een Jack ingang van 3.5 mm heeft. In dit geval moet je een aparte kabel met Jack uiteinde aanschaffen.

Conversie naar 4K

Niet alle adapters kunnen de overdracht van 4K datakwaliteit aan. Check dit van tevoren, als je hier gebruik van wilt maken. Een aantal HDMI kabels in onze selectie zijn hiervoor geschikt. Kan jouw HDMI adapter 4K data aan? Dan kun je genieten van haarscherpe en kleurrijke beelden. Bijvoorbeeld, uit jouw spelcomputer via de HDMI kabel op het projectiescherm.

Ontwerp

Een HDMI kabel kan er op veel manieren uitzien. Het ontwerp van een adapter kan compact en licht van gewicht zijn, of juist uitgebreid en robuust. Sommige HDMI adapters, bevatten meerdere poorten. Ook zijn ze er in verschillende kleuren, waardoor je ze netjes kunt wegwerken bij jouw apparatuur en ze niet storen in jouw interieur. De kwaliteit van het materiaal doet er ook toe. Met stevig, duurzaam materiaal, gaat een HDMI kabel langer mee.

hdmi-kabel op zwarte achtergrond

Een HDMI kabel is meestal compact en makkelijk mee te nemen.
(Bron: Pedrouzek: 29467704/ 123rf.com)

Sommige HDMI kabels hebben vergulde contactpunten. Zo ook een aantal in onze selectie. Door het goud, ben je verzekerd van een betere beeldkwaliteit, dan wanneer je een HDMI kabel zonder goud gebruikt.

Sommige HDMI kabels hebben vergulde contactpunten.

Samenvatting

Adapters zijn nodig om verschillende elektrische apparaten aan elkaar te koppelen. Maar soms beschik je net niet over de juiste ingangen of uitgangen om de apparaten met elkaar te laten samenwerken. Een HDMI kabel kan een oplossing zijn, als minimaal een van de te koppelen apparaten een HDMI ingang heeft. Vaak beschikken televisies en andere audiovisuele apparaten over een HDMI poort.

De meest gebruikte HDMI kabel is die met zowel een USB als HDMI uiteinde, maar ook HDMI naar VGA wordt vaak gebruikt. Om de juiste HDMI kabel te kopen, let je op een aantal zaken, zoals de compatibiliteit, de benodigde poorten en het ontwerp van de adapter zelf. Een HDMI kabel is onmisbaar voor gamers en voor liefhebbers van de thuisbioscoop.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen kiezen. Laat jouw vraag of opmerking hieronder achter, of deel dit artikel via sociale media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Hrytsenko: 72213564/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies