Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

53Verzamelde opmerkingen

Een monitor is misschien wel het belangrijkste apparaat dat je bij een computer nodig hebt. Een monitor wordt ook wel een beeldscherm genoemd en is een apparaat dat bewegende beelden kan tonen. De functie van het apparaat is om de informatie weer te geven waarmee we werken, zoals afbeeldingen, tekst en de cursor. Het maakt verbinding met de computer via een grafische kaart, ook wel een adapter of videokaart genoemd.

Het gebruik van een monitor is erg gevarieerd. Om het meeste uit een monitor te kunnen halen, heb je echter altijd een goede verbinding nodig. Een betere gegevensoverdracht zorgt voor een betere beeldkwaliteit. Om deze reden is een monitor met HDMI-aansluiting een uitstekende optie. HDMI-monitoren hebben een aansluiting die geschikt is voor een HDMI-kabel. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om de monitor te vinden die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

  • Als je op zoek bent naar een HDMI-monitor, ben je op zoek naar kwaliteit. Als je een nieuw scherm wilt kopen, is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je beslissing. Houd er rekening mee dat technologie verandert. In deze shopgids lees je alles over de verschillende soorten en versies van HDMI-monitoren.
  • Vraag jezelf eerst af wat je nodig hebt als je een nieuwe HDMI-monitor wilt kopen. Ben je bijvoorbeeld een groot fan van films? Of speel je liever games? Er zijn veel verschillende soorten HDMI-monitoren op de markt. In deze shopgids laten we je zien waar je op moet letten bij de aanschaf van een monitor.
  • Een van de belangrijkste aankoopcriteria is het gebruiksgemak van de HDMI-monitor. Anders kun je nog de mooiste monitor kopen, maar als deze bijvoorbeeld niet past bij de hoogte van je meubels, wordt dit al snel een probleem. Richt je niet alleen op de visuele functies en updates. Het is even belangrijk om de totale basis en het ontwerp van het apparaat te beoordelen.

Onze selectie: De beste HDMI-monitoren op de markt

Om je te helpen de HDMI-monitor te vinden die het beste bij je interesses en behoeften past, vind je hieronder een selectie met onze favorieten. Dit is een selectie met de meest prominente HDMI-monitors op de markt. In de korte beschrijvingen vind je de belangrijkste details van elk van deze apparaten. De selectie helpt je te ontdekken welke HDMI-monitor je nodig hebt.

Zftvnie Hdmi Monitor

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

ZFTVNIE biedt een onvoorwaardelijke 30-dagen geld-terug-garantie als er kwaliteitsproblemen zijn met uw monitor. Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice als u problemen ondervindt tijdens het gebruik van het product. Let op: deze monitor heeft geen USB-C/type C-aansluiting. U zult genieten van de veelzijdigheid en uitstekende kwaliteit van uw ZFTVNIE 14-inch HDMI-monitor en nooit meer terug willen naar standaardmonitors.

Aishichen Hdmi Monitor

De multi-interface van het kleine scherm biedt diverse aansluitmogelijkheden: AV/HDMI/audio/VGA/hoofdtelefoonaansluiting. Wij staan achter de voordelen van onze monitor; mocht deze bij aankomst beschadigd of defect zijn, neem dan gerust contact met ons op voor een bevredigende oplossing. In de levering ontvangt u: 1 x 7 inch monitor, 1 x houder, 1 x VGA-kabel, 1 x HDMI-kabel, 1 x gebruikershandleiding (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands), 1 x voeding, en 1 x afstandsbediening. Verrijk uw kijkervaring met de AISHICHEN HDMI-mini-monitor.

Aoc Hdmi Monitor

Ontdek de ultieme kijkervaring met de AOC 24B1H 59,9 cm (23,6 inch) HDMI-monitor, die speciaal is ontworpen voor uw kijkplezier en uitmuntendheid inbeeldkwaliteit. Dankzij de Flicker-Free en Low-Blue Light technologie kunt u nu genieten van een vermindering van vermoeidheid van de ogen en tegelijkertijd het gezichtscomfort vergroten tijdens lange uren gebruik van de monitor.

Ibest Hdmi Monitor

De IBest HDMI-monitor functioneert ook perfect als algemene draagbare HDMI-monitor wanneer deze wordt gebruikt met Raspberry Pi en biedt volledige ondersteuning voor Raspbian/Ubuntu/Kali/Retropie/Win10 IoT. Het beste van alles is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het installeren van stuurprogramma’s – dit sublieme apparaat is volledig stuurprogramma-vrij.

De HDMI-monitor met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Een degelijk en betrouwbaar apparaat, dat is de Asus VS247HR HDMI-monitor. De LCD-monitor heeft een Full HD scherm van 23,6 inch en 1920 x 1080 pixels. Het apparaat heeft een snelle responstijd van 2 ms (GTG) en 60 Hz verversingssnelheid.

Het apparaat is flexibel en heeft veel verschillende verbindingsmogelijkheden. De Asus VS247HR biedt tal van interfaces, waaronder HDMI voor het weergeven van native Full HD-inhoud, DVI-D en VGA / D-Sub.

De beste HDMI-monitor voor gamers

BenQ is een Taiwanese fabrikant van computers en accessoires. Het bedrijf is bekend vanwege haar kwaliteitsproducten tegen concurrerende prijzen, met name in de gamingsector. De monitor van BenQ heeft niet alleen een HDMI-, maar ook een DVI- en VGA-aansluiting om eenvoudig te kunnen schakelen tussen verschillende media-apparaten.

Het Full HD-scherm heeft een responstijd van 1 ms en een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels. De maximale ververssnelheid is 75 Hz.

De beste HDMI-monitor tegen vermoeide ogen

Speel games moeiteloos zonder stottering en in hoge kwaliteit, geniet optimaal van multimedia en ervaar minder vermoeide ogen. De Samsung S27E330H beschikt over een 27 inch beeldscherm met Full HDresolutie. De Full HD weergave zorgt voor een scherpe weergave van teksten, websites, foto- en videomateriaal.

Daarnaast speel je games ongestoord, dankzij de 1 ms reactietijd. Het scherm heeft een ingebouwde blauw licht filter en een trillingsvrije achtergrondverlichting. Ongemerkt ervaren je ogen minder last door de normaliter knipperende achtergrondverlichting. Door een vermindering van blauw licht ervaar je het beeld prettiger, vooral in de avonduren.

De beste HDMI-monitor om met meerdere schermen te werken

Optimaliseer je werkruimte met deze efficiënte 23,8 inch monitor met ultradun frontframe, een compacte standaard en handige functies. Het driezijdige frame geeft een ononderbroken beeld van de inhoud op meerdere monitoren.

Wist je al dat je met 2 monitoren je productiviteit tot 18% kunt verhogen? Kies uit vooraf gedefinieerde sjablonen met de eenvoudige indelingsfunctie van de Dell Display Manager-software. Met de functie ‘Automatisch Herstel’ kun je snel verder gaan waar je gebleven was.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over HDMI-monitoren

Als je een HDMI-monitor gaat kopen, is het essentieel om de belangrijkste kenmerken van het apparaat te kennen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit product. Je vindt ook antwoorden op vragen die zich tijdens het aankoopproces kunnen voordoen. Ontdek zo welke functies je moet beoordelen voordat je een beslissing neemt over een HDMI-monitor.

boy with many computers

Monitoren met HDMI-aansluitingen werken met een high-definition multimedia-interface. 
(Bron: Arian Darvishi: wh-RPfR/ Unsplash.com)

Wat is een HDMI-monitor?

Als je een nieuwe monitor koopt, is het belangrijk om op de verbindingsopties en compatibiliteit van het apparaat te letten. De meeste LCD-monitoren gebruiken VGA- en HDMI-poorten. De kwaliteit van de beelden hangt voor een groot gedeelte van de HDMI-poort af. HDMI is een aansluiting voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm.

Veel mensen kennen de naam ‘HDMI’ wel, maar weten nog niet precies wat de term nu precies inhoudt. Als je een HDMI-monitor wilt kopen, is het handig als je dat wel weet. Een monitor met HDMI-aansluiting werkt met een high-definition multimedia-interface (HDMI). HDMI biedt een interface tussen elke compatibele digitale bron van audio/video zoals een computer, dvd-speler en versterker enerzijds en een compatibel scherm anderzijds.

graphic design computer

HDMI heeft een beveiligingssysteem genaamd HDCP waarmee gegevensoverdracht kan worden beveiligd om ongeautoriseerde kopieën te voorkomen. 
(Bron: Josh Sorenson: QsavFBtOPhE/ Unsplash.com)

Hierdoor kan er een kwaliteitsverbinding tussen 2 apparaten ontstaan. Zo is het mogelijk om high-definition video en meerkanaals digitaal geluid af te spelen. Audio wordt verzonden via 8 kanalen. De video’s behouden hun oorspronkelijke kwaliteit doordat ze niet hoeven te worden gecomprimeerd.

Welke soorten verbindingen zijn er voor HDMI-monitoren?

Als je een HDMI-monitor wilt kopen, is het belangrijk dat je weet dat er verschillende soorten HDMI-kabels zijn. Eigenlijk zijn er 2 varianten van dit type verbinding. Je zult echter waarschijnlijk meer typen tegenkomen, die eerder aanpassingen zijn. Om enige twijfel weg te nemen, leggen we hieronder elk type HDMI-kabel gedetailleerd uit:

  • HDMI type A: Dit is de meest voorkomende HDMI-kabel. De kabel bestaat uit 19 aders. Het formaat is slechts 13,9 x 4,45 mm. Het is het soort kabel dat je gewoonlijk gebruikt om een monitor op een gameconsole of home cinema set aan te sluiten. In de meeste gevallen wordt een HDMI type A-kabel gratis meegeleverd bij een beeldscherm.
  • HDMI type B: Dit type kabel zal waarschijnlijk steeds populairder worden. Het is ontworpen om hogere resoluties te weerstaan. Het bestaat uit 29 aders en hoewel het gebruik ervan op dit moment nog niet erg veelvoorkomend is, belooft het veel kwaliteit bij gegevensoverdracht. Tot nu toe is het bedoeld voor zeer geavanceerde apparatuur, zoals draagbare apparaten en videocamera’s.
  • HDMI type C: Dit is een HDMI-kabel met hetzelfde aantal aders als type A, maar met een kleiner formaat, namelijk 10,42 x 2,42 mm. Het is gebruikelijk om dit soort kabels te vinden bij apparatuur zoals camera’s en draagbare multimedia. Veel mensen verwarren de kabel met een micro-USB-kabel, vanwege de gelijke afmetingen.
  • HDMI type D: Nog kleiner dan de vorige. Dit type kabel wordt beschouwd als de kleinste versie van de 19-aders HDMI-kabels. Over het algemeen kom je de kabel tegen met apparaten die minimale afmetingen vereisen, zoals smartphones. Een opvallend kenmerk van deze kabel is dat het internet naar andere apparaten kan verzenden, en dus niet alleen audio en video.
  • HDMI type E: De laatste is de HDMI-versie voor de auto type E (19 aders), HDMI standard automotive.

graphic designer on computer

HDMI type A is het soort HDMI dat je gewoonlijk gebruikt om een monitor op een gameconsole of home cinema set aan te sluiten.
(Bron: Ali Zolghadr: xT3DQ40lus4/ Unsplash.com)

Welke versies zijn er voor HDMI-monitoren?

Technologie staat nooit stil. Monitoren met HDMI-aansluitingen worden steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Dit betekent dat er in de loop van de tijd verschillende versies zijn ontstaan. Iedere nieuwe functie past zich aan aan de laatste ontwikkelingen en toont nieuwe functies. Hieronder vind je een tabel met de informatie die je nodig hebt om te bepalen welk apparaat je nodig hebt.

Versie Details
HDMI 1.0 Uitgebracht in 2002. Maximale snelheid 4,9 Gbps 60 GHz.
HDMI 1.1 Beschikbaar sinds 2004. Voegt de mogelijkheid toe om surroundgeluid zoals Dolby Digital en DTS door te voeren, tot 8 kanalen.
HDMI 1.2 Sinds 2005. Ondersteuning voor One Bit Radio. Type A-verbinding voor computers.
HDMI 1.3 Sinds 2006. Ondersteuning van Dolby TrueHD en DTS-HD, formaten voor DVD in high definition en Blu-Ray.
HDMI 1.4 Sinds 2009. De eerste versie die gegevens verzendt en ontvangt via een Ethernet-verbinding. 4K-resoluties en 3D-video’s.
HDMI 2.0 18 Gbps. Audioverbetering: 32 kanalen en 1536 kHz (kilohertz).
HDMI 2.1 Nieuwste update. Verdubbelt de overdrachtssnelheid tot 48 Gbps. Resolutie tot 8K bij 120 Hz.

Wat zijn de voordelen van een HDMI-monitor?

Door de jaren heen hebben we verschillende mogelijkheden gezien om een monitor aan te sluiten: HDMI-, DisplayPort-, DVI- en VGA-aansluiting. Momenteel is de HDMI-monitor het meest in de markt te verkrijgen. Waarom zou je voor deze aansluiting kiezen? HDMI-kabels bieden veel voordelen ten opzichte van andere soorten verbindingen, die niet onopgemerkt blijven door gebruikers.

De eerste opmerkelijke verbetering is de audio- en videokwaliteit. Door hun bandbreedte kunnen ze meer formaten ondersteunen zonder te comprimeren. Bovendien combineert HDMI video en meerkanaals audio in een enkele kabel, wat de kosten en complexiteit van het apparaat vermindert. HDMI ondersteunt communicatie tussen de audiobron en het apparaat dat deze verwerkt. Dit vertaalt zich in automatische configuraties, waardoor het niet nodig is het type formaat te selecteren.

two monitors

Een opvallend kenmerk van de HDMI type D-kabel is dat de kabel internet naar andere apparaten kan verzenden, en dus niet alleen audio en video.
(Bron: Farzad Nazifi: xSl33Wxyc/ Unsplash.com)

Hoe werkt een HDMI-monitor met CEC?

Zoals je eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, staat ook de technologie in de wereld van de HDMI-monitoren niet stil. De organisatie achter de HDMI-standaard heeft CEC in het leven geroepen. CEC (Consumer Electronics Control) maakt het mogelijk om tot 15 verschillende randapparaten die via HDMI verbonden zijn te besturen met één controller of afstandsbediening. Zo kun je bijvoorbeeld een televisie, DVD-speler en settopbox bedienen met de afstandsbediening van de televisie.

De voorwaarde is dat de apparatuur compatibel met elkaar is en via HDMI verbonden is. HDMI-CEC wordt door alle HDMI kabels ondersteund maar de implementatie van de functie in hardware ligt aan de fabrikant van de betreffende hardware.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Tegenwoordig komt de HDMI-aansluiting het meeste voor. Maar welke HDMI-monitor moet je precies hebben? Het is goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wees niet bang, wij helpen je te ontdekken welke monitor het beste bij je past. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aankoop van een HDMI-monitor:

FreeSync en G-Sync

Adaptive sync zorgt ervoor dat de verversingssnelheid van je monitor gelijk is aan het aantal beelden per seconde dat je videokaart naar het scherm stuurt. Als je op zoek bent naar een HDMI-monitor, moet je rekening houden met de verschillende synchronisatietechnologieën. Ze laten toe om de communicatie tussen de grafische processor en de monitor te verbeteren, zorgen voor vloeiende beelden, voorkomen scheuren en minimaliseren de kans op onderbrekingen.

Om de reactiesnelheid te verbeteren, zijn verschillende versies en updates beschikbaar. We hebben het over de Freesync-technologie van AMD en G-Sync-technologie die werkt met NVIDIA-videokaarten. De laatste functie bestaat naast FreeSync, zodat je een G-Sync Compatible monitor met zowel AMD en NVIDIA kaarten gebruikt voor adaptive sync.

gaming monitor

Tegenwoordig hebben de meeste monitors een HDMI- of DVI-aansluiting. Deze verbindingen zijn kwalitatief beter en sneller dan veel andere soorten verbindingen.
(Bron: Ron Hamlin: ABkOm23bJtk/ Unsplash.com)

Verbindingsopties

Hoewel monitoren met HDMI-aansluitingen erg populair zijn, zijn er nog meer verbindingsopties te vinden. Ze variëren van de oude VGA-verbinding tot moderne USB Type-C-systemen.Een grote concurrent van HDMI is op dit ogenblik DisplayPort. Dit is een audio- en videostandaard ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association). Op het oog zien HDMI en DisplayPort er vrijwel hetzelfde uit, maar in de praktijk verschillen ze wel degelijk van elkaar.

Veel monitoren hebben bovendien een aansluiting voor meerdere USB-connectoren. Zo kun je luidsprekers, een koptelefoon of een toetsenbord in hun ontwerpen integreren. Multimedia-monitors vallen op door kwaliteitsoplossingen te bieden. Bekijk voordat je een HDMI-monitor koopt altijd welke verbindingsopties het apparaat nog meer biedt.

VESA-montagestandaard en ergonomie

Als je een monitor gaat kopen, moet je ook rekening houden met de VESA-montagestandaard. VESA staat voor Video Electronics Standards Association en is een universele maat die wordt aangehouden door fabrikanten. De maat zorgt ervoor dat je een monitor of TV kunt voorzien van een muurbeugel. Een andere belangrijke factor is de ergonomische kwaliteit van de monitor. We raden aan om op zoek te gaan naar een beeldscherm dat gemakkelijk te bewegen en draaien is.

graphic design office

Ultrawide HDMI-monitoren hebben een 2:9 formaat, wat ook gebruikelijk is voor bioscoopfilms.
(Bron: StartupStockPhotos: 593299_1920/ Pixabay.com)

HDR- en Low Blue Light-technologieën

Als de HDMI-monitor over HDR-technologie beschikt, zul je hier zeker blij mee zijn. De afkorting ‘HDR’ staat voor ‘High Dynamic Range’ en duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik waarbij zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen goed worden weergegeven. Dit zorgt voor een sterk verbeterde helderheid en hoger contrast en draagt bij aan betere kleuren.

Het is ook handig als de monitor over een Low Blue Light-functie beschikt. Deze functie helpt om je ogen te beschermen tegen continue blootstelling aan het blauwe licht van een computer. De functie is gericht op het verminderen van de helderheid van blauwe tinten en het converteren en verwarmen van de afbeeldingen. Er zijn ook monitoren met aanpasbare verlichtingssystemen.

Ultrawide

Met een ultrawide monitor heb je meer ruimte op je scherm. Dit soort monitoren hebben een 21:9 formaat, wat ook gebruikelijk is bij films in de bioscoop. Hoewel dit formaat al enige tijd op de markt verkrijgbaar is, bestaat er relatief nog steeds veel weerstand tegen. Dit komt vooral omdat niet alle videogames en programma’s compatibel met het formaat zijn.

View this post on Instagram

Its color accuracy never lies 💜 📷 : @nicolay.t

A post shared by LG Tech It (@lg_tech.it) on

Samenvatting

Het is niet altijd eenvoudig om een HDMI-monitor te vinden die bij je past. Zoals je hebt gezien, zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden. Nu je de belangrijkste eigenschappen en versies van HDMI-monitoren kent, kun je een verstandige beslissing nemen.

In deze shopgids vind je een selectie met de beste HDMI-monitoren die er zijn, de antwoorden op de meest gestelde vragen en de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een monitor. Nu is het jouw beurt! Waar wacht je nog op om het maximale uit je monitor met HDMI-aansluiting te halen? Lees onze shopgids en vind de HDMI-monitor waar je naar op zoek bent.

Vond je onze shopgids over HDMI-monitoren interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Tarn Nguyen: R6Rsg5vJzUI/ Unsplash.com)

Recensies