Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

41Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

129Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote hoofdtelefoon test 2021. Hier stellen we alle hoofdtelefoons die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste hoofdtelefoon voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een hoofdtelefoon koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Afhankelijk van je behoeften en voorkeuren zijn on-ear, over-ear of in-ear koptelefoons het meest geschikt voor je. Het verschil zit vooral in de grootte en de plaats van de hoofdtelefoon op het hoofd.
 • Hoofdtelefoons worden in principe verdeeld in open, halfopen en gesloten systemen.
 • De aansluitingen, de frequentie-respons en de geïntegreerde extra functies, zoals een microfoon, zijn doorslaggevende criteria waarmee je rekening moet houden als je een hoofdtelefoon koopt.

Hoofdtelefoon: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een koptelefoon koopt

Wat zijn de verschillen tussen on ear, over ear en in ear hoofdtelefoons?

Ongeacht of je open, halfopen of gesloten hoofdtelefoons kiest, er zijn on ear, over ear en in ear modellen. Deze beslissing gaat dus puur over de manier waarop de oorschelpen gedragen worden. Bij over-ear oortelefoons ligt het kussen direct op het oor. Daardoor passen ze meestal niet zo goed en kunnen ze na een tijdje oncomfortabel worden. Anderzijds zijn zulke modellen meestal lichter en goedkoper. De kussens van circumaurale systemen omsluiten het hele oor.

De druk wordt over een groter gebied verdeeld en omdat het oor voorkomt dat het wegglijdt, zit de koptelefoon stevig op zijn plaats. In ear hoofdtelefoons zitten in het oor. Ze zijn klein, licht en onopvallend. Of de oordopjes goed passen hangt grotendeels af van het model. Individueel aangepaste modellen, bijvoorbeeld van een hoortoestelspecialist, bieden de beste pasvorm.

In-ear koptelefoons zijn de meest voorkomende soort in het dagelijks leven.

Waar gebruik je je koptelefoon voor?

Wil je tijdens het joggen naar je favoriete muziek luisteren? Of je opnamen beluisteren in je eigen thuis opnamestudio? Of zoek je een hoofdtelefoon voor je DJ sets in het weekend? Elk paar hoofdtelefoons heeft zijn eigen bijzonderheid. Tijdens het joggen in de buitenlucht heb je bijvoorbeeld een ongecompliceerde, kleine metgezel in je oor nodig, in opnamestudio’s gaat het om het geluid dat telt. In de volgende tabel vind je onze aanbevelingen:

Gebruiksgebied Aanbevolen hoofdtelefoonsysteem
Joggen / fietsen / buitensporten Open, draadloos, in ears
Gym / binnensport Open of gesloten, draadloos in ears
Onderweg naar muziek luisteren Open, draadloos, circumaural of in ear hoofdtelefoons
TV en home cinema Open of halfopen, draadloze, in-ear hoofdtelefoons
PC en gaming Open of halfopen, in-ear, hoofdtelefoons met draad
Opnamestudio Open, in-ear, hoofdtelefoons met draad
Live optredens / Dj sets Gesloten, in-ear of in-ear, hoofdtelefoons met draad

Er zijn speciale producten voor verschillende gebieden: Gaming hoofdtelefoons, DJ hoofdtelefoons, enzovoort.

Wat zijn de voordelen en nadelen van draadloze hoofdtelefoons?

Hoofdtelefoons zonder kabels zijn erg populair omdat ze compact zijn en je je geen zorgen hoeft te maken over een “wirwar van kabels”. Maar er zijn ook nadelen.

Voordelen
 • Ongebonden
 • Geen verwarde kabels
 • Geen gebroken kabels of defecte stekkers
Nadelen
 • Verbindingsproblemen
 • Beperkt bereik
 • Kwaliteitsverlies tijdens signaaloverdracht

Draadloze modellen zijn een goede oplossing voor alledaags muziek luisteren, vooral tijdens het sporten. Hoogwaardige modellen zijn ook geschikt voor home cinema systemen.

Hoofdtelefoons zijn kleine geluidsvervormers die op of in de oren gedragen worden. In de begintijd van de radio luisterde men alleen naar muziek via een koptelefoon; maar dan wel in mono, d.w.z. dat hetzelfde geluidssignaal op beide oortjes stond. Er zijn ook hoofdtelefoons met maar één oortje. (Foto bron: pixabay.com / herbert2512)

Wat betekenen geluidsdrukniveau, vervormingsfactor, watt, impedantie, transmissiebereik en belastbaarheid?

Als je de productbeschrijvingen van koptelefoons doorleest, stuit je vaak op termen waar je niet meteen wijs uit kunt worden. Om je uit deze verwarring te helpen, hebben we hieronder de meest voorkomende termen kort en bondig voor je gedefinieerd.

Technisch detail Betekenis
Geluidsdrukniveau Maat voor het volume, geen garantie voor weinig vervorming en goed geluid
Vervormingsfactor Geeft aan hoeveel vervorming het signaal weergeeft
Watt Eenheid van vermogen, maar geen indicator van volume
Impedantie Wisselstroomweerstand van de spoelen in luidsprekers en koptelefoons
Frequentiebereik Bandbreedte van de frequenties die een koptelefoon kan weergeven. Vooral het bereik van 16 hertz tot 20 kilohertz is belangrijk. Lagere of hogere frequenties zijn voor mensen niet hoorbaar
Vermogenverwerkingscapaciteit Toegevoerd vermogen dat de hoofdtelefoon kan weerstaan zonder beschadigd te raken

Welke aansluiting heeft mijn hoofdtelefoon?

Veel hoofdtelefoons voor de professionele muziekmarkt zijn voorzien van vergulde 6.3 mm jack pluggen. Producten voor gewone consumenten hebben meestal een 3.5 mm jack plug die op alle mobiele telefoons en MP3 spelers past. Bijbehorende adapters zijn echter bijna altijd bij de accessoires te vinden. Vergulde stekkers garanderen een ruisvrije transmissie en worden sterk aanbevolen. Als je besluit de draadloze versie te gebruiken, let er dan op dat je afspeelapparaat ook de soort draadloze transmissie ondersteunt (bv. Bluetooth).

Robert James PerkinsDJ & Musik-Experte
“Je moet overwegen of je een in-ear of on-ear hoofdtelefoon verkiest. In een studiosituatie kies ik altijd voor OnEar hoofdtelefoons omdat het draagcomfort heel belangrijk is tijdens lange mix- of mastering sessies. In een sportsituatie of privé gebruik ik graag een in-ear hoofdtelefoon, omdat je beweeglijker bent en er niet altijd uitziet als een konijn op de vlucht. Wat het geluid betreft moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat het beste bij hem past: een evenwichtig, helder geluid of een meer bas-zwaar geluid zoals de Beats by Dre, bijvoorbeeld

Hoeveel kosten goede hoofdtelefoons?

Echt goede hoofdtelefoons kunnen snel erg duur worden. Voor de gemiddelde gebruiker hoeft het echter niet altijd het beste van het beste te zijn. Hoeveel kosten nu goede hoofdtelefoons tegen een redelijke prijs? Je kunt een fatsoenlijk model krijgen voor 50 euro of meer. Goede middenklasse modellen kosten rond de 150 euro. Er zijn bijna geen bovengrenzen. Professionele hoofdtelefoonsystemen beginnen bij ongeveer 300 euro.

Het is beslist niet aan te raden om de goedkope in-ears te kopen die bij sommige mobiele telefoons of MP3 spelers worden geleverd of die je bij de kassa in een elektronicawinkel kunt kopen. De afwerking van de kabels en de stekkers, en ook de klank en de pasvorm, zijn over de hele linie miserabel.

Waar kan ik koptelefoons kopen?

Het aanbod is bijna onhanteerbaar en koptelefoons zijn te koop in elke elektronicawinkel en online. We raden echter aan verschillende modellen uit te proberen, want niet alle hoofdtelefoons klinken hetzelfde bij dezelfde muziek. De beste plaats om dit te doen is in grote elektronicawinkels of muziekwinkels met een ruime keuze aan audio-apparatuur. Je kunt het beste luisteren naar een liedje dat je goed kent. Dit is de beste manier om de verschillende klankeigenschappen van de diverse modellen op te merken.

Besluit: Welke soorten koptelefoons zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Er zijn drie fundamenteel verschillende hoofdtelefoonsystemen waartussen je moet kiezen:

 • Open koptelefoons
 • Gesloten hoofdtelefoons
 • Halfopen hoofdtelefoons

Alle drie de systemen zijn er in zowel op het oor, over het oor en in het oor versies. Het feit dat een koptelefoon gesloten is, bijvoorbeeld, zegt niets over het uiterlijk of de manier waarop hij gedragen wordt. Bovendien zijn alle drie de soorten hoofdtelefoons zowel bedraad als draadloos verkrijgbaar (bijvoorbeeld een draadloze hoofdtelefoon of een Bluetooth hoofdtelefoon). Welk systeem je kiest hangt dus grotendeels af van waar je ze voor gebruikt. We laten je kennis maken met de verschillende soorten oortelefoons, belichten hun voor- en nadelen en helpen je de juiste hoofdtelefoon voor je gebruiksgebied te vinden.

Wat zijn open koptelefoons en waar zijn ze geschikt voor?

Open hoofdtelefoonsystemen schermen het oor slechts weinig af van externe ruis en leveren een natuurlijk en ruimtelijk geluidsbeeld. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor mixen in de opnamestudio, maar zijn ook ideaal voor home cinema, gamen op de PC of het onderweg beluisteren van muziek op een mobiele telefoon of iPod. In het dagelijks leven kunnen wij mensen zien uit welke richting een auto nadert.

De reden hiervoor is dat het volume van de naderende auto niet in beide oren gelijk is. Bijvoorbeeld, als de auto van rechts komt, wordt het rechter oor blootgesteld aan een hogere geluidsdruk dan het linker. Niettemin neemt het linkeroor dit geluid ook waar. Alleen stiller. Dit verschijnsel wordt ruimtelijk horen genoemd. Open hoofdtelefoons willen muziek zo natuurlijk mogelijk weergeven. Ze moeten dus ook ruimtelijk kunnen horen. Om een ruimtelijk geluidseffect te bereiken, zijn de oorschelpen meestal ingesneden of geperforeerd.

Voordelen
 • Natuurlijk en ruimtelijk geluid
 • Comfortabel om te dragen
Nadelen
 • Gevoelig voor geluid van buitenaf
 • Hoge prijs

Dit betekent bijvoorbeeld dat je rechteroor het geluid dat uit je linkeroor komt heel zacht kan horen en omgekeerd. Dit is voldoende om de hersenen deze meer ruimtelijke indruk te geven. Open koptelefoons passen losjes en zijn ook betrekkelijk licht. De oorschelpen laten ook frisse lucht door, wat in de zomer een voordeel kan zijn om zweten te voorkomen. Open systemen worden bijvoorbeeld gebruikt in opnamestudio’s om reeds gemaakte opnamen te beluisteren en te mixen.

Dit systeem wordt ook aanbevolen voor thuisbioscoop of gewone muziekbeluistering, want ruimtelijke geluidseffecten spelen een grote rol bij filmmuziek en klassieke muziek. Open koptelefoons zijn bijzonder geschikt voor televisie en hi-fi, PC gaming, dagelijks muziek luisteren en muziekproducties mixen.

Wat zijn gesloten koptelefoons en voor welke toepassingen zijn ze geschikt?

Gesloten koptelefoons isoleren het oor bijna volledig van buitengeluiden, maar laten slechts een zeer beperkt ruimtelijk geluidseffect toe. Door de hoge contactdruk kan dit type hoofdtelefoon ook snel oncomfortabel worden. In tegenstelling tot het open systeem zijn de oorschelpen volledig gesloten. Bovendien worden hardere oorkussens gebruikt en wordt de hoofdtelefoon echt tegen het oor gedrukt om een zo goed mogelijke isolatie van buitenaf te garanderen.

Dit kan na een tijdje leiden tot klachten als hoofdpijn. Bovendien ontstaat er, vooral in de zomer, veel hitte en begin je te zweten. Gesloten hoofdtelefoons daarentegen kunnen lage en lage tonen beter weergeven. DJ’s en musici in opnamesituaties of tijdens live-optredens hebben het meeste profijt van de afzondering van buitenaf. De bassist van een band, bijvoorbeeld, staat op de meeste podia achter de geluidsinstallatie.

Voordelen
 • Weinig ruis van buitenaf
 • Goede basweergave
Nadelen
 • Oncomfortabel om lang te dragen
 • Te gevaarlijk in het dagelijks leven en in het verkeer

Dit betekent dat hij niet echt kan horen wat hij speelt, want het geluid van het PA systeem is op het publiek gericht. Om zichzelf en hun medemuzikanten toch te kunnen horen, krijgen de musici een extra mix van het totale geluid, de zogenaamde monitormix. Door de sterke isolatie van gesloten koptelefoons van buitenaf is deze monitormix bijzonder duidelijk te horen, zelfs in een luid publiek. Gesloten systemen zijn slechts in zeer beperkte mate aan te bevelen voor het beluisteren van muziek op een iPhone of MP3 speler. Vooral in het wegverkeer kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, omdat bijvoorbeeld naderende voertuigen niet vroeg genoeg kunnen worden waargenomen.

Gesloten modellen zijn ook niet aan te bevelen voor home cinema toepassingen. Om het probleem van het geringe draagcomfort op te lossen en toch zo weinig mogelijk externe ruis toe te laten, zijn al enige tijd hoofdtelefoons met ruisonderdrukkende functie verkrijgbaar. In principe pikt een kleine microfoon aan de buitenkant het omgevingsgeluid op en mengt een fase-geïnverteerd signaal met het eigenlijke geluid in de koptelefoon. Deze fase inversie wordt verondersteld achtergrondruis te elimineren. Voor professionele toepassingen en audiofiele gebruikers lijdt de geluidskwaliteit echter te veel onder dit proces. Gesloten hoofdtelefoons zijn het meest geschikt voor DJ’s en musici bij live optredens, luide omgevingen en muziek met veel lage tonen.

Wat zijn halfopen koptelefoons en waar zijn ze geschikt voor?

Halfopen systemen zijn een mengeling van de eerder genoemde modellen en worden vaak gebruikt in home cinema of om naar muziek te luisteren op een mobiele telefoon of Mp3 speler. Er zijn maar weinig hoofdtelefoons in half-open uitvoering, omdat je ofwel een natuurlijk en ruimtelijk geluid wilt zoals bij open systemen, ofwel de grootst mogelijke isolatie van buitenaf zoals bij gesloten oorschelpen.

Voordelen
 • Compromis tussen open en gesloten systeem
 • Comfortabel om te dragen
Nadelen
 • Noch een volkomen natuurlijk en ruimtelijk geluidsbeeld, noch een perfecte isolatie naar buiten

De halfopen versie biedt dus een compromis: lichte isolatie en dus onderdrukking van omgevingsgeluid en een redelijke ruimtelijke klank. Dit maakt het een goede optie om televisie te kijken of van alledaagse muziek te genieten. Semi-open hoofdtelefoons zijn bijzonder geschikt voor home cinema en hi-fi, gamen op de PC en dagelijks van muziek genieten.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om hoofdtelefoons te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je laten zien welke factoren bijzonder belangrijk zijn bij het kopen van een hoofdtelefoon. Zo kun je gemakkelijker je weg vinden in de productenjungle en de hoofdtelefoon vinden die geschikt is voor jou. Je moet vooral op deze eigenschappen letten voor je een hoofdtelefoon kiest:

 • Bouw
 • Draagstijl
 • Aansluitingen
 • Frequentiebereik
 • Extra’s en speciale kenmerken

Zoek uit wat met deze dingen bedoeld wordt en waarom ze belangrijk zijn.

Ontwerp

Zoals je misschien al weet uit het hoofdstuk “Beslissen”, is de constructie van je koptelefoon het meest doorslaggevende criterium. We maken onderscheid tussen drie soorten: open, halfopen en gesloten koptelefoons. Open koptelefoons zijn de eerste keus voor wie een natuurlijk en harmonieus geluid wil. Als je bijvoorbeeld graag via je koptelefoon naar klassieke muziek luistert of geniet van de filmsoundtrack in je thuisbioscoop, dan zijn open modellen de beste keuze. De gespleten of geperforeerde oorschelpen laten de muziek ook naar buiten doordringen. Daardoor hoort je rechteroor niet alleen het geluid van de rechterkant van de koptelefoon, maar ook heel zacht het geluid van de andere kant. Waarom is dit belangrijk voor je? Alleen door deze opstelling is het voor onze hersenen mogelijk ruimtelijk te luisteren.

Bij hip-hop of R’n’B speelt dit een nogal ondergeschikte rol. Maar bij dialogen in films of bij filmscènes, bijvoorbeeld met voorbijrijdende paarden, is een ruimtelijke geluidsindruk een essentieel onderdeel van het luistergenot. Een ander voordeel van open koptelefoons, ongeacht de muziekstijl, is dat je bijvoorbeeld ondergrondse aankondigingen kunt horen, zelfs als je je koptelefoon op hebt en naar muziek luistert. Tenminste als de muziek op een normaal volume staat. Vooral in het verkeer kan dit belangrijk zijn voor je veiligheid, zodat je naderende auto’s of rinkelende fietsers op tijd kunt horen. Open koptelefoons zijn meestal ook comfortabeler om te dragen, omdat ze niet zo hard tegen het oor gedrukt worden als de gesloten versie. Luister je graag naar hip-hop of EDM? Dan zul je genieten van de uitstekende basweergave van gesloten hoofdtelefoons. Je moet er wel rekening mee houden dat je met een gesloten koptelefoon de aankondigingen in de bus of trein niet hoort, want deze koptelefoon schermt je akoestisch af van de buitenwereld.

Bij je keuze moet je er ook rekening mee houden dat veel gesloten modellen veel druk op je hoofd uitoefenen. Bij gevoelige mensen kan dit leiden tot hoofdpijn na ze lang gedragen te hebben. Bovendien worden je oren niet van frisse lucht voorzien omdat de oorschelpen helemaal dicht zijn. Dit kan vooral in de zomer onaangenaam zijn. Een oplossing voor dit comfortprobleem kan een hoofdtelefoon zijn met een zogenaamde ruisonderdrukkende functie. De ruis wordt elektronisch gereduceerd, waardoor de koptelefoon niet zo hard tegen je hoofd gedrukt hoeft te worden. Hoewel het geluid ook enigszins te lijden heeft onder deze functie, zou dit voor de gewone consument draaglijk moeten zijn. Als je met deze nadelen kunt leven en bas wilt, doe je er goed aan een gesloten hoofdtelefoon te gebruiken. Kun je niet kiezen tussen de open en gesloten versies? Dankzij vindingrijke geluidstechnici en ontwikkelaars is het beste van beide werelden te vinden in halfopen hoofdtelefoons.

Deze vertegenwoordigen een middenweg, dus kunnen ze niets erg goed doen. Wie zijn hoofdtelefoon echter confronteert met een uiterst breed scala van toepassingen, kan met deze oplossing zijn geluk vinden. Zoals je ziet kun je niet zeggen dat gesloten koptelefoons beter klinken dan open koptelefoons of omgekeerd. De keuze voor een soort constructie hangt zuiver van jou en je voorkeuren af. Je moet deze voor jezelf duidelijk maken voor je koopt. Want fietsen in stadsverkeer met een gesloten koptelefoon die je isoleert van de buitenwereld kan fataal zijn. Aan de andere kant ontkom je niet aan de gesloten versie voor je DJ sets in het weekend. Zo zie je maar: elk gebruiksgebied heeft zijn eigen speciale vormgeving.

Draagstijl

De manier waarop je je hoofdtelefoon draagt is volkomen onafhankelijk van het geluid. De drie varianten – over het oor, op het oor en in het oor – zijn puur een kwestie van smaak. In ears zijn een prima oplossing, vooral voor joggen of algemeen onderweg, omdat ze klein zijn en snel opgeborgen kunnen worden. Bovendien zijn er geen oortjes die op je bril drukken, bijvoorbeeld. Sommige fabrikanten leveren oorstukjes van verschillende grootte bij, zodat je de maat kunt aanpassen aan je gehoorgang.

Als je iets meer wilt investeren, kun je ook in de oren op maat laten maken. Het beste is je audicien om raad te vragen. Over oren passen meestal iets beter dan op oren. Maar tenzij je begint te headbangen, is dit verschil te verwaarlozen. Al met al is deze beslissing een kwestie van smaak. Het van tevoren uitproberen van de hoofdtelefoon kan de moeite waard zijn.

Verbindingen

Passen de koptelefoons wel op je mp3 speler? Of luister je toch liever draadloos? Compatibiliteitsproblemen zijn tegenwoordig gelukkig heel zeldzaam. Voor de consumentensector is de 3.5 mm jack plug de standaard geworden; de draadloze standaard is meestal Bluetooth. Dit betekent dat je hoofdtelefoon op bijna elke mobiele telefoon of MP3 speler kan worden aangesloten. Wees echter voorzichtig met de IPhone 7: Apple heeft de jackplug in zijn nieuwste model achterwege gelaten.

Je kunt je koptelefoon echter aansluiten via de Lightning connector en een adapter. Of via Bluetooth. In de meeste gevallen zal dit zonder problemen werken. Voor gewone consumenten zijn geluidsverliezen, zoals die veroorzaakt door adapters of transmissie via Bluetooth, ook aanvaardbaar. Je moet er echter wel voor zorgen dat je stekkers met goud gecoat zijn. Dit garandeert minder lawaai en kraken.

Frequentiebereik

De frequentierespons zal je weinig interesseren, maar we willen er toch een paar woorden over zeggen. Vooral omdat het verklaart waarom een en hetzelfde liedje op verschillende koptelefoons anders kan klinken. Op het gebied van de akoestiek hebben we vooral te maken met geluidsgolven. Eenvoudig gezegd zijn geluidsgolven niets anders dan trillingen. Maar niet al deze trillingen kunnen door het menselijk oor worden waargenomen. We kunnen iets alleen horen als het tussen de 20 en 20.000 keer per seconde trilt. Omdat het een beetje onhandig is om steeds te zeggen “XY trilt 20 keer per seconde”, hebben we hiervoor de eenheid hertz.

Als iets eenmaal per seconde trilt, trilt het met één hertz. Het bereik van het menselijk gehoor loopt daarom van 20 hertz tot 20.000 hertz. De menselijke stem varieert van 80 hertz tot 12000 hertz. Het is gemakkelijk om koptelefoons zo te bouwen dat bepaalde frequentiebereiken opzettelijk verhoogd worden. Bijvoorbeeld, als je besluit frequenties van 50 hertz tot 7000 hertz te versterken, zal de menselijke stem daar maar weinig baat bij hebben. Basklanken, daarentegen, hebben er veel baat bij. Je zult dus een meer bas-zwaar geluid waarnemen. Geweldig voor techno, minder opwindend voor Franse chansons. Met een ander hoofdtelefoonmodel kan deze frequentierespons natuurlijk heel anders zijn.

Dienovereenkomstig zal de hoofdtelefoon anders klinken. Een lineaire frequentierespons, die bepaalde bereiken niet versterkt of afsnijdt, is wenselijk. Dit is echter onmogelijk te bereiken. Je kunt dit probleem echter ondervangen met de equalizer, afgekort EQ, die de meeste MP3 spelers en afspeelsoftware aan boord hebben. In deze instelling kun je zelf bepalen hoeveel frequenties versterkt of afgezwakt worden. Als je hoofdtelefoon de lage tonen niet goed weergeeft, kun je dit zwakke punt direct op het afspeelapparaat maskeren.

Het frequentiebereik moet tussen 20 en 20.000 Hz liggen. Ook subliminale muziek kan bijdragen tot het genot.

Extra’s en speciale functies

Er zijn weinig toeters en bellen in het hoofdtelefoon segment. Extra’s bewijzen hier alleen hun waarde als ze nuttig zijn. Bijvoorbeeld de ruisonderdrukkingsfunctie of de bediening direct op de aansluitkabel. Er is al verschillende keren gesproken over hoofdtelefoons met ruisonderdrukkende functie. Kortom, ze proberen de oren te isoleren van extern lawaai, niet met mechanische middelen (bijvoorbeeld door ze stevig tegen het hoofd te drukken), maar met technische middelen.

Dit kan een heel interessante eigenschap zijn als je een gesloten hoofdtelefoon wilt hebben, maar de druk van veel modellen je te veel wordt. Een ander nuttig extraatje is een schakelaar direct op de aansluitkabel. Dit heeft het voordeel dat je je mobiele telefoon niet uit je zak hoeft te graven om het volume harder te zetten. De reeks functies strekt zich uit van aan/uit tot luider/zachter tot het schakelen tussen muziek en telefoongesprekken op modellen die ook een ingebouwde microfoon hebben.

Wetenswaardigheden over koptelefoons

Wie heeft koptelefoons uitgevonden?

De uitvinder van de koptelefoon kan tot op de dag van vandaag niet duidelijk geïdentificeerd worden. De door Alexander Graham Bell uitgevonden telefoon was in feite een koptelefoon die ook als microfoon diende en dus heen en weer bewogen moest worden tussen hoofd en mond. Nathaniel Baldwin, die in 1910 zijn “Baldy Phones” koptelefoon op de markt bracht, wordt ook vaak genoemd.

Hoe werken koptelefoons?

In principe zijn koptelefoons geluidsversterkers die op het oor gedragen worden. Dit betekent dat de elektrische signalen die bijvoorbeeld van je mobiele telefoon komen, omgezet worden in geluidsgolven. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden en geluidstransducer technologieën.

Wist je dat de hoofdtelefoons van Beats Electronics tot de meest succesvol op de markt gebrachte hoofdtelefoons ter wereld behoren? Apple kocht Beats Electronics in 2014 voor ongeveer $ 3,1 miljard, waardoor de beroemde rapper en uitvinder Dr Dre (echte naam Andre Young) in één klap bijna $ 500 miljoen rijker werd. Je hoofdtelefoon heeft waarschijnlijk een elektrodynamische omvormer. Een spoel beweegt in een magnetisch veld. Het wordt aangedreven door de elektrische krachten die van je mobiele telefoon via de kabel in het oortje komen. Het magnetisch veld werkt als tegenhanger van deze kracht. Deze wisselwerking brengt de spoel in beweging en zet het membraan in de koptelefoon in beweging.

Je kunt dit zelf voelen als je de muziek harder zet en in het midden van de oorschelp reikt. Het membraan brengt dan de lucht in beweging en op dit punt zijn we al bij de muziek, die fysisch niet veel meer is dan bewegende lucht, zogenaamde geluidsgolven.

Kunnen koptelefoons gerepareerd worden?

Ja, dat kan. Vooral defecten op het gebied van de verbindingskabel (zoals een gebroken kabel) zijn gemakkelijk te repareren. Maar grote schade binnen de elektronica in je koptelefoon kan vaak ook gerepareerd worden. Je kunt het beste naar een elektronicawinkel gaan, een gespecialiseerde audiozaak of een muziekwinkel die audio-apparatuur verkoopt.

Welke koptelefoons gebruiken de sterren?

Quincey Jones, de producer van Michael Jackson, zweert bij de Q701 van de Oostenrijkse fabrikant AKG. “Dit zijn de enige koptelefoons waarbij ik precies het geluid kan voelen dat we zochten voor “Billie Jean”” raaskalt de Amerikaanse klankknutselaar. Thurston Moore, oprichter van Sonic Youth, is lovend over de P9 hoofdtelefoons van Bowers& Wilkins, die ook in een draadloze versie verkrijgbaar zijn.

De Sennheiser HD 25 is een ware legende in DJ kringen en, met een prijs van rond de 150 euro, voor iedereen betaalbaar. En wat goed genoeg is voor topacts als Martin Solveig kan niet zo slecht zijn.

Beeldbron: pixabay.com / StockSnap

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies