Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

16Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Als je je laptop vaak onderweg en thuis gebruikt, moet je voortdurend kabels bij je hebben en ze aansluiten en loskoppelen. Een HP docking station is ontworpen om je uit deze wirwar van kabels te bevrijden en je laptop gemakkelijk met andere apparaten te verbinden. Wat voor soort USB poort heb je nodig?

Kan ik meerdere monitoren tegelijk aansluiten? Al deze vragen en nog veel meer zitten waarschijnlijk in je hoofd, maar maak je geen zorgen, we zullen het allemaal voor je ophelderen. Met onze grote HP docking station test 2023 willen we je helpen het beste HP docking station voor je te vinden. We hebben informatie over de aansluitingen, resolutie en accessoires van de afzonderlijke docking stations voor je samengesteld. We hebben ook het Ultraslim docking station en het Thunderbolt docking station vergeleken en de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je beslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Denk voordat je een HP docking station koopt goed na over waar je het voor wilt gebruiken en op welk apparaat.
 • Er zijn twee soorten HP docking stations, een voor alleen HP notebooks en de andere voor gewone PCs. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen.
 • Kijk bij het kopen van een HP docking station altijd naar het aantal en type poorten. Als het de poorten heeft die je nodig hebt, ga er dan voor.

HP docking station: Onze selectie

Hp Hp Dockingstation

Het HP Dockingstation streeft ernaar om comfort en productiviteit te maximaliseren. Geniet van razendsnelle gegevensoverdracht dankzij de krachtige USB-C/Thunderbolt-aansluiting. Bovendien kunt u eenvoudig meerdere schermen aansluiten, zodat u zonder problemen verschillende taken tegelijkertijd kunt uitvoeren. Door de compacte afmetingen van het dockingstation, neemt het weinig ruimte in en past het gemakkelijk op elke werkplek.

Vvb Hp Dockingstation

Ontdek de kracht en veelzijdigheid van het VVB 7-in-1 USB-C dockingstation. Dit innovatieve apparaat verandert uw laptop moeiteloos in een geavanceerd werkstation met 7 bruikbare poorten: 2 x 4K HDMI, 4K DP, 1080p VGA en 3xUSB 2.0-poorten. Verhoog uw efficiëntie en maak multitasken eenvoudiger dan ooit met de Windows-ondersteuning voor zowel Extend- als Mirror-modus (SST- en MST-modus). Maakt u zich geen zorgen als u een MacOS-gebruiker bent; de VVB dockingstation ondersteunt ook Mirror Mode (SST-modus).

Hp Hp Dockingstation

Dit HP dockingstation is speciaal ontworpen om te werken met de nieuwste USB 3.2 Gen 2 (3.1 Gen 2) Type-C hostinterface, waardoor u kunt profiteren van snellere gegevensoverdracht en hogere connectiviteit. Maak u geen zorgen over het aansluiten van al uw apparaten, want dit dockingstation biedt een naadloze en probleemloze koppeling met al uw apparaten, zoals laptops, tablets en smartphones.

Abiwazy Hp Dockingstation

Ontdek het gemak en de veelzijdigheid van het ABIWAZY 14-in-1 USB-C dockingstation. Dit plug-and-play dockingstation vereist geen installatie en is ontworpen om uw productiviteit te vergroten. U kunt profiteren van dual displays en zelfs drievoudige schermen, met resoluties tot 4K @30Hz en 2K @60Hz. Het is compatibel met Thunderbolt 3/Thunderbolt 4 laptops zoals Dell XPS 13/15/17, Dell Latitude 7280, Lenovo ThinkPad Yoga 370/T590/T580, en MacBook Pro/Air 2020-2018.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een HP docking station koopt

Wat is een HP docking station?

Een HP docking station is ontworpen om je laptop of PC aan te sluiten op verschillende apparaten, zoals meerdere beeldschermen, harde schijven, koptelefoons, netwerken en, indien nodig, van stroom te voorzien. Met een HP docking station kun je je bureau netjes houden door kabelwarboel tot een minimum te beperken. Ook kun je je laptop snel aansluiten en loskoppelen zonder lange kabels te moeten aansluiten en losmaken als je hem vaker onderweg gebruikt.

Voor wie is een HP docking station bedoeld?

Een HP docking station is over het algemeen geschikt voor iedereen die zijn HP laptop of PC op verschillende apparaten wil aansluiten en een handige oplossing zoekt om rommel te beheren. Volgens de fabrikant mogen de meeste HP docking stations alleen met HP apparaten gebruikt worden.

Er zijn echter ook gebruikers die melden dat ze het HP docking station zonder problemen met toestellen van andere fabrikanten hebben gebruikt. In geval van twijfel moet je zelf beslissen. We raden aan vooraf te onderzoeken of een bepaald HP docking station compatibel is met je laptop.

Wat kan ik op mijn HP docking station aansluiten?

Deze kunnen gebruikt worden om verschillende apparaten op aan te sluiten, zoals laptops, mobiele harde schijven, videogame controllers en nog veel meer.
Het grootste aantal poorten op HP docking stations zijn meestal de USB poorten.

Veel HP docking stations hebben ook een aansluiting voor koptelefoons of microfoons of andere audio-uitgangen. Om een of meer beeldschermen te kunnen aansluiten is het belangrijk dat er voldoende HDMI aansluitingen zijn, of, als het een ouder apparaat is, een DVI aansluiting voor analoge beeldsignalen.

Als je je HP docking station wilt gebruiken voor een lokaal netwerk met meerdere aangesloten apparaten, moet je ervoor zorgen dat er een Ethernet gleuf beschikbaar is waarmee een LAN kabel kan worden verbonden.

Ondersteunt mijn HP docking station 4K resolutie?

Of je docking station 4K ondersteunt hangt af van de maximale resolutie. Als je bijvoorbeeld een 4K scherm wilt gebruiken, heb je een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels nodig.

“En wat als ik twee schermen met 4K resolutie wil gebruiken?” vraag je je nu af. Heel eenvoudig: de maximale resolutie van je HP docking station moet hoger zijn dan de normale 4K resolutie, want hoe meer schermen je aansluit, hoe slechter hun beeldkwaliteit.

HP Dockingstation-1

Zo zou een opstelling er thuis bijvoorbeeld uit kunnen zien. Verschillende schermen en apparaten verbonden en met elkaar verbonden.
(Image source: pixabay.com / Stux)

Wat is de prijsklasse voor een HP docking station?

De prijzen voor een HP docking station kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar en welk type docking station gekocht wordt. HP Thunderbolt docking stations neigen duurder te zijn dan de Ultraslim varianten, maar ze zijn veelzijdiger.
Type Prijsklasse Add-on
HP Ultraslim docking station ca. 75 – 160€ Sommige modellen worden geleverd met opladers voor de bijpassende notebooks.
HP Thunderbolt docking station ca. 160 – 240€ Aan sommige modellen kan een audiomodule worden toegevoegd.

Wat zijn de alternatieven voor een HP docking station?

De wereld van docking stations is vol van verschillende leveranciers en merken en de enorme hoeveelheid keuze kan overweldigend zijn. Ondanks de vele keuzemogelijkheden hebben HP docking stations een zeer goede reputatie voor zowel prestaties als technologie en hebben ze een toegewijde aanhang.

Als je een HP laptop hebt en een docking station zoekt, is het een makkie om een docking station van HP te kiezen.

Besluit: Welke soorten HP docking stations zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een docking station van HP wilt kopen, kun je kiezen uit twee verschillende soorten

 • Ultraslank – Alleen geschikt voor laptops
 • Thunderbolt – Ook geschikt voor PC’s.

In de volgende beschrijvingen leggen we de verschillen uit, en hun voor- en nadelen.

Waarin onderscheidt een HP Ultraslim docking station zich en wat zijn de voor- en nadelen

De HP Ultraslim docking stations zijn speciaal voor HP EliteBook notebooks ontwikkelde docking stations die met een één-klik dock gemakkelijk aan de zijkant van je EliteBook bevestigd kunnen worden. Een docking station is het meest geschikt als je je HP notebook vaak van thuis naar je werk verplaatst en op beide plaatsen gemakkelijk en snel verbinding wilt maken met meerdere apparaten.

Volgens sommige gebruikersrapporten hebben deze modellen al enige tijd problemen met het aansluiten op een 4K monitor. Je kunt het beste je eigen onderzoek doen om uit te zoeken of er bekende problemen zijn met je 4K monitor.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • USB 3.0 poorten
Nadelen
 • Alleen compatibel met bepaalde HP notebooks
 • Problemen met 4K monitoren

Wat zijn de voor- en nadelen van een HP Thunderbolt docking

station? Het HP Thunderbolt docking station is ontworpen voor flexibiliteit van werkstations en netwerkbeheer, en het torenvormige blokontwerp bespaart veel ruimte in vergelijking met gewone docking stations, die een kubusvormig ontwerp hebben.

De Thunderbolt heeft echter ook een nadeel: er is een grote lompe voedingseenheid voor nodig, die het docking station moeilijk te vervoeren maakt.

Voordelen
 • Veel aansluitingen
 • Goed vakmanschap
 • Audiomodule kan opgewaardeerd worden
Nadelen
 • Niet draagbaar
 • Prijs

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om HP docking stations te vergelijken en te evalueren

Aantal USB poorten

Zoals je ziet, moet je altijd USB 3.0 boven USB 2.0 verkiezen wanneer je maar kunt.

Een belangrijk aspect van je aankoopbeslissing moet het aantal USB poorten zijn. Je moet nadenken over het doel waarvoor je je HP docking station wilt gebruiken en hoeveel poorten je daarvoor nodig hebt. Je moet echter niet alleen letten op het aantal poorten, maar ook op het soort, d.w.z. of het docking station één of meer USB 3.0 of alleen USB 2.0 poorten heeft.

USB 3.0 poorten bieden je diverse voordelen, bijvoorbeeld tot 10 maal de overdrachtssnelheid van een USB 2.0 poort, de mogelijkheid om gegevens niet alleen in één richting maar ook in beide richtingen tegelijk over te brengen en achterwaartse compatibiliteit met USB 2.0.

USB oplaadfunctie

Vooral als je je docking station wilt gebruiken met mobiele apparatuur zoals je laptop of een smartphone, biedt een USB oplaadfunctie je duidelijke voordelen.

Ben je veel onderweg en wil je je apparaten altijd bij je hebben en opladen, dan is de USB oplaadfunctie een doorslaggevend aankoopcriterium. Alvorens te kopen moet je letten op het stroomverbruik van het betreffende docking station.

Netwerkfunctionaliteit

Met een lokaal netwerk kun je gegevens heen en weer sturen tussen verschillende toestellen. Zulke netwerken zijn een veelgebruikte optie, vooral in de zakenwereld, maar kunnen ook in het privé-leven zinvol zijn. Dus als je je docking station met meerdere apparaten wilt gebruiken en gelijktijdig toegang wilt hebben tot al je gegevens met al je apparaten, is een docking station met een LAN verbinding een must.

HP Dockingstation-2

Netwerkconnectiviteit is niet alleen op het werk een groot probleem, maar ook thuis.
(Image source: pixabay.com / Andreas Lischka)

Hoofdtelefoon of audio compatibiliteit

Veel docking stations hebben fysieke aansluitingen voor een hoofdtelefoon of een microfoon. Als je een van beide wilt gebruiken, moet je een model kiezen dat met deze aansluitingen geleverd wordt. Een ander belangrijk criterium is of er een aansluiting voor audio is. Er kan ook een zogenaamde audiomodule zijn die in principe werkt als een handsfree systeem.

Maximale resolutie

Of je nu “gamet” op je PC of thuis werkt, een tweede scherm kan heel praktisch zijn. Je kunt je PC functies over meerdere schermen verdelen en je productiviteit verhogen. Je kunt ook verschillende monitoren met elkaar verbinden. Er zijn bijna geen grenzen aan je creativiteit.

Je moet letten op de resolutie specificaties van je docking station, want de prestaties van het docking station nemen af met elke extra aangesloten monitor. Als je meer dan drie monitoren tegelijk wilt gebruiken, raden we je aan te mikken op een resolutie in het 5K bereik, zodat je minstens twee monitoren in 4K resolutie zou moeten kunnen gebruiken.

Veiligheidsslot

Eén aspect dat je nooit mag onderschatten is de beveiliging van je uitrusting. Als je een laptop bezit en die met je docking station wilt vervoeren, moet je een veiligheidsslot overwegen waarmee je zowel de laptop als het docking station veilig kunt vergrendelen.

Zo’n veiligheidsslot heeft voor jou alleen zin als je beide vaak moet vervoeren. HP biedt verschillende varianten voor hun Ultraslim docking stations. De prijzen liggen hier rond de 35€. Geen slechte prijs voor wat meer veiligheid.

Interessante feiten over HP docking stations

Welke extra accessoires zijn er voor mijn HP docking station?

Enkele vermeldenswaardige accessoires voor je HP docking station zijn de reeds hierboven genoemde veiligheidssloten. Deze sloten worden ook wel kabelsloten genoemd. Verder zijn er diverse kabels waarmee allerlei soorten aansluitingen gemengd en uitgebreid kunnen worden, zodat je bijvoorbeeld een USB-C kabel kunt aansluiten, of als een jack aansluiting voor een hoofdtelefoon ontbreekt, een jack aansluiting naar USB adapter.

Waar kan ik de nieuwste stuurprogramma’s krijgen?

Als je problemen hebt met je HP docking station of als iets niet goed werkt, kun je altijd de nieuwste stuurprogramma’s en firmware voor je apparaten downloaden van de HP website. Het is het beste om het exacte model op te geven, zodat je niet per ongeluk het verkeerde installeert.

Ik ben de sleutel van mijn HP docking station kwijt, wat nu?

Dat is vervelend. De meeste HP kabelsloten worden standaard met twee sleutels geleverd. Als je beide sleutels kwijt bent, zit er niets anders op dan het slot te “plukken”. Probeer het zelf of raadpleeg een slotenmaker. Het is het beste je aankoopbewijs voor het docking station en/of de laptop mee te nemen, dan zouden er geen problemen moeten zijn.

Beeldbron: Shtun/ 123rf.com

Recensies