twee banken voor een thuisbioscoop
Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Hoewel het enige jaren geleden leek alsof pc’s steeds minder populair werden, is de realiteit dat ze nog steeds in veel huishoudens voorkomen en zelfs voor meer veelzijdige toepassingen dan ooit gebruikt worden. Sterker nog, pc’s krijgen een steeds belangrijkere rol in de woonkamers van veel Nederlandse gezinnen.

Met name de komst van HTPC’s heeft de populariteit van pc’s een flinke boost gegeven. Deze multimedia-apparaten zijn het gevolg van de doorontwikkeling van veelzijdige computers die gericht zijn op het streamen van series en films en het spelen van videogames, zonder daarbij de meer traditionele taken van computers uit het oog te verliezen. In deze shopgids laten we je zien wat de beste HTPC’s op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Een Home Theater PC (HTPC) is een computer die het doel heeft om mediagerelateerde taken uit te voeren. Ze fungeren als multimediacentrum in huis, maar kunnen vaak ook worden gebruikt voor de overige toepassingen van pc’s.
 • HTPC’s zijn compact, licht en zeer veelzijdig. Bovendien hebben de meeste van hen strakke designs, aangezien ze veelal in het zicht in de woonkamer worden geplaatst.
 • Voordat je een HTPC koopt, is het belangrijk om duidelijk te hebben waarvoor je het apparaat wilt gebruiken. Daarna kun je beginnen met het beoordelen van de essentiële technische criteria zoals de processor, het RAM-geheugen en de verbindingsopties van het apparaat.

De beste Home Theater PC’s (HTPC’s) op de markt: onze aanbevelingen

Hieronder vind je een selectie met de beste HTPC-apparaten. We hebben deze selectie met favorieten opgesteld om je te helpen de HTPC te vinden die het beste bij je past. De selectie bestaat uit zeer uiteenlopende apparaten. Lees de beschrijvingen van de producten goed door om te bepalen welk model het beste bij je past:

Silverstone Technology Htpc

Ontdek de ultieme HTPC-beleving met de SilverStone Technology HTPC. U zult verbaasd staan over het overdrukontwerp dat zorgt voor een uitstekende koeling, waardoor uw pc vierentwintig uur per dag koel blijft. Bent u op zoek naar een geluidsarme oplossing? Zoek dan niet verder. Deze HTPC is speciaal ontworpen om geluidshinder tot een minimum te beperken, waardoor u zich volledig kunt concentreren op uw entertainment.

Silverstone Technology Htpc

U zoekt naar een veelzijdige en krachtige Home Theater PC (HTPC)? Maak dan kennis met de indrukwekkende HTPC van SilverStone Technology. Deze prachtige HTPC ondersteunt tot vier 80 mm ventilatoren, waardoor uw systeem altijd optimaal gekoeld blijft. Bovendien maakt het gebruik van adapters overbodig dankzij de handige kooien voor harde schijven met combi-houders.

Silverstone Technology Htpc

Het gemak van de 4-in-1 multifunctionele houder in deze elegante HTPC stelt u in staat om uw ultieme Home Theater-systeem samen te stellen, perfect aangepast aan uw wensen. Met volledige ondersteuning voor mini-DTX en mini-ITX moederborden, evenals een SFX-compatibele voeding, bent u verzekerd van een ongeëvenaarde gebruiksvriendelijkheid en prestaties.

Silverstone Technology Htpc

Ontdek de topklasse stereo HTPC-behuizing van SilverStone Technology, speciaal ontworpen om u een uitzonderlijke en stijlvolle home theater-ervaring te bieden, zonder concessies te doen aan prestaties en kwaliteit. Deze ongeëvenaarde HTPC-behuizing heeft een geavanceerd design met positieve luchtdruk voor superieure koeling en stofbescherming, zodat uw kostbare componenten altijd goed beschermd en schoon blijven.

De HTPC met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Als alternatief op smart-tv’s zijn speciale apparaten verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn om media af te spelen. Het meest bekende en misschien wel het populairste voorbeeld is de Chromecast van Google. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed, wat maakt dat inmiddels een groot gedeelte van de Nederlandse huishoudens er dagelijks dankbaar gebruik van gemaakt.

Je hoeft de Chromecast alleen maar in de HDMI-poort van je tv te pluggen om vervolgens je favoriete films, series en muziek vanaf je laptop, computer, smartphone of tablet naar je tv te streamen. Een kind kan de was doen!

De beste HTPC voor Apple-fans

De mini-pc van Apple valt op door zijn veelzijdige functies en aantrekkelijke ontwerp, zoals we gewend zijn van het populaire merk. De M1-chip geeft een nieuwe dimensie aan deze veelzijdige alleskunner. Voor veel gebruikers is dit een zeer interessante upgrade.

De mini-pc heeft goede prestaties en biedt veel potentie. Het apparaat is erg stil en valt bijna niet op tijdens het gebruik. De nieuwe M1-chip zorgt ervoor dat je iPhone- en iPad-applicaties met gemak kunt laten draaien op de nieuwe Mac Mini.

De beste HTPC voor gamers

Er zijn niet veel HTPC’s die geschikt zijn voor gaming, de meeste modellen zijn aanzienlijk gecompromitteerd als het gaat om prestaties. Echter, de Intel BOXNUC8I7HVK2 verbreekt dit patroon. De HTPC is een groot succes bij gamers en een prachtige toevoeging aan je woonkamer.

Hoewel het apparaat op het eerste gezicht erg prijzig lijkt, biedt het opvallend goede spelprestaties voor een mini-pc. De grafische prestaties zijn indrukwekkend en het ontwerp is compact en aantrekkelijk. Je kunt de RGB-verlichting naar eigen smaak aanpassen. Het kost misschien iets, maar dan heb je ook zeker wat.

De beste ATX Desktop behuizing om je eigen HTPC te bouwen


AffiliateLink


De SilverStone SST-GD09B – Grandia HTPC ATX Desktop behuizing is geweldig. Zelfs zo geweldig dat we denken dat iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in het bouwen van een Home Theater PC, deze optie op zijn minst moet overwegen. De prijs is erg laag, wat de computer bereikbaar maakt voor bijna iedere soort portemonnee.

Het ontwerp zorgt voor een uitstekende koeling, is geluidsarm en voorkomt stofvorming. Het apparaat ondersteunt uitbreidingskaarten tot 12.2” en ATX-moederboards. Je kunt de pc gebruiken voor zowel het bekijken van MKV-video’s als om te gamen in 4K, het werkt allemaal perfect. Al met al een geweldige behuizing voor in de huiskamer, voor een zeer vriendelijke prijs.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over HTPC’s

Voordat je beslist welke HTPC het beste bij je past, is het essentieel om een aantal belangrijke zaken te overwegen. Een Home Theater PC is een computer die het doel heeft om mediagerelateerde taken uit te voeren. Maar hoe weet je nou welk apparaat dit het beste doet? Hieronder helpen we je dit te ontdekken, door antwoord te geven op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

familie tv kijken

HTPC’s zijn compact, licht en zeer veelzijdig. Bovendien hebben de meeste van hen strakke designs, aangezien ze veelal in het zicht in de woonkamer worden geplaatst. (Bron: Yeulet: 85653664/ 123rf.com)

Wat zijn Home Theater PC’s precies?

Een Home Theater PC (HTPC) is een computer die fungeert als multimediacentrum in huis. Het kan bijvoorbeeld een normale computer zijn die op een televisie is aangesloten, hoewel er ook speciale apparaten worden verkocht, zoals de Google Chromecast. Sommige HTPC’s zijn ook geschikt om videogames te spelen. Er zijn modellen die kant-en-klaar worden verkocht en modellen die je zelf in elkaar moet zetten.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een HTPC?

Het concept van de HTPC is de afgelopen jaren veel veranderd en daarmee ook de eigenschappen ervan. Niet alle computers kunnen als HTPC beschouwd worden. Om ‘HTPC’ genoemd te worden, moet een apparaat aan bepaalde vereisten voldoen. We hebben hieronder een aantal van de belangrijkste kenmerken samengevat:

 • Sommige modellen hebben optische drives om de inhoud van cd’s, dvd’s of Blu-ray’s af te spelen.
 • Soms moet je software downloaden om multimedia-inhoud in verschillende formaten af ​​te spelen.
 • HTPC’s met een televisie-opnamekaart kunnen verschillende televisiekanalen ontvangen en opnemen.
 • Het is essentieel dat de HTPC digitale interfaces heeft, zoals HDMI, DVI of Displayport, om hoogwaardige multimedia-inhoud naar je televisie, monitor of projector te zenden.
 • Het is wenselijk dat het apparaat 5.1- of 7.1-meerkanaals geluid heeft.
 • Controleer of het apparaat stil is, zodat je zonder hinderlijk geluid kunt genieten van je favoriete films, series en muziek.
 • Ook is het belangrijk dat de pc licht is, met kleine afmetingen en een elegant ontwerp, omdat ze vaak in de woonkamer in het zicht worden geplaatst.
 • Sommige HTPC’s hebben een afstandsbediening.

Wat zijn de voordelen en nadelen van HTPC’s?

Gezien hun grote veelzijdigheid bieden HTPC’s een groot aantal voordelen ten opzichte van andere apparaten, zoals gewone pc’s, dvd- of Blu-Ray-spelers en videogameconsoles. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste voor- en nadelen van HTPC’s. Deze tabel helpt je om te bepalen of een HTPC daadwerkelijk hetgeen is waar jij naar op zoek bent:

Voordelen
 • Je kunt de inhoud op het apparaat op meerdere schermen tegelijk afspelen
 • Het zijn zeer veelzijdige apparaten die voor verschillende taken gebruikt kunnen worden
 • Het zijn over het algemeen zeer lichte en kleine apparaten
 • De prijs is goedkoper dan die van grote pc”s
 • Je hoeft het apparatuur niet elke keer bij te werken als er een nieuw videoformaat uitkomt
 • Je kunt de beeld- en audiokwaliteit naar wens aanpassen
Nadelen
 • De uitbreidingsmogelijkheden zijn kleiner dan bij pc”s
 • Het zijn meestal minder krachtige apparaten dan desktopcomputers en laptops

Waar kun je een HTPC voor gebruiken?

Naast het meest voor de hand liggende gebruik om films en series te kijken, kun je een HTPC nog voor veel meer interessante toepassingen gebruiken, zoals de weergave van multimedia-inhoud op verschillende schermen tegelijk, om muziek naar je tv te streamen en om games te spelen.

Kort gezegd, een HTPC is een computer die muziek, film, radio, streaming, foto’s en andere bestanden samenbrengt op één plaats. Aangezien de HTPC meestal deel uitmaakt van de woonkamer wordt er ook veel aandacht geschonken aan het uiterlijk van de HTPC.

Thuistheater met een bank

Sommige modellen hebben optische drives om inhoud van cd’s, dvd’s of Blu-ray’s af te spelen. (Bron: Ovchinnikov: 94143182/ 123rf.com)

Wat is beter, een kant-en-klare HTPC of een HTPC om zelf in elkaar te zetten?

Het één is niet beter dan het andere. Als je geavanceerde computerkennis hebt over het monteren van apparatuur, zal het zeker voordeliger zijn om je eigen HTPC in elkaar te zetten. Bovendien kun je het apparaat dan precies zo instellen zoals jij dat wilt. Een zeer interessante optie is om dit vanaf een barebone te doen, een nog niet volledige pc die bestaat uit de systeemkast, het moederbord, de elektrische voeding en de ventilatie.

Als je echter geen geavanceerde computerkennis hebt, is een pasklare oplossing waarschijnlijk een betere optie. Op deze manier weet je zeker dat je een perfect geconfigureerde en uitgebalanceerde computer met goede prestaties koopt. Dit vraagt om een iets grotere investering op het begin, maar je bespaart zo wel een hoop tijd en voorkomt de nodige kopzorgen.

Samenvatting

Gezien hun grote veelzijdigheid bieden HTPC’s een groot aantal voordelen ten opzichte van andere apparaten, zoals gewone pc’s, dvd- of Blu-Ray-spelers en videogameconsoles. Aangezien de HTPC meestal deel uitmaakt van de woonkamer wordt er ook veel aandacht geschonken aan het uiterlijk van de HTPC. De Home Theater PC’s zijn compact, licht en over het algemeen zeer eenvoudig te gebruiken.

Als je vond dat onze shopgids nuttig was bij je selectieproces, laat dan hieronder je reactie achter of deel onze shopgids met je familie en vrienden op social media.

(Bron van de header afbeelding: De Santis: 63247380/ 123rf.com)

Recensies