Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

32Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

Is een intercom hetzelfde als een huistelefoon? Huistelefoons zijn er niet alleen in verschillende vormen en kleuren, maar ook met verschillende functies en oriëntaties. Of het nu gaat om een huistelefoon die ontworpen is om aan de behoeften van slechthorenden en slechtzienden te voldoen, of een huistelefoon om het dagelijkse leven in het thuiskantoor te ondersteunen, er is geen gebrek aan mogelijkheden.

Omdat we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk willen maken, hebben we verschillende huistelefoons vergeleken in onze huistelefoon test 2021. Of het nu gaat om draadloze huistelefoons of huistelefoons voor senioren, het is er allemaal!
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen zes soorten huistelefoons: bedrade huistelefoon, draadloze huistelefoon, VoIP huistelefoon, senioren huistelefoon, sprekende huistelefoon.
  • Er zijn drie soorten telefoonverbindingen waaruit je kunt kiezen: analoge telefoonverbinding, ISDN verbinding en VoIP verbinding. Elke verbinding heeft zijn voor- en nadelen.
  • Bestaande alternatieven voor de klassieke huistelefoon zijn de smartphone en de mobiele telefoon met drukknop. Ook hier zijn er verschillende modellen en functies.

Huistelefoon: Onze selectie

Vtech Huistelefoon

Ontdek de VTech Huistelefoon – een slimme en stijlvolle oplossing om in contact te blijven met al uw dierbaren. Een prachtig ontworpen toestel met een 1,8″ display met achtergrondverlichting zorgt voor een groot blauw-wit beeldscherm voor gemakkelijker lezen. Miljoenen mensen vertrouwen op dit toestel om hen te behoeden voor intimiderende en ongewenste oproepen. Met het geïntegreerde apparaat voor het blokkeren van oproepen kunt u tot wel 30 nummers blokkeren van vervelende oproepen en oproepen van onbekende nummers.

Panasonic Huistelefoon

Verblijd uzelf met het handige antwoordapparaat dat tot wel 20 minuten aan opnametijd biedt. Dit zorgt ervoor dat u nooit meer een belangrijk bericht hoeft te missen. De uitstekende stemkwaliteit zorgt voor een helder geluid over het gehele bereik, wat het voeren van gesprekken een stuk aangenamer maakt.

Ymiko Huistelefoon

Bent u op zoek naar het perfecte cadeau voor uw ouders, grootouders of liefhebbers van nostalgie en retro? Dan is de Ymiko huistelefoon precies wat u nodig heeft. Deze stijlvolle telefoon met retro-look vormt een bijzondere decoratie voor uw huis en voert u terug naar het verleden. Met zijn karakteristieke ontwerp en traditionele klokken, zowel om naar te luisteren als om te bewonderen, is dit bij ons het toonbeeld van zijn unieke retro-eigenschappen.

Sharainn Huistelefoon

Het Sharainn huistelefoon-systeem is uitgerust met dubbele nummerherkenning (DTMF/FSK) om ervoor te zorgen dat u moeiteloos kunt zien wie u belt. Met de 38 sets inkomende herinneringen kan deze telefoon al uw veelgebruikte telefoonnummers opslaan, zodat u in geval van nood snel en eenvoudig toegang heeft tot de nummers die u het meest nodig heeft.

Binnentelefoons: aankoop- en evaluatiecriteria

Om je te helpen de beslissing te nemen een nieuwe huistelefoon te kopen, is het belangrijk dat je precies weet wat je zoekt. Koopcriteria zijn een goede leidraad om je te oriënteren.

In het volgende stel ik de belangrijkste koopcriteria voor. Deze moet je altijd in gedachten houden als je een aankoop doet.

Soort verbinding

Voordat je een huistelefoon koopt, moet je nagedacht hebben over het soort telefoonaansluiting dat je wilt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende drie soorten telefoonverbindingen:

  1. Analoge telefoonaansluiting: Met deze soort aansluiting kun je telefoongesprekken voeren via het gewone telefoonnet.
  2. ISDN verbinding: Deze telefoonverbinding is een digitale uitbreiding van de analoge telefoonverbinding en maakt o.a. toegang tot Internet mogelijk.
  3. VoIP verbinding: De Voice over IP verbinding is in de eerste plaats een verbinding die via het Internet loopt. Telefoongesprekken kunnen alleen via het internet gevoerd worden.

Wist je dat? De VoIP verbinding ontstond in 1995, toen de Israëlische firma VocalTec er voor het eerst in slaagde telefoongesprekken over het Internet te verzenden.

Functies

Zo veelzijdig als de keuze aan huistelefoons is, zo veelzijdig zijn ook de functies. De functies van een huistelefoon kunnen de bediening ingewikkelder of eenvoudiger maken. Natuurlijk hangt ook dit af van de gebruiker en daarom is het belangrijk te weten wat je wel en niet wilt.

Een huistelefoon met te veel functies, zoals live beeld en toegang tot e-mail, zou een oudere persoon kunnen overweldigen. Een draadloze huistelefoon die plotseling afgaat omdat de batterij leeg is, kan iemand op kantoor irriteren. Je ziet dus dat functies een belangrijk criterium zijn.

Kleur

Op het eerste gezicht lijkt het onbelangrijk, maar de kleur van een huistelefoon is vooral een kwestie van vormgeving en dat is iets dat niet genegeerd mag worden. Want zelfs als een huistelefoon aan al onze eisen voldoet, kan hij visueel nog steeds een enorme storende factor zijn. Vooral als het niet bij de rest van het interieur past.

De kleur van een huistelefoon hoeft echter niet altijd onopvallend en effen te zijn. In sommige gevallen kan een opvallende kleur zelfs belangrijk zijn, bijvoorbeeld voor mensen met een visuele handicap. In zulke gevallen zou het belangrijk zijn dat de huistelefoon in ieder geval niet in kleur met de achtergrond versmelt.

Maat

Er zijn verschillende maten huistelefoons. Als je een onopvallende en plaatsbesparende intercom zoekt, is een kleinere wandintercom misschien een geschiktere keuze dan een grote, opvallende intercom. De huistelefoon moet ook prettig in de hand liggen; dit is natuurlijk een heel individuele ervaring en wordt van persoon tot persoon anders ervaren.

Wat voor de een te groot en te log is, is voor de ander juist goed. Als je je huistelefoon online koopt, kun je in de productbeschrijving naar de diameter van de telefoon kijken en beslissen of hij de juiste maat voor je is. In elektronicawinkels kun je zelfs ter plekke de in huis aanwezige telefoons bekijken.

Grootte van het scherm

De grootte van het beeldscherm is vooral (maar niet uitsluitend) belangrijk als je een visuele handicap hebt. Grote verlichte displays kunnen in dit geval helpen. Maar de grootte van het scherm in het algemeen kan je een zeker comfort bieden. Natuurlijk hangt dit af van wat je als comfortabel beschouwt.

Een klein display is misschien prettiger voor je als je je huistelefoon eenvoudig in gebruik wilt houden. Maar misschien ben je wel iemand die geniet van de vele functies en mogelijkheden van een slim beeldscherm. In dit geval zou een groot beeldscherm met een functie als het aanraakscherm iets voor je zijn.

Huistelefoons: veel gestelde vragen en antwoorden

Zo divers als de keuzemogelijkheden van huistelefoons zijn, zo gevarieerd en veelzijdig zijn ook de modellen en functies. Dit leidt tot veel vragen. We zullen ze voor je beantwoorden in het volgende.

Voor wie is een huistelefoon geschikt?

Ook al leven we in een digitaal tijdperk en gebruiken velen van ons vooral het mobiele telefoonnet, toch kunnen we allemaal op vele manieren voordeel hebben van het gebruik van een huistelefoon. Eerst en vooral is het kosteneffectiever omdat je je gebruik niet hoeft te beperken, in tegenstelling tot wanneer je alleen het mobiele netwerk gebruikt.

Haustelefon

De moderne huistelefoons zijn uitgerust met talrijke functies, zoals toegang tot Internet, webradio en e-mail! Elk telefoontoetsenbord is anders ontworpen en kan enige tijd vergen om er vertrouwd mee te raken. (Beeldbron: Ugur Akdemir/ Unsplash)

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je datavolume en kunt uitgebreid telefoneren en surfen op het web. Een huistelefoon is dus geschikt voor iedereen die geld wil besparen en met de wereld verbonden wil blijven. Huistelefoons zijn in de loop van de tijd sterk geëvolueerd, in hun ontwerp en in hun functies!

Welke soorten huistelefoons zijn er?

Er is een ruime keuze en soorten huistelefoons. In de volgende tabel stel ik ze aan je voor om je hun voor- en nadelen te laten zien.

Type Voordelen Nadelen
bedrade huistelefoon aangesloten op het lichtnet, hoeft niet opgeladen te worden, kan niet misplaatst worden telefoon kan niet losgekoppeld worden van het basisstation
snoerloze huistelefoon afneembaar, kan in elke kamer meegenomen worden werkt op batterijen, de huistelefoon schakelt uit als de batterij leeg is en kan dan geen oproepen ontvangen
Huistelefoon voor senioren gemakkelijk te bedienen, grote toetsen, groot lettertype, korte commando’s (SOS noodoproep), lange levensduur van de batterij, lage aanschafkosten Berichten invoeren is omslachtig
VoIP telefoon geen telefoonverbinding nodig, hoge snelheid, betere spraakkwaliteit, extra mogelijkheden (scherm delen, mogelijkheid deel te nemen aan telefoon- en webconferenties) gebruiksklaarheid hangt af van internet en stroom, veiligheidsmaatregelen voor gegevensbescherming noodzakelijk (veilig wachtwoord)
Sprekende huistelefoon spraakuitvoer, tactiele markeringen op het toetsenbord van de telefoon, tijdsaanduiding, geïntegreerde spraakassistent, noodoproeptoets en/of noodoproeparmband weinig keuze uit modellen

Zoals je ziet heeft elk model zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk beide af te wegen om een duidelijke beslissing te kunnen nemen. Wat de een qua nadelen kan verdragen is voor de ander een absolute no-go!

Wat kost een huistelefoon?

Je vindt al huistelefoons in lage prijsklassen onder de 20 euro. Er zijn echter ook huistelefoons in de drie-cijferige reeks, die meestal meer functies hebben. In het volgende heb ik een prijzentabel voor je opgesteld, zodat je een beter overzicht hebt.

Prijsklasse Functies
20.00 – 50.00 euro Handsfree functie, display, antwoordapparaat, VoIP huistelefoon met HD Voice
50.00 – 100.00 euro Internet gemaksdiensten, HD telefonie, bediening van FRITZ!Boxfuncties, Eco-Mode (stralingsarm), intelligente gespreksbeveiliging
vanaf 100,00 euro SOS-functie, verschillende basisstations en telefoonhoorns, hoogwaardig en sjiek ontwerp, groot kleurenscherm, menunavigatie, memofunctie, deelname aan web- en telefoonconferenties, live webcambeeld, koptelefoon met basisstation

Zie je, de keuzemogelijkheden zijn er. Het is belangrijk te weten welke functies je niet wilt missen. Een voorbeeld hiervan zou het antwoordapparaat van de huistelefoon zijn.

Welke alternatieven zijn er voor een huistelefoon?

Als je geen fan bent van huistelefoons of een vaste lijn, zijn er alternatieven. In het volgende laat ik je kennis maken met twee alternatieven voor de klassieke huistelefoon.

Haustelefon

Dankzij de toegang tot Internet en de bijbehorende App Store zijn de mogelijkheden om de functies uit te breiden bijna eindeloos. Dit betekent dat nieuwe functies min of meer gemakkelijk toegevoegd kunnen worden. Bijvoorbeeld een blocker die ongewenste pop-up advertenties blokkeert. Maar wees voorzichtig, niet alle zogenaamde apps zijn gratis. (Beeldbron: Gia Huy/ Unsplash)

Een mogelijk alternatief zou de smartphone zijn. De smartphone is een mobiele telefoon die via het aanraakscherm bediend wordt. Hij werkt op batterijen en gesprekken worden gevoerd via het mobiele netwerk. Het is mogelijk om het internet te gebruiken en apps te downloaden. Hij heeft ook een geïntegreerde camera.

Het tweede alternatief zou een telefoon met drukknop zijn. De knopentelefoon is een minimalistischer alternatief voor de smartphone. Het wordt bediend via het toetsenbord van de mobiele telefoon. De sleuteltelefoon werkt op batterijen en heeft meestal eenvoudige functies zoals telefoneren en tekstberichten versturen.

Hoe bedien ik een huistelefoon?

Nu je een huistelefoon gekocht hebt, voel je je misschien een beetje verloren. Je vraagt je misschien af waar en waarmee je moet beginnen bij het instellen van je nieuwe huistelefoon. In het volgende heb ik daarom een lijst opgesteld met basispunten betreffende de opstelling en het gebruik van de huistelefoon.

  • Instellen: De huistelefoon wordt ingesteld door hem met de router te verbinden. De procedure kan variëren naargelang het model, maar meestal wordt een gebruiksaanwijzing bijgeleverd.
  • Volume: Het menu kan opgeroepen worden om het volume van de huistelefoon harder of zachter te zetten. Je hebt ook toegang tot de oproeplijst en de lijst met contactpersonen.
  • Blokkeren van nummers: De procedure voor het blokkeren van een nummer kan van model tot model verschillen. Het is daarom raadzaam de gebruiksaanwijzing te bekijken. Klanten van Deutsche Telekom, bijvoorbeeld, kunnen inloggen in het Telephony Centre en de nummers invoeren die ze willen blokkeren.
  • Onderdruk nummer: Het onderdrukken van je eigen telefoonnummer hangt ook af van het model en de aanbieder. In de meeste gevallen druk je op de ontvangertoets. Tenslotte voer je een combinatie van cijfers en je eigen oproepnummer in.

Als de gebruiksaanwijzing niet al je vragen beantwoordt, kun je de FAQ pagina van de fabrikant bezoeken voor meer informatie of contact opnemen met de klantenservice.

Hoe verwijder ik een huistelefoon?

Als je je huistelefoon wilt weggooien, kun je het beste contact opnemen met een betrouwbaar inzamelpunt, zoals een recyclingcentrum. In geen geval mag je je huistelefoon gewoon bij het huisvuil gooien. Veel winkels hebben inzameldozen waarin je oude apparaten gewoon kunt inleveren.

Haustelefon

Er zijn meestal symbolen die aangeven hoe elektronische apparaten weggegooid moeten worden. Elk symbool brengt andere informatie over. Maar omdat huistelefoons van verschillende materialen gemaakt zijn, ook van composiet, kun je je huistelefoon het beste naar een recyclagecentrum brengen. Het scheiden van de recyclebare stoffen alleen zou te ingewikkeld zijn.(Image source: David Ballew/ Unsplash)

Oude huistelefoons en mobiele telefoons bevatten vaak waardevolle grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden om nieuwe toestellen op de markt te brengen. Maar het hoeft niet altijd het recyclingcentrum of de collectebus te zijn die op je huistelefoon wacht. Als je huistelefoon nog volledig functioneel is, kun je hem verkopen. Zo kun je je huistelefoon langer in gebruik houden en de broeikas-veroorzakende productie van nieuwe toestellen uitstellen.

Conclusie

Huistelefoons zijn al lang niet meer hetzelfde als we ze uit vroeger tijden kennen. Tegenwoordig zijn ze er in verschillende variaties en met veelzijdige functies. Zo kan iedereen baat hebben bij het gebruik van een huistelefoon, zelfs in het digitale tijdperk van de smartphones. Dankzij de verschillende telefoonaansluitmogelijkheden en modellen is er voor elk wat wils.

Sprekende huistelefoons, bijvoorbeeld, houden rekening met de behoeften van slechtzienden, en bejaarde huistelefoons komen met individuele functies tegemoet aan de behoeften van de oudere generatie. De huistelefoon van de moderne tijd is echter niet alleen een kwestie van functionaliteit, maar ook een kwestie van vormgeving! De ongewone ontwerpen en de veelzijdige functies leiden ons tot de conclusie: geen enkel huishouden zou zonder een huistelefoon moeten zijn!

Foto bron: Gajus / 123rf

Recensies