Inktcartridge
Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Een inktcartridge of toner is één van de belangrijkste elementen op een printer. Desondanks, is het een vrij onbekend onderdeel op dit apparaat. Hierdoor is het gemakkelijk om je te vergissen bij het kopen van een inktcartridge. Om dit te voorkomen en om je te laten kennismaken met deze grote onbekende in de drukwereld hebben we dit artikel geschreven.

We geven je een beeld van de toners die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn en vergelijken de nodige inktcartridges met elkaar. Ook kijken we naar de voordelen en nadelen van inktcartridges. Zo weet je precies waar je op moet letten, als de inkt weer op is en je toe bent aan een nieuwe inktcartridge voor jouw printer. Laat onopvallend en gemiddeld drukwerk en misdrukken achter je. Met behulp van jouw nieuwe inktcartridges val je op met jouw drukwerk!
Belangrijk om te weten

 • Je kunt kiezen voor een inktcartridge van een bekend merk, bijvoorbeeld van hetzelfde merk als jouw printer. Maar, er zijn ook merkloze toners. Originele inktcartridges gaan doorgaans langer mee en geven een mooier resultaat dan merkloze toners. Daarvoor mag je dieper in de buidel tasten dan voor een merkloze inktcartridge. Voor niet veeleisend drukwerk zijn deze cartridges uitermate geschikt.
 • Let bij het kopen van een inktcartridge erop, of deze compatibel is met jouw printer, want dat is lang niet altijd zo. Koop jouw inktcartridges aan de hand van de productgegevens van jouw printer, zo voorkom je een miskoop.
 • Wees zeer zorgvuldig bij het reinigen van jouw toner. Schud of open de cartridge niet, om moeilijk wasbare vlekken te voorkomen. Als je goed zorgt voor jouw printer en inktcartridge, dan gaat deze best een tijdje mee.

Onze selectie

Inktcartridges van het merk HP en toners van Brother zijn een uitstekende keuze. Maar er zijn ook andere opties, sterker nog, ieder merk biedt minimaal een aantal modellen inktcartridge aan. Voordat je er te diep induikt, hebben we hieronder alvast de 4 beste inktcartridges voor je geselecteerd. Dit hebben we mede gedaan, op basis van de ervaringen van gebruikers van deze artikelen.

De beste zwarte inktcartridge voor HP Officejet en Pro

Met de HP 304 – Inktcartridge in huis weet je zeker dat je op belangrijke momenten nooit in de steek wordt gelaten. De documenten die uit je printer rollen zijn namelijk keer op keer voorzien met letters van laserkwaliteit. Hierdoor zijn je teksten niet alleen goed leesbaar, maar straal je ook professionaliteit uit.

Met deze gebruiksvriendelijke cartridge print je gemiddeld 50 procent meer pagina’s dan met nagevulde en gereviseerde niet-HP cartridges, zo is uit onafhankelijk onderzoek gebleken. De HP inkt blijft namelijk 50 keer langer van goede kwaliteit dan niet-originele inkt.

De beste inktcartridge met watervaste inkt voor Epson

Deze Epson easymail MP Fox DuraBrite multipack Ultra CMYK inktcartridges zijn super veelzijdig. Eenmaal op papier, dan wis je ze niet zomaar uit. Zelfs bestand tegen water. Drukt ook foto’s af, met de speciale foto inkt. Pas op, want deze toner kan verslavend werken.

Heb je er eenmaal mee gewerkt, dan wil je niet meer anders. Een gebruiker schrijft: iedereen die ooit goedkope inkt heeft gekocht, zal vroeg of laat merken dat de printer kapot kan gaan van slechte inkt. Investeer liever in een goede afdrukkwaliteit en behoud van jouw printer.

De beste meerkleurige inktcartridge voor de Canon Pixma printer

Door meer dan 1500 gebruikers als uitstekend beoordeeld, dat zegt wat. Deze inktcartridge is compatibel met tientallen modellen Canon Pixma printer. De originele Canon inkt is ontworpen om perfect te werken met jouw Canon-printer.

Ze biedt consistent hoge afdrukkwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties, print na print. De pigmenten produceren gemiddeld 35% meer kwaliteitsafdrukken dan inkten van derden. Hoeft dus niet vaak te worden vervangen.

De beste Dual-Pack HP inktcartridge

De HP Inktcartridge 62 / Zwart  / Kleur / Dualpack maakt het mogelijk om teksten, zwart-wit en kleuren documenten te printen. De cartridge print gemiddeld 190 pagina’s. Een HP cartridge levert je daarnaast gemiddeld 50 procent meer pagina’s dan nagevulde en gereviseerde niet-HP cartridges.

En ook nadat het werk van je printer erop zit, ervaar je nog lang het plezier van deze cartridges. De prints die gemaakt zijn met HP inkt gaan wel 50 keer langer mee dan prints met niet-originele inkt. Zo is de keuze voor een HP 62 cartridge niet alleen slim op de korte, maar ook op de lange termijn.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de inktcartridge

Op zich hoeven inktcartridges niet duur te zijn. Originele inktcartridges zijn over het algemeen wel duurder dan white label inktcartridges, maar zij zijn precies afgestemd op een bepaald merk printer. Hierdoor geven zij over het algemeen betere afdrukken en gaan zij langer mee. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Wil je alles te weten komen over de inktcartridge, blijf dan vooral lezen.

Inktcartridge

De inktcartridge moet in de printerkop van de printer worden geplaatst, om te kunnen afdrukken.
(Bron: Andriy Popov: 51450088/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen inkt en een toner in een inktcartridge?

Een toner is een basis onderdeel van iedere printer. Het gaat om een patroon dat stoffen afgeeft aan het papier, op basis van elektrische impulsen. Deze stoffen bestaan uit minimaal twee elementen, waarvan pigmenten de eerste is en plastic de tweede. Pigmenten zijn ontwikkeld, om kleur te geven aan datgene dat je afdrukt. Plastic daarentegen, is bedoeld om de pigmenten te mengen en aan het oppervlak te hechten.

Het verschil tussen een toner en een inkt pigment is vrij eenvoudig. Om te beginnen gebruiken injecteer printers, de zogenaamde inkjet printers, het inkt pigment. Aan de andere kant staat de toner, deze vindt haar toepassing in laser printers. In grote lijnen, maakt het materiaal waaruit deze stoffen zijn opgebouwd ze zo verschillend van elkaar. Inkt is niet veel meer dan een vloeistof, terwijl toner een poedervorm heeft.

Beide stoffen dienen om zowel teksten als afbeeldingen af te drukken, iedere inktcartridge volgens zijn eigen methode. Als je het over toners hebt, dan blaast de inktcartridge de stof en het hechting-plastic op het oppervlak. Inkt wordt in het papier geïnjecteerd, om de gewenste tekst of afbeelding op het papier achter te laten.

Inktcartridge

Een toner is een van de belangrijkste stoffen, om een goede afdruk te verkrijgen.
(Bron: Adamowicz: 38210973/ 123rf.com)

Om ervoor de zorgen dat het inktpatroon in een inktcartridge goed werkt, plaats je het patroon in de printer kop van jouw printer. De benodigde inkt, wordt dan opgeslagen in een hermetisch afgesloten bakje van aluminium. Dit bakje is uitgerust met verschillende mondstukjes voor de inkt. De printer kop begint met een trillende beweging achter dit bakje, waardoor de inkt via de mondstukjes op het papier komt.

Welke voordelen heeft het gebruik van een inktcartridge?

Nu je het verschil weet tussen een toner en een inkt in een inktcartridge, loont het dan de moeite om de kiezen voor een toner? Wij denken van wel, maar zoals ieder product, heeft ook het gebruik van een toner in een inktcartridge zijn nadelen. Zoals je hieronder zult zien, winnen de voordelen het wel van de nadelen. Hieronder laten we je zien welk voordeel een toner heeft boven een inkt in een inktcartridge.

Voordelen
 • Toner in jouw inktcartridge is preciezer dan inkt
 • Lopen doorgaans minder door in contact met water
 • Grotere inhoud van de patronen
 • Duurzaamheid van de inktcartridges is hoger
 • Toner is sneller dan inkt
 • Afdrukkwaliteit van toner is over het algemeen beter en preciezer dan met inkt
Nadelen
 • Een inktcartridge gevuld met toner is duurder dan gevuld met inkt
 • Vooral ontwikkeld met de dagelijkse printopdrachten in het achterhoofd, niet een sporadische printopdracht

Welke onderdelen zitten er op een inktcartridge?

Een inktcartridge met toner is een complex onderdeel op jouw printer, daarom is het duurder dan een eenvoudige inktcartridge met inkt. Maar, zoals we hierboven al schreven, gaan toners langer mee dan inktpatronen. Dit maakt toner in een inktcartridge ideaal voor het afdrukken van foto’s. Een inktcartridge met toner bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Poeder. Een mes doseert de hoeveelheid poeder die naar de opslagtank gaat met een gemagnetiseerde cilinder. Als dit mes zijn souplesse verliest, dan zien de afdrukken er gestreept uit.
 • Opslagtank voor de toner poeder. Het mechanisme in deze tank heet magnetisme, de toner poeder wordt door de laser op het papier gefixeerd.
 • Reinigingskwast. Verzamelt alle toner die niet op het papier terecht is gekomen en leidt het terug naar de opslagplaats voor rest toner. Deze moet je goed instellen, wil je geen vlekkerige afdrukken krijgen.
 • De chips, die het rendement van de toner in de inktcartridge vergroten. Geven informatie over de hoeveelheid pagina’s die je reeds met de toner in de inktcartridge afgedrukt hebt en de resterende toner. Ook geven de chips aan, of de opslagplaats voor rest toner vol is of niet.
 • PCR Primaire laadrol. Dit element zorgt ervoor dat de laser zijn werk goed kan doen.
 • OPD of cilinder. Werkt samen met de PCR en de laser. Het cilinder wijst de laser in jouw printer als het ware de weg, om ervoor te zorgen dat je de juiste afdruk krijgt.
 • Magneet cilinder. Hier gaat het om een buisje met magnetische lading, waardoor de toner zich verplaatst van de opslagplaats naar het papier.

Hoe reinig ik mijn inktcartridge?

Als je eenmaal een inktcartridge in huis hebt en je wilt er lang plezier van hebben, dan moet je er goed voor zorgen. Dit is van belang als je de afdrukkwaliteit hoog wilt houden. Schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe, zo nu en dan. Wees je er wel van bewust, dat je de toner in de inktcartridge niet zelf open moet maken of moet schudden. Als je dit laatste doet, dan kan de toner poeder in je printer komen te zitten, of jouw kleding bevlekken. Bovendien is toner niet een vlek die je er met een beetje water uitkrijgt. Toner is er namelijk voor bedoeld, om zich snel en goed aan de ondergrond te hechten.

Ook de temperatuur en de luchtvochtigheid in en rondom jouw printer kan het rendement van de toner in de inktcartridge beïnvloeden. We raden je aan de printer in een goed geventileerde ruimte te zetten en de inktcartridges in een droge en koele ruimte op te slaan. Ook is het belangrijk, dat er geen of weinig direct zonlicht op de printer en inktcartridge met toner valt. Vermijdt ook het schudden met en stoten tegen de inktcartridge, of dat deze valt.

Welke inktcartridges zijn compatibel met mijn printer?

De beste inktcartridges komen niet altijd voor rekening van de bekende merken, die ook printers produceren. Er bestaan bedrijven die zogenoemde white label toners voor in de inktcartridge produceren. Deze zijn compatibel met verschillende modellen printers, dat wil zeggen, ze passen erin en werken samen met deze printers. Als je bijvoorbeeld een HP of Brother printer hebt, dan hoef je dus niet alleen maar te kiezen voor de originele HP of Brother inktcartridges.

Hoewel de originele inktcartridges van het merk printer dat je hebt, pretenderen een langere levensduur te hebben, hoeft een onbekend merk geen slechte investering te zijn. White label inktcartridges bieden een aantal voordelen boven originele inktcartridges, waaraan je niet zomaar voorbij kunt gaan. Dan hebben we het niet alleen maar over de prijs. Kijk maar:

Voordelen
 • Zijn goedkoper dan originele toners
 • Ecologischer dan de originele inktcartridges
 • Bieden evengoed kwaliteitsafdrukken
Nadelen
 • Gaan wellicht minder lang mee
 • Soms werken ze niet perfect samen met de printer waarin zij zitten

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Laten we dit artikel afsluiten met een aantal criteria, zaken waar je op kunt letten bij het kopen van jouw ideale inktcartridge. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde eisen en verwachtingen van een inktcartridge. De één zoekt een professionele afdrukkwaliteit, de ander vooral zoveel mogelijk goedkope printjes. Hieronder vind je een aantal onderwerpen die op jouw checklist kunnen.

Jouw budget

Voor veel Nederlanders is dit het meest belangrijke aankoop criterium. Logisch, want niet iedereen wil hetzelfde investeren in een toner voor de printer. Met een kleiner budget, kun je beter kiezen voor een inktcartridge van een onbekend merk, die compatibel is met jouw printer. Originele inktcartridges zijn namelijk meestal duurder. Maar, originele inktcartridges zijn speciaal ontwikkeld voor jouw merk en model printer en gaan daardoor vaker langer mee.

Origineel of onbekend merk

Zoals we al schreven is een inktcartridge van een onbekend merk anders dan een origineel inktcartridge van het merk printer dat je bezit. Maar, als je weet waar je op moet letten, kan het soms zeker uit om te kiezen voor een inktcartridge van een onbekend merk. Let er dan wel op, dat deze toner compatibel is met jouw printer. Kijk hierbij naar het merk en het type printer dat je hebt en bewaar de aankoopbon. Als je zeker wilt zijn van een optimaal rendement, ga dan voor een inktcartridge van hetzelfde merk als jouw printer. Kijk in de selectie aan het begin van dit artikel, hoeveel pagina’s je met iedere inktcartridge kunt afdrukken.

Capaciteit en compatibiliteit

Bedenk of je vooral veel pagina’s wilt printen met de inktcartridge, of dat het je meer gaat om de kwaliteit. In het eerste geval, raden we je aan om te kiezen voor een inktcartridge van een onbekend merk. Omdat er meestal meerdere toners in een verpakking zitten, kun je hiermee veel pagina’s afdrukken. Wil je de toner zo min mogelijk vervangen, of gaat het je om de professionele afwerking van de afdruk, dan kun je het beste kiezen voor een originele inktcartridge met een capaciteit van minimaal 3000 pagina’s.

Ga je een inktcartridge kopen van een ander merk dan het merk van jouw printer? Dan is de compatibiliteit van belang. De ene toner werkt met meer printers samen dan de andere toner. Meestal staat op de productpagina van de inktcartridge vermeld, met welke merken en types printers deze samenwerkt. Modelnamen en serienummers staan daarop vermeld. Check dus vooraf of jouw merk printer staat genoemd, als compatibel met de inktcartridge.

Afdrukkwaliteit

Niet alle toners geven dezelfde afdrukkwaliteit. Dit verschil is het duidelijkst te zien tussen inktcartridges van onbekende merken en die van bekende merken. Lees de reacties van de mensen die de inktcartridge eerder kochten en hier feedback op gaven. Vergelijk de verschillende inktcartridges en maak dan pas jouw keuze. Wil je zeker zijn van de hoogste afdrukkwaliteit? Kies dan een inktcartridge met toner van hetzelfde merk als jouw printer.

Samenvatting

Een inktcartridge is essentieel voor haarscherpe afdrukken. Toners in een inktcartridge zijn onmisbaar in iedere laserprinter.  Of je nu voor een originele inktcartridge kiest, of voor een van een onbekend merk, zorg goed voor ze voor hoog rendement. Een toner in jouw inktcartridge biedt verschillende voordelen boven inkt in jouw inktcartridge, vooral als je kijkt naar de kwaliteit van de afdruk.

Heb je wat gehad aan dit artikel over de inktcartridge? Deel het dan via de sociale netwerken of laat je reactie achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Fug4s: 72288179/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies