Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

28Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

De instant camera is een camera met cultstatus. Met een instant camera kun je je foto’s meteen in je hand houden. Zo hoeven je foto’s geen stof te verzamelen op een harde schijf.

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een instant camera? In onze instant camera test 2023 presenteren we de beste en nieuwste modellen uit de respectieve categorieën. We geven je ook belangrijke tips en trucs over het onderwerp instant fotografie. Of het nu analoog of digitaal is, je vindt hier de beste instant camera’s op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met instant camera’s kun je je foto’s in je handen houden zonder te wachten. Je ziet ook meer op de instant foto’s dan op een klein schermpje en kunt meteen beoordelen of de foto gelukt is zoals je wilde.
 • Naast analoge toestellen zijn er ook digitale instant camera’s verkrijgbaar. De instant camera’s zijn er in veel verschillende uitvoeringen en bieden verschillende functies.
 • Met analoge instant camera’s krijg je het ultieme nostalgische gevoel, want je kiekjes blijven uniek. Met digitale instant camera’s daarentegen kun je ook een back-up van al je kiekjes op andere toestellen maken.

Instant camera: Onze selectie

Instax Instant Camera

Ontdek de magie van instant fotografie met de Instax Mini 11 Instant Camera, speciaal ontworpen om uw mooiste momenten vast te leggen en te koesteren. Met de automatische belichting hoeft u zich geen zorgen te maken over het verdwijnen van uw dierbaren naar de achtergrond. Geen enkel detail blijft onopgemerkt.

Instax Instant Camera

Met de Instax instant camera wordt het verzamelen van herinneringen een fluitje van een cent. U zult versteld staan van de heldere en levendige beelden die deze compacte camera te bieden heeft. Schiet onvergetelijke foto’s en geniet meteen van fysieke herinneringen die u kunt delen en bewaren. Haal vandaag nog uw Instax instant camera in huis en begin met het vastleggen van uw dierbare momenten.

Kodak Instant Camera

Ontdek de magie van all-in-one fotografie met de Kodak Printomatic instant camera. U zult versteld staan van de eenvoud en het gemak waarmee deze 10 megapixel camera met autofocus prachtige kleuren- en zwart-witfoto’s direct uit de camera print. Richt, schiet en deel oogverblindende, hoogwaardige fotoprints waar u ook bent – het is werkelijk de ultieme all-in-one oplossing.

Instax Instant Camera

Met afmetingen van 167,8 mm x 94,7 mm x 120,9 mm (exclusief projecties) en een gewicht van slechts 612 g (zonder batterij), is de Instax Wide 300 een compacte en lichte camera die u overal mee naartoe kunt nemen. De camera wordt geleverd met een verstelbare schouderriem, LR6 (AA-formaat) batterijen, een close-up lens en een handleiding (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands).

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een instant camera koopt

Voor wie is een instant camera bedoeld?

Voor je een instant camera koopt, is het natuurlijk belangrijk te weten of zo’n camera geschikt voor je is. Daarom hebben we een korte lijst samengesteld van mensen voor wie instant camera’s geschikt zijn:

 • Als je een gelegenheidsfotograaf bent, dus maar af en toe snelle foto’s maakt
 • Als je een hobbyfotograaf bent, want instant camera’s vereisen niet veel basiskennis van fotografie
 • Als je nostalgisch bent en graag herinnerd wordt aan de goede oude tijd
 • Als je een feest- of evenementenfotograaf bent. Instant camera’s zijn ook ideaal voor bruiloften
 • Voor kinderen en tieners vanaf een bepaalde leeftijd. Instant camera’s zijn al verkrijgbaar in goedkope en kindvriendelijke modellen, waardoor ze geschikt zijn voor kinderen

Bovendien zijn vooral kinderen en jongeren gefascineerd door deze camera’s omdat ze die niet van vroeger kennen zoals volwassenen dat doen. Ze moeten echter al oud genoeg zijn om te begrijpen dat film duur is en dat ze het dus niet moeten verspillen.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van een instant camera in vergelijking met een digitale camera of een smartphone camera?

Tegenwoordig drukken maar weinig mensen hun foto’s af of laten ze afdrukken/ontwikkelen om hun huizen te versieren met individuele herinneringen of om de foto’s in fotoalbums te bewaren. In het digitale tijdperk worden foto’s vooral opgeslagen op technische en mobiele toestellen.

Een instant camera geeft je echter de mogelijkheid je foto meteen in handen te hebben en bespaart je tijd en geld omdat je niet naar de fotowinkel of drogist hoeft te gaan.

Hoeveel kost een instant camera?

Afhankelijk van welk instant camera model je het meest aanspreekt, moet je rekenen op een bedrag van twee tot drie cijfers.

De goedkoopste optie is een model van een analoge instant camera met kleine maar compacte foto’s die in elke portemonnee passen, vanaf iets minder dan 70 euro. Met deze instant camera kun je op feestjes, bruiloften of andere evenementen onvergetelijke momenten met je vrienden of familie vastleggen, dankzij de compacte vorm.

Als je meer houdt van de oude retro instant camera’s en het typische nostalgische karakter van een instant camera verkiest, kun je rekenen op prijzen tussen 50 en 250 euro, afhankelijk van de winkelier. Voor ongeveer 199 euro krijg je een digitaal instant toestel met ingebouwde zinkdruktechnologie.

Om je een overzicht te geven, hebben we de prijsklassen samengesteld van analoge en digitale instant camera’s die zowel nieuw als tweedehands op Amazon worden aangeboden:

Instant camera type Prijsklasse
Analoog ca. 44€ tot 1.583€
Digitaal ca. 80€ tot 280€

Wat kosten films voor instant camera’s

? Elk model instant camera heeft ook de juiste films nodig. Afhankelijk van welke instant camera je kiest, varieert de prijs per foto. Voor de nieuwe, goedkope camera’s kosten de films ongeveer een euro per foto.

De films zijn meestal verkrijgbaar in een fotocassette als een pak van tien. Je kunt dus in totaal tien foto’s per film maken. Er zijn echter ook heel vaak aanbiedingen waarbij je, bijvoorbeeld, twee pakken van tien films krijgt voor ongeveer 17 euro.

Sofortbildkamera Studio

Voor oude, gebruikte instant camera modellen is de prijs van de film iets hoger. Met een fotocassette kun je slechts acht foto’s maken voor ongeveer twee euro per foto. (Foto: eniko kis / unsplash.com)

De films voor digitale instant camera’s zijn goedkoper dan de films voor analoge toestellen. Ze kosten ongeveer 45 cent per foto en zijn verkrijgbaar voor 22,50 euro (50 foto’s).

Op het eerste gezicht klinkt dit als veel geld voor één foto. Deze manier van fotograferen is echter moeilijk te vergelijken met die van een digitale camera.

Welke instant camera maakt de goedkoopste foto’s?

Deze vraag hangt af van welke instant camera’s compatibel zijn met welke film.

We deden dus een beetje onderzoek voor je en vonden de goedkoopste en duurste films:

Naam van de film Prijs per stuk Compatibiliteit
Polaroid ZINK fotopapier ca. 0.49€: In een pak van 50 voor €24,99 Met sommige Polaroid modellen
Kodak Zink Fotopapier Ong. €0,59: In een pak van 50 voor 29,99€ Met 5 x 7,6 cm zink compatibele toestellen
Fujifilm Instax Mini Film ca. 0,71€: In een pak van 100 voor 71€ Met alle Fujifilm Instax Mini modellen
Fujifilm Instax Wide Film ca. 0,84€: In een pak van 100 voor 84€ Met sommige Fujifilm Instax modellen
Polaroids Originals Color 600 Film ca. 2,25€: In een pak van 8 voor 17,99€ Met sommige Polaroid Originals en Onmogelijke modellen
Polaroid Originals B en W 600 Film Ca. 2,37€: In een pakje van 8 voor 18,99€ Met sommige Polaroid Originals en Impossible modellen

Dus de goedkoopste foto’s worden gemaakt met instant camera’s die zink compatibel zijn. Bij zinkdruktechnologie zitten de kleurpigmenten in het zinkpapier, zodat geen inkt nodig is.

Zijn oude instant camera’s nog te koop?

Ja, oude instant camera’s of die in retro uitvoering zijn nog steeds te koop bij particuliere handelaars, in diverse online winkels of op rommelmarkten. Maar wees voorzichtig: een groot aantal van deze camera’s wordt tweedehands verkocht en zijn dus erg goedkoop.

Als het een gebruikt model is, moet je beslist letten op de toestand en de werking van de camera.

Welke bekende fabrikanten van instant camera’s zijn er?

De bekendste fabrikant van instant camera’s ter wereld is waarschijnlijk Polaroid. Andere bekende fabrikanten zijn Fujifilm, Kodak, Leica Camera AG en Lomography. In het volgende willen we je de belangrijkste achtergrondkennis geven over de respectieve fabrikanten en hoeveel geld je aan welke fabrikant te besteden hebt.

De prijsklassen verwijzen naar het Amazon aanbod en omvatten nieuwe en gebruikte producten.

Fabrikant Stichting Prijsklasse Extra informatie
Polaroid en Polaroid Originals Opgericht in 1937 en heropgericht in 2001 na een faillissement Polaroid: 44€ tot 1.583€, Polaroid Originals: 99€ tot 358€ Polaroid was de eerste fabrikant van instant camera’s
Fujifilm Opgericht in 1934 63,50€ tot 289€ Samen met Polaroid heeft het de grootste reeks instant camera’s op de markt
Kodak Opgericht in 1892 80€ tot 100€ Hun eerste instant camera’s werden pas van 1976 tot 1986 gemaakt, omdat Polaroid een proces aanspande wegens patentinbreuk
Leica Camera AG Opgericht in 1986 289€ tot 329€ Leica Camera AG is een Duits bedrijf
Lomography LOMO PLC werd opgericht in de jaren 1980 49€ tot 239€ De oprichters van Lomography ontdekten de instant camera “LOMO LC-A” in Praag en verkochten hem door in Wenen

Hoe groot zijn instant camera’s en hun foto’s?

De grootte van de opnamen bepaalt het formaat en de afmetingen van het camerahuis. Om je een idee te geven van hoe groot je foto’s zullen zijn, volgt hier een korte lijst van alle mogelijke foto formaten:
Filmformaat (met papieren rand) Filmformaat (zonder papieren rand)
Credit card formaat 8,6 x 5,4 cm 6,2 x 4,6 cm
Medium formaat 8,6 x 10,8 cm 6,2 x 9,9 cm
“Origineel “ 10,8 x 8,8 cm 7,8 x 7,6 cm
Digitale camera’s 5,08 x 7,62 cm 5,08 x 7,62 cm

Alle foto’s van analoge instant camera’s hebben een papieren rand rond de foto. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen filmgrootte en beeldgrootte. In het geval van afmetingen wordt alleen de eigenlijke foto zonder de papierrand als de beeldgrootte beschouwd. In het geval van filmgrootte daarentegen wordt de foto samen met de papierrand opgemeten.

Dit biedt een goed schrijfvlak waarop je je foto’s kunt labelen of waarop je vrienden kleine berichtjes voor je kunnen achterlaten. Er zijn twee verschillende formaten voor de nieuwere analoge instant camera’s. Het filmformaat, bijvoorbeeld, komt in een uitgelijnd creditcard formaat (8.6 x 5.4 centimeter) ideaal om in een portemonnee te bewaren. Zo kun je deze foto’s altijd bij je dragen en bij de hand hebben als je ze aan je familie of vrienden wilt laten zien.

Sofortbildkamera Pronto

Deze films zijn ook verkrijgbaar in zwart-wit. De films van de digitale instant camera’s hebben echter geen papieren schrijfvlak. Ze meten 5,08 x 7,62 centimeter. (Foto: Yoann Siloine / unsplash.com)

Er zijn ook films met een wat groter formaat (8,6 x 10,8 centimeter). De foto’s van de oude “originelen” meten 10,8 x 8,8 centimeter, inclusief de papieren rand. Het schrijfvlak van deze foto’s is wat breder en daardoor geschikt voor meer gedetailleerde foto-inscripties.

Hoe lang gaan instant foto’s mee?

De levensduur van instant foto’s kan niet honderd procent voorspeld worden. De duurzaamheid van de foto’s hangt grotendeels af van hoe ze bewaard worden. Als de UV-blootstelling te hoog is, is de kans groter dat de foto’s hun kleur verliezen of een rode tint krijgen.

Foto’s vervagen alleen volledig in de zeldzaamste gevallen. Toch moet je je foto’s niet blootstellen aan direct zonlicht. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en de kleurverzadiging van je foto’s zoveel mogelijk behouden, bewaar je foto’s dan in albums die speciaal voor dit doel ontworpen zijn.

Hoe goed is de beeldkwaliteit van instant camera’s?

Analoge instant camera’s hebben een relatief lage beeldresolutie. Voor veel bezitters is dit echter de aantrekkingskracht van deze soort fotografie. De fotokwaliteit van nieuwere instant camera’s is hoger dan die van oudere modellen, maar nog steeds veel lager dan die van digitale camera’s.

Maar de natuurlijke onscherpte en lichte vignettering aan de randen van de opnamen fascineren ook nu nog nostalgici.

Heeft een (digitale) instant camera een zoom?

Sommige modellen instant camera’s hebben een digitale zoom waarmee je wat voor je gebeurt tot 6 keer dichterbij kunt fotograferen. De beeldkwaliteit lijdt er echter onder als je deze zoom gebruikt. Daarom is het beter om naast de digitale zoom ook een optische zoom te hebben.

Instant camera’s hebben echter maar heel zelden een optische zoom. In plaats daarvan hebben sommige instant camera’s een macro-opnamefunctie of een opzetstuk voor een macrolens. Macro is natuurlijk geen zoom, maar het heeft wel zijn voordelen bij het fotograferen. Probeer het zelf maar eens en zie wat er gebeurt als je de camera van je mobieltje heel dicht bij een voorwerp houdt – de foto is wazig.

Met behulp van een macro-opnamefunctie of een macro-objectief blijven de foto’s haarscherp, zelfs als je heel dicht bij het voorwerp komt.

Met macro-objectieven of een macro-opnamefunctie kun je niet verder weg gaan staan dan met een zoom en toch een foto maken van het onderwerp alsof het vlak voor je staat. Je kunt er echter goede close-ups mee maken.

Kan ik een instant camera huren?

Instant camera’s kunnen gehuurd worden voor evenementen. Er zijn enkele aanbieders in Duitsland en Oostenrijk waarvan de camera’s voor één tot drie dagen gehuurd kunnen worden, inclusief het gewenste aantal films. Instant camera’s worden steeds meer gebruikt voor bruiloften, verjaardagen en andere feestelijkheden. Een instant camera is een echte blikvanger en zorgt voor veel gespreksstof.

Als je een instant camera maar voor een bepaalde tijd of gebeurtenis nodig hebt, is het zinvol hem gewoon te huren in plaats van te kopen. Als je een oude instant camera wilt huren, moet je weten dat er maar een paar aanbieders voor zijn. De meeste verhuurbedrijven bieden alleen de nieuwste modellen te huur aan.

Welke accessoires zijn aan te bevelen voor een instant camera?

Er zijn een aantal praktische en noodzakelijke accessoires voor instant camera’s die we aanraden. Allereerst moet je natuurlijk inktpatronen met papier en inkt (d.w.z. film) kopen om überhaupt foto’s te kunnen maken. Er zijn films met verschillende eigenschappen

 • Er zijn films voor zwart-wit of kleurenfoto’s
 • Er zijn folies voor verschillende papierformaten
 • Het papier kan zelfklevend en/of beschrijfbaar zijn. Het voordeel van zelfklevend is dat je de foto gemakkelijk in een fotoalbum kunt plakken. Als het papier ook beschrijfbaar is, kun je een notitie maken van wanneer en waar de foto genomen werd, bijvoorbeeld
 • Er zijn ook folies met een speciale afdichting tegen UV stralen. Deze zijn echter iets duurder

Om je instant camera te beschermen, raden we je sterk aan een draagtas, een draagriem, een schermbeschermer en een reinigingsset bij een speciaalzaak te kopen. De tas en een schermbeschermer beschermen je instant camera tegen vuil en water als je onderweg bent.

Een draagtas heeft meestal ook ruimte voor andere accessoires. De draagriem voorkomt dat de camera per ongeluk op de grond valt en de reinigingsset helpt je om je instant camera goed te verzorgen. Bovendien kunnen een fotohouder of een fotoalbum speciaal voor instant foto’s, en een statief het fotoplezier verhogen.

Zijn er alternatieven voor instant camera’s?

Behalve instant camera’s zijn er ook instant printers in verschillende maten. Je kunt de instant foto printer op je mobiele telefoon aansluiten om foto’s van mobiele telefoons af te drukken. Je kunt foto’s afdrukken die je al gemaakt hebt of nieuwe foto’s maken. Hiervoor is een app nodig. Afhankelijk van het apparaat wordt de afdrukopdracht doorgegeven door je mobiele telefoon met de instant foto printer te verbinden of draadloos via WLAN, Bluetooth of NFC.

Het voordeel van instant printers is dat de foto’s vaak een betere resolutie hebben dan de foto’s van instant camera’s.

In de volgende Instagram post zie je een instant printer waarvoor je je mobiele telefoon moet aansluiten of inpluggen. Het enige nadeel is dat deze instant printer alleen met IOS toestellen werkt.

Besluit: Welke soorten instant camera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er twee verschillende soorten instant camera’s

 • Analoge instant camera’s
 • Digitale instant camera’s

Om je te helpen beslissen, hebben we de belangrijkste feiten over deze twee soorten onderzocht. In het volgende gedeelte kun je nagaan welk model het meest geschikt is voor jou en je beoogde gebruik.

Wat zijn de kenmerken van een analoge instant camera en wat zijn de voor- en nadelen?

Met instant fotografie kun je een foto nemen en hem binnen enkele seconden in je handen hebben. Het beeld ontstaat onmiddellijk nadat de ontspanknop is ingedrukt en legt kostbare momenten vast zonder in een digitaal geheugen te belanden. Ook het nostalgische karakter van de foto’s maakt de kiekjes tot een heel bijzondere herinnering.

Veel fabrikanten maken sinds enkele jaren weer nieuwe, analoge instant camera’s. Intussen zijn de nostalgische camera’s verkrijgbaar in allerlei maten, kleuren en formaten. De beeldformaten variëren ook naargelang het model.

Voordelen
 • Nostalgisch karakter
 • Snelheid van ontwikkeling
 • Betaalbare prijs
Nadelen
 • Vrij dure films
 • Beelden kunnen vervagen

De meeste nieuwe modellen zijn veel kleiner vergeleken met hun voorgangers. Oude, reeds gebruikte instant camera’s zijn ook nog steeds relatief goedkoop te koop bij particuliere handelaars. De meeste modellen werken nog perfect en hebben alleen de juiste film nodig, die in de meeste fotozaken verkrijgbaar is.

Het bijzondere van analoge instant fotografie is dat elke foto uniek is. Omdat er niets wordt opgeslagen, is het niet mogelijk om meerdere afdrukken van één foto te maken. Het vermogen van de camera om snel bewegende momenten vast te leggen met unieke snapshots is wat hem zo uitzonderlijk maakt.

Instax rot mit Tulpen

Moderne instant camera’s, zoals deze in het rood, hebben vaak de vorm die hier getoond wordt. (Foto: swetlanafriesen / pixabay.com)

Wat onderscheidt een digitale instant camera en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij een digitale instant camera is zowel digitale als analoge fototechnologie in de camera ingebouwd. Met een digitale instant camera kun je, voordat je je foto afdrukt, hem nog eens bekijken en dan beslissen of je hem wilt afdrukken.

Voordelen
 • Schermcontrole
 • Lange levensduur van foto’s
 • Goedkopere films
Nadelen
 • Duur apparaat
 • Geringe levensduur van batterijen

Digitale instant camera’s zijn op de markt gekomen als onderdeel van de heropleving van analoge instant apparaten. In tegenstelling tot de analoge camera heeft de digitale camera een scherm waarop je de zojuist gemaakte foto kunt bekijken.

De moderne technologie maakt het ook mogelijk de camera op een computer aan te sluiten en de foto’s digitaal op te slaan met een SD kaart. Als je veel reist, veel onderweg bent en een actieve fotograaf bent, is een buitencamera een goede keuze naast de instant camera, vooral als je veel bewegende foto’s wilt maken.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om instant camera’s te vergelijken en te evalueren

Soms is het te moeilijk en tijdrovend om technische toestellen en hun onderscheidende kenmerken uit te zoeken. Daarom hebben we in het volgende gedeelte alle mogelijke criteria samengevat die het je gemakkelijker maken verschillende instant camera’s te vergelijken

 • Instant camera formaat
 • Grootte van de instant foto’s
 • Ontwikkelingstijd
 • Ontwerp
 • Flash
 • Operatie
 • Extra functies
 • Stroomvoorziening
 • Omvang van de levering
 • Verwerking
 • Garantie

Instant camera grootte

Als je online naar instant camera’s kijkt, is het vaak moeilijk om de grootte te beoordelen. Vooral de nieuwere, compactere modellen lijken op foto’s erg klein. Over het algemeen is de grootte van de instant film een goede richtlijn, want de grootte van de camera body hangt ook af van de grootte van de filmcassettes.

Vooral oude retro camera’s nemen veel plaats in en kunnen, afhankelijk van het model, een formaat bereiken van wel 19 x 15 centimeter. De filmcassettes van nieuwere instant camera’s zijn al compacter dan de cassettes van oudere modellen. De meeste zijn zo groot als de palm van je hand en passen gemakkelijk in kleine zakken en rugzakken.

Instant film formaat

Zoals eerder gezegd heeft instant film een grote invloed op de afmetingen van de camera. Daarom speelt het formaat van de instant prints een belangrijke rol bij je aankoopbeslissing. Bedenk hoe je je foto’s wilt bewaren voor je ze koopt, zodat je een bepaald formaat kunt kiezen.

Square instant foto’s zijn erg groot en populair bij veel bezitters van een instant camera. Met de comeback van de instant camera zijn nieuwe filmformaten op de markt gekomen, naast het vierkante formaat van de foto’s. Relatief nieuw zijn de populaire instant foto’s op visitekaartjesformaat en staand.

Ontwikkeltijd

De ontwikkeltijd voor oudere modellen ligt tussen ongeveer vijf en 45 minuten. Moderne instant camera’s zijn echter veel sneller dan hun voorgangers. Hoe lang het duurt om een foto te ontwikkelen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het beeld, het soort beeld, het merk filmcassette en de fabrikant van de camera.

Wist je dat de eerste geslaagde foto in 1826 gemaakt werd? View from the Study of Le Gras’ is de titel en werd gemaakt in Saint-Loup-de-Varennes, Frankrijk, door Joseph Nicéphore Nièpce.

Design

Oude modellen geven vorm aan het begrip en de visuele conceptie van een instant camera. Toch worden de moderne instant camera modellen steeds populairder door hun handzaamheid en de verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren. Sommige fabrikanten proberen een bijzonder breed publiek aan te spreken door felle pastelkleuren en lichte plastic behuizingen te gebruiken.

Ze combineren de charme van de camera’s met eigentijds uiterlijk. Veel fabrikanten bieden ook enkele modellen te koop aan in de stijl van rolfilmcamera’s uit de jaren 1970. Deze instant camera’s zijn erg populair vanwege de unieke vintage stijl in de kleuren zwart en grijs. Er zijn ook speciaal voor kinderen ontworpen instant camera’s: bijvoorbeeld een instant camera die eruitziet als een Minion of Hello Kitty van de firma Fujifilm.

Flitser

Een flitserfunctie is in zowat elke instant camera ingebouwd. Bij sommige modellen kun je de flitser echter niet uitschakelen. Omdat de intensiteit van de flitser in de meeste gevallen erg sterk is, kunnen deze instant camera’s in veel situaties erg onpraktisch zijn.

Het is belangrijk dat je niet te dicht bij voorwerpen komt als je opnamen maakt met geactiveerde flitser. Er is hier gevaar voor overbelichting, waardoor de achtergrond erg donker wordt en, in het ergste geval, de foto niet meer bruikbaar is.

Bediening

De bediening van een instant camera is heel eenvoudig en vereist geen extra instructies. Met een beetje oefening zul je ook de juiste belichtingstijd voor je foto’s kunnen vinden. De regel hier is: oefening baart kunst.

De meeste instant camera’s hebben een ingebouwde sensor die je waarschuwt voor de juiste belichting en je de juiste belichtingsinstelling toont met behulp van een knipperend lichtje. Je hoeft alleen maar de draaiknop op de aangegeven stand te draaien en dan de ontspanknop in te drukken.

Extra functies

Door de verscheidenheid aan nieuwe modellen hebben instant camera’s nu een aantal moderne extra functies die veel verder gaan dan het begrip van de klassieke instant fotografie. Ook hier weerspiegelen de afzonderlijke functies de moderne tijd

 • Selfie spiegel
 • Zelfontspanner
 • Statiefaansluiting
 • Opslagmogelijkheid
 • Foto voorbeeld

Hier hebben we de details over deze extra’s die je beslissing voor of tegen een bepaald model instant camera kunnen beïnvloeden.

Selfie spiegel

Moderne technologie combineert instant fotografie met nieuwe functies. Selfie spiegels helpen je om het juiste kader te vinden, zodat je geen onaangename verrassingen hoeft te ervaren nadat je op de ontspanknop hebt gedrukt.

De spiegel maakt het je gemakkelijker om jezelf juist op de foto te plaatsen en zorgt ervoor dat je niet de hele filmcassette hoeft te verspillen op zoek naar de beste selfie.

Instax neben Pflanze

Je ziet hier links van de lens de selfie spiegel. (Foto: Lisa Fotios / pexels.com)

Zelfontspanner

Een zelfontspanner kan een grote hulp zijn in situaties waarin je bijvoorbeeld meteen een foto van een groep vrienden wilt maken. Niet alle instant camera’s hebben deze functie, dus je moet vóór de aankoop beslissen of je dit extraatje nodig hebt of niet.

Statiefbevestiging

In principe zijn er maar een paar instant camera’s met een statiefbevestiging. Een conventionele statiefschroefdraad zit aan de onderkant van sommige instant camera’s. Hierdoor zijn deze camera’s compatibel met alle gangbare camerastatieven. Als je gewend bent met een statief te fotograferen, kan een verbinding zeker een voordeel zijn. Vooral als je wilt fotograferen in combinatie met de zelfontspanner functie.

Opslagmogelijkheden

Voor veel fotografen is het unieke karakter van de beelden van een analoge instant camera een doorslaggevende reden voor aanschaf. Met behulp van de moderne technologie is het echter ook mogelijk foto’s te maken zonder filmcassettes te gebruiken.

Geheugenkaarten stellen gebruikers in staat om snapshots op te slaan op digitale instant camera’s. Dit maakt het ook mogelijk om verschillende afdrukken van een foto tegelijk te maken. Bovendien wordt het beeld digitaal opgeslagen en kan het niet vervagen.

Beeldvoorbeeld

Deze extra functie is ook alleen mogelijk met digitale instant camera’s. Door hun technische constructie lijken ze in wezen op gewone digitale camera’s met beeldschermen op de achterkant.

Met dit digitale scherm kun je foto’s bekijken voordat je ze uitprint. Dit betekent dat je de foto die je net genomen hebt kunt wissen voordat de camera hem uitprint. Zo verbruik je geen filmpapier voor foto’s die je niet mooi vindt.

Voeding

Instant camera’s worden gevoed door batterijen of door oplaadbare batterijen. Beide soorten voedingen hebben hun voor- en nadelen, die we hieronder kort toelichten om je te helpen bij je keuze.

Voeding met een oplaadbare batterij

Oplaadbare batterijen zijn er zowel in vervangbare als in geïntegreerde versies. Vervangbare batterijen zijn veel beter dan geïntegreerde batterijen: ten eerste kun je gemakkelijk een nieuwe batterij kopen als ze stuk gaat, en ten tweede kun je gemakkelijk een reservebatterij meenemen als je onderweg bent.

Voordelen
 • Oplaadbaar
 • Zuiniger
 • Milieuvriendelijk
Nadelen
 • Slechts een paar foto’s per batterijlading
 • Geïntegreerde batterij onpraktisch voor op reis

In principe hebben oplaadbare batterijen het voordeel dat ze oplaadbaar zijn.

Dit betekent dat je ze niet steeds hoeft te vervangen, wat je geld bespaart. Bovendien zijn oplaadbare batterijen milieuvriendelijker dan batterijen. Helaas kun je met één batterijlading meestal maar ongeveer 10 foto’s tegelijk afdrukken.

Voeding met batterijen

Batterijen zijn daarentegen praktischer als je op stap bent en je kunt er ook meer foto’s tegelijk mee afdrukken. Ze zijn echter duurder op de lange duur en niet zo milieuvriendelijk.

Voordelen
 • Handiger voor onderweg
 • Kan meer foto’s afdrukken
Nadelen
 • Duurder
 • Minder milieuvriendelijk

Belangrijk als je een instant camera met batterijen kiest: Als je de camera langere tijd niet gebruikt, verwijder dan de batterijen om te voorkomen dat ze gaan lekken en de instant camera beschadigen!

Leveringsomvang

We hebben de mogelijke accessoires voor instant camera’s al in de gids uitgelegd. Idealiter bedenk je welke accessoires je nodig hebt voor je koopt, en koop je een set met de instant camera en de accessoires. Dit is meestal goedkoper.

Bij de aankoop is bijna altijd een gebruiksaanwijzing en een draagriem inbegrepen.

Als je een instant camera met oplaadbare batterij koopt, zijn deze en de bijbehorende oplader eigenlijk altijd bij de levering inbegrepen. Batterijen, daarentegen, zijn vaak niet inbegrepen. Een ander veel voorkomend accessoire dat je in een set bij een instant camera kunt krijgen is een beschermend zakje of folie. Van tijd tot tijd zijn er ook aanbiedingen waarbij naast de instant camera ook een lensdop, een statief voor de camera, een schermbeschermer of een halsriem geleverd wordt.

Vakmanschap

Je nieuwe instant camera moet natuurlijk van hoge kwaliteit en robuust zijn. Maar hoogwaardig betekent niet duur; ook goedkopere modellen kunnen goed gemaakt zijn. Als vakmanschap belangrijk voor je is, raden we je aan naar een elektronicawinkel te gaan en de instant camera niet online te kopen.

Je kunt de instant camera beter zelf beoordelen en hoeft niet af te gaan op de mening van klanten. Je kunt ook de bediening in de elektronicawinkel bekijken: Daarmee bedoelen we hoe prettig het toestel in de hand ligt, hoe gemakkelijk het te bedienen is en of de knoppen op de gebruikelijke plaatsen zitten.

Garantie

Een belangrijk punt om te overwegen voordat je een instant camera koopt, is of de camera garantie heeft. Eerst willen we het verschil uitleggen tussen een garantie en een waarborg:

Gewährleistung Garantie
Wettelijk verplicht Vrijwillige beslissing van de fabrikant
24 maanden voor nieuwe goederen en 12 maanden voor gebruikte goederen Vrij definieerbaar, vaak 12 – 24 maanden voor nieuwe goederen
Vordering tegen dealer Vordering tegen fabrikant

Je hebt dus voor elke commerciële aankoop een waarborg. Een garantie daarentegen is niet verplicht. Maar als je garantie krijgt, krijg je die naast de garantie. Ga daarom vóór je koopt na of de fabrikant je garantie biedt.

Opgelet: Als je van een particuliere verkoper koopt, is er ook geen wettelijke garantie!

Zowel op Amazon als online op de websites van elektronicawinkels staat vaak geen informatie over de garantie voor de afzonderlijke producten. Maar als het vermeld wordt, zijn er garantiekaarten of een garantie van 1 jaar. Het veiligste bij het kopen in een elektronicawinkel is dat je een verkoper naar de garantie vraagt voordat je de instant camera koopt.

Wetenswaardigheden over instant camera’s

Waarom associëren we de term “Polaroid” automatisch met een instant camera?

Polaroid camera’s zijn niet automatisch instant camera’s. Polaroid is gewoon de naam van de firma die destijds de allereerste instant camera op de markt bracht en zo een blijvende indruk op zijn naam maakte. Tot op de dag van vandaag worden instant camera’s in de volksmond Polaroid camera’s genoemd. Andere voorbeelden van bekende deoniemen zijn de bedrijven Tesa en UHU.

Wanneer en door wie werd de instant camera uitgevonden?

De eerste instant camera werd in 1947 geïntroduceerd door de Amerikaanse wetenschapper en uitvinder Edwin Herbert Land, die leefde van 1909 tot 1991. Land studeerde natuurkunde aan de Harvard Universiteit en werkte aan een probleem met de polarisator dat toen nog onopgelost was.

Met de uitvinding van het apparaat stichtte hij in 1937 de Polaroid firma.

Wist je dat een klein meisje in 1943 de aanzet gaf tot de instant camera? Als dochter van zakenman en Amerikaans natuurkundige Edwin Land speelde ze tijdens haar vakanties met een camera en maakte foto’s. Uiteindelijk vroeg ze waarom de film er zo lang over deed om te ontwikkelen en dit zette haar vader aan het denken. Hij experimenteerde met een chemicus, Eudoxia Woodward, op een ontwikkelproces gedurende verscheidene jaren tot ze uiteindelijk een doorbraak bereikten.

Omdat hij de innovatie van de instant camera uitbracht in de naam van zijn bedrijf Polaroid, is de term Polaroid camera sindsdien meer in gebruik dan de term instant camera. Net als bij Tempo zakdoeken is de bedrijfsnaam een proxy naam voor een product geworden.

De Polaroid camera is genoemd naar Edwin Herbert Land’s bedrijf Polaroid. Hij is de uitvinder en was de eerste producent van zulke camera’s.

De aanzet tot de ontwikkeling was Land’s dochter, die hem vroeg waarom ze de foto die haar vader van haar genomen had niet kon zien. Het duurde vanaf die dag nog vier jaar tot hij een foto van zichzelf in het openbaar nam en kort daarna de foto kon laten zien.

Hoe werden de zwart-wit films van de instant camera’s kleur?

Tot 1950 waren de afgedrukte foto’s van de instant camera nog sepiakleurig. Zwart-wit instant fotografie was gebaseerd op het zilverzout diffusieproces. Nadat de foto ontwikkeld was, moest er een spons, gedrenkt in doorzichtig vernis, op de foto aangebracht worden om hem te fixeren.

In 1963 werden de foto’s voor het eerst ingekleurd, zodat het vreemde borstelen niet meer nodig was. Voor kleurenfotografie werd een kleurverspreidingsproces gebruikt. De aanwezige kleurontwikkelingsmoleculen droegen bij tot de kleuring van het beeld. Aanvankelijk waren er scheidingsfilms, die bestonden uit een negatief en een positief. Nadat de foto gemaakt was, moest het negatief van het positief afgepeld worden.

Hier moest de ontwikkelingstijd strikt aangehouden worden, zodat contrasten en kleuren bij het drukken niet vervormd werden. Daartoe werden stopwatches met countdowns in de camera’s ingebouwd. Toen het integrale proces in 1972 ontstond, mochten fotografen het beeld uit het apparaat trekken en slechts even wachten tot het beeld klaar was.

Een verschil met het split-image proces was dat de camera uitgerust moest zijn met een achteruitkijkspiegel. Vanaf toen waren er dus instant camera’s met SLR lenzen verkrijgbaar. De eerste van deze foto’s waren sepiakleurig, gevolgd door zwart-wit films. In 1963 verschenen de eerste kleuren instant foto’s. Gekleurd, maar met de klassieke bleke kleurzweem.

Hoe lang duurt het om een instant foto te ontwikkelen?

De ontwikkelingstijd hangt af van het filmmateriaal. Bij de nieuwere modellen is de tijd die nodig is om de foto’s te ontwikkelen vrij kort, terwijl oudere instant camera modellen er veel langer over doen om de foto’s volledig te ontwikkelen. Tijdens de ontwikkeling van een instant foto is het belangrijk op de temperatuur te letten en de film tegen zonlicht te beschermen.

De foto moet onmiddellijk nadat hij afgedrukt is in de lucht bewaard worden bij ongeveer 20 graden Celsius. Als je net een foto gemaakt hebt bij lage temperaturen, kun je je vers uitgeworpen foto het beste gewoon in een jaszak dicht bij je lichaam stoppen. De nieuwere modellen doen er ongeveer drie tot vijf minuten over om het beeld volledig weer te geven, terwijl oude instant camera’s er tot 45 minuten over kunnen doen.

Bedenk ook dat de tijd die de foto nodig heeft om uit de camera af te drukken en de tijd die de foto nodig heeft om op papier volledig zichtbaar te zijn, nogal kunnen verschillen.

Moet ik de foto’s schudden om hun ontwikkeling te bevorderen?

Vroeger waren foto’s na het afdrukken nog vochtig, dus schudde de fotograaf ze daarna droog. Bij moderne camera’s vindt bij de ontwikkeling van moderne films een chemisch proces plaats. Het beeld mag daarom nooit met te veel lucht in aanraking komen.

Schudden kan in het ergste geval zelfs de instant foto beschadigen.

Het beste is je foto op een tafel te leggen en een paar minuten te wachten tot hij vanzelf ontwikkeld is.

Waar moet ik op letten bij de verzorging van mijn instant camera?

Je moet voorzichtig zijn bij het verzorgen en schoonmaken van een instant camera, zodat je hem niet per ongeluk beschadigt. Daarom hebben we hier wat tips voor onderhoud en schoonmaakhulpmiddelen op een rijtje gezet: Je kunt in fotozaken of bij Conrad bijvoorbeeld speciale schoonmaaksetjes voor camera’s vinden, die enkele nuttige hulpmiddelen bevatten, die we hieronder nader zullen toelichten.

Als je besluit een reinigingsset te kopen, vraag dan ter plekke advies aan een verkoper. Voor het schoonmaken van de instant camera in het algemeen raden we een pluisvrije doek aan die bij het schoonmaken geen pluisjes achterlaat en tegen krassen beschermt. Je kunt ook een speciale spuitbus gebruiken om stof en kleine deeltjes te verwijderen. Dit is een bijzonder product uit de foto-industrie.

Maar wees voorzichtig: de spuitbus mag niet te dicht bij de lens komen. Er zijn twee manieren om het beeldscherm en de lens van je instant camera schoon te maken

 • Met een microvezeldoek
 • Met een borstel met blaasbalg, die onnodig contact met het gevoelige oppervlak voorkomt.

Je kunt ook een schermbeschermer kopen om krassen te voorkomen. Er zijn speciale persluchtblikken verkrijgbaar om stof van USB aansluitingen te verwijderen.

Als je ondanks deze tips toch bang bent je instant camera te beschadigen, kun je hem bij een speciaalzaak laten schoonmaken.

Foto bron: eniko kis / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies