Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

37Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

124Verzamelde opmerkingen

Het tijdperk van het Internet heeft de oude technologie ingehaald. Niet alleen de mobiele telefoon en de televisie, maar ook de goede oude radio. Want nu is internet radio aan een opmars bezig. Geen wonder – per slot van rekening zijn daar nu ontelbare stations beschikbaar en alles wat je nodig hebt voor ontvangst is W-LAN. Als je nieuw bent in dit onderwerp, moet je beslist onze Internet radio test 2023 eens bekijken.

Hier hebben we verschillende modellen met elkaar vergeleken. Hier hebben we verschillende modellen met elkaar vergeleken en geven je een paar criteria waarmee je zelf Internet radio’s kunt vergelijken. We behandelen ook technische vragen: In onze Internet radio test 2023 kun je nagaan welke bandbreedte je nodig hebt voor ontvangst van Internet radio en welke functies een moderne Internet radio biedt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Internetradio’s zijn er in verschillende modellen. Je kunt kiezen uit draagbare Internet radio’s, compacte Internet radio’s, mini stereo Internet radio’s, HiFi Internet radio’s en alarm Internet radio’s.
 • Omvang, prestaties, verbindingen, functies, afspeelformaten en leveringsomvang zijn criteria waarmee je rekening moet houden als je een Internet radio kiest.
 • Omdat de internetradio geen stations zoekt op frequentie zoals een gewone radio, maar via internetpagina’s, moet je advies vragen aan een deskundige technicus voor je hem instelt.

Internet radio: Onze selectie

Technisat Internetradio

In de doos vindt u de TechniSat DigitRadio 10 IR stereo-tuner, inclusief USB-kabel, telescoopantenne, afstandsbediening en gebruiksaanwijzing. De stekker is van het type C. De afmetingen van de radio zijn (B x H x L) 12 x 9 x 6 cm en hij komt in een stijlvolle zwart/zilveren kleur. Upgrade uw luisterervaring met de TechniSat DigitRadio 10 IR Internetradio.

Pure Internetradio

Ontdek de wondere wereld van internetradio met de Pure Elan Connect+. Deze hoogwaardige radio biedt een overvloed aan zenders in kristalheldere digitale kwaliteit, dankzij de DAB+ digitale radio. Hiermee geniet u van een gevarieerde selectie aan geweldige, vaak exclusieve content in zeer gedetailleerd, digitaal geluid. Daarnaast is er ook FM-radio beschikbaar voor elk station dat nog niet digitaal is geworden.

Medion Internetradio

Ontdek de wereld van muziek zoals u het nog nooit eerder hebt ervaren met MEDION’s nieuwste innovatie, de MEDION LIFE MD89289 P85333 Internetradio. Met deze ongelooflijke radio ontvangt u meer dan 25.000 internetradio-stations en talrijke podcasts uit de hele wereld, zodat u altijd en overal uw favoriete deuntjes bij de hand hebt. Uw luisterervaring wordt nog comfortabeler dankzij de draadloze verbinding via WLAN-technologie, die zorgt voor een naadloze integratie in uw thuisnetwerk.

Telestar Internetradio

Ontdek de ultieme luisterervaring met de Telestar compacte internetradio, uw perfecte metgezel voor muziekliefhebbers. Deze alles-in-één radio biedt verbluffend solide geluidskwaliteit dankzij de 1,8 inch luidspreker met 4 W vermogen en een equalizer met vooraf ingestelde instellingen. Geniet van een reeks mediafuncties, zoals de uitgebreide USB-muziekspeler waarmee u moeiteloos uw favoriete mp3-, wma-, aac- of wav-bestanden kunt afspelen. Bovendien kunt u eenvoudig internetradiostreams opnemen, zodat u nooit een beat mist.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een internetradio koopt

Wat zijn de voordelen en nadelen van een internetradio?

De hoge aanschafprijs wordt gecompenseerd door de revolutie in de gegevensoverdracht. Of je nu thuis bent of aan de andere kant van de wereld, er zijn geen grenzen aan de stroom van informatie en muziek. Behalve weeronafhankelijke ontvangst van hoge kwaliteit, biedt webradio een grote verscheidenheid aan stations uit de hele wereld en uit alle muziekgenres. Dit betekent dat niet alleen muziekfans maar ook alle “leergierige” mensen gegarandeerd aan hun trekken komen.

Bovendien kan een internet radiostation veel goedkoper worden geëxploiteerd dan een gewoon radiostation. Het gevolg is dat steeds meer particulieren een radioprogramma online beschikbaar maken en dat elke muzieksoort, hoe “klein” ook, op Internetradio vertegenwoordigd is. Veel conventionele radiostations hebben ook de mogelijkheden van internetradio ontdekt en bieden hun programma’s ook online aan.

Voordelen
 • Weersonafhankelijke ontvangst
 • Groot aantal radiostations
 • Talloze muziekgenres
 • WLAN radio vervangt PC of smartphone
 • Ontvangst ook onderweg mogelijk
Nadelen
 • Hoge aanschafprijs
 • Gevoeliger voor storingen dan transmissie via conventionele radiofrequenties
 • Ontvangst van zenders is afhankelijk van de bandbreedte

Vooral als je een langer verblijf in het buitenland plant, kun je vooraf informatie inwinnen over het land en je talenkennis opfrissen. Als je al in het buitenland bent, ben je altijd “op de hoogte” van wat er in eigen land gebeurt. Door de particuliere stations neemt het muziekaanbod voortdurend toe, of het kan ook gebeuren dat afzonderlijke radiostations weer van de oppervlakte verdwijnen. Niettemin neemt het aantal apparaten en zendlijsten toe en is het intussen wereldwijd tot ongeveer 30.000 stations gegroeid.

Hoe werkt een internet radiostation?

Voorwaarde om online radio te kunnen ontvangen is een klein thuisnetwerk waarop het Internet radio toestel kan inbellen. Dit kan via een LAN kabel of via W-LAN (draadloos). Eenmaal verbonden, belt de radio via de router naar het Internet. Zodra de radio verbinding heeft gemaakt met het Internet en online is, kan muziek ontvangen worden.

Dit werkt via bestaande zenderlijsten, waartoe het Internet radio toestel toegang heeft. Hoeveel stations de online radio ontvangt hangt af van de bandbreedte. Om er zeker van te zijn dat je internetradio goed werkt, moet je hem opstellen op een plaats met een bijzonder goede internetontvangst. Anders zijn verlies in geluidskwaliteit en transmissie te verwachten. Nog een detail terzijde – omdat je voor je online radio Internetontvangst nodig hebt, hoor je niet meteen muziek als je het toestel aanzet.

Eerst moet een Internet verbinding tot stand gebracht worden. Dit kan tussen 10 en 15 seconden duren. Gedurende deze tijd wordt de zogenaamde “buffer” opgevuld. Dit is een buffer die gebruikt kan worden om een paar seconden te overbruggen. Het voordeel hiervan is dat muziek nog steeds gespeeld kan worden, zelfs als de internetverbinding hapert.

Een netwerkverbinding is een eerste vereiste voor de werking van een Internet radio.

Welke bandbreedte heeft mijn Internet radio nodig?

Vanwege de grote hoeveelheid gegevens die bij het luisteren naar Internet radio wordt ontvangen, is een zo snel mogelijke Internetverbinding een eerste vereiste. Toegang via DSL of glasvezelkabel is hier het meest geschikt. Helaas is een ISDN of analoge verbinding niet voldoende voor vlekkeloze ontvangst van Internet radio, want er is een datavolume van minstens 128 kilobits per seconde nodig.

Met dit volume is het mogelijk Internet radio in CD geluidskwaliteit te ontvangen. De helft van de transmissiesnelheid is ook voldoende om nieuws te ontvangen. Stations met meer dan 128 kilobits worden zelden gevonden. Als je al zonder problemen webradiostations op je PC ontvangen hebt, is ontvangst met een Internet radio toestel ook mogelijk via het Internet.

Een snelle Internetverbinding kan verkregen worden met toegang via DSL of glasvezelkabel.

Houd er rekening mee dat wanneer je Internet radio online is, het kan gebeuren dat andere Internet-specifieke toepassingen zoals mail, Facebook, Skype, enz. niet meer goed werken door de grote hoeveelheid gegevens. Je moet dus ook rekening houden met het verbruik van alle andere Internet toepassingen die parallel met de Internet radio gebruikt worden. Het kan ook zijn dat de ontvangst van het Internet over het algemeen slecht is, vooral in oude huizen. In dit geval werkt een Internet radio niet zonder storing. Een WLAN booster of repeater kan dit snel verhelpen. Omdat een lopende radio voortdurend gegevens ontvangt, bevelen we een vast tarief aan.

Anders kan het gebeuren dat aan het eind van het datavolume ofwel de ontvangst gesmoord wordt en je niet meer probleemloos van je internet radio kunt genieten. Een andere mogelijkheid is dat je voor een onaangename verrassing komt te staan als je je rekening ontvangt. Als je geen vast tarief hebt, raden we je aan in elk geval je tarief te veranderen.

Om onaangename verrassingen bij de facturering te voorkomen, is het raadzaam een vast tarief te kiezen.

Welke bestandsformaten moet mijn Internet radio toestel kunnen afspelen?

Om de hoeveelheid overgebrachte gegevens zo gering mogelijk te houden, spelen radiostations hun programma’s op het internet in verschillende formaten. De formaten zorgen voor een kleinere hoeveelheid gegevens. Het belangrijkste en waarschijnlijk bekendste formaat is het MP3 formaat.

Dit wordt in het algemeen door elk internet radio toestel afgespeeld. Maar om ook Internet radio stations te kunnen spelen die andere formaten voor compressie gebruiken, is het niet onbelangrijk dat je Internet radio toestel zoveel mogelijk verschillende bestanden kan afspelen. De WMA en Real Audio formaten spelen hierbij een belangrijke rol. Ook de ASX en M3U formaten zijn populair. Deze zijn echter problematisch voor sommige Internet radio toestellen. Van minder belang zijn de formaten AAC, AAC+ of Ogg Verbis.

In principe kan MP3 door elke internet radio afgespeeld worden. Om ook andere formaten te kunnen gebruiken, moet een internetradio verschillende bestanden kunnen afspelen.

We raden je echter aan vooraf na te gaan welke formaten je favoriete radiostations gebruiken om uit te zenden. Niets is erger dan dat je Internet radio je favoriete zender niet kan spelen. Als je later een station ontdekt waarvan je webradio het formaat niet herkent, is er een kans dat je het met firmware updates kunt decoderen. Er is echter geen garantie.

Bij de keuze van het formaat moet je er op letten dat je een formaat kiest waarin zoveel mogelijk bestanden kunnen worden afgespeeld.

Welke verbindingen en functies biedt de huidige Internet radio en wat zijn de voordelen?

In principe geldt: hoe meer verbindingen hoe beter, want hoe flexibeler je bent en hoe veelzijdiger je online radio toestel gebruikt kan worden. Ook al kun je je vandaag niet voorstellen dat je de verbinding ooit zult gebruiken – je weet nooit wat de toekomst zal brengen. De tabel hieronder geeft je een overzicht van de verbindingen en hun voordelen:

Verbinding/functie Voordelen Bluetooth functie Maak verbinding met andere apparaten, draadloze transmissie, geen WLAN nodig CD drive Muziekverzameling kan nog steeds gebruikt worden, geen elektronische opslag van CD’s nodig USB Veelzijdig gebruik, apparaten van derden opladen, Internet radio apparaat onderweg opladen, muziekbestanden van een memory stick/harde schijf afspelen enz, verbind met een MP3 speler SD of micro SD aansluiting speel extra afspeellijsten HDMI Voor spelconsoles, TV of andere apparaten met geluid worden de boxen van de Internet radio gebruikt, minder kabels, geen extra kosten voor extra boxen Hoofdtelefoon Huisgenoten worden niet gestoord, beste geluidskwaliteit via hoofdtelefoon AUX IN Aansluiting van extra boxen of geluidssystemen voor een nog betere geluidskwaliteit Extra luidsprekers via Line OUT of Cinch Betere geluidskwaliteit, hoger volume

Internet via kabel (LAN);Alternatief voor WLAN,

Wat kost een internetradio?

WLAN radio-apparatuur is helaas niet goedkoop. Maar zoals altijd heeft kwaliteit zijn prijs. Intussen kun je een vergelijkbaar goede online radio kopen voor ongeveer EUR 70 tot EUR 80. Er zijn bijna geen bovengrenzen. Terwijl compacte WLAN radio’s rond de EUR 50 beginnen, zijn er mini-internet stereosystemen verkrijgbaar vanaf EUR 70.

De luxe versie onder de internetradio’s is echter een HiFi Internet ontvanger. Dit kost vanaf EUR 160. Tijdens ons onderzoek merkten we dat er steeds goedkopere of veel duurdere aanbiedingen zijn voor alle soorten online radio’s die op deze pagina gepresenteerd worden. Een gedetailleerde vergelijking van aanbiedingen, aansluitingen en functies is dus in elk geval de moeite waard.

Internetradio’s zijn niet goedkoop – maar de prijs betaalt zich meestal terug. De goedkoopste beginnen bij ongeveer 70 euro.

Besluit: Welke soorten internet-radio’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

Lange tijd konden radiostations hun programma’s alleen plaatselijk via FM uitzenden. Online ontvangst van radio werd veel later mogelijk via de computer. Met een radiotoestel dat met internet overweg kan, is dit nu mogelijk zonder computer. Er is een ruime keuze aan ontwerpen, functies en toepassingen – van badkamer tot woonkamer, feestmuziek onderweg of wekdienst. Elke WLAN radio heeft zijn voor- en nadelen. Het perfecte Internet radio toestel hangt dus af van je persoonlijk gebruik. We maken onderscheid tussen 5 soorten internet radio’s:

 • Draagbare Internet Radio
 • Compacte Internet Radio
 • Mini stereo Internet radio
 • HiFi Internet Radio
 • Wakker worden met Internet Radio

Afhankelijk van hoe je je Internet radio wilt gebruiken, is het ene of het andere Internet radio toestel beter geschikt voor je. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende soorten toestellen, hun voor- en nadelen, en een aanbeveling over wanneer je dit type Internet radio toestel zou moeten kiezen.

Wat is een draagbare internetradio en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het maakt niet uit of je hem thuis of onderweg gebruikt. Je draagbare WLAN radio is altijd en overal bij je – ongeacht de stroomvoorziening. Hij is niet alleen klein en robuust, maar ontvangt ook conventionele FM radio via een antenne. Deze Internet radio is de beste keuze als je flexibel wilt zijn en geluidskwaliteit niet je voornaamste zorg is. De geluidskwaliteit van een draagbare WLAN radio is zo slecht omdat ze vanwege hun afmetingen meestal maar met 1 luidspreker zijn uitgerust. Alleen mono weergave is mogelijk. Gecomprimeerde muziek, daarentegen, wordt in stereo opgeslagen. Dit betekent dat 2 luidsprekers nodig zijn om optimaal van de geluidskwaliteit te genieten. Als alternatief kun je via een aparte verbinding een tweede luidspreker toevoegen en zo stereogeluid ontlokken aan de WLAN radio.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Robuuste behuizing
 • Ontvangst van FM, zelfs zonder internet
 • Onafhankelijk van stroomvoorziening
Nadelen
 • Duur
 • Onvoldoende geluidskwaliteit door kleine luidsprekers
 • Batterijduur
 • Externe WLAN

WLAN ontvangst is helaas een energieslurper, of in dit geval een batterijslurper. Het is ondenkbaar als de muziek op het juiste moment plotseling uitgaat. Daarom is het van essentieel belang aandacht te besteden aan het batterijvermogen en aan de mogelijkheid om het toestel onderweg op te laden. Als alternatief zijn er ook WLAN radio’s met geïntegreerde batterijen verkrijgbaar. Deze laadt automatisch op tijdens het gebruik op het lichtnet.

Wat is een compacte Internet radio en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

De meeste WLAN radio’s zijn compacte WLAN apparaten. Ze zijn er in verschillende vormen, kleuren en kenmerken. Dankzij de geïntegreerde luidsprekers, die een relatief goed geluid geven, kan hij thuis op allerlei manieren gebruikt worden en is hij verkrijgbaar voor een goede prijs. Als je je WLAN radio alleen thuis wilt gebruiken en flexibel wilt zijn, raden we een compacte WLAN radio aan.

Om de geluidskwaliteit wat te verhogen moet je er bij de aanschaf van een compacte WLAN radio op letten dat de ingebouwde luidsprekers aan de zijkant van het apparaat zitten, naast een aansluiting voor een externe luidspreker. Hierdoor kan het geluid zich beter verspreiden en is de klank beter. Een andere aanwijzing voor beter geluid is het aantal watts. Hoe hoger de waarde, hoe beter het geluid.

Voordelen
 • Klein
 • Universeel toepasbaar
 • Groot bereik
 • Goedkoop
 • Ontvangst van FM mogelijk
Nadelen
 • Stroomaansluiting
 • Kan meestal niet in een hifi-systeem geïntegreerd worden
 • Geluidskwaliteit meestal onvoldoende

Omdat de meeste internetradio’s compacte apparaten zijn, zijn ze er echt in verschillende kleuren, vormen, materialen, uitrustings- en beeldschermvarianten. Je wordt hier vrijwel verwend met keuze. Aan de andere kant heb je ook het voordeel dat je een Internet radio kunt vinden die perfect bij je woninginrichting past.

Wat is een mini stereo Internet radio en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

De term mini WLAN stereo zou hier waarschijnlijk juister zijn, want dit type WLAN radio-apparaat is meestal een klein mini-stereosysteem. De geluidskwaliteit is hier bijzonder goed, vooral omdat de luidsprekers meestal apart van de WLAN radio in de kamer geplaatst kunnen worden. Daardoor blijft dit WLAN radio-apparaat meestal op dezelfde plaats staan waar het voor het eerst geïnstalleerd werd. Dit type Internet radio biedt ook modellen met geïntegreerde boxen. Door de grootte van het Internet radio systeem en zijn prestaties zijn deze nog duidelijk te onderscheiden van compacte Internet radio’s. In elk geval is hier een grotere voetafdruk te verwachten.

Voordelen
 • Zeer goede geluidskwaliteit
 • Meestal met afstandsbediening
 • Voldoende functies
Nadelen
 • Locatiegebonden
 • Groter ruimtebeslag
 • Hoge prijs

Omdat mini-internet stereo’s groter zijn dan compacte internetradio’s, is het aantal aansluitingen en functies ook groter dan bij de tot nu toe voorgestelde internetradio’s.

Wist je dat veel aanbieders naast de klassieke afstandsbediening ook een moderne app aanbieden, waarmee je het apparaat vanaf je smartphone kunt bedienen? Deze apps zijn meestal gratis en beschikbaar voor Android en iOS.

Als je geen stereo-installatie thuis hebt, je online radio-apparaat alleen stationair wilt gebruiken en het geluid belangrijk is, is dit type internetradio de optimale oplossing voor je.

Wat is een HiFi Internet radio en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Ben je een muziekliefhebber? Heb je thuis al een prima systeem geïnstalleerd? Maar ontvang je nog geen online radio? Dan is een HiFi Internetradio de perfecte oplossing voor jou. Een HiFI Internet radio is ideaal als je al veel geld in je HiFi systeem geïnvesteerd hebt en het op de nieuwste standaard wilt brengen.

”Sven”Redaktor
Maak de stereo-installatie geschikt voor internet. Oudere hifi-installaties kunnen meestal “op het internet” gebracht worden. Met een Internet tuner kun je echter ook Internet radio ontvangen via je stereo-installatie. Eenmaal aangesloten geven de meeste Internet tuners ook toegang tot verschillende netwerken, bijvoorbeeld de thuiscomputer en streaming diensten (Bron: computerbild.de)

Bij het ontwerpen van deze producten werd speciale aandacht besteed aan de integratie in de bestaande stereotorens, zodat ze gemakkelijk in je bestaande hifi-installatie kunnen worden ingepast. Het oog moet er immers ook iets van meekrijgen. Behalve integratie in het bestaande home entertainment systeem, biedt een HiFi Internet radio ontvanger uitgebreide aansluitmogelijkheden, zodat geen wens onvervuld blijft.

Voordelen
 • Top geluidskwaliteit, zelfs bij lagere transmissiesnelheden
 • Kan in een bestaand home-entertainmentsysteem worden geïntegreerd
 • Geen extra luidsprekers nodig
 • Veel zenders kunnen worden ontvangen
Nadelen
 • Prijs-intensief
 • Kan alleen worden gebruikt in combinatie met een home-entertainmentsysteem
 • Kan niet universeel worden gebruikt

Afhankelijk van het apparaat zijn de meeste opslagmedia voor media toegankelijk met deze Internet ontvanger. De meeste apparaten bieden niet slechts 1 aansluiting per categorie, maar meerdere, b.v. 5 HDMI en 3 USB aansluitingen, enz. Het systeem kan dus optimaal geïntegreerd worden, bijvoorbeeld in een bestaande geluidsinstallatie. Behalve de vele verbindingen is natuurlijk ook het aantal kanalen dat ontvangen kan worden groter, en een transmissie van kanalen met lagere bandbreedte werkt ook zonder ruis.

De luidsprekers van goedkope internetradio’s zijn met 15 watt helaas erg zwak. De nieuwste internetradio’s zijn uitgerust met ongeveer 200 watt, terwijl hi-fi internetradio’s 425 watt hebben. Dit verschil komt tot uiting in de kosten. Het is de moeite waard zorgvuldig te vergelijken, vooral omdat niet elke aanbieding luidsprekers omvat.

Wat is een Weck Internet radio en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een WLAN radio van Weck heeft een geïntegreerde klok. Zo kun je de dag beginnen met het geluid van je favoriete online radiozender. Natuurlijk wordt het apparaat meestal in de slaapkamer gestationeerd. We raden je aan deze WLAN radio te kopen als de alarmfunctie voor jou van cruciaal belang is.

De meeste van deze toestellen bieden naast het alarm ook een slaapfunctie. Met de automatische slaapfunctie kun je je radio laten weten hoe lang hij muziek moet afspelen. Dit betekent dat je in slaap kunt vallen zonder dat je weer uit bed hoeft te komen om je Internet radio uit te zetten of zelfs een PC af te sluiten.

Voordelen
 • Wekkerfunctie
 • Klein oppervlak
 • Luister naar muziek voor het in slaap vallen
Nadelen
 • Geluidskwaliteit
 • Met draadloze ontvangst, elektrosmog in de slaapkamer

Bij de aanschaf van een radio moet rekening gehouden worden met de grootte van het scherm en de helderheid ervan. Het moet gemakkelijk te lezen zijn en niet te helder. Je wilt immers niet verblind worden door je internetradio of zelfs je slaapkamer laten verlichten.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om Internet radio’s te vergelijken en te evalueren

In dit gedeelte willen we je wijzen op de factoren die je kunt gebruiken om Internet radio’s te vergelijken en te evalueren. Dit helpt je beslissen of een bepaald apparaat beter of slechter geschikt voor je is. De volgende criteria moeten in aanmerking genomen worden:

 • Soorten internetradio’s
 • Grootte van Internet radio’s
 • Luidspreker uitgang
 • Verbindingen
 • Functies
 • Afspeelformaten
 • Omvang van de levering

Hieronder vind je meer informatie over elk van de koopcriteria voor internet radio.

Soorten internetradio’s

Voordat je een keuze maakt voor een Internet radio, moet je nadenken over de situaties waarin je er een bij je zou willen hebben om naar je favoriete radiozender te luisteren. Als dit vooral situaties voor onderweg zijn, raden we een draagbare Internet radio aan. Voor situaties thuis moet je bedenken of het geluid ook belangrijk is om het feest echt op gang te laten komen, of dat je ’s avonds gewoon naar een liedje of twee wilt luisteren.

Afhankelijk van het belang van de geluidskwaliteit, raden we je aan een compact toestel te kiezen of een mini internet stereo systeem. Als er niets boven het geluid thuis gaat, raden we een HiFi Internetradio aan. Als je nog geen systeem van hoge kwaliteit hebt en muziek je hoogste prioriteit is, raden we je aan te investeren in een HiFi toren. Of je kunt je bestaande systeem uitbreiden met een ander apparaat.

Grootte van Internet radio’s

Elke Internet radio neemt meer of minder ruimte in. In elk geval moet je niet vergeten dat het meestal op één plaats in je vier muren wordt geplaatst en daar meestal blijft. De uitzondering is, natuurlijk, de draagbare Internet radio. Afhankelijk van de functie en het luidsprekervermogen variëren de afmetingen van het product sterk.

Er zijn superkleine toestellen die nauwelijks plaats innemen of toestellen die bijzonder goed op dressoirs of ladekasten kunnen worden geplaatst of in bestaande hifi-systemen kunnen worden geïntegreerd. Natuurlijk speelt ook de vormgeving hier een rol. De radio moet immers perfect passen bij de rest van het meubilair. Er zijn ook Internet radio’s die ontworpen zijn om aan de onderkant van een kast bevestigd te worden. Zulke apparaten vind je vaak in de keuken. Ze hebben het grote voordeel dat ze geen ruimte innemen op het meestal te kleine werkblad.

Vermogen van de luidspreker

Het vermogen van een luidspreker wordt uitgedrukt in watt. Hoe meer watt, hoe luider je muziek kunt spelen. In dit geval betekent 2×5 watt dat het Internet radio toestel 2 luidsprekers heeft, elk met een vermogen van 5 watt. Natuurlijk hangt het wattage ook af van het toepassingsgebied.

Voor een internetradio onder de kast is 2×2 watt voldoende, terwijl 20 watt en meer aan te bevelen is om in de huiskamer naar je favoriete radiozender te luisteren. Natuurlijk spelen ook de grootte van de kamer en de ligging een beslissende rol. Afhankelijk van hoe belangrijk geluid en volume voor je zijn, is het belangrijk om na te denken over het vermogen van je toekomstige toestel. Afhankelijk van het apparaat variëren deze sterk en gaan van 2×2 watt tot enkele 100 watt.

Verbindingen

Zoals in de vorige paragraaf vermeld, hoe meer verbindingen hoe beter, want hoe flexibeler je bent. Je Internet radio is niet langer “alleen maar” een Internet radio geschikte ontvanger, maar kan ook je muziek van bijvoorbeeld een USB stick afspelen. Meer aansluitingen betekent echter ook dat het Internet radio apparaat groter is en, uiteraard, duurder dan andere vergelijkbare producten met minder aansluitingen. Denk daarom goed na over welke verbindingen je echt wilt gebruiken.

Een geïntegreerde CD-speler zal waarschijnlijk niet veel zin hebben voor een draagbare internetradio, want niemand gaat tegenwoordig nog met zijn CD-collectie het huis uit. Een geïntegreerde batterij in een hifi Internetradio toestel evenmin, want dat is in het thuissysteem geïntegreerd.

Docking-verbindingen worden ook minder relevant door nieuwe technologieën zoals Bluetooth. Woon je in een gedeelde flat, dan moet je beslist aandacht besteden aan de hoofdtelefoonaansluitingen. Hiermee kun je op elk moment van de dag of nacht online naar je favoriete radiozender luisteren zonder je huisgenoten wakker te maken.

Functies

Met functies bedoelen we enerzijds de uitzendstations die ontvangen kunnen worden en anderzijds het opslaan van een favorietenlijst of extra diensten zoals de alarm- en slaapfunctie en de tijdsaanduiding. Al deze zaken laten je je Internet radio toestel meer gebruiken en het zo beter in je dagelijks leven integreren.

Wist je dat goede webradio’s tegenwoordig de “Spotify Connect” functie hebben? Dit betekent dat je de radio kunt gebruiken om je favoriete muziek van Spotify te streamen zonder hem op je smartphone of laptop aan te sluiten.

Behalve de genoemde functies bieden de meeste fabrikanten ook bediening van het Internet radio apparaat via app. Dit maakt het gemakkelijk om nieuwe stations te vinden of de lijst van favorieten te bewerken zonder een PC aan te hoeven zetten. Als alternatief kan een afstandsbediening bij het toestel worden geleverd.

Afspeelformaten

Voordat je een Internet radio apparaat koopt, moet je duidelijk weten naar welke radiostations je in de toekomst wilt luisteren en nagaan of ze ook door het Internet radio apparaat van je keuze kunnen worden gespeeld. De meest voorkomende formaten zijn al genoemd in het bovenstaande gedeelte en geven een goed overzicht.

Niet alleen afspeelformaten spelen hier een rol, maar ook FM of DAB en DAB+ ontvangst. Een goed Internet radio-apparaat ontvangt tegenwoordig niet alleen Internet radiozenders, maar ook DAB of DAB+ en conventionele radiozenders via FM. Dus als je naar de radiozenders wilt luisteren waar je tot nu toe naar luisterde en deze radio nog niet Internet-compatibel is, is het zeker de moeite waard hier aandacht aan te besteden.

Omvang van de levering

De leveringsomvang varieert naargelang het product. In elk geval moet de voedingseenheid bij het toestel, inclusief de luidsprekers, worden bijgeleverd. In het geval van een geïntegreerde afstandsbediening, vinden we dat de batterij er ook bij moet zitten. Vooral als je een nieuwe HiFi Internetradio koopt, zullen de luidsprekers waarschijnlijk niet geïntegreerd zijn. Hier is bijzondere voorzichtigheid geboden om een ruw ontwaken te voorkomen.

De infrastructuur van de radio-industrie is de laatste jaren nog verder uitgebreid. Alleen al in Duitsland zijn er momenteel (2017) ongeveer 420 radiostations. Er is voor elk wat wils, nog een reden om voor een internetradio te kiezen. (Beeldbron: pixabay.com / Pexels)

Wetenswaardigheden over Internet radio

Hoe gaat de eerste installatie in zijn werk?

De eerste installatie van het Internet radio apparaat kost in elk geval tijd, vooral omdat ook wachtwoorden gemaakt en bevestigd moeten worden. De gebruiksaanwijzing, die je door het configuratiemenu leidt, is hiervoor zeker nuttig. Je Internet radio is immers een soort minicomputer die “geleerd” moet worden hoe je toegang krijgt tot het Internet en andere gegevens.

Maak je geen zorgen, deze instellingen hoeven maar één keer gemaakt te worden. Maar de geïnvesteerde tijd is in elk geval de moeite waard, want het Internet radio toestel onthoudt wachtwoorden en je kunt de zenders die je bijzonder bevallen bij je favorieten bewaren voor later gebruik. Je online radio wordt zo speciaal op je muziekvoorkeuren ingesteld en deze gegevens kunnen ook in de toekomst worden geraadpleegd.

Hoe je de Internet radio correct installeert moet beter bekeken worden. De installatie duurt lang, maar je hoeft het maar één keer te doen.

Hoe vind ik Internet radiozenders?

Normaal gesproken is op elk radiotoestel af fabriek al een groot aantal zenders voorgeprogrammeerd. Deze zijn gesorteerd op land, regio en genre. In tegenstelling tot conventionele FM radio zijn sommige zenderlijsten al op de Internet radio ontvanger opgeslagen. Het zoeken naar nieuwe stations gaat meestal via het Internet.

De handleiding van de fabrikant van het apparaat bevat informatie over de homepage, die via de computer te bereiken is. De pagina zelf bevat een lijst van uitzendstations en informatie over plaats, genres en bestandsformaten. In het algemeen moet je van tijd tot tijd kijken of er nieuwe uitzendlijsten zijn, want de markt voor webradio verandert voortdurend.

Het is niet ongewoon dat er plotseling nieuwe stations verschijnen en dat andere verdwijnen. Het is ook niet ongebruikelijk dat stations alleen op bepaalde dagen of alleen per uur uitzenden.

Hoe kan ik muziek van mijn PC afspelen via het Internet radio toestel?

Als je Internet radio apparaat zogenaamde streaming software heeft, is het ook mogelijk om je muziek van je PC via de Internet radio af te spelen. De software stuurt de bestanden door naar je radio en ze worden daar afgespeeld. Voorwaarde hiervoor is een eenmalige setup. Bovendien moet de PC ingeschakeld zijn en verbonden met het netwerk.

De muziektitels, het volume, enz. worden bediend via het Internet radio toestel zelf. Af en toe kunnen Internet radio toestellen RSS lezers gebruiken om koppen van nieuws of artikelen op het scherm van de radio te tonen. Als je het hele artikel wilt lezen, moet je de computer gebruiken. Dit kan snel vervelend worden op het kleine display van de Internet radio.

Foto bron: pixabay.com / AndyLeungHK

Recensies