IP-camera
Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Een Internet Protocol (IP)-camera is een beveiligings- of bewakingscamera die je via het netwerk aansluit. In een volledig bewaakte wereld, waarin we constant worden omringd door allerlei soorten camera’s, is een IP-camera misschien wel een van de beste opties om je huis of bedrijf te beschermen. Omdat ze zijn verbonden met het internet, heb je met een IP-camera altijd en overal toegang tot de beelden.

IP-camera’s worden vooral gebruikt voor videobewaking of om een baby of huisdier in de gaten te houden. Ze zijn geschikt voor zowel privé als zakelijk gebruik. Je kunt kiezen tussen modellen voor binnens- of voor buitenshuis. Als je een IP-camera wilt kopen, is er een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten. In deze shopgids laten we je zien welke factoren dat zijn.
Belangrijk om te weten

  • Een Internet Protocol (IP)-camera is een digitale beveiligings- of bewakingscamera die je via het netwerk aansluit. Met een IP-camera kun je dus realtime video en audio opnemen en verzenden via het internet, zonder de tussenkomst van een computer.
  • IP-camera’s zijn volledig veilig in gebruik. Het is mogelijk om de toegang tot de beelden te beveiligen met bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Als je een IP-camera wilt kopen, moet je eerst duidelijk hebben waar je de camera precies voor nodig hebt. Zo moet je kiezen voor een binnen- of buitencamera. Bovendien moet je nadenken of je liever een vast of een mobiel apparaat koopt. Ook factoren als connectiviteit en compatibiliteit moet je niet uit het oog verliezen.

Onze selectie: De beste IP-camera’s op de markt

Een IP-camera is een handig apparaat waarmee je op afstand realtime opnames verstuurt. Maar wat zijn nu de beste IP-camera’s? Wij zochten het uit! Hieronder vind je een selectie met onze favoriete IP-camera’s die op de markt verkrijgbaar zijn. De lijst bevat verschillende modellen, inclusief binnen- en buitencamera’s. De producten zijn allemaal afkomstig van topmerken en bieden een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Zosi Ip Camera

De 2,4 GHz wifi-verbinding zorgt ervoor dat u altijd en overal verbonden blijft met uw camera. Met de gebruiksvriendelijke app op uw smartphone of tablet kunt u op afstand live meekijken, luisteren en praten met iedereen die zich in de buurt van uw camera bevindt. Bovendien kunt u uw bewegingsgeactiveerde video’s opslaan op een kaart of in de cloud, zodat u ze altijd bij de hand heeft wanneer u ze nodig hebt.

Met de REOLINK IP-camera kunt u eindelijk genieten van slimme detectie van personen en voertuigen. Zeg vaarwel tegen de ongewenste alarmen die door bewegende takken of rondvliegende insecten worden geactiveerd. Dankzij geavanceerde algoritmes en detectie van personen/voertuigen herkent deze camera echte gevaren en biedt u maximale geruststelling.

Bewaar uw beelden op verschillende manieren met de flexibele opslagopties van de REOLINK-camera. Sla video’s op met behulp van een micro SD-kaart (tot 256 GB, niet meegeleverd) en de Reolink NVR, of upload ze naar Reolink Cloud. Voel u veilig en beschermd met deze geavanceerde IP-camera van REOLINK en neem afscheid van zorgen over het missen van cruciale momenten in en rond uw huis of kantoor.

Uw D-Link IP-camera is uitgerust met ingebouwde bewegings- en geluidsdetectie die u automatisch waarschuwt en begint met opnemen wanneer er beweging of geluid wordt gedetecteerd. Bovendien kunt u genieten van gratis cloud video-opname die beweging en geluid getriggerde video’s 24 uur lang opslaat. Voor langere opslag zijn er optionele betaalde opnamepakketten beschikbaar die video’s tot 30 dagen kunnen bewaren.

De beste IP-camera voor binnen en buiten

Met deze SecuFirst IP camera weet je altijd wat er in en rondom je huis gebeurt. Hij toont live beelden in full 1080P HD-kwaliteit en kan worden bekeken via de SecuFirst-app op je smartphone of tablet. Naast dat je live via de camera mee kunt kijken, geeft het systeem via de ingebouwde microfoon geluid door, zodat je ook kunt horen wat er gebeurt of gezegd wordt door ongewenste bezoekers.

Deze camera is uitgerust met 12 infrarode LED’s met een nachtzicht van maximaal 15 meter. Hij is 270° draaibaar en tot 90° kantelbaar. De camera heeft 3 vooraf geselecteerde cameraposities.

De meest complete IP-camera

De Nest Cam Outdoor wordt aangesloten op een buitenstopcontact en heeft dus nooit last van lege batterijen. En hij kan een melding sturen naar je mobiel wanneer hij activiteit detecteert. Hij laat je zelfs iets terugzeggen via de Nest-app. Met Nest Aware kan de Nest Cam Outdoor het verschil zien tussen mensen en voorwerpen.

Je ontvangt dus meldingen die er echt toe doen. En dankzij de glazen kwaliteitslens, beeldsensor en 8x digitale zoom kun je zelfs de kleinste details in Full HD bekijken. Voor deze beveiligingscamera moet een abonnement aangesloten worden. Dit houdt in dat je met extra functies en mogelijkheiden nog meer uit de camera kunt halen.

De beste Full HD IP-camera voor buiten

Met de EZVIZ Husky Air heb je altijd een gerust gevoel. De Husky Air is een buitencamera met wifi voor het beveiligen van je kantoor, winkel, parkeerterrein of voordeur als je er niet bent. De camera is voorzien van een ingebouwde flitslamp en sirene om ongewenste indringers weg te jagen.

Het apparaat beschikt over twee antennes voor optimale wifi en tweeweg audio. Dankzij het nachtzicht kun je zelfs in het donker zien wat er gebeurt. Controleer gewoon de app op je smartphone, waar je ook bent en wanneer.

De beste IP-camera met bewegingsdetectie

Met de SecuFirst Outdoor IP-camera CAM212, die dus geschikt is voor gebruik buitenshuis, ben je altijd op de hoogte wat er zich in of rondom je huis afspeelt. Uiteraard kun je altijd direct live meekijken en luisteren, maar daarnaast is het ook mogelijk om indien gewenst, notificaties te ontvangen wanneer er beweging wordt waargenomen.

De camera, met een kijkhoek van 90° en Full HD-kwaliteit (1080P), zorgt ervoor dat je altijd kunt zien wat er in en om je woning gebeurt. De beelden kunnen opgenomen worden op een micro SD kaart en zijn heel gemakkelijk terug te kijken via de SecuFirst app.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over IP-camera’s

Bij het kopen van een IP-camera helpt het als je rekening houdt met een aantal belangrijke factoren. Vergeet bijvoorbeeld niet dat er verschillende modellen IP-camera’s zijn, dat ze niet allemaal dezelfde functies bieden en niet voor hetzelfde doel zijn ontworpen. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je behoeften past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige product.

IP-camera

Een Internet Protocol (IP)-camera is een beveiligings- of bewakingscamera die je via het netwerk aansluit. Ze helpen je om je huis te beveiligen. 
(Bron: Bowden: 89937234/ 123rf.com)

Wat zijn IP-camera’s precies?

Een Internet Protocol-camera, oftewel een IP-camera, is een digitale videocamera die besturingsgegevens ontvangt en beeldgegevens via het internet verzendt. Ze worden vaak gebruikt voor surveillance. Op deze manier is het mogelijk om het beeld overal ter wereld live te bekijken. IP-camera’s worden zo genoemd omdat ze gebruik maken van IP-adressen. Net als computers hebben de camera’s hun eigen IP-adres, zodat ze onafhankelijk verbinding kunnen maken met het netwerk.

Wat zijn de voor- en nadelen van IP-camera’s?

IP-camera’s bieden veel voordelen. De apparaten maken zelf verbinding met het internet, in tegenstelling tot de camera’s waarvoor een computer nodig is om verbinding te kunnen maken. Ook zijn IP-camera’s over het algemeen veel eenvoudiger te installeren dan veel andere soorten bewakingssystemen.

Een ander voordeel is dat IP-camera’s meestal zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken zijn. Als je het apparaat eenmaal geïnstalleerd en geconfigureerd hebt, kun je de beelden realtime overal ter wereld bekijken. Veel camera’s hebben een app om ze vanaf een mobiele telefoon te kunnen bedienen. Hieronder vind je een lijst met deze en andere belangrijke voor- en nadelen van IP-camera’s:

Voordelen
  • Ze hebben een eigen IP-adres en kunnen dus onafhankelijk op het netwerk worden aangesloten
  • Met een IP-camera kun je de beelden overal ter wereld realtime bekijken
  • De camera”s zijn veel eenvoudiger te installeren dan veel andere bewakingssystemen
  • De meeste IP-camera”s werken met een app, zodat je ze vanaf je mobiele telefoon kunt bedienen
Nadelen
  • De vaste modellen vereisen enige tijd om geïnstalleerd te worden

Voor wie is een IP-camera aan te raden?

Er zijn veel redenen om een IP-camera te kopen. IP camera’s zijn geschikt voor zowel privé als zakelijk gebruik. Of je nou op zoek bent naar een camera waarmee je je huis of bedrijf kunt beschermen, of een apparaat waarmee je je baby in de gaten houdt, het kan allemaal. IP-camera’s zijn erg veelzijdig en voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Welke soorten IP-camera’s zijn er?

Je kunt IP-camera’s op verschillende manieren indelen. Het makkelijkste om dit te doen, is op basis van de locatie waarvoor ze zijn ontworpen. Je kunt onderscheid maken tussen buiten- en binnencamera’s. Normaal gesproken zijn de camera’s voor buiten vaste camera’s, terwijl de tweede soort vaak mobiele apparaten zijn. In de volgende tabel vatten we enkele van de belangrijkste kenmerken samen.

Buitencamera Binnencamera
Installatie Heeft meestal een vaste locatie. De meeste binnencamera’s zijn mobiele camera’s.
Ontwerp Omdat je de camera buiten gebruikt, hebben ze meestal een robuust en waterdicht ontwerp. Lijkt vaak op een webcam, of een kleine lamp.
Prijs De prijs is meestal iets hoger. Is over het algemeen zeer goed te betalen.

Zijn IP-camera’s veilig?

IP-camera’s zijn volledig veilig. Je kunt ze beveiligen door bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen. Op die manier hebben alleen jij en de personen die je autoriseert toegang tot de inhoud van de camera. Als je wilt dat de inhoud wel voor iedereen beschikbaar is, kan dat natuurlijk ook.

IP-camera

IP-camera’s zijn erg veelzijdig en voor verschillende doeleinden te gebruiken.
(Bron: Boonpong: 66418206/ 123rf.com)

Hoe werkt een IP-camera?

Door een verbinding met het netwerk kan een IP-camera de beelden direct versturen naar je computer of telefoon. Om dit mogelijk te maken, hebben ze een verwerkingssysteem dat verantwoordelijk is voor het comprimeren van de afbeeldingen zodat deze via internet kunnen worden verzonden. Over het algemeen wordt hiervoor het MPEG-formaat gebruikt, dat staat voor ‘Moving Picture Experts Group’.

Voor toegang tot en bediening van de camera worden computerprogramma’s gebruikt. Veel IP camera’s maken gebruik van wifi en zijn via een app te bedienen. Deze kunnen met de camera worden meegeleverd of kunnen apart worden verkregen. In feite hebben vrijwel alle huidige IP-camera’s mobiele toepassingen, zodat je de livestream kunt bekijken vanaf een mobiele telefoon of tablet.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je overweegt een IP-camera aan te schaffen, is het essentieel dat je rekening houdt met een reeks aankoopcriteria. Om het verkiezingsproces makkelijker te maken, vind je hieronder de criteria die in onze ogen het belangrijkst zijn. We hopen je met deze shopgids te helpen de IP-camera te vinden die het beste bij je behoeften past, zodat je zoveel mogelijk waarde voor je geld krijgt.

Gewenst gebruik

Logischerwijs is dit de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Waar heb je de IP-camera voor nodig? Het is tenslotte niet hetzelfde als je de camera nodig hebt om op je baby te letten, als wanneer je deze wilt gebruiken om de toegang van een groot industrieel magazijn in de gaten te houden. Op dezelfde manier gebruik je niet hetzelfde type camera voor binnen als voor buiten.

Het is daarom net zo belangrijk om van tevoren te bepalen waar je de camera wilt hangen. Een camera die je buiten wilt hangen moet waterdicht zijn. De plek waar je de camera hangt, bepaalt grotendeels de gezichtshoek van het apparaat. Normaal variëren deze meestal tussen de 120º en 160º. Als je van plan bent de camera in een bar, discotheek of op een parkeerplaats te plaatsen, ben je bovendien misschien geïnteresseerd in een camera met een anti-vandaalsysteem.

IP-camera

IP-camera’s worden ook steeds vaker door ouders gebruikt om hun baby in de gaten te houden.
(Bron: Albul: 79795588/ 123rf.com)

Vast of mobiel

Afhankelijk van de manier waarop je de IP-camera wilt gebruiken, is het volgende criterium dat je moet overwegen of je een vaste of een mobiele camera wilt. Vaste camera’s worden bijvoorbeeld gebruikt in winkels om in de gaten te houden wie toegang heeft tot het contante geld in de kassa. Mobiele camera’s zijn vaak koepelvormig, en lijken veel op een webcam of een kleine lamp.

Met een mobiele IP-camera kun je meestal een 360°-weergave krijgen. Bovendien worden ze vaak geleverd met een donkere koepel, waardoor je niet eenvoudig kunt zien in welke richting de camera opneemt. Sommige IP-camera’s zijn zodanig ontworpen dat ze volledig onopgemerkt blijven. Het grote voordeel van mobiele beveiligingscamera’s is dat je deze op verschillende locaties kunt gebruiken.

Beeldkwaliteit

Wat betreft de kwaliteit van de beelden van de camera, raden we je aan te controleren wat de maximale resolutie is die door het apparaat wordt ondersteund. Meestal vind je camera’s die zowel High Resolution, HD- als Full HD-beelden bieden. Vergeet ook niet naar de zoomwaarde te kijken, van zowel een digitale als een analoge zoomlens.

Verbindingsopties en compatibiliteit

Via een verbinding met het netwerk kan een IP-camera de beelden direct versturen naar je computer of telefoon. Als je een IP-camera wilt kopen, is het daarom belangrijk dat deze eenvoudig met het internet te verbinden is. De twee makkelijkste opties zijn om de camera via een ethernetkabel of een wifi-verbinding te verbinden. De tweede optie is het makkelijkst, hoewel de verbinding mogelijk instabieler is.

Controleer voordat je het product koopt, wel nog even voor welk type wifi-netwerk de camera geschikt is, sommige camera’s kunnen alleen met 2,4 GHz-netwerken werken.

Bovendien moet je weten met welke besturingssystemen de camera kan werken en welke software het apparaat gebruikt. Misschien vind je het ook interessant om de mogelijkheid te hebben de IP-camera op afstand via je mobiele telefoon te bedienen.

Gegevensopslag

Over het algemeen zijn IP-camera’s ontworpen om informatie via internet te verzenden. Sommige modellen hebben echter een eigen intern geheugen of een microSD- of SD-kaart. Hiermee kunnen de beelden en audio op het apparaat zelf worden opgeslagen. Een andere vrij gebruikelijke optie is om de gegevens direct in de cloud op te slaan.

Wist je al dat er IP-camera’s zijn voor binnenshuis gebruik, met Full HD-resolutie, WiFi-verbinding en een nachtzichtsfunctie?

Microfoon

Een ander criterium waar je rekening mee moet houden, is de aanwezigheid en de reikwijdte van een eventuele microfoon. Sommige IP-camera’s hebben bovendien een geluidsopname-activeringssysteem. Als je de camera koopt om op je baby te letten, raden we je ook aan te overwegen of de camera een luidspreker heeft of niet.

Overige functies

Als je een camera met een zoomfunctie hebt, zal het nog makkelijker zijn iedere omstandigheid die je wilt observeren in meer detail te bekijken. Op dezelfde manier kan ook een bewegingsactiveringsfunctie interessant zijn. Als je van plan de IP-camera vooral in donkere omgevingen of tijdens de nacht te gebruiken, is het tot slot de moeite waard om op zoek te gaan naar een infraroodcamera.

Samenvatting

Een Internet Protocol (IP)-camera is een beveiligings- of bewakingscamera die je via het netwerk aansluit. Door de verbinding met het netwerk kun je de beelden direct bekijken vanaf je computer of telefoon. De beelden zijn beveiligd met een wachtwoord. IP-camera’s zijn geschikt voor zowel privé als zakelijk gebruik. Je kunt bovendien onderscheid maken tussen binnen- en buitencamera’s.

Tegenwoordig hebben de meeste IP-camera’s een nachtzicht-functie en bewegingsactiveringssysteem. Sommige modellen hebben een SD-kaart, zodat je de beelden op het apparaat zelf kunt opslaan. Andere camera’s bieden echter de mogelijkheid om de gegevens direct in de cloud op te nemen. Het kiezen van de meest geschikte IP-camera impliceert ook dat er rekening wordt gehouden met criteria zoals de compatibiliteit, installatie en configuratie van het apparaat.

Vond je onze shopgids over IP-camera’s interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn erg benieuwd naar je ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Alicephoto: 39176110/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies