Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

De PlayStation 4, oftewel de PS4 is een van de meest populaire spelcomputers die er tegenwoordig op de markt te vinden is. Het eerste model werd in december 1994 gelanceerd door de Japanse multinational Sony. Bijna twee decennia en veel verbeteringen later, kwam in november 2013 het huidige model op de markt.

De joystick PS4 is een cruciaal onderdeel om maximaal te kunnen genieten van de games. Om je te helpen bij je keuze, hebben we deze gids samengesteld met de beste joysticks PS4 die op dit moment op de markt te verkrijgen zijn.
Belangrijk om te weten

  • Het is belangrijk om na te gaan of de joystick en je PS4 compatibel zijn, voordat je hem aanschaft. Je hebt niets aan een mooie nieuwe joystick als hij niet goed werkt met je PS4. De joystick van Sony, de DualShock, is een veilige keuze, want die is zeker weten compatibel. Maar er zijn natuurlijk ook andere opties.
  • Het is goed om te letten hoe de knoppen over de joystick zijn verdeeld. Als je al eerder op een PlayStation hebt gespeeld, ben je bekend met hoe die in de hand ligt. De meeste merken imiteren het model van Sony, er zijn echter een aantal die er van afwijken.
  • Voor de meeste gebruikers is een joystick zoals de DualShock meer dan voldoende. Voor bepaald gebruik, zoals luchtvaartsimulaties, zijn andere eigenschappen van een joystick van belang. Het is daarom handig om de specificaties te lezen voordat je je aankoop doet.

Onze selectie: De beste joysticks PS4 op de markt

Er bestaan verschillende soorten pakketten van een PlayStation, maar de meestgebruikte is de DualShock die met de PS4 geleverd wordt. Als je erover denkt om een andere joystick aan te schaffen zijn er natuurlijk die van Sony, maar ook veel alternatieven. Hieronder laten we je de beste joysticks PS4 zien.

Eerdere Aanbevelingen

De beste originele PS4 joystick

Dit is zonder twijfelen de grote favoriet onder de joysticks voor PS4. Met een ontzettend hoog percentage tevreden gebruikers is dit een veilige keuze voor een goede aankoop. De Sony DualShock 4 is de originele joystick voor de PlayStation.

Deze joystick heeft een geïntegreerde luidspreker en een tactisch paneel. Hij werkt draadloos en wordt via een USB kabel opgeladen.

De beste joystick PS4 voor vecht- en sportgames

Dit is een van de meest krachtige alternatieven voor de DualShock. De Nacon Revolution Pro Controller wordt zelfs aanbevolen op de officiële pagina van de PlayStation en is speciaal ontworpen voor de PS4. Het heeft een heel vergelijkbaar design met die van de DualShock, maar een van de grootste verschillen is dat de kruisknop en de linker stick zijn verwisseld.

Wat Nacon zo uitzonderlijk maakt, is de grote mate waarin je de joystick kan personaliseren. Daarom is hij zeer geschikt voor vecht- of sportgames. Wel is het belangrijk om te vermelden dat hij niet draadloos is, hij moet namelijk verbonden worden via een USB kabel.

De beste joystick voor vliegsimulator games


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Thrustmaster FLIGHT HOTAS 4 is een joystick die speciaal ontworpen is voor games die vluchten simuleren. Bovendien heeft deze joystick de licentie van Playstation, zodat je zeker weet dat hij compatibel is met de PS4. Er zijn maar weinig van dit soort joysticks voor de PS4 waardoor deze hoogwaardige Thrustmaster een uitstekende keus is.

De installatie is heel eenvoudig en daarnaast heeft hij twee demonteerbare onderdelen waardoor hij erg gebruiksvriendelijk is. De knoppen zijn zo geprogrammeerd dat je maximaal van je game kan genieten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over joysticks PS4

Een joystick is een cruciaal onderdeel voor de ervaring van het spelen van een game. Daarom kun je natuurlijk gaan twijfelen bij de aankoop van een nieuwe. Deze gids hebben we samengesteld om een aantal veel voorkomende vragen te beantwoorden, zodat jij de beste aankoop doet.

vrienden die fifa spelen op playstation

De joystick PS4 heeft gedeeltelijk een ruw oppervlak voor een betere grip.
(Bron: Jeshoots.com/ unsplash.com)

Welke soorten joysticks PS4 bestaan er?

De meest gebruikelijke joystick voor de PlayStation 4 is de DualShock, dat wil zeggen de originele joystick van Sony voor de PS4. Deze zit in het originele pakket, maar meestal zit er maar eentje in het pakket. Daarom kiezen veel gebruikers om er nog een te kopen.

Er zijn andere modellen en merken joysticks te verkrijgen. Een aantal van die merken, zoals Nacon of Thrustmaster, werken met de officiële licentie van PlayStation om onderdelen te maken voor hun console. Als de verpakking van een merk niet de sticker van Sony draagt, betekent dat nog niet dat het een slecht product is. Verzeker je er in ieder geval van dat de joystick compatibel is met je PS4 en de games die je wilt spelen.

Soort joystick Eigenschappen
DualShock Je gebruikt twee handen om hem te bedienen. Op deze manier bestuur je met je twee duimen de voorste bedieningselementen (onder andere de sticks, de cirkelknop en de driehoekknop) en met de wijsvingers de andere knoppen. De DualShock wordt veel gebruikt voor veel games: o.a. vecht-, sport-, en autoracespellen.
Joystick – bedieningsstick Met de rechterhand bedien je de stick. Met links versnel je. Wordt specifiek voor vluchtsimulaties gebruikt.

Hoe verbind je een joystick met een PS4?

De eerste keer dat je een joystick gaat gebruiken, moet je hem verbinden met de PS4. Dit geldt zowel voor de nieuwe joystick die in je pakket met de PS4 zit, als voor een nieuwe die je apart hebt gekocht. Het verbinden van de joystick is heel eenvoudig, je hoeft alleen de joystick met de console te verbinden door middel van een USB kabel terwijl de console aan staat. Daarna druk je op de knop PS op je joystick en dat was het!

Dit proces kun je herhalen met elke joystick die je wilt gebruiken. Op de PlayStation 4 kun je maximaal vier verschillende joysticks tegelijkertijd aansluiten. Met niet officiële Sony joysticks kan dit proces licht afwijken, maar het hoeft niet erg ingewikkeld te zijn. Verzeker je er echter wel van dat ze compatibel zijn met de PS4 voordat je ze koopt.

Hoe laad je een joystick PS4 op?

Het meest voorkomende systeem om je joystick PS4 op te laden is via een USB kabel en je console. Om dit goed te laten verlopen, moet de PlayStation aan staan. Wanneer je dan de knop PS op je joystick indrukt, zal op het scherm te zien zijn dat hij aan het opladen is.

De levensduur van je batterij van je joystick hangt af van het gebruik ervan. Het wordt aangeraden om in ieder geval eens per jaar de joystick helemaal op te laden, zodat hij goed functioneert. Een andere manier om je joystick op te laten is via een laadstation. Er bestaan verschillende modellen, die moet je natuurlijk wel apart aanschaffen.

Kun je met je joystick gamen terwijl die aan het opladen is?

In principe zou er geen probleem moeten zijn met gamen terwijl je joystick ook aan het opladen is. Zoals we eerder aangaven, laadt je joystick op via een USB kabel en terwijl deze kabel verbonden is met de console kun je verder gamen. De lengte van de kabel die je gebruikt, bepaalt wel de afstand ten opzichte van de console.

Vader en zoon thuis

Als je eenmaal op een PlayStation 4 hebt gespeeld, ben je waarschijnlijk ook aan de joystick gewend geraakt.
(Bron: Vadim Guzhva: 40996540/ 123rf.com)

Het gebruik van de joystick terwijl hij oplaadt, zou geen problemen moeten opleveren met betrekking tot oververhitting. Als dit wel gebeurt, stop dan met gamen en neem contact op met de fabrikant of een technische service.

Wat betekent de Share knop op de joystick PS4?

De officiële Sony joystick PS4, de DualShock, heeft een knop die Share heet. Met deze knop kun je schermafbeeldingen of korte filmpjes maken terwijl je aan het spelen bent. Deze knop wordt door veel gamers gebruikt om hun ervaringen in het spel met anderen te delen.

Dankzij de Share knop kun je via bijvoorbeeld Facebook of Twitter schermafbeeldingen van je game delen met andere gamers. Ook kun je filmpjes tot 15 minuten opnemen en delen via social media. De meest interessante optie is misschien wel dat je het spelen van je games kunt delen via Youtube.

Hironobu SakaguchiMaker van de saga Final Fantasy
“Het belangrijkste is om een verhaal te creëren waar de gamer zo in opgaat, dat als die de PlayStation uitzet de game hem of haar niet meer loslaat.”

Hoe is de joystick PS4 ontwikkeld?

De meest recente joystick voor de PlayStation 4 is het resultaat van een natuurlijke ontwikkeling van de eerste joystick die Sony had ontwikkeld. Die eerste joysticks waren vrij eenvoudig en de eerste verbetering was het aanbrengen van twee kleine joysticks die je met je duimen kon bedienen. Deze meest recente ontwikkeling noemden ze DualShock, wat ook de naam is van de meest recente joystick PS4 van Sony.

Een aantal elementen van het eerste ontwerp van de joystick hebben ze behouden in de meest recente modellen. Bijvoorbeeld de karakteristieke driehoekige, ronde, en vierkante knoppen, of de knoppen L en R. Andere elementen werden in de loop van de tijd toegevoegd, zoals de draadloze functie van de huidige joystick, de vibratie of de luidspreker. Het tactische paneel is een van de meest recente toevoegingen.

gelukkige jongen met joystick spelen van videogame thuis

Let erop dat je joystick compatibel is met je PlayStation.
(Bron: Dolgachov: 51127483/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn verschillende redenen waarom je een nieuwe joystick zou nodig kunnen hebben. Is je oude misschien kapot gegaan of misschien wil je een tweede joystick om met z’n tweeën te spelen? Wat de reden ook is, er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn om rekening mee te houden wanneer je een nieuwe joystick aanschaft. We hebben een aantal belangrijke voor je op een rijtje gezet.

Ontwerp

Het ontwerp van de joystick is een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten. Afhankelijk van het ontwerp ligt een joystick lekker in de hand en daar hangt je spelplezier voor een groot deel van af. Als de joystick LED indicatoren heeft, moet je erop letten dat ze niet hinderlijk zijn tijdens het gamen, vooral bij weinig licht.

Het gewicht van je joystick is ook iets waar je rekening mee moet houden. Hij moet namelijk niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Een aantal joysticks, zoals die van Nacon, hebben een systeem met gewichten waardoor je het gewicht kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Misschien vind je het ook belangrijk dat je joystick een luidspreker heeft.

Knoppen

Als je bent begonnen met gamen met een Sony joystick is het niet gek als je gewend bent geraakt aan dat type joystick. De DualShock, de officiële joystick van Sony, heeft aan de linkerkant een kruisteken waarmee je je over het algemeen in de game verplaatst. Aan de rechterkant bevinden zich vier knoppen: de driehoek, de vierkant, de cirkel en de x-knop. Wat voor functies deze knoppen hebben, hangt af van de game.

De joysticks van andere merken hebben meestal een soortgelijke indeling van de knoppen. Af en toe zijn er uitzonderingen. Het is belangrijk dat je een joystick koopt die past bij wat jij fijn vindt.

Akio MoritaMede-oprichter van Sony
“Wees niet bang om een fout te maken, maar maak niet tweemaal diezelfde fout”

Compatibiliteit

Als je uiteindelijk kiest om de DualShock van Sony aan te schaffen, hoe je je niet druk te maken over de compatibiliteit. Je hoeft dan alleen maar de joystick met de console te verbinden zoals we hierboven hebben uitgelegd. Met de andere joysticks moet je wel op de compatibiliteit letten. Verzeker je ervan dat de joystick compatibel is met de PlayStation 4 voordat je de joystick koopt om vervelende verrassingen te vermijden.

Het overgrote deel van de joysticks specificeren in hun beschrijving al of ze compatibel zijn. In het geval dat je een ander merk dan Sony koopt, moet je de beschrijving goed lezen. Als het in de specificatie staat, zou er geen probleem moeten zijn.

Licentie

De licentie heeft veel te maken met de compatibiliteit, aangezien een aantal merken een licentie van Sony hebben die hen toestaat onderdelen voor de PlayStation te maken. Op deze manier heb je een zekere kwaliteitsgarantie, alhoewel de joystick niet door Sony is gemaakt. Het is dus minder waarschijnlijk dat een joystick met licentie problemen geeft bij de compatibiliteit met de PS4.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat de joysticks zonder licentie niet zullen functioneren. Er zijn een aantal goedkope modellen die heel goed werken, maar geen licentie hebben. In deze gevallen moet je goed opletten op de beschrijvingen van de fabrikant en doe je er goed aan de reviews van gebruikers op internet te lezen.

Joysticks Voordelen Nadelen
Joysticks van Sony Ze hebben de garantie van de fabrikant van de PlayStation. Je bent er al aan gewend als je een gebruiker bent van de PlayStation 4. Je zult geen problemen krijgen met de compatibiliteit. Het is niet de meest voordelige optie.
Joysticks van andere merken Er bestaan voordelige opties. Sommigen hebben de licentie van de PlayStation. Je moet je ervan verzekeren dat hij compatibel is met de PlayStation 4.
Sommige joysticks hebben andere eigenschappen dan de originele joysticks.

Budget

Vandaag de dag is het mogelijk om een tweede joystick aan te schaffen zonder helemaal blut te raken. Er bestaan een aantal werkelijk voordelige opties. Let wel goed op of de joystick aan de benodigde specificaties voldoet. Je hebt er namelijk niets aan als blijkt dat je joystick niet werkt op je PlayStation 4.

De officiële joystick PS4 van Sony, de DualShock, is wat duurder dan de joysticks van andere merken. De DualShock heeft wel de officiële garanties van Sony. Nacon is ook een goede optie als je wat meer te besteden hebt. Het gaat om een joystick die een aantal eigenschappen heeft die hem kwalitatief erg goed maakt.

Samenvatting

We snappen dat je niet kunt wachten om verder met je game te gaan, maar een het kopen van een joystick PS4 is niet niks. Neem even de tijd om na te gaan waar jij behoefte aan hebt bij een joystick voordat je een nieuwe aanschaft, daar zul je alleen maar profijt van hebben bij het spelen.

Het is belangrijk dat de joystick die jij wilt kopen compatibel is met je PlayStation. Dat hij bovendien geschikt is voor het gebruik dat jij er van gaat maken. Hoe zijn bijvoorbeeld de knoppen verdeeld, is dat de manier waarop jij het fijnste speelt? Als je op dit soort vragen een antwoord hebt, koop dan snel je nieuwe joystick PS4 en gamen maar!

We hopen dat we je met dit artikel hebben geholpen om de beste joystick PS4 te kiezen. Als dat zo is, deel dit artikel dan op Facebook of Twitter. Je weet nooit wie het nodig kan hebben.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Ales nesetril/ unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies