Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Je kent ze vast nog wel, de joysticks. Een joystick is een spelbesturingsapparaat voor onder andere computers. Omdat voertuigen in toenemende mate via een computer worden bestuurd, kan een joystick tegenwoordig ook worden gebruikt om voertuigen te besturen. Vandaag de dag bestaat er een breed scala aan games, evenals joysticks en andere apparaten om op te spelen.

Het kiezen van de juiste joystick hangt grotendeels af van de manier waarop je deze wilt gebruiken. Speel je liever met een console of op een pc? Of misschien geniet je graag van je favoriete game op je mobiel of tablet. Maak je geen zorgen, met deze shopgids helpen we je de beste joystick te kiezen op basis van jouw behoeften.
Belangrijk om te weten

  • Als je een joystick wilt kopen, is het belangrijk om te controleren of deze geschikt is voor het apparaat waar je hem mee wilt gebruiken. Het heeft geen zin om in een joystick te investeren, als blijkt dat je deze niet kunt gebruiken. Het is daarom belangrijk om de specificaties van de fabrikant te bekijken voordat je er een aanschaft.
  • Allereerst moet je beslissen of je voor een draadloze of bekabelde joystick kiest. Het voordeel van de eerste optie is dat je hiermee kunt spelen zonder dat er kabels in de weg liggen. De tweede optie heeft als voordeel dat de joystick niet leeg kan raken aangezien de game-console de voedingsbron is.
  • Het soort joystick dat je nodig hebt, hangt af van de games die je wilt spelen. Als je het liefst vluchtsimulators of vergelijkbare games speelt, is een klassieke joystick de beste optie. Voor andere soorten games zijn gamepads wellicht nuttiger.

Onze selectie: De beste joysticks op de markt

Aangezien de meeste joysticks op elkaar lijken, lijkt het misschien makkelijk om een joystick te kiezen. Dat is echter niet altijd het geval. Het is zelfs heel gebruikelijk dat er twijfels toeslaan op het moment van de aanschaf, vanwege het grote aanbod op de markt. Het is belangrijk dat je de joystick kiest die het beste bij je behoeften past. Om je te helpen bij je zoektocht naar de perfecte joystick, vind je hieronder een selectie van onze favoriete joysticks van nu.

De joystick met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Als je op zoek bent naar een betaalbare joystick, die wel alle functies heeft die je van een basis joystick mag verwachten, is deze joystick van Logitech misschien iets voor jou. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een joystick met 20 MB beschikbare ruimte, een superieure respons en controle, met 12 goed geplaatste actieknoppen.

De joystick biedt de mogelijkheid om verschillende controllerconfiguraties in te stellen en gameprofielen te gebruiken.

De beste joystick voor bij de pc

Als je van plan bent om de joystick in combinatie met een pc te gebruiken, raden we aan er een te kiezen die hier speciaal voor ontworpen is. De joystick van Thrustmaster komt in deze categorie als beste uit onze test.

Het apparaat is extreem soepel en heeft 6 actieknoppen. Met de gashendel regel je eenvoudig de snelheid. De joystick heeft een grote handsteun voor meer comfort.

De beste joystick voor bij de ps4

De T. Flight Hotas 4 joystick is een joystick die speciaal voor de PS4 is ontworpen. Het apparaat biedt een realistisch speelgevoel. De joystick heeft een grote polssteun en een gemakkelijk toegankelijke snelle vuurtrigger.

De levensgrote, afneembare gashendel biedt een super-responsieve prestatie. Het dubbele roersysteem werkt door aan de hendel te draaien. De joystick heeft een intern geheugen voor het opslaan van de laatste programmering.

De beste joystick met USB-aansluiting

De USB-joystick Competition Pro Extra is speciaal ontworpen voor het 20-jarig jubileum van het merk Speedlink en is een liefdesverklaring aan de nostalgische computerspellen. Het ontwerp met de onmiskenbare arcade slotstick en technologie.

Zoals de iconische luid klikkende microschakelaars binnenin, komt overeen met de originele Comptetion Pro joystick uit de jaren ’80, de beroemde populaire joystick voor de thuiscomputer. De joystick is snel en zonder stuurprogramma’s klaar voor gebruik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over joysticks

Als je het liefst de hele dag door spelletjes op een computer speelt, kan het zijn dat je het toetsenbord en de muis op een gegeven moment beu wordt. Misschien overweeg je om die reden een joystick te kopen. Het is ook mogelijk dat je veel videogames op een tablet of mobiele telefoon speelt. Wat je situatie ook is, een joystick maakt het spelen van spelletjes nog leuker. Om de joystick te vinden die het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over deze handige tool.

gelukkige jongen met joystick spelen van videogame thuis

Er zijn twee soorten joysticks, namelijk de draadloze modellen en de modellen met kabel.
(Bron: Dolgachov: 51127483/ 123rf.com)

Welke soorten joysticks zijn er?

Je kunt een joystick gebruiken om games te spelen op een computer, gameconsole, zoals de PS4, of je mobiele apparaten. Ongeacht voor welk apparaat je een joystick nodig hebt, hebben de meeste joysticks veel overeenkomsten met elkaar. Er zijn echter verschillen die belangrijk zijn bij het kiezen van het een of het andere soort. Vroeger verwees de term ‘joystick’ voornamelijk naar de bedieningselementen die met één hand werden gebruikt.

Tegenwoordig heeft de naam ‘joystick’ echter een veel bredere betekenis. Onder ‘joystick’ vallen eigenlijk alle apparaten die als hendel worden bespeeld, ontworpen om met één hand te gebruiken. Vaak gaat dit gepaard met een tweede apparaat, zoals een versneller, die je gebruikt met je andere hand. Dit is handig bij bijvoorbeeld vluchtsimulatorspellen.

Sean VanamanVideo Game Screenwriter
“Ik wil niet dat spelers het script opmerken terwijl ze spelen, ze moeten gewoon alleen genieten.”

Naast dit type joystick, zijn er nog de modellen die met twee handen moeten worden gebruikt, ook wel de ‘gamepad’ genoemd. Het is de meest voorkomende soort, gebruikt door consoles zoals PlayStation of Xbox. Het gebruik ervan komt steeds vaker voor bij computergames. Sommige van deze bedieningselementen bevatten een ondersteuning waar je je mobiel op kunt plaatsen.

Hieronder vind je een tabel met informatie over de verschillende soorten joysticks die er zijn. Hieruit zal blijken welk model het beste bij je behoeften past:

Als ik wil Moet ik kopen
Vluchtsimulator games spelen. Een traditionele joystick.
Meer generieke spellen spelen. Een gamepad, dat wil zeggen een game-console die met 2 handen moet worden gebruikt.
Arcade-spellen opnieuw spelen. Een retro-joystick, dat wil zeggen het type joystick dat de recreatieve bedieningselementen simuleert.

Wat voor voordelen heeft een joystick?

Het kan zijn dat je nog niet helemaal duidelijk hebt wat de voordelen van een joystick precies zijn. Sommige gamers geven de voorkeur aan het spelen op een computer, met een muis en een toetsenbord. Het voordeel daarvan is dat deze apparaten in bijna ieder huishouden al te vinden zijn. Toch zijn er genoeg redenen om de aanschaf van een joystick in ieder geval te overwegen.

Er zijn veel gamers die liever een joystick kopen, zodat ze hun favoriete games nog beter kunnen spelen. Een van de voordelen van het aanschaffen van een joystick is dat deze meestal intuïtiever werken dan een toetsenbord en een muis. Bovendien is het makkelijker om een joystick te vervoeren als je deze mee wilt nemen. Een ander voordeel van de joystick is dat je deze, afhankelijk van de compatibiliteit van het apparaat, ook met andere consoles of mobiele apparaten kunt gebruiken. Kort gezegd, joysticks geven een extra dimensie aan je favoriete games!

Vader en zoon thuis

Er zijn verschillende joysticks op de markt. Ontdek in deze shopgids welke joystick het beste bij je past.
(Bron: Vadim Guzhva: 40996540/ 123rf.com)

Kun je alle joysticks voor ieder apparaat gebruiken?

Het snelste en meest directe antwoord op deze vraag is simpelweg ‘nee’. Juist om deze reden is het noodzakelijk om goed de specificaties van de fabrikant te controleren voordat je een joystick koopt. De meeste bedieningselementen geven duidelijk aan met welke apparaten je ze kunt gebruiken. Het lezen van deze instructies kan in de toekomst een verrassing voorkomen.

Sommige joysticks zijn alleen geschikt om te gebruiken met een computer. In deze categorie kan vervolgens onderscheid worden gemaakt tussen apparaten die geschikt zijn voor Windows-  enerzijds, en voor Mac-apparaten anderzijds. Andere besturingselementen zijn alleen compatibel met consoles. Er is gelukkig ook een breed scala aan modellen die met zowel computers als consoles werken. Deze zijn vooral interessant als je de joystick voor meerdere apparaten wilt gebruiken.

Hoe installeer je een joystick?

De configuratie van joysticks is in principe heel eenvoudig. In het geval van draadloos model is het voldoende om een Bluetooth-verbinding tot stand te brengen. Je kunt de joystick daarna direct gebruiken. Voor de joysticks die via een kabel zijn aangesloten, volstaat het om de USB-kabel op de overeenkomstige poort aan te sluiten.

Sommige bedieningselementen kunnen echter compatibiliteitsproblemen veroorzaken. Dat geldt vooral voor joysticks die speciaal voor het gebruik met een computer gemaakt zijn. Het kan dan zijn dat je een installatieprogramma gebruikt dat bijvoorbeeld op een CD staat. Als dit niet het geval is, is het mogelijk dat je enkele stuurprogramma’s moet downloaden om de joystick te kunnen gebruiken.

Satoru IwataNintendo’s vierde president
“Op mijn visitekaartje ben ik de president van het bedrijf. In mijn gedachten ben ik een spelprogrammeur. Maar in mijn hart ben ik een gamer.”

Voor sommige draadloze bedieningselementen moet je een USB-ontvanger aansluiten op de console of op de computer. Dat zou in principe geen probleem moeten zijn. Je kunt in het ergste geval altijd contact opnemen met de technische dienst als je problemen ondervindt met de stuurprogramma’s of de verbinding. De klantenservice van het desbetreffende bedrijf moet in staat zijn om eventuele issues voor je op te lossen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kiezen van een goede joystick is een belangrijke keuze in de wereld van de videogames. Niets zou vervelender zijn dan niet volledig van de game-ervaring te kunnen genieten omdat je geen goede joystick hebt gekozen. Factoren zoals compatibiliteit, ontwerp of batterij zijn fundamentele kwesties bij de aanschaf van een joystick. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria om de joystick te vinden die het beste bij je past:

Compatibiliteit

Dit is een van de eerste criteria waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een joystick. Als de console of computer die je gebruikt niet compatibel is met de joystick, heb je er niets aan. Maar wees niet ontmoedigd. Er zijn altijd modellen met vergelijkbare kenmerken die wel met het gewenste apparaat werken.

Soms moet je van tevoren een installatieproces uitvoeren of stuurprogramma’s downloaden. Dit is echter niet gebruikelijk. Als de joystick compatibel is met je computer, kun je deze meestal meteen gebruiken nadat je de apparaten met elkaar hebt verbonden. Op die manier weerhoudt niets je ervan het spel snel te starten.

Aantrekkelijke jonge mannen spelen videogames

Joysticks met Bluetooth-verbindingen zijn erg populair bij gamers.
(Bron: Olena Yakobchukt: 55379472/ 123rf.com)

Ontwerp

Ook het ontwerp is een zeer belangrijk aspect bij het kiezen van een joystick. Er is gelukkig voor ieder wat wils. Belangrijker dan het uiterlijk van de joystick, is misschien wel de vraag of deze comfortabel in de hand ligt. Belangrijke factoren die hierop van invloed zijn, zijn kenmerken zoals het gewicht, de grootte en de knopindeling van de joystick.

Dit laatste kenmerk, de knopindeling van de joystick, is een belangrijke factor bij het kiezen van het ontwerp. Sommige joysticks bevatten 4 klassieke knoppen. Dit is het meest voorkomende model, dat vergelijkbaar is met de PlayStation-consoles. Sommige modellen hebben knoppen met achtergrondverlichting, wat handig is als je vaak speelt bij weinig licht. Controleer altijd of je de joystick op een ergonomische manier kunt besturen.

Verbinding

Als je een joystick wilt kopen, kijk dan ook goed naar de manier waarop deze is verbonden met de computer, de console of het mobiele apparaat. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk dat een joystick via Bluetooth wordt verbonden. Dit stelt de gebruiker in staat om op een grotere afstand van het scherm te spelen, zonder dat hij of zij last heeft van in de knoop zittende kabels. Joysticks met een Bluetooth-verbinding hebben meestal een bereik tussen de 8 en 10 meter.

Toch zijn er spelers die er nog steeds de voorkeur aan geven om de joystick via een kabel aan te sluiten. Dit hangt van je persoonlijke voorkeur af. Qua prijs zijn er in ieder geval geen grote verschillen. Belangrijk is om altijd te controleren of het desbetreffende apparaat de vereiste invoer heeft voor de joystick die je wilt kopen. Anders kun je last krijgen van verbindingsproblemen.

Neil DruckmannVideogame scenarioschrijver
“We hopen in deze branche mensen te beïnvloeden, om ze op de een of andere manier te veranderen. Daarom werken we zo hard.”

Batterij

De batterij is een fundamenteel criterium bij het kiezen van de joystick die het beste bij je past. Je wilt tenslotte voorkomen dat je midden in een spel zonder batterij komt te zitten. Met bepaalde controllers kun je blijven spelen terwijl ze aan het opladen zijn.

Anderen daarentegen lopen het risico om op te warmen tijdens het laden. Bedieningselementen die met een kabelverbinding werken, hebben dit nadeel niet. Aangezien ze stroom ontvangen vanaf het apparaat waarop ze zijn aangesloten, loop je met deze modellen niet het risico met een lege joystick te komen zitten.

Jongens spelen van videogames

Sommige joysticks werken op batterijen, andere met een kabel.
(Bron: Katarzyna Białasiewicz: 65429262/ 123rf.com)

Prijs

Een groot voordeel van joysticks is dat deze tegenwoordig helemaal niet meer duur hoeven te zijn. Afhankelijk van het soort model zal de prijs oplopen. Een oplaadbaar model is bijvoorbeeld duurder dan een joystick met wegwerp batterijen. Maar toch, ongeacht het type joystick dat je nodig hebt, zul je altijd een model kunnen vinden tegen zeer lage kosten.

Natuurlijk geldt dat als je bereid bent meer geld te investeren, er meer interessante opties verkrijgbaar zijn. Alles zal afhangen van de prijs die je bereid bent te betalen. Het mooie van de betaalbare prijzen, is dat je hiermee meer dan één joystick kunt kopen. Dit is interessant als je van plan bent om bepaalde spellen met meerdere mensen te spelen.

Samenvatting

Een joystick is een spelbesturingsapparaat voor computers. Omdat voertuigen in toenemende mate via een computer worden bestuurd, kan een joystick tegenwoordig ook worden gebruikt om voertuigen te besturen. Wat een goede joystick definieert, is gebaseerd op de behoeften van iedere speler. Er zijn echter aspecten die essentieel zijn voor alle gebruikers. Factoren zoals comfort en het ontwerp zijn voorbeelden van belangrijke aankoopcriteria die je van tevoren moet overwegen.

Controleer of de joystick een oplaadbare batterij gebruikt of dat je de batterijen juist apart moet kopen. Kijk ook naar hoe lang de batterijen mee gaan, want niets zal je spel meer verpesten dan moeten stoppen om het apparaat opnieuw op te laden. We hopen je met deze shopgids te helpen om de joystick te vinden die het beste bij je past.

Vond je onze shopgids over joysticks interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media. We zijn heel erg benieuwd naar jouw ervaringen! We wensen je tot slot veel plezier met gamen.

(Bron van de header afbeelding: Ruslan Olinchuk: 43136821/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies