Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

24Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Kindercamera’s zijn camera’s die speciaal en op de leeftijd afgestemd op de behoeften van kinderen gebouwd zijn. De functies van kindercamera’s zijn nu zo interactief dat foto’s maken heel leuk is.

Bij sommige kindercamera’s gaan de extra functies, zoals geïntegreerde spelletjes, beeldeffecten, videofunctie, enz. verder dan alleen foto’s maken. Met onze kindercameratest 2023 willen we je helpen de meest geschikte camera voor je kind te kiezen. We hebben de populairste kindercamera’s vergeleken, de voor- en nadelen op een rijtje gezet en een overzicht gegeven van relevante factoren die belangrijk zijn om te overwegen als je een kindercamera koopt. Deze informatie zal je aankoopbeslissing vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kindercamera’s zijn robuuster ontworpen dan camera’s voor volwassenen.
 • Sommige kindercamera’s hebben extra mogelijkheden, zoals geïntegreerde videospelletjes, of video-opnamen.
 • Kindercamera’s moeten gekozen worden op grond van de leeftijd en de mogelijkheden van het kind.

Kindercamera: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kindercamera koopt

Wat is een kindercamera en wat zijn de voor- en nadelen?

Een kindercamera is een gewone camera die gemakkelijk te bedienen is, maar niet veel verschilt van een “camera voor volwassenen”.

Kinderen houden ervan volwassenen na te doen en met een kindercamera kunnen ze zelfs zelf foto’s maken. (Image source: pexels.com / Daria Shevtsova)

De verschillen zijn meer te zien in de vormgeving, want kindercamera’s zijn er in felle kleuren en sommige hebben zelfs geïntegreerde spelletjes voor kinderen als extra functie. Het is voor kinderen altijd spannend geweest om de beroepen van volwassenen na te doen en zich als volwassenen te voelen. Met een kindercamera kunnen kinderen echte foto’s maken die later in het familiealbum kunnen worden gezet.

Hier zijn de voordelen en nadelen van een kindercamera.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Gaaf ontwerp
 • Robuuste buitenkant
 • Extra functies zoals beeldeffecten, geïntegreerde spelletjes, videofunctie
Nadelen
 • Meestal slechte beeldkwaliteit
 • Vaak piepkleine beeldschermpjes

Vanaf welke leeftijd een kindercamera?

Bijna alle ouders die een kindercamera voor hun kind willen kopen stellen zich deze vraag. Je wilt het kind niet overbelasten, maar je wilt hem of haar ook niet onderschatten. Daarom hebben we wat informatie voor je samengevat die je zal helpen de juiste beslissing te nemen.

Vanaf 3 jaar

In principe is het mogelijk om een kindercamera te kopen vanaf 3 jaar. Op deze leeftijd is het echter geschikt om een kindercamera te kopen met eenvoudige functies en twee zoekers, omdat kinderen op deze leeftijd nog moeite hebben om één oog te sluiten.

Uit ontwikkelingspsychologisch oogpunt is het heel normaal dat kleine kinderen nog niet in staat zijn één oog te sluiten. Daarom is het belangrijk om voor kinderen van deze leeftijd een camera te kopen met ofwel twee zoekers ofwel een groot digitaal scherm, zodat ze kunnen genieten van het fotograferen en niet overweldigd worden. Iets anders om rekening mee te houden is de greep, want kleine kinderen hebben kleinere handen dan wij en het is voor hen comfortabeler als ze de camera met twee handen kunnen vasthouden.

Vanaf 5 jaar

Kinderen vanaf 5 jaar zijn al in staat met de geavanceerde functies van een kindercamera om te gaan. Op deze leeftijd is de vormgeving van de camera nog steeds relevant, omdat het in principe meer om spelen dan om fotograferen gaat, maar toch zijn kinderen op deze leeftijd al veeleisender omdat ze meer begrip van de technologie hebben.

Twee zoekers zijn niet langer nuttig omdat kinderen vanaf 5 jaar al zonder problemen één oog kunnen sluiten en zich bij het maken van foto’s als “echte professionals” kunnen voelen. De geavanceerde functies zoals zoom, videofunctie of beeldeffecten zijn al in gebruik. Op deze leeftijd is de kwaliteit van de foto al belangrijk, want de kindercamera wordt niet alleen gebruikt om te spelen.

Vanaf 10 jaar

Kinderen van 10 jaar die al ervaring hebben opgedaan met kindercamera’s kunnen al goed overweg met een eenvoudige digitale camera met extra functies, zelfs voor volwassenen. Ook hier is het belangrijk naar de mogelijkheden van het kind te kijken.

Het is ook mogelijk om op 12-jarige leeftijd een spiegelreflexcamera (een heel ingewikkeld soort camera) te kunnen bedienen, als je in het begin hulp krijgt van ervaren fotografen. De vraag is waar de camera voor gebruikt zal worden en hoe ervaren je kind is in fotografie.

Hoeveel kost een kindercamera?

De prijsklasse voor kindercamera’s is veel kleiner dan voor “echte” camera’s. De prijzen variëren van €20 tot €150. Veel factoren spelen een rol bij de prijs, zoals beeldformaat, beeldschermgrootte, merk en waterdichtheid.

Hoe werkt een kindercamera?

De functionaliteit van een kindercamera hangt af van het type camera. Er zijn twee mogelijkheden voor kindercamera’s (analoog en digitaal), hoewel tegenwoordig alleen de digitale vorm voor kinderen gebruikt wordt.

Kinderen maken graag foto’s, maar kindercamera’s zijn daar geschikter voor dan spiegelreflexcamera’s – zoals op deze foto. In ons artikel kom je te weten waarom (Image source: pexels.com / Markus Spiske)

Een digitale kindercamera heeft meestal een beeldscherm en een zoeker, zodat je net als een echte camera kunt kijken.

Welke soorten kindercamera’s zijn er?

 • Digitale camera‘s: digitale kindercamera’s zijn momenteel het populairst op de markt omdat ze erg praktisch zijn. De digitale foto’s kunnen onmiddellijk bekeken worden, en in veel gevallen kunnen ze bewerkt of gewist worden. De bediening van een digitale camera voor kinderen is gemakkelijk en de beeldkwaliteit is in de meeste gevallen ook heel bevredigend.
 • Instant camera: dit type camera kan onmiddellijk foto’s maken (internationaal bekend als “Polaroid”). Deze camera’s zijn echter voor oudere kinderen, vanaf ongeveer 10 jaar, want het is niet goedkoop om zoveel foto’s te maken als je wilt. Het werkt niet als een digitale camera in die zin dat je de foto’s meteen kunt bekijken en ze zo nodig kunt wissen. Nee, in dit geval wordt een foto afgedrukt zodra je op de ontspanknop drukt. Deze foto’s hebben een speciale sfeer, zeker nu je alleen nog maar foto’s maakt met je mobiele telefoon en er niet over nadenkt of het wel de juiste hoek en belichting is.
 • Waterdichte kindercamera: Dit is een digitale kindercamera waarvan de constructie beschermd is tegen water. Deze functie zorgt voor extra plezier op vakantie bijvoorbeeld, of in het zwembad, maar ook thuis in de badkuip. De foto’s onder water zijn altijd erg grappig en als de camera ook een videofunctie heeft, dan dragen de geluiden onder het wateroppervlak bij tot een authentieke vakantiesfeer.
 • Speelgoedcamera: Dit soort camera’s zijn zuiver speelgoed. Deze “camera’s” zijn meestal van hout en kunnen geluiden en flitseffecten maken, maar geen foto’s.

Wat zijn de alternatieven voor een kindercamera?

Er zijn verschillende alternatieven voor kindercamera’s, de vraag is of en welke geschikt zijn voor je kind De alternatieven zouden bijvoorbeeld speelgoedcamera’s zijn of camera’s voor volwassenen, zoals de GoPro camera, die ook gemakkelijk te gebruiken is en in een stevige koffer verpakt is.

In dit geval moet rekening gehouden worden met de leeftijd van het kind en de inschatting van zijn of haar mogelijkheden.

koopcriteria: Deze factoren helpen je bij het vergelijken en beoordelen van kindercamera

’s In het volgende deel laten we je enkele criteria zien die je helpen bij het vergelijken en beoordelen van kindercamera’s. Deze factoren zullen het je gemakkelijker maken om de perfecte kindercamera voor je te vinden. Criteria voor je kindercamera zijn:

 • Leeftijd
 • Duurzaamheid
 • Weergave
 • Resolutie
 • Prijs
 • Spelletjes

Je kunt dan lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je die kunt indelen om de perfecte kindercamera voor je te vinden.

Leeftijd

Wat leeftijd betreft, moet je rekening houden met de functies van de kindercamera. Als je kind bijvoorbeeld 3 jaar is, kan het nog niet één oog sluiten, dus in dat geval zou het geschikt zijn om naar een kindercamera met twee zoekers te kijken, of naar een beeldscherm.

De minimumleeftijd op de verpakking is echter niet altijd het belangrijkste om rekening mee te houden; de mogelijkheden van je kind zijn belangrijker. Het is altijd verstandiger om een camera voor oudere kinderen te kopen dan voor jongere. Waarom? Want kinderen groeien en komen op het punt dat ze alle functies kunnen gebruiken, maar als de kindercamera geschikt is voor jongere kinderen dan zij zijn, dan wordt hij niet zo spannend.

Duurzaamheid

De robuuste kindercamera’s hebben de voorkeur, wat er ook gebeurt! Dit criterium blijkt bijzonder belangrijk te zijn bij de aankoopbeslissing omdat kinderen graag spelen. De behuizing van de kindercamera moet zo stevig mogelijk ingebouwd zijn, vooral als je een actief kind hebt.

Weergave

De weergave is belangrijk om een eenvoudige reden – het is voor kinderen gemakkelijker om naar het voorwerp op de kindercamera te kijken dan door de zoeker naar het voorwerp dat ze willen fotograferen. Hoeveel inch het beeldscherm is, is een kwestie van comfort voor het kind en zoals eerder gezegd speelt ook de leeftijd hier een rol.

Resolutie

De resolutie van de foto’s is op de kindercamera’s voor de jongste kinderen beduidend slechter dan op de kindercamera’s voor de oudere kinderen (vanaf 5 jaar, bijvoorbeeld). Bij kindercamera’s voor jongere kinderen ligt de nadruk vaak op extra functies, zoals geïntegreerde spelletjes of beeldeffecten.

Prijs

Een goede kindercamera kost ongeveer € 80, maar er zijn ook goedkopere op de markt.

Sommige kindercamera’s hebben zelfs 5 geïntegreerde spelletjes. (Image source: pexels.com / Tadeusz Domagalski)

We noemden alleen de betere, want het is de moeite waard iets meer geld uit te geven voor de technologie als je langer plezier wilt hebben van het toestel en niet na twee jaar weer een nieuwe – de goedkopere – hoeft te kopen.

Spelletjes

Sommige kindercamera’s hebben zelfs extra functies zoals geïntegreerde spelletjes. Dat is goed om te weten, want je kunt foto’s maken met de camera en ook spelletjes spelen, wat betekent dat de kleintjes dubbel bezig zijn!

Wetenswaardigheden over kindercamera’s

Waar moet ik op letten als ik een kindercamera koop?

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je een kindercamera koopt

 • De leeftijd en aanleg van het kind
 • Duurzaamheid (robuuste kindercamera’s hebben de voorkeur)
 • Waterdichtheid
 • 2 zoekers of digitale display (kleine kinderen vinden het moeilijk om één oog te sluiten)
 • Extra functies (geïntegreerde spelletjes, visuele effecten)
 • Resolutie (hoe groter, hoe beter de beeldkwaliteit)
 • kijk naar de meningen van anderen over het product dat je interesseert

Welke kindercamera moet ik voor mijn kind kopen?

Eerst is het belangrijk te kijken naar de leeftijd en de mogelijkheden van het kind. Dan is het belangrijk te bedenken waar de kindercamera voor gebruikt zal worden. Een speelgoedcamera die geen foto’s maakt maar alleen deze activiteit nabootst is puur om mee te spelen. Een digitale kindercamera, daarentegen, kan echte foto’s maken.

Wat zijn de functies van een kindercamera?

Kindercamera’s hebben minder functies dan een digitale camera voor volwassenen, maar ze zijn gemakkelijker in het gebruik. Een kindercamera kan meestal foto’s maken en video’s opnemen.

Sommige kindercamera’s bieden ook extra functies, zoals geïntegreerde spelletjes en beeldbewerking, of beeldeffecten.

De instellingen en functies variëren dan, afhankelijk van de mogelijkheden van de kindercamera. Hoe minder functies, hoe gemakkelijker het voor kinderen is om de camera te bedienen.

Welke kindercamera’s zijn het duurzaamst?

Duurzaamheid is een belangrijke factor bij de aanschaf van een kindercamera. Kinderen spelen graag en zijn daarbij vrij actief. Daarom is het zinvol om toestellen ofwel in een hoes te gebruiken, ofwel technologie te kopen met een robuuste buitenconstructie.

Foto bron: 123rf.com / 33764264

Recensies