Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

32Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Met een Kindle is het gemakkelijk om duizenden boeken in één hand mee te nemen. De praktische e-reader van Amazon biedt niet alleen onbeperkt leesplezier, maar geeft je ook toegang tot een enorme keuze aan luisterboeken. Zo kun je je altijd onderdompelen in je favoriete boek, ook als je onderweg bent. Als Amazon Prime klant krijg je ook toegang tot gratis bestsellers, luisterboeken en exclusieve Kindle eBooks.

Met onze grote Kindle recensie 2023 willen we je helpen de perfecte Kindle voor je te vinden. Of je nu een toevallige lezer bent of een boekenliefhebber, we hebben alle Kindle modellen onder de loep genomen en ze met elkaar vergeleken. Je ziet alle voors en tegens in één oogopslag, zodat de beslissing om je ideale Kindle te kopen zo gemakkelijk mogelijk wordt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een Kindle is een e-reader / e-book en hoort bij de online winkelier Amazon. Er zijn, afhankelijk van de prijsklasse, vier verschillende Kindle modellen met verschillende mogelijkheden.
 • Vergeleken met andere e-reader fabrikanten is Kindle gebonden aan het Amazon ecosysteem. Als Amazon Prime klant krijg je toegang tot veel exclusieve boeken, tijdschriften en luisterboeken.
 • Een Kindle kan enkele duizenden boeken en luisterboeken opslaan. Het lichtgewicht ontwerp biedt vele voordelen boven gebonden boeken. Vooral onderweg en op vakantie bespaart een Kindle veel ruimte en gewicht.

Kindle: Onze selectie

Amazon Kindle

No products found.

Ontdek de gloednieuwe Kindle Paperwhite van Amazon, nu met een groter 6,8-inch scherm en dunnere randen voor een nog betere leeservaring. Geen zorgen over de batterijduur, want die gaat nu tot wel 10 weken mee, en pagina’s omslaan gaat maar liefst 20% sneller dan bij de vorige generatie.

Amazon Kindle

Ontdek de lichtste en meest compacte Kindle van Amazon: een ware uitkomst voor uw leesplezier. Wordt betoverd door het haarscherpe scherm, met een indrukwekkende resolutie van 300 ppi. Zowel tekst als afbeeldingen worden in hoog detail weergegeven, waardoor u van elke pagina geniet alsof u een echt boek in handen heeft.

Amazon Kindle

Geen zorgen meer over waterschade, want deze Kindle is waterdicht (IPX8) zodat u zorgeloos kunt lezen in bad of aan het zwembad. Geniet van het slanke, lichte en ergonomische ontwerp met handige knoppen om makkelijk te bladeren door uw favoriete boeken. Ervaar het gevoel van echt papier dankzij de nieuwste E Ink-technologie, die zorgt voor snel bladeren en een optimale leeservaring zonder reflecties.

Amazon Kindle

De Amazon Kindle ondersteunt ouders bij het creëren van een rustige en educatieve speelomgeving, waar de hele familie betrokken is bij het leerproces en het plezier van het ontdekken. Geef uzelf en uw kinderen de kans om de wereld van boeken te verkennen zonder de beperkingen van ruimte of milieu-impact. Stap nu over op de Amazon Kindle en zet samen met uw gezin een stap naar een duurzamere, educatieve en plezierige toekomst.

Kindle: koop- en beoordelingscriteria

Om je te helpen de ideale Kindle te vinden, hebben we een aantal koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze criteria moeten het gemakkelijker maken de verschillende modellen te vergelijken. Zo kun je een weloverwogen en objectieve keuze maken. De criteria die je kunt gebruiken om Kindle modellen te vergelijken zijn:

Beeldscherm

Beeldschermgrootte is een van de belangrijkste beslissingscriteria waarmee je rekening moet houden als je een e-reader koopt. E-readers zijn er in verschillende beeldschermformaten, afhankelijk van de fabrikant. De meest voorkomende modellen hebben een beeldscherm van 6 tot 11 inch.

Een e-ink display verbruikt alleen batterijvermogen als de inhoud van het scherm verandert!

Als je graag paperbacks leest, moet een 7 inch beeldscherm het juiste formaat voor je zijn. Als je graag tijdschriften of journaals leest, is iets groters meer geschikt. Belangrijk!

Hoe groter het scherm, hoe hoger de prijs. Afhankelijk van het model zijn er Kindle e-boeklezers in twee schermformaten. De Kindle, Kindle Paperwhite en Kindle Kids Edition modellen hebben een beeldscherm van 6 inch (15,24 cm). Het Kindle Oasis model heeft een 7 inch (17,78 cm) beeldscherm. De beeldschermresolutie voor e-readers wordt gegeven in ppi. De standaard Kindle heeft een pixeldichtheid van 167 ppi. Kindle Paperwhite en Oasis zijn veel scherper met een pixeldichtheid van 300 ppi.

Opslagruimte

E-readers hebben meestal niet veel opslagruimte nodig voor boeken. De standaard Kindle heeft 4 GB geheugen. Dit is genoeg voor enkele duizenden boeken. De premium Paperwhite en Oasis modellen zijn veel groter met een geheugen van 8 GB of 32 GB. Zoveel geheugen is echter alleen nodig als je je Kindle samen met Audible gebruikt. Als je audioboeken koopt of leent via Audible en dit vaak gebruikt, is 8 GB opslag goed aan te raden.

Helderheid

De helderheid van het beeldscherm is erg belangrijk om comfortabel te kunnen lezen. Veel e-readers hebben geen achtergrondverlichting. De standaard Kindle, Paperwhite en Oasis hebben een geïntegreerd lampje. Dit maakt ontspannen lezen in een donkere omgeving mogelijk.

De Kindle Kids Edition heeft geen ingebouwde achtergrondverlichting. De Kindle Oasis heeft een blauw licht verminderde verlichting. Dit is minder verstorend voor het slaappatroon, waardoor je meer rust hebt bij het lezen ’s nachts.

Een blauw filter is gemakkelijk voor je ogen en houdt je niet kunstmatig wakker!

Verbindingstype

Alle Kindle modellen kunnen een WLAN verbinding tot stand brengen om boeken en audioboeken naar het apparaat te downloaden. In de meeste gevallen is een Wi-Fi verbinding voldoende, maar het kan zijn dat je niet altijd een Wi-Fi verbinding beschikbaar hebt.

Met een cellulaire verbinding kun je altijd de nieuwste boeken naar je Kindle downloaden als je onderweg bent.

De Kindle Paperwhite en Oasis kunnen tegen een eenmalige meerprijs geleverd worden met een mobiele 3G en 4G verbinding.

De kosten van de mobiele verbinding worden door Amazon gedragen. Dit betekent dat er voor de klant geen doorlopende kosten zijn. Dit betekent dat je altijd toegang hebt tot boeken en luisterboeken, ook als je op vakantie bent of in het buitenland. Kindle kan gebruik maken van mobiele netwerkdekking in meer dan 100 landen en een draadloze verbinding tot stand brengen. Bovendien hebben alle Kindle modellen een draadloze Bluetooth verbinding. Je kunt dus een draadloze hoofdtelefoon gebruiken voor Audible.

Kindle: veelgestelde vragen en antwoorden

In de volgende tekst willen we de belangrijkste vragen over Kindle beantwoorden.

Voor wie is een Kindle geschikt?

Wie graag veel boeken leest en geen zware boekenbagage mee wil nemen, doet er goed aan een Kindle te kopen. Vooral voor op reis is de handige Kindle e-reader heel plaatsbesparend en praktisch.

Een Kindle is dus geschikt voor iedereen die een e-boek lezer zoekt. Een e-reader is een leesapparaat voor elektronische boeken. Kindle hoort bij Amazon en is dus nauw verbonden met het ecosysteem van de online winkelier.

Kindle

Met de Kindle Kids Edition kun je leesdoelen stellen. Dit geeft kinderen een speelse band met lezen. (Image source: Ben White/ Unsplash)

Kindle gebruikt zijn eigen formaat voor e-books, het zgn. awz formaat. Dit formaat beschermt de boeken tegen kopiëren. Het epub formaat dat gewoonlijk door andere winkeliers gebruikt wordt, wordt niet door Kindle ondersteund. Als Kindle bezitter ben je aangewezen op de Amazon Store om e-books te kopen.

De huidige boektitels zijn in digitale vorm meestal 20 tot 30 % goedkoper dan de gedrukte versie. Als je veel leest, kun je geld besparen. Het lichte gewicht en het aangename gevoel zorgen ook voor comfortabel lezen.

Welke soorten Kindle zijn er?

Er zijn momenteel vier verschillende Kindle modellen. We hebben alle voordelen en nadelen op een rijtje gezet in de tabel hieronder.
Type Voordelen Nadelen
Amazon Kindle Verlichting, lange batterijduur, heel goedkoop Pixeldichtheid 167 ppi, goedkope versie toont advertenties
Amazon Kindle Kids Edition Inclusief beschermhoes, een jaar gratis inhoud voor kinderen, zorgeloze garantie Pixeldichtheid 167 ppi
Amazon Kindle Paperwhite hoge pixeldichtheid 300 ppi, scherp zwart/wit contrast, IPX-8 waterdichtheid, optioneel verkrijgbaar met 3G, lichtere behuizing Hoge prijs
Amazon Kindle Oasis 7 inch display, betere LED-verlichting, automatische helderheid, batterijduur van 6 weken, waterdicht, verkrijgbaar als 3G- of 4G-versie, scroll-toets Hoogste prijs in het segment

Als je veel leest en graag leest, moet je gaan voor een model met een hogere pixeldichtheid. Als je het geld hebt, ga dan voor een Kindle Oasis. Dit is echter geen must-have. Een Kindle Paperwhite dient zijn doel net zo goed.

Hoeveel kost een Kindle?

Afhankelijk van het model kunnen de prijzen voor een Kindle variëren van laag tot hoog. De volgende tabel moet je een overzicht geven.

 • Laag geprijsd (60 – 80 €): Amazon Kindle
 • Middelhoog geprijsd (120 – 230 €): Amazon Kindle Paperwhite
 • Hoog geprijsd (230 – 322 €): Amazon Kindle Oasis

De afzonderlijke modellen worden in prijs gedifferentieerd door de verschillende varianten van opslagruimte. Een Kindle met 32 GB opslagruimte kost gewoonlijk 30 € meer dan de 8 GB variant.

Kindle

Met een Kindle heb je altijd al je boeken op één plaats. Zo bespaar je veel ruimte. (Image source: Alfons Morales/ Unsplash)

Kindle modellen worden vaak tegen lagere prijzen aangeboden met “speciale aanbiedingen”.

Dit zijn advertenties die op het toestel in slaapstand getoond worden. Deze advertenties kunnen na aankoop ook verwijderd worden. Je betaalt echter het verschil tussen een versie met en zonder reclame.

Wat zijn de alternatieven voor een Kindle?

Er zijn e-readers van verschillende fabrikanten die een alternatief zijn voor Kindle. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet. Dit maakt het gemakkelijker voor je om je perfecte e-reader te vinden.

 • tolino shine 3: Instelbare verlichting, 300 ppi E-Ink Carta scherm, snel reagerend aanraakscherm
 • Zakboekje: 300 ppi E-Ink Kaleido kleurenscherm, het scherm toont tot 4.096 kleuren
 • ONYX BOOX Poke 3: 300 ppi E-Ink Carta Plus scherm, blauwfilter, geïntegreerde schermbeschermer

Technisch lijken de meeste e-readers erg op een Kindle. Het grootste verschil is dat andere fabrikanten meestal het populaire epub formaat ondersteunen. Op deze manier kun je eBooks uit verschillende bronnen krijgen en ben je niet gebonden aan Amazon.

Waar kan ik boeken voor Kindle kopen?

Boeken voor Kindle worden verkocht door Amazon. Als je een Amazon Prime klant bent, heb je toegang tot veel gratis boeken in de Amazon Store. Bovendien kun je in de Amazon Store zoeken naar “free ebook”.

Kindle

De pakketbezorger Amazon biedt zijn klanten een enorme keuze aan e-boeken. (Image source: Wicked Monday/ Unsplash)

Attentie! Kindle ondersteunt het epub formaat niet. Dit betekent dat je geen titels van boekwinkels als Talia, Ecobookstore, Weltbild enz… naar je Kindle kunt downloaden. Je kunt echter mobi en pdf formaten op je Kindle gebruiken. Bij pdf kan het beeldscherm niet aangepast worden, wat een slechte leeservaring kan opleveren.

Amazon Prime leden krijgen gratis toegang tot boeken, luisterboeken en exclusieve Kindle eBooks!

Hoe kan ik boeken via USB naar mijn Kindle overzetten?

In de meeste gevallen kun je je Kindle boeken draadloos overzetten met een Wi-Fi verbinding. Als je veel boeken tegelijk wilt overzetten, kun je ook een USB kabel gebruiken.

 1. Op de Amazon website: Ga naar de pagina “Mijn inhoud en apparaten”
 2. Selecteer je boeken: Onder “Content” zie je al je gekochte en geleende boeken. Selecteer de boeken die je wilt overbrengen.
 3. Transfer: In het pop-up venster, kies “Download via USB & “.
 4. Voltooien: Om te voltooien volg je de rest van de aanwijzingen van Amazon. Als je problemen of vragen hebt, kun je terecht bij Amazon Help en Klantenservice.

Conclusie

Kindle biedt vier verschillende e-reader modellen. De grootste verschillen zitten in het beeldscherm. De Kindle en de Kindle Kids Edition hebben elk een resolutie van 167 ppi. De duurdere Paperwhite en Oasis modellen maken indruk met een hogere pixeldichtheid.

Bovendien hebben deze modellen betere verlichting en zijn ze spatwaterdicht. Wie op vakantie of onderweg boeken en inhoud wil downloaden, kan tegen een eenmalige meerprijs een draadloze cellulaire verbinding op de Kindle instellen. Amazon Prime klanten genieten veel extra voordelen voor hun Kindle. Maar eBooks in epub formaat kunnen niet op een Kindle bewaard worden, en daarom zijn klanten gebonden aan de Amazon Store. B

eeldbron: Perfecto Capucine/ Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies